Inloggen
ZEELUST - ID 12617


Kroniekberichten

Datum 01 maart 1814
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Naar Kadix, het galjoot-schip DE VIGILANTIE, kapt. Andries Rijk, vertrekt 14 dagen na open water; adres bij Ch. De Grys en Zoonen. Het brikschip MARIA, kapt. Hans Andriessen Balmer; adres bij Van Olivier en d’Arnaud en Komp en Van der Bey en Komp.; Het kofschip DE ZEELUST, kapt. Gerrit Albers; adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, F. Smit en De Vries en Komp..
Naar Lissabon, het kofschip DE JONGE SYBRAND, kapt. Pieter Schut; adres bij Jan Daniëls en Zoonen en Komp. Het kofschip DE ISAAC, kapt. Homme Elias Tyleman; adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz.
Naar Port-à-Port, het hoekerschip FRANS EN ALETTA, kapt. Cors Storm; adres bij Jan Daniëls en Zoonen en Komp. Het brik-schip DE HERSTELLING, kapt. Willem Stikfort, vertrekt 14 dagen na open water; adres bij Hulsinga Bakker en Kohn en F. Jacobs.
Naar Bilbao, het galjoot-schip DE HARMONIE, kapt. Rinse Klasen Platter, vertrekt 14 dagen na open water; adres bij C.H. de Grys en Zoonen. Het kofschip DE VROUW AUKJE, kapt. L.C. Swart; adres bij Coopman en de Witt en Lenaertz, F. Smit eb De Vries en Komp.

Afbeelding
Datum 25 februari 1817
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Op woensdag den 5 maart 1817 zal te Harlingen publiek worden verkocht:
het Kofschip de ZEELUST genaamd, groot plusminus 90 roggelasten, met deszelfs toebehoren, volgens inventaris, bevaren door schipper Gerrit Alberts, liggende te Harlingen.
Nadere informatiën bij de heren Repko en Feersma.

Afbeelding
Datum 07 april 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 5 april. Heden vertrok alhier het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met stukgoederen naar Hamburg, zijnde de gedeeltelijke lading van het alhier op de reis van Philadelphia naar Hamburg door schade binnengelopen fregatschip FATERSLANDLICHE, kapt. C.J. Hasewinkel.

Afbeelding
Datum 09 juni 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 8 juni. Den 1 dezer is alhier uitgezeild het kofschip de VROUW ANNEGINA, kapt. Pieter J. Hergens, met ballast naar Noorwegen, en is binnengekomen het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, van Hamburg met hout.
Den 3 dito is alhier binnengeklomen het smakschip (opm: tjalk) MARIA SOPHIA, kapt. Rinse D. Lovius, met ballast van Londen.
Den 5 dito is uitgezeild het kofschip JACOBA CATHARINA, kapt. Auke Entes Nijhoff, met ballast naar Liverpool, en het smakschip de VROUW ROSINA (opm: DE VROUW RISSINA), kapt. H.R. Onstwedder, met ballast naar Noorwegen.
Den 6 dito is alhier binnen gekomen het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, met hout van Droback (opm: Drøbak, Oslofjord)
Den 7 dito is alhier binnengekomen het kofschip NOORDSTER, kapt. Jannes T. de Jonge, met zout van Liverpool.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 3 augustus. Den 30 juli zijn alhier binnen gekomen het kofschip de HOPENDE VISSCHER, kapt. M. van den Berg, met teer, pek en potas van Christiania (opm: Oslo), en het tjalkschip de HOOP, kapt. Doeke J. Huges, met ballast van Londen, en is van hier uitgezeild het tjalkschip ANNA ELISABETH, kapt. H. Lindeman, met pannen, steen, enz. naar Altona.
Den 31 dito is van hier uitgezeild het tjalkschip de HOOP, kapt. Doeke J. Huges, met ballast naar Groningen, en het tjalkschip de VROUW ALIDA, kapt. J.G. Meijer, met hoepels naar Hamburg.
Den 1 augustus is alhier binnen gekomen het kofschip WINDLUST, kapt. G.R. Engelsman, met zout en wijn van Marennes (opm: in Charente-Maritime, Fr.), het tjalkschip LORD WELLINGTON, kapt. H.S. Hofhuis, met ballast van Londen, het kofschip NEPTHUNUS, kapt. Hermanus Harmens, met ballast van Hull, en het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met hout van Memel (opm: Klaipeda).

Afbeelding
Datum 18 augustus 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 18 augustus. Alhier zijn den 14 augustus binnen gekomen het kofschip MERCURIUS, kapt. J.B. van den Oever, met smidskool, aardewerk, slijpstenen enz. van Newcastle, en het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, met hout van Noorwegen.
Den 14 dito zijn alhier binnen gekomen het kofschip ZAANVLIET, kapt. Olvert Simons, en het kofschip WILLEM, kapt. H. Kiers, beide met zout van Liverpool, het kofschip WINDLUST, kapt. W.N. Jacobs, het smakschip VRIENDSCHAP, kapt. Jurjen A. de Boer, het tjalkschip de VROUW WICHERDINA, kapt. E.A. Oldeburger, en het tjalkschip de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeeven, alle met hout uit Noorwegen.
Den 16 dito is alhier binnengekomen het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Albert Stuur, met hout van Noorwegen, en is uitgezeild het tjalkschip de VROUW GRIETJE, kapt. Evert Althen, met pannen, steen, vloeren, enz, naar Carolinenzijl (opm: Carolinensiel).
Den 17 dito zijn van hier uitgezeild het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met ballast op avontuur, en het smakschip de JONGE EVERHARDUS, kapt. Antonij Steffens, ledig naar Groningen.

Afbeelding
Datum 09 oktober 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 8 oktober. Den 5 oktober zijn alhier binnen gekomen het everschip de JONGE ANNA, kapt. J. Sent, ledig van Amsterdam, en het tjalkschip de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeven, met hout van Noorwegen.
Den 7 dito zijn alhier binnen gekomen het kofschip de JONGE MARGARETHA, kapt. Claas Broek, ledig van Amsterdam om pannen te laden voor Tonningen (opm: Tönning), het kofschip ANNA CATHARINA, kapt. Broer R. de Vries, het galjootschip JUPITER, kapt. Barend Roelofs van Wijk, en het brikschip HARMONIE, kapt. H. Nielsen, alle drie met hout van Noorwegen, en het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met Oostzees hout van Memel (opm: Klaipeda).

Afbeelding
Datum 27 oktober 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 26 oktober. Den 21 oktober is van hier uitgezeild het brikschip HARMONIE, kapt. S. Nielsen, met ballast naar Noorwegen.
Den 22 dito zijn van hier uitgezeild de kofschepen ZEELUST, kapt. Albert Sluik, en JUPITER, kapt. Barend R. van Wijk, en de tjalkschepen de VROUW ANNA, kapt. H.A. Smid, de VROUW MARGARETHA, kapt. Albert H. Stuur, alle met ballast naar Noorwegen, en het kofschip CONCORDIA, kapt. Jan Clasen Nap, met ballast naar Cette (opm: Sète, Fr.).

Afbeelding
Datum 08 december 1818
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 7 december. Den 4 december is alhier binnen gelopen het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met hout van Noorwegen.
Den 5 dito zijn alhier binnen gelopen het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.L. Pinksterboer, met ballast van Londen, en het smakschip de GOEDE INTENTIE, kapt. Feike J. van der Veen, ledig van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 02 maart 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 24 februari uitgezeild het pinkschip (opm: bark) HENRIETTA, kapt. G.H. Noorman, met ballast naar Amsterdam.
Den 25 dito binnen gekomen het sloepschip UNION, kapt. W. Atkenson, met ballast van Londen.
Den 26 dito uitgezeild de Nederlandse schepen, als het tjalkschip ONRUST, kapt. Jan Kraan, met stukgoederen naar Rouaan (opm: Rouen), laatst van Hamburg; de kofschepen de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, met ballast op avontuur; de ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met ballast naar Noorwegen; het smakschip VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan Kornelis Hazewinkel, met ballast op avontuur; het brikschip HOSPERUS, kapt. Willem Rijnbende, met ballast naar Rotterdam en het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Jan L. Pinksterboer, met ballast naar Noorwegen.
Den 27 dito uitgezeild de smakschepen de WAAKZAAMHEID, kapt. E.M. de Jong, de VROUW KUNERA (opm: VROUW REINERA), kapt. Berend J. Bondrager, beide met ballast naar Noorwegen; en het schoonerschip BRILLANT, kapt.William Hul, met boter naar Londen.
Den 28 dito uitgezeild het smakschip de JONGE HENDRIK, kapt. Albert Hazewinkel, met granen naar Londen; het galjootschip HENRICH, kapt. John A. Smidt, met ballast
op avontuur en het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Hylke W. Overmeer, met granen naar Leith.
Den 1 maart uitgezeild het smakschip HENDRIKA, kapt. Jan Bruins, en het galjootschip EENIGHEID, kapt. John Carseboom, beide met ballast naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 16 april 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 5 april binnen gekomen de Nederlandse schepen, als de kofschepen de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klaasen, de GOEDE VERWACHTING, kapt. Jurjen J. Schuring,
beide met hout van Noorwegen; het Engels sloepschip UNION, kapt. A. Gallawaij, met ballast van Londen, het galjootschip EENIGHEID, kapt. John Carseboom, met hout van Noorwegen.
Den 6 dito binnen gekomen het nieuw in de Lemmer gereed gemaakt kofschip HARMONIE, kapt. Berend J. Wijgers, ledig van de Lemmer.
Uitgezeild het schoonerschip HOPE, kapt. Enos Page, met boter naar Londen, het kofschip NEPTHUNUS, kapt. Harmanus Harmens, met granen naar Hull.
Den 7 dito uitgezeild het smakschip de VROUW REINIERA, kapt. B.J. Bondrager, met ballast naar Noorwegen, het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Albert H. Stuur, met granen naar Londen, het schoonerschip ELISA, kapt. W. Christiaans, met ballast naar Noorwegen en het smakschip de VROUW MARTHA, kapt. Dirk Clasen de Groot, idem naar Noorwegen.
Den 8 dito uitgezeild het tjalkschip de TWEE GEZUSTERS, kapt. R.W. Visser, met granen naar Londen.
Den 9 dito uitgezeild het sloepschip VOAST, kapt. James Mitchell, met boter naar Londen, het smakschip CATHARINA, kapt. H.H. Velthuis, met schors en bonen naar Leverpool.
Den 10 dito binnen gekomen de kofschepen ALIDA CLASINA, kapt. Egbert L. Tiktak, de ZEELUST, kapt. Albert Sluik, het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwien, het kofschip WINDLUST, kapt. Geert A. Engelsman, en het kofschip YPEUS (opm: JONGE YPEUS), kapt. Harm de Weerd, alle van Noorwegen met hout.
Den 11 dito uitgezeild het schoonerschip VIGELANT, kapt. Abraham Johansen.
Den 12 dito uitgezeild het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Hielke W. Overmeer, met granen naar ......

Afbeelding
Datum 20 juli 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 15 juli binnen gekomen het galjasschip DIANA, kapt. J.C. Matsh (opm: vermoedelijk Pruisische vlag, kapt. Gotfried Christian Mats), met hout van Dantzig (opm: Gdansk), het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. Jan Klasen, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het tjalkschip het VOGELTJE, kapt. Dirk Lucas, met pannen enz. naar Hamburg, en het galjootschip JUPITER, kapt. Barend R. van Wijk, met ballast op avontuur.
Den 16 dito binnen gekomen de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. Dirk Klasen de Groot, de SNELHEID, kapt. Wolter A. Smid, beide met hout van Noorwegen, de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan Einjes, met hout van Memel (opm: Klaipeda) en het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met hout en potasch van Christiaanstad (opm: mogelijk Kristinestad, Finland). Uitgezeild het sloepschip UNION, kapt. A. Gallawaij, met boter naar Londen.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1819
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen. Den 29 juli binnen gekomen het kofschip ALIDA CLASINA, kapt. Egbert L.Tiktak, met hout van Nerva. Uitgezeild het kofschip AMALIA, kapt. Jens. N. Strum, met ballast naar Noorwegen, en het sloepschip NEPTHUNUS, kapt. Charles Warren, met boter naar Londen.
Den 30 dito binnen gekomen het sloepschip UNION, kapt. A. Gallewaij, met ballast van Londen, het smakschip de JONGE JAN, kapt. Bartle P. de Vries, met gerst en hout van Dantzig (opm: Gdansk). Uitgezeild de smakschepen de VROUW CATHARINA, kapt. A. Klasen, de VROUW MARTHA, kapt. Dirk C. de Groot, het kofschip de VROUW ALIDA, kapt. J. Klasen, het tjalkschip de VROUW MARGARETHA, kapt. Albert H. Stuur, alle met ballast naar Noorwegen en het schonerschip LIVELY, kapt. William Baijes, met boter naar Londen.
Den 31 dito binnen gekomen het kofschip de JONGE DIRK, kapt. Thomas S. Smit, ledig van Amsterdam, het smakschip GEERTRUDA, kapt. J.J. Juister, en het tjalkschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Sipke E. Scherpbier, beide met hout van Dantzig (opm: Gdansk), het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwien, met hout van Noorwegen. Uitgezeild het sloepschip UGLAND, kapt. Thomas Christoffelsen, met ballast naar Noorwegen, het kofschip de JONGE RINGER (opm: JONGE RENGER), kapt. Jurjen J. Brouwer, met ballast op avontuur naar de Oostzee.
Den 1 augustus binnen gekomen de kofschepen NEPTHUNUS, kapt. Harmanus Harmens, met zout en loodaarts (opm: waarschijnlijk loodaarde) van Liverpool, ARIUS JOHANNES, kapt. Hendrik van Wijk, met teer en potasch van Christiaanstad (opm: mogelijk Kristinestad, Finland).
Den 2 dito binnen gekomen het smakschip de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otte P. Smid, met hout van Noorwegen, het brikschip THOMAS, kapt. W. Watton, en het schoonerschip HOPE, kapt. W. Buse, beide met ballast van Londen. Uitgezeild de tjalkschepen de VROUW AIDA (opm: waarschijnlijk VROUW ALIDA), kapt. O.B. Steenhuis, met pannen naar Noorwegen, IDA CORNELIA, kapt. Geert E. Broekema, met steen naar Hamburg.
Den 3 dito uitgezeild het smakschip de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan Eenjes, en het kofschip ZEELUST, kapt. Albert Sluik, beide met dakpannen naar de Oostzee.
Den 4 dito binnen gekomen het sloepschip SWIFT, kapt. Enos Page, met ballast van Londen. Uitgezeild het galjasschip DIANA, kapt. Godfried Christiaan Matsz (opm: vermoedelijk Pruisische vlag, kapt. Godfried Christian Mats), met ballast naar de Oostzee.

Afbeelding
Datum 06 november 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 4 november. Volgens een brief van kapt. A. Sluik, voerende het schip (opm: tjalk, kapt. Albert Sluik) ZEELUST, van Memel (opm: Klaipeda) naar Harlingen gedestineerd, geschreven ter rede van Helgoland, den 12 oktober, was hij, na reeds voor Terschelling geweest, doch terug gestormd te zijn, door zijn volk genoodzaakt geworden een haven te zoeken, waarop hij onder Helgoland ten anker gekomen was, van waar hij naar de Elve (opm: Elbe) zou zeilen om te repareren; zijnde de grote mast en de boegspriet gebroken, het groot want en zeilen aan stukken, de achtersteven los gewerkt en het schip voorts lek en ontramponeerd. Ook vreesde hij voor schade aan de hennep.
(opm: vermoedelijk is het schip alsnog in Harlingen aangekomen; het schip had kennelijk zodanige schade opgelopen dat men besloot tot sloop; de zeebrief werd op 28 maart 1820 om die reden geretourneerd)

Afbeelding
Datum 09 november 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 november. Het schip ZEELUST, kapt. A. Sluijk, van Memel (opm: Klaipeda) naar Harlingen gedestineerd, volgens de laatste voorgaande onder Helgoland liggende, is, volgens een brief van Cuxhaven, den 23 oktober aldaar binnengebragt.

Afbeelding