Inloggen
VROUW GEZINA (DE) - ID 12600


Kroniekberichten

Datum 31 december 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 december. Den 20 december is te Harwich, met verlies van een anker en touw, binnengelopen het schip de VROUW GESINA, kapt. E.J. Dik, van Amsterdam naar Londen.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 oktober. Den 22 september is te La Rochelle binnengelopen, doch den 24 dito weder vertrokken, het schip (opm: galjoot) de VROUW GESINA, kapt. E.J. Dik, van Amsterdam naar Marennes. (opm: zie PGC 010920)

Afbeelding
Datum 01 september 1820
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 21 augustus. In een bijzondere brief van Londen, van den 18 dezer, wordt het volgende gemeld:
Den 9 juni 1819 werd het Nederlands tweemast galjootschip de VROUW GEZINA (opm: VROUW GESINA), schipper E.J. Dik, ’t huis behorende in de Pekel-A, genomen door een oorlogssloep, gestationeerd te East-Bourne (opm: Eastbourne), en in de haven van Rye, in Sussex, opgebragt, en aldaar meer dan twee maanden opgehouden. Dit schip was te dier tijd onder Bevesier (opm: Beachy Head), door harde westen wind en tegen stroom, ten anker liggende, en des nachts om twaalf uren even onder zeil, met het begin van de eb, de wind noordwest en handzaam weêr, wanneer de Luitenant Skardon met zijn sloep aan boord kwam; de suspicie (opm: verdenking) van deze officier werd verwekt doordien een vissersschuit twee onderscheiden malen aan boord van de VROUW GEZINA was geweest, en van wie kapitein Dik vis gekocht had. Roeijende naar de VROUW GEZINA werd dit vissersvaartuig door gemelde Luitenant geëxamineerd, doch vond geen drank aan boord, opgevende in zijn beëdigde verklaring van beschuldiging, dat dit vaartuig naar jenever rook. Hij beproefde daarna door dreggen rondom het schip, of iets buiten boord gezonken was; doch te vergeefs.
Schipper Dik was den 5 juli 1819 uit Texel gezeild, gaande in ballast, onder een charterpartij, naar Marennes, om zout te halen, en van daar naar Leuven; had daags voor zijn vertrek uit Texel twee okshoofden (opm: vaten) jenever aan boord genomen, dezelve terwijl, onder Bevesier ten anker liggende, in kruiken afgetapt, in de ballast geborgen en vast gelegd. Deze hoeveelheid jenever, en dat het schip binnen de afstand, door de wet tegen sluiken (opm: smokkel) bepaald, was liggende, waren de gronden, waarop de Luitenant de aanhouding rustte.
Schipper Dik, bij zijn binnenkomen in Rye, adresseerde zich aan de heer Chatterton, VIce-Consul der Nederlanden aldaar, die bij de examinatie van de equipagie voor de Magistraat adsisteerde, en door zijn intercessie (opm: tussenkomst) en gepresenteerde borgtogt van GBP 100 (de bepaalde boete tegens geapprehendeerde sluikers [opm: gearresteerde smokkelaars]) voor ieder man voorkwam, dat de equipagie te Winchelsea gevangen gezet wierd.
De Consul-Generaal Maij, van alles direct onderrigt zijnde, deed eerst applicatie (opm: verzoekschrift) aan de Commissarissen van de Custom-House (opm: douane), tot ontslag van de VROUW GEZINA, bewijzende, onder andere redenen daartoe, dat dit schip een ra schip was (opm: in tegenstelling tot een gaffelgetuigd schip), door een tekening van hetzelve te produceren, deze soort van schepen, door de wet tegen sluiken uitgezonderd zijnde; doch zijn applicatie vergeefs vindende en de advocaat van de Custom-House proceduren tegen dit schip geadviseerd hebbende, herhaalde de Consul-Generaal zijn applicatie, in twee onderscheiden brieven, aan de Lords van de Tresorie (opm: de hoofddirectie van het ministerie van financiën) geadresseerd, en na een conferentie met een der Secretarissen werd het ontslag van de VROUW GEZINA de volgende dag geordonneerd; in de gezonden order naar Rye de teruggave van de tabak en jenever, voor het gebruik van de equipagie aan boord, geomitteerd (opm: verzuimd) zijnde, werd, op een applicatie van de Consul-Generaal, mede de teruggave van deze artikelen verkregen; waarop de VROUW GEZINA van Rye zeilde, gedestineerd naar Frankrijk, de vorige charterpartij door de Bevrachter op het aanhouden van dit schip geannuleerd geweest zijnde. (opm: zie RC 071019)
De Consul-Generaal, door verscheiden omstandigheden en getuigen, buiten de verklaring der equipagie, overtuigd zijnde van de onschuld van schipper Dik en van de wederregtelijke aanhouding van zijn schip, raadde de schipper aan een proces tegen de Luitenant Skardon te entameren (opm: in werking te zetten), en de insinuatie (opm: beschuldiging) werd direct gedaan, om de maand niet te laten voorbij gaan, die de wet daartoe bepaalt. In alle vorige diergelijke gevallen hebben de partijen zich vergenoegd met de teruggave van het schip, zonder de weg van regten tot de terugbekoming der geleden schade in te slaan, zich de schade gestroostende; doch tevens vroeg de Consul-Generaal schadevergoeding aan de Lords van de Tresorie, volgens een aan hun ingeleverde opgave, waarop aan de Consul-Generaal geen antwoord is gegegeven geworden. Dit proces kon niet voortgaan dan op de volgende assisen (opm: zitting van de rechtbank) te Lewis, hoofdstad van Sussex, alwaar het feit gepleegd was.
Het proces heeft aldaar den 1 augustus laatstleden plaats gehad, in naam van schipper Dik, onder directie en presentie (opm: aanwezigheid) van de Consul-Generaal, tegen de Luitenant Skardon, met dat gevolg, dat, na een regtsgeding van vier uren, een sententie (opm: veroordeling) tegens gemelde Luitenant Skardon geslagen is geworden, en de schade voor het verlies van de charterpartij en de onkosten te Rye, door de oponthoud veroorzaakt, door de Jury bepaald is geworden op GBP 315.11.4; daarbij komt de onkosten van het proces van beide zijden, schoon nog niet opgemaakt, welke niet minder dan GBP 500 zullen belopen.
In de recapitulatie (opm: opsomming) die de Regter aan de Jurij deed, noemde hij deze aanhouding wederregtelijk en zonder grond van suspicie, overeenkomstig met de benaming, die de Consul-Generaal aan deze daad gegeven had, in zijn applicatie aan de Lords van de Tresorie, in 1819, ter ontslag van dit schip.
Door de uitslag van dit proces heeft de Consul-Generaal alle reden te verwachten, dat de Nederlandse scheepvaart minder aan diergelijke vexatiën (opm: kwellingen) zal geëxponeerd (opm: blootgesteld) zijn, wanneer een ieder, daar mede gemoeid, zich naar de wetten van dit land gedrage.
De gevolgtrekkingen van deze sentensie (opm: vonnis) zijn zeer important (opm: belangrijk) voor de Nederlandse en andere vreemde scheepvaart, om daar door onderrigt te worden, hoe zich in diergelijke omstandigheden te gedragen.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 oktober. Een schip, voerende Ostender seinvlag met No. 12, zijnde die van kapt. E.J. Dik (opm: vermoedelijk de galjoot VROUW GESINA), van Memel (opm: Klaipeda) naar Port-à-Bouc, is den 8 oktober, op de hoogte van Texel, in goede staat gepraaid door de loodsschuit No. 16.

Afbeelding
Datum 05 juni 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 juni. Van Vlissingen meldt men van den 29 mei: heden is van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild het schip de TWEE GEZUSTERS, C.J. Spann, naar Stettin (opm: Szczecin).
Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de schepen de HOOP, K.Z. Schutt, van Callandsborg (opm: vermoedelijk Kalundborg); de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Noirmoutier; de LIEFDE, M. Bakker, van de Marennes; SARAH, P. Peters, van Liverpool; de GOEDE HOOP, T. Mooij, van Brazilië; de VROUW ELIZABETH, C.T. Meeuwes, van Les Sables d’Olonne; de MARIA, S. Kroon, KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, de VROUW GEZINA, D.J. Greeven, van de Marennes; de GOEDE HOOP, W.A. Boon, van Rochelle; WALCHEREN (opm: galjas), P. Hansen, van Les Sables d’Olonne; de VROUW LUPPINA, E.H. Mulder, van Noirmoutier; de VROUW ALIDA, T. Swijers (opm: smak, kapt. Tijmen Swijrs, later Swiers), van Oleron; HARMONIE, H.C. Schut, van Noirmoutier; DIVERDINA, P. Meintz, van de Marennes; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, de VRIENDSCHAP, F.L. Hoskamp (opm: kof, Tonnis Lammerts Hofkamp), de MARIA, C.T. de Boer, de VROUW MARTHA, D.R. van Wijk, de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, de JONGE WILLEM, P. Stratingh, AURORA, S.J. Brouwer, de JONGE NICOLAAS, K.IJ. Parma, de VROUW REINA, H. Koops, de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, de TWEE VRIENDEN, M. Mesdagh, de HENRIETTE, G. Abrams, de ZEELUST, G.A. Wieringa, de VROUW ALIDA, T.E. Bart, de JONGE NICOLAAS (opm: JONGE NICOLAS), J.C. Jansen, de GEZINA, C. Taaij, en THEODORE, J. Anderson, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 augustus. Men meldt van Vlissingen van den 4 augustus:
Sedert den 30 juli zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede binnengekomen de schepen SIR SIDNEY SMITH, E. le Gros, van Jerseij; de THOMAS, J.M. Harrison, van Martanzes (opm: waarschijnlijk Matanzas); WEMELINA KRANENBURG (opm: WEMELINA KRANENBORG), J.J. Prange, van Petersburg; de VROUW REINA, H. Koops, van de Marennes; de DORSET, J. Hart, van Londen; NEPTHUNUS, W.M. Kramer, van Noirmoutier; de ALBION, J. Hurst, van Londen; BARTA JOHANNA, C. de Champ, van Havre-de-Grace; de LIEFDE, M. Bakker (opm: JOSEPHUS, ex- DE LIEFDE, kapt. Menzo Bakker), van de Marennes; SARAH, A. Carrington, van Londen; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, van de Marennes; LEONTINE, J.M. Lesasseur, en de NANCY, E. Braij, van Havana; de ADÈLE CHÉRIE, L. Bouvier, van Duinkerken; ST. JOHANNES, H. Petersen, van Livorno; ST. PAULS, J. Clark, van Hull; de VROUW TRIJNTJE, P.G. Kurst (opm: smak, kapt. Pieter Gerrits Karst), van Petersburg,
en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild BARONESSE VAN DE CAPPELLE, J.F. Cambernow (opm: fregat BARONESSE VAN DER CAPELLEN kapt. François Frédéric Cambernon), naar Batavia; de MARIA, J. Sikkes, naar Leith; de MARIA, J.C. Kroon, naar de Marennes; de YARE, W. Aikin, naar Yarmouth; RICHMOND, J. Reijnegom, naar Bordeaux; de TWEE GEBROEDERS, H.J. Bruins, naar Leith; DIEVERDINA, P. Meintz, naar Alberbrothock; de MARIE FRANÇOISE (opm: smak MARIA FRANCISCA), J. de Sorgher, naar Leith; HENRIETTE CATHARINE, O.H. Houman, naar Kopenhagen; de JUFVROUW AKKE, E. Jelten, naar … ; de MARIA (opm: driemaster VROUW MARIA, thuishaven Antwerpen), J. Andersen, naar Havana; de MORGENSTAR, J. VEER, naar Liverpool; de UNION, W. Robertson, naar Londen; de WILLEM, W. Kiers, naar Lissabon; de EUGÉNIE (opm: brik, thuishaven Antwerpen), E. Mazens, naar Rio de Janeiro; WILHELMINE CATHARINE, P.B. de Jonge, naar Whitby; de TWEE GEBROEDERS, H.T. Hutt, naar … ; de MARIA, J. Lofgreen, naar Liverpool,
en van onze rede de BELLE ALLIANCE (opm: pleit), O.A. Wilman, van Memel (opm: Klaipeda) naar Brussel gedestineerd; de VROUW ELISABETH, M. van der Putte, van Rotterdam naar Duinkerken, en de LIEFDE, S. Koorn, van Amsterdam naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 13 september 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 september. Van Vlissingen wordt van den 8 gemeld:
Gisteren en heden zijn van onze rede naar hun destinatie vertrokken de schepen de BROTHERS, J. Johnstone, van deze stad naar Leith gedestineerd; de LIEFDE (opm: kaagschip), S. Koorn, en de GOEDE VERWACHTING, M.P. de Jonge, van Amsterdam naar Duinkerken gedestineerd.
Van Antwerpen: de VENUS, R. Doreij, naar Guernsey; BONTJE JOHANNA, C.D.E. Kamp, naar Riga; JOSEPHUS, M. Bakker, naar … ; de GUTE HOFFNUNG, P. Frederichs, naar Leith; de JONGE NICOLAAS (opm: kof JONGE NICOLAS), J.C. Jansen, naar … ; de VRIENDSCHAP, T.L. Hofkamp, naar Noirmoutier; de VROUW MARIA, Z.K. Schut, naar Liverpool; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, naar … ; de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, naar de Marennes,
en voor Antwerpen bestemd alhier ter rede gekomen: de JUFVROUW FENNA, S. Kelder, van Marseille; de TWEE GEBROEDERS, C.P. Grum, van Benncaij (opm: niet te traceren) en ONTARIO, J.W. Chever, van Padang.

Afbeelding
Datum 18 mei 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 mei. Van Vlissingen meldt men van den 14 mei:
Sedert onze laatste is van onze rede vertrokken de LIEFDE, S. Koorn, van Rotterdam naar Duinkerken bestemd,
en aldaar ter rede aangekomen de VROUW JANTINA, Z. Jans, van Memel (opm: Klaipeda), en la BELLE ALLIANCE, O.A. Wilman, van Noorwegen, beiden naar Brussel gedestineerd, en voor Antwerpen bestemd ADELHEID, J.T. Hubner, van Stettin (opm: Szczecin), en VROUW ANNA, J. Scholtens, van Malaga; de JONGE LODEWIJK, J.J. Duintjes (opm: smak, kapt. Jurjen [ook Jurriaan] Jurjens Duintjer), van Dantzig (opm: Gdansk); de GOEDE HOOP, W.H. Boon, van Petersburg; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, van Liverpool.
Voorts zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild l’ESPÉRANCE, A. van Geijt, naar Londen; NEPTUNUS, W.M. Cramer, naar Liverpool; HENRIETTA AUGUSTA, H. Hamman, naar Memel, en de GRONINGER WELVAART, E.K. Lugies (opm: kof, kapt. Egbert Klaassens Luigies), naar Lissabon.

Afbeelding
Datum 06 juli 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 juli. Van Vlissingen wordt den 1 dezer gemeld: sedert onze laatste zijn te Vlissingen ter rede gekomen de schepen JACOBA, H.K. de Groot, van Dantzig (opm: Gdansk) naar Brussel gedestineerd, en naar Antwerpen gedestineerd de VROUW ALBERDINA, K.H. Rentes, van de Marennes; de TWEE GEBROEDERS, W.R. Lukens, van Liverpool; de VROUW ZWAANTJE, J.K. Hazewinkel, van Croisic; JOHANNA, C.F. Witt, van Bordeaux; de GOEDE VERWACHTING, J.H. Tijn, van de Marennes; de ZEELUST, G.A. Wieringa, van Lissabon; ZELDEN RUST, G.J. Kluin, van Havre-de-Grace; ANNA KRANENBURG, H. Smit, van Liverpool,
en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild la BELLE ALLIANCE (opm: pleit, thuishaven Brussel), O.L. Wilman, naar Memel (opm: Klaipeda); HENDRINA JOHANNA, K.G. Jonker, naar Liverpool; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar Bristol, en de VROUW GEZINA, E.J. Dik, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 augustus. Van Vlissingen meldt men van den 20 augustus:
Sedert onze laatste zijn van de rede naar zee gezeild de schepen de VIJF GEBROEDERS, B. Bosschers, van Amsterdam, en de LIEFDE, S. Koorn, van Rotterdam, beiden naar Duinkerken gedestineerd; van Antwerpen l’ÉCLAIR, J.A. Schoneveld (opm: J.A. Schönefeld), naar Marseille, LEONTINE, M.F. le Lasseur, naar de Havana; RUBENS (opm: brik RUBBENS, thuishaven Antwerpen), Th. Versluijs, en DELPHINA, J. Boelen, naar Batavia; ISABELLE LOUISE, P.J. Eggers, naar Villa-Nova; le CHARLES, O.H. Arends, naar Liverpool; de VROUW ANNA, K.A. Bos, naar Glasgow; de VROUW ANNEGINA, H.J. Potjer, en ROSALIA, R.R. de Haan, naar Liverpool; de VROUW HENDRIKA, H.J. Schuring, naar Londen; de TWEE GEBROEDERS, W.R. Lukens, naar North Shields; de OOSTERSTAR, J. Moller, naar Bergen; CONFIANCE, P. Tupper (opm: CONSTANCE, kapt. Frederik Tupper), naar Messina; la VIERGE MARIE, J. de Meire, naar Liverpool.
Op de rede zijn aangekomen la BELLE ALLIANCE, P. Collas, van Rio-Janeiro; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, van Liverpool en la LÉGÈRE, J.M. Bled van Trinidad, naar Antwerpen bestemd.

Afbeelding
Datum 19 september 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 september. Van Vlissingen meldt men den 14 september:
Sedert onze vorige zijn van de rede naar zee gezeild de schepen de GOEDE VERWACHTING, M.F. de Jonge, van Amsterdam naar Duinkerken gedestineerd; KLARA MARGARETH (opm: kof CLARA MARGARETHA), P.D. Dik; de TWEELING DANIEL EN WILKE (opm: TWEELINGEN DANIEL EN WILCO), J.G. Wiersma; de VROUW GEZINA, E.J. Dik; HARLINGEN, T.J. Smith, en de VROUW ANNA, H.J. Korter, naar Liverpool; de VRIENDSCHAP, N. Heeres, en de DRIE VRIENDEN, R.Z. Schut, naar Londen; de HOOP, E.G. Jonker, naar Mainhead; de TWEE GEBROEDERS, C.P. Grunn, naar Altona, de VROUW ANNEGINA, R.W. Huisman, naar Bristol; de COURIER (opm: schoener COURRIER, thuishaven Antwerpen), J.E. Melcherts, naar Alicante; la FORTUNE, J. Durien (opm: brik, thuishaven Brugge, kapt. J. Duriez), naar Gibraltar, le JEUNE PIERRE, P. Lavergne, naar Duinkerken; NEPTUNES, W.A. Bakker, naar Bayonne; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar …(opm: niet vermeld);la BELLE ALLIANCE, P. Colas, naar Rio-Janeiro, en de NEPTUNS, W. Cramer, naar Stockton; allen van Antwerpen.
Op de rede zijn aangekomen, voor Antwerpen bestemd, de schepen DEN NOORDSCHEN LEEUW, P.C. Stabes, van Archangel, en de VROUW ERIKA (opm: smak VROUW HENDRIKA), T.P. Kramer, van Bergen uit Noorwegen.

Afbeelding
Datum 21 november 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november. Van Vlissingen meldt men den 16 dezer:
Sedert onze vorige zijn voor Antwerpen bestemd, op deze rede aangekomen de schepen le MINERVA, A. Beck, van Bordeaux; de VROUW HENDRINA (opm: kof), K. van den Oever, van Villa-Nova; de MARIA, J. Vollemaere, van Nantes; NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), E.J. Dik, de VREDE, J.J. Greeven, en GRONINGER WELVAART (opm: kof), E.K. Lugies, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 10 april 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 1 april. Van den 31 maart tot heden, zijn op onze rede aangekomen l’UNION, kapt. J.F. Pottier, van St. Malo naar Rotterdam gedestineerd, met honig; FREDERIKA, kapt. J.J. Seeger, van Bordeaux naar Brussel bestemd, met wijn.
Naar Antwerpen bestemd de Engelse stoomboot YORKSHIREMAN, kapt. W. Formusa, van Hull, met passagiers; CATHARINA, kapt. E. Permin, van Riga, met lijnzaad; REBECCA, kapt. J. Hant, van Londen met stukgoederen; de VROUW CATHARINA (opm: kof), kapt. H.H. Bakker, van Bordeaux met wijn; FORTUNA, kapt. E. Deblij, en WILHELMINA AUGUSTA, kapt. J.G. Pruhm, beiden van Nantes, met wijn; ALBERT, kapt. M.W. Retzloff, van Bordeaux, met wijn; de VIER GEBROEDERS, kapt. H. Custede, van Drontheim, met stokvis en traan; NEPTHUNUS (opm: galjoot), kapt. E.J. Dik, van Londen, met stukgoederen; LEONTINE, kapt. M.F. le Lasseur, van de Havannah, met koffie en suiker.
Voorts zijn sedert den 30 maart, van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild OTTO (opm: smak), kapt. E.J. Carst, naar Londen, met boomschors; de HOOP, kapt. H.W. de Groot, naar Liverpool, met ballast; de VROUW HARMANA, kapt. H. Strooijer, naar Hamburg, met stukgoederen; SOPHIA, kapt. J.C. Gillentien, en NEPTHUNUS, kapt. J.J. Pertiet, beide naar de Oostzee, met ballast; JACOBA, kapt. A.K. de Groot, naar Dantzig (opm: Gdansk), met dakpannen; de EENDRAGT (opm: kof), kapt. J.H. Deddes, en ALIDA (opm: kof VROUW ALIDA), kapt. T.E. Bart, beide op avontuur, met ballast.

Afbeelding
Datum 06 mei 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 22 april. Van den 19 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen COURIER, kapt. N. Lauwerins, van Cette (opm: Sète), met wijn en brandewijn; the FAME, kapt. N. Joholn, van New Orleans, met katoen; the UNION, kapt. N.F. Carder, van Plymouth, met verwhout; l’ AIMABLE PAULINE (opm: brik, thuishaven Antwerpen), kapt. L.J. Luijtjens, van Rio Janeiro; NEPTHUNUS, kapt. J. Bradenahl, van London; PROVIDENTIA, kapt. J.C. Nieswagen, van Bordeaux, en de JONGE FREDERIK, kapt. B. de Jonge, van Triëst, alle vier met stukgoederen; HEART OF OAK, kapt. Th. Jores, van Liverpool, met suiker en koffij; the FACTOR, kapt. W.W. Sheed van Philadelphia, met koffij en suiker.
Den 26 dito. Den 24 dezer is van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen vertrokken DELEGATE, kapt. R. York, van New York, met koffij en suiker.
Vlissingen. Van den 22 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen ZELDEN RUST (opm: kof ZELDENRUST), kapt. G.A. Jonkhoff, van Liverpool, met huiden en klipzout; the BLOSSOM, kapt. P. Falia, van Guernsey, met koffij en klipzout; HARRIET, kapt. M. Ericksen, van Rio Janeiro, met koffij; the FRIENDS, kapt. D. Lewis, van Liverpool, en MARIA, kapt. J. Meffot, van Batavia, beide met suiker en koffij; the FOX, kapt. D. Elwell Jr, van Manilla, met suiker; MINERVA, kapt. D.G. Robijns, van Dublin, met stukgoederen; LOUISA (opm: kof), kapt. D. Guijt, van Jersey, met koffij.
Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de VROUW MARGARETHA, kapt. D.J. Oortjes, naar Bayonne, met haver, CLARISSA, kapt. J.A. Piper, naar St. Ubes, met ballast; JULIA, kapt. Z.K. Schut en INDUSTRIE (opm: kof), kapt. P. de Best, beide naar Bayonne, met haver; HARMONY, kapt. G. Griffith, naar Londen, met vlas; de ONDERNEMING (opm: smak), kapt. H.F. Klie, naar Hull, met beenderen; de MORGENSTER (opm: kof MORGEN STER[RE], thuishaven Boom), kapt. H.F. Veen, naar Liverpool, met ballast; REBECCA, kapt. J. Bant, naar Londen, met boekweit; DE HOOP, kapt. J. Lorentzen, naar Bayonne, met haver; FREDERIKA, kapt. J.J. Seeger, naar de Oostzee, met ballast; THETFORD, kapt. W. Rickaby, naar Hull, met vlas; NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), kapt. E.J. Dik naar Liverpool, met ballast; BATE, kapt. H.C. Schut, naar Petersburg, met stukgoederen; de LIEFDE, kapt. H. Fokker, naar Petersburg, met suiker en laken, de VROUW ANTIE, kapt. O.G. Smit (opm: tjalk VROUW ANTJE, kapt. Obbe Geuchies Stuit), naar Hamburg, met stukgoederen; the CERES, kapt. E, Fannel, naar St. Ubes; MARTHA, kapt. S. Lewis, op avontuur, en PROGRES, kapt. J. Holf, naar Engeland; alle drie met ballast.
(opm: op de reis van DE HOOP, kapt. J.C. Lorentzen, naar Bayonne, of gedurende de terugreis, liep het schip te Brest binnen waar het werd afgekeurd en voor de sloop verkocht; bron: geretourneerde zeebrief)
Den 29 dito. Van den 27 dezer tot heden zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild MERCURIUS (opm: brik MERCUUR, thuishaven Antwerpen), kapt. J.F.P. Smit, naar Rio Janeiro, met stukgoederen; ’s LANDS WELVAREN, kapt. K. Storm, naar St. Ubes, met ballast, de GOEDE HOOP, kapt. T. Mooy, naar London, met boomschors; LORD GAMBIER, kapt. P. Bishop, naar Guernsey, met tarwe.
Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen the ROVER, kapt. F. Cobb, van Cowes, met koffie; de JONGE CORNELIA (opm: smak), kapt. A.H. Oortjes, van Hull; BELLE ALLIANCE (opm: pleit, thuishaven Brussel), kapt. O.A. Wilman, van London en de Engelse stoomboot the KINGSTON, kapt. J. Hasselwood, van Hull, alle drie met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 26 juni 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 3 juni. Heden is van quarantaine ontslagen en naar Antwerpen opgezeild HENRIETTE, kapt. P. Hulma, van de Havanna, met suiker.
Gisteren en heden zijn voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen MARY, kapt. D. Drinkwater van Cuba, met koffij en suiker en moet quarantaine houden.
Voorts: de COMMERCIE VAN BRUSSEL, kapt. H.A. de Vries van London, met stukgoederen; de VROUW ANNA, kapt. H.J. Kotter, NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), kapt. E.J. Dik, en de JONGE JOSEPHA, kapt. P. Spitboom (opm: kof, thuishaven Antwerpen, kapt. Pieter Sparboom), alle van Liverpool met klipzout; de VROUW ELISABETH, kapt O.T. Menwis (opm: kapt. Okke Freriks Meeuwes), en de MORGENSTER, kapt. H.T. Veen (opm: kof MORGEN STER[RE], kapt. Herman Frederic Veen, thuishaven Boom), beide van Liverpool met klipzout; PARIS, kapt. S.R.W. Lethuillier, van Rouen met wijn en brandewijn.
Van 31 mei tot heden zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild GRONINGER WELVAART (opm: kof), kapt. E.K. Lugies, naar Liverpool met meekrap, en de VROUW ANNEGINA, kapt. R.W. Huisman (opm: kof, kapt. Rente Wessels Huisman), naar Liverpool met ballast; CONCORDIA, kapt. J.D. Zylstra (opm: kof, kapt. Jacob Daniels Zijlstra), naar Riga met suiker; ANTONIUS, kapt. W. Antonius naar Hamburg met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 22 juli 1823
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 28 juni. Sedert den 25 zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild MERCURIUS (opm: brik, thuishaven Antwerpen), kapt. R. Folkerts naar Bergen met ballast, de TWEE GEBROEDERS (opm: kof), kapt. W.R. Lukens naar Schotland met boomschors, the MARY, kapt. D. Drinkwater naar Gothenburg met ballast, GEZINA, kapt. M.N. Huising (opm: smak GEZIJNA, kapt. Meese Nanno Huising), naar Hamburg met stukgoederen, de JUFVROUW ANNA (opm: smak JUFFROUW ANNA), kapt. G.J. Sap naar Kristiansand en DE KOOPHANDEL (opm: smak), kapt. K.H. Hoogland op avontuur, beide met ballast, de MOEDER FEYKA, kapt. J.H. Jonker naar Dantzig (opm: Gdansk) met leder, de VROUW MARGARETHA, kapt. H.J. Veen en de VROUW HENDRINA (opm: kof), kapt. K. van den Oever, beide naar Londen met boomschors, HENRIETTE, kapt. P. Helman naar Havre-de-Grace, de VROUW ANNA, kapt. H.J. Korter naar Liverpool en NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), kapt. E.J. Dik naar Liverpool, allen met ballast, de GOEDE WELVAART, kapt. J.J. Vos (opm: kof, kapt. Israel Jans Vos), naar Sandwich met boomschors, JACOBA, kapt. A.K. de Groot, NEPTUNUS, kapt. J. Luiken, NEPTUNES (opm: NEPTHUNUS), kapt. G.G. Smit, allen met boomschors, de JONGE CORNELIS (opm: kof), kapt. J.C. Teves naar Liverpool met boomschors, LAMMET, kapt. J. Gaarn naar Aarhus, beide met ballast.
1 Juli. Gisteren en heden zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild THETIS, kapt. P. Otto, de HOOP, kapt. E.G. Jonker, naar Londen met boomschors en HENDRIKA, kapt. F.F. Harding (opm: kof, kapt. T.F. Harding), naar Liverpool met boomschors.
Den 29 en 30 juni zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen de JONGE YPEUS, kapt. H.H. de Weerd van Petersburg, laatst van Veere, met stukgoederen.
Den 5 dito. Van den 3 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen CLARA MARGARETHA (opm: kof), kapt. P.D. Dik van Petersburg met postasch; de ZEELUST, kapt. J.F. Peper van Liverpool met klipzout, BAREAS, kapt. L. Storren van Brahéstad (opm: Raahe, Finland) met teer en pik; GEERDINA (opm: smak VROUW GEERDINA), kapt. L. Sok van Petersburg met potasch; MARIA SOPHIA, kapt. H.O. Hogstrom van Nieuw Carisby met teer en pik, LOUISE, kapt. G. Heinrichsen van Petersburg, en URANIA, kapt. A. Le Cocq van Guernsey, alsmede de stoomboot the KINGSTON, kapt. J. Hasselwood van Hull, alle drie met stukgoederen.
Sedert den 2 dezer zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en haar zee gezeild de DOCHTER ALIDA (opm: smak), kapt. E. Duit; de COMMERCIA (opm: COMMERCE, thuishaven Brussel), kapt. H.A. de Vries, en l’ESPÉRANCE (opm: pleit, thuishaven Mechelen), kapt. A. van Geyt, alle drie naar Londen met boomschors; TENNEGINA GEZINA (opm: kof TEUNEGINA GEZINA), kapt. R.P. Bossinga naar Honfleur met ballast, ANNA MARIA, kapt. J. Lorentzen, en REBECCA SIMS, kapt. D. Brenton alle naar St. Ubes (opm: Setubal) met ballast.
Den 8 dito. De Amerikaanse brik LE SOLDAT ESPAGNOL DE ST. AUGUSTINE, kapt. Charles May, van New York, geladen met huiden, rijst en campèchehout, heeft in de avond van den 6 dezer, bij het binnenkomen, op de Elleboog (opm: een plaat in de Schelde tussen Dishoek en Vlissingen aan de Walcherense kant, en naast de Galgeput in het Oostgat) gestoten, is vervolgens vast geraakt en door de zware stortzee en het slechte weder zodanig geslingerd, dat dezelve thans kort bij deze stad omver ligt; de equipage is des nachts aan wal gekomen en dus gelukkig gered.
Heden is de Engelse stoomboot KINGSTON, kapt. Hasselwood, met passagiers en stukgoederen naar London vertrokken; zullende dezelve voortaan van die stad herwaarts vertrekken, op dezelfde dagen als zulks tot hiertoe van Hull geschiedt.
Gisteren is van Antwerpen naar Liverpool vertrokken het schip HARMONIA (opm: kof DE VROUW HEMMINA), kapt. S.F. Taaij, met boomschors.

Afbeelding
Datum 27 januari 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 22 januari. Den 19 en 20 dezer zijn voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen: NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), kapt. E.J. Dik van Lissabon, met zout en fruit; DE TRITON, kapt. T.J. Creilink van Smyrna met fruit; deze laatste heeft, alvorens naar Antwerpen te zeilen, visite van quarantaine ondergaan.
Het schip JEREMIAS, kapt. L. Sijbes van Sunderland naar Bordeaux gedestineerd, met steenkolen, is van onze rede naar zee gezeild.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en gisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: MARIA BARBERA, kapt. J.J. Koller naar Penzance; HARMANUS, kapt. H. van Veen naar Dartmouth; DE VROUW ELISABETH, kapt. F.B. Nepperus naar Plymouth en MERKURIUS (opm: kof MERCURIUS), kapt. E.J. Mos naar Londen, alle vier met boomschors; PEGASUS (opm: galjas PÉGASE), kapt. G. de Haan naar Charlestown met ballast; L’ÉCLAIR (opm: sloep ÉCLAIR, thuishaven Antwerpen), kapt. D.J. Salzsieder naar Lissabon met stukgoederen; MARIE JOSEPHINE, kapt. D.G. Robijns naar Liverpool met boomschors; DE JONGE JACOBA, kapt. T.C. de Boer naar Messina met stukgoederen; DE VROUW CHRISTINA, kapt. R.J. Dood naar Londen met boekweit; DE WINDLUST, kapt. G.R. Engelsman naar Londen en DE MORGENSTAR (opm: kof MORGENSTER), kapt. H.F. Veen naar Liverpool, en BELLONA, kapt. M.J. Regester naar Londen, alle drie met boomschors; de JUFFROUW JOHANNA, kapt. J.J. Tiddens naar Liverpool met boomschors en meekrap; THE TWO SISTERS, kapt. John Thomas naar Guernsey met haver en boekweit; de ZAANVLIET, kapt. O. Sijmons naar Lissabon met witte bonen; L’ISIS, kapt. J. Morel naar Duinkerken met verfhout; de FREDERIK, kapt. John Brand naar Rio de Janeiro met stukgoederen; de VRIENDSCHAP, kapt. E.J. Bakker naar Londen met vlas en klaverzaad; THE REWARD, kapt. F. Riskey naar Guernsey met tarwe en dakpannen; THE CARRAVAN, kapt. Th. Torrey naar St. Ubes met ballast; DE MARIA, kapt. J. Zirck naar Topsham; CONSTANCE, kapt. P.H. van den Kerkhoven naar Liverpool en L’UNION, kapt. J. Rickmers naar Bristol, alle drie met boomschors; PLATO, kapt. J. Buckert naar Lissabon en DE MARIA, kapt. J.H. Hazewinkel naar Rio de Janeiro, beide met tarwe; VASCO DA GAMA, kapt. A. Bezemer, naar Batavia met stukgoederen; ACOSTA, kapt. W. Dixey, naar Boston met jenever; DE JONGE PAULINE, kapt. J. Jansen, naar de Havannah met stukgoederen; OSCAR, kapt. J. Sandberg, naar Alicante met mechanieke goederen; l’AVANTURE, kapt. J.F. Poodts, naar de Havannah met stukgoederen; DE HERSTELLING, kapt. B.H. Smit, naar Londen met boomschors; FLORIDA, kapt. Dennis Candry, naar Charlestown met metselsteen; THE ROBIN HOOD, kapt. J. Woodberry, naar de Havannah met mestelsteen en geweren; KRONOS, kapt. J. Lundt, naar Londen met boomschors.

Afbeelding
Datum 14 april 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 9 april. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en van den 5 dezer tot heden naar zee gezeild LE TELEGRAPHE, kapt. P. Grandin naar Londen met stukgoederen; THE PRIMROSE, kapt. A. Ash, en THE BRILJANT, kapt. J. Wilson naar Hull met vlas; DE EENDRAGT, kapt. C.J. van Drenthe met vlas en ST. ANTHONY, kapt. H.H. Lange met boomschors, beide naar Leith; THE SYREN, kapt. J. Ross, met boomschors en vlas, en THE JOSEPH, kapt. J.H. Arends, met vlas, beide naar Hull; DE COMMERCIA, kapt. H.A. de Vries, naar Londen met boomschors; LES TROIS AMIS, kapt. R.Z. Schut, naar Arbroath met vlas; DE VROUW MARIA, kapt. L. Dyers, naar Yarmouth met boomschors; CONCORDIA, kapt. J.J. Dijk, naar Londen met boomschors en vlas; MINERVA, kapt. J.C. Mayell, naar Liverpool en MESSENGER, kapt. J. Bussinton, naar Petersburg, beide met ballast.
Van den 6 dezer tot heden zijn voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: DE VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, van Havre-de-Grace met stukgoederen; FREDERIKA, kapt. J.G. Barends, van Bordeaux met wijn enz.; GEORGIANNA, kapt. E. Rodd, van Bridport en NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), kapt. E.J. Dik, van Londen, beide met ballast.

Afbeelding
Datum 24 mei 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 14 mei. Zr.Ms. korvet DE AREND, kapt.-luit. ter zee H. Machielsen, van Texel, gedestineerd naar Philadelphia, is gisteren van onze rede naar zee gezeild.
Voorts zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en gisteren naar zee gezeild: MERKURIUS, kapt. J.F. Smit, naar Lima met stukgoederen; L’ISIS, kapt. G. Broutin, naar Duinkerken met katoen en wol; PRINCE LEOPOLD, kapt. R. Carlill, naar Honduras met stukgoederen; LA PERLE, kapt. G. Guichon, naar Havre met leder; NEPTUNES (opm: NEPTHUNUS), kapt. E.J. Dik, naar Leith met boomschors; COLUMBUS, kapt. N.H. Nye, naar New York en DE PELIKAAN, kapt. J.H. Ricke, naar Londen, beide met stukgoederen; DE HERMINA, kapt. S.F. Taay, naar Londen met boomschors; CAPE BRETON, kapt. P. Priauix, naar Jersey met tarwe; DE JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, naar Memel met ballast; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. L. Louwers, naar de Havanna, DE TWEE GEBROEDERS, kapt. H.H. Boer, naar Hamburg en l’ADÈLE, kapt. M.C. Michaëlls, naar St. Jago, alle drie met stukgoederen; DE VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, naar Liverpool met meekrap; DE VROUW ALBERDINA, kapt. H.K. Rentes naar Poole en DE VROUW ELISABETH, kapt. O.F. Meeuwis naar Londen, beide met boomschors; NEPTUNES, kapt. W. Bakker, naar Arbroath met vlas; CHRISTINA, kapt. J.C. Strand, naar St. Ubes met ballast; DE VROUW WENDELINA, kapt. W.J. Poel, naar Londen met boomschors; PERSEVERANCE, kapt. J. Metayar, naar Bordeaux met tarwe; LE JEUNE PIERRE, kapt. J. Ross, naar Jersey met boomschors.
Heden is alhier ter rede gekomen het schip ROTTERDAM, kapt. J. Laming van Londen naar Rotterdam gedestineerd met stukgoederen.
Eindelijk zijn, den 10 en 11 dezer, voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: CONSTANCE, kapt. P. van der Kerkhoven, van Liverpool met klipzout; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. S.L. Pinksterboer, van Dantzig met houtwaren; THE PRIMROSE, kapt. W. Emery, van Hull met stukgoederen.
Den 15 en 16 dezer zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild: NIKOLAAS, kapt. T. Veef, naar Lissabon met stukgoederen; LE SANS REPOS, kapt. C. Pethers, met boomschors, vlas en wol; L’ESPERANCE, kapt. A. van Geyt, met vlas en speekhout, beide naar Londen; HENRIETTA JOHANNA, kapt. E. de J. Kluin, naar Colchester met boomschors; CONCORDIA, kapt. B.J. Ras, naar Duinkerken met ballast; DE NIEUWE ONDERNEMING, kapt. J. van den Broeke, naar Londen met vlas en wol;
Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: BETHEL, kapt. Th. Hall, van Hull met stukgoederen; DE VROUW JAANTJE, kapt. A.G. Jonkhoff, van Gothenburg met houtwaren.

Afbeelding