Inloggen
JONGE MARIA (DE) - ID 11994


Kroniekberichten

Datum 13 december 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

RC 131214
Rotterdam, 12 december. De 10e was er een schip in het gezicht, zijnde DE JONGE MARIA, kapt. Van Mugen (opm: brik, kapt. Cornelis van Muijen), van Lissabon.
Gisteren namiddag arriveerden te Helvoetsluis DANKBAARHEID (opm: hoeker), kapt. C. Smit van Drobak en VREDE, kapt. C. Zuiderduin van Londen.

Afbeelding
Datum 28 februari 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swyndregt, Hubertus Montauban van Swyndregt en Frederik van Dam, makelaars binnen Rotterdam, zullen op dinsdag den 14 maart 1815 des namiddags 4 uur ten huize van George Crabb, kastelein in het Badhuis, in de Boompjes, verkopen: het extra welbezeild Hollands gebouwd Brikschip, genaamd de JONGE MARIA, lang over Steven 76 voeten, wijd binnen de huid 21 en 1 half voeten, hol, van bovenkant van de kiel tot onder de watergangen 14 en 1 half voeten, alles Amsterdamse maat, liggende in de Wijnhaven te Rotterdam; breder bij Inventaris en nader onderrigting bij bovengemelde makelaars.
(opm: in een advertentie van 14 maart werd de veiling tot nader bericht uitgesteld; het schip werd nu omschreven als een Brigantijn, gevoerd door kapt. Cornelis van Muyen, zie RC 140315)

Afbeelding
Datum 14 maart 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. De veiling van het Brigantijnschip de JONGE MARIA, gevoerd bij kapt. Cornelis van Muyen, tegen hedennamiddag aangeslagen, is tot nadere advertentie uitgesteld. Nicolaus Montauban van Swyndregt, Hubertus Montauban van Swyndregt en Frederik van Dam, makelaars. (opm: zie RC 280215)

Afbeelding
Datum 17 juli 1819
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swijndregt, Hubertus Montauban van Swijndrecht en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, als lasthebbenden van hunne Principalen, en geauthoriseerd door de Regtbank van Koophandel, en na gedane aangifte bij de Ontvanger der Registratie, zijn van mening, op dinsdag den derden augustus 1819, des namiddags ten vier uren, in het Logement genaamd Het Groot Hotel van Engeland, voorheen het Zwijnshoofd, op de Groote Markt, publiek te veilen: de gekoperde Brigantijn, genaamd de JONGE MARIA, laatst gevoerd door kapitein Cornelis Poort, lang over steven 76 voeten 4 duimen, wijd binnen de huid 21 voeten 8 duimen, hol van de bovenkant der kiel tot onder de watergangen 14 en 1 half voeten, alles Amsterdamse maat; met alle deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, touwen, zeilen en verdere Scheeps-gereedschappen, zo als hetzelve thans is liggende in de Zalmhaven, aan de Scheepstimmerwerf van de Heren de Wed. Van Lange en Van Heyningen en kunnen aldaar daags vóór en op de dag van de veiling door een ieder worden bezigtigd. Iemand nader onderrigting begerende, spreke de gemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 24 februari 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 februari. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 20 februari 1821:
Den 3 dezer is gepraaid op 49º43’ N.B. 20º W.L. het schip de JONGE MARIA (opm: brik, kapt. Cornelis Poort), van Havana naar Rotterdam, met een nood-boegspriet en fokkemast, zonder zeil aan de grote steng, fok, vierkant grootzeil, met een groot noodzeil en zeer lek.
Het schip VIRGIN MARY, Miere, van Messina naar Antwerpen, is den 16 dezer, om levensmiddelen en water, te Plymouth binnengelopen; was den 1 december 1820 vertrokken.
Te Scillij (opm: vermoedelijk Scilly, Co. Cork; 51º42’ N.B. 8º31’ W.L.) is den 10 dezer binnengelopen het schip AURORA, De Jong (opm: zie o.a. RC 220221), van Rotterdam naar Newry, laatst van Plymouth, en den 18 dito te Deal het schip CLARISSA, King, van Batavia naar Amsterdam, laatst van Cowes.
Op de rivier (opm: Thames) zijn gearriveerd Boverkamp en Wildschut van Workum; JUFVROUW AKKA, van Antwerpen; te Lissabon Stroobuur, van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 06 maart 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s Lists van den 27 februari en den 2 maart 1821:
Het schip de MAGNANIME, Sietses (opm: driemaster, thuishaven Gent, kapt. Jean Sietzes) van Marennes naar Antwerpen, is den 16 februari met schade te Rochelle binnengelopen; had op strand gezeten.
Het schip de BETSEY, Roepel, van Rotterdam naar Surinamen, is in de nacht van den 26 februari op Goodwin Sands geraakt, doch de volgende nacht zeer lek er af en te Ramsgate binnengebragt, na een gedeelte der lading over boord te hebben moeten werpen; zal moeten lossen, om te repareren.
Het op den 26 januari te Lissabon binnengelopen schip de MIDAS, Endicott, van Antwerpen naar Salem, is zo beschadigd bevonden, dat hetzelve niet waardig was, om te repareren.
Den 26 januari is gepraaid op 48º breedte 40º lengte, het schip de JONGE MARIA, van Havana naar Rotterdam, hebbende de fokkemast, de grote steng en de boegspriet verloren (opm: zie o.a. RC 240221).
Het schip VREDE EN VRIENDSCHAP, K. Nieuveen (opm: driemast galjoot, kapt. K. Nieveen), van Rotterdam naar Surinamen, te Ramsgate met schade binnengelopen (opm: zie RC 231220), heeft den 25 februari de reis voortgezet.
Den 24 februari bevond zich op de hoogte van Dartmouth het schip de HOOP, van Lissabon naar Rotterdam, en den 28 dito op de hoogte van Douvres (opm: Dover) het schip de HOOP, Van der Lusdonk, van Liverpool naar Antwerpen.

Afbeelding
Datum 13 maart 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 9 maart 1821:
Het schip de JONGE MARIA, Port (opm: brik, kapt. Cornelis Poort), van Savannah naar Rotterdam, is den 6 dezer, met verlies van de fokkemast, boten, zeilen, enz. te Cowes binnengelopen. (opm: zie RC 240221, 060321, 020621 en 270921)
Den 4 dezer was op de hoogte van Dartmouth het schip CORDELIA, van Batavia naar Amsterdam, en den 6 dito het schip CHRISTINA, Potjer, van Dordrecht naar Plymouth.
Het schip TWEIJ GESUSTERS, Zonge, van Marseille naar Antwerpen, is den 6 dezer te Ilfracombe binnengelopen.

Afbeelding
Datum 02 juni 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 1 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 29 mei 1821:
Den 24 bevond zich op de hoogte van Douvres het schip ADOLPHE FREDERICK, Chevalure, van Havana naar Antwerpen.
Te Scilly (opm: Zuid-Ierland) is den 24 dezer binnengelopen het schip PROVIDENCE, Blake, van Rotterdam naar Dublin.
Te Cowes is gearriveerd De Vink (opm: galjas GOEDE HOOP, kapt. Cornelis de Vink) van Rotterdam, om de lading in te nemen van het schip de JONGE MARIA, van Savannah, hetwelk afgekeurd is (opm: zie o.a. RC 130321; de brik werd ter plaatse gesloopt, waarbij o.a. koper, tuigage en inventaris, om zware invoerrechten te vermijden, naar Nederland werden vervoerd).

Afbeelding
Datum 27 september 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swijndregt, Hubertus Montauban van Swijndrecht en Fredrik van Dam, makelaars binnen Rotterdam, als last hebbende van hunne Meesters, zijn van mening, na gedane aangifte, ingevolge de wet, op dinsdag den 2 oktober 1821, des namiddags te vier uren, in het Logement genaamd het Badhuis, in de Boompjes, publiek te veilen en aan de meest daarvoor biedenden of eerstmijnenden te verkopen: de inventaris van het Brigantijnschip (opm: brik) genaamd de JONGE MARIA, bestaande in ankers, touwen, zeilen, rondhout, staande en lopend want, stuurmans-, bootsmans-, konstapels-, koks- en kajuitsgoed en verdere goederen meer, alsmede 219 bladen en enige vaten oud koper, en zulks bij kavelingen zo als de te veilene goederen daags vóór en op de dag der veiling door een ieder zullen kunnen worden bezigtigd, welke alsdan genummerd zullen zijn liggende in en voor een pakhuis op de Punt, Noordzijde. (opm: zie o.a. RC 020621)
Iemand nadere onderrigting begerende, spreke bovengemelde makelaars.

Afbeelding