Inloggen
JONGE GEZINA - ID 10927


Kroniekberichten

Datum 02 maart 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Harmanus Smit, makelaar, zal, ten overstaan van een daartoe bevoegde beambte, op maandag den 11 maart 1816 ten 6 uren, in het Nieuwezyds Heeren Logement (op de Haarlemmerdijk) verkopen: een extraordinair welbezeild eenmast Kofschip, genaamd de JONGE GESINA, gevoerd door kapt. Jan G. Bart, lang over steven 72 voet, wijd, binnen zijn huid, 19 voet, hol, in het ruim, 7 voet, alles Amsterdamse maat. Breder bij den inventaris omschreven. Nader onderrigting te bekomen bij den voornoemde makelaar en bij Fredrik Smit.

Afbeelding
Datum 29 januari 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:
Surinamen: het gekoperd Fregatschip de TWEE VRIENDEN, kapt. Hendrik Bos.
Marseille: het Galjootschip de JONGE HENDRIKA, kapt. Maarten Schaap.
Bordeaux: het Smakschip de JONGE ANTJE, kapt. Hendrik Jelles Prins.
Havre-de-Grâce: het schip de DRIE GEBROEDERS, kapt. Jacob van der Niet.
Liverpool: het Koffschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Ties Jans Nuisker.
Hull: het Smakschip de VROUW GERBERDINA, kapt. Hendrik Alberts Oldenburger.
St. Petersburg om, ter bekwamer tijd, met de eerste schepen te vertrekken:
het schip VROUWE ADRIANA, kapt. Jochem Thisen Bohne.
Stettin (opm: Szczecin) : het Tjalkschip VROUW ALBERDINA, kapt. Derk Arents Wilkens.
Adres ten Kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.
Batavia, mede voor passagiers: het gekoperd Fregatschip ANNA, kapt. Cornelis Ruurds Stolte.
Surinamen: het driemast Galjootschip VREDE EN VRIENDSCHAP, kapt. Klaas Nieuveen.
Idem: het Brikschip HESPERUS, kapt. Willem Rijnbende.
Liverpool: het Galjasschip DIANA, kapt. Frans Potken.
Idem: het Kofschip JONGE WILLEM, kapt. J. Parlevliet.
Adres ten Kantore van Hudig en Blokhuyzen.
Havre en Rouaan: het Bomschip de JONGE CORNELIS, kapt. Gerrit de Jong, vertrekken direct bij open water.
St. Valery-sur-Somme en Fécamp: het Bomschip de JONGE ELISABETH, kapt. Simon Capeteijn.
Adres bij de Bestelmeester K. de Vogel en Johs. Ooms Ezn.
Londen: het Bomschip VROUW HAASJE, schipper Gerrit Ouwehand; vertrekt den 13 dezer, op verbeurte van de vracht.
Adres bij W. Smith en Comp, kargadoors.
Duinkerken: het Beurtschip de JOHANNA CORNELIA, kapt. Arnoldus Seeuwen.
Brugge, Ostende, en ook voor de goederen naar Nieuwpoort, Veurne, en omliggende plaatsen: het Beurtschip (opm: paviljoen gaffelschip) de ONDERNEMING, kapt Cornelis van der Poele, om met open water te vertrekken.
Brugge, Ostend (opm: enz): het Beurtschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Barend van Wasbeek, om den 18 dezer te vertrekken, en voorts alle veertien dagen een schip.
Leuven en Mechelen: het Beurtschip ’T IS BOVEN VERWAGTING, kapt. A. de Vries.
Adres bij de Bestelmeester en Commissaris Walop en de Wed. Beijerman, op de Wijnhaven.
Aan de Beurten, om bij open water direct te vertrekken:
Antwerpen: het schip de ARIJ EN JOHANNA, kapt. C. Lamot.
Idem: het schip de JONGE MONICA, kapt. E.P. Engels.
Idem: het schip de LIVINA IZABELLA, kapt. J. Zeijlmans, vertrekt den 16 februari.
Brussel: het schip MARIA THERESIA, kapt. J. Ooms, vertrekt donderdag den 10 februari.
Adres bij de Commissarissen Geerling en Ooms, in de Korte Wijnstraat.
(opm: uitsluitend de Nederlandse schepen opgenomen over een geadverteerde periode van circa 15 dagen)

Afbeelding
Datum 24 februari 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 23 februari. Van Vlissingen wordt van den 20 gemeld: sedert den 17 zijn alhier op de rede aangekomen de schepen de VROUW AUKJE, kapt. L.C. Swart, van Rouaan, op avontuur; DE VRIENDEN, T. Noster (opm: T. Nosten), van Port-au-Prince, deze moet quarantaine houden; de GEBROEDERS, J. van der Niet, en de VRIENDSCHAP (opm: tjalk), C.W. Sloff, van Havre-de-Grace naar Hamburg gedestineerd; de JEUNE PIERRE (opm: pleit), J. Heije, van Londen naar Brussel bestemd. Voorts voor Antwerpen bestemd: de VROUW REINA, H. Koops, van Noirmoutier, STENTOR, T. Harris, van Soerabaija; LE LÉVRIER (opm: smak, thuishaven Antwerpen), J. Piebers, van de Marennes, en TELEMACHUS (opm: brik TELEMAQUE, thuishaven Gent), J.P. Kleijn, van Rio de Janeiro.
De 16 zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild: de VROUW MARIA,
kapt. A. Schipman, naar St. Michiel (opm: St. Gilles sur Vie), de JEUNE PIERRE, kapt. Lavergne, naar Rouaan, en de EENDRAGT, B.K. Kappen, naar de Marennes.

Afbeelding
Datum 03 maart 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 maart. Van Vlissingen meldt men van den 27 passato:
Het schip DE VRIENDEN, T. Noster (opm: Nosten), van Port-au-Prince (opm: zie RC 240221), is van zijn quarantaine ontslagen en de Schelde opgezeild.
Sedert den 22 zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de schepen l’AIMABLE PAULINE (opm: brik, thuishaven Antwerpen), kapt. L.J. Luijtjes, van Buenos Aijres; DE LIEFDE, M. Bakker, le CHARLES (opm: brik, thuishaven Antwerpen), J.C. Rasmussen, HENRIETTA (opm: bark), G. Abrahams, en VRIESLAND, E.J. Drent, van Liverpool; de TWEE GEBROEDERS, E.R. Borchers, van Noirmoutier; de JUFVROUW ELIZABETH (opm: JONGE JUFFROUW ELISABETH, kof, b.j. 1779 [!], thuishaven Antwerpen), J.F. Witteveen, van Morea (opm: mogelijk Mória, Lesbos; 39º7’ N.B. 26º30’ O.L.), en de TWEE GEBROEDERS, T. Pronk, van Calianubing (opm: niet te traceren).
Van de rede naar zee gezeild de TWEE GEBROEDERS, J. van der Niet, en de VRIENDSCHAP (opm: tjalk), C.W. Sloff, van Havre-de-Grace naar Hamburg gedestineerd.
Voorts tot heden de Schelde af en naar zee gezeild VERHILDERSUM, J.C. Visser, de ZEELUST, J. Lissnijder, JOHANNES VAN LETTE, H.J. Spans, LOUISE, D. Guijt, NEPTUNES, H.S. Leedig en de JONGE JAN, J. Petit, naar Londen; de HARMONIE, B.J. Wijgers, naar Noirmoutier; AURORA, S.J. Brouwer, en THERESIA, J.H. Arends, naar Liverpool; VENTROSE, J. ALLE, naar Charlestown; DELPHINE, C.D. Ludwigse, naar Napels; JEANNETTE JOSEPHINE, J. van Haverbeeke, naar Port-au-Prince; le VOLTIGEUR (opm: brik, thuishaven Antwerpen), W. de Ruyter, naar Rio-Janeiro; HORTENSE (opm: fregat, ex-brik GOEDE TROUW, thuishaven Gent), J.Y. van der Zweep, naar Havana; de DAME COLLETTE (opm: hoeker JEUNE COLETTE, thuishaven Oostende), C. Nierijnck, naar Cette (opm: Sète); WILHELMINA LAURENTIA, J.J. Swart, naar Oleron, en GEORGINE, N.E. Siemsen, naar Lissabon.
(opm: uitsluitend de waarschijnlijk Noord- en Zuid-Nederlandse schepen opgenomen)

Afbeelding
Datum 23 oktober 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 22 oktober. Den 19 arriveerden te Helvoetsluis de schepen HYPERION, H.S. Bruinsma, van Paramaribo; EENIGHEDEN, P. Staugaard, van Aalborg; de VROUW BARBARA, H. Abrams, van Bordeaux; VENILLIA, W. van der Kolff, van Liverpool. De Amerikaanse brik, genaamd OTTER, kapt. T. Downing, is voor zijn anker gaan drijven en beoosten de haven aan de grond geraakt, doch, door behulp van twee ijssloepen en hoog water, er af en op de rede ten anker gekomen; de wind Z.Z.W.
Den 20 zeilde kapt. Hart met de brieven van den 20 naar Harwich.
Den 21 arriveerden de schepen de VOLHARDING, C. Bakker, van Liverpool; FLORA, J.W. Berisford, van Rochester; de JONGE ELIZABETH. H.E. Hendriks, van Smirna (opm: Izmir) en ligt in quarantaine op de rede; de DRIE GEBROEDERS, J. van der Niet, van Havre-de-Grace; als bijlegger, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 24 oktober. Den 22 arriveerde te Helvoetsluis kapt. Bridge met de brieven van den 20, van, en zeilden kapt. Hammond, met een courier, naar Harwich, en de TWEE GEBROEDERS, J. van der Niet, naar Amsterdam.
Den 23 arriveerde het schip de ST. RENÉ, J. Levenes, van St. Brieux.
Den 24 zeilde ELIZABETH CORNELIA, J. Parlevliet, naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 16 maart 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 maart. Het schip (opm: kof) de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. van der Niet, van Amsterdam naar Havre en Rouaan, is in de jongste stormen op de Zuidwal op Texel aan de grond gedreven, en heeft ankers en touwen gekapt, lekkagie en schade bekomen; hierop een schuit en volk aangenomen hebbende om het in de haven van Texel te brengen, is het den 11 maart, des avonds met zware vloedstroom en harde wind bij gemelde haven gekomen, zijnde door een zware bui overvallen, waardoor het niet wilde loeven en opdraaijen, maar tegen het hoofd der palen aanliep, uit de mond der haven dreef en bij de haven nederzonk; het volk is gered, benevens een gedeelte der lading, waarvan men ook het overige hoopt te bergen en het schip in de haven te brengen. (opm: zie RC 190322)

Afbeelding
Datum 19 maart 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 17 maart. Het schip de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. van der Niet, van Amsterdam naar Havre en Rouaan, volgens onze vorige (opm: RC 160322) bij de haven van Texel gezonken, is in gezegde haven binnen gebragt.
(opm: de kof had kennelijk dusdanige schade opgelopen dat de zeebrief op 9 april vanuit Texel werd geretourneerd, met als verklaring ‘gezonken’)

Afbeelding