Inloggen
ONDERNEMING - ID 10891


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1813-12-21 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 181?
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Brik
Material Hull: Wood
Construction Data

Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1813
Datum agenda: 1813-12-21
Register nr: 18130043
Scheepsnaam: ONDERNEMING
Type: Brik
Lasten: 59
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Hudig, Blokhuijsen & van der Eb
Plaats: Rotterdam
Kapitein op moment van verzoek: Hakker, Rijn
Opmerkingen: Eerste zeebrief
Gefranciseerd geweest
boekhouders en mede-reders

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1813-12-21 ONDERNEMING
Manager: Firma Hudig, Blokhuyzen & Van der Eb en Jacob Parlevliet, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Firma Hudig, Blokhuyzen & Van der Eb en Jacob Parlevliet, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Reyn Reynsz Hakker werd geboren op 18 september 1761 te Katwijk als zoon van Reyn Ewoutsz Hakker en Ariaantje Leendertsd de Reus.

Hij huwde aldaar in 1783 met Trijntje Klaasd. van Duykeren en in 1803 voor de tweede maal met Maartje Cornelisd. van den Bergh. Hij wordt bij het huwelijk van zijn dochter Trijntje in 1830 nog aangeduid als koopvaardij-schipper054-057.

Hij overleed op 26 mei 1844 te Katwijk.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

R.Hakker was met vlagnummer R86 in de periode 1826 t/m 1844 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart. De ledenlijsten uit de periode 1820 t/m 1825 ontbreken en het is derhalve mogelijk, dat hij in één van de jaren uit de genoemde periode tot de Maatschappij is toegetreden058.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In het Jaarverslag 1827 van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart (Gemeentearchief Rotterdam J/126) staat vermeld dat aan het “behoeftige lid” R.Hakker, vlagnummer 86 een jaarlijkse uitkering wordt gedaan. Herhaald in  Jaarverslagen 1829 t/m 1832. In de jaren 1833 en 1834 was de uitkering f 162,50 resp. 187,50 (verschillend vanwege de financiële situatie van de Maatschappij).

In de Jaarverslagen 1835 t/m 1841  (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat de “oude kapitein” met nummer 86 een jaarlijkse uitkering kreeg van f 200,-058

 

De schepen van de kapitein

R.R.Hakker was in 1797 kapitein op de “Vriendschap”, in 1798 op de “Elisabeth”, in 1810 op “De Twee Gebroeders”, van 1812-1822 op de “Onderneming” ex “Anna”.

 

Bouma025 vermeldt R.Hakker als gezagvoerder gedurende:

*       1814 t/m 1823 van de kof de “Onderneming”, gebouwd in 1803, bouwlocatie niet vermeld 149 ton o.m., varend voor J.Boutmij te Rotterdam.

 

Het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevat monsterrollen op naam van kapitein Rein Hakker op de:

“Liefde”, dd 05 mei 1829 en 29 juni 1830.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant december 1813114

(opm: Hieronder volgt een selectie van gedurende december 1813 door verschillende cargadoors geplaatste advertenties van in Rotterdam in lading liggende schepen, welke een indruk geeft van de ‘lijndiensten’ op een aantal Engelse havens)

Naar Hull:

Het Hollandsch Kofschip ONDERNEMING, kaptein Reyn Hakker,

 

Rotterdamsche Courant 29 april 1817114

Advertentie. Nicolaus Montauban van Swijndregt, Hubertus Montauban van Swijndrecht en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, als lasthebbende van hunne Principalen en geauthoriseerd door de Regtbank van Koophandel, zitting houdende binnen deze stad, zijn van mening op dinsdag den 13 mei 1817, des namiddags ten 4 uren, in het Logement Het Badhuis, onder de Boompjes, publiek te veilen en verkopen: het Kofschip, genaamd DE ONDERNEMING, laatst gevoerd geweest bij kapt. Reijn Hakker, lang over steven 78 voet, wijd binnen de huid 20 voet 6 duim, hol, in het ruim van de bovenkant van de kiel tot op de laagste balk aan boord, 9 voet 6 duim, alles Amsterdamse maat, met alle deszelfs rondhout, staande en lopend want, ankers, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, zoals hetzelve is liggende aan de Leuvehaven, Westzijde. Nader onderrigting bij bovengemelde makelaars. (opm: in een volgende advertentie werd als ligplaats aangegeven de Wijnhaven, voor de Vischsteeg)

 

Rotterdamsche Courant 08 januari 1818114

Advertentie. Frans Helmis en Cornelis van Dijck, makelaars, als ten deze speciaal geauthoriseerd door Mijnheer de President van de Regtbank van Koophandel, zitting houdende alhier, zijn van mening, ten overstaan van de Heer Antonie van Vollenhoven Janszoon, Griffier bij voornoemde Regtbank, op donderdag den 22 januari 1818, des namiddags ten 5 uren, in het Logement van ouds genaamd het Zwijnshoofd, nu het Hotel van Engeland, op de Grote Markt, publiek te veilen, en aan de meestbiedenden, zonder afslag, te verkopen: een partij van circa 11 hele en 20 halve stukken Langlade, 11 hele en 13 halve stukken St. Christol, 9 Trommels Tavelle, 26 oxhoofden Muscaat, 100 halve en 3 hele stukken rode Languedocse, 25 halve stukken witte Picardan, 9 halve stukken zoete witte Languedocse wijn en 7 stukken Languedocse voorloop van brandewijn, alles min of meer beschadigd, zijnde te Cette (opm: Sète) afgeladen geweest (opm: geladen) in het schip JOHANNA CHRISTINA, kapt. H.H. Bleeker; welk schip op de reize den 29 augustus 1817, bij Bevezier (opm: Beachy Head), is gestrand (opm: zie RC 110917), en het geborgene van Newhaven alhier is aangebragt per het schip de ONDERNEMING, kaptein R. Hakker; thans liggende in twee pakhuizen (Particulier Entrepot) op de Scheepmakershaven bij de Juffrouwstraat, zo als nader bij Notitiën zal worden aangewezen, welke bij alle de makelaars in wijnen zullen te bekomen zijn; zullende dezelve daags voor en op de Verkoopdag kunnen geproefd worden. Nadere onderrigting bij bovengemelde makelaars.

 

Rotterdamsche Courant 11 april 1818114

Londen, 7 april. De schepen TRITON, Spight, en ONDERNEMING, Hakker, beiden van Rotterdam naar Belfast, zijn den 2 dezer te Waterford binnengelopen.

 

Rotterdamsche Courant 07 maart 1820114

Amsterdam, 5 maart. Het koffschip de ONDERNEMING, kapt. Hakker, van Londen naar Amsterdam, is, na in het Gat van Texel met stormweêr uit het N.W. zwaar gereden te hebben en na het kappen der ankers en touwen, den 1 maart ’s avonds over de rug gestoten en op de Luitjewaard aan de grond gedreven; de kapitein heeft twee loodsschuiten en volk tot adsistentie aangenomen.

 

Rotterdamsche Courant 09 maart 1820114

Amsterdam, 7 maart. De lading van het op de Zuidwal zittende schip de ONDERNEMING, kapt. R. Hakker  van Londen naar Amsterdam, was, volgens brief van Texel van den 5 maart, geheel gelost op 100 vaten suiker na, die echter mede gelost moesten worden, ten einde het schip te kunnen afbrengen, hetwelk door het laatste stormweer veel geleden had.

 

Rotterdamsche Courant  06 februari 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Liverpool: het Kofschip ONDERNEMING, kapt. R. Hakker.

Adres bij T.J. Boutmij….

 

Rotterdamsche Courant 08 maart 1821114

Rotterdam, 7 maart. Van Den Briel wordt van den 6 dezer gemeld: De schepen, die loodsen aan boord hadden, zijn den 6 naar zee gezeild als: de VROUW ANNAGINA, R.W. Huisman, naar Cherbourg; de EENDRAGT, H.J. Korter, naar Belfast; de TWEE GEBROEDERS, H.J. Swart, naar Libau (opm: Liepaja); de JUFVROUW FENNA, E. Muggenberg, naar Aalborg; de GONNEMIE, W. Reijmers, naar Surinamen; de ONDERNEMING, R. Hakker, naar Liverpool; de ANNA SOPHIA, F. Tupper, naar Dublin; de VOLHARDING, C. Bakker, naar Newry, en de NETTIE, G. List, naar Yarmouth. De wind Z.O.

Den 6, des avonds, zeilden nog de MERCURIUS, J. Lemke, naar Amsterdam en de CEFAR, A. Guihomat, naar Duinkerken.

 

Rotterdamsche Courant 12 mei 1821114

Rotterdam, 11 mei. Van Vlissingen wordt van den 8 gemeld:

van den 2 tot den 8 dezer, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de schepen de EENDRAGT, B.H. Cappen, de VREDE, J.J. Greeven, en LA MARIE FRANÇOISE, J. de Sorgher, van de Marennes; NEPTUNES, C. Gottsche, van Kiobenhaven (opm: Kopenhagen); de VROUW MARIA, Z.M. Schutt, en NEPTUNIS, J.F. Benter, van Bordeaux; CONCORDIA, H.J. Nagel, HAPPY RETURN, R. Shellabean, de MORGENSTAR, H.T. Veen, de VRIENDSCHAP, J.B. le Seeq, de EENDRAGT, H.J. Koster, de UNIE, J.B. Neurenberg, CHRISTINA TITRIA, A.A. Potjer, de HOOP, E. de G. Jonker (opm: mogelijk E.G. Jonker), de ONDERNEMING, R. Hakker, de VROUW MARGARETHA, H.J. Veen, de ZEEPLOEG, M.N. Sikkes, AURORA, J.F. de Jong, en ANNA POUWLOWNA, H. Pothoff, van Liverpool; de VROUW ENGELINA, H.T. de Jonge, en de NOORDERSTAR, J.F. de Jong, van Noirmoutier; de JUFVROUW ENNA, H.J. Haverbult, van Oleron; MARIJANNE (opm: MARIANNE), A. van der Kaa, THE UNION, W. Robinson, en THE PILOT, R. Sly, van Londen; THE HOPE, R.B. Scott, van Cardiff; THE ESSEX, D. Misse Jr, en de COMMERCIE, J. Heitman, van Charlestown; de HOOP, kapt. Shubroeck, van Cette (opm: Sète); STEPHANIA, M.R. Burke, van New York; MARGARETH, I. Hall, en JAMES COULTER, W.T. Hill, van Philadelphia; l'ADELE, A. Ferber, van Boulogne

 

Rotterdamsche Courant 16 juni 1821114

Rotterdam, 13 juni. Van Vlissingen wordt van den 12 gemeld:….

….Van den 9 dezer tot heden van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild MARGARETHA, J.J. Tiddens, naar de Havana; de EENDRAGT, B.H. Cappen, naar Bayonne; de DRIE GEZUSTERS, J. Sipkes, naar Riga; de VROUW MARIA, Z.K. Schutt, naar ….; de NIEUWE ONDERNEMING, K.L. Domine, naar Liverpool; ENGELINA, H.P. de Jong, naar St. Martin; die GUTE FRAU, C. Reetzoke, naar Kopenhagen; MATHILDA, S. Whileij, naar Londen; ANNA PAULOWNA, A.J. Vollemaere, naar Bayonne; de JONGE CAMILLE, M.J. van Daalen, naar de Marennes; de UNIE, J.B. Neurenberg, naar Liverpool; CHRISTINA TITSIA, A.A. Potjes (opm: vermoedelijk Potjer), naar Noirmoutier; de EENDRAGT, H.J. Korter, naar Liverpool; de HOOP, E.G. Jonker, naar Noirmoutier, en de ONDERNEMING, P. Hakke, naar Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 24 juli 1821114

Rotterdam, 23 juli. Den 20 arriveerden te Helvoetsluis kapt. Bride, met de brieven van den 18, van Harwich; de ONDERNEMING, R. Hakker, van Liverpool; de JONGE FREDRIK, B. de Jong, van St. Martin, beiden als bijleggers; FRIENDS OF LIBERTY, G. Rubie, van Rye…..

 

Rotterdamsche Courant 31 juli 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Liverpool: het Kofschip ONDERNEMING, kapt. Reijn Hakker.

Adres bij T.J. Boutmij….

 

Rotterdamsche Courant 07 augustus 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Liverpool: het Kofschip ONDERNEMING, kapt. Reijn Hakker…..

 

Rotterdamsche Courant 16 augustus 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Aan de Beurten naar:….

    Liverpool: het Kofschip ONDERNEMING, kapt. R. Hakker.

      Adres bij T.J. Boutmij

 

Rotterdamsche Courant 30 augustus 1821114

Rotterdam 29 augustus.

…. 29 zeilden de ANNA SOPHIA, M.H. Booije, naar Stubbekiobing; de PEGASUS, O. Rasmussen, naar Bandholm; de ONDERNEMING, R. Hukker, naar Liverpool, en de CERUS, P. van Rijn, naar Villanova; de wind O.

 

Rotterdamsche Courant 15 september 1821114

Rotterdam, 14 september. Het schip de ONDERNEMING, Hakker, van Amsterdam naar Liverpool, is de volgende dag te Portsmouth binnengelopen.

 

Rotterdamsche Courant 22 september 1821114

Rotterdam, 21 september. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 18 september:

Het schip de ONDERNEMING, R. Hakker, is den 14 dezer van Portsmouth naar Liverpool gezeild.

 

Rotterdamsche Courant 24 januari 1822114

In lading liggende schepen naar: …..

Liverpool: het Kofschip ONDERNEMING, kapt. R. Hakker. …

 

Rotterdamsche Courant 05 maart 1822114

Rotterdam, 4 maart. Des morgens zeilden van Helvoetsluis de schepen de JONGE MARIA, W. Teves, naar Lissabon, en de ONDERNEMING, R. Hakker, naar Liverpool. De wind Z.

 

Rotterdamsche Courant 12 maart 1822114

Rotterdam, 11 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 8 maart:

Het schip (opm: kof) de ONDERNEMING, R. Hakker, van Rotterdam naar Liverpool, is te Yarmouth, met verlies van een anker en kabel en lek, binnengelopen; had op the Stanford  gezeten,..….

 

Rotterdamsche Courant 19 maart 1822114

Rotterdam, 18 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 15 maart:

Het schip de ONDERNEMING, R. Hakker, van Rotterdam naar Liverpool, hetwelk den 6 dezer te Yarmouth binnengelopen is, lost de lading om te repareren. …

 

Rotterdamsche Courant 26 maart 1822114

Rotterdam, 25 maart. Het schip de ONDERNEMING, kapt. R. Hakker, van Rotterdam naar Liverpool, hetwelk te Yarmouth moest lossen om te repareren, heeft het geheel zijner lading onbeschadigd uitgelost en zoude binnen weinige dagen weder gereed ter inneming zijn.

 

Rotterdamsche Courant 25 juni 1822114

Rotterdam, 24 juni. Van Vlissingen meldt men den 18 dezer, dat sedert onze laatste aldaar ter rede gekomen zijn de schepen de ONDERNEMING, R. Hakker, van Liverpool naar Dordrecht gedestineerd; voor Antwerpen bestemd NEPTUNES, W.M. Kramer, van Liverpool; de EENDRAGT, B.H. Cappen, van Oostruzee (Rinze, vermoedelijk Osterrisoer ?),

en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de JONGE JAN, C.J. Cornel, naar Oleron, en SUZANNA, P.A. Busch, naar Archangel.

 

Rotterdamsche Courant 29 juni 1822114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

Hull: het Smakschp de VROUW CHRISTINA, kapt. B.J. Dood.

Adres en kantore van Hudig en Blokhuijzen…

 

Rotterdamsche Courant 06 augustus 1822114

Rotterdam, 5 augustus. Den 4 arriveerde in de Maas het schip de DAGERAAD, J.A. Smith, van Droogbak.

Den 5 zeilden de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, en de ONDERNEMING, R. Hakker, naar Liverpool; de JUNO, D. Rooderkerk, naar Lissabon, en ‘t FORTUIN, H. Berkel, naar Boulogne.

 

Rotterdamsche Courant 05 oktober 1822114

Rotterdam, 4 oktober. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 1 oktober:

Het schip HARLINGEN, L.L. Buisman, van Surinamen naar Amsterdam, is den 27 september te Plymouth binnengelopen.

Te Falmouth zijn den 26 september gearriveerd de schepen ONDERNEMING, R. Hakker, van Liverpool naar Rotterdam, en ALIDA, Benes, van Liverpool naar Antwerpen, en den 27 het schip CONCORDIA, H. Jansonius, van Bordeaux naar Amsterdam (opm: zie RC 081022); het laatste was lek.

Het schip HERMINA, De Jonge, van Haarlem naar Liverpool, is den 26 september te Beaumaris binnengelopen.

 

Rotterdamsche Courant 12 oktober 1822114

Rotterdam, 11 oktober. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 8 oktober: ….

….Het schip ONDERNEMING, H. Eeltjes, van Middelburg naar Surinamen, is den 7 te Cowes binnengelopen.

Den 3 dezer is te Plymouth met gescheurde grote mast, binnengelopen het schip VROUW ANNEGINA, Petjer (opm: kof, kapt. H.J. Potjer, thuishaven Brugge), van Liverpool naar Antwerpen.

Van Falmouth is den 4 dezer vertrokken het schip ALIDA, Benes, naar Antwerpen, en den 5 het schip (opm: kof ONDERNEMING, R. Hakker naar Rotterdam.

 

 

Datum vanaf: 1813
Kapitein: Hakker, Reyn Reynsz
Overige informatie: 1813-12-21

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten