Inloggen
GALILEÏ - ID 10696


Kroniekberichten

Datum 20 februari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Capelle a.d. IJssel, 19 februari. Heden liep alhier van stapel van de werf der heren P. Bakhuyzen & Zn voor rekening van de heren Gebr. Hendrichs & Co te Amsterdam het nieuw gebouwd fregatschip GALILEÏ, gemeten 380 lasten en gevoerd zullende worden door kapt. T.C.H. Kock.

Afbeelding
Datum 21 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 juli. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht de navolgende zes schepen:
Voor Amsterdam: JAN HENDRIK, kapt. H. de Jong; GALILEÏ, kapt. F.C.H. Kock; WATERGEUS, kapt. W.H. Kramer; BEZOEKI, kapt. J.H. Lammerts van Buren; IDA MARIA DE RAADT, kapt. J. de Boer, de drie laatstgenoemden voor Rotterdam.
Voor Schiedam: BROEDERTROUW, kapt. G. Rotgans, voor Dordrecht.

Afbeelding
Datum 11 maart 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

De gezagvoerder van het alhier op 26 december van Foo-Chew-Foo (opm: mogelijk Fuzhou, 26º5’ N.B. 119º19’ O.L.) gearriveerde Nederlandse schip ELIZABETH, rapporteert, dat hij bij het passeren van de Lucipara’s Droogte, aldaar op strand heeft zien zitten het Nederlandse schip GALILÉE, kapt. Kock (opm: fregat GALILEI, kapt. T.C.H. Koch), en geassisteerd heeft om het vlot te krijgen.
N.B. De GALILÉE vertrok 30 december van Soerabaija naar Probolingo.

Afbeelding
Datum 02 juli 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 juli. Volgens brief van kapt. Kock, voerende het fregatschip GALILEI, de 27e juni van Banjoewangie in Texel binnen, had hij de 10e maart l.l. bij Mauritius een orkaan doorgestaan, waarin alle zeilen verloren gingen, boten en hetgeen zich verder op dek bevond aan stuk geslagen en over boord geslingerd, en de lading door de hevige stortzeeën belangrijk beschadigd werd.

Afbeelding
Datum 26 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 maart. Volgens telegrafisch bericht van Plymouth, is het schip GALILEÏ, kapt. Van der Mey qq. (opm: fregat, kapt. B.S. van der Meij), van hier naar Liverpool, gisterenavond aldaar binnengelopen, na op de hoogte van Goudstaart (opm: Start Point) in de midscheeps te zijn ingevaren door een Engelse stoomboot, de naam onbekend, waardoor enige inhouten, een gedeelte van de binnenwegering, berghouten enz. gebroken zijn.

Afbeelding
Datum 27 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 maart. Nopens de aanzeiling van het Nederlandse schip GALILEÏ, kapt. Van der Meij qq., van Amsterdam naar Liverpool - zie NRC van 26 dezer - behelst de Shipping and Mercantile Gazette enige bijzonderheden, waaruit blijkt, dat het schip zondagnacht op de hoogte van Goudstaart (opm: Start Point) met een onbekende ijzeren stoomboot (opm: het Engelse s.s. WILLIAM CORY) in aanzeiling is geweest, die het aan stuurboordzijde in de midscheeps raakte en aldaar, zoals bereids gemeld is, zeer belangrijke schade toebracht. Men was aan boord van de GALILEÏ, die over stuurboordzijde lag, juist bezig om zeil te minderen en het schip had op het ogenblik van de aanzeiling geen andere zeilen bij dan dubbel gereefd groot- en voormarszeil en voorsteng stagzeil. Grootzeil, kluiver en bezaan waren vast en fok- en kruiszeil hingen in de gij, zodat het schip als het ware bijlag. De stoomboot kwam het Kanaal op en had niets dan een lantaarn aan de top van de mast branden. Alleen nadat de eerste schok – een tweede trof het schip meer achterlijk, doch deed weinig schade – gedaan was, vertoonde men het bakboordslicht. Toen de schepen geheel vrij kwamen hoorde men van de stoomboot een stem roepen: “You are all right” en op het verzoek van een van de officieren van de GALILEÏ om bij het schip te blijven, totdat men zich overtuigd had dat het nog zee kon bouwen, werd geen acht geslagen. De stoomboot zette haar koers voort en men zag er niets meer van. Het was een grote boot, hoog boven water zonder boegspriet. De GALILEÏ zou 24 dezer te Plymouth in het dok halen om de geleden schade te herstellen. (opm: zie verder NRC 280362 en 290362)

Afbeelding
Datum 28 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 maart. De stoomboot waarmee het schip GALILEÏ in aanzeiling is geweest – zie ons nommer van gisteren – is gebleken te zijn de stoomboot WILLIAM CORY, op de Theems aangekomen.

Afbeelding
Datum 29 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 maart. Het schip GALILEÏ, kapt. Van der Mey qq., van hier naar Liverpool, met schade wegens aanvaring te Plymouth binnengelopen, zou volgens brief van daar van 26 dezer, de 30e dito na enige voorlopige herstellingen de reis naar Liverpool voortzetten en aldaar gedurende de belading repareren.

Afbeelding
Datum 29 mei 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 april. Vrachten zijn iets vaster; er werden enige schepen voor China gecharterd, en was er, daar de laatste tabaksoogst binnenkomt, meer vraag voor ruimte naar Holland. IJSTROOM, bevracht te Soerabaija à GBP 3.12.6 per ton, om te Singapore te laden naar Londen of Liverpool. DAGERAAD, laadt suiker à NLG 60 en NLG 75 voor licht goed naar Rotterdam. GALILEI NLG 55 voor rijst en NLG 60 voor suiker naar Amsterdam. SINT JAN, ligt in lading te Soerabaija voor Nederland; GEERTRUIDA MARIA, NLG 75 voor koffij, NLG 50 voor rijst en NLG 85 voor licht goed van Padang naar Rotterdam; AMAZONE laadt te Soerabaija voor Holland. H.V. DE PAULO, 40 dollarcents voor rijst naar de Cantonwaters, 60 naar Amoy en 70 naar Shanghay, te Soerabaija te laden; MARIA LOUISE ANTOINETTE,  38 dollarcents van Soerabaija naar Hongkong of Macao, 62½ naar Shanghay. H. LIDUINA, 45 dollarcents voor rijst naar de Cantonwaters of 75 naar Shanghay, te Bangkok in te nemen. De navolgende schepen zijn nog disponibel: PROVINCIE DRENTHE, TWEELINGEN, HERCULES, ÆOLUS, MINISTER VAN HALL, VREDE, ELISE HENRIETTE, ROBERTUS HENDRICUS, GROOTMEESTER NATIONAAL.
De ELISE HENRIETTE, ANTHONY VAN HOBOKEN, ANTONIA PETRONELLA, BONI, BATAVIA, SCHEVENINGEN, ABEL TASMAN, ALEXANDER, HENRIETTE GEERTRUIDA SUSANNA, THEODORA MACHTILDA en PATRIARCH SAMHIRI doen kustreizen.

Afbeelding
Datum 18 september 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 september. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 10 schepen, als:
Voor Rotterdam: CATHARINA JACOBA HENRIETTE, kapt. C.J. Tonjes, NOORDBRABANT, kapt. J.C.W. Loos, EDOUARD MARIE, kapt. A. van der Kolff.
Voor Amsterdam: JOSEPHINE BERNARDINE, kapt. A.F. Bos, WILHELMINA, kapt. A.A. Koster, POLLUX, kapt H.P. Cruys, GALILEI, kapt. B.S. van der Mey, QUATRE-BRAS, kapt. H. Nieuwenhuys, CHRISTINE, kapt. J.F. Remeus.
Voor Schiedam: CONCURENT, kapt. A. van der Harst (van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 21 april 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Voor Dordrecht ingeklaard: CATHARINA MARGARETHA, kapt. H. Riebeling, van Delve, met 26 lasten boekweit; MARY AND MARGARETH, kapt. J.F. Annis, van Londen, met 95 tons gebroken glas; ELIZABETH, kapt. J. Thompson, van Newcastle, met 120 chaldr. steenkolen; OCEAN, kapt. A. Storm, van Newcastle, met 130 chaldr. steenkolen; JOHN MOWLEM (opm: mogelijk JOHN MOWLAM), kapt. H.B. Towler, van Poole, met 260 tons porceleinaarde; JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. A. Romijn, van Passaroean, met 1616 kranj. suiker, 2720 balen, koffie, 672 schuitjes tin, en 846 bossen bindrotting.
Helvoet, 19 April. Aangekomen: DENI, kapt. Kuiper, van New York; OCEAAN, kapt. Post, en MINA, kapt. Van Gelderen, beiden van Lissabon; ZEEMEEUW, kapt. Zwart, en ANNECHINA, kapt. Pik, beiden van St. Ubes; JUSTUS, kapt. Tjadde, van Livorno; W.S.R., kapt. Culpin, van Londen; ANNE, Organ„ van Whitehaven; VOLUNTEER, van Liverpool; GLEANER, kapt. Press, van Charlestown; JANE, kapt. Owen, van Workington; PROMPT, van Hartlepool, is op de Bank in de Kanaalhaven aan den grond gevaren en met hoog water blijven zitten; TRUE BRITON, kapt. Gibson, van Newcastle. Vertrokken: J. H. VAN GENT, kapt. Jensen, naar Libau.
Brouwershaven, 19 april. Aangekomen: HENRIETTE, kapt. Visser, van Batavia, Iaatst van Plymouth ; BLACKWATER, kapt. Griffith, van Callao; FIRE SONNER, kapt. Landrot, van Haiti; ELIZABETH, kapt. Austen, van Liverpool.
Te Texel aangekomen, 19 april, GOEDE VERWACHTING, kapt. Hillenius; JACOBA EN CHRISTINA, kapt. Jaski; CORNELIA HENDRIKA, kapt. Swart; STARNHORST (opm: waarschijnlijk SCHARNHORST), kapt. Hollman; PRINSES AMALIA, kapt. Groeneveld, Iaatst van Falmouth, en DE VREDE, kapt. Van d. Plas, allen van Batavia; DEN ELSHOUT, kapt. Akkerman; ALDEBARAN, kapt. Meyboom, en WASSENAAR, kapt. Hofstee, allen van Banjoewangie; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Bourghelles Zetteler, van Patjitan.
Te Zierikzee aangekomen, 18 april, JACOBA HELENA, kapt. Swart, van Banjoewangie naar Rotterdam; EUROPA, kapt. Van Hagen, van Pisagua naar Dordt. 19 dito, SCHELDE, kapt. Hoffman, van Batavia naar Middelburg. Vertrokken, IDA ELISABETH, kapt. Jansen, naar Batavia.
Van Scilly vertrokken, 15 april, HAZARD, kapt. Johansen, van Pisagua naar Dordrecht.
Aangekomen schepen op Java, vóór 15 maart, ALBRECHT BEYLING, kapt. v.d. Burg, van Singapore; GALILEI, kapt. Van der Meij, van Amsterdam; MARIA MAGDALENA, kapt. Willenbrink, van Padang; GRONDWET, kapt. Kamminga, van Shields; BREDERODE, kapt. Kruymel, van Melbourne; CONCURRENT, kapt. Van der Harst, en GRAAF DIRK III, kapt. Rotgans, beiden van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 13 mei 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 12 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op 12 dezer bevracht de navolgende 21 schepen, als:
- Voor Rotterdam: ROTTERDAM, kapt. J. Janzen; BREDERODE, kapt. L. Kruymel; GRAAFSTROOM, kapt. J.R. de Boer; CONSTANTIA, kapt. M.A. Overgaauw; MACASSAR, kapt. D. van Bentveld; MARIE, kapt. H.G. Biesthorst en FREDERIK HENDRIK, kapt. L.N. Glazener.
- Voor Amsterdam: ZEEBLOEM, kapt. T.D. Gollards; WAALSTROOM, kapt. C. de Groot; HENDRINA, kapt. J. van Breen; CELEBES, kapt. R.K. Teppema; MARIA REGINA, kapt. A.J. Ouwehand; CHRISTINA, kapt. J.F. Remeeus; GALILEÏ, kapt. B.S. van der Mey; STAATSRAAD VAN EWIJCK, kapt. J.C. Ham; INDIA PACKET, kapt. G. Diepering en ANTHONY VAN HOBOKEN, kapt. H.P. Hazewinkel.
- Voor Schiedam: JACOBUS MARTINUS, kapt. F. Meppelder.
- Voor Middelburg: LUCTOR ET EMERGO, kapt. L.P. de Vries; DE SCHELDE, kapt. L. Hoefman en CATHARINA MARIA, kapt. T.R. Oomkens.

Afbeelding
Datum 12 oktober 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 september. Aangekomen schepen:
H. VINC. VAN PAULO, kapt. Nagel, van Swansea naar Singapore
CORNELIA HENDRIKA, kapt. Marcussen, van Singapore
PETRONELLA, kapt. Strootman, van Amoy
JOAN, kapt. Laseur, van Rotterdam
JEDO, kapt. Van Rossem, van Singapore
HENDRIK-IDO-AMBACHT, kapt. Bijl, van Rotterdam
BALTIMORE, kapt. Brakke, van Amsterdam
FAGEL, kapt. Van Duin, van Sunderland
KORTENAER, kapt. Schuchard, van Singapore
KRIMPENERWAARD, kapt. Kluit, van Singapore
GALILEI, kapt. Van der Mey, van Sunderland
KRIMPEN A/D LEK, kapt. Rottgans, van Rotterdam
DYONISIA CATHARINA, kapt. Berkelbach v. d. Sprenkel, van Amsterdam
HELLEVOETSLUIS, kapt. Rems, van Hongkong

Afbeelding
Datum 29 maart 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 maart. Volgens bericht uit Tafelbaai, dd.19 februari, was het schip (opm: fregat) GALILEÏ, kapt. B.S. van der Meij, van Banjoewangie naar Amsterdam, aldaar op die dag met assistentie van een stoomboot binnengesleept. Het schip had met mistig weder op de hoogte van de Houtbaai gestoten, maakte water en zou gedeeltelijk moeten lossen. Verdere bijzonderheden ontbreken, daar de mail op dat ogenblik vertrok. (opm: zie NRC 240467, 260467, 230567, 250567 en 260667)

Afbeelding
Datum 24 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kaapstad, 19 maart. De 19e dezer kwam het schip GALILEI, kapt. B. S. van der Meij, in deze haven aan. Het was op 12 december jl. met een lading suiker en koffij van Batavia vertrokken met bestemming naar Amsterdam. Bij het binnenkomen had het veel kans op strand te lopen nabij Houtbaais Punt ten gevolge van de dikke mist, grote stilte en sterke stroom, welke als toen heersten. De stoomboot GNU heeft het schip uit die gevaarlijke staat gered. De kapitein bericht, dat zaterdag namiddag, toen hij Kaappunt omkwam, het vaartuig plotseling op een blinde klip of wrak stootte, en daardoor lek is geworden. De stoomboot GNU is door arbiters voor het redden van de GALILEI uit diens hachelijke toestand de som van GBP 300 toegekend. Het vaartuig zal nu binnen kort op de scheephelling worden gesleept, om gerepareerd te worden. De 8e dezer werden van dit schip verkocht 615 balen Java koffie, meer of min door zeewater beschadigd, en wel tegen 55sh.6d. per 100 pond.
De firma O. J. Truter Sr. zijn agenten.

Afbeelding
Datum 26 april 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 24 april. Volgens brief van kapt. Van der Meij, voerende het Nederlandse schip GALILEÏ, de 19e februari jl. met schade in Tafelbaai binnengelopen - bevorens gemeld - was hij de 16e te voren, 's namiddags tussen 2 en 3 uur, met een harde zuidoosten wind en een negenmijls vaart, zeilende op circa 12 Engelse mijlen van Kaap Punt, toen het schip stootte, naar men veronderstelt op een blinde klip of drijvend wrak, en weldra zo lek werd, dat na vervolgens scheepsraad gehouden te hebben, besloten werd de Tafelbaai binnen te lopen; dat derwaarts koers werd gezet, doch door aanhoudende stilte en dikke mist werd het schip door stroom voortgedreven en bevond zich eensklaps nabij enige brekers; men liet dadelijk het anker vallen en deed verscheidene noodschoten; toen de volgende morgen de mist was opgeklaard, bespeurde men zich nabij Houtbaai's punt te bevinden, omtrent twee scheepslengten van de wal, waarop naar Tafelbaai werd gezonden ter assistentie, doch ontmoette men de stoomboot GAU, welke reeds op weg naar de GALILEÏ was, die dan ook genoemde bodem, welke tot veiligheid van schip en lading haar anker en ketting slippen liet, op sleeptouw nam en het schip in de namiddag van 19 februari in Tafelbaai op 6 vademen water, ten anker bracht. Door de stoomboot werd GBP 500 geëist, doch door arbiters uitspraak gedaan, dat aan de eigenaars daarvan GBP 300 voor hulp zal worden uitbetaald, terwijl de kosten van arbitrage ieder voor de helft zullen worden gedragen. De GALILEÏ had reeds 2/3 van zijn lading gelost, waarvan een gedeelte, hoofdzakelijk koffie, beschadigd. Reeds waren 615 balen op vendutie verkocht. Het schip zou op de scheepshelling halen om te worden nagezien, doch moest daarmee nog enige dagen wachten daar genoemde sleephelling in gebruik was door een van de mailboten.

Afbeelding
Datum 23 mei 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaap de Goede Hoop, 18 april. De GALILEÏ, kapt. Van der Mey, is op 3 dezer op de scheepshelling alhier gekomen om te repareren. Op de 9e werd een partij beschadigde suiker verkocht, welke van 27sh. tot 30 sh.6d. per 100 pond opbracht.

Afbeelding
Datum 25 mei 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 23 mei. Volgens brief van kapt. Van der Mey, voerende het Nederlandse schip GALILEÏ, de 14e februari met schade te Kaapstad binnengelopen, had hij het grootste gedeelte van de lading gelost en was het schip de 3e april op de sleephelling gekomen. Bij de expertise werd bevonden dat de loze kiel was weggeslagen en een groot aantal bladen koper aan stuurboordszijde waren losgewerkt. Bij nader onderzoek bleek, dat er vijf inhouten en zetters waren gebroken, verschillende houten nagels en koperen bouten waren uitgedreven en een ruimbalk gesprongen was. Men was bezig een en ander te herstellen en zou het schip binnen en buiten gebreeuwd en opnieuw gekoperd worden; ook waren 153 kranjangs suiker in beschadigde staat verkocht.

Afbeelding
Datum 26 juni 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 19 mei. Op het ogenblik hebben we in onze havens geen andere Nederlandse schepen dan de GALILEÏ, kapt. Van der Mey, die, na op de stoomhelling een degelijke reparatie te hebben ondergaan, thans in het buitendok ligt en zich voor de thuisreis gereed maakt.
De FREDERIK HENDRIK heeft ruim twee maanden in Simonsbaai gelegen en de 23e april de reis naar Rotterdam voortgezet.
Op de 28e april kreeg Tafelbaai een bezoek van het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Rotgans. Het kwam van Macao met koelies, bestemd voor Havana. Na water ingenomen te hebben is het twee dagen later weer vertrokken.

Afbeelding
Datum 24 juli 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Queenstown, ... juli. Het Nederlandse schip GALILEÏ, kapt. Van der Mey, is de 22e juni in de Algoabaai binnengelopen met 3 voet water in het ruim. De schade was veroorzaakt doordien het met de boeg op een anker stootte. De lading wordt gelost.

Afbeelding
Datum 26 juli 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 juli. Volgens brief van de heer O.J. Truter sr., Nederlandse consul te Kaapstad, Kaap de Goede Hoop dd. 21 juni, was het Nederlandse schip GALILEÏ, kapt. Van der Mey, de 19e van die maand aldaar, na volbrachte reparatie, zeilklaar liggende in het buitenbassin; dat echter op de avond van die dag een zware orkaan is komen opsteken, waardoor een zware deining in het bassin ontstond, dat de GALILEÏ dientengevolge geweldig voor- en achteruit rukte, zodat niet slechts de trossen, maar ook de kettingen zijn gebroken, waarmee het schip voor en achter behoorlijk was vastgelegd, dat door tijdige toebrenging van een zwaar anker met tros van de wal en eveneens door assistentie van het Portugese oorlogsschip MARIA ANNA, de GALILEÏ voor grotere schade is gevrijwaard.
De dag daaropvolgende heeft een verklaring van het gebeurde voor de Nederlandse consul plaats gehad; voor goedmaking van de door dit ongeval veroorzaakte kosten was door de consul een wissel afgegeven op de rederij, groot NLG 1.919,36.
(opm: zie NRC 140867 200867 en 240867; het gebruik van zware cocos-rekkers in Kaapstad is noodzakelijk wanneer men aldaar op voor deining onbeschutte ligplaatsen ligt)

Afbeelding
Datum 26 juli 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 19 juni. Er bevinden zich thans niet meer dan twee Nederlandse schepen aan de kust van Zuid Afrika. Het ene is het fregat GALILEÏ, dat na een verblijf van vier maanden thans op het punt van vertrek staat. Het tweede is het fregatschip FRIESLAND.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaapstad, 6 juli. Een groot gedeelte van de lading van het Nederlandse schip GALILEÏ, kapt. Van der Mey, van Banjoewangie naar Amsterdam bestemd, hetwelk de 22e juni in Algoabaai bezig was met lossen wegens schade, veroorzaakt door het wegslaan van haar ankers, is alhier in een beschadigde staat aan wal gebracht en verkocht geworden.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 augustus. Volgens brief van de Kaap de Goede Hoop, dd. 8 juli, was het schip GALILEÏ, kapt. Van der Mey, van Banjoewangie herwaarts, aldaar binnengelopen - bevorens gemeld - de 21e juni van de geleden schade hersteld, gereed om naar zee gesleept te worden, toen in de ochtend van die dag het schip in zinkende staat begon te verkeren en reeds 5 voeten water in had. Onmiddellijk werd de vereiste hulp verleend en door de duiker bericht dat het zwaar anker onder het schip lag, de stok gebroken was en een van de handen door het schip was gegaan; de duiker heeft met goed gevolg door een hoeveelheid bruinwerk, een stuk lood en vilt er overheen te spijkeren, het lek gestopt. Nadat het schip was lens gepompt en de lading gelost, is het op de sleephelling gehaald en heeft aldaar gerepareerd. In de namiddag van 6 juli was men met de reparatie gereed en ligt het schip veilig in de Tafelbaai ten anker. De volgende dag is men begonnen de lading weer in te nemen.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 20 juli. Behalve de GALILEÏ, kapt. Van der Meij, is er op het ogenblik geen enkel Nederlands vaartuig in onze havens. Voor dat schip echter zullen al zeer treurige herinneringen aan Tafelbaai verbonden zijn als het eenmaal onze kusten verlaten heeft.
In de vorige maand berichtten wij het als geheel gerepareerd en zeilree en werkelijk lag het op zaterdag de 22e juni, gereed om uitgesleept te worden, toen men bij het peilen van de pompen ontdekte dat het schip vier a vijf voet water in had en reeds begon te zinken. In allerijl werd met macht van koelies en met behulp van de bemanning van een in hetzelfde bassin liggende Portugese oorlogsstoomboot de lading gelost en voor zover mogelijk geborgen, terwijl inmiddels door een duiker onderzoek werd gedaan naar de oorzaak van die nieuwe ramp en bevonden dat het schip gestoten had op een anker dat het een paar dagen tevoren door de zware deining verloren had. Er was een groot gat in de bodem nabij de kiel. Het gat werd zo goed mogelijk door de duiker toegemaakt en op aanbeveling van experts werd besloten het schip weer op de sleephelling te halen en na te zien. Dat geschiedde. De breuk werd spoedig hersteld, het schip te water gelaten en het restant van de lading weer aan boord genomen, zodat het donderdag de 18e andermaal zeilree lag en ditmaal werkelijk werd uitgesleept. Maar nog schijnt aan de ongevallen van de rampspoedige GALILEÏ geen einde te zijn, daar het schip in de nacht weer is teruggekeerd en gisteren een noordwester storm in de Tafelbaai heeft moeten ondervinden, gedurende welke het tweemaal met anker en kabeltros van de wal is moeten voorzien worden.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 20 juli. Het schip GALILEÏ, kapt. Van der Meij, van Banjoewangie naar Amsterdam, is in de namiddag van 11 dezer, van de Algoa-baai naar zee gesleept, doch heeft tegen de avond het sleeptouw laten slippen en is op de ankerplaats teruggekomen, waarvan de oorzaak nog niet bekend is, daar regen en buiig weer de communicatie met het schip belemmeren.

Afbeelding
Datum 27 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 26 september. Heden is alhier binnengekomen het Nederlandse fregatschip GALILEÏ, kapt. Van der Meij, van Batavia laatst van de Algoabaai naar Amsterdam bestemd, met zeeschade en het Engelse brikschip OCEAN, van Odessa naar Rotterdam bestemd.

Afbeelding
Datum 29 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 september. Kapt. Van der Mey, voerende het Nederlandse schip GALILEÏ, van Batavia, laatst van Kaapstad herwaarts, als bijlegger te Vlissingen binnengelopen, rapporteert dat met harde noordenwind op de kust bezet geraakt zijnde, door een zware grondzee het galjoen (opm: licht, ondersteunend deel van de boeg, waarop de boegspriet rust) werd weggeslagen en de boegspriet loswerkte, waardoor het gehele tuig dreigde over boord te gaan. Hij zou een en ander uit eigen middelen herstellen en bevestigen en hoopte dan spoedig de reis naar Texel te kunnen vervolgen.

Afbeelding
Datum 29 september 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 28 september. Heden is te Vlissingen met zeeschade in het dok gekomen de Nederlandse bark GALILEÏ, kapt. Van der Meij, van Batavia naar Amsterdam bestemd geladen met suiker.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1867
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 6 oktober. Gisterenmiddag is te Vlissingen uit het dok gehaald het Nederlands driemastschip (opm: fregat) GALILEÏ, kapt. Van der Meij, onlangs met zeeschade aldaar binnengekomen. Het schip gaat buitenom naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 10 januari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 januari. Ten gevolge van de afschaffing van het sedert jaren in gebruik zijnde stelsel van beurtbevrachting van de Nederlandsche Handel-Maatschappij voor de overvoer van producten van Java naar Nederland, heeft de maatschappij dezer dagen de rederijen uitgenodigd tot een inschrijving op de bekende condities ten vorige jare vastgesteld en waarvan indertijd is melding gemaakt.
Gisteren had alsnu ten kantore van de directie in het openbaar de opening van de ingekomen inschrijvingsbiljetten plaats en wel met het navolgende resultaat:
Ingeschreven zijn de navolgende schepen: GOEDE VERWACHTING, van Amsterdam, 396 last, naar Amsterdam NLG 94,79; HELENA HENRIETTE, van Amsterdam, 243 last, naar Amsterdam NLG 109,50; NEDERLAND EN ORANJE, van Amsterdam, 319 last, naar Amsterdam NLG 93, naar Rotterdam NLG 94; CONSTANCE, van Amsterdam, 381 last, naar Amsterdam NLG 120; CELEBES, van Amsterdam, 250 last, naar Amsterdam NLG 110; MARIA ELISE, van Amsterdam 398 last, naar Amsterdam NLG 100; GALILEÏ, van Amsterdam, 392 last, naar Amsterdam NLG 104,43, naar Rotterdam NLG 104,43, naar Dordrecht NLG 109,43; MENTOR, van Amsterdam, 294 last, naar Amsterdam NLG 104,43, naar Rotterdam NLG 104,43, naar Dordrecht NLG 109,43; PETRONELLA, van Amsterdam, 295 last, naar Amsterdam NLG 109; CHRISTINE, van Amsterdam, 250 last, naar Amsterdam NLG 109; WIJK AAN ZEE, van Amsterdam, 385 last, naar Amsterdam NLG 105; PASSAROEANG, van Amsterdam, 325 last, naar Amsterdam NLG 99; JUPITER, van Amsterdam, 387 last, naar Amsterdam NLG 117; MARIA, van Amsterdam, 255 last, naar Amsterdam NLG 108,25; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg, 397 last, naar Middelburg NLG 102; KONING WILLEM II, van Amsterdam, 383 last, naar Amsterdam NLG 98; WALCHEREN, van Middelburg, 234 last, naar Amsterdam NLG 109,94, naar Rotterdam NLG 104,74, naar Dordrecht NLG 104,74, naar Schiedam NLG 104,74, naar Middelburg NLG 104,74; REGINA MARIS, van Middelburg, 399 last, naar Amsterdam NLG 109,94, naar Rotterdam NLG 104,74, naar Dordrecht NLG 104,74, naar Schiedam NLG 104,74, naar Middelburg NLG 107,74; HELLEVOETSLUIS, van Dordrecht, 333 last, naar Amsterdam NLG 100, naar Rotterdam NLG 95, naar Dordrecht NLG 95, naar Schiedam NLG 95; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam, 381 last, naar Amsterdam NLG 104, naar Rotterdam NLG 94, naar Dordrecht NLG 96, naar Schiedam NLG 95, naar Middelburg NLG 99; IDUNA, van Rotterdam, 161 last, naar Amsterdam NLG 102,50, naar Rotterdam NLG 102,50, naar Dordrecht NLG 102,50, naar Schiedam NLG 102,50, naar Middelburg NLG 102,50; HAEMSTEDE, van Zierikzee, 391 last, naar Middelburg NLG 99,95; CATHARINA MARIA, van Zierikzee, 398 last, naar Middelburg NLG 99,95; JACOBUS CHRISTINA, van Amsterdam, 240 last, naar Amsterdam NLG 97,45; AZIA, van Amsterdam, 235 last, naar Amsterdam NLG 97,45; NIEUWE WATERWEG, van Alblasserdam, 744 last, naar Amsterdam NLG 94,89, naar Rotterdam NLG 94,89, naar Dordrecht NLG 94,89, naar Schiedam NLG 94,89, naar Middelburg NLG 94,89; S. VAN HEEL, van Alblasserdam, 392 last, naar Amsterdam NLG 104,84, naar Rotterdam NLG 104,84, naar Dordrecht NLG 104,84, naar Schiedam NLG 104,84, naar Middelburg NLG 104,84; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam, 228 last, naar Amsterdam NLG 107,50; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage, 399 last, naar Amsterdam NLG 105, naar Rotterdam NLG 98,50, naar Dordrecht NLG 98,50, naar Schiedam NLG 98,50, naar Middelburg NLG 99,50; ERASMUS, van Rotterdam, 655 last, naar Amsterdam NLG 95, naar Rotterdam NLG 89, naar Dordrecht NLG 91, naar Schiedam NLG 90, naar Middelburg NLG 94; ANNA, van Rotterdam, 441 last, naar Amsterdam NLG 102,50, naar Rotterdam NLG 95, naar Dordrecht NLG 97,50, naar Schiedam NLG 95, naar Middelburg NLG 97,50; HONGBIJ, van Alblasserdam, 399 last, naar Amsterdam NLG 94,89, naar Rotterdam NLG 94,89, naar Dordrecht NLG 94,89, naar Schiedam NLG 94,89, naar Middelburg NLG 94,89; BILDERDIJK, van Rotterdam, 399 last, naar Amsterdam NLG 103,50, naar Rotterdam NLG 99,50, naar Dordrecht NLG 101, naar Schiedam NLG 100. De schepen moeten in de volgende maand zeilklaar liggen, of, die reeds op uitreis zijn, vóór of op 10 juni e.k. op Java disponibel gesteld worden. Over enige dagen zal de Handelmaatschappij op de gedane aanbiedingen een besluit nemen.

Afbeelding
Datum 13 februari 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 februari. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn gisteren bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij aangeboden de volgende 49 schepen: CORNELIA van Amsterdam (440 lasten) vracht naar Amsterdam NLG 94,49, Rotterdam 95,49, Dordrecht NLG 98,-, Schiedam NLG 98,-; SENIOR van Amsterdam (311 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 89,-; WIJK AAN ZEE van Amsterdam (385 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; PASSAROEANG van Amsterdam (325 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; HELENA HENRIETTA van Amsterdam (261 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,74, Rotterdam NLG 101,74; CELEBES van Amsterdam (250 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 115,-; VERTROUWEN van Amsterdam (360 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; IDA GEERTRUIDA van Amsterdam (246 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,-; CONSTANCE van Amsterdam (381 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 102,50; BETTY van Amsterdam (292 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50; MARIA ELIZA van Amsterdam (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,50; QUATRE BRAS van Amsterdam (161 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 120,-; MARIA VERONICA van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 97,50, naar Rotterdam NLG 100,-; MENTOR van Amsterdam (294 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; GALILEI van Amsterdam (392 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 94,43, naar Rotterdam NLG 99,43, naar Dordrecht NLG 99,43, naar Schiedam NLG 99,43, naar Middelburg NLG 104,43; KONING WILLEM II van Amsterdam (383 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 92,-; MARIA van Amsterdam (255 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,72; STAD DOCKUM van Amsterdam (206 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; KAAP HOORN van Rotterdam (251 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 105,-; ARIE SCHEFFER van Dordrecht (398 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 110,-, naar Rotterdam NLG 100,-, naar NLG 100,-, naar Schiedam NLG 100,-, naar Middelburg NLG 105,-; ST. JAN van Schiedam (308 lasten), vracht naar Rotterdam NLG 97,-, naar Dordrecht NLG 97,-, naar Schiedam NLG 97,-, naar Middelburg NLG 100,-; JACOBA CHRISTINA van Amsterdam (240 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; AZIA van Amsterdam (235 lasten), vracht naar Amsterdam NLG 98,-; DORDRECHT van Dordrecht (399 lasten) naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; HELLEVOETSLUIS van Dordrecht (333 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 93,-, Schiedam NLG 93,-; L.J. ENTHOVEN, van Schiedam (448 lasten), naar Amsterdam NLG 94,-, Rotterdam 89,60, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 89,-; MINIST. FRANSEN V.D. PUTTE, van Rotterdam (828 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 84,90, Dordrecht NLG 84,90, Schiedam NLG 84,90, Middelburg NLG 84,90; WILLEM POOLMAN, van Rotterdam (859 lasten), naar Amsterdam NLG 86,-, Rotterdam NLG 86,-, Dordrecht NLG 86,-, Schiedam NLG 86,-; REGINA MARIS, van Middelburg (399 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; WALCHEREN van Middelburg (234 lasten), naar Amsterdam NLG 93,44, Rotterdam NLG 88,94, Dordrecht NLG 88,94, Schiedam NLG 88,94, Middelburg NLG 88,94; MAARTEN VAN ROSSEM, van Rotterdam (381 lasten), naar Amsterdam NLG 104,-, Rotterdam NLG 94,-, Dordrecht NLG 96,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 99,-; BARON VAN HEEMSTRA, van Middelburg (397 lasten), naar Rotterdam NLG 93,50, Middelburg NLG 88,25; WILHELMINA, van Rotterdam (377 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,- CORTGENE, van Rotterdam (397 lasten), naar Rotterdam NLG 94,98; LOUIS MEIJER, van ’s Gravenhage (399 lasten), naar Amsterdam NLG 99,-, Rotterdam NLG 95,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 96,-; NIEUWE WATERWEG, van Rotterdam (744 lasten), naar Amsterdam NLG 88,88, Rotterdam NLG 88,88, Dordrecht NLG 88,88, Schiedam NLG 88,88, Middelburg NLG 88,88; HELENA EN ANNA, van Rotterdam (455 lasten), naar Amsterdam NLG 97,35, Rotterdam NLG 94,35, Dordrecht NLG 95,35, Schiedam NLG 94,35, Middelburg NLG 96,35; ANNA, van Rotterdam (441 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 90,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; KORTENAER, van Rotterdam (513 lasten), naar Amsterdam NLG 95,-, Rotterdam NLG 89,-, Dordrecht NLG 90,-, Schiedam NLG 90,-, Middelburg NLG 95,-; COPERNICUS, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 100,-, Rotterdam NLG 93,-, Dordrecht NLG 95,-, Schiedam NLG 95,-, Middelburg NLG 100,-; MINISTER THORBECKE, van Rotterdam (299 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,99, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; PRESIDENT VAN RIJCKEVORSEL, van Rotterdam (449 lasten), naar Amsterdam NLG 96,50, Rotterdam NLG 92,45, Dordrecht NLG 94,35, Schiedam NLG 93,50, Middelburg NLG 96,50; TWEE CORNELISSEN, van Rotterdam (392 lasten), naar Amsterdam NLG 93,99, Rotterdam NLG 89,99, Dordrecht NLG 91,91, Schiedam NLG 90,99, Middelburg NLG 92,99; BILDERDIJK, van Rotterdam (399 lasten), naar Amsterdam NLG 98,70, Rotterdam 94,70, Dordrecht NLG 96,20, Schiedam NLG 95,20, Middelburg NLG 96,70; ROBERTUS HENDRIKUS, van Rotterdam (397 lasten), naar Amsterdam NLG 102,44, Rotterdam NLG 98,44, Dordrecht NLG 99,74, Schiedam NLG 99,74; NOACH, van Rotterdam (471 lasten), naar Rotterdam NLG 94,75, Dordrecht NLG 94,75, Schiedam NLG 94,75; HENDRIKA, van Rotterdam (352 lasten), naar Amsterdam NLG 97,85, Rotterdam NLG 94,85, Dordrecht NLG 95,85, Schiedam NLG 94,85, Middelburg NLG 96,85.

Afbeelding
Datum 09 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 april. Ter overvoer van producten van Java naar Nederland, zijn bij de Nederlandsche Handel-Maatschappij ingeschreven de navolgende 38 schepen: VERTROUWEN, van Amsterdam (360 last), vracht naar Amsterdam NLG 90,94; PRESIDENT PLATE, van Rotterdam (396 last), naar Amsterdam NLG 92, Rotterdam NLG 90; HENRIETTA MARIA, van Amsterdam (423 last), naar Amsterdam NLG 99, Rotterdam NLG 104, Dordrecht NLG 104, Schiedam NLG 104; KANDANGHAUER, van Amsterdam (382 last), naar Amsterdam NLG 92,80; PIETER ADOLF, van Amsterdam (449 last), naar Amsterdam NLG 92,74, Rotterdam NLG 95,90; BESTEVAÊR, van Amsterdam (393 last), naar Amsterdam NLG 95, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100; MENTOR, van Amsterdam (293 last) naar Amsterdam NLG 93,68; GALILEI, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 93,68; MARIA VERONICA, van Amsterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 94,45, Rotterdam NLG 99,45; MARIA CATHARINA, van Amsterdam (399 last), naar Amsterdam NLG 91,49; NEDERLAND, van Dordrecht (373 last), naar Amsterdam NLG 105, Rotterdam NLG 100, Dordrecht NLG 100, Schiedam NLG 100, Middelburg NLG 110; SOPHIA KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Den Haag (392 last), naar Amsterdam NLG 90, Rotterdam NLG 90, Dordrecht NLG 90, Schiedam NLG 90, Middelburg NLG 90; COPERNICUS, van Rotterdam (392 last), naar Amsterdam NLG 100, Rotterdam NLG 95, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 95, Middelburg NLG 100; CATHARINA MARIA, van Rotterdam (337 last), naar Amsterdam NLG 98,90, Rotterdam NLG 88,90, Dordrecht NLG 90,90, Schiedam NLG 89,90, Middelburg NLG 93,90; IDUNA, van Rotterdam (161 last), naar Amsterdam NLG 89,50, Rotterdam NLG 89,50, Dordrecht NLG 89,50, Schiedam NLG 89,50, Middelburg NLG 89,50; SUSANNE, van Rotterdam (576 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 94,05, Dordrecht NLG 95, Schiedam NLG 94,45, Middelburg NLG 97; HENDRIKA, van Rotterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 98, Rotterdam NLG 93,45, Dordrecht NLG 96, Schiedam NLG 94,25, Middelburg NLG 98; JOHANNA MARIA, van Rotterdam (472 last) naar Amsterdam NLG 98,25, Rotterdam NLG 93,55, Dordrecht NLG 94,25, Schiedam NLG 93,55, Middelburg NLG 96; JASON, van Rotterdam (438 last) naar Rotterdam NLG 94, Schiedam NLG 94; PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, van Den Haag (394 last), naar Amsterdam NLG 91,88, Rotterdam NLG 89,88, Dordrecht NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Schiedam NLG 89,88, Middelburg NLG 91,88; CORTGENE, van Den Haag (397 last), naar Rotterdam NLG 90, Schiedam NLG 90; HELENA EN ANNA, van Den Haag (455 last), naar Amsterdam NLG 97, Rotterdam NLG 93,70, Dordrecht NLG 94, Schiedam NLG 94, Middelburg NLG 97; CHERIBON, van Den Haag (398 last), naar Amsterdam NLG 94,67, Rotterdam NLG 93,67, Dordrecht NLG 96,67, Schiedam NLG 96,67; SUSANNA JOHANNA, van Den Haag (261 last), naar Rotterdam NLG 91, Dordrecht NLG 91, Schiedam NLG 91, Middelburg NLG 91; ALDEBARAN, van Amsterdam (319 last), naar Amsterdam NLG 89,90, Rotterdam NLG 94,90; EENSGEZINDHEID, van Amsterdam (228 last), naar Amsterdam NLG 94,50; STAD MIDDELBURG, van Middelburg (397 last), naar Amsterdam NLG 99,74, Rotterdam NLG 97,50, Dordrecht NLG 97,50, Schiedam NLG 97,50, Middelburg NLG 97,50; SUSANNA EN ELISABETH, van Middelburg (390 last), naar Amsterdam NLG 104,74, Rotterdam NLG 102,24, Dordrecht NLG 102,24, Schiedam NLG 102,24, Middelburg NLG 102,24; KOSMOPOLIET II, van Dordrecht (596 last), naar Amsterdam NLG 103, Rotterdam 91,98, Dordrecht NLG 91,98, Schiedam NLG 91,98; WILLEMINA EN CLARA, van Amsterdam (342 last), naar Amsterdam NLG 91,91; SOERABAYA PACKET, van Amsterdam (262 last), naar Amsterdam NLG 94,20; ALCYONE, van Amsterdam (249 last), naar Amsterdam NLG 94,99; PRESTO, van Amsterdam (231 last), naar Amsterdam NLG 105; LOUISE, van Amsterdam ( 396 last), naar Amsterdam NLG 94,98; NICOLAAS WITSEN, van Amsterdam (352 last), naar Amsterdam NLG 94,95; DRIE GEZUSTERS, van Amsterdam (276 last), naar Amsterdam NLG 110; ANNA MARIA WILHELMINA, van Amsterdam (331 last), naar Amsterdam NLG 98; GEBROEDERS VAN DER BEEK, van Waalwijk (655 last), naar Amsterdam NLG 91,48, Rotterdam NLG 91,48, Dordrecht NLG 91,48, Schiedam NLG 91,48, Middelburg NLG 91,48.

Afbeelding
Datum 10 april 1868
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 17 schepen, als:
Voor Amsterdam: VERTROUWEN, kapt. D.J. Seinstra, 360 lasten, vracht NLG 90,94; KANDANGHOUWER, kapt. W. Zeelt, 382 last, NLG 92,80; PIETER ADOLF, kapt. C. Jaski, 449 last, vracht NLG 92,74; MARIA CATHARINA, kapt. A. Blom, 399 last, vracht NLG 91,49; MENTOR, kapt. H.W. Buthenuth, 293 last, vracht NLG 93,68; GALILEÏ, kapt. B.S. van der Mey, 392 last, vracht NLG 93,68; IDUNA, kapt. W.J. Du Sar, 161 last, vracht NLG 89,50; ALDEBARAN, kapt. B.G. Meyboom, 319 last, vracht NLG 89,90; WILHELMINA EN CLARA, kapt. A.A.H. van Herwerden, 342 last, vracht NLG 91,91; GEBROEDERS VAN DER BEEK, kapt. J.F.H. Göbel, 655 last, vracht NLG 91,48.
Voor Rotterdam: PRESIDENT PLATE, kapt. C.D. Julius, 396 last, vracht NLG 90,--; CATHARINA MARIA, kapt. D. van Amerongen, 337 last, vracht NLG 88,90; HENDRIKA, kapt. M. van der Valk, 352 last, vracht NLG 93,45; CORTGENE, kapt. P. Wemmerus Pzn, 397 last, vracht NLG 90,--; SUSANNA JOHANNA, kapt. J.P. Peeters, 261 last, vracht NLG 91,--; KOSMOPOLIET II, kapt. J. Bouten, 569 last, vracht NLG 91,98.
Voor Schiedam: PROFESSOR VAN DER BOON MESCH, kapt. J.A. Vrijman, 394 last, vracht NLG 89,88.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1868
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 juli. Aangekomen schepen: AZIA, kapt. Trappen; BILDERDIJK, kapt. Viëtor; COPERNICUS, kapt. Algra; CORNELIA, kapt. De Boer; DORDRECHT, kapt. Verhoeven; EENSGEZINDHEID, kapt. De Waal; L.J. ENTHOVEN, kapt. Koens;
GALILEI, kapt. v.d. Mey; HENDRIKA, kapt. v.d. Valk; HENRIETTE MARIA, kapt. Tjebbes; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Haasnoot; PRESIDENT PLATE, kapt. Julius; VERTROUWEN (ex KIANDRA, ex DRIE VRIENDEN), kapt. Dekker; IDUNA, kapt. Du Sar.
Vertrokken schepen: HELENA EN HENRIETTE (ex ELISE HENRIETTE), kapt. Deterding; MEDEA, kapt. Van Teuten; NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Kramers; PRINSES AMALIA, kapt. Bentveld; SCHEVENINGEN, kapt. Annokkee; SCHOONDERLOO, kapt. Van Leeuwen; WIJK AAN ZEE, kapt. Mannoury.

Afbeelding
Datum 09 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 december. Bij de plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java zijn aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: INDIA PACKET, 400 lasten, vracht naar Amsterdam NLG 69,47, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 79,47, naar Middelburg NLG 84,47, naar Schiedam NLG 74,47; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 76,20; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 89,69, naar Rotterdam NLG 92,69; CALIFORNIA, 343 lasten, naar Amsterdam NLG 82,49, naar Rotterdam NLG 85,49, naar Dordrecht NLG 85,49, naar Schiedam NLG 85,49; TELANAK, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 83,30; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 98; PETRONELLA, 295 lasten, naar Amsterdam NLG 79,74; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 87,50; ESTAFETTE, 224 lasten, naar Amsterdam NLG 78,72; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 lasten, naar Amsterdam NLG 86,90; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Schiedam NLG 90; FRIESLAND, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 69,96; ELECTRA, 590 lasten, naar Amsterdam NLG 64,87; AUSTRALIË, 355 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79, naar Rotterdam NLG 82,49; GRONDWET, 396 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; JONGE CORNELIS, 348 lasten, naar Amsterdam NLG 79,97, naar Rotterdam NLG 78,97, naar Dordrecht NLG 78,97, naar Middelburg NLG 79,97, naar Schiedam NLG 78,97; NEDERLAND, 321 lasten, naar Amsterdam NLG 92, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Middelburg NLG 91, naar Schiedam NLG 90; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 88,88, naar Rotterdam NLG 84,84, naar Dordrecht NLG 84,84, naar Middelburg NLG 88,88, naar Schiedam NLG 84,84; NIEUWE WATERWEG II, 757 lasten, naar Amsterdam NLG 78,78, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 74,47, naar Middelburg NLG 78,78, naar Schiedam NLG 74,47; BEZOEKI, 394 lasten, naar Rotterdam NLG 74,87; PHILIPS VAN MARNIX, 800 lasten, naar Rotterdam NLG 71,99, naar Dordrecht NLG 71,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 71,99; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 79,86, naar Dordrecht NLG 79,86, naar Middelburg NLG 81, naar Schiedam NLG 79,86; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam NLG 69,99, naar Dordrecht NLG 89,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 69,99; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81, naar Rotterdam NLG 79, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 79, naar Schiedam NLG 79; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 78, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 80, naar Schiedam NLG 79; MARIA ADRIANA, 379 lasten, naar Amsterdam NLG 76, naar Rotterdam NLG 72, naar Dordrecht NLG 73, naar Middelburg NLG 74, naar Schiedam NLG 73.

Afbeelding
Datum 13 april 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 april. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel- Maatschappij:
ARIA EN BETSY, 319 lasten, naar Amsterdam NLG 78,74 ; PIETER ADOLF, 449 lasten, naar Amsterdam NLG 79,95 ; CORNELIA, 440 lasten, naar Amsterdam NLG 79,89; naar Dordrecht en Schiedam NLG 83,89; INDIA PACKET, 400 lasten, naar Amsterdam NLG 81,73; naar Rotterdam NLG 86,73; JOHANNES, 845 lasten, naar Amsterdam NLG 76,40; naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76,99; GESINA, 272 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79; GALILEI, 392 lasten, NLG 78,69, naar Rotterdam NLG 82,69; INSULINDE, 516 lasten, naar Amsterdam NLG 78,68, naar Rotterdam NLG 82,68; MAIBIT, 609 lasten, naar Amsterdam NLG 78,30; TELANAK, 398 lasten, NLG 80; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 84; HOLLANDS TROUW, 387 lasten naar Amsterdam NLG 84; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 77,44; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 77,44; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten, naar Amsterdam NLG 79,45; MARIA CATHARINA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 78,74; ELIZABETH, 610 lasten, naar Amsterdam NLG 75,90; AURORA, 753 lasten naar Amsterdam NLG 75,40, Rotterdam NLG 80; DORDRECHT II, 408 lasten, naar Amsterdam NLG 85, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,74; H. W. M. , 665 lasten, naar Amsterdam NLG 78,97; JUPITER, 387 lasten, naar Amsterdam NLG 80; CATHARINA MARIA, 398 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 81,98; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 81,98; MAASSLUIS, 471 lasten, naar Amsterdam NLG 83,50, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,50, naar Midde4lburg NLG 83,50 naar Schiedam NLG 81,50; JONGE CORNELIS, 351 lasten, naar Amsterdam NLG 79,48, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,98, naar Middelburg NLG 81,50, naar Schiedam NLG 78,98; ONRUST, 427 lasten, naar Amsterdam NLG 82,50, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 80,50, naar Middelburg NLG 82,50, naar Schiedam NLG 80,50; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 81,98, naar Rotterdam NLG 77,98, naar Dordrecht, NLG 78,93, naar Middelburg NLG 81,93, naar Schiedam NLG 78,98; HENRIETTE ADRIANA, 795 lasten, naar Amsterdam NLG 80,69, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 77,69, naar Middelburg NLG 80,69, naar Schiedam NLG 77,69; SUNDA, 900 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,34; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,99; PHILIPS VAN MARNIX, 752 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,93; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 80,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,45, naar Middelburg NLG 79,45, naar Schiedam NLG 78,45; MEDEA, 393 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,95;
BEZOEKI, 395 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,85; OTTO, 373 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,92; 5 VRIENDEN, 178 lasten, naar Rotterdam NLG 77,49, naar Dordrecht NLG 79,49, naar Middelburg NLG 82,49, naar Schiedam NLG 77,49; SOERABAYA PACKET, 262 lasten, naar Amsterdam NLG 77,80’JACOBA HELENA, 389 lasten, naar Amsterdam NLG 80,45, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,45, naar Middelburg NLG 79,45, naar Schiedam NLG 78,45; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81,50 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam NLG 82,74, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 78,74, naar Middelburg NLG 82,74, naar Schiedam NLG 78,74.

Afbeelding
Datum 11 mei 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 mei. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam, NLG 77,95; AMSTELSTROOM, 378 last, naar Amsterdam, NLG 79,44; AUGUSTE, 316 last, naar Amsterdam, NLG 79,79; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 last, naar Amsterdam, NLG 79,44; INDIA PACKET, 400 last, naar Amsterdam, 79,83, Rotterdam NLG 84,83; ORTHELIUS, 392 last, naar Amsterdam, NLG 79,83, Rotterdam NLG 84,83; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 82; HOLLANDS TROUW, 387 last, naar Amsterdam NLG 82; DEN ELSHOUT, 332 last, naar Amsterdam NLG 82; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 80; MAIBIT, 609 last, naar Amsterdam NLG 78,30; ARIA EN BETSY, 391 last, NLG 78,74; PIETER ADOLF, 449 last, NLG 74,90; OCEAAN, 486 last, NLG 78,89; Rotterdam, Dordrecht, Schiedam NLG 82; CATHARINA ELIZABETH, 232 last, NLG 88,79; SOERABAYA PACKET, 262 last, NLG 79,88; MARIA ELIZE, 398 last, NLG 79,49; INSULINDE, 516 last, NLG 77,42, Rotterdam NLG 79,42; GALILEI, 392 last, NLG 77,73; FLEVO, 685 last, naar Amsterdam NLG 77, Rotterdam en Dordrecht NLG 79, Middelburg NLG 83, Schiedam NLG 79,50; H.W.M, 665 last, naar Amsterdam NLG 85; A.M.E, 491 last, naar Amsterdam NLG 85; DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam NLG 83, Rotterdam en Dordrecht NLG 76,49, Middelburg NLG 78,49, Schiedam NLG 76,49; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 84,75, Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 79,75; UTRECHT, 1063 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 75; HENRIETTE ADRIANA, 795 last naar Amsterdam NLG 78,99, Rotterdam NLG 74,89, Dordrecht NLG 75,24, Middelburg NLG 78,99, Schiedam NLG 75,24; MARIA ELIZABETH, 718 last, naar Amsterdam NLG 81,99, Rotterdam NLG 77,89, Dordrecht NLG 78,25, Middelburg NLG 81,99, Schiedam NLG 78,25; PETRONELLA, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 80; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 81,98, Rotterdam NLG 77,98, Dordrecht NLG 78,98, Middelburg NLG 81,98, Schiedam NLG 77,98; CORNELIA, 769 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,50; LAURENS COSTER, 692 last, naar Amsterdam NLG 79,99, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,49, Middelburg NLG 79; PHILIPS VAN MARNIX, 752 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77, naar Middelburg NLG 79; WILLEM POOLMAN, 859 last, naar Amsterdam, NLG 79,99, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,49, naar Middelburg NLG 79; JONGE CORNELIS, 351 last, naar Amsterdam NLG 79, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,94, naar Middelburg NLG 81; ADA, 376 last, naar Amsterdam of Middelburg NLG 81,40, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,40; CATHARINA MARIA, 337 last, naar Amsterdam of Middelburg NLG 82,40, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,40; MAASSLUIS, 471 last, naar Amsterdam, NLG 80,90, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 77,80, naar Middelburg NLG 78,80; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 last, naar Amsterdam NLG 79,90, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,80, SUNDA, 900 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 81,74; NIEUWE WATERWEG, 744 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg of Schiedam NLG 77,29; BEZOEKI, 430 last, naar Rotterdam of Schiedam NLG 89,35; MARIE, 395 last, naar Amsterdam NLG 84,45, Middelburg NLG 80,45, naar Rotterdam of Dordrecht NLG 79,45, naar Schiedam NLG 79,45; OTTO, 373 last, naar Rotterdam, Dordrecht of Schiedam NLG 84,39; BATAVIA, 400 last, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 77,49, naar Dordrecht NLG 79,49, naar Middelburg NLG 82,49; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, 399 last, naar Amsterdam NLG 80, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,50; SUZANNA EN ELISABETH, 390 last, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,89, naar Middelburg NLG 80,49, naar Schiedam NLG 81,89; REGINA MARIS, 399 last, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 81,89, naar Middelburg NLG 80,49, naar Schiedam NLG 81,89; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Rotterdam NLG 80,70, naar Middelburg NLG 79,24; HAAMSTEDE, 391 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 80,70, naar Middelburg NLG 79,24; ANTJE, 452 last, naar Amsterdam NLG 78,97, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 75,97, naar Middelburg NLG 78,97, naar Schiedam NLG 75,97; BASTIAAN POT, 394 last, naar Amsterdam NLG 78,97, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 75,97, naar Middelburg NLG 78,97, naar Schiedam NLG 75,97.

Afbeelding
Datum 15 juni 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 juni. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: ARIE EN BETSY, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 78,40; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 79,45, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82; JACOB ROGGEVEEN, 377 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; MAIBIT, 609 lasten, naar Amsterdam NLG 74,55; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 87; CONSTANCE, 381 lasten, naar Amsterdam, NLG 84; HOLLANDS TROUW, 387 lasten, naar Amsterdam, NLG 82; MENTOR, 296 lasten, naar Amsterdam NLG 79,68; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 97,68; MEESTER JACOB VAN LENNEP, 404 lasten, naar Amsterdam NLG 75,97; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten naar Amsterdam, NLG 77,47; NICOLAAS WITSEN, 352 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 76,93; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 76,79; A.M.E., 422 lasten, naar Amsterdam NLG 74,67; H.W.M., 473 lasten, naar Amsterdam NLG 75,67; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Amsterdam NLG 80,70, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; CATHARINA MARIA, 398 lasten, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; BATO, 794 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,90, naar Middelburg NLG 80; CORNELIS GIPS, 343 lasten, naar Amsterdam, NLG 83, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 76,99, naar Middelburg NLG 78,99; BARON VAN HEEMSTRA, 397 lasten, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76,85, naar Middelburg NLG 74,98; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 lasten, naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,50, naar Middelburg NLG 85; REGINA MARIS, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 83, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 80; SUSANNA EN ELISABETH, 390 lasten, naar Amsterdam NLG 83, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,50, naar Middelburg NLG 80; KOSMOPOLIET II, 569 lasten, naar Amsterdam NLG 84,75, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,75; ANNA EN JOHANNA, 312 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85; MARIA ELIZABETH, 718 lasten, naar Amsterdam NLG 79,89, naar Rotterdam NLG 76,89, naar Dordrecht en Schiedam NLG 77,24, naar Middelburg NLG 78,24; NOACH III, 590 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 82; LAURENS COSTER, 692 lasten, naar Amsterdam NLG 81,82, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,77; WILLEM POOLMAN, 813 lasten, naar Amsterdam, NLG 81,82 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 77,76; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 81,98, naar Rotterdam en Schiedam NLG 77,98, naar Dordrecht NLG 78,98; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 79,90; HELENA, 395 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 79,78, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75,74; CORNELIA, 769 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75,40; OCEANUS, 613 lasten, naar Amsterdam NLG 78, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 75; MAASSLUIS, 471 lasten, naar Amsterdam NLG 82,99, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,99, naar Middelburg NLG 79,99; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 lasten, naar Amsterdam, Dordrecht en Middelburg NLG 76,96, naar Rotterdam en Schiedam NLG 75,96; CATHARINA MARIA, 337 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,45; ADA, 376 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 76,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,45; CONSTANTIA, 391 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,75; JONGE CORNELIS, 351 lasten, naar Amsterdam NLG 79,85, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,85, naar Middelburg NLG 81; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam, NLG 75,74; VIJF VRIENDEN, 178 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 74,88, naar Dordrecht NLG 76,88, naar Middelburg NLG 79,88; CORNELIS SMIT, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 84,57, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 80,75; OTTO, 373 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; BATAVIA, 400 lasten, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,39; KANAGAWA, 642 lasten, naar Rotterdam NLG 75,97, Schiedam NLG 76,50; OTTOLINA, 778 lasten, naar Rotterdam NLG 75,97, JASON, 438 lasten, naar Rotterdam en Schiedam NLG 89,95; HENRIETTA GERARDINA SUSANNA, 303 lasten, naar Rotterdam NLG 83,94, naar Dordrecht en Schiedam NLG 84,74.

Afbeelding
Datum 13 juli 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 juli. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel- Maatschappij.
JAN PIETERSZOON KOEN, 398 last, naar Amsterdam NLG 74,98, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 76; OCEAAN, 486 last, naar Amsterdam NLG 77,94, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82; ANNA EN SOPHIA, 382 last, naar Amsterdam NLG 78,40; ARIA EN BETSY 391 last, naar Amsterdam NLG 78,40; MENTOR, 296 last, naar Amsterdam NLG 76,68; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 77,68; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 80,88; H. W. M., 473 last, naar Amsterdam NLG 74,67; JAVA, 683 last, naar Amsterdam NLG 73,90; PASSAROEANG, 325 last, naar Amsterdam NLG 78,90; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 last, naar Amsterdam NLG 74,69; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 78,47; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 74,85; GESINA MARIA, 267 last, naar Amsterdam NLG 74,85; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 74,85; AUGUSTE, 316 last, naar Amsterdam NLG 75,79; CORNELIS GIPS, 343 last, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 75,99, naar Middelburg NLG 78,99; MAARTEN VAN ROSSEM, 381 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 83,95, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 78,95; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 last, naar Amsterdam NLG 88, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 86,50, Middelburg NLG 85; ANNA EN JOHANNA, 312 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 89, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 85; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; HAAMSTEDE, 391 last, naar Amsterdam NLG 80,70, naar Rotterdam NLG 79,80, naar Middelburg NLG 78,60; JEDO, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80; BATO, 794 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 73,90, naar Middelburg NLG 79; MAASSLUIS, 471 last, naar Amsterdam NLG 76,96, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,40, naar Middelburg NLG 74,80; GIJSBERTUS HERMANUS, 603 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 74,60, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,40; MARIA ELISABETH, 738 last, naar Amsterdam en Middelburg NLG 77,74, naar Rotterdam NLG 73,74, naar Dordt en Schiedam NLG 74,24; PETRONELLA, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordt, Middelburg en Schiedam NLG 79,90; CORNELIA, 769 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,80; HELENA, 395 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; KOSMOPOLIET III, 817 last, naar Amsterdam NLG 79,94, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 74,94; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 84,75, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,75; LEOPOLD GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, 399 last, naar Amsterdam en Middelburg, NLG 79,98, naar Rotterdam, NLG 74,98, naar Dordrecht NLG 76,98, naar Schiedam NLG 76,50; AEOLUS, 364 last, naar Rotterdam NLG 89,95, naar Schiedam NLG 89,95; JASON, 438 last, naar Rotterdam NLG 88,91, naar Schiedam NLG 88,91; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam NLG 73,80 naar Dordrecht NLG 75,80, naar Middelburg NLG 78,80, naar Schiedam NLG 73,80 ; NESTOR, 834 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 75,80; KANAGAWA 642 last, naar Rotterdam NLG 73,80; CONSTANTIA, 391 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,95; KENNEMERLAND, 763 last, naar Amsterdam NLG 73,97, naar Rotterdam NLG 78,97; ANNA MARGARETHA, 392 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; ALBLASSERWAARD, 390 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,29; ORTHELIUS, 392 last, naar Amsterdam NLG 78,99, naar Rotterdam NLG 83,99.

Afbeelding
Datum 28 november 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 27 november. Kapt. B.S. van der Meij, voerende het schip (opm: fregat) GALILEÏ, van Amsterdam de 13e oktober te Batavia aangekomen, rapporteert het navolgende: De 27e augustus bevonden wij ons op 41º20’ ZB 03º OL. Tegen de avond nam de wind aan tot storm en sloeg ’s nachts over in orkaanvlagen, die tot op 30 augustus het schip hevig teisterden. Die dag behielden wij nog stormweder, de 31e augustus werd het handzaam. Wij hadden bijgelegen voor groot topzeil en stormbezaan, de laatste was echter spoedig uit de lijken gewaaid. Op dek werd alles stuk- en losgeslagen, vele deknaden sprongen, waardoor nog al water naar beneden drong, de steunder van de roerpen werd uit het rek gerukt, waardoor de stuurreep los lag en de borgtalies braken, hetgeen intussen zo goed mogelijk werd verholpen, terwijl vele andere kleine schaden ten beste werden hersteld. Intussen had het schip herhaaldelijk plat op zijde gelegen, zodat de lijwanten door het water sleepten en het dek tot over de luiken onder water was. Daardoor zeilde zowel in het ruim als tussendek (die slechts gedeeltelijk beladen waren) de lading van stuur- naar bakboord zodanig over, dat het schip na het bedaren van de storm circa 5 voet slagzijde had. Dit werd zo goed mogelijk geredresseerd. Behalve reeds genoemde en enige andere kleine schaden en veel slijtaadje in het tuig, heeft het schip niet geleden en is het, behalve de ontzette lijf- en deknaden, volmaakt dicht gebleven.

Afbeelding
Datum 17 december 1871
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 november. Vrachten. Er heerst een iets flauwere stemming, grotendeels ten gevolge van de geringe hoeveelheid producten ter verscheping naar Nederland. De afdoeningen voor Nederlandse schepen sedert ons vorig bericht zijn geweest: naar Nederland: KANAGAWA NLG 72,50 voor suiker naar Rotterdam; GALILEI NLG 72,50 voor suiker naar Amsterdam; CORNELIA NLG 72,50 voor suiker naar Rotterdam; MAASSLUIS NLG 71,25 voor suiker naar Rotterdam; GIJSBERTUS HERMANUS NLG 70 voor suiker en koffie naar Rotterdam; ANNA MARGARETHA NLG 72,50 voor suiker, NLG 70 voor koffie naar Rotterdam; ORTELIUS, NLG 72,50 voor suiker naar Amsterdam; OCEAAN, NLG 72,50 voor suiker naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 10 februari 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 9 februari. Volgens schrijven van kapt. Strootman, voerende de FLEVO, en kapt. Van der Meij, voerende de GALILEI, beiden 9 december van Samarang naar Amsterdam vertrokken, waren zij, na tot 18 december opgewerkt te hebben naar Straat Sunda, door hevig invallende westmoesson verplicht geworden af te houden naar Banjoewangie, waar zij 24 december arriveerden, Beiden zouden de volgende dag de reis voortzetten. Aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 06 juni 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 juni. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij: GERARD PIETER SERVATIUS, 350 last, naar Amsterdam NLG 84,98; PIETER ADOLF, 449 last, naar Amsterdam NLG 76,74; CORNELIA, 440 last, naar Amsterdam NLG 78,39, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81,-; CHRISTINA 250 last, naar Amsterdam NLG 81,20; JOHANNES, 845 last, naar Amsterdam NLG 81,20; AMSTELSTROOM, 378 last, naar Amsterdam NLG 79,90; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 last, naar Amsterdam NLG 79,90; FLEVO, 686 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 76,68; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 78,68; TELANAK, 398 last, naar Amsterdam NLG 82,49; ANNA LUCRETIA, 333 last naar Amsterdam NLG 89,74; NIEUWE WATERWEG II, 757 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,29; NIEUWE WATERWEG, 744 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,29; JEDDO, 399 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87,-; PHILIPS VAN MARNIX, 753 last, naar Amsterdam NLG 83,-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,-; JONGE JAN, 407 last, naar Amsterdam NLG 83,-, naar Rotterdam NLG 80,-, naar Dordrecht NLG 81,-, naar Middelburg NLG 83,-, naar Schiedam NLG 80,-; HELENA, 395 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,29; UTRECHT, 1.063 last, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 79,50; LIBERAAL, 1.140 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 74,95; CATHARINA MARIA, 398 last, naar Amsterdam NLG 81,95, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 79,45, naar Middelburg NLG 81,95, naar Schiedam NLG 79,45.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1872
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 oktober. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandse Handelmaatschappij: GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 95, gehele ruimte NLG 90; MENTOR, 296 lasten naar Amsterdam per 250 last NLG 96, gehele ruimte NLG 93; KENNEMERLAND, 763 lasten, naar Amsterdam gehele ruimte 89,73 naar Rotterdam gehele ruimte NLG 94,73; ARIA EN BETSY, 391 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 88,90 gehele ruimte NLG 84,90; BESTEVAER, 393 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 91,89 gehele ruimte NLG 89,89 naar Rotterdam per 250 last NLG 96,89 gehele ruimte NLG 94,89; CONSTANCE, 381 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 92, gehele ruimte NLG 89; FERDINAND EN LOUIS, 268 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 88,35 gehele ruimte NLG 88,35; PADANG PACKET, 253 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 95, gehele ruimte NLG 92,50; LOUISE , 397 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 83,35 gehele ruimte NLG 83,35; NICOLAAS WITSEN, 352 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 94,94 gehele ruimte NLG 89,94; JACOB ROGGEVEEN, 377 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 94,94 gehele ruimte NLG 89,94; H.W.M., 529 lasten, naar Amsterdam gehele ruimte NLG 83,67; NEDERLAND, 373 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 101 gehele ruimte NLG 85 naar Rotterdam per 250 last NLG 101 gehele ruimte NLG 85, naar Dordrecht per 250 last NLG 101 gehele ruimte NLG 85, naar Middelburg per 250 last NLG 105, gehele ruimte NLG 89 naar Schiedam per 250 last NLG 101 gehele ruimte NLG 85; KOSMOPOLIET III, 818 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 130 gehele ruimte NLG 95 naar Rotterdam per 250 last NLG 125, gehele ruimte NLG 85, naar Schiedam per 250 last NLG 125 gehele ruimte NLG 85; JULIE, 230 lasten, naar Amsterdam per 250 last NLG 115, naar Rotterdam per 250 last NLG 110, naar Dordrecht per 250 last NLG 110, naar Middelburg per 250 last NLG 114 naar Schiedam per 250 last NLG 110; OCEANUS, 613 lasten, naar Rotterdam gehele ruimte NLG 95, naar Dordrecht gehele ruimte NLG 95, naar Middelburg gehele ruimte NLG 95, naar Schiedam gehele ruimte NLG 95; CORNELIS WERNER EDUARD, 470 last, naar Rotterdam per 250 last NLG 120, gehele ruimte NLG 84,20 naar Dordrecht per 250 last NLG 121, gehele ruimte 85,20 naar Middelburg per 250 last NLG 124, gehele ruimte NLG 88,20 naar Schiedam per 250 last NLG 121, gehele ruimte NLG 85,20; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam gehele ruimte NLG 89,74 naar Rotterdam gehele ruimte NLG 84,74 naar Dordrecht gehele ruimte NLG 84,74 naar Middelburg gehele ruimte NLG 89,74 naar Schiedam gehele ruimte NLG 84,74; KORTENAAR, 513 lasten, naar Amsterdam gehele ruimte NLG 94,98 naar Rotterdam gehele ruimte NLG 89,97 naar Dordrecht gehele ruimte NLG 90,97 naar Middelburg gehele ruimte NLG 94,98 naar Schiedam gehele ruimte NLG 90,97.

Afbeelding
Datum 03 februari 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 26 december. De vrachten verkeerden in een flauwe stemming en zijn ten gevolge der beperkte vraag naar scheepsruimte lager gegaan. Van de Nederlandse schepen is slechts bevracht de GALILEI naar Bushire (opm: Perzische Golf) NLG 2,25 per pikol (opm: een schoudervracht van circa 62 kg), te Cheribon en Tegal te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: ELLY, CORNELIA, KANAGAWA, ANNA EN SOPHIA en MARIA EN ELISABETH. De Nederlandse BATOE BASSIE vertrok naar Macassar. Het Nederlandse schip ANNA LUCRETIA, komende van Amsterdam en bestemd naar Soerabaija, is gisteren Batavia gepasseerd.

Afbeelding
Datum 22 juni 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 juni. Het Nederlandse schip GALILEI, kapt. Van der Meij, 29 april van Batavia naar Bushire vertrokken, is volgens telegram van Bombay van 20 dezer, aldaar lek, met verlies van zeilen en gebroken ijzeren grote mast binnengelopen; zou gedeeltelijk moeten lossen om te repareren (opm: zie ook NRC 240773 en JB 290774).

Afbeelding
Datum 17 juli 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bombay, 20 juni. Het barkschip GALILEI, kapt. Allen (opm: kapt. B.S. van der Meij), van Batavia naar Bushire bestemd, is gisteren alhier lek en met verlies van grote mast binnengelopen.

Afbeelding
Datum 24 juli 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bombay 27 juni. Het schip GALILEI, kapt. Van der Meij van Bushire naar Batavia, alhier 19 dezer binnengelopen, was lek in het bovenschip en heeft zeilen verloren.

Afbeelding
Datum 27 september 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bombay, 26 augustus. Het schip GALILEI, kapt. Van der Mey, van Batavia naar Bushire, alhier binnengelopen, is heden van hier vertrokken na volbrachte reparatie.

Afbeelding
Datum 24 december 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bushire, 15 november. Het schip GALILEI, kapt. v.d. Mey, is 6 november alhier van Bombay en Batavia aangekomen; de lading is in beschadigde toestand.

Afbeelding
Datum 30 januari 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 januari. Volgens telegram van kapt. Van der Mey, dd. 28 dezer, lag hij te Bushire met het schip GALILEI, zeilklaar naar Batavia, na beladen te zijn geworden te Butsorah (opm: mogelijk Basrah). Aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 12 maart 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij.
WATERLOO, 394 last, naar Amsterdam, NLG 88,40 per 260 last, en NLG 84,40 per gehele
ruimte; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 83,97 per 260 last en NLG 81,97 per gehele ruimte; MR. JACOB VAN LENNEP, 436 last, naar Amsterdam NLG 84,94 per 260 last, en NLG 84,94 per gehele ruimte; JAVA 683 last, naar Amsterdam NLG 73,40 per gehele ruimte; WIJK AAN ZEE, 385 last, naar Amsterdam, NLG 85,85 per 260 last, en NLG 81,69 per gehele ruimte; CONSTANCE, 381 last, naar Amsterdam NLG 76,90 per 260 last; BESTEVAÊR, 393 last, naar Amsterdam NLG 85,89 per 260 last, en NLG 80,89 per gehele ruimte; OCEAAN, 486 last, naar Amsterdam NLG 84,84 per 260 last en NLG 79,79 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 82,79 per gehele ruimte;
HELENA HENRIETTE, 243 last, naar Amsterdam NLG 82,40 per 260 last, en NLG 82,40 per gehele ruimte; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 86,40 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; NOORDZEEKANAAL, 439 last, naar Amsterdam NLG 84,93 per 260 last en NLG 83,93 per gehele ruimte; THORBECKE, 500 last, naar Amsterdam NLG 84,92 per 260 last en NLG 82,93 per gehele ruimte; STAD DOCKUM, 206 last, naar Amsterdam NLG 98,- per gehele ruimte; PAULINE CONSTANCE ELEONORE, 306 last, naar Amsterdam NLG 81,40 per gehele ruimte; LOUISE, 396 last, naar Amsterdam NLG 78,35 per gehele ruimte; FERDINAND EN LOUIS, 268 last, naar Amsterdam NLG 78,35 per gehele ruimte; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 85,88 per 260 last en NLG 82,88 per gehele ruimte; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 81,47 per gehele ruimte; ELECTRA, 590 last, naar Amsterdam NLG 79,24 per gehele ruimte; JULIE, 230 last, naar Amsterdam, NLG 92,90 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84,90 per gehele ruimte, naar Middelburg NLG 86,90; EMMA, 397 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 88,90 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; ADA, 376 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Middelburg en Schiedam NLG 84,90 per 260 last en NLG 79,90 per gehele ruimte; JOHANNA MARIA, 472 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 82,48 per gehele ruimte; KANAGAWA, 642 last, naar Amsterdam NLG 80,24, naar Rotterdam, Dordrecht en Middelburg NLG 79,- per gehele ruimte; INDUSTRIE, 975 last, naar Amsterdam NLG 81,-, naar Rotterdam NLG 80,- en Middelburg NLG 79,- per gehele ruimte; ALBLASSERDAM, 642 last, naar Amsterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80,40, naar Rotterdam NLG 78,40 per gehele ruimte; ELIZABETH MARIA, 382 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 85,- per gehele ruimte; KORTENAAR, 513 last, naar Amsterdam NLG 83,69 per gehele ruimte, naar Rotterdam NLG 80,69 per 260 last en NLG 81,69 per gehele ruimte, naar Dordrecht NLG 81,69 per 260 last en NLG 82,69 per gehele ruimte, naar Middelburg NLG 80,69 per gehele ruimte, naar Schiedam NLG 81,69 per 260 last en NLG 82,69 per gehele ruimte; MARY, 800 last, naar Amsterdam NLG 81,69, naar Rotterdam NLG 79,69, naar Dordrecht 80,69, naar Middelburg NLG 78,69 en naar Schiedam NLG 80,69 per gehele ruimte; NOACH II, 503 last, naar Rotterdam en naar Schiedam NLG 82,50 per 260 last; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 94,49 per 260 last en NLG 87,49 per gehele ruimte; JACOBA HELENA, 389 last, naar Amsterdam NLG 92,50 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 90,- per gehele ruimte; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 94,49 per 260 last en NLG 87,49 per gehele ruimte; ERNESTINE, 745 last, naar Amsterdam NLG 76,68 per gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 78,68 per gehele ruimte; ANNA ELISABETH, 449 last, naar Amsterdam NLG 84,68, per 269 last en NLG 79,68 per gehele ruimte; WILLEM POOLMAN, 813 last, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 81,81 per 260 last; LICHTSTRAAL, 794 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 80,- per gehele ruimte; NEDERLAND, 373 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg, Schiedam NLG 95,- per 260 last en NLG 84,90 per gehele ruimte; GALILEI, 392 last, naar Amsterdam NLG 84,68 per 260 last en NLG 79,68 per gehele ruimte; SOERABAYA PACKET, 262 last, naar Amsterdam NLG 89,- per gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 12 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 1 april. In vrachten is weinig omgegaan en wordt voor Europa nauwelijks enig zwaar goed aangeboden. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen zijn te melden: CATO, naar New York GBP 1.200 in full, te Soerabaija en Batavia te laden; LUCTOR ET EMERGO naar New York, GBP 3.15 in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: VIER GEBROEDERS, HENRIETTE, KADANGHAUER II, MARIE, UTRECHT, GALILEI, STAD MIDDELBURG en stoomschip JAVA.

Afbeelding
Datum 17 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 11 april. Vrachten. Bevracht werd het Nederlandse schip KANDANGHAUER II naar Amerika à GBP.3.15/- in de Oosthoek te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: VIER GEBROEDERS, MARIE, HENRIETTE, UTRECHT en GALILEI en het stoomschip JAVA.

Afbeelding
Datum 26 mei 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 april. De vraag naar scheepsruimte is uiterst flauw en daar voor Europa nauwelijks enig zwaar goed wordt aangeboden, zijn koersen voor Nederland en het Kanaal geheel nominaal. Alleen voor Amerika bestond enige vraag. Wegens het onstuimige weer, dat gedurende enige dagen langs de kust heerste, heeft de belading van schepen veel oponthoud ondervonden. De volgende afsluitingen van Nederlandse schepen zijn te melden: KANDANGHAUER II naar Amerika GBP 3.15/-, in de Oosthoek te laden; stoomschip KONING DER NEDERLANDEN naar Amsterdam, NLG 55 tin, NLG 100 en NLG 105 tabak, te Batavia, Soerabaija en Probolingo te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen, hier en op de kust: VIER GEBROEDERS, HENRIETTE, MARIE, UTRECHT, GALILEI, ROTTERDAM, JOHANNES en het stoomschip JAVA.

Afbeelding
Datum 29 juli 1874
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

Tjilatjap, 23 juli. De GALILEÏ, kapt. Van der Meij, bestemd om van hier te repatriëren, is heden niet langer zeewaardig gekeurd en komt vermoedelijk naar Batavia om daar verkocht te worden. Het schip heeft zware averij in Bombay gehad (opm: zie NRC 220673).

Afbeelding
Datum 20 augustus 1874
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Anjer, 19 augustus. Heden passeerde alhier het Nederlandse schip GALILEI, kapt. Van der Meij, van Tjilatjap naar Soerabaija in ballast. (opm: zie JB 290774).

Afbeelding
Datum 23 augustus 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 juli. Het Nederlandse schip KOSMOPOLIET III is bevracht naar Rotterdam tot NLG 70 voor suiker en koffie te Pekalongan te laden; Nederlands JULIE, naar New York GBP 3,15/- voor koffie, te Padang te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen hier en op de kust: STAD MIDDELBURG, PHILIPS VAN MARNIX, JAN PIETERSZOON KOEN, KANAGAWA, ARIA EN BETSY, ‘s- GRAVENHAGE, LICHTSTRAAL, ERNESTINE, KORTENAER, GALILEI, LOUISE, ANNA ELISABETH, JUPITER en NOACH II.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1874
Krant JB - Javabode
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 23 augustus. Het schip GALILEÏ, kapt. Van der Meij, komend van Tjilatjap, is heden alhier ter rede gearriveerd. (opm: het schip vertrok de 25e weer van Batavia naar Soerabaija tot herstel).

Afbeelding
Datum 11 september 1874
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 september. Het Nederlandse schip GALILEÏ, kapt. Van der Meij, van Sumanap aangekomen, heeft op de reis veel slecht weer ondervonden, en daardoor zwaar gewerkt, zodat verscheidene bladen koper verloren zijn gegaan en kniebouten op verscheidene plaatsen zijn gebroken of uitgescheurd. Het schip moet dientengevolge te Soerabaja gaan repareren.

Afbeelding
Datum 25 januari 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 januari. Volgens particulier bericht is het Nederlandse schip GALILEI, kapt. Van der Meij, de 4e oktober van Probolingo naar Amsterdam gezeild via Banjoewangi, en zou het Nederlandse schip FLEVO, kapt. Strootman, de 21e december van Batavia naar het Kanaal voor order vertrekken. Op beide schepen alles wel.

Afbeelding
Datum 04 april 1875
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 april. Kapt. Van der Mey, voerende het Nederlandse barkschip GALILEI, van Probolingo herwaarts, 8 maart in Tafelbaai (Kaap de Goede Hoop) binnengelopen, heeft aldaar aangebracht de gezagvoerder, stuurman en 4 man der equipage van het Hamburgse schoenerschip TEIN ESSER, kapt. Greuning (opm: kapt. J.H. Graumann), één man was verdronken. Dit schip van Adelaide met meel en provisiën naar Port Natal bestemd, was 30 januari in een hevige bui gekenterd, waarna de equipage gedurende 4 uren zich buiten op de bakboordzijde heeft vastgeklemd. Toen braken de masten, waardoor de schoener zich weder richtte en drijvende bleef. Na vervolgens zes dagen zonder voedsel of drinken daarop te hebben doorgebracht, verliet de bemanning de 5e februari op 26˚26'ZB 63˚24' OL het in zinkende staat verkerende vaartuig en ging zij over op het schip GALILEI. Aan boord van laatstgenoemd schip was alles wel en dacht de kapitein 11 maart de reis naar Amsterdam voort te zetten.

Afbeelding
Datum 11 juni 1875
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 juni. Het Nederlandse schip GALILEI, kapt. Van der Meij van Probolingo naar Amsterdam, is gisteren te Castletown bij Portland binnengelopen om proviand in te nemen; het heeft onmiddellijk de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 01 maart 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen. Het Nederlandse barkschip GALILEÏ, groot 742 tonnen, gebouwd in 1857, is door tussenkomst van de makelaar C. Ament voor NLG 24.000 uit de hand verkocht aan de heren E.J. Bok & Zonen. (opm: nieuwe scheepsnaam LINA EN JOHANNA, kapt. Van Wijk).

Afbeelding
Datum 17 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 14 november. De LINA EN JOHANNA (opm: ex-GALILEÏ, kapt. Van Wijk, van Kotka naar Amsterdam, met hout, is alhier lek binnengesleept.

Afbeelding
Datum 18 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 november. Volgens brief van kapt. Van Wijk, voerende het Nederlands schip LINA EN JOHANNA, van Kotka herwaarts, d.d. Kopenhagen 14 dezer, was het schip in een zware sneeuwstorm, die van 6 tot 8 dezer aan hield, op Öland bezet geraakt en door zwaar werken lek geworden, zodat men genoodzaakt was te Kopenhagen binnen te lopen om de geleden schade te herstellen.

Afbeelding
Datum 20 november 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 14 november. Het schip LINA EN JOHANNA, kapt. Van Wijk, alhier met averij binnen is nagezien en moet een gedeelte van de lading lossen om te repareren.

Afbeelding
Datum 20 december 1876
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 15 december. De bark LINA EN JOHANNA, kapt. Van Wijk, is heden na volbrachte reparatie, naar Amsterdam onder zeil gegaan en de volgende dag op de rede van Elseneur ten anker gekomen.

Afbeelding
Datum 30 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 29 juni. Het Nederlandse schip LINA EN JOHANNA, kapt. Van Wijk, arriveerde de 20ste dezer van Nerva alhier voor de Nieuwe Houthaven, is na 261 tult balken gelost te hebben, de 27ste dezer weder uit IJmuiden naar Sundsvall vertrokken en heeft derhalve slechts 7 dagen nodig gehad om te lossen, ballast in te nemen en weder naar zee te gaan.

Afbeelding
Datum 02 juli 1878
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 29 juni. Het Nederlandse schip LINA EN JOHANNA, kapt. H.O. van Wijk, arriveerde de 20e juni van Nerva alhier voor de Nieuwe Houthaven. Het is na 261 tult balken gelost te hebben, de 27e weder uit IJmuiden naar Sundsvall vertrokken en heeft derhalve slechts 7 dagen nodig gehad om te lossen, ballast in te nemen en weder naar zee te gaan.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 augustus. Volgens bij de rederij ontvangen telegrammen zijn de Nederlandse schepen IJMUIDEN, kapt. Wiersma en LINA EN JOHANNA, kapt. Visser, beide van hier, gisteren te Sundsvall aangekomen.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 13 oktober. De Nederlandse bark LINA EN JOHANNA, kapt. Visser, van Amsterdam naar Sundsvall, werd heden voormiddag door het stoomschip MAGNET binnen en in de haven gesleept. De sleepboot GRAF MOLTKE bracht hier in de haven de Nederlandse bark IJMUIDEN, die door LINA EN JOHANNA in de Noordzee verlaten drijvend aangetroffen werd. Vier man van de LINA EN JOHANNA werden daar aan boord gezet, die het schip hier binnen brachten.

Afbeelding
Datum 05 januari 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 1 januari. De navolgende Nederlandse schepen liggen alhier in de haven: IJMUIDEN, LINA EN JOHANNA en de HOOP.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1896
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Helsingfors (opm: Helsinki), 11 oktober. De Nederlandse bark LINA EN JOHANNA, kapt. F. Dobbinga, van Hernösand naar Amsterdam, is hier de 8e oktober wegens tegenwind en verlies van zeilen binnengelopen en bij Sveaborg ten anker gegaan. Zodra het schip voorzien is van enige nieuwe zeilen en de wind gunstig is, zal de reis worden voortgezet.

Afbeelding
Datum 22 maart 1897
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 19 maart. Het Nederlandse schip (opm: bark) LINA EN JOHANNA, laatst bevaren door kapt. F. Dobbinga, is verkocht en wordt naar St. Maartensbrug (opm: bij Schagen, N.H.) gebracht om aldaar te worden gesloopt.

Afbeelding