Inloggen
CLARA HENRIETTE - ID 10512


Kroniekberichten

Datum 20 juni 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 18 juni. Gisteren, ten 2 ure des namiddags, aan de werf De Schol, van de scheepsbouwmeesters Haring, Booy en Zonen, op het Bikkers-Eiland, met goed succes van stapel gelopen het Nederlands brikschip, genaamd CLARA HENRIETTA, gebouwd voor rekening van de scheepsrederij binnen deze stad.

Afbeelding
Datum 20 juni 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Amsterdam, 18 juni. Scheepvaartberichten:
- Den 17 dezer is aan de werf De Schol, van de scheepsbouwmeesters R.S. Haring Booij en Zonen, op het Bikkers-Eiland, van stapel gelopen het Nederlands brikschip, genaamd CLARA HENRIETTA, gebouwd voor rekening van de scheepsrederij binnen deze stad.
- Te Loenen, aan de Vecht, is van stapel gelopen de nieuw gebouwde barge, gedestineerd voor het Groot Noord-Hollandsch Kanaal, gebouwd door de scheepsbouwmeester Pieter Houweling.

Afbeelding
Datum 23 januari 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 22 januari. Uitreksel uit de Lloydslijst van de 16e januari:
Op de rivier is gearriveerd GOEDE VERWACHTING van Rotterdam naar Londen; op de hoogte van Ramsgate CLARA HENRIETTA van Amsterdam naar Batavia; te Portsmouth het Nederlandse linieschip DE ZEEUW naar Batavia.

Afbeelding
Datum 25 januari 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 januari. Volgens brief van kapt. J. Fuchs, voerende het brikschip CLARA HENRIETTA, van Amsterdam naar Batavia, geschreven den 13 dezer, in de Hoofden (opm: Nauw van Calais), was hij toen met ongelijke westelijke koelte aldaar kruisende, hebbende sedert de avond van het uitzeilen uit Texel steeds tegenwind en tweemaal vliegend stormweer uit het ZW en WNW gehad; het schip voldoet volkomen, en de equipage en troepen waren in de beste staat.

Afbeelding
Datum 29 mei 1827
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Batavia is gearriveerd: den 14 maart de brik CLARA HENRIETTA, kapt. J.B. Fuchs, met Zr.Ms. troepen, den 5 januari vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 20 november 1827
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Nederlandsche Scheepsreederij, gevestigd te Amsterdam.
Ten einde dan nu de ingezetenen van deze gewesten, in staat te stellen om, onder de weldadige vaderlandse inrichtingen, diegene vooral te bevorderen, die strekken kunnen om de banden van onderlinge gemeenschap, tussen Nederland en Java te vermenigvuldigen, willen wij in een kort overzicht dat alles bijeen verzamelen, dat dienstig kan geoordeeld worden om over de aard en de strekking van de Nederlandsche Scheepsreederij gevestigd te Amsterdam, grondig te kunnen oordelen. En wij vermenen dat doel niet beter te kunnen bereiken, dan door woordelijk het bericht van de oprichters dezer maatschappij hieronder, evenals de statuten waarop zij gevestigd is, te vermelden, ten einde daarna de tegenwoordige toestand derzelve volgens de jongste berichten te doen kennen en de middelen aan te wijzen om ook hier aan deze zo nuttige onderneming deel te kunnen nemen.
Bericht. Het is een onbetwistbare waarheid, en het zal ook door niemand gelogenstraft worden, dat de handel en scheepvaart hier te lande sedert enige tijd merkelijk verminderd en verachterd zijn. Dit verval moet aan onderscheidene oorzaken toegeschreven worden, die het hier de plaats niet is aan te wijzen. Doch zijn sommige dier oorzaken ook al niet weg te nemen, er kan toch nog veel gedaan worden om alle verdere achteruitgang te voorkomen.
Het voorbeeld onzer waardige voorouderen strekke ons hier tot richtsnoer, en moge men ook aan de ene zijde erkennen, dat de aanleiding tot de vroegere uitgebreidheid en bloei van de handel en scheepvaart alhier grotendeels in een samenloop van waarschijnlijk nimmer terugkerende gebeurtenissen en omstandigheden moet gezocht worden, even zeker is het aan de andere zijde, dat ons voorgeslacht ook met zwarigheden heeft te worstelen gehad, welke nu niet meer bestaan, en die alléén door een gezond oordeel en een vaste wil uit de weg geruimd hebben kunnen worden.
De klachten dan, die men thans over het verval van handel en scheepvaart alhier dagelijks verneemt, zijn algemeen en helaas maar al te gegrond. Doch klachten alleen zullen geen verbetering daar stellen, en wanneer men geen handen aan het werk slaat, en tenminste beproeft om te behouden wat nog te behouden, en te herkrijgen wat reeds verloren is, dan zullen die klachten hoe langer zo menigvuldiger worden niet alleen, maar dan ook zullen zo vele schone zowel voor het algemeen welzijn als voor de handel hier nog aanwezig zijnde inrichtingen allengs verminderen en geheel ophouden te bestaan, en dan zal eindelijk de hoofdstad van ons rijk haar aloude roem niet meer vermogen te handhaven. Reeds nu is die roem ten aanzien van haar handel merkelijk ontluisterd. Wij zeggen ten aanzien van haar handel, want ten aanzien van de wijde omvang van haar weldadigheid, mensenliefde en zelfopoffering heeft zij nog kortelings bij de algemene ramp, die ons vaderland getroffen heeft, haar rang en roem schitterend weten te bewaren. (opm: bedoeld zal zijn de grote watersnood van 1825)
De ondergetekenden, hartelijk wensende middelen op te sporen om het kwaad zo mogelijk in deszelfs loop te stuiten en niets vuriger verlangende dan de algemene welvaart wederom enigszins te zien herleven, waartoe ook zij volgaarne al hun pogingen willen aanwenden, hebben hun oog gevestigd op een tak van nationale nijverheid, die hier weleer heerlijk gebloeid heeft, doch waarvan nu bijna geen schaduw meer te vinden is: het is namelijk de scheepsbouw, die zij hier bedoelen. Daar het verder geen tegenspraak lijdt, dat het aantal schepen, hier voorhanden, en die tevens geschikt zijn om grote reizen te ondernemen zeer bepaald en bij de minste herleving van de handel veel te gering en ontoereikend is, zo kwam het de ondergetekenden niet ongepast voor, deze zaak verder te onderzoeken.
Zij hebben dit met alle onpartijdigheid gedaan, en, daar men zich met het grootste recht mag vleien, dat door de bemoeiingen van de nieuw opgerichte Nederlandsche Handel Maatschappij, de vaart op Oost-Indië en China niet alleen zal herleven, maar ook, dat er een nieuwe en belangrijke vaart op de oost- en westkust van Zuid-Amerika staat geopend te worden, zo hebben zij bevonden, dat een scheepsrederij als nu daarmede in verband gebracht een allergunstigst vooruitzicht oplevert.
Het is om die redenen dat de ondergetekenden een ontwerp hebben gevormd, waartoe zij de goedkeuring van het gouvernement reeds hebben verzocht, en volgens hetwelk zij, na ontvangst derzelve, onder hun directie voornemens zijn op te richten een Nederlandse scheepsrederij, dewelke binnen deze stad zal gevestigd worden.
Het doel dezer scheepsrederij zal zich uitsluitend bepalen tot het aanbouwen van Nederlandse schepen van onderscheidene grootte, voor welke onderneming men een kapitaal van ten hoogste één miljoen vijfmaal honderd duizend gulden wenst bijeen te brengen, verdeeld in aandelen van NLG 1.000, ieder, waarvan de betaling op een nader te bepalen wijze en wel bij fournissementen, zal plaats hebben, en omtrent welke aandelen, uithoofde van de noodzakelijkheid om ter voldoening aan de bestaande wetten dezelve op naam te stellen, een gemakkelijke wijze van overdracht bepaald zal worden. Bij de ontworpen reglementen is gezorgd, dat ten spoedigste, zodra er voor genoegzame fondsen ingeschreven is, een aanvang met de aanbouw van schepen zal gemaakt worden, zo als ook, dat de gelden behoorlijk belegd, en met alle mogelijke zekerheid bewaard zullen worden.
Behalve de hier boven aangehaalde voordelen, die aan onze landgenoten het genoegen kunnen verschaffen van zich gelijk te stellen met, ja zelfs zich te verheffen boven onze naburen, in derzelver ontwerpen tot instandhouding en uitbreiding van handel en zeevaart, zo levert onze geprojecteerde rederij ook nog dit vooruitzicht op, zoals zulks uit een met alle onpartijdigheid opgemaakte berekening, bij dewelke alles zeer ruim is genomen, en die dus eerder in dan uit de hand zal kunnen vallen, is gebleken, dat er na aftrek van alle onkosten, reparaties, uitrusting en assuranties enz., menselijker wijze gesproken, een jaarlijkse avance van circa 10% overblijft, te meer, wanneer men daarbij in overweging neemt, dat het gouvernement deze tak van nijverheid bijzonder begunstigd heeft door de toegezegde premie tot aanmoediging van NLG 18 per ton, voor ieder nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands schip van 300 Nederlandse tonnen en daar boven, volgens besluit van Z.M. de Koning, in dato 5 oktober 1823.
Overigens gedragen zich de ondergetekenden aan het ontwerp zelve, hetwelk na bekomen approbatie van Z.M. insgelijks bekend zal worden gemaakt, en hetwelk zij aan hun land- en stadgenoten ter deelneming aanbieden; wordende inmiddels de inschrijvingen daartoe bij ieder van de ondergetekenden van heden af reeds dadelijk geopend.
Hartelijk wensen de ondergetekenden, dat hun pogingen onder de Goddelijke zegen met een gewenst gevolg bekroond mogen worden; hierdoor zou tenminste één tak van voorvaderlijke nijverheid wederom ontspruiten, en met dus ook voorvaderlijke welvaart en werkzaamheid allengs opnieuw geboren zien worden.
Amsterdam, 18 maart 1825, Arend Horstman, Petrus Johannes Ameshoff, Willem Otto Berg en
Theodorus Johannes Kerkhoven.
Statuten van de Nederlandsche Scheeps-Reederij, gevestigd te Amsterdam.
Art. 1 Er zal, onder goedkeuring van Z.M. de Koning, een maatschappij opgericht worden,
onder de naam van Nederlandsche Scheeps Reederij, gevestigd te Amsterdam.
Art. 2. De maatschappij zal zich alleen en uitsluitend bepalen tot het aanbouwen, uitrusten en vervrachten van Nederlandse schepen, tot de grootte van 400 lasten of daaromtrent.
Art. 3. Het kapitaal dezer maatschappij zal provisioneel onbepaald zijn, doch zal in geen geval hoger mogen worden gebracht, dan tot een miljoen vijfmaal honderd duizend guldens.
Art. 4. De deelneming geschiedt bij aandelen van NLG 1.000 ieder; te betalen op de wijze zo als door de directie nader bepaald en bij annonce in de Amsterdamsche en Haarlemsche Couranten zal aangekondigd worden, welke aandelen op naam zullen gesteld en afgegeven worden, zullende in deze rederij slechts onderdanen van dit Rijk als deelgenoten kunnen worden toegelaten, ingevolge de wet op de zee-brieven en Turkse passen.
Ter facilitering echter van de overdracht aan een andere zal het genoegzaam zijn, dat de houder dit bij een aantekening indorso van de akte van aandeel gesteld (inhoudende de naam aan wien, mitsgaders de datum wanneer hij hetzelve overdraagt), te kennen geve, mits echter altoos de nieuwe eigenaar de vereisten bij de wet bepaald bezit, zullende alsdan zodanige aantekening volkomen kracht van overgang hebben, zo dat daardoor de nieuwe eigenaar dezelfde rechten verkrijgt, welke de vorige gehad heeft.
Art. 5. Deze maatschappij zal bestuurd worden door de heren Arend Horstman, Petrus Johannes Ameshof, Mr. Wilem Otto Berg en Theodorus Johannes Kerkhoven als directeuren.
Art. 6. De functies van deze directeuren zullen bestaan in het opzicht houden, aanbesteden en bevorderen van al hetgeen nodig is tot de aanbouw van schepen van het bovengemeld charter, mitsgaders tot derzelver uitrusting, het aannemen en weder ontslaan van kapiteins en verdere manschappen, het bepalen van de gages, het vervrachten van de schepen, bepalen van de vrachtpenningen, en voorts van al hetgeen een bijzonder eigenaar van een schip, of een boekhouder, een rederij representerende, verplicht en bevoegd is te doen.
Directeuren zullen, des nodig oordelende, de schepen van de maatschappij mogen verkopen, zo wel uit de hand als publiek. Zij zullen in gevallen van noodzakelijkheid een of meerdere schepen en vrachtpenningen mogen abandonneren. Zij zullen het recht hebben om te transigeren, accorderen, of compromitteren omtrent alle geschillen, die met assuradeurs, leveranciers, schippers, scheepsvolk, bevrachters en andere uit hoofde van de rederij zouden mogen ontstaan. Ook vermogen zij deswegens in rechten op te treden. Geen besluit echter zal genomen worden, dan door de meerderheid, aan dewelke de minderheid zich zal moeten onderwerpen. Directeuren zullen ten koste van de maatschappij een onder-directeur en verdere kantoor-bedienden aanstellen, maar zullen, behalve deze kosten, en die van het kantoor zelve, voor zich niet meer voor provisie mogen berekenen, dan voor allen gezamenlijk 1½% van het bruto bedrag van de vrachtpenningen van de door deze maatschappij gebouwde en uitgeruste schepen, onverschillig of die vrachtpenningen hier of elders zijn verdiend. Directeuren blijven hun leven lang, of zo lang zij zullen verkiezen, in functie. Ingeval van bedanking echter zal diegene, die dit mocht doen, niet dan na de goedkeuring van de lopende rekening en verantwoording ontslagen worden. Ingeval van overlijden, of bedanken van een van de directeuren zal door de overgeblevenen een nominatie van twee deelhebbers gemaakt worden, waaruit door de zo aanstonds te noemen commissie van vijf leden, waarnemende de functies van commissarissen, één tot directeur zal worden benoemd.
Art. 7. Ten einde aan directeuren in zeer bijzondere gevallen gelegenheid gegeven wordt, op een gemakkelijke wijze de belanghebbenden van de maatschappij te raadplegen, zullen jaarlijks, en wel in de maand maart, door hen bij annonce in de Amsterdamsche en Haarlemsche Couranten de gezamenlijke deelhebbers opgeroepen worden om uit hun midden een commissie van vijf leden, bij meerderheid van stemmen te benoemen, die het gehele lichaam van de maatschappij zal vertegenwoordigen, en die een jaar in functie zal blijven, echter telkens weder verkiesbaar zal zijn, en aan welke commissie de directeuren zich alsdan deswegens zullen kunnen wenden, zullende in dit geval het besluit genomen worden bij volstrekte meerderheid van stemmen van deze commissie en directeuren gezamenlijk, waarmede de deelhebbers alsdan zullen moeten genoegen nemen.
Art. 8. Op deze bijeenkomst zal door directeuren aan de gezamenlijke deelhebbers worden gedaan rekening en verantwoording, dewelke door de benoemde commissarissen zal worden geëxamineerd en na akkoord bevinding door ten minste drie hunner namens alle deelhebbers door hun ondertekening worden bekrachtigd, en daardoor de directeuren van hun verantwoording ontslagen.
Art. 9. Zo er onverhoopt omtrent deze rekening en verantwoording kwesties mochten ontstaan, zullen dezelve verbleven worden aan de beslissing van twee arbiters, en wel één door de meerderheid van de commissarissen, en één door de meerderheid van de directeuren te benoemen, met macht van assumptie van een superarbiter.
Art. 10. Op de algemene vergadering in maart, zal door directeuren tevens bepaald worden, hoeveel per aandeel met voorzichtigheid zal kunnen worden uitgedeeld, zullende hieromtrent in het algemeen de regel zijn, dat zo mogelijk 4 à 6% 's jaars bij wijze van intrest zal worden uitgekeerd, terwijl het meerdere voor bijzondere reparaties en onvoorziene gevallen als een reserve fonds in certificaten van Nederlandsche Werkelijke Schuld of inschrijving op het Grootboek zal worden belegd. Wanneer de staat van het reserve fonds zulks toelaat, zal
men ook van tijd tot tijd tot het doen van een extra uitdeling overgaan.
Art. 11. Deze maatschappij wordt opgericht voor de tijd van twintig achtereenvolgende jaren; zullende op de algemene vergadering in maart van het achttiende jaar door directeuren aan de gezamenlijke deelhebbers de vraag worden voorgesteld, of men verlenging van duur van de maatschappij vragen zal, dan wel of men tot een ontbinding zal overgaan, hetgeen door een volstrekte meerderheid van de tegenwoordig zijnde deelhebbers zal moeten worden beslist, wordende ieder aandeel voor één stem gerekend. Zo men besluiten mocht tot de ontbinding over te gaan, zullen directeuren verplicht zijn, de zaken van de maatschappij ten spoedigste en op de meest gepaste wijze te doen aflopen, en de aflossing van de aandelen ponds-ponds gewijze te bewerkstelligen, en ten dien einde ook het vermogen hebben de schepen hetzij uit de hand of publiek, zo als hun dit het beste voorkomt, te verkopen.
Art. 12. De Maatschappij zal aangemerkt worden te zijn opgericht, wanneer er voor zoveel is ingeschreven, dat men met de aanbouw van een schip kan beginnen, blijvende dezelve alsdan verder ter deelneming opengesteld tot de volschrijving van het bepaalde kapitaal van één miljoen vijfmaal honderd duizend guldens. Mochten de inschrijvingen deze som echter te boven gaan, zullen de eerst ingeschrevenen de voorkeur genieten.
Art. 13. De van tijd tot tijd stilliggende gelden zullen door middel van beleningen als anderszins, ten voordele van deelhebbers, op intrest worden uitgezet, zijnde echter alle speculaties, zo wel in fondsen als in goederen, uitdrukkelijk verboden.
Art. 14. Tot kassiers van de maatschappij worden benoemd de Associatie-Cassa te Amsterdam. Aldaar zullen alle stortingen, betalingen en ontvangsten geschieden, en de effecten en beleningen gedeponeerd worden, ten koste van de maatschappij.
Art. 15. Alle betalingen en ontvangsten zullen ten minste door twee directeuren moeten geschieden, en alle stukken, de maatschappij betreffende, door twee hunner moeten worden ondertekend. Bij ziekte of afwezigheid van een of meer directeuren, zullen de overigen, des
nodig oordelende, een van de heren commissarissen kunnen verzoeken, de functie van directeur inmiddels waar te nemen, die dit, zowel als hun overige werkzaamheden, gratis zullen doen.
Art. 16. Directeuren zullen gehouden zijn de eigendommen van de maatschappij behoorlijk te laten verzekeren, voor zo verre zulks mogelijk is.
Art. 17. De af te geven aandelen zullen door ten minste drie van de directeuren getekend moeten worden. Bij elk derzelve zullen twintig kwitanties in blanco worden gevoegd, tegen overgifte van welke, door de houders van het aandeel ondertekend, de uitdeling zal geschieden, zo als die in de couranten zal kenbaar worden gemaakt.
Art. 18. Directeuren zullen zich bij voorkeur tot het doen van leverantiën en het aanbouwen van schepen, of hetgeen anders betrekking daartoe heeft, vervoegen bij zodanige deelhebbers van deze maatschappij, die het beroep uitoefenen van datgene hetwelk vereist wordt, zonder
echter stellig daaraan gehouden te zijn, waaromtrent hun dus de vrijheid gelaten wordt en zijlieden, zo zij beter en voordeliger terecht kunnen komen, dit mogen doen.
Art. 19. Directeuren zijn verplicht als goede huisvaders voor de belangen van de maatschappij met alle mogelijke zorg en ijver te waken zonder echter voor enig evenement, hetzij van hoger macht, of van misdrijf, wandaad, of ontrouw van onderhorigen, hoe ook genaamd, en buiten hun toedoen of medeweten veroorzaakt, aansprakelijk te zijn.
Art. 20. Bij elk aandeel zal een exemplaar van deze Statuten gevoegd worden, tot informatie van de houders.
Art. 21. Deze reglementen zullen, wanneer directeuren termen hiertoe mochten vinden, op hun voordracht en volgens besluit van de meerderheid van de deelhebbers, of van de zulken, die- bij een deswegens te doene convocatie present zullen zijn, onder approbatie van Z.M. kunnen gealtereerd en geamplieerd worden.
(Goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 13 mei 1825.)
Vergadering van deelhebbers in de Nederlandsche Scheepsreederij, gevestigd te Amsterdam.
Den 30 maart 1827 werden gezamenlijke deelhebbers door de heren directeuren van de rederij voor de tweede maal te Amsterdam bijeengeroepen, en uit het te dier vergadering uitgebracht algemeen verslag, zien wij met genoegen, dat heren directeuren niet alleen verklaren, geen tegenspoeden in het afgelopen jaar in hun onderneming ondervonden te hebben, maar in tegendeel zeer tevreden over de uitslag hunner werkzaamheden en gunstige uitzichten voor de toekomst te zijn.
Van de zes schepen, die door de rederij volgens het vorige verslag waren aanbesteed geworden, waren er reeds vijf, te weten het fregatschip de HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. P.H. Willers, het brikschip KLARA HENRIETTA, kapt. J.B. Fuchs, en het kofschip NEDERLAND, kapt. T.H. Klein, de fregatten HELENA, kapt. D. Grimm, en SUSANNA, kapt. P.C. de Roth, afgetimmerd, opgetuigd en uitgerust. De drie eerstgenoemde waren reeds allen in zee, de HANDELMAATSCHAPPIJ en de KLARA HENRIETTA naar Batavia, en het kofschip NEDERLAND naar Londen; de HELENA zou eerlang met een vracht naar Batavia en Canton, en vandaar terug naar Amsterdam, en de SUSANNA, alleen naar Batavia en terug vertrekken; alle die schepen waren door de Nederlandsche Handelmaatschappij, die dus kan gezegd worden de rederij krachtdadig in het bereiken van haar doel te ondersteunen, gehuurd en bevracht geworden.
Het fregatschip de HENRIETTA KLASINA, kapt. S.K. Sipkes, stond tijdens het verslag nog op de helling, maar zou waarschijnlijk in de maand juni aanstaande te water kunnen gaan; terwijl de bouw van een zevende schip, te weten een kof, genaamd WILLEM ERNST, van het charter van 180 lasten, was aanbesteed op de werf de Zwarte Raaf, onder de directie van de scheepsbouwmeester Knol.
Nadat heren directeuren de deelhebberen dit een en ander hadden medegedeeld, gaan zij tot enige financiële opgaven over, betuigende hun leedwezen, dat de sedert het laatste verslag nieuwe inschrijvingen niet aanzienlijker waren geweest, daar deze slechts NLG 50.000 beliepen. Zij vermenen nochtans, dat als de kapitalisten eens van het nut van de rederij door daadzaken overtuigd zullen worden, dat dan aanzienlijke inschrijvingen het reeds bijeengebrachte kapitaal nog merkelijk zullen vermeerderen, en zij voeden de hoop, aangezien de stand van zaken een voordelige uitkomst belooft, dat nog velen door mededeelneming in hunne onderneming hun het doel, dat zij zich voorstellen, zullen willen helpen bereiken, te meer daar zij met gerustheid verklaren, dat de uitkomst ongetwijfeld alles behalve nadelig voor de geldschieters wezen zal.
De hoop, die heren directeuren bij het laatste verslag aan deelhebberen gegeven hadden, dat zij zich vleiden, dat de renten van het uitgezette kapitaal meer dan genoegzaam zouden zijn om de dagelijkse uitgaven, zo mede die van de oprichting van de Maatschappij zelve, uitgekeerde courtages, emolumenten aan de boekhouder, benodigde zegels als anderszins te bestrijden, was volkomen bevestigd, daar ruim NLG 2.200 meer aan renten waren ontvangen, dan alle deze uitgaven te samen genomen.
Er was bij de directie van de rederij voor premies wegens de aanbouw van drie schepen, reeds werkelijk een som van NLG 28.000 van het gouvernement geïnd, zodat de intrest, welke nu laatstelijk tot en met 31 december ll., tegen 4½ pCt. 's jaars aangezuiverd was, moest beschouwd worden als reeds inderdaad verdiend.
Verdere financiële details, die van minder aangelegenheid voor het publiek, dat slechts op resultaten let, kunnen gezegd worden te zijn, worden bij een bijzonder rapport aan belanghebbenden medegedeeld.
Eindelijk berichten heren directeuren, dat ook zij, ingevolge het door het verdienstelijk college Zeemans-Hoop te Amsterdam, geopperd denkbeeld, gaarne enige pogingen hebben willen aanwenden tot het aankweken van nationale matrozen en dat zij dien tengevolge op hunne onderscheidene bodems reeds een twintigtal jongens als scheepsleerlingen hadden geplaatst om onder het opzicht van de kapiteins en stuurlieden tot bekwaam zeevolk gevormd te worden. Deze jongelingen hadden zich met toestemming van hun ouders of voogden voor de tijd van drie jaren in dienst van de rederij verbonden, en komen, behalve de eerste uitrusting, geheel ten haren laste. In de eerste opslag schijnt dit een groot bezwaar, doch hetzelve verdwijnt grotendeels, wanneer men in aanmerking neemt, dat deze leerlingen alleen kost en klederen en geen gage genieten, en daarbij gedurig bekwamer worden, zodat zij, althans in de beide laatste jaren, ruim vergoeden en weder inbrengen, wat zij in het eerste jaar gekost hebben. Deze maatregel, zeggen de rapporteurs, niet alleen door ons, maar ook door vele andere reders en rederijen genomen, heeft een algemene bijval gevonden, hetgeen geenszins te verwonderen is, want niet alleen dat daardoor de lust tot de zeevaart opnieuw aangewakkerd wordt, maar tevens worden vele jongelieden, die anders in lediggang en kwaad doen derzelver tijd zouden doorbrengen, nu tot werkzaamheid aangespoord en tot nuttige burgers van de staat opgeleid.*
Zie daar dan nu, lezers, de aard, de strekking en de toestand van de Nederlandsche Scheepsreederij, opgericht in 1825 te Amsterdam door enige vaderlandslievende burgers, die van hunne zijde datgene hebben willen doen, dat in hun vermogen was, om de bronnen van voorvaderlijke grootheid en voorspoed en van Neêrlands roem onder de gezegende regering van onze geliefde Koning te doen herleven. Hun voorbeeld is door anderen gevolgd, en hierin is veellicht de reden te vinden, dat een onderneming die zo zichtbaar met de dierbaarste belangen van het vaderland in verband staat, die de goedkeuring en medewerking van de Koning mocht ondervinden, en die door de Vaderlandsche Handelmaatschappij zozeer begunstigd is geworden, niet zovele inschrijvingen heeft mogen ontvangen, als waarop zij aanvankelijk meende te mogen rekenen.
Dat de Nederlanders dan van deze gewesten (opm: bedoeld is Nederlands-Indië), die voorzeker even zozeer als hun vaderlandse broeders in de voorspoed en bloei van alle takken van vaderlandse nijverheid hetzelfde belangstellen, zulks door hunne medewerking en deelneming tonen, en alzo een bewijs geven, dat alles wat goed en nuttig is bij hen ijverige voorstanders aantreft. De gelegenheid wordt ons hiertoe aangeboden doordien wij met het verzoek van aan deze inrichting de nodige publiciteit op Java te geven, ook dat ontvangen hebben, van aan allen, die zich genegen mochten tonen om de Nederlandsche Scheepsreederij door hun medewerking te begunstigen, daartoe de gelegenheid aan te wijzen.
Zij die zich dan hiertoe mochten opgewekt gevoelen, en die mochten verlangen in een onderneming te delen, die zozeer strekt om ook haar weldadige invloed in deze gewesten te doen gevoelen, kunnen of aan hun gemachtigden in Europa last geven om, hetzij op naam, hetzij aan toonder een zeker gedeelte acties te nemen, dan wel zich vervoegen bij de heer Kruseman, directeur van 's Lands Middelen en Domeinen, aan wie de belangen van de rederij bijzonder zijn aanbevolen, om nadere inlichtingen te bekomen.
Wij besluiten dat ons bericht, met de vurige wens, dat ook in deze de hoop van het vaderland niet mag worden teleurgesteld, maar dat de Nederlanders van deze streken het hunne zullen bijdragen, om een tak van nijverheid, die voormaals in het land onzer geboorte tot zulk een aanzienlijke hoogte gestegen was, steeds meer en meer te doen herleven.
* Voorwaarden, waarop directeuren van de Nederlandsche Scheepreederij, gevestigd te Amsterdam, leerlingen op de onderscheidene schepen derzelve rederij aannemen.
Art. 1. Op elk van de schepen, varende voor rekening van de alhier gevestigde Nederlandsche Scheepsreederij zal een zeker getal jongelingen geplaatst worden, om onder toezicht van de bevelhebbers van die schepen, tot bekwame zeelieden te worden opgeleid.
Art. 2. Het getal van die leerlingen zal bepaald worden naar de grootte van het schip, zullende men daarbij tot maatstaf nemen, dat voor elke 150 Nederlandse tonnen, één jongeling zal aangenomen worden. Directeuren behouden zich echter voor, hierin naar de omstandigheden te werk gaan, en dit getal naar goedvinden te vermeerderen of te verminderen.
Art. 3. Deze leerlingen zullen moeten zijn:
a. Geboren binnen het Rijk der Nederlanden, of deszelfs Koloniën.
b. Van een gezond en sterk lichaamsgestel.
c. Niet boven de 15 jaren oud.
d. Bekwaam in het lezen en schrijven, zomede in de beginselen van de rekenkunde.
Art. 4. Gemelde jongelingen zullen zich, onder voorkennis en goedkeuring van hun ouders of voogden, schriftelijk verbinden om gedurende drie achtereenvolgende jaren op een van de schepen van gezegde rederij te dienen en te doen al zodanig scheepswerk als de bevelhebbers hun zullen opleggen en overeenkomstig hun krachten en bekwaamheid is. Ook gedurende hun verblijf aan de wal blijven zij onder toezicht en ter beschikking van de rederij, zullende zij bij het stilliggen of de vertimmering van de schepen mede al zodanig werk verrichten, als hun zal worden aangewezen.Directeuren behouden zich altijd voor om, wanneer zij zulks mochten goedvinden, de leerlingen van het schip, waarop zij zich bevinden, op een ander te doen overgaan.
Art. 5. Geen jongelingen zullen worden aangenomen, wanneer zij niet behoorlijk gekleed en uitgerust zijn, nemende de rederij verder voor haar rekening de kosten van onderhoud en kleding, gedurende de tijd dat zij zich verbonden hebben, en in dienst van de rederij zijn. Zij zullen aan de bijzondere zorg en het toezicht van de scheepsbevelhebbers en stuurlieden aanbevolen worden en, hetzij zij zich aan boord hetzij zich aan de wal bevinden, zo zullen zij zoveel mogelijk in de gelegenheid gesteld worden, een werkzaam leven te leiden en zich tevens in zodanige kundigheden te oefenen als hun nodig zijn ten einde gedurig in rang op te klimmen.
Art. 6. De directie behoudt aan zich het recht de aangenomen jongelingen uit haar dienst te ontslaan, ook voor het eindigen van de drie bepaalde leerjaren, wanneer het slecht gedrag van de leerlingen of andere redenen ter harer beoordeling haar daartoe mocht verplichten.
Art. 7. Wanneer gezegde jongelingen na afloop van de bepaalde drie jaren bekwaam zijn om als lichtmatroos te varen, zullen zij daartoe bij voorkeur op de schepen van de rederij aangenomen worden, in welk geval zij alsdan wederom door anderen vervangen worden. Geen van de leerlingen zal onder het gewoon getal van de manschappen van de equipage begrepen zijn.
Art. 8. Er zal door de rederij een register aangelegd worden, waarin de leerlingen niet alleen zullen worden ingeschreven, maar waarin ook volgens het getuigenis hunner superieuren aantekening van hun gehouden gedrag gedurende elke reis zal gehouden worden. Moet dit ten hunnen voordeel zijn, dan zal hun een getuigschrift en klein bewijs van goedkeuring, van wege de directie worden uitgereikt.

Afbeelding
Datum 04 december 1827
Krant BC - Bataviasche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Nederlandsche Scheepsreederij, gevestigd te Amsterdam. Nadat deze Vaderlandse inrichting tot stand was gebracht, werd door de heren directeuren op de 29 maart 1826 een algemene vergadering van de gezamenlijke deelhebbers van de maatschappij bijeen geroepen, ten einde het verslag aan te horen van de verrichtingen gedurende het afgelopen jaar en van de toenmalige staat, waarin de zaken van de maatschappij zich bevonden.
Uit dat verslag, dat gedrukt en aan alle belanghebbenden rondgezonden werd, blijkt, dat, nadat de door de heren directeuren ontworpen statuten, zo als zij in ons blad van den 20 november zijn overgenomen, bij Koninklijk Besluit van den 13 mei 1825 waren goedgekeurd, en Z.M. goedgunstig voor hoogst deszelfs privérekening ter deelneming in de rederij de aanzienlijke som van NLG 50.000 had toegezegd, zij, directeuren, overgegaan waren, om achtereenvolgens de aan hen krachtens art. 6 van de statuten gegeven faculteit de heer P.F. Wegener, oud- kapitein te Amsterdam, tot hun onder-directeur aan te stellen, om hen in het praktisch gedeelte van hun werkzaamheden te ondersteunen, en door zijn ondervinding en kunde met raad en daad voor te lichten.
Dat, na alvorens met enige scheepsbouwmeesters te hebben geraadpleegd, zij overgegaan waren tot de aanbesteding van de aanbouw van een zestal schepen, waarvan wij de opgave hier laten volgen, niet alleen van derzelver namen, maar ook van derzelver charter, soort, scheepstimmerwerven, waar dezelve gebouwd worden, en eindelijk ook de namen van de kapiteins of bevelhebbers, door hen aangesteld, om derzelver bouw te surveilleren, en om deze bodems daarna te voeren:
No. 1 - HELENA, fregat, 460 à 470 lasten, werf de Haan alhier, scheepsbouwmeester de heer J.R. Boelen, kapitein D. Grim.
No. 2 - SUSANNA, fregat, 230 lasten, dezelfde werf en scheepsbouwmeester, kapitein P.C. Roth.
No. 3 - HENRIETTA CLASINA, fregat, 440 à 450 lasten, werf Zwarte Raaf alhier, scheepsbouwmeester de heer J. Knol, kapitein S.K. Sipkes.
No. 4 - CLARA HENRIETTA, brik, 160 à 170 lasten, werf De Schol alhier, scheepsbouwmeesters de heren Haring Booij en Zonen, kapitein J.B. Fuchs.
No. 5 - DE HANDELMAATSCHAPPIJ, fregat, 300 lasten, werf Zwarte Raaf alhier, scheepsbouwmeester de heer J. Knol, kapitein P.H. Willers.
No. 6 -NEDERLAND, kof, 150 à 160 lasten, werf De Vigilantie, aan de Joure, scheepsbouwmeesters de heren Geerts en Zoon, kapitein J. Sipkes.
Dat van de aanbouw van alle die schepen dadelijk aan het gouvernement was kennis gegeven, ten einde na derzelver voltooiing aanspraak te kunnen maken op de vanwege het zelve uitgeloofde premie.
Dat, met het bestuur van de Nederlandsche Handel Maatschappij in briefwisseling getreden zijnde, heren directeuren van de rederij de toezegging bekomen hadden, dat, na de voltooiing, de vier fregatten no. 1, 2, 3 en 5 gebruikt zouden worden door gezegde handelmaatschappij voor twee achtereenvolgende reizen naar Oost Indië en China, en de brik no. 4, mede voor twee achtereenvolgende reizen naar Zuid Amerika. Dat omtrent het kofschip no. 6 nog geen bepaling was vastgesteld, maar dat het nochtans geen twijfel leidde of het zou voordelig, het zij naar de Middellandse- of Oostzee, kunnen bevracht worden.
Wijders berichten heren directeuren aan de belanghebbenden, dat men met de aanbouw van alle opgenoemde schepen reeds meer of minder gevorderd was (in 1826) en dat zij de hoop koesterden, dat in dat zelfde jaar het fregatschip DE HANDELMAATSCHAPPIJ, het brikschip de CLARA HENRIETTA en de kof NEDERLAND, en de drie overige schepen in het daarop volgende voorjaar, naar zee zouden kunnen gaan.
Eindelijk traden heren directeuren van de scheepsrederij in de ontwikkeling van enige bijzonderheden, die deelhebbers even zo zeer als ons de overtuiging hebben gegeven, dat de belangen van de rederij niet beter kunnen behartigd worden, dan door heren directeuren, die in de wijze en doelmatige schikkingen, die zij genomen hebben, een sprekend bewijs hebben gegeven van hun geschiktheid tot het bestuur en het beheer van de onderhavige maatschappij. Bij de hierboven gezegde details, gaven heren directeuren, na alvorens te hebben gerapporteerd, dat alle de op de onderscheidende werven staande schepen van de rederij tegen gevaar van brand waren verzekerd, ook nog enig bericht van de staat van de inschrijvingen op deze onderneming, en daardoor bleek, dat er reeds voor een bedrag van ruim NLG 600.000 was ingeschreven, waarop er reeds 45% ontvangen was. Heren directeuren hadden dat gedeelte, waarvan nog geen dadelijk gebruik was gemaakt, op interest uitgezet en vleiden zich, dat de renten van het uitgezette kapitaal veel meer dan genoegzaam zouden zijn, om de dagelijkse onkosten, zo mede die van de oprichting van de maatschappij zelf, courtages, emolumenten aan de boekhouder, benodigde zegels, als anderszins, te bestrijden. Deze verzekering aan deelhebbers gevende, dat zij heren directeuren de overtuiging hadden, dat er geen administratie van zulk een omvang kon gevonden worden, waarvan de onkosten zo weinig bedragen, dan die van de rederij.
Gaarne hadden heren directeuren gezien, dat het bepaalde kapitaal dadelijk geheel was volgeschreven, ten einde daardoor hun hoofddoel (verspreiding van algemene welvaart), des te eerder te kunnen bereiken, maar zij vleiden zich, dat de tot dus verre ingeschreven som nog wel zou vermeerderd worden met nieuwe inschrijvingen, dewijl geldschieters op geen solider wijze hun geld konden uitzetten, daar alle de schepen en derzelver toebehoren voor de gedane en nog te doen fournissementen verbonden blijven.
Het eerste verslag werd besloten met de verkiezing van vijf heren commissarissen uit de deelhebbers, ingevolge artikel 7 van de statuten, zijnde de keuze gevallen op de heren Mr. A.G. van Meurs, Mr. P.S. Dedel, M.G. Bibers, B. de Burlett en J.H. Fraissinet, die zich allen die keuze hebben laten welgevallen.

Afbeelding
Datum 05 april 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 april. De brik CLARA HENRIETTA, kapt. J.B. Fuchs, de 25e maart des namiddags om 3 uur uit Texel vertrokken, is de 27e dito namiddag 2 uur Douvres gepasseerd; aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 15 juli 1828
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 13 januari. De 10e dezer arriveerde alhier de brik CLARA HENRIETTA, kapt. J.B. Fuchs, met een passagier en Zr.Ms. troepen, de 25e maart vertrokken van Amsterdam, en heden het schip FANNY, kapt. P. de Boer, 27 maart vertrokken van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 06 december 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 4 december. Kapt. J.B. Fuchs, voerende de brik CLARA HENRIETTA, meldt van Batavia van de 15e juli, dat hij de 10e dito aldaar was gearriveerd en na het lossen zijner lading, naar Padang zou verzeilen, om een lading voor Amsterdam in te nemen.
De 3e april had hij, op 39 gr. 6 min. breedte en 14 gr. 23 min. lengte west van Greenwich, een schoener ontmoet, tonende Portugese vlag en wimpel, die vijf schoten met scherp op hem deed, waarvan de kogels dicht bij het schip neerkwamen. Kapt. Fuchs, ofschoon alle nodige toebereidselen gemaakt hebbende, had met kracht van zeilen koers gehouden, zodat de schoener, veel moeite hebbende om hem bij te houden, koers bij de wind stelde en spoedig uit het gezicht geraakte.
De 28e dito, op 0 gr. 39 min. noorderbreedte en 19 gr. 31 min. lengte west van Greenwich, was hij door een hoosvlaag overvallen, die de stengen overboord wierp, welke echter met veel moeite, ofschoon gebroken, binnen boord gehaald werden.

Afbeelding
Datum 03 december 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 december. Het schip HECTOR, kapt. Dunlop, van Rio-Janeiro naar Antwerpen, is de 26e november te Deal binnengelopen.
Het schip DE STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, van Batavia naar Rotterdam, laatst van Deal, is de 26e november met een gebroken anker te Portsmouth binnengelopen.
Het schip REMINA, kapt. J.G. Boon, van Zante naar Amsterdam, was de 19e november op de hoogte van Wight.
Het schip DE ONDERNEMING, kapt. T.T. Kuiper, van Amsterdam naar Genua en Livorno, te Weymouth binnen, heeft de 20e november de reis vervolgd.
Het schip OROMAZE, kapt. R. Rolufs, de 12e juli van Sumatra naar Antwerpen vertrokken, is de 19e en het schip GEORGIANIA, kapt. Warren, de 29e september van Berbice naar Londen vertrokken, de 21e november te Falmouth binnengelopen; beide hebben de 22e hunne reizen voortgezet.
Een Nederlandse brik, tonende vlag van het collegie Zeemanshoop (misschien de brik CLARA HENRIETTA, kapt. J.B. Fuchs, van Amsterdam naar Batavia), is de 7e oktober gepraaid op de 12 gr. 42 min. Zuiderbreedte, 25 gr. 30 min. Westerlengte.
Te Fernambuck is aangekomen het schip DE HOOP, kapt. N.N., van Antwerpen, in 101 dagen met zware schade.

Afbeelding
Datum 31 maart 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten. Amsterdam 30 maart. CLARA HENRIETTE, kapt. J.B. Fuchs, van Soerabaija; EDAMS WELVAREN, kapt. H. Rolff, van Suriname; DE STAD MEPPELT, kapt. E. Harders, Koningsbergen.

RC 010430
Amsterdam, 30 maart. Kapt. H. Rolff, van Suriname in Texel binnen, heeft de 25e maart, op de hoogte van Dungeness, af en aan de Singels in goede staat zeilende gezien een Nederlandse brik, tonende de vlag van het collegie Zeemanshoop met n° 108, zijnde die van kapt. D.T. Visser, voerende het schip HAVANA-PACKET, van Amsterdam naar Havana.

Afbeelding
Datum 02 juni 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Volgens particuliere brieven in dato Batavia, 12/13 januari ontvangen van Bordeaux, waren de NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struik en OLIVIER VAN NOORD, kapt. De Jong, aldaar den 24 en DE CLARA HENRIETTE, kapt. Fuchs, den 30 december behouden gearriveerd.
De NEDERLANDEN, was bezig haar lading in te nemen, doch zou waarschijnlijk nog door kapt. Ahlers (21 december gearriveerd), tegen het einde van januari voorafgegaan worden.

Afbeelding
Datum 23 juli 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 20 juli. Binnengekomen: CLARA HENRIETTE, kapt. J.B. Fuchs, van Soerabaja; HELENA JACOBA, kapt. W.J. Zelling, van Liverpool; UNION, kapt. J. Manning, van Londen; DE DRIE VRIENDEN, kapt. P. Nadort, van Hull; DE VROUW JANTJE, kapt. A. Brouwer, van Sunderland; HARMONIE, kapt. J. Nickelsen, van Sunderland; LAUREL, kapt. A. Starrow, van Kirkaldy.
21 juli. VROUW DIEUWKE, kapt. R.L. Bovenkamp, van Londen; DE VIER GEZUSTERS, kapt. A.P. Schoonhoven, van Londen; WILLIAM, kapt. W. Nazeby, van Londen; DE GOEDE VERWACHTING, kapt. D. Ouwehand, van Hull.

Afbeelding
Datum 27 december 1831
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 24 december. Vertrokken: Zr.Ms. HELDIN, kapt. luit. A. Anemaet, naar Batavia; SURINAME (opm: fregat), kapt. W. Landzaat, naar Batavia; ANNA CATHARINA, kapt. S.H. Veer, naar Batavia; DE VRIENDEN, kapt. H.M. Lelz, naar Batavia; IJSTROOM, kapt. A.F. Oosterloo, naar Batavia; CLARA HENRIETTE, kapt. W. Blom, naar St. George d’Elmine en Batavia; SURINAME (opm: brik), kapt. L.J. Luijtjes, naar Suriname; AMSTERDAM, kapt. C. Abrahamsz Jr., naar v Suriname; ANNA MARIA, kapt. D. Steenveld, naar Suriname; SOPHIA, kapt. B. Ipsen, naar Suriname; DAGERAAD, kapt. R.C. Stada, naar Suriname; WILHELMINA, kapt. J.N. Klint, naar Suriname; HENRIETTE, kapt. J.E. Schneebeeke, naar Suriname; CATHARINA ANNA HELENA, kapt. P.H. Bos, naar Suriname; DE VREEDE, kapt. P. Sturk, naar Demerary; HELVETIUS, kapt. J.W. Patterson, naar Philadelphia; DE JONGE GERBRAND, kapt. R. Jaski, naar Marseille; ANTJE, kapt. J.K. de Vries, naar Marseille; DEBORA, kapt. W. Leeuwerik, naar Marseille; DE ZWAAN, kapt. J. van Driesten, naar Cadiz; ONDERNEMING, kapt.C. Haasnoot, naar Lissabon; DE VROUW ALIDA, kapt. J.H. Jonker, naar Port à Port; DOROTHEA, kapt. T.E. Jansen, naar St. Ubes; HERMANUS, kapt. J.C. Karstens, naar Bordeaux; ZEELUST, kapt. G. Kramer, naar Bordeaux; CATHARINA, kapt. H. Bakker, naar Bordeaux; MARIA THERESIA, kapt. C.H. Uil, naar Bordeaux; BLEIDE UITKOMST, kapt. T. Komst, naar La Rochelle; DE VROUW ANNA, kapt. D.H. Bos, naar Duinkerken; VIER GEBROEDERS, kapt. A.P. Schoonhoven, naarLonden; HET DORP GAASTMEER, kapt. M.P. v.d. Zee, naar Londen; DE JONGE CHRISTOFFEL, kapt. T. Looper, naar Londen; TWEE GEBROEDERS, kapt. D. Bies, naar Londen; DE JONGE JAN, kapt. S. V.d. Meulen, naar Londen; SCHONANDOAH, kapt. A.M. Rose, naar Liverpool; VIRGINIA, kapt. W.P. Stensen, naar Liverpool.
25 december. ELISABETH, kapt. J. Morton, naar Ipswich; AMI, kapt. M. Miller, naar Sunderland.

Afbeelding
Datum 05 januari 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Te Plymouth is 28 december met schade binnengelopen het schip CLARA HENRIETTE, kapt. W. Blom, van Amsterdam naar St. George d’Elmina en Batavia.
Van Cowes hebben 27 december derzelver reizen vervolgd de schepen DE VROUW HENDRIKA, kapt. J.C. Topper, van Amsterdam naar Batavia bestemd; IPENRODE, kapt. D. Charlau, van Amsterdam naar Suriname.

Afbeelding
Datum 14 juni 1832
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 12 juni. Heden arriveerde alhier de brik CLARA HENRIETTE, kapt. W. Blom, met een passagier en 18 man troepen, den 17 maart vertrokken van St. George d’Elmina.

Afbeelding
Datum 04 mei 1833
Krant JC - Javasche Courant

Voor zo veel ons tot dus ver bekend geworden is, zijn ten gevolge der maatregelen van Engeland en Frankrijk tegen Nederland de successievelijk van hier naar Nederland vertrokken schepen HENRIETTE KLAZINA, CLARA HENRIETTE, de IJSTROOM, de HARMONIE, de MARIA en de ZEEUW alle aangehouden en naar Engeland opgebracht. 
De IJSTROOM was echter, ten gevolge van het nader besluit, dat de schepen, beladen met aan bederf onderhevige goederen zouden worden ontslagen, weder vrij gegeven en in Texel aangekomen.
Kapt. K.H. Ruijl, voerende het schip de DRIE GEBROEDERS, was op zee gewaarschuwd en is in de Eems binnengelopen.
De JONGE JACOBUS, van hier naar Rotterdam vertrokken, was te La Coruña binnen.
De schepen HANDEL-MAATSCHAPPIJ, de VRIENDEN, de VROUW HENDRIKA en de DE COCK waren alle behouden in Nederland aangekomen alvorens de blokkade was in werking gebracht.

Afbeelding
Datum 08 juni 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Binnengekomen:
Texel, 6 juni. CLARA HENRIETTE, kapt. W. Blom, van Batavia.
Vlie, 5 juni. AUGUSTA FREDERIKA, kapt. J.C. Zaag, van Landskroon; HENRIETTA, kapt. J.O. Visser, van Kiel; CARAL JOHAN, kapt. J. Keun, van Oesterisoer; FRAU ELISABETH, kapt. L.E. Tiktak en FRAU MARGARITHA, kapt. D.K. de Groot, van Christiansand; FENNA, kapt. J.K. Bolhuis, van Fahrsund; DIE HOFFNUNG, kapt. B.A. de Boer en VIJF GEZUSTERS, kapt. A.J. Roeden, van Mandal; TWEE GEBROEDERS, kapt. H.J. Bruins, van Droback.
Uitgezeild:
Vlie, 5 juni. JONGE PETER, kapt. R.P. Dick en SERIUS, kapt. F. Wilt, naar Newcastle; OCEAAN, kapt. C. Siebolt, naar Drammen; FORTUNA, kapt. C. Wilder, naar Tonningen; DE DRIE JOHANNES, kapt. H. Keding, op avontuur; PERSINA, kapt. H. Schade, naar Hamburg.
Carga-lijsten. Amsterdam.
CLARA HENRIETTE, kapt. W. Blom, van Batavia.

Afbeelding
Datum 25 september 1833
Krant JC - Javasche Courant

Het blijkt uit een opgave van de ladingen van de volgende schepen, die op reis van Batavia, Suriname en Demerarij naar Nederland opgebracht en onder embargo gelegd waren, dat dezelve, onder anderen, bestonden in een gezamenlijke hoeveelheid van 42.001 balen koffie, waarvan 31.101 balen van de Nederlandsche Handel Maatschappij, welke niet vóór in de veiling van oktober aanstaande, op de Nederlandse markt zouden kunnen worden gebracht. Men dacht dat de schepen, die in Amerika en elders waren binnen gelopen, nog voor het najaar in Nederland zouden kunnen aankomen. De lading van ieder uit Batavia gezeild schip, was samengesteld als volgt: 
                                                           pikols pikols    pikols   stuks    bossen 
                                                           koffij  suiker    tin        huiden  bindrotting      diversen
Naar Amsterdam:                              
CLARA HENRIETTE                         2714    1826
HENRIETTE EN HENRIJ                 1900    2200
HENRIETTE CLASINA                     5629    4924    150
IDA ALEIJDA                                     1500    3250    2700    2130                           een partijtje                                                     arak
ANTONIUS CORNELIA                    3095    622      550                   50                   40 lg noten
MINERVA                                          3800    3000                2050     500                 200 pikols                                                                              peper
JOHANNES ARNOLDUS                 2937    387      394      2000
DE VROUW CATHARINA                2200    2000    200                   269                 een partij ELISABETH                                                                                                                     indigo
Naar Rotterdam en Middelburg:
DE HARMONIE                                 1082    1908    200                   200
DE MARIA                                         569      31        1350
DE ZEEUW                                        2646    2278                                                   een partij
                                                                                                                                  indigo
DE INDIAAN                                                  3587    100      200       438                 28 lg arak
DE NEDERLANDSE                         3813    3600    300      1270     1000               148 pikols 
NIJVERHEID                                                                                                           kurkuma. 
DE PRINS VAN ORANJE                 4000    8600                1872                           755 pik.do.                                                                                                                            640 do nagel                                                                                                                         en 298 lg                                                                                                                               specerijen.
DE WILLEM                                       2800    960      600                   47
DE JAVA                                            2500    4302    300                   200                 536 pikols
                                                                                                                                  nagelen en                                                                                                                            91 lg 
                                                                                                                                  specerijen.
In de schepen die van Suriname en Demerarij bestemd waren naar Amsterdam, was in de ATALANTA, geladen 1.900 balen koffie en in de JEANETTE en de PARAMARIBO, alsmede in de naar Rotterdam en Middelburg bestemde schepen NICKERIE en PAULINE, suiker, waarvan de hoeveelheid echter niet vermeld is. 

Afbeelding
Datum 20 november 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Ligt in lading naar Batavia (via St. George D’ Elmina) het gekoperd tweedeks brikschip CLARA HENRIETTE, kapt. Harmen Blokzyl, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp., Hoyman en Schuurman en De Vries en Comp.

Afbeelding
Datum 01 januari 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Naar Nederlandse koloniën:
Batavia. Het nieuw gekoperd tweedeks fregatschip (opm: in 1833 vertuigd tot bark) CHRISTINA BERNARDINA, kapt. J.A. Strup, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE GEZUSTERS, kapt. Jan Ingerman, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp., Homan en Schuurman en De Vries en Comp.
Batavia (voor passagiers). Het geheel nieuw extra op de zeilage gebouwd en gekoperd tweedeks fregatschip, DE JOHANNA, kapt. R. Maalsteed. Adres bij Hoyman en Schuurman, Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp. en De Vries en Comp.
Batavia (via St. George D’Elmina). Het gekoperd tweedeks brikschip CLARA HENRIETTE, kapt. Harmen Blokzyl, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp., Hoyman en Schuurman en De Vries en Comp.
Suriname. het gekoperd fregatschip ELIZABETH CORNELIA, kapt. Jan Daniel Diets, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks hoekschip DE NEDERLANDER, kapt. Cornelis Höfker, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip PARAMARIBO, kapt. Nicolaas Spiegelberg. Adres bij D.B. Bosscher, Nobel en Holtzapffel en E. Windhouwer.
Suriname. Het gezinkt brikschip AGENORIA, kapt. Willem van der Kolff, van Rotterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Naar Noord- en Zuid-Amerika en de W.L. Eilanden:
Berbice. Het Nederlands schooner kofschip ZAANDAM, kapt. Lambert H. Singer.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Buenos-Ayres. Het gekoperd Bremer brikschip CATHARINA, kapt. J. Wessels.
Adres bij Hakenson, Jansen en Comp.
Demerary. Het gekoperd tweedeks fregatschip DE PLANTER, kapt. Coert Jessen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en de Wed. A. Henriques en Zoon.
Demerary. Het gekoperd tweedeks brikschip CAROLINA EN JOHANNA, kapt. Pieter Simon Matzen, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman en de Wed. A. Henriques en Zoon.
Naar Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal, de Middellandse Zee, de Levant, enz.:
Bayonne. Het Nederlands kofschip DE DOLPHYN, kapt. Albert Sluik Junior.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Bordeaux. Het Nederlands schooner galjootschip JOHANNA CAROLINA, kapt. Jacob Verdoes. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz en Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Bordeaux. Het Nederlands kofschip MARGINA, kapt. Jan Pieters Boer.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip DE VROUW REGINA, kapt. K.P. Kiewit.
Adres bij C.J. de Grys en Zoon en J. de Rooy.
Lissabon. De Nederlandse gekoperde sloep DE HOOP, kapt. P. Haasnoot.
Adres bij J. Daniels en Zoon en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Maltha, Smirna en Konstantinopel. Het Nederlands gekoperd brikschip BRISEÏS, kapt. Pieter Bakker. Adres bij Van den Bey en Kroon en J. de Rooy.
Naar Rusland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, de Oostzee, enz.
Bremen. Het schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. T.H. Wijnstok.
Adres bij J.C. van Oven.
Bremen. Het schip DE VRIENDSCHAP, kapt. H.T. Leuning. Adres bij J.C. van Oven.
Bremen. Het schip NOOIT GEDACHT, kapt. Jan Geltes. Adres bij Blikman en Comp.
Bremen. Het schip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.E. Pluktje. Adres bij Blikman en Comp.
Hamburg en Altona. Het Hamburger schip DE VROUW GRIETJE, kapt. Jan Jans.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het schip (opm: tjalk) DE VROUW HENDRIKA, kapt. J.T. Drent.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het schip DE DRIE GEZUSTERS, kapt. K.B. van Lathen.
Adres bij Blikman en Comp.

Afbeelding
Datum 30 mei 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 28 mei. DE DAGERAAD, kapt. A.T. Ruster en VROUW MARGARETHA, kapt. H. Mees, van Christiaansand; ONDERNEMING, kapt. L.J. Gort, van Flekkefiorde; WAAKZAAMHEID, kapt. J.K. de Weerd en TWEE GEBROEDERS, kapt. H.J. Zeven, van Sunderland.
Kaap Mysadure (kust van Guinea), 22 maart. CLARA HENRIETTE, kapt. Harmen Blokzyl, van Amsterdam naar Batavia, volgens brief van de kapitein was aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 18 september 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 september. Het schip CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokzijl, van Amsterdam naar Batavia, te George d’ Elmina aangekomen zou, volgens brief van daar de 8e juni, de 11e dito de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1834
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 oktober. De 17e dezer zijn alhier aangekomen de brik CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, vertrokken van Amsterdam de 8e februari (opm: een uitzonderlijk lange reis), en de brik DANKBAARHEID, kapt. J.H. Hazewinkel, vertrokken van Dordrecht de 29e juni.
De 18e dezer zijn alhier aangekomen het schip MARIA FREDERIKA, kapt. F.H. Zeijlstra, vertrokken van Amsterdam de 21e juni, en het schip HELENA, kapt. W. Blom, vertrokken van Amsterdam de 23e juli.
Gisteren is alhier aangekomen de brik ELIZA, kapt. H. Peters, vertrokken van Rotterdam de 2e juli.
Heden zijn alhier aangekomen het schip JACOBUS, kapt. J. Laurenz, vertrokken van Rotterdam de 12e juli, het schip DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofsteede, vertrokken van Middelburg de 1e juli, het schip PHENOMENE, kapt. F.P. Hoed, vertrokken van Vlissingen de 7e juni, het schip J.C.J. VAN SPEIJK, kapt. J.C.F. Lupke, vertrokken van Rotterdam de 29e juni, en de brik ROTTESTROOM, kapt. J.H. Deuling, vertrokken van Rotterdam de 20e juni.

Afbeelding
Datum 13 juni 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 10 juni. DILIGENCE, kapt. H. Bos, van Batavia; CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, van Batavia.
Vlie, 8 juni. VROUW BARBARA, kapt. R.J. Jonker, van Stralsund.
Terschelling, 7 juni. JESELINA, kapt. R.R. Legger, van Danzig; JAN FREDRIK, kapt. H.H. Kok, van Christiaansand; DE JONGE PIETER, kapt. G.S. Brouwer, van Sunderland; DE VROUW LUBBEGINA, kapt. K.H. de Weerd, van Danzig.
Uitgezeild:
Texel, 10 juni. MACASSAR, kapt. H. Poppen, naar Batavia.
Vlie, 8 juni. TWEE GEBROEDERS, kapt. H.J. Zeven, naar Droback.

Afbeelding
Datum 13 juni 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: DILIGENCE, kapt. H. Bos, van Passaroeang met koffie, suiker en huiden; CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, van Batavia met koffie, suiker en indigo; NICOLAAS JOHANNES, kapt. K.IJ. Parma, van Cette met wijn; STAD GRONINGEN, kapt. J.J. Kortryk, van Riga met hout.

Afbeelding
Datum 08 juli 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Naar Nederlandse koloniën:
Batavia, Het gekoperd tweedeks fregatschip HELENA, kapt. Willem Blom, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Comp., Hoyman en Schuurman en De Vries en Comp. Sluit 25 juli.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ABEL TASMAN, kapt. Hein Hiddes Zeylstra, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher. Sluit 31 juli.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip (opm: brik) CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher. Sinds 28 juli.
Naar Noord- en Zuid-Amerika en de W.I. Eilanden:
New York. Het Nederlands kofschip PETRONELLA, kapt. Hendrikus Menkus Swart. Adres bij d’Arnaud en Comp. en Kranenburg en Zonen.
Naar Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal, de Middellandse Zee, de Levant, enz.:
Lissabon. De Nederlandse jof HOOP EN VERWACHTING, kapt. J. Haasnoot. Adres bij Van Ulphen en Ruys, C.J. de Grys en Z. en H. Verweyde Czn.
Naar Rusland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, de Oostzee, enz.:
Stettin. Het Nederlands smakschip ANNETTA CLARA, kapt. W.D. Dekker. Adres bij F. der Kinderen.

Afbeelding
Datum 23 november 1836
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 november. Heden is alhier aangekomen de Nederlandse brik CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, vertrokken van Amsterdam de 3e augustus.

Afbeelding
Datum 30 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant

De Javasche Courant van de 23e november (1836) meldt:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en CIRCE, civiele schoeners ZWALUW, ALCINOE, ANADYOMENE, en POSTILLON, Engelse oorlogsbrik ZEBRA, Nederlandse schepen ADMIRAAL DE RUITER, ANTHONY, KORTENAER, L’ESPERANCE, MAKASSER, OEY SINJO en stoomboot VAN DER CAPELLEN, brikken PEENGHOEY, de HOOP, INDRAMAYOE, SOPHIA, NORFOLK, TARTAR en CLARA HENRIETTE, barken SUSANNA DOROTHEA, SEGAF, RADJA WALIE, NEDERLANDER, REMBANG, ANNA EN LOUISA, GOUDA SUSANNA, TAN GOANSING, FATAL HAIR, TESSIER, JOHANNA WILHELMINA, DOROTHEA HENRIETTA, FATAL KARIM en TALSUM, schoeners AUGUSTE, JOHANNA CHARLOTTA, OMEGA, MARIA FREDERIKA, NIJVERHEID, CORINGA, NASRIE en FATAL HAIR, Kniphauser brik DIANA, Amerikaanse schepen DUXBURY en BRUNETT en Engelse schip BENCOELEN.
Van Batavia zijn gezeild het Amerikaans schip GEORGE CABOT naar Nederland, de Nederlandse schepen SUMATRA en HELENA naar Soerabaya.
Te Samarang is gearriveerd de Nederlandse bark ZEEMANS HOOP van Batavia, en van daar gezeild het Nederlandse schip LAGODA over Batavia naar Rotterdam.
Te Soerabaya is aangekomen het Nederlands schip JACOB CATS van Batavia.
Ter rede van Soerabaya lagen den 16 november Zr.Ms. corvetten AJAX en ZWALUW, stoomschip WILLEM DE EERSTE, brik SIWA, schoeners KROKODIL, JANUS en CASTOR, Nederlandse schepen SINGAPOERA, GENERAAL CHASSẾ, DE VRIENDEN, de STAD AMSTERDAM, en JULIA, brikken SUSANNA DOROTHEA, TEKSING, ONDERNEMER en ALIE OESOOR, barken ONDERNEMING, POLLUX, BERKAT, ZOUTMAN en le CHARLES,
schoeners IRIS, CALYPSO, OEJOONG PANDAN, FATAL en DOLPHYN, boot SERSIA, pantjallang (opm: een grote soort prauw voor goederenvervoer) BESIE en Engels schip CYNTHIA.

Afbeelding
Datum 01 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 31 maart. De Javasche Couranten tot den 26 november 1836 behelzen (opm: ondermeer) het volgende:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en CIRCE, civiele schoeners ZWALUW, ALCINOE, ANADYOMENE, en POSTILLON, Engelse oorlogsbrik ZEBRA, Nederlandse schepen ADMIRAAL DE RUITER, ANTHONY, KORTENAER, L’ESPERANCE, MAKASSER, YDROESI, MERCURIUS, ABEL TASMAN en JAVAAN, brikken PEENGHOEY, de HOOP, INDRAMAYOE, SOPHIA, NORFOLK, TARTAR en INGSOEN, barken JANE, SUMATRA, SUSANNA, DOROTHEA, RADJA WALIE, NEDERLANDER, REMBANG, ANNA EN LOUISA, GOUDA SUSANNA, TAN GOANSING, TESSIER, JOHANNA WILHELMINA, DOROTHEA HENRIETTA, FATAL KARIM en PERLE, schoeners HAPSOEN, NASRIE, FATAL HAIR, CORINGA, NIJVERHEID, OMEGA, AUGUSTE en JOHANNA CHARLOTTE, Kniphauser brik DIANA, Amerikaanse schepen EUGENIE, DUXBURY en BRUNETT.
Van Batavia is gezeild de Nederlandse brik CLARA HENRIETTE naar Soerabaya.
(opm: kleine verschillen vergeleken met RC 300337)

Afbeelding
Datum 25 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 april. In de Javasche Couranten tot den 7 december 1836 vindt men het volgende:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. fregat DIANA en brik ORESTES, civiele schoeners ZWALUW, CALYPSO en POSTILLON, Nederlandse schepen ADMIRAAL DE RUITER, L’ESPERANCE, BATAVIA, KOOPHANDEL, PLEIADES, EMANUEL, NEPTUNUS, MARY EN HILLEGONDA, ERICH, en VASCO DA GAMA, stoomboot VAN DER CAPELLEN, brikken de VROUW HENDRIKA, PEENGHOEY, de HOOP, INDRAMAYOE, NORFOLK, TARTAR, INGSOEN en PASSEKAN, barken FATAL DJAWAT, CASTOR, ELEONORA, VILLA, PERLE en SUMATRA, schoeners OEDJOENG PANDAN, AUGUSTE, PAUL, NASRIE en DIANA,
Amerikaanse schepen DUXBURY en LONDON.
Van Batavia zijn gezeild de Nederlandse schepen ANNA EN LOUISA naar Pekalongan, KORTENAER EN NEÊRLANDS KONINGIN naar Rotterdam, ABEL TASMAN, SUSANNA en de STAD SCHIEDAM naar Soerabaya, ROTTESTROOM en HENDRIKA naar Samarang en KONINGIN DER NEDERLANDEN naar het eiland Onrust.
Te Samarang is aangekomen van Batavia het Nederlandse schip GOUDA SUSANNA.
Te Soerabaya lagen ter rede Zr.Ms. corvetten AJAX en ZWALUW, stoomschip WILLEM DE EERSTE en brik SIWA, schoeners KROKODIL, JANUS en CASTOR, en civiele schoener VLIEGENDE VISCH, Nederlandse schepen SINGAPOERA, GENERAAL CHASSẾ, DE VRIENDEN, de STAD AMSTERDAM, SUMATRA, MASTORA, LOUISA en CLARA HENRIETTE, brikken SUSANNA DOROTHEA, INGSOEN, TEKSING, ONDERNEMER en ALIE OESOOR, barken le CHARLES, KALIMAAS en SHEYA, schoeners IRIS, FATAL KAIR, SRIE BANDAN en DRACKE, pantjallang (opm: een grote soort prauw voor goederenvervoer) BESIE en Amerikaanse schip ROME.
Te Soerabaya is gearriveerd het Nederlandse schip HELENA, van Batavia, en van daar gezeild het dito schip ONDERNEMING naar Middelburg.

Afbeelding
Datum 11 mei 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 mei. Kapt. J. van der Linden, van Batavia te Helvoetsluis binnen, rapporteert, dat met hem den 8 januari van Batavia is vertrokken de brik ROTTESTROOM, kapt. Deuling, en den 13 februari, in de Indische Oceaan, gepraaid te hebben de Nederlandse brik CLARA HENRIETTE, kapt. H. Blokziel, en den 6 mei op de hoogte van Douvres (opm: Dover) ADMIRAAL TROMP, kapt. P.J. Kerkhoven, met Zr.Ms. troepen, van Amsterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 01 november 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 oktober. De 27e oktober zijn hier aangekomen het Nederlandse schip ANTHONY, kapt. F. Guijt, met een passagier en Zr.Ms. troepen, de 27e juni vertrokken van Rotterdam, het dito schip ONS GENOEGEN, kapt. W. Landsaat, de 1e juli vertrokken van New York, en de dito brik CLARA HENRIETTE, kapt. D. Grim, de 9e juli vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen de dito bark MARGARETHA CATHARINA, kapt. J.H.. Schippers, de 29e september vertrokken van Calcutta.

Afbeelding
Datum 25 juli 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G. Salm, J.E. Lublink, G.J. Roland Holst, F. der Kinderen, J. Corver, J. Boelen, H.J. Rietveld, G.W. Sesink Clee, B.D. Bosscher en Dirk Beth, Makelaars, zullen op maandag de 6e augustus 1838, ’s avonds ten zes ure, in de Nieuwe Stads Herberg, aan het IJ, verkopen een extra welbezeild, gekoperd en met koperen bouten voorzien, tweedeks barkschip, genaamd CLARA HENRIETTE, gevoerd door kapt. D. Grim, groot volgens Nederlandse meetbrief 298 tonnen, en dat met al deszelfs opstaand en lopend want, ankers, touwen en verdere scheepsgereedschappen; breder bij de Inventaris vermeld.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoop van schepen te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ op maandag 6 augustus 1838: het welbezeild gekoperd en met koperen bouten voorzien barkschip CLARA HENRIETTE, kapt. Daniel Grim: NLG. 28.000, in slag NLG 2, totaal NLG 28.002. Koper F. der Kinderen (opm: een makelaar, optredende voor zijn opdrachtgever koopman J. Goedkoop, Amsterdam; deze verkocht 50% aandeel aan plaatsgenoot Kranenborg & Zonen; als HENDRIK WESTER ging de tot bark vertuigde brik onder kapt. H.D. van Wijk weer in de vaart).

Afbeelding
Datum 09 oktober 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Amsterdam:
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip HELENA, kapt. Willem Blom, adres bij Coopman & de Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co, Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip JEANNETTE PHILIPPINE, kapt. Nicolaas Rademaker, adres bij Coopman & de Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip ANNA EN LOUISA, kapt. J.K. de Jong, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. Hendrik Deddes van Wyk, adres bij Kranenborg & Zonen en de wed. P. Poolman Jzn. & Zoon.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregat OOST-INDIEN, kapt. Govert Blom, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het nieuw gebouwd en gekoperd tweedeks barkschip JACOBA MAURINA, kapt. J.A. de Haas, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co, Hoyman & Schuurman, en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip PALEMBANG, kapt. G.L.J. van der Hucht, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip DE TWEE CORNELISSEN, kapt. Sybrand Veenstra, adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip MINERVA, kapt. P. S. Matsen, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co, Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Te Zoutkamp: naar Batavia: het nieuw gebouwd en gekoperde tweedeks barkschip PRINS HENDRIK, kapt. Harmannus Klasen Dykhuis, adres bij Kranenborg & Zonen en de wed. P. Poolman Jzn. & Zoon.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip ELISABETH ANTHONIA, kapt. Simon Hendriks Veer, adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia: het nieuw gebouwde en gekoperde tweedeks fregatschip CHRISTINA AGATHA, kapt. G. Fabius, adres bij J. Daniëls & Zoon en Arbman.
Batavia: het nieuwe gekoperde tweedeks fregatschip JACOB CATS, kapt. W.B. Dercks van Dordrecht, adres bij J. Daniëls & Zoon en Arbman.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip DE YSTROOM, kapt. Arend Fredrik Oosterloo, adres bij B.D. Bosscher.
Te Middelburg: Batavia: het nieuw gebouwde en gekoperde tweedeks fregatschip WILHELMINA LUCIA, kapt. Bandik Friedrich Ipsen, adres bij B.D. Bosscher. Vertrek 15 oktober.
Suriname: het gekoperde tweedeks galjootschip CONCORDIA, kapt. J.D. Diets, adres bij Hoyman & Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname: het gekoperde tweedeks barkschip CATHARINA, ka[t. K.M. Hillers, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperde tweedeks driemast galjootschip NICOLAAS WITZEN, kapt. Frederik Lange, adres bij B.D Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip SURINAME, kapt. R. van der Mei, adres bij J. Corver & Co. Sluit 16 oktober.
Suriname: het Nederlandse gezinkte kofschip REMKE, kapt. G. R. Glim, adres bij B. D. Bosscher.
Suriname: het Nederlandse gezinkte kofschip ZAANDAM, kapt. Lambert H. Singer, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: Het kofschip HILLEGONDA IDA, kapt. Hendrik Ade Hendriks, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gezinkte schoenerkofschip DE ZEEVAART, kapt. Kryn Jans Haasnoot, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het Nederlandse gezinkte schoenerkofschip SARA ANNA CORNELIA, kapt. N.K. Dykhuys, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gezinkte kofschip HELENA CATHARINA, kapt. J. Ysen, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het nieuw gebouwde gekoperde tweedeks brikschip NICKERIE PACKET, kapt. Cornelis Hofker, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip SOPHIA CECILIA, kapt. J.C. Radeloff, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks barkschip DE HAMRONIE, kapt. D. Spreeuw, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gezinkte schoenerkofschip WILHELMINA FREDERIKA, kapt. J.H. Bodeman, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip WILHELMINA EN MARIA, kapt. J.C. Atkes en de Vries & Co.
Havana: het Nederlandse brikschip DE VERWACHTING, kapt. Niels Marstrand Lindegaard, adres bij Canne & Balwé.
Havana: het gekoperde brikschip ALIDA, kapt. Klaas Haasnoot, adres bij B.J. van Hengel.
Havana: het gekoperde tweedeks barkschip ALCYON, kapt. H.G. Bergveld, adres bij B.J. van Hengel.
New York: het gekoperde tweedeks barkschip POMONA, kapt. N. Brewer van New York, adres bij d’Arnaud & Co, van Olivier & Co, en J. Corver & Co.
New York: het gekoperde brikschip DARIEN, kapt. Charles P. Buckley van New York, adres bij d’Arnaud & Co.
Rio de Janeiro: het gekoperde schoenerkofschip DE JONGE MARIA, kapt. J. E. van Hoogenhuyze, adres bij De Vries & Co., Jan Daniëls & Zonen en Arbman, Coopman & De Witt en Lenaerts, en Hoyman & Schuurman.
Bordeaux: het Nederlandse kofschip HENDRIKA ELISABETH, kapt. Jan Helmers, adres bij Van Ulphen & Ruys.
Genua en Livorno: het Nederlandse kofschip ALETTA, kapt. Frans R. Nepperus, adres bij Jan Corver & Co.
Genua en Livorno: de Nederlandse kof DE TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. Haye Folkerts Klein, adres bij CI. De Grys & Zoon, en J. de Rooy.
La Rochelle: het Nederlandse gezinkte hoekerschip DE EENSGEZINDHEID, kapt. R.G. Flik, adres bij Van Ulphen & Ruys.
Livorno en Genua: het kofschip ANGELINA, kapt. H.H. Koop, adres bij van den Bey & Co, Nobel & Holtzapffel.
Marseille: het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. Kryn Hoek, adres bij Jan Daniëls & Zonen en Arbman en Coopman & de Witt en Lenaerts.
Marseille: het Nederlandse kofschip DOURO, kapt. Hendrik de Haas, adres bij C.I. de Grijs & Zoon.
Marseille: het Nederlandse schoenerkofschip JOHANNA MARIA, kapt. W.K. de Grooth, adres bij Van den Beij & Co, en Nobel en Holzapffel.
Marseille: het Nederlandse gezinkte schoenerschip HENRIETTE, kapt. Thedorus Gerardus van Rhyn, adres bij Jan Corver & Co.
Triest: het Nederlandse gezinkte kofschip DE JONGE GERBRAND, kapt. B.F. Nepperus, adres bij Jan Corver & Co.
Bergen: het kofschip JACOB EN HERMAN, kapt. Jacob Serck, van Bergen, adres bij Canne en Balwé.
Bremen: het Nederlandse smakschip DE EENDRAGT, kapt. H. Drent, adres bij J. C. van Oven.
Bremen: het Nederlandse schip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. W. A. de Boer, adres bij Blikman & Co.
Danzig: het Nederlandse kofschip CONCORDIA, KAPT. a. a. Borgman, adres bij Kranenborg & Zoon en de wed. P. Poolman Jzn. & Zoon.
Danzig: het Nederlandse smakschip DE VRIENDSCHAP, kapt. M. Wybes, adres bij de wed. J. Salm & Meyer en H. A. Hespe.
Flensburg: het galjasschip JOHANNA, kapt. S.A. Braren, van Flensburg, adres bij B.J. van Hengel.
Hamburg en Altona: het Nederlandse schip ONS GENOEGEN, kapt. Meint Douwes, adres bij de wed. J. Salm & Meyer.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip ANNA ELISABETH, kapt. Sietze Harkes, adres bij J. C. van Oven.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip ANNEGINA, kapt. R.H. Dokman, adres bij Blikman & Co.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip EUROPA, kapt. Koop Jans Scholtens, adres bij J.C. van Oven.
Koningsbergen: het Nederlandse smakschip DE HOOP, kapt. Pieke E. Mooi, adres bij Kranenborg & Zoon en de wed. P. Poolman Jzn. & Zoon.
Koningsbergen: het Nederlandse kofschip PIETERNELLA, kapt. Jan Abrahamsz. Schuring, adres bij de wed. Jan Salm & Meijer en H.A. Hespe.
Kopenhagen: het brikschip MARIE CATHARINE, kapt. M. Andersen, van Kopenhagen, adres bij B.J. van Hengel.
Kopenhagen: het sloepschip MARIA, kapt. Jacobus Jurgensen, van Kopenhagen, adres bij B.J. van Hengel.
Riga: het Nederlandse kofschip DE VROUW ALIDA, kapt. Benjamin Jans Jaski, adres bij de wed. Jan Salm & Meyer en H.A. Hespe.
Riga: het brikschip JEANNETTE, kapt. H.G. Winter, van Lübeck, adres bij F. der Kinderen.
Stettin: het Nederlandse smakschip DE EENSGEZINDHEID, kapt. H.D. Doewes, adres bij Blikman & Co.

Afbeelding
Datum 13 november 1838
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading te Amsterdam:
Batavia: het gekoperde fregatschip HELENA, kapt. Willem Blom, adres bij Coopman & de Witt en Lenaerts, van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. Hendrik Deddes van Wyk, adres bij Kranenborg & Zonen en de wed. P. Poolman Jzn. & Zoon.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregat OOST-INDIEN, kapt. Govert Blom, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het nieuwe gebouwde en gekoperde tweedeks barkschip JACOBA MAURINA, kapt. J. A. de Haas, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip PALEMBANG, kapt. G. L. J. van der Hucht, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co.
Batavia: het nieuwe gebouwde en gekoperde tweedeks fregat CHRISTINA AGATHA, kapt. G. Fabius, adres bij J. Daniëls & Zoon, en Arbman.
Batavia: het nieuwe gekoperde tweedeks fregatschip JACOB CATS, kapt. W.B. Dercks, van Dordrecht, adres bij J. Daniëls & Zoon en Arbman.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip YSTROOM, kapt. Arend Frederik Oosterloo, adres bij B. D. Bosscher.
Batavia: het gekoperde tweedeks barkschip ANNA GEERTRUIDA, kapt. L. A. J. Bonlet, adres bij Canne & Balwé en F. der Kinderen.
Batavia: het gekoperde tweedeks fregatschip NASSAU, kapt. Engelbert Visser, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia: het gekoperde tweedeks Fregatschip DE STAD UTRECHT, kapt. H. Rolff, adres bij Coopman & De Witt en Lenaerts, Van Olivier & Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Suriname: het gekoperde tweedeks galjootschip CONCORDIA, kapt. J.D. Diets, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregat SOPHIA MARIA, kapt. Jens Andresen, adres bij Hoyman & Schuurman & E. Windhouwer.
Suriname: het gekoperde tweedeks barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperde tweedeks driemast galjootschip NICOLAAS WITZEN, kapt. Frederik Lange, adres bij B. D. Bosscher.
Suriname:het Nederlandse gezinkte kofschip REMKE, kapt. G.R. Glim, adres bij B. D. Bosscher.
Suriname: het Nederlandse gezinkte kofschip ZAANDAM, kapt. Lambert H. Singer, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gezinkte schoenerkofschip DE ZEEVAART, kapt. Kryn Jans Haasnoot, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het Nederlandse gezinkte schoener kofschip SARA ANNA CORNELIA, kapt. N.K. Dykhuis, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gezinkte kofschip HELENA CATHARINA, kapt. J. Ynsen, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het nieuwe gebouwde gekoperde tweedeks brikschip NICKERIE PACKET, kapt. Cornelis Hofker, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip SOPHIA CECILIA, kapt. J.C. Radeloff, adres bij B. D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks barkschip DE HARMONIE, kapt. D. Spreeuw, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gezinkte schoenerkofschip WILHELMINA FREDERIKA, kapt. J.H. Bodeman, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregatschip WILHELMINA EN MARIA, kapt. J.C. Atkes,
adres bij Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Suriname: het gekoperde tweedeks fregat NOORD-HOLLAND, kapt. H.K. Ruyl, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het tweedeks brikschip PHOENIX, kapt. H.L. Kayser, adres bij B/D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks driemast galjootschip WEST-INDIEN, kapt. J.J. Boon, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het nieuwe gekoperde tweedeks barkschip MERCURIUS, kapt. Claus Wessels, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde schoenerkofschip DE KOOPHANDEL, kapt. C. E. Hoeksma, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gezinkte kofschip HENDRIKA, kapt. H. K. Sietzema, adres bij B.D. Bosscher.
Suriname: het gekoperde tweedeks barkschip CATHARINA ANNA HELENA, kapt. Foeke Hiddes Zeylstra, adres bij Hoyman & Schuurman.
Suriname: het gekoperde tweedeks brikschip CLASINA ADRIANA, kapt. A.P. Havinga, adres bij Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Baltimore (te Rotterdam): het fregatschip OCEAN, kapt. J. Higgens, adres bij d’Arnaud & Co.
Havana: het gekoperde tweedeks barkschip ALCYON, kapt. H.G. Bergveld, adres bij B.J. van Hengel.
New York: het gekoperde tweedeks barkschip POMONA, kapt. N. Brewer, van New York, adres bij d’Arnaud & Co., van Olivier & Co. en J. Corver & Co.
Rio de Janeiro: het gekoperde schoenerkofschip DE JONGE MARIA, kapt. J.E. van Hoogenhuyze, adres bij de Vries & Co., Jan Daniëls & Zonen en Arbman, Coopman & De Witt en Lenaerts en Hoyman & Schuurman.
Bordeaux: het Nederlandse kofschip DE JONGE JOHANNA, kapt. Gerrit van Yperen, adres bij H.A. Hespe.
Bordeaux: het Nederlandse gekoperde schoenerkofschip HELENA, kapt. G.L Swart, adres bij Van Ulphen & Ruys.
Bordeaux: het Nederlandse kofschip LISETTE CAROLINE, kapt. Timen Mennes Gnodde, adres bij Canne & Balwé.
Bordeaux: het Nederlandse kofschip HET JONGE REINTJE, kapt. R.W. Mellema, adres bij Van Ulphen & Ruys.
Bordeaux: het Nederlandse kofschip GESINA HERMINA, kapt. Jan Hendrik Jonker, adres bij Canne & Balwé.
Genua en Livorno: de Nederlandse kof DE TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. Haye Folkerts Klein, adres bij C.I. de Grys & Zoon en J. de Rooy.
Gibraltar, Constantinopel en Odessa: het Nederlandse kofschip VREDE EN HOOP, kapt. Foppe Geerts Mellema, adres bij de wed. Jan Salm & Meyer.
La Rochelle: het Nederlandse gezinkte hoekerschip DE EENSGEZINDHEID, kapt. B. G. Flik, adres bij Van Ulphen & Ruys.
Lissabon: het Nederlandse gekoperde kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg, adres bij Daniëls & Zoon en Arbman, en Coopman & De Witt en Lenaerts.
Marseille: het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. Kryn Hoek, adres bij Jan Daniëls & Zoon en Arbman, en Coopman & De Witt en Lenaerts.
Marseille: het Nederlandse kofschip DOURO, kapt. Hendrik de Haas, adres bij C.I. de Grys & Zoon.
Marseille: het Nederlandse schoenerkofschip JOHANNA MARIA, kapt. W.K. de Grooth, adres bij Van den Bey & Co., en Nobel & Holtzapffel.
Marseille: het Nederlandse kofschip DEBORA, kapt. S. Sakes, adres bij C.I. de Grys & Zoon.
Marseille: het Nederlands kofschip KLASINA THEODORA, kapt. P. Fyn, adres bij Van Ulphen en Ruys.
Nantes: het Nederlandse kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.E. Jonker, adres bij de wed. Jan Salm & Meyer.
Rochefort: het Nederlandse kofschip DE JONGE JANTINA, kapt. Hinderk Derks Puister, adres bij Jan Corver & Co.
Bremen: het Nederlandse schip DE VROUW IDA, kapt. J.D. de Vries, adres bij Blikman & Co.
Friedrichstadt, Rendsburg en Kiel: het Nederlandse kofschip MEINSINA, kapt. W.T. Kuiper, adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona: het Nederlandse kofschip ANNA ELISABETH, kapt. S. Harkes, adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona: het Nederlandse schip LAMMEGINA, kapt. J. Prins, adres bij de wed. J. Salm & Meyer.
Kopenhagen: het sloepschip MARIA, kapt. Jacob Jurgensen, van Kopenhagen, adres bij B.J. van Hengel.

Afbeelding
Datum 28 december 1838
Krant ZP - Zeepost

Volgens bericht van Deal van 24 december had het aldaar de vorige dag zwaar uit het zuiden en zuid-zuid-westen gewaaid, waardoor het aldaar ter rede liggende schip (opm: bark) HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wijck, van Amsterdam naar de Kaap de Goede Hoop en Batavia, anker en ketting verloren had.

Afbeelding
Datum 04 januari 1839
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip HENDRIK WESTER, van Wijk, van Amsterdam naar Kaap de Goede Hoop en Batavia, ter reede van Deal binnen, heeft op 25 december met noordoostenwind de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 10 juni 1839
Krant ZP - Zeepost

Het schip (opm: bark) HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wijk, van Amsterdam naar Batavia, was de 3e april nog aan de Kaap de Goede Hoop liggende.

Afbeelding
Datum 18 september 1839
Krant ZP - Zeepost

De 29e mei lagen ter rede van Batavia de schepen OUD ALBLAS, kapt. Strumphler, PALEMBANG, kapt. Van der Hucht, JACOBA MAURINA, kapt. De Haas, de RHYN, kapt. Brandlicht, CLAUDIUS CIVILUS, kapt. Broen, HENDRIK WESTER, kapt. Van Wijk en REGENT, kapt. Nordlohne.
De 15de mei lagen ter rede van Soerabaija de schepen: WILLEM DE EERSTE, kapt. Poppen, MINERVA, kapt. Matsen, EENDRAGT, kapt. Gieseken, STAD UTRECHT, kapt. Rolff en PAULINA, kapt. Hoffman.
Volgens brief van Batavia van de 29e mei zouden van daar vertrekken de schepen: PALEMBANG, kapt. Van der Hucht naar Amsterdam en WILLEM DE EERSTE, kapt. Poppen naar Rotterdam en PHOENIX, kapt. Eeltjes naar Middelburg, laatst van mei en WILHELMINA LUCIA, kapt. Ibsen tegen het einde van juni.
Nog lagen aldaar in lading de schepen ISABELLA, kapt. Dinning naar Nederland, JANE MOREN, kapt. Ferguson naar Cowes en JAVA, kapt. Taijer naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 21 september 1839
Krant ZP - Zeepost

De 5e juni lagen ter rede van Batavia: Zr.Ms. korvet VAN SPEYK, kapt. Van der Straten, de schepen: WILLEM DE EERSTE, kapt. Poppen, BLANCA, kapt. Ten Ham, MINERVA, kapt. Maizen, HENRIËTTE CLASINA, kapt. Hofman, REGENT, kapt. Nordlohne, JACOBA MAURINA, kapt. De Haas, HENDRIK WESTER, kapt. Van Wijk, VERONICA, kapt. Doeksen, EENDRAGT, kapt. Gieseke, VIRGINIA ET GABRIELLA, kapt. … en GEORGE WASHINGTON, kapt. Probst.
Volgens brief van Batavia van de 5e juni zouden vandaar vertrekken de schepen MINERVA, kapt. Matzen, 6/7 juni naar Amsterdam en HENDRIK WESTER, kapt. Van Wijk naar Padang, ook lagen daar in lading de schepen VERONICA, kapt. Doeksen en REGENT, kapt. Nordlohne naar Amsterdam, ISABELLA, kapt. Dinning voor Nederland, JAMES MORAN, kapt. Fergusen voor Cowes, PLATINA, kapt. Willbunch voor Londen en OCCIDENTEN, kapt. Grass voor Stockholm.

Afbeelding
Datum 01 juli 1840
Krant JC - Javasche Courant

Te Batavia aangekomen schepen:
De 27e juni: brik TEKSIEN, kapt. Tjia Tiauw Soeij, van Banjermassing de 7e juni, met een passagier. De 28e juni: schoener HAPSING, kapt. Oeij Haplias, van Riouw de 18e mei; schoener SOENGOAN, kapt. Lim Kiauwkong, van Riouw de 4e juni; fregat CLAUDIUS CIVILIS, kapt. W. Groen, van Amsterdam de 19e maart met een passagier. De 30e juni: bark FATHOOR RACHMAN, kapt. Said Abdulla bin Segaf, van Indramaijoe de 27e juni.
Van Batavia vertrokken schepen:
De 28e juni: fregat DILIGENCE, kapt. H. Bos, naar Soerabaija; brik TWEE GEZUSTERS, kapt. G. Batten, naar Soerabaija met passagiers; bark HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wijk, naar Soerabaija. De 29e juni: bark ANNA AUGUSTINA, kapt. G.T. Muller, naar Soerabaija met een passagier. De 30e juni: bark CHERIBON PACKET, kapt. J.H. Laws, naar de Golf van Perzië met vijf passagiers; bark JOHANNA FREDERIKA, kapt. Lim Goanhing, naar Tagal met een passagier, fregat MADORA, kapt. L.O. Ago, naar Samarang; fregat PALEMBANG, kapt. A. Orts, naar Samarang; schoener SOENGOAN, kapt. Lim Kiauwkong, naar Soerabaija.
Te Samarang aangekomen schepen:
De 20e juni: bark MARIA ENGELLINA, kapt. W.F. Fontijn, van Soerabaija de 17e juni met Zr.Ms. troepen; stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. C. Bornemann, van Batavia de 18e juni met 13 passagiers en Zr.Ms. troepen; bark DOROTHEA HENRIETTE, kapt. R.J. Theedensz, van Batavia de 13e juni met vijf passagiers en elf weeskinderen; schoener DOLPHIJN, kapt. W. Tiema, van Sambas de 28e mei. De 22e juni: brik INGSING ONDERNEMING, kapt. Ong Konghian, van Soerabaija de 17e juni; fregat ELIZABETH ANTHONIA, kapt. J.H. Veer, van Soerabaija de 19e juni met drie passagiers; bark CATHARINA JACOBA, kapt. J. de Graaf, van Rembang de 19e juni. De 23e juni: schoener THAIJ LAE, kapt. Lim Sioeitjong, van Batavia de 9e juni. De 25e juni: fregat LUCIA MARIA, kapt. H. Wente, van Soerabaija de 21e juni met passagiers; fregat BARON VAN DER CAPELLEN, kapt. Said Akil bin Alie, van Batavia de 19e juni. De 26e juni: brik HARRIET, kapt. W.H. Nash, van Soerabaija de 23e juni; bark SUSANNA DOROTHEA, kapt. S.E. Badendijk, van Soerabaija en Sumanap de 6e juni met passagiers.
Van Samarang vertrokken schepen:
De 22e juni: bark HING GOAN, kapt. Lim Kwigo, naar Tagal; bark ORION, kapt. J. Sullock, naar Dasson. De 24e juni: bark MARIA ENGELLINA, kapt. W.F. Fontijn, naar Batavia; stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. C. Bornemann naar Batavia; bark DOROTHEA HENRIETTE, kapt. R.J. Theedensz, naar Soerabaija en Makasser. Met passagiers; brik TEKSIEN, kapt. Tjia Tiauwsoeij, naar Batavia.
Te Soerabaija aangekomen schepen:
De 18e juni: bark BOEROENG LAOET, kapt. Abdul Jaman, van Grissee de 18e juni; brik ONDERNEMER, kapt. R. Curtes, van Timor de 11e juni. De 19e juni: schoener CORINGA, kapt. Kwee Goin, van Samarang de 13e juni; brik ALIJDA, kapt. Mochamat, van Samarang de 14e juni; schoener GOANNAN, kapt. Go Tingko, van Balie de 13e juni. De 21e juni: schoener HOKSOEN, kapt. Han Kongsing, van Bima de 10e juni met twee passagiers. De 23e juni: schoener MARY, kapt. Sonno, van Balie de 19e juni. De 24e juni: bark JONGE WILHELMINA, kapt. W.T. Gijsberts, van Rembang de 21e juni met een passagier; schoener MAISO, kapt. Karsima, van Grissee de 24e juni.
Van Soerabaija vertrokken schepen:
De 19e juni: fregat ELIZABETH ANTHONIA, kapt. S.H. Veer, over Samarang en Batavia naar Nederland met drie passagiers; fregat CORNELIA HENRIETTA, kapt. P. Bruining, over Batavia naar Japan met twee passagiers; fregat INDIA, kapt. D. Keus, over Batavia naar Nederland met een passagier. De 21e juni: fregat LUCIA MARIA, kapt. H. Wente, over Samarang naar Nederland met passagiers; fregat NASSAU, kapt. E. Visser, over Batavia naar Nederland; fregat JOHANNA, kapt. R. Maalsteed, over Batavia naar Nederland. De 23e juni: bark DIEDERIKA, kapt. kapt. A. Claassen, naar Makasser. De 24e juni brik HARRIET, over Samarang naar Batavia. De 25e juni: bark BOEROENG LAOET, kapt. Abdul Saman, naar Bima.
Te Cheribon aangekomen schepen:
De 22e juni: bark OEMAR OSMAN, kapt. Sech Opemar bij Kassiem, van Batavia de 13e juni. De 26e juni: bark POLLUX, kapt. Ang Tjongkiat, van Batavia de 15e juni; brik TONGSING, kapt. Tan Pauw, van Batavia de 20e juni.
Van Cheribon vertrokken schepen:
De 23e juni: brik PEKALONGAN, kapt. Ong Pek-im, naar Samarang; brik BETZY, kapt. Tja Joedjien, naar Palembang.
Te Banjoewangie aangekomen schepen:
De 10e juni: schoener HOANNAM, kapt. Ho Tinko, van Balie Badong de 9e juni. De 14e juni: schoener MERCURIUS, kapt. D.C.M. Bouwmeester, van Balie Badong de 13e juni. De 15e juni: brik ONDERNEMER, kapt. R. Curtis, van Timor Koepang de 11e juni.De 17e juni: Gouvernements civiele schoener DORIS, kapt. H. Hederikm van Balie Badong de 16e juni met een passagier.
Van Banjoewangie vertrokken schepen:
De 15e juni: schoener HOANNAM, kapt. Ho Tinko, naar Soerabaija. De 16er juni: brik ONDERNEMER, kapt. R. Curtis, naar Soerabaija. De 18e juni: schoener MERCURIUS, kapt. D.C.M. Bouwmeester, naar Balie Badong.
(opm: de nationaliteit van alle schepen wordt duidelijk vermeld; buitenlandse schepen zijn derhalve weggelaten)

Afbeelding
Datum 09 januari 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. G.A. Sandman, van Batavia, met koffie, suiker en tin; HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wijk, van Batavia met koffie, suiker en bindrottingen; JAVAAN, kapt. J.P. Meijer, van Batavia koffie, suiker, indigo, tin en sogahout.

Afbeelding
Datum 25 februari 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, woensdag 24 februari. Het strekt ons tot genoegen onze stadgenoten te kunnen berichten, dat het werk der doorijzing van het Nieuwe-Diep naar Amsterdam en vice versa, in de korte tijd van 10 dagen, opheden deszelfs volle beslag verkregen heeft. Ondanks alle zwarigheden en tegenspoeden, waarmee men te strijden heeft gehad, is men dezelve toch eindelijk te boven gekomen; met dat gelukkig gevolg, dat de eerste zeeschepen heden reeds in onze dokken zijn aangekomen, terwijl, behalve enige uitgaande bodems, gisteren en heden een vijftigtal lichters het Nieuwe-Diep zullen bereiken, om de ladingen van enige der aldaar liggende Oost-Indische schepen, geheel of gedeeltelijk, over te nemen en herwaarts te vervoeren. Wij wensen de handel geluk met de voltooiing van dit reuzen-werk, waarvan het nut en het voordeel niet te ontkennen vallen, daar het anders waarschijnlijk nog wel drie weken of langer geduurd zou hebben, vóór en aleer de communicatie met het Nieuwe-Diep geheel open en vrij zou zijn geweest, vooral nu, daar de winter ons nog niet schijnt te willen verlaten.
De van de Oost-Indiën binnengelopen schepen, voor welke in deze onderneming deel genomen is, zijn de volgende: ANNA GEERTRUIDA, kapt. Boulet; THETIS, kapt. Theensma; DE STAD AMSTERDAM, kapt. H. Blokziel; PALEMBANG, kapt. A. Orts; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. D. Zweers; JEANNETTE PHILIPPINE, kapt. Rademaker; HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wijk; DE JAVAAN, kapt. Meyer; DILIGENCE, kapt. Bos; GEZINA, kapt. Adboll; DE NEDERLANDEN, kapt. Post; MARIA SUSANNA HENDRIKA, kapt. Berghuys; benevens nog enige andere schepen, zowel uitgaande als terugkomende, van en naar onderscheidene havens.

Afbeelding
Datum 18 maart 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. C,A, de Wit en R.R. Viervant, makelaars, zullen, op dinsdag de 23e maart 1841, des avonds ten zeven ure, in den Brakken Grond, in de Nes, aan de meestbiedende verkopen: een partij van 2373 Kranjangs Java suiker, beschadigd en 33 Kranjangs geheel ledig. Alhier aangebracht per de schepen WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, van Batavia en HENDRIK WESTER, kapt. H.D. van Wyk, van Tjilatjap. Alles nader bij notities aangewezen.

Afbeelding
Datum 12 juni 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. De 20e juni e.k. zal in het Nieuwediep tot vertrek naar Batavia gereed liggen: het extra snelzeilend gekoperd Nederlands barkschip HENDRIK WESTER, gevoerd wordende door kapt. H. Smit. Iemand van deze prompte gelegenheid voor de overtocht naar Neerlands Indiën als passagier wendende gebruik te maken, wordt verzocht zich aan te melden bij de cargadoors Kranenborg en Zonen, in de Oude Teertuinen, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 16 oktober 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 oktober. Heden is hier aangekomen de Nederlandse brik ALIDA WILHELMINA, kapt. K. Latjes, met één passagier, vertrokken van Amsterdam de 21ste mei, dito schip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, vertrokken van Amsterdam de 23ste juni.

Afbeelding
Datum 27 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrottingen; HELENA, kapt. E. Pekelder, van Bordeaux met wijn en pruimen; ELSINA, kapt. Bakker, van Cardiff met ijzer; ETTINA, kapt. J.J. Mulder, van Koningsbergen met rogge; PIETERDINA, kapt. H.R. Duit, van Stettin met rogge; FENNINGA (opm: waarschijnlijk: FENNEGIENA), kapt. D.H. Duit, van Stettin met rogge.

Afbeelding
Datum 09 november 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Voor passagiers en goederen. Te Amsterdam ligt in lading naar Rio de Janeiro via de Kaapverdische eilanden, om de 1e december te vertrekken, het snelzeilend gekoperd barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit. Adres bij de cargadoors Kranenborg & Zonen en H. Verweyde Cz., aldaar.

Afbeelding
Datum 15 november 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip JAVA KOERIER, kapt. B.J. Doornik, van Amsterdam.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn. vertrekt de 25e dezer.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARGARETHA CATHARINA, kapt. J.H. Schippers, van Amsterdam.
Adres bij Canne en Balwé en Floris der Kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip, ANNA EN ELIZA, kapt. E.J. Drent, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip SUSANNA CHRISTINA, kapt. B.M. Corbière, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.E. Strumphler, van Amsterdam.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip EUGÉNIE, kapt. G.A. Klimp, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd schoener kofschip HENRIETTE, kapt. J.C. Willems, van Amsterdam.
Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip EENSGEZINGHEID, kapt. C. Meyer, van Amsterdam.
Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt schoener-kofschip ANTONIA, kapt. A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gezinkt Nederlands driemast barkentynschip DE STAD ZWOLLE, kapt. R.P. Dik.
Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D. Visser van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het tweedeks barkschip MARIA FREDERIKA, kapt. K.B. de Weerd, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd brikschip TRITON, kapt. J.J. Kiers, van Koog aan de Zaan.
Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het gekoperd barkschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer. Sluit 17 november.
Bahia. Het gekoperd Nederlands schoener-kofschip DIANA, kapt. B. Barends.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Jan Daniels en Zonen en Arbman, Hoyman en Schuurman, De Vries en Co. en H. Verweyde Cz.
Havana. Het gekoperd schoener-brikschip CUBA, kapt. Jan Visser, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Kaap de Goede Hoop. Het gekoperd brikschip CAROLINA EN JOHANNA, kapt. J.J. Remkes, van Amsterdam.
Adres bij De Vries en Co.. en Hoyman en Schuurman.
Rio de Janeiro (via de Kaap Verdische Eilanden). Het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER. Kapt. H. Smit, van Amsterdam.
Adres bij Kranenborg en Zo. en H. Verweyde Cz. Vertrekt 1 december.
Bayonne. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. W. Kiers Kok.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip JOHANNA DE VRIES, kapt. L.C. de Vries. Adres bij J. de Rooy en C.I. de Grys en Zn.
Genua en Livorno. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij C.I. de Grys en Zn. en J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het Nederlands schoener-kofschip EMMA OBBINA, kapt. B.A. Potjer. Adres bij Van den Bey en Co., Nobel en Holtzapfell en Kranenborg en Zn. Vertrekt voor of op 15 november op verbeurte der vracht.
Genua en Livorno. Het gekoperd brigantynschip FOSKA HELENA, kapt. E.Y. Post, van Amsterdam.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz. Vertrekt 20 november.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malta en Smirna. Het Nederlands gekoperd brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen. Adres bij Van den Bey en Co.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip AURORA, kapt. H.P. Hinlopen.
Adres bij J. de Rooy en C.I. de Grijs en Zn.
Livorno en Genua. Het gekoperd Nederlands brikschip DE JONGE MARIA, kapt. S.M. Tanger.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Marseille. Het Nederlands schoener kofschip ARIANA, kapt. H.P. Hazewinkel Muntendam. Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Syra en Konstantinopel. Het Nederlands schoenerschip DE EENSGEZINDHEID, kapt. F.G. Mellema.
Adres bij Jan Corver en Co. vertrek 15 november.
Syra, Konstantinopel en Smirna. Het Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. K. Zwanenburg.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van der Bey en Co. Vertrek 15 november.
Triëst. Het Nederlandse schoener-kofschip DE EENDRAGT, kapt. C. van Limmen.
Adres bij Van den Bey en Comp., Nobel en Holtzapffel en H.A. Hespe.
Triëst. Het Nederlands kofschip BEURS VAN SCHIEDAM, kapt. H.J. Zeven.
Adres bij Jan Corver en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE JONGE TJALLING, kapt. H.H. Mellema. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip EUROPA, kapt. H.J. Scholtens.
Adres bij J.C, van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlandse kofschip JUFFER ANNETTE, kapt. S.T. Kramer
Adres bij Blikman en Co.

Afbeelding
Datum 22 november 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip JAVA KOERIER, kapt. B.J. Doornik, van Amsterdam.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn. vertrekt de 25e dezer.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARGARETHA CATHARINA, kapt. J.H. Schippers, van Amsterdam, J.H. Schippers, van Amsterdam.
Adres bij Canne en Balwé en Floris der Kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip, ANNA EN ELIZA, kapt. E.J. Drent, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip SUSANNA CHRISTINA, kapt. B.M. Corbière, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.E. Strumphler, van Amsterdam.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip EUGÉNIE, kapt. G.A. Klimp, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gez. schoener-kofschip ANTONIA, kapt. A. Hendriks, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gezinkt Nederlands driemast barkentynschip DE STAD ZWOLLE, kapt. R.P. Dik.
Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D. Visser van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het tweedeks barkschip MARIA FREDERIKA, kapt. K.B. de Weerd, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd brikschip TRITON, kapt. J.J. Kiers, van Koog aan de Zaan.
Adres bij Jan Corver en Co.
Bahia. Het gekoperd Nederlands schoener-kofschip DIANA, kapt. B. Barends.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Jan Daniels en Zonen en Arbman, Hoyman en Schuurman, De Vries en Co. en H. Verweyde Cz.
Havana. Het Gekoperd schoener-brikschip CUBA, kapt. Jan Visser, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Kaap de Goede Hoop. Het gekoperd brikschip CAROLINA EN JOHANNA, kapt. J.J. Remkes, van Amsterdam.
Adres bij De Vries en Co. en Hoyman en Schuurman.
Rio de Janeiro (via de Kaap Verdische Eilanden). Het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER. Kapt. H. Smit, van Amsterdam.
Adres bij Kranenborg en Zo. en H. Verweyde Cz. Vertrekt 1 december.
Bayonne. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. W. Kiers Kok.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip JOHANNA DE VRIES, kapt. L.C. de Vries. Adres bij J. de Rooy en C.I. de Grys en Zn.
Genua en Livorno. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes.
Adres bij C.I. de Grys en Zn. en J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het gekoperd brigantynschip FOSKA HELENA, kapt. E.Y. Post, van Amsterdam. Vertrekt 20 november.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz. Gibraltar.
Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar,Malta en Smirna. Het Nederlands gekoperd brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Lissabon. Het gez. Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip AURORA, kapt. H.P. Hinlopen.
Adres bij J. de Rooy en C.I. de Grijs en Zn.
Livorno en Genua. Het gekoperd Nederlands brikschip DE JONGE MARIA, kapt. S.M. Tanger.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Marseille. Het Nederlands schoener kofschip ARIANA, kapt. H.P. Hazewinkel Muntendam.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Syra en Konstantinopel. Het Nederlands schoenerschip DE EENSGEZINDHEID, kapt. F.G. Mellema.
Adres bij Jan Corver en Co.
Syra, Konstantinopel en Smirna. Het Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. K. Zwanenburg.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Van der Bey en Co.
Triëst. Het Nederlandse schoener-kofschip DE EENDRAGT, kapt. C. van Limmen.
Adres bij Van den Bey en Comp., Nobel en Holtzapffel en H.A. Hespe.
Triëst. Het Nederlands kofschip BEURS VAN SCHIEDAM, kapt. H.J. Zeven.
Adres bij Jan Corver en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip EUROPA, kapt. H.J. Scholtens.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlandse kofschip CATHARINA, kapt. J. van Kregten.
Adres bij J.C. van Oven.

Afbeelding
Datum 29 november 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip JAVA KOERIER, kapt. B.J. Doornik, van Amsterdam.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn. vertrekt de 25e dezer.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip, ANNA EN ELIZA, kapt. E.J. Drent, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip SUSANNA CHRISTINA, kapt. B.M. Corbière, van Amsterdam.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. J.E. Strumphler, van Amsterdam. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip EUGÉNIE, kapt. G.A. Klimp, van Amsterdam.
Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D. Visser van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het tweedeks barkschip MARIA FREDERIKA, kapt. K.B. de Weerd, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam.
Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjootschip NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam.
Adres bij B.D. Bosscher.
Bahia. Het gekoperd Nederlands schoener-kofschip DIANA, kapt. B. Barends.
Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Jan Daniels en Zonen en Arbman, Hoyman en Schuurman, De Vries en Co. en H. Verweyde Cz.
Havana. Het Gekoperd schoener-brikschip CUBA, kapt. Jan Visser, van Amsterdam.
Adres bij B.J. van Hengel.
Kaap de Goede Hoop. Het gekoperd brikschip CAROLINA EN JOHANNA, kapt. J.J. Remkes, van Amsterdam.
Adres bij De Vries en Co. en Hoyman en Schuurman.
Rio de Janeiro (via de Kaap Verdische Eilanden). Het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER. Kapt. H. Smit, van Amsterdam.
Adres bij Kranenborg en Zo. en H. Verweyde Cz. Vertrekt 1 december.
Bayonne. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. W. Kiers Kok.
Adres bij Jan Corver en Co. Sluit 3 december.
Genua en Livorno. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes.
Adres bij C.I. de Grys en Zn. en J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar,Malta en Smirna. Het Nederlands gekoperd brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen. Adres bij Van den Bey en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Lissabon. Het gez. Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip AURORA, kapt. H.P. Hinlopen.
Adres bij J. de Rooy en C.I. de Grijs en Zn.
Livorno en Genua. Het gekoperd Nederlands brikschip DE JONGE MARIA, kapt. S.M. Tanger.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Marseille. Het Nederlands schoener kofschip ARIANA, kapt. H.P. Hazewinkel Muntendam. Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Nantes. Het Nederlands kofschip VRIENDSCHAP, kapt. H. Landeweer. Vertrek 5 december. Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Syra en Konstantinopel. Het Nederlands schoenerschip DE EENSGEZINDHEID, kapt. F.G. Mellema.
Adres bij Jan Corver en Co. Sluit 30 november.
Triëst. Het Nederlandse schoener-kofschip DE EENDRAGT, kapt. C. van Limmen.
Adres bij Van den Bey en Comp., Nobel en Holtzapffel en H.A. Hespe.
Triëst. Het Nederlands kofschip BEURS VAN SCHIEDAM, kapt. H.J. Zeven.
Adres bij Jan Corver en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip EUROPA, kapt. H.J. Scholtens.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlandse kofschip CATHARINA, kapt. J. van Kregten.
Adres bij J.C. van Oven.

Afbeelding
Datum 06 december 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip EUGÉNIE, kapt. G.A. Klimp, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip PRINS HENDRIK, kapt. N.K. Dijkhuis, van Amsterdam.
Adres bij Kranenborg e Zn.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoenerschip VAN SPEYK, kapt. D. Visser van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ANNA EN MARIA, kapt. D. Steenveld, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het tweedeks barkschip MARIA FREDERIKA, kapt. K.B. de Weerd, van Amsterdam.
Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd schoener kofschip DE HOOP, kapt. J.C. Radeloff, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd driemast galjootschip NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam.
Adres bij B.D. Bosscher.
Kaap de Goede Hoop. Het gekoperd brikschip CAROLINA EN JOHANNA, kapt. J.J. Remkes, van Amsterdam.
Adres bij De Vries en Co.. en Hoyman en Schuurman.
Rio de Janeiro (via de Kaap Verdische Eilanden). Het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER. Kapt. H. Smit, van Amsterdam.
Adres bij Kranenborg en Zo. en H. Verweyde Cz. Vertrekt 1 december.
Bayonne. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. W. Kiers Kok.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes.
Adres bij C.I. de Grys en Zn. en J. de Rooy.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Maltha en Smirna. Het Nederlands gekoperd brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar.
Adres bij C.J. Grys en Zoon
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Lissabon. Het gez. Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz. Sluit 15 december.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip AURORA, kapt. H.P. Hinlopen.
Adres bij J. de Rooy en C.I. de Grijs en Zn.
Livorno en Genua. Het gekoperd Nederlands brikschip DE JONGE MARIA, kapt. S.M. Tanger.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Marseille. Het Nederlands schoener kofschip ARIANA, kapt. H.P. Hazewinkel Muntendam. Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Nantes. Het Nederlands kofschip VRIENDSCHAP, kapt. H. Landeweer.
Adres bij J. Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Triëst. Het Nederlandse schoener-kofschip DE EENDRAGT, kapt. C. van Limmen.
Adres bij Van den Bey en Comp., Nobel en Holtzapffel en H.A. Hespe.
Triëst. Het Nederlands kofschip BEURS VAN SCHIEDAM, kapt. H.J. Zeven.
Adres bij Jan Corver en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip DE VRIENDSCHAP, kapt. W.J. de Vries.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW LUBINA, kapt. J.P. Mulder.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE JONGE JOHANNES, kapt. O.K. Beerta. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: SNELHEID, kapt. J.T. Visser, van Havana met honing, tabak, suiker en rum; HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, van Rio-Janeiro met suiker, koffie, huiden en hoornen; FENNEGINA, kapt. H.B. de Jonge, van Dantzig met tarwe; ANNEGINA, kapt. H.M. Hinderks, van Dantzig met tarwe; WIJKINA, kapt. J. van de Veen, van Bremen met tarwe.

Afbeelding
Datum 26 augustus 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal vermoedelijk in de loop van september van Amsterdam vertrekken: het snelzeilend gekoperd barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit. Personen of families van deze gelegenheid ter passage naar Neérlands Indien gebruik wensen te maken of iemand enige goederen derwaarts te laden hebbende, gelieven zich aan te melden bij de cargadoors Kranenborg en Zonen en Canne en Balwé.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip VAN DER WERF, kapt. P. van Duyvenboden, van Amsterdam. Adres bij Floris der Kinderen en Zn.
Batavia. het gekoperd tweedeks fregatschip SARA JOHANNA, kapt. G.L.J. van der Hucht, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Suriname. Het gekoperd fregatschip SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Suriname. Het gekoperd barkschip CATHARINA, kapt. K.M. Hillers, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks brikschip PIETER EDUARD, kapt. M. Jurgens, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELISE, kapt. A.F. Oosterloo, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gezinkt Nederlandse driemast galjootschip DE ZWAAN, kapt. C.J. van Driesten. Adres bij Kranenborg en Zn.
Suriname. Het driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman. Sluit 8 september.
Suriname. Het gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt. J.C Topper, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt schoenerschip CONCORDIA, kapt. Bartet J. Wygers, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het nieuw gezinkt Nederlands kofschip FRIESLAND, kapt. P.W. de Vries. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn. en Jan Corver en Comp.
Rio-Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz. Sluit 31 augustus.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy. Vertrekt 7 september op verbeurte der vracht.
Genua en Livorno. Het Nederlandse kofschip FENNEGINA, kapt. H.B. de Jonge.
Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het gezinkt Nederlands schoener kofschip ADOLPH FREDRIK, kapt. G. Zwanenburg. Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en C.I. de Grys en Zn.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip GEZINA, kapt. P.P. Muntendam.
Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Maltha, Syra, Smirna en Constantinopel. Het Nederlands brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen. Adres bij Van den Bey en Co.
Havre. Het gekoperd schoener kofschip DE AMSTEL, kapt. H.G. Bergveld, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Lissabon. Het gezinkt Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ALIDA KLASINA, kapt. K.E. Tiktak.
Adres bij Jan Corver en Co.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip APOLLO, kapt. J. van den Oever.
Adres bij Van den Bey en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip MARIA, kapt. H.J. Brouwer.
Adres bij Jan Corver en Comp. En Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip ANNA SIBERDINA, kapt. J.H. Ugen.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Rochefort. Het Nederlands kofschip ALIDA, kapt. W.D. Dekker.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Trieste. Het Nederlands kofschip ABRAHAMINA HENRIETTE, kapt. E.H. Kok.
Adres bij Jan Corver en Co.
Trieste. Het Nederlands schoener kofschip HILLEGINA CATHARINA, kapt. C.J. Mooy. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Trieste. Het Nederlands kofschip JUFVROUW EBELS, kapt. H.S. Dethmers.
Adres bij Kranenborg en Zn.

Afbeelding
Datum 05 september 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. het gekoperd tweedeks fregatschip SARA JOHANNA, kapt. G.L.J. van der Hucht, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip LEWE VAN NYENSTEIN, kapt. T.D. Sickens, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het barkschip MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. D. Boelhouwer.
Adres bij d’Arnaud en Comp.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELISE, kapt. A.F. Oosterloo, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gezinkt Nederlandse driemast galjootschip DE ZWAAN, kapt. C.J. van Driesten. Adres bij Kranenborg en Zn.
Suriname. Het driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman. Sluit 8 september.
Suriname. Het gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt. J.C Topper, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt schoenerschip CONCORDIA, kapt. Bartet J. Wygers, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. De Nederlandse schoener kof ADOLPH FREDRIK, kapt. G. Zwanenburg. Sluit 9 september. Adres bij Jan Corver en Co. en Jan Daniels en Zn. en Arbman.
Havana. Het gekoperd schoener kofschip DE AMSTEL, kapt. H.G. Bergveld, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Rio-Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands schoener kofschip ANJA, kapt. J.A. Hazewinkel.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het nieuw gezinkt Nederlands schoener-kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer. Adres bij J. de Rooy. Vertrekt 7 september op verbeurte der vracht.
Genua en Livorno. Het Nederlandse kofschip FENNEGINA, kapt. H.B. de Jonge.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip DOURO, kapt. H. de Haas.
Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip GEZINA, kapt. P.P. Muntendam.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Lissabon. Het gezinkt Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Lissabon. Het gekoperd kofschip ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip FRIESLAND, kapt. P.W. de Vries.
Adres bij de Wed. Jan van Wezel en Zn. J. de Rooy.
Marseille. Het Nederlands kofschip MARIA, kapt. H.J. Brouwer.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Trieste. Het Nederlands schoener kofschip HILLEGINA CATHARINA, kapt. C.J. Mooy. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Trieste. Het Nederlands kofschip JUFVROUW EBELS, kapt. H.S. Dethmers.
Adres bij Kranenborg en Zn.

Afbeelding
Datum 08 september 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Naar Batavia zal vermoedelijk in de loop van september van Amsterdam vertrekken: het snelzeilend gekoperd barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit. Personen of families van deze gelegenheid ter passage naar Neérlands Indien gebruik wensen te maken of iemand enige goederen derwaarts te laden hebbende, gelieven zich aan te melden bij de cargadoors Kranenborg en Zonen en Canne en Balwé.

Afbeelding
Datum 13 september 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. het gekoperd tweedeks fregatschip SARA JOHANNA, kapt. G.L.J. van der Hucht, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip LEWE VAN NYENSTEIN, kapt. T.D. Sickens, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. het barkschip MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. D. Boelhouwer.
Adres bij D’Arnaud en Comp.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip NASSAU, kapt. J.J. Duintjer, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip SIRIUS, kapt. H. Mulder, van Amsterdam. Adres bij Canne en Balwé en Floris der Kinderen en Zn.
Suriname. Het gekoperd driemast galjoot NICOLAAS WITSEN, kapt. P.F. Lange, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELISE, kapt. A.F. Oosterloo, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gezinkt Nederlandse driemast galjootschip DE ZWAAN, kapt. C.J. van Driesten. Adres bij Kranenborg en Zn.
Suriname. Het gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt. J.C. Topper, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt schoenerschip CONCORDIA, kapt. Bartel J. Wygers, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Havana. Het gekoperd schoener kofschip DE AMSTEL, kapt. H.G. Bergveld, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
New York. Het gekoperd en kopervast brigantynschip FOSKA HELENA, kapt. E.Y. Post, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels Zonen en Arbman en Jan Corver en Co.
Rio Janeiro. Het gezinkt Nederlands schoener hoekerschip DE JONGE ARIE, kapt. S. Post. Adres bij H. Verweyde Cz.
Bayonne. Het Nederlands schoener kofschip ANJA, kapt. J.A. Hazewinkel.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlandse kofschip FENNEGINA, kapt. H.B. de Jonge.
Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip GEZINA, kapt. P.P. Muntendam.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Lissabon. Het gezinkt Nederlands kofschip HUNDEREN, kapt. K. Ouwehand.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Lissabon. Het gekoperd kofschip ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ALIDA KLASINA, kapt. K.E. Tiktak.
Adres bij Jan Corver en Co.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip FRIESLAND, kapt. P.V. de Vries.
Adres bij de Wed. Jan van Wezel en Zn. J. de Rooy.
Marseille. Het Nederlands kofschip MARIA, kapt. H.J. Brouwer.
Adres bij Jan Corver en Comp. en Canne en Balwé.
Trieste. Het Nederlands schoener kofschip HILLEGINA CATHARINA, kapt. C.J. Mooy. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Trieste. Het Nederlands kofschip JUFVROUW EBELS, kapt. H.S. Dethmers.
Adres bij Kranenborg en Zn.
Bremen. Het Nederlandse schip ELISABETH, kapt. K.F. Kremer.
Adres bij Blikman en Co.
Dantzig. Het Nederlands schip HOOP OP WELVAART, kapt. O.W. de Vries.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip ANTINA, kapt. R.J. Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JOHANNA, kapt. A.W. de Jonge.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlands kofschip DE WAAKZAAMHEID, kapt. J. de Weerd.
Adres bij Jan Corver en Comp.
Greifswald (direct) en naar Straalsund, Wolgast en Barth (te Greifswald te lossen). Het schoenerschip JOHANNA MARIA, kapt. J.F. Horn. Adres bij Hakenson, Jansen en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip GEERDINA BEERTA, kapt. J.H. Lever. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. T. Wijnstok. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip LAMMEGINA, kapt. A. Ellens.
Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip ELIZABETH, kapt. K.F. Kremer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands DE VROUW CHRISTINA, kapt. H.W. Tunteler. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip ANNEGINA, kapt. H.W. Pekelder.
Adres bij Blikman en Comp.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE EENDRAGT, kapt. O. Stuit.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE ONDERNEMING, kapt. J.J. Scholtens. Adres bij de wed Jan van Wesel en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip OP HOOP VAN FORTUIN, kapt. R.J. Stomp. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE VROUW MARGARETHA, kapt. A.T. Steffens. Adres bij de Wed. Jan Salm en Mey.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip AGINA UINDINA, kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ANNA ALIDA, kapt. G.J. Kortrijk.
Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip BOUWINA, kapt. Roelf W. Bieze.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOSINA LOUISE, kapt. T.A. Steffens.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. M. Wybes. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Riga. Het Nederlands kofschip IDA, kapt. J.V. Veenhorst.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Rostock. Het Nederlands smakschip ANJE, kapt. J.H. de Boer.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Rostock. Het Nederlands kofschip DE VROUW GEERTRUIDA, kapt. J.D. Mellema. Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARIA, kapt. Koenraad J. Masker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe. Sluit 17 september.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE JONGE WICHER, kapt. D.D. Kuitze.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar.
Adres bij Blikman en Co.

Afbeelding
Datum 19 september 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: WEST-INDIËN, kapt. T.D. Lieuwen, van Suriname met suiker en oud koper; JONGE HENDRIK, kapt. H.B. Plukker, van Dantzig met rogge, tarwe en garst.

AH 190943
Advertentie. Schepen in lading:
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. het gekoperd tweedeks fregatschip SARA JOHANNA, kapt. G.L.J. van der Hucht, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. H. Smit, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip LEWE VAN NYENSTEIN, kapt. T.D. Sickens, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. het barkschip MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. D. Boelhouwer.
Adres bij D’Arnaud en Comp.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip NASSAU, kapt. J.J. Duintjer, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hooyman en Schuurman en De Vries en Co.
Batavia. het gekoperd tweedeks barkschip SIRIUS, kapt. H. Mulder, van Amsterdam. Adres bij Canne en Balwé en Floris der Kinderen en Zn.
Batavia. het gekoperd barkschip DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wyn, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELISE, kapt. A.F. Oosterloo, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gezinkt schoenerschip CONCORDIA, kapt. Bartel J. Wygers, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip DE HARMONIE, kapt. C.A. Schonbeck, van Amsterdam. Adres bij D.B. Bosscher.
Havana. Het gekoperd schoener kofschip DE AMSTEL, kapt. H.G. Bergveld, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
Havana. Het gekoperd tweedeks barkschip DE SNELHEID, kapt. J.T. Visser, van Amsterdam. Adres bij B.J. van Hengel.
New York. Het gekoperd en kopervast brigantynschip FOSKA HELENA, kapt. E.Y. Post, van Amsterdam. Adres bij J. Daniels Zonen en Arbman en Jan Corver en Co.
Bayonne. Het Nederlands schoener kofschip ANJA, kapt. J.A. Hazewinkel.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlandse kofschip FENNEGINA, kapt. H.B. de Jonge.
Adres bij Jan Corver en Co.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip GEZINA, kapt. P.P. Muntendam.
Adres bij Van den Bey en Co.
Konstantinopel. Het Nederlands brikschip BRISEÏS, kapt. Jelle Jansen.
Adres bij Van den Bey en Co.
Lissabon. Het gekoperd kofschip ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Daniels en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het Nederlands kofschip FRIESLAND, kapt. P.V. de Vries.
Adres bij de Wed. Jan van Wezel en Zn. J. de Rooy.
Marseille. Het Nederlands kofschip MARIA, kapt. H.J. Brouwer.
Adres bij Jan Corver en Comp. En Canne en Balwé.
Trieste. Het Nederlands schoener kofschip HILLEGINA CATHARINA, kapt. C.J. Mooy. Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Trieste. Het Nederlands kofschip JUFVROUW EBELS, kapt. H.S. Dethmers.
Adres bij Kranenborg en Zn.
Bremen. Het Nederlandse schip ELISABETH, kapt. K.F. Kremer.
Adres bij Blikman en Co. Vertrekt voor of op 19 september.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW CHRISTINA, kapt. H.W. Tunteler.
Adres bij Blikman en Co. Vertrekt voor of op 23 september.
Bremen. Het Nederlands schip VROUW GEERTRUIDA, kapt. F.R. Boonstra.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Bremen. Het schip GEZINA HENDRIKA, kapt. E.J. Poort. Adres bij Blikman en Comp.
Dantzig. Het Nederlands kofschip ANTINA, kapt. R.J. Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JOHANNA, kapt. A.W. de Jonge.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Greifswald (direct) en naar Straalsund, Wolgast en Barth (te Greifswald te lossen). Het schoenerschip JOHANNA MARIA, kapt. J.F. Horn. Adres bij Hakenson, Jansen en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE GOEDE VERWACHTING, kapt. T. Wijnstok. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip LAMMEGINA, kapt. A. Ellens.
Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip (opm: smak) DE EENDRAGT, kapt. O. Stuit.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE ONDERNEMING, kapt. J.J. Scholtens. Adres bij de wed Jan van Wesel en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip OP HOOP VAN FORTUIN, kapt. R.J. Stomp. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE VROUW MARGARETHA, kapt. A.T. Steffens. Adres bij de Wed. Jan Salm en Mey.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip CATHARINA, kapt. K.R. Klaassens.
Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip AGINA UNDINA, kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ANNA ALIDA, kapt. G.J. Kortrijk.
Adres bij Blikman en Co.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip BOUWINA, kapt. Roelf W. Bieze.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOSINA LOUISE, kapt. T.A. Steffens.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DE VRIENDSCHAP, kapt. M. Wybes. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver en Co.
Rostock. Het Nederlands smakschip ANJE, kapt. J.H. de Boer.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meijer en H.A. Hespe.
Rostock. Het Nederlands kofschip DE VROUW GEERTRUIDA, kapt. J.D. Mellema. Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar.
Adres bij Blikman en Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE JONGE TJALLING, kapt. H.H. Mellema.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 20 januari 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 januari. Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark ORION, kapt. J. Sullock, met een passagier, de 3e januari van Manila vertrokken, en de dito bark JUSTINA, kapt. L.C. Rasch, de 7e januari van Macao vertrokken.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse bark HENDRIK WESTER, kapt. J.A. Smit, de 24e september van Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 03 juni 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden bevracht de navolgende schepen, als:
Op Amsterdam: IJSTROOM, kapt. J.F. Detering; VAN DER WERF, kapt. P. van Duijvenboden; GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg; HENDRIK WESTER, kapt. N.N.; AMBARAWA, kapt. P.E. Karst; ERFPRINSES SOPHIA, kapt. H.K. Hillers; KONING WILLEM II, kapt. A. Rocquette; NEERLANDS INDIË, kapt. L. Delcliseur; NASSAU, kapt. J.J. Duintjer; SARA JOHANNA, kapt. F.T. Verster; VIER GEBROEDERS, kapt. F.C. Jaski; CORNELIA, kapt. T.S. Deinum en LEWE VAN NIJENSTEIN, kapt. T.D. Sickens.
Op Rotterdam: BORNEO, kapt. C.C. Hansen; ERASMUS, kapt. C.M. van Dijcke; PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer; PRINSES MARIANNE, kapt. J.A. Scott; JOHANNA CORNELIA, kapt. M. Kaleshoek; DRIE VRIENDEN, kapt. G.H. Ruhaak; JAVA PACKET, kapt. J.M. Jansen; EDOUARD, kapt. M. Harkema; FORMOSA, kapt. H. Reiniersen; JAN DANIEL, kapt. J. Zeeman; VICE-ADMIRAAL GOBIUS, kapt. H.J. Bonn en GENERAAL BARON CHASSÉ, kapt. J. de Winter.
Op Dordrecht: JUNO, kapt. W.J. Chevalier.
Op Middelburg: PHOENIX, kapt. P.J. Kasse.

Afbeelding
Datum 08 november 1845
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 november. De 4e dezer is alhier aangekomen het Nederlandse schip PHILIPS VAN MARNIX kapt. E. van Duijn, de 22e juli vertrokken van Amsterdam.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse bark PADANG, kapt. M.W. Zwart, de 20e juli vertrokken van Rotterdam, het dito schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, met 6 passagiers, de 25e juli vertrokken van Rotterdam, het dito schip MARIA ELIZABETH, kapt. J. Flens Wz., de 19e juli vertrokken van Rotterdam, de dito bark de ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge, de 6e juli vertrokken van Dordrecht, het dito schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, met 4 passagiers en Zr.Ms. troepen, de 22e juli vertrokken van Amsterdam, het dito schip CORNELIA HENRIETTE, kapt. J. Schut, de 12e juli vertrokken van Amsterdam, het dito schip OOST INDIEN, kapt. J. Engelenburg, de 6e juli vertrokken van Amsterdam, en de dito bark HENDRIK WESTER, kapt. J.J. Prang, de 4e juli vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 december 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H.J. Rietveld en P. Blom, makelaars, zullen op maandag de 28e december 1846, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ, ten overstaan van een daartoe bevoegd Beambte verkopen:
- Vier tweeëndertigste aandelen (ieder 1/32 afzonderlijk) in het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip KONING WILLEM II, gevoerd door kapt. A. Rocquette, groot volgens meetbrief 382 lasten.
- Twee tweeëndertigste aandelen (mede ieder afzonderlijk) in het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip GEERTRUIDA, laatst gevoerd door kapt. G. Blom, groot volgens meetbrief 242 lasten.
- Een tweeëndertigste aandeel in het Nederlands barkschip HENDRIK WESTER, gevoerd door kapt. J.J. Praag, groot volgens meetbrief 157 lasten.
- Een zestiende aandeel in het Nederlands gezinkt schoener kofschip ARJEN BROUWER, gevoerd door kapt. A.J. de Boer, groot volgens meetbrief 111 lasten.
Iemand nader onderricht begerende, spreke met bovengenoemde makelaars.

Afbeelding
Datum 30 december 1846
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Verkoping van schepen op maandag 28 december in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ:
- 1/32 aandeel in het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip KONING WILLEM II, kapt. A. Rocquette: NLG 2.750,-. In slag NLG 50, koper J.H. Rocquette.
- 1/32 dito dito. NLG 2.750,-. koper idem.
- 1/32 dito dito. NLG 2.750,-. koper idem.
- 1/32 dito dito. NLG 2.800,-. koper idem.
- 1/32 aandeel in het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip GEERTRUIDA, kapt. G. Blom. NLG 800,-: Koper P. Blom.
- 1/32 aandeel in het Nederlands gekoperd tweedeks barkschip HENDRIK WESTER, kapt. J.J. Prange. NLG 800,-, in slag 10,-. Opgehouden.
- 1/16 aandeel in het Nederlands gezinkt schoener kofschip ARJEN BROUWER, kapt. A.J. de Boer: NLG 1.000,-, in slag NLG 50,- Koper G.J. Boelen.
- paviljoenschip de JONGE DIRK: niet geveild.

Afbeelding
Datum 23 februari 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Konstantinopel, 28 januari. De kapitein Prange van het Nederlandse schip HENDRIK WESTER, hier aangekomen, rapporteert, dat hij in de archipel hevig tegen een schip heeft gestoten, hetwelk hij gelooft dadelijk te zijn gezonken en waarvan twee man op zijn boord zijn overgesprongen. Dit schip was de ARISTOTELES, kapt. Coronelli, van Konstantinopel met een lading tarwe naar Marseille gedestineerd.

Afbeelding
Datum 23 juni 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Verkoping van schepen te Amsterdam in de Nieuwe Stads Herberg op maandag 21 juni:
- 1/32e part in het gekoperd barkschip LEWE VAN NIJENSTEIN, kapt. T.D. Sickens, NLG 2000, in slag NLG 40. Koper: H. Salm.
- 1/32e part in het gekoperd barkschip PRINS HENDRIK, kapt. H. Smit, NLG 1200, in slag NLG 40. Koper H. Salm.
- 1/32e part in het gekoperd barkschip HENDRIK WESTER, kapt. J.J. Prange, NLG 1000, in slag NLG 10. Opgehouden.
- 1/32e part dito dito als boven, NLG 1000, in slag NLG 10. Opgehouden.
- 2/100e parten in het gezinkt schoenerschip GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, NLG 550, in slag NLG 10. Opgehouden.
- 1/32e part in het gekoperd schoenerschip ANNA ELISABETH, kapt. A.A. Harken, NLG 1300, in slag NLG 5. Opgehouden.

Afbeelding
Datum 24 juli 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 23 juli. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn nog bevracht geworden de volgende schepen, als:
Voor Amsterdam: HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders; VAN DER WERF, kapt. P. van Duyvenbooden; AMSTEL, kapt. J. van Duyn; LUCIPARA’S, kapt. C. Visman; AMPHITRITE, kapt. K.J. de Jong; PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. S. Hoekstra, en ZEEVAART, kapt. J.A. Knaap.
Voor Rotterdam: PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrichs, en EUROPA, kapt. D. Keus.
Voor Middelburg: ZEEPAARD, kapt. J. Giltjes.

Afbeelding
Datum 21 januari 1848
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Mr. B. Haitzema Viëtor, notaris te Winschoten, gedenkt op maandag de 31e januari 1848, des avonds te 6 uren, ten huize van de Weduwe B.E. Brouwer te Nieuwe Pekela, in openlijke veiling te verkopen:
- Een wélbevaren kofschip genoemd de JONGE GERRIT, groot 181 tonnen of ongeveer 130 roggelasten, bevaren door de kapt. Hindrik G. Smit, thans liggende te Harlingen, met complete inventaris. (opm: voor NLG 7.775 gekocht door B. van Loon & Zn in Harlingen; nieuwe naam CONCORDIA, kapt. J.O. Stuit)
- 1/32 aandeel in het barkschip RABENHAUPT, kapt. J. Prange.
- 1/32 in het barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. Borcherts.
- 1/32 in het barkschip HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders.
- 1/32 in het kofschip CONCORDIA, kapt. C.J. Zeeven.
- 3/32 in het kofschip CATHARINA FREDERICA, kapt. H. Duintjer.
- 1/32 in het kofschip de JONGE DIRK, kapt. Westers.
- 1/24 in het kofschip EETINA, kapt. J.J. Mulder.
- 2/24 in het kofschip ALBERDINA EDZINA, kapt. L.J. Naatje.
- 1/28 in het kofschip CHRISTINA, kapt. A.H. Dijkhuis.
De verkoop-conditiën zullen, met de inventaris van het eerste perceel, in tijds ter lezing liggen ten verkoophuize, alsmede ten kantore van de notaris B. Haitzema Viëtor.

Afbeelding
Datum 26 februari 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 februari. De 22e februari is hier aangekomen de Nederlandse schoener DIANA, kapt. P.C. Teengs, met een passagier, de 6e november vertrokken van Rotterdam
Gisteren zijn hier aangekomen de dito bark HENDRIK WESTER, kapt. J.J. Reijnders, met een passagiers, de 30e oktober vertrokken van Genua, en de dito bark DRIE GEBROEDERS, kapt. F.F. Zeven, met een passagier, de 25e oktober vertrokken van Londen.
Heden is hier aangekomen het dito schip ROTTERDAM, kapt. P. Vis, met 11 passagiers en Zr.Ms. troepen, de 6e november vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 28 mei 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 24 mei. De aankomst van schepen op de rede voor de haven van Delfzijl vermeerdert nog dagelijks (opm: wegens de blokkade der Duitse havens). Er liggen thans onder een menigte Engelse, Franse, Portugese, Zweedse, Duitse en Amerikaanse, niet minder dan twaalf Spaanse schepen van verschillende grootte, zelfs van 400 lasten. Het is een waar genoegen dagelijks zoveel leven en bedrijvigheid te zien, die aanhoudende beweging met de roeiboten op de rede en in de haven om aan en van de wal te komen, die drukke beweging in de straten, dat alles is hier in die mate sedert jaren vreemd. Daarbij komt nog het aantal nieuwsgierigen, die herwaarts komen, vooral des zondags, om de menigte schepen van verschillende natiën te zien. Dit zal nog wel vermeerderen, wanneer de kleiwegen beter worden. Bij gunstig weder belooft men zich in de Pinksterdagen veel drukte en levendigheid, waartoe de pleziertocht per stoomboot naar Leer niet weinig zal bijdragen.
NRC 280549
Rotterdam, 26 mei. De volgende schepen lagen den 26ste april te Havana in lading: naar Amsterdam ZUIDERZEE, kapt. De Jong; naar Falmouth MACHTILDA CORNELIA, kapt. N.J. Nannen en HENDRIK WESTER, kapt. Reynders; naar Antwerpen MARIA LOUISA, kapt. Meulenbroek, KOOPHANDEL, kapt. Jallet, en PERFECTA, kapt. Tribini; naar Hamburg DAMARISCOTTA, MARIA, BETICA en CAROLINA.
(opm: de BETICA is een Spaanse en voormalige Nederlandse resp. Belgische brik, zie NRC 091146)
NRC 280549
Amsterdam, 26 mei. Het schip ERSTATNING, kapt. Skaarup, van hier naar Drontheim, is in het Groot Noord-Hollandsch Kanaal aangevaren door het schip JAN HENDRIK, kapt. De Jong, van Patjitan, en heeft daardoor schade aan de boeg bekomen.

Afbeelding
Datum 17 december 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cowes, 13 december. Het schip HENDRIK WESTER (opm: ex bark CLARA HENRIËTTE), kapt. R.J. Reynders, van Amsterdam naar Batavia, is op de hoogte der Singels (opm: ondiepten in de inham te Winchelsea, ten westen van Dungeness) aangezeild, waardoor hetzelve schade aan het tuig heeft bekomen en hier binnen is gelopen.

Afbeelding
Datum 15 januari 1850
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip HENDRIK WESTER, kapt. Reinders, van Amsterdam naar Batavia, te Cowes binnen, heeft den 8. januari na volbrachte reparatie de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 03 juli 1850
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia. Aangekomen.
29 juni. De Ned. bark ARIEF BANJARMAAS, kapt. Moehamat Arip, van Samarang de 25e juni, passagiers de heer Bronkhorst en fam.
29 juni. De Ned. brik PASEKAN, kapt. Na Pao, van Pekalongan de 26e juni.
29 juni. De Ned. bark HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reijnders, van Onrust.
3 juni. De Ned. bark BALGIS, kapt. J.A. Diederiks, van Soerabaja de 14e juni, passagier mevr. de wed. Baltemi en een militair.
3 juni. Het schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, van Soerabaja de 26e juni.
1 juli. Het Franse schip BON PERE, kapt. C. Dupeijraz, van Manilla de 8e mei. – De Ned. bark CLARA ANNA MARIA, kapt. P.J. Bakema, van Samarang de 29e juni.
Vertrokken.
29 juni. Het Ned. schip NAGA LAUT, kapt. Sech Ambar Gievrij, naar Samarang.
30 juni. De Ned. bark FAID ALIM, kapt. Said moehamat Alhadie, naar Indramayoe.
2 juli. De Ned. bark DIEDERIKA, kapt. Schermer, naar Banka.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. korvet NEHALENNIA, stoomschepen PHOENIX, schoener KAMELION, Gouv. schoener HAAI, Ned. schepen BATAVIER, MARSOEK, NEHALENNIA, barken DE NEDERWAARD, VLASHANDEL, PROTIUS, HONGKONG, DIEDERIKA, HENDRIK WESTER, GENERAAL MICHIELS, AMA NATTER RACHMAN, GATMIR, EMILIE, BALHEER, ASADOOL HAER, ORESTES, DENNOK BIENTANG TOEDJOE, ELISE SUSANNE, ARIEF BANJARMAAS, BALGIS, brik WILLEM PASEKAN, schoener GIRAFFE. Eng. schip CLIFTON, RICHARD THORNTON, schoener CHAMPION. – Frans schip BON PERE, NOUVILLE GABRIELLE. – Amr. schip DOLPHYN. – Brem. schip LEVOINA. – Zweeds brik LOUISE.
Samarang. Aangekomen.
22 juni. De Ned. bark AL ALAWIE, kapt. Mohamat Bin Molok, van Batavia de 14e juni.
23 juni. De Ned. schoener BLIUDJOE SARIE BOELAND, kapt. Tan Tek Boen, van Grissee de 18e juni.
23 juni. De Ned. bark LACHMADIE, kapt. Said Alie Bin Oemar Alhabsij, van Muntok de 14e mei.
23 juni. De Ned. bark HENRICUS GERARDUS, kapt. P. Verschuur, van Soerabaja de 20e juni, met 20 gepasp. militairen.
25 juni. De Ned. bark HENRIETTECLASINA, kapt. F. Hager, van Macao de 27e april.
26 juni. De Ned. bark ASAD DULLA, kapt. M. Monteiro, van Sumanap de 20e juni.
26 juni. De Ned. bark PYLADES, kapt. J.B. Perrij, van Balie Ampenan de 21e juni.
27 juni. De Ned. bark ASULTANIE, kapt. Said Mohamat Bin Segaf, van Balie Ampenan de 18e juni.
28 juni. De Ned. bark PLANCIUS, kapt. S.J. Rotgans, van Batavia de 22e juni, passagiers de heren C. Varkevisseer en J.C. van Ossenbruggen.
Vertrokken.
22 juni. De Ned. bark INDRAMAYOE, kapt. Nie Tekwie, naar Cheribon en Batavia.
23 juni. De Ned. bark HAP HEEN, kapt. H. Chevalier, naar Soerabaja.
24 juni. De Ned. bark ORESTES, kapt. C.A. Persille, naar Batavia en China.
24 juni. De Ned. schoener KOMPOOL MAAS, kapt. Mohamat Aiie, naar Soerabaja.
24 juni. De Ned. bark ONDERNEMING, kapt. J.C. van Heeckeren, naar Batavia en Middelburg.
24 juni. De Ned. bark ELLEN, kapt. J.A. Schmidt, naar Soerabaja, Pasoeroewan en Probolingo, passagiers de kapt. Sorg en fam. en de 2e luit. Pheiffer.
25 juni. De Ned. bark ARIEF BANJARMAAS, kapt. Mohamat Arif, naar Batavia.
26 juni. De Ned. bark AL ALAWIE, kapt. Mohamat Bin Malik, naar Banjarmassing.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. roeikanonneerboot No. 14; Ned. barken ANNA PAULONA, CLARA ANNA MARIA, JONGE CORNELIS, HENRICUS GERARDUS, CLASINA, PLANCIUS, BANDAR ALIE, FATHAL HAIR, WADIE ATOOL RACHMAN, SAMARANG, ANNA, ALNOER, LACHMADIE, ASAD DULLA, PIELADES, ASULTANIE, schoeners ANIS, INGOAN, BIENTANG TIEGA, BLINJOE SARIE BOELAND.
Soerabaja. Aangekomen.
20 juni. De Ned. schoener JUPITER, kapt. Molot, van Batavia de 5e juni.
20 juni. De kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, van Pasoeroewan de 19e juni.
23 juni. De Ned. brik ALIDA WILLEMINA, kapt. J.C. Berk, van Batavia de 10e juni.
23 juni. De Ned. bark ALMASSOOR SARIE, kapt. Mohamat Said, van Batavia de 8e juni met 6 inlanders en 1 bediende.
23 juni. De Ned. bark ANOEAR SALIM, kapt. Said Abdulrachman Bin Mohamat Manaur, van Palembang de 11e april.
23 juni. De Ned. bark SAYAN MASCHKOOR, kapt. Said Idroos Bin Hassan Alhapsie, van Riouw de 21e mei, met Zr.Ms. troepen.
25 juni. De Eng. schoener ALBION, kapt. J. Robson, van Sydney de 24e mei.
27 juni. De Ned. bark ALDERAAK, kapt. Mohamat Seman, van Batavia de 14e juni, met 5 Chinezen en 32 bannelingen.
Vertrokken.
20 juni. De Ned. bark HENRICUS GERARDUS, kapt. P. Verschuur, naar Nederland over Samarang en Batavia, met 20 gepasp. Militairen.
20 juni. De Ned. bark DE VROUW ANNA HENDRINA, kapt. G.A. Hoedt, naar Molukkos, passagiers de heren H. Pinket van Haak en W.H. Joostens en Zr.Ms. troepen.
21 juni. De Ned. bark IJATIE LIONG, kapt. Liem Hoe, naar Makasser.
21 juni. De Ned. bark BLORA, kapt. C.N. van der Beek, naar Singapore over Pasoeroewan.
21 juni. De Ned. bark KALIEMAAS, kapt. J.W. Noordziek, naar Sydney.
22 juni. Het Ned. stoomschip LANGEN LAMONGAN, kapt. Pa Sarieman, naar Makasser, met Zr.Ms. troepen.
23 juni. Bilisch schoener SRI, kapt. R.J. Petersen, naar Bima over Balie Badong. – De Ned. boot GOANSING, kapt. Lie Kang, naar Balie Padang.
23 juni. De Ned. schoener JUPITER, kapt. Molot, naar Balie Badong.
25 juni. De Ned. schoener MANSOOR SARIE BANJARMAAS, kapt. Lie Oei Tjoewa, naar Grissee.
26 juni. De Ned. kotter LITTLE TOT, kapt. Katjong, naar Pasoeroewan.
26 juni. De Ned. bark ATIAT ULMAULAH, kapt. Sech Sehan Bin Said Baoeseer, naar Baiie Beleling.
26 juni. Het Ned. schip NEHALENNIA, kapt. D.J. Bart, naar Amsterdam over Batavia, met 2 gepasp. militairen.
Schepen liggende ter rede.
Zr.Ms. wachtbrik WINDHOND; schoeners EGMOND, stoomschepen HEKLA, ETNA, BATAVIA, SAMARANG, ONRUST, Gouv. schoeners DORIS, ANADYOMENE, Ned. schip ANNA EN ELIZE, ALFULCK, barken FATAL MAÄN, TNLIP JOEDIL KARIM, HECTOR, ALMASSOOR SARIE, ANOEAR SALIM, SAYAN MASCHKOOR, brik ALIDA WILLEMINA, schoeners PRINSES VAN ORANJE, TIO TIAUW THAY, KIEM GOAN, ALCINOE, SIENGIE, SOEIKIT, ASIA. – Eng. schip ELLEN.

Afbeelding
Datum 25 juni 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 24 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn op heden de volgende schepen bevracht:
Voor Rotterdam: NEERLANDS KONINGIN, kapt. H.H. Kramer; ANTOINETTE MARIA, kapt. J.J. Day; KOOPHANDEL, kapt. P.L. Dupain; HONGKONG, kapt. M. van der Putte; CORNELIS WERNARD EDUARD, kapt. J.M. Kleinhouwer; JEANNETTE, kapt. F.F. Zeven; NEDERWAARD, kapt. S.A. Meijer; BORNEO, kapt. C.C. Hansen.
Voor Amsterdam: PALEMBANG, kapt. S. Hoekstra; LODEWIJK ANTONIE, kapt. J.J. van der Meulen; CATHARINA, kapt. D. Lamers; CHRISTINA, kapt. D.H. Visser; ELIZE, kapt. J.F. Detering; BALTIMORE, kapt. F.C. Jaski; WILLEM DE CLERCQ, kapt. J.C. Hoek; RHIJN, kapt. C. Brandligt; FLEVO, kapt. S. van der Mey; REGINA, kapt. A. Gersen; HENDRIK WESTER; kapt. R.J. Reynders; LUCIA MARIA, kapt. B. Barends; GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman; EENSGEZINDHEID, kapt. K. Haasnoot; WALVISCH, kapt. T. Schut; VIER GEBROEDERS, kapt. C. Vonck (van Rotterdam); ISIS, kapt. W. B. Derks; JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veltman (beide van Dordrecht).
Voor Dordrecht: JUNO, kapt. W.J. Chevalier; ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge.
Voor Middelburg: ROOMPOT, kapt. H.H. de Boer; DUIVELAND, kapt. J.C. Kreye.
Voor Schiedam: GOUV.-GEN. ROCHUSSEN, kapt. G.F. Rijken (van Rotterdam).

Afbeelding
Datum 06 mei 1852
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Tafelbaai, 9 maart. Het schip HENDRIK WESTER, kapt. Reijnders, van Tjilatjap naar Amsterdam, is alhier, wegens ziekte van de equipage, binnengelopen

Afbeelding
Datum 13 oktober 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 8 oktober. Het schip HENDRIK WESTERS (opm: bark HENDRIK WESTER), kapt. Reynders, van Amsterdam naar Constantinopel (opm: Istanbul), is hier met gescheurde zeilen en meer andere schade binnengelopen.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 19 oktober. Het barkschip HENDRIK WESTER, kapt. Reynders, van Amsterdam naar Konstantinopel (opm: Istanbul), alhier binnengelopen (opm: zie NRC 131052), heeft de 15e dezer de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 04 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 maart. Het schip (opm: bark) HENDRIK WESTER, kapt. Reynders, van Bourgas herwaarts gedestineerd, is de 6e februari lek, met zware slagzij, verstopte pompen en na een gedeelte der lading overboord geworpen te hebben, te Angostolt (opm: waarschijnlijk Argostólion, Ionische Eilanden) binnengelopen, en had de 9e dito een aanvang gemaakt met lossen.

Afbeelding
Datum 21 april 1853
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip HENDRIK WESTER, kapt. Reinders, van Bourgas naar Amsterdam, te Argostoli binnen, was volgens brief van Cephalonia van de 6e april, van de geleden schade hersteld en zou binnen weinige dagen de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 10 juni 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Malaga, 25 mei. Het Nederlandse schip HENDRIK WESTER, kapt. Reinders, van Bourgas naar Amsterdam bestemd, is alhier met schade aan zeilen en tuigage en gebrek aan proviand binnengelopen.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 oktober. De bevrachting van de Nederlandse koopvaardijschepen naar Australië blijft te Londen voortdurend zeer levendig. Laatstleden maandag lagen te Londen niet minder dan 28 dier bodems derwaarts in lading, als:
Naar Sydney JAN DANIEL, kapt. D.C. Rietbergen; HESTER, kapt. A. Viëtor; EUGENIE, kapt. E.J. Bargman; HOLLANDS TROUW, kapt. J.C. Kreije; DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. P. Haagsma; WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst en DOELWIJK, kapt. J.H. Zeeman.
Naar Hobart Town VICE- ADMIRAAL GOBIUS, kapt. M.W. Zwart; BATO, kapt. W.F. Broeksmit en HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reynders.
Naar Melbourne HONG KONG, kapt. N.H. Keuker; ELIZABETH, kapt. H.R. Bok; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn; BEURS VAN ROTTERDAM, kapt. W.C. Veenstra; JOHANNA CORNELIA, kapt. A.P. Achenbach en CORNELIA, kapt. T.S. Deinum.
Naar Melbourne en Geelong HELLEVOETSLUIS, kapt. W.J. Vos.
Naar Port Philip DELTA, kapt. J.G. Kunst; VIER GEZUSTERS, kapt. P. Verschuur; RIDDERKERK, kapt. H. Noltee; OUD-ALBLAS, kapt. N. Kruymel en WILHELMINA CATHARINA, kapt. N.M. de Groot Stiffry.
Naar Geelong ZUID-HOLLAND, kapt. S. de Boer.
Naar Geelong en Melbourne HUGO GROTIUS, kapt. J. Glazener en GOUVERNEUR-GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. G.F. Rijken.
Naar Adelaide REGINA, kapt. C. Ingerman; HENRIETTE ELIZABETH SUSANNE, kapt. A. Knappert en EDOUARD, kapt. J.M. de Winter.

Afbeelding
Datum 29 juli 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 7 juni. Scheepsvrachten. Het voortdurend gebrek aan producten houdt de vrachten zeer laag, terwijl vele hier disponibel liggende schepen geen andere keus zullen hebben dan of te verzeilen of nog een paar maanden te blijven liggen. Te Soerabaija werden gecharterd de EUGENIE naar Nederland NLG 70 voor suiker en de MARIA EN ELISA à NLG 70 voor suiker en tabak, het laatste artikel per 800 kg. De MARIA MAGDALENA nam aldaar tabak tot NLG 80 aan. Alhier werd genomen de JAN VAN GALEN à GBP 5 voor suiker, te Manila te laden naar Londen. Verder de HENDRIK WESTER en HENDRIKA via China naar Engeland, Amerika of het vasteland, te laden op Whampoa (opm: Huangpu) à GBP 5 per gemeten ton met sh.10 verbetering zo de lading te Shanghae (opm: Shanghai) moet worden ingenomen. Naar China is doorgegaan of ligt op vertrek de JEANNETTE CORNELIA. Disponibel zijn nog alhier de ORION, IDA WILLEMINA, GENERAAL VAN DEN BOSCH en SALATIGA, en op de kust de JAN DANIEL, JEANNETTE, HENDRIK JAN, WILLEM EN KAREL, VIER GEBROEDERS, SPHYNX, CASTOR, ANJER, STAD SCHIEDAM, ZUID-HOLLAND en JAN SCHOUTEN.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Van Anjer wordt ons medegedeeld, dat de op de 22e oktober aldaar gepasseerde schepen MASCHIEF (Amerikaans) en AURORA (Engels) berichtten, dat op de Alceste-klip in Straat Gaspar gestrand is het Nederlandse schip HENDRIK WESTER (opm: bark, bouwjaar 1826; kapt. R.J. Reijnders, zie JB 281054, 081154, 111154 en NRC 141254), komende van Whampoa en bestemd naar Bremen. Het schip was reddeloos, zijnde men bezig zo veel mogelijk op Poelo Leat te bergen. Men wachtte op hulp uit Batavia.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Naar wij vernemen is Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, luit.t.zee 1e klasse G.P.G. Gobius, op de 25e dezer van de rede alhier onder stoom gegaan om hulp te gaan verlenen aan het gestrande schip HENDRIK WESTER (opm: zie JB 251054).

Afbeelding
Datum 08 november 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Op maandag de 13e november aanstaande zal door de ondergetekende voor rekening van wie zulks mogen aangaan, in een der recherche-pakhuizen alhier op publieke veling tegen 4 % vendu-salaris verkocht worden de inventaris, bestaande uit zeilen, touwwerk, ankers, kettingen, masten, rondhouten, provisiën enz., alles afkomstig van het verongelukte Nederlandse schip HENDRIK WESTER (opm: zie o.a. JB 251054).
Batavia, 7 november 1854, P. Landberg & Zoon.

Afbeelding
Datum 11 november 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia. In ons No. 85 deelden wij met korte woorden mede, dat het Nederlandse koopvaardijschip HENDRIK WESTER op de Alceste klip in straat Gaspar verongelukt was (opm: zie JB 251054, gelijk mede in No. 86, dat Zr.Ms. stoomschip BATAVIA derwaarts was vertrokken om zoveel mogelijk hulp te verlenen.
De 3e dezer kwam laatstgenoemde bodem van daar terug, aan boord hebbende de opvarenden van het schip HENDRIK WESTER, waardoor wij in staat zijn nog de volgende mededeling omtrent dat ongeluk te doen.
De HENDRIK WESTER, gevoerd door kapt. R.J. Reijnders, behoort aan de firma Kranenburg en Zonen te Amsterdam en was, zoals wij reeds bericht hebben, bestemd van Whampoa naar Bremen. De lading bestond in gember, lignea, cassia en peper.
In de namiddag van 16 oktober jl. werd het schip door een zware bui uit het O.N.O. van hevige wind en regen met een zware bezette lucht vergezeld, op de Alcestes-klippen ten noorden van Poelow Leat geworpen en was weldra reddeloos.
Hulp van Billiton verkregen, bracht de bemanning gelukkig naar dat eiland over en redde een gedeelte der lading, terwijl het Z.M. stoomschip BATAVIA is mogen gelukken, masten, stengen en ra’s, gelijk mede kettingen en ankers van de verongelukte bodem te bergen.
De opperstuurman van de HENDRIK WESTER is op de overtocht van Billiton herwaarts overleden.

Afbeelding
Datum 14 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 27 oktober. Het Amsterdamse barkschip HENDRIK WESTER, kapt. R.J. Reinders, is op de reis van Hongkong naar Bremen in Straat Gaspar gestrand.
(opm: zie NRC 181254, 291254 en 170155)

Afbeelding
Datum 18 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 27 oktober. De gezagvoerder van het Amerikaanse schip MUSIHUF en het Engelse schip AURORA, op 22 oktober 1854 Anjer passerende, berichten, dat op de Alcesto Klip in Straat Gaspar gestrand is het Nederlandse schip HENDRIK WESTER, kapt. Reinders, komende van Whampoa (opm: Huangpu) en bestemd naar Bremen. Het schip was in reddeloze toestand. Men was bezig om zo veel mogelijk op Poelo Laut te bergen, en zou aldaar op hulp van Batavia wachten.
(opm: zie NRC 141254 en 291254)

Afbeelding
Datum 29 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 11 november. Nopens het vergaan van het schip HENDRIK WESTER – zie ons nommer van 18 december – vernemen wij het volgende. De 16e oktober 1854 des namiddags omstreeks 4 ure, is ten gevolge ener zware bui uit het ONO-en, vergezeld van hevige wind en regen met een dikke lucht op de Alcestos-reven, benoorden het eiland Leat (Poelo Pongo) gestrand het Nederlands koopvaardijschip HENDRIK WESTER, gezagvoerder R.J. Reijnders, toebehorende aan de heren Kranenberg & Zonen te Amsterdam. Het vaartuig kwam van Whampoa (opm: Huangpu) en was bestemd naar Bremen. Door hulp, van Billiton uitgezonden, is de bemanning, bestaande uit de gezagvoerder, twee stuurlieden en tien matrozen, behouden te Tjiroetjoep aangebracht. De opperstuurman is op de verdere overtocht naar Batavia na een zware ziekte overleden. Ook is zowel een gedeelte der lading, bestaande in cassia lignea (opm: peulen van de kassie boom), peper, kaneel en gember, als al de zeilen en het staand en lopend tuig, geborgen. Zr.Ms. stoomschip BATAVIA, hetwelk op het vernemen der tijding door het marine-departement dadelijk naar de plaats van het ongeluk was gezonden, heeft nog de masten met stengen en ra’s, benevens ankers en kettingen, van het wrak kunnen afhalen en de bemanning en een gedeelte der lading naar Batavia overgevoerd.

Afbeelding
Datum 17 januari 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Batavia, 25 november. Op een bericht, de 20e oktober van Anjer bij de vice-admiraal commandant der zeemacht ontvangen, dat het Nederlands particuliere schip HENDRIK WESTER, gezagvoerder R.J. Reijnders, van Whampoa (opm: Huangpu) naar Bremen bestemd, op de Alcestes-klip in straat Gaspar gestrand was en hulp van Batavia wachtte, werd Zr.Ms. stoomschip BATAVIA nog diezelfde nacht naar de plaats van het ongeval gezonden om alle pogingen tot redding aan te wenden. Daar aangekomen vond men het schip in een reddeloze staat en verlaten op een der Noordelijkste Alcestes reven in 1½ vadem klipgrond. Een groot gedeelte der lading, enig tuig, en de bemanning waren reeds te Billiton aan de wal gebracht. Het is de BATAVIA mogen gelukken de drie masten met stengen en ra´s, benevens ankers en kettingen en verdere zware voorwerpen van het wrak af te halen en te redden. Daarna stoomde die oorlogsbodem naar Tjeroetjoep, de hoofdplaats van Billiton, om de bemanning en een gedeelte der geredde lading, voor zo veel de bergruimte toeliet, aan boord te nemen, en kwam met een en ander de 5e dezer te Batavia terug. (opm: zie NRC 141254)

Afbeelding