Inloggen
ORTELIUS - ID 10426


Kroniekberichten

Datum 10 juli 1830
Krant PVA - Postryder van Antwerpen

Eergisteren na middag, by het afloopen van het schip den ORTELIUS, schol (opm: scheelde) het weynig of men had een groot ongeluk te betreuren. Eene zeyl-sloep, waer in vyf mannen gezeten waeren, bevond zich in het midden der Schelde, en wel op de linie die den Ortelius by zynen aftogt moest doorklieven (opm: de uitloop na de tewaterlating): dit ligt vaertuyg wierd omgeworpen, de manschappen in de rivier geploft, die gelukkiglyk alle zyn gered geworden.

Afbeelding
Datum 26 juli 1831
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Op de rede van St. Helena lagen den 1 juni de Hollandse schepen ORTELIUS, kapt. Claeys, AUGUSTE, kapt. Flemming, de ANTHONY, kapt. Schaap, alle van Batavia.

Afbeelding
Datum 13 september 1831
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 10 september. Zr.Ms. brik DE WINDHOND, kommandant H.F. Tengbergen en Zr.Ms. korvet DE HELDIN, zijn alhier binnen 's Rijks dok gehaald; ook is alhier weer ter rede gekomen Zr.Ms. korvet AMPHITRITE, kommandant J.P. Machielsen.
Eergisteren is alhier ter rede gekomen ORTELIUS, kapt. P. Klaassen (opm: J. Claeys), van Batavia, met koflie en suiker, op order.
Den 7 en 8 dezer zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen:
THE FALCON, kapt. R.P. Littleworth, van Menton (Gibraltar), met citroenen; DE VROUW GEZINA, kapt. H. Lindenboom, van Riga, met hennepzaad, dit schip moet quarantaine houden; ANTONIUS, kapt. G. Roskamp, van Bergen, laatst van Brielle, met stokvis en traan.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen, en eergisteren en heden van onze rede naar zee gezeild: GUERNSEY-LILLY, kapt. P. le Maistre, naar Jersey, met ballast; THE GLORY, kapt. J. Cornwall, naar Yarmouth, met boomschors.

Afbeelding
Datum 13 september 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 11 september. Het schip ORTELIUS, kapt. J. Claeys, van Batavia naar Vlissingen, te Falmouth binnen, heeft den 4 dezer de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 15 september 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 14 september. Te Vlissingen zijn Zr.Ms. brik DE WINDHOND, commandant H.F. Tengbergen en Zr.Ms. korvet DE HELDIN binnen 's Rijks dok gehaald; ook zijn aldaar ter rede gekomen Zr.Ms. korvet AMPHITRITE, commandant J.P. Machielsen; kapt. P. Klaassen (opm: ORTELIUS, kapt. J. Claeys) van Batavia, op order, en voor Antwerpen bestemd kapt. R.P. Littleworth, van Menton, kapt. H. Lindeboom van Riga, welke quarantaine moet houden en kapt. G. Roskamp van Bergen, laatst van Brielle; ook zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en van gemelde rede naar zee gezeild kapt. P. le Maistre naar Jersey en kapt. J. Cornwall naar Yarmouth.

Afbeelding
Datum 09 september 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading naar Batavia:
Het Nederlands gekoperd fregatschip ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, hebben uitmuntende inrichtingen voor passagiers.
Het Nederlands gekoperd fregatschip NEDERLANDSE NIJVERHEID, kapt. A.L. van der Valk, hebbende zeer goede inrichtingen voor passagiers, om in de loop dezer maand te vertrekken.
Adres ten kantoren van Kuyper, Van Dam & Smeer en Hudig & Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 21 januari 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Cadix en Gibraltar, het Nederlands kofschip VERTROUWEN, kapt. B.J. Bakker, om ten spoedigste te vertrekken. Adres bij W. Smith & Co., cargadoors.
Naar Batavia, het Nederlands fregatschip GENERAAL CHASSÉ, kapt. Martinus Harkema, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers; vertrekt de 27e dezer. Adres ten kantore van Hudig en Blokhuyzen en Kuyper, Van Dam en Smeer.
Naar Batavia, met uitmuntende inrichtingen voor passagiers, het snelzeilend Nederlands gekoperd fregatschip ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, om de 2e februari aanstaande, weer en wind dienende, van Helvoet te vertrekken. Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer en Hudig en Blokhuyzen en bij de kapitein aan boord.

Afbeelding
Datum 02 juli 1836
Krant JB - Javabode
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 30 juni. Gisteren arriveerde alhier de Nederlandse brik JOHANNA, kapt. E. Bergman, van Rotterdam vertrokken de 19e februari.
Heden arriveerden alhier het Nederlandse schip ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, met enige passagiers, de 26e februari van Hellevoetsluis vertrokken, en de Nederlandse brik ADRIANUS JACOBUS, kapt. A. Plokker, met een passagier, de 20e februari van Rotterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 12 juli 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 juli. Kapt. H.K. Dijkhuis, van Suriname in Texel binnen, heeft de 13e mei bij Braamspunt in goede staat gepraaid het schip DE JONGE LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, van Amsterdam naar Suriname; aan boord was alles wel.
Het schip KORTENAER, kapt. A. Glazener, van Rotterdam naar Batavia, is de 29e juni en het schip ZEEMANSHOOP, kapt. J.A. Witzen, van Amsterdam naar Batavia, de 1e juli op de hoogte van de Singels gepraaid door de Texelse loodsschipper J.P. Kuiper, voerende de loodsboot No. 3.
Het schip CATHARINA, kapt. E.R. Huisman, van Amsterdam naar Demerary en DE JONKVROUW ELIZABETH, kapt. H.L. Heeres, van Rotterdam naar Liverpool, waren de 4e dezer op de hoogte van Douvres.
Het schip ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, van Rotterdam naar Batavia, laatst van Torbay, is de 6e mei gepraaid op de 21 gr. breedte en 33 gr. lengte.

Afbeelding
Datum 31 december 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 27 december. De brik JANE AYRE, kapt. J. Williams, die bij het Steenen Baken ten anker lag, is op het Goereese strand geraakt en totaal verbrijzeld; de equipage is alhier aangekomen.
Het schip ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, van Batavia, heeft manschap aangenomen en men was bezig het tussen de hoofden (opm: havenhoofden) te brengen. Er drijft veel ijs op de stroom.

Afbeelding
Datum 07 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 6 januari. Aangaande het schip (opm: fregat) ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, van Batavia naar Rotterdam (bevorens gemeld), wordt van Rotterdam van den 31 december 1836 bericht, dat het lek was en zou moeten lossen; een der lichters, beladen met 100 balen koffij en 100 blokken tin, was gezonken.

Afbeelding
Datum 29 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant

De veiling van de schepen ORTELIUS en BORNEO, aangekondigd tegen den 27 dezer (opm: zie RC 180437), is uitgesteld tot den 2 mei a.s. (opm: vervolgens tot 9 mei).

Afbeelding
Datum 06 juli 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 5 juli. Schipper I. Hervens van de loodsboot no. 7, den 4 dezer in de Maas gearriveerd, rapporteert den 30 juni in het Kanaal twee loodsen gegeven te hebben aan het schip ’s GRAVENHAGE, kapt. D.J. Bulsing, van Batavia.
Nog rapporteert gemelde schipper, den 28 juni gepraaid te hebben bij de Singels (opm: ondiepten in de inham bij Winchelsea, 10 mijl west van Dungeness) kapt. F. Matthysen, voerende het schip (opm: fregat) ANTHONY, aan welks boord alles wel was, hebbende wind O.N.O; ook passeerde hij dezelfde dag het schip (opm: fregat) CANTON, en den 1 dezer, bij de Singels, het schip (opm: fregat) VASCO DA GAMA.

Afbeelding
Datum 02 maart 1838
Krant ZP - Zeepost

Het schip (opm: fregat) CANTON, kapt. D.G. Niesen, is den 13 oktober 1837 van Batavia naar Sourabaya vertrokken en zoude in het begin van november de reis naar Rotterdam aanvaarden.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1840
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brouwershaven, 21 augustus. Heden is uitgezeild het Nederlands fregatschip CANTON, kapt. J. Lourens, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 29 juni 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen, Brouwershaven, CANTON, Lourens, van Batavia naar Rotterdam.
AMBOINA, kapt. D. Charlau, van Banjoewangie naar Rotterdam.
RC 290641
Advertentie. Te Vlaardingen ligt in lading naar Gibraltar en Malaga het Nederlands schoenerschip TREKVOGEL, kapt. J. Spanjersberg, om spoedig te vertrekken.
Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 03 juli 1841
Krant OHC - Opregte Haarlemsche Courant

Advertentie. Mochten wij ons op den 22ste dezer, toen wij van onze drie ter koopvaardij varende zoons verblijdende berichten van hen zelven ontvingen, verheugen, weinig dachten wij heden reeds in diepen rouw gedompeld te zullen worden, door het ontvangen van een bericht, dat onze oudste veel geliefde zoon Arend Ojers, 3de Stuurman op het Koopvaardij Fregatschip CANTON, kapitein J. Lourens, op den 12de maart 1841, in den ouderdom van 23 jaar, op zijne terugreis van Batavia, aan boord, aan hevige koortsen was overleden; gevoelig is voor ons dit verlies, daar wij hem ieder ogenblik in ons midden verwachtten, en dit de tweede oudste zoon is, die wij binnen twee jaren moesten verliezen. De Almachtige God schenke ons kracht, om deze beproeving met gelatenheid te dragen.
Maarssen, 26 juni 1841 J. Ojers,
J.A.M. Ojers, geb. Röckus
DC 030741
Advertenties. De ondergetekenden zijn voornemens op zaterdag 3 juli, des namiddags ten 3½ ure, het fregatschip ’s HERTOGENBOSCH te water te laten, indien het water de vereiste hoogte zal bereikt hebben.
B. van Limmen en Comp.

Afbeelding
Datum 26 februari 1842
Krant DC - Dordtsche Courant

Advertentie. H. Montauban van Swijndregt, F. van Dam, F.N. Montauban van Swijndregt en W. van Dam, H.H. Zoon, makelaars te Rotterdam, zijn van mening op dinsdag 8 maart 1842, des namiddags ten vier ure, in het Lokaal op de hoek der Scheepmakershaven en Bierstraat, publiek te veilen: Het hol van het kopervaste en gekoperde fregatschip CANTON, lang 38,05 el, wijd 6,52 el, hol 5,70 el, en alzo groot 628 tonnen, liggende aan de Scheepstimmerwerf “Rotterdams Welvaren”, aan de Hoogenzeedijk, even buiten deze stad.
(opm: bouwjaar 1830, laatste kapitein J. Sap, die evenwel niet meer met het fregat heeft gevaren; de koper bleek een sloper, getuige de opmerking ‘schip gesloopt’ die de Ontvanger op 15 september meegaf bij het naar Den Haag terugzenden van de zeebrief)

Afbeelding