Inloggen
SARA LYDIA - ID 10314


Kroniekberichten

Datum 09 januari 1838
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 8 januari. Den 6 dezer zeilden van Helvoetsluis SARA LYDIA, B. van der Tak, naar Batavia; FORTUNA, L. Berkhoff, naar Nantes; JOHANNA CATHARINA, R.D. Lovius, naar Duinkerken, WEBBINA, B.H. Kuiper, naar Newry; JONGE JAN, T.B. Teunissen, naar Baltimore; GOEDE VERWACHTING, A. Hogendijk, naar Gibraltar; FELIX, A. Smoor, naar Bordeaux; HOOP EN VERWACHTING, J. Haasnoot, naar Dublin; HOOP, L. Storm, naar Rochefort; ZWAANTIENA, H.J. Schuring, naar Guernsey; ANTOINETTE, P.C. Peters, en NIORD, P.H. Brinck, naar Triëst; JOHANNA, H.T. de Jong en DE HOOP, E.H. Mugge, naar New-York; MARIA, E. Pekelder, DIANA, R.H. Duit, en MERWESTROOM, D.H. Hazewinkel, naar Belfast; SOPHIA, N. Michelsen, naar Antwerpen, en GEZIENA, P.P. Muntendam, naar Havre.
Den 7 dezer zeilden DE BEURS, C. van Alen, naar Antwerpen; MAASNYMPH, J.T. Verschuur, naar Philadelphia, en arriveerden AMPHITRITE, J. Jaborg, van Baltimore, en ’s LANDS WELVAREN, W. Schep, van Lissabon.
Den 8 dezer zeilde VROUW MAARTJE, J. Spanjersberg, naar Lissabon; de wind O.N.O.

Afbeelding
Datum 18 april 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 16 april. De 13e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip het SCHOON VERBOND, kapt. B. Draijer, met twee passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 6e januari, en het dito schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met een passagier, vetrokken van Rotterdam de 7e januari.
De 14e dezer zijn hier aangekomen het dito schip NEDERLANDEN, kapt. A.J. Struijk, met vier passagiers, vertrokken van Amsterdam de 7e december, de dito schoener PHOENIX, kapt. H. Eeltjes, vertrokken van Middelburg de 7e januari, en het dito schip de MAAS, kapt. M. van Velthoven, vertrokken van Rotterdam de 6e december.
Heden is hier aangekomen het dito schip VERONICA, kapt. D.G. Doeksen, vertrokken van Rotterdam de 3e december, en het dito schip CLAUDIUS CIVILIS, kapt. W. Groen, met vijf passagiers en Zr.Ms. troepen, vertrokken van Amsterdam de 6e januari.

Afbeelding
Datum 29 januari 1839
Krant ZP - Zeepost

Het schip (opm: fregat) SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van Rotterdam naar Batavia, is volgens bericht van Helvoet van de 28e januari, de vorige dag met uitzeilen op het Pampus aan de grond geraakt doch die nacht weder vlot en over het Pampus ten anker gekomen.

Afbeelding
Datum 05 februari 1839
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip SARA LYDIA, kapt. Van der Tak, van Rotterdam naar Batavia, op 27 januari van Helvoet naar zee gezeild, is volgens brief van daar van 28 dito, daarbij op het Pampus aan de grond geraakt, doch die voormiddag weder vlot geworden en over het Pampus geankerd.

LC 050239
’s Gravenhage, 30 januari. De gezagvoerder van het koopvaardijschip RHOON EN PENDRECHT, J. Schaap (opm: kapt. Aamrik Schaap), is als Broeder in de orde van de Nederlandsche Leeuw opgenomen.

Afbeelding
Datum 07 februari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 5 februari. De 3e dezer des namiddags, zeilde naar zee het schip SARA LYDIA, kapt. P. van der Tak, naar Batavia hebbende ijssloepen bij zich tot adsistentie.
De 3e dezer arriveerden uit zee de schepen WEMELINA KRANENBURG, kapt. A. Kiers, en AGATHA, kapt. B.J. Potjewijd, beide van Londen, ONRUST, kapt. P.R. Huisman, en ONRUST, kapt. F. Guijt, beide van Liverpool, en RIGA, kapt. L.J. Doekes, van La Tremblade (opm: 45º46’ N.B. 1º8’ W.L.), welke alle bij de Goereese haven ten anker zijn gekomen.
De 4e dezer arriveerden uit zee de schepen HILLECHINA, kapt. H.H. Brakke, JOHANNA, kapt. H.T. de Jong, en JOHANNA GESINA (opm: ook JOHANNA GEZIENA), kapt. P.G. Schuur, alle van Liverpool. Dezelve zijn door adsistentie van ijssloepen, alsmede die bij de Goereese haven geankerd lagen, op het kanaal gebracht.

Afbeelding
Datum 12 februari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 11 februari. Aan deze stad is gearriveerd het schip RIGA, kapt. L.J. Doekes, van La Tremblade met ruw zout.

DC 120239
Dordrecht, 11 februari. De SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van Rotterdam naar Batavia bestemd, en de 5e dezer te Vlissingen binnengelopen, is aldaar vervolgens in 's Rijks dok gehaald om de schade, door het ijs aan de koperen huid bekomen, te herstellen.

Afbeelding
Datum 25 februari 1839
Krant ZP - Zeepost

Het schip SARA LYDIA, kapt. Van der Tak, van Rotterdam naar Batavia, is de 22e februari na gerepareerd te hebben uit de Dokhaven (opm: te Vlissingen, zie DC 120239) gehaald.

Afbeelding
Datum 26 februari 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Middelburg, 22 februari. Het schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, hetwelk in de binnen dok-haven te Vlissingen gerepareerd heeft, is weder ter rede gebracht.

Afbeelding
Datum 07 maart 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 6 Maart. Volgens bericht van Vlissingen, van de 4e dezer, is de SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van daar gezeild om de reis naar Batavia te vervorderen.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1839
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het gerucht van het verongelukken bij de Kaap de Goede Hoop van het schip (opm: fregat) SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van Rotterdam naar Batavia, is gebleken ongegrond te zijn, dewijl bij heren reders te Rotterdam, noch bij anderen iets bekend is, temeer is bovengemeld schip eerst 4 maart van Vlissingen vertrokken en lopen de berichten van Indië in Holland tot 23 april, zodat men toen aldaar geen latere berichten van de Kaap de Goede Hoop kon hebben dan van het laatst van februari of begin van maart.
(opm: het schip zou tot loop 1856 in de vaart blijven, en werd alsdan lek in de Algoa Baai binnengebracht en verkocht!).

Afbeelding
Datum 18 oktober 1839
Krant LC - Leeuwarder Courant

Uit de Javasche Courant blijkt, dat op den 10 juni l.l, ter rede van Batavia is aangekomen het schip (opm: fregat) SARA LYDIA, aan boord hebbende de heer Raad van Indië, Mr. P. Merkus, met nog een aantal passagiers; door welk bericht gelukkigerwijs gelogenstraft wordt het vroeger in omloop geweest zijnde gerucht, wegens een aan dien bodem overkomen ongeluk.

Afbeelding
Datum 17 december 1839
Krant ZP - Zeepost

Kapt. B. van der Tak, voerende het schip (opm: fregat) SARA LYDIA, van Batavia te Brouwershaven binnen, rapporteert volgens brief van daar van de 15e december, op zijn uitreis op de 1e mei des morgens ten 6 ure op 39º30’ Z.B. en 16º10’ O.L. van Greenwich gezien te hebben een buitengewone grote ijsberg, welke volgens gedane meting 250 voeten boven de oppervlakte der zee verheven was en zich ½ mijl in de lengte uitstrekte. Op een kleine afstand dreven drie grote ijsklompen, welke van de ijsberg afgebroken schenen te zijn.

Afbeelding
Datum 16 maart 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 15 maart. De 12e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak; NEÉRLANDS KONING, kapt. M. Schaap, JOHANNA CORNELIA, kapt. H.G. Henrichs, en WELTEVREDEN, kapt. B.H. Meyerhoff, eerstgemelde laatst van Brouwershaven; zijnde de laatstgenoemde op het Pampus aan de grond gezeild.

Afbeelding
Datum 25 maart 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 maart. Zr.Ms. oorlogsbrik PEGASUS, benevens de stoomschepen ETNA en HEKLA, zijn dezer dagen alhier van Hellevoetsluis aangekomen en liggen op stroom, om de koning bij hoogstdeszelfs tegemoet geziene komst mede te begroeten. De rivier de Maas zal bij die gelegenheid een verrukkelijk schouwspel opleveren, ook door een onafgebroken linie van fraaie koopvaardijschepen, die, tot zelfs ver voorbij de stad, zo naar boven als beneden, daarin liggen zal, al welke schepen, meer en min luisterrijk, met vlaggen versierd zullen zijn, terwijl een der grootste, de SARA LYDIA, juist gelegen voor het hotel van waar Z.M. hoogstdezeszelfs nachtverblijf zal houden, naar verzekerd wordt, des avonds schitterend geïllumineerd zal wezen.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1841
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 oktober. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski, met één passagier, vertrokken van Amsterdam de 5de juli, dito schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met één passagier, vertrokken van Rotterdam de 17de juli.

Afbeelding
Datum 19 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Helvoetsluis, 17 mei. Het schip SARA LYDIA, van Batavia, is door Zr.Ms. stoomschip CERBERUS, van voor het Pampus alhier op het Kanaal gesleept.

Afbeelding
Datum 04 oktober 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Op morgenmiddag ten één uur, zullen aan het postkantoor te Weltevreden, brieven pakketten worden gesloten voor de Nederlandse schepen HENDRIKA, kapt. J. Admiraal, naar Rotterdam en per de CAROLINA EN JOHANNA, kapt. Rembis, naar China.
Batavia, 3 oktober 1843. De postmeester J. Boshuizen
JC 041043
Scheepsberichten. Batavia. Aangekomen.
30 september. Nederlands schip LOUISA MARIA, kapt. B.C. Jaski, vertrokken van Amsterdam de 12e juni, met Zr.Ms. troepen, met vier passagiers.
2 oktober. Nederlands schip WILHELMINA LUCIA, kapt. J.P. Carst, vertrokken van Amsterdam de 12e juni; dito schip LUCIPARAS, kapt. J. van Deun, vertrokken van Amsterdam de 4e juli; dito schip KOLONEL KOOPMAN, kapt. N. Oliefs (opm: N. Ölufs), vertrokken van Rotterdam de 24e juni, met enige passagiers; dito schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, vertrokken van Rotterdam de 12e dito, met 18 passagiers; Nederlands schip DILIGENCE, kapt. L. Smit, vertrokken van Amsterdam de 12e juni; dito schip TERNATE, kapt. S. van de Kapper, vertrokken van Rotterdam de 12e juni.

Afbeelding
Datum 27 december 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Op aanstaande zaterdag de 30e dezer, zullen aan het postkantoor te Weltevreden brieven pakketten worden gesloten voor het Nederlandse schip (opm: fregat) SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, naar Rotterdam.
Wijders zijn er brieven pakketten geopend voor het Nederlands schip (opm: bark) GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. D. den Haas, naar Amsterdam, welke pakketten in de loop dezer week op bovengemelde plaats en uur zullen worden gesloten.
Batavia, de 26e december 1843 De Postmeester,
. J. Boshouwer

Afbeelding
Datum 30 december 1843
Krant JC - Javasche Courant

Postkantoor. Wordt ter kennisse van het publiek gebracht, dat op aanstaande dinsdag de 2e januari 1844, voor het Nederlands schip SARA LYDIA (opm: fregat), kapt. B. van der Tak en op zaterdag de 6e daaraanvolgende voor het Nederlands schip (opm: bark) GRAAF VAN HOGENDORP, kapt. D. den Haas, beide bestemd naar Rotterdam.
Batavia, de 29e december 1843 De postmeester,
J. Boshouwer

Afbeelding
Datum 18 augustus 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 augustus. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met 4 passagiers en 179 man troepen, de 17e april vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 september 1848
Krant DC - Dordtsche Courant

Door de Nederlandse Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 13 schepen, als:
Voor Amsterdam: MARGARETHA JOHANNA, kapt. M. Schou; DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn; NIJVERHEID, kapt. G.J. van der Meij; SARA JOHANNA, kapt. H. Sweijs; SARA MARIA, kapt. J. Kooij; DILIGENCE, kapt. L. Smit; GEERTRUIDA MARIA, kapt. C. Spiegelberg, van Dordrecht.
Voor Rotterdam: MADURA, kapt. P. Nap; ELISE SUSANNE, kapt. N.A. Dijkema; MENADO, kapt. J.R. Rijken; SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak; GENERAAL CHASSÉ, kapt. J.M. de Winter Jr.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 17 januari 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 januari. De 12e dezer is hier aangekomen de Nederlandse bark GERARDINA, kapt. M.J. Witsch, de 4e september vertrokken van Rotterdam.
De 13e dezer zijn hier aangekomen het dito schip GENERAAL CHASSÉ, kapt. J.M. de Winter, de 18e september vertrokken van Rotterdam, de dito bark DRIE MARIA’S, kapt. L.G. Verbeek, de 18e september vertrokken van Rotterdam, het dito schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met een aantal passagiers, de 8e oktober vertrokken van Rotterdam, en de dito bark de ZWIJGER, kapt. J.H.. Mugge, de 23e september vertrokken van Dordrecht.
Gisteren is hier aangekomen de dito brik HENRICA, kapt. J.R. de Boer, de 13e oktober vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen de dito bark STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman, met een passagier, de 28e september vertrokken van Zierikzee, en de dito bark de DRIE VRIENDEN, kapt. H. de Wijn, met enige passagiers, de 26e september vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 07 januari 1852
Krant JC - Javasche Courant

- Te Samarang aangekomen schepen:
December 29 – Nederlands stoomschip PADANG, kapt. A.H. Bisschip Grevelink, van Batavia 28 december, met 10 passagiers.
December 31: Nederlandse bark RIDDERKERK, kapt. M. Noltee, van Macao 13 december.
- Van Samarang vertrokken schepen:
December 27 - Zr.Ms. stoomschip ARDJOENO, kapt.luit.t.zee A.J. Voet, koersstellende om de noordwest; Nederlandse bark JUNO, kapt. W.J. Chevalier, met enige passagiers naar Nederland.
December 28 – Nederlands stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Curtis, met drie passagiers en Zr.Ms. troepen naar Soerabaija.
December 31 – Nederlands stoomschip PADANG, kapt. A.H. Bisschop Grevelink, met vijf passagiers en bannelingen naar Soerabaija.
Januari 1 – Nederlandse bark NAUWAN ELJOESOOR, kapt. C. Monteiro, naar Soerabaija.
- Ter rede van Samarang liggende schepen:
Zr.Ms. roei-kanonneerboot No.14, Nederlandse fregat EMMA GONDA SARA CLASINA, Nederlandse barken DOROTHEA HENRIETTE, RIDDERKERK, EMILIE SHAT ELVRET, NAGA LAUR, BACH MASTORA, en FATAHOOL HAIR, Nederlandse brikken FAVORIE, SALMA en FIEDHA RACHMAN, Nederlandse schoeners LOUISE en BIENTANG TOEDJOE, en twee buitenlandse schepen.
- Te Soerabaija aangekomen schepen:
December 25 - Nederlandse bark SALMA, kapt. Said Ibrahim Albabassij, van Samarang 23 december met Zr.Ms. troepen en bannelingen; Nederlandse bark JADUL KARIM, kapt. Said Mohamat bin Hoesin Atas, van Batavia 20 december.
December 29 – Nederlands stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. G. Curtis, van Batavia 25 december, met 7 passagiers en Zr.Ms. troepen en bannelingen.
December 30 – Nederlandse bark SAID MASKOOR, kapt. Abdul Kasim, van Batavia 23 december met twee passagiers.
- Van Soerabaija vertrokken schepen:
December 25 – Nederlandse kotter LITTLE TOT, kapt. Katjoong, naar Toeban; Nederlandse bark PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. C.F. Eijlerts, naar Nederland via Banjoewangie.
December 28 – Nederlandse schoener GLEANER, kapt. J.F. Thierbach, naar Batavia; Nederlandse bark MANSOOR SARIE BANJERMAAS, kapt. Hadjie Mohamat Ijasin, naar Grissee, Nederlandse bark GOANSEEN, kapt. Tan Tekkiem, naar Grissee, Nederlandse schoener FATHOOL MOEBARAK, kapt. Pa Salea, naar Grissee.
- Ter rede van Soerabaija liggende schepen:
Zr.Ms. wachtkorvet NEHALENNIA, Zr.Ms. stoomschepen VESUVIUS, BATAVIA, PHOENIX, HEKLA, BORNEO, ONRUST, ETNA, Zr.Ms. schoenerbrik BANKA, Zr.Ms. stoomadviesvaartuig TJIPANAS, en de koopvaardijschepen: Nederlands stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, Nederlandse fregatten LUCIA MARIA, HELENA, ISIS, FANNY, SARA LYDIA en EL MACHLAAR, Nederlandse barken FATAL MAAN, MOSAMBIQUE, NEERLANDS KONINGIN, WILLEM DE CLERCQ, ELIZE, ADERAAK, NAIM BALGIER, CAMBA TORIDA, ABDUL HASSIEM, JADUL RACHMAN, AL ALAWIE, ASSAD DULLAH, SALMA, JADUL KARIEM en TATAS BANJERMASSING, de Nederlandse schoeners ZEEMANSHOOP, SOEIKIT, MERCURIUS, INDRAM ELJOESOER en FATAAL MOEBIEN, en de Nederlandse boot GOANSEENG.

Afbeelding
Datum 16 januari 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 november. In scheepsvrachten valt het volgende te melden: het Engelse schip PANAMA is beladen met rijst à GBP 3 en suiker à GBP 4 voor Amsterdam. Het Engelse schip EUPHROSYNE is gecharterd voor rijst en suiker à GBP 3.15 naar Valparaiso.
Het Engelse schip ELISA HART is nog zonder bestemming. Het Hamburger schip ELBE werd voor Hamburg bevracht à GBP 3.
Wat Nederlandse schepen betreft is de ANNA MARGARETHA gecharterd voor Rotterdam rijst à NLG 75, suiker à NLG 80 en arak à NLG 110.
De OCEAAN in Holland gecharterd à NLG 80 voor alle goederen, laadt voor bevrachters rekening suiker à NLG 85 en arak à NLG 115, en voor vervrachters rekening tot opvulling van de disponibele ruimte rijst à NLG 65.
De EENDRAGT MAAKT MAGT laadt suiker en arak volgens bepaling zo men wil tot een gemiddelde vracht van NLG 85.
De GELDERLAND laadt suiker en arak, zo men zegt à NLG 80 en NLG 115. De CLARA HENRIETTE laadt op de kust, zijnde in Holland bevracht à NLG 78. Disponibel zijn nog: de ZEEMEEUW en NOORD, terwijl de PHILIPS VAN MARNIX; JAVA en SARA LYDIA voor eigen rekening laden. Het Zweeds schip SOLIDE laadt voor eigen rekening naar Zweden, de ALCYON, het Engels schip INCONSTANT en het Pruisisch schip WILHELMINE zijn zonder bestemming. Het Engelse schip ENCHANTRESS gaat naar Singapore.

Afbeelding
Datum 19 juni 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 juni. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 30 schepen:
Voor Rotterdam: NOORD, kapt. H.R. Ruhaak; JAN DANIEL, kapt. J.H. Zeeman; CORTGENE, kapt. J.A. Scott; SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak; MENADO, kapt. N.N.; GENERAAL VAN DEN BOSCH, kapt. F. Parlevliet; WENA, kapt. J.F. des Ruelles; JULIA, kapt. J. Teygeler; OTTO, kapt. P. Flens.
Voor Amsterdam: VRIENDEN, kapt. J.A.T. Tydeman; CLARA HENRIETTE, kapt. N.D. de Boer; OUD-ALBLAS, kapt. N. Kruymel; JAVA, kapt. L. Tak; WILHELMINA ARNOLDA, kapt. J.L. Mulder; GELDERLAND, kapt. A. van Oosteroom; NIJVERHEID, kapt. J.A. Mooi; JAN VAN BRAKEL, kapt. W.L. Esinck, JAN HENDRIK, kapt. H. de Jong; PHILIPS VAN MARNIX, kapt. E. van Duyn; DOROTHEA, kapt. H. Visser; CORNELIA, kapt. J.J.C. Noodt; SUSANNA CHRISTINA, kapt. J.J.H. Stolte; LAURA & ADÈLE, kapt. K.L. Swart; JULIE CLAIRE, kapt. H. de Wijn.
Voor Dordrecht: BATO, kapt. W.F. Broeksmit.
Voor Schiedam: MAASNYMPH, kapt. C. van der Steen; LOUISE PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. G.G. Lion; H. WILLEBRORDUS, kapt. P. Lommerse; BANTAM, kapt. B.G. van der Bolck.
Voor Middelburg: ZWALUW, kapt. E.N.F. van Wulven.

Afbeelding
Datum 13 september 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 10 september. Het te Rotterdam te huis behorende fregatschip SARA LYDIA, kapt. Van der Tak, van die plaats naar Java bestemd, is heden alhier met ingeslagen boeg en andere belangrijke schade binnengelopen. Het schip bekwam deze schade in de gepasseerde nacht door aanzeiling.

Afbeelding
Datum 06 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 2 november. Het Nederlandse fregatschip SARA LYDIA, kapt. Van der Tak, van Rotterdam naar Batavia bestemd, hetwelk alhier de 10e september binnenliep om de in aanzeiling bekomen schade te repareren – zie ons nommer van de 13e september – is hedenmorgen uit het dok komende aan de grond geraakt en zal opnieuw in het dok moeten halen om onderzocht te worden. (opm: zie NRC 071153)

Afbeelding
Datum 07 november 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Plymouth, 3 november. Het koper van het Nederlandse fregatschip SARA LYDIA, kapt. Van der Tak, – zie ons nommer van gisteren – zal er moeten afgenomen worden, om het schip na te kunnen zien.

Afbeelding
Datum 12 april 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 10 april. De 8e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen GOUVERNEUR-GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. C.E. Hoeksma, met drie passagiers, de 25e november vertrokken van Rotterdam, ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, met 13 passagiers, de 13e december vertrokken van Rotterdam, JAN SCHOUTEN, kapt. J. Coening Meijer, de 14e december vertrokken van Dordrecht, NIJVERHEID, kapt. E.L. Kerkstra, met 7 passagiers en Zr.Ms. troepen, de 23e december vertrokken van Nieuwediep, SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met 6 passagiers, de 25e december vertrokken van Plymouth, CERES, kapt. F. Mellema, de 8e februari vertrokken van Geelong, ORION, kapt. C.M. Borghorst, de 4e februari vertrokken van Sydney, KOOPHANDEL. kapt. P.L. du Pain, de 11e februari vertrokken van Hobart Town, MAKASSER, kapt. W. Timmermans, de 23e februari vertrokken van Hobart Town, JEANNETTE EN CORNELIA, kapt. T.K. Veldman, de 28e februari vertrokken van Adelaide, en JACOB ROGGEVEEN, kapt. J. van Marken, de 2e maart vertrokken van Diemensland.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen AGNETA, kapt. Crab Hellingman, de 2e maart vertrokken van Port Adelaide, JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke, de 14e november vertrokken van Hartlepool, IJSTROOM, kapt. N.D. Steenveld, de 20e november vertrokken van Liverpool, OTTO, kapt. P. Flens, met een passagier, de 22e februari vertrokken van Hobart Town, en SPHYNX, kapt. G. Wigman, de 2e maart vertrokken van Adelaide.

Afbeelding
Datum 28 juni 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 28 juni. In de vroege morgen van de 24e dezer verliet het door het Gouvernement voor de reis naar Japan in dit jaar ingehuurde Nederlandse koopvaardijschip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, de rede om de reis derwaarts aan te nemen, aan boord hebbende de pakhuismeester, boekhouder en scriba P.J. Lange, de assistent der 1e klasse J.A.G.A.L. Baslé, en de kambangpachter R.J. Lange.

Afbeelding
Datum 20 december 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 december. De 16e dezer is hier aangekomen het Nederlands schip SARA JOHANNA, kapt. L.P. Wassenaar, met twee passagiers, van Londen, de 1e november vertrokken van Kaap de Goede Hoop.
Heden zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met twee passagiers, de 29e november vertrokken van Japan, en CONSTANTIA, kapt. C.J. Kaleshoek, de 1e september vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 09 februari 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 februari. Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip OUDERKERK AAN DEN AMSTEL, kapt. D.H. Kramer, de 12e november vertrokken van Rotterdam.
Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, met een passagier, de 28e oktober vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 03 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 8 februari. Scheepsvrachten. De arrivementen (opm: aankomsten) van vrachtzoekende schepen waren minder talrijk dan de vorige maand. Vrachten bleven, ofschoon producten zeer verminderden vrij wel gesouteneerd (opm: gehandhaafd), daar ieder zich haast, met het oog op de Europese prijzen, om het nog voorradige zo spoedig mogelijk af te schepen. Naar Nederland werden de volgende Nederlandse schepen bevracht, als: JANNETJE (door de Factorij) à NLG 105 voor suiker en koffij op de kust. PRINS MAURITS NLG 100 voor suiker alhier en NLG 105 voor suiker en koffij te Samarang te laden. PRINSES MARIANNE à NLG 105 voor suiker hier en te Indamayoe te laden. DERKINA TITIA NLG 105 voor suiker op de kust. TWEE JEANNES NLG 105 voor suiker op de kust en NLG 120 voor arak (opm: rijstbrandewijn) hier. ADMIRAAL JAN EVERTSEN NLG 92,50 voor rijst, NLG 97,50 voor suiker alhier. AMERIKA NLG 97,50 voor rijst, NLG 115 voor lichte goederen alhier. EENSGEZINDHEID NLG 105 voor suiker op de kust.
Onbevracht zijn nog TWEELINGZUSTERS, HERMAN, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL en SARA LYDIA, die allen nog lossen moeten.

Afbeelding
Datum 29 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 maart. Scheepsvrachten. De volgende Nederlandse schepen werden à NLG 105 door de Factorij gecharterd : HERMAN, SARA LYDIA, OUDERKERK AAN DEN AMSTEL, VERTROUWEN en PICTURA. Later werd nog de RIJSWIJK à NLG 100 door hetzelfde lichaam opgenomen. DE ELISABETH bedong NLG 102,50 voor rijst en huiden, te Soerabaya te laden. PHILIPS VAN MARNIX NLG 90 voor rijst en arak, hier en te Samarang; CANTON is voor NLG 12.000 (opm: blokvracht) via Macassar naar China gecharterd. Te Soerabaya zijn à NLG 100 voor rijst en koffie en suiker bevracht DAVO en ESTAFETTE. Zonder destinatie zijn nog ADMIRAAL TROMP en STAD ZIERIKZEE, die nog op de kust moeten lossen.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Algoa Baai, 23 juli. Het Nederlandse fregatschip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van Batavia naar Rotterdam, is de 20e dezer alhier lek binnengelopen. (opm: zie NRC 191056)

Afbeelding
Datum 19 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Algoa-baai (Kaap de Goede Hoop), 8 augustus. Het Nederlandse schip (opm: fregat) SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van Batavia naar Rotterdam bestemd, hetwelk alhier, als vroeger gemeld, de 20e juli lek binnen liep, is, na gedeeltelijk uitlossing der lading, nagezien en afgekeurd. Hetzelve zal verkocht worden. (opm: zie NRC 011056, 201056, JB 301056 en NRC 081156)

Afbeelding
Datum 20 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Algoa-baai (Kaap de Goede Hoop), 11 augustus. De lading van het alhier afgekeurde Nederlandse schip SARA LYDIA, kapt. van der Tak, van Batavia naar Rotterdam – zie ons nommer van gisteren – is voor een groot gedeelte beschadigd. Bereids zijn 750 balen koffij verkocht en op de 14e is een partij van 1500 balen in veiling aangeslagen. Het vervoerbare gedeelte zal in het Engelse schip STAR OF PEACE, kapt. Holdsworth, overgescheept worden.

Afbeelding
Datum 29 oktober 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 oktober. Naar wij vernemen is het Nederlandse koopvaardijschip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak, van hier naar Nederland gezeild, na een reis van 89 dagen met averij in de Algoa Baai (Kaap de Goede Hoop) binnengelopen en bestond er vrees, dat die boden de reis naar het moederland niet zou kunnen vervolgen. (opm: zie NRC 191056)

Afbeelding
Datum 08 november 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaap de Goede Hoop, 2 oktober. De veilingen der beschadigde lading van het in Algoa baai afgekeurde Nederlandse schip SARA LYDIA, kapt. B. van der Tak (opm: zie NRC 191056), van Batavia naar Rotterdam – zie ons nommer van 20 oktober – hebben gepasseerde week een einde genomen. Dezelve hebben circa GBP 14000 opgebracht. De romp van het schip werd verkocht voor GBP 705 en de inventaris, provisie enz. voor GBP 1700. Het vervoerbare gedeelte der lading is, als vroeger gemeld, in het Engelse schip STAR OF PEACE, kapt. Holdsworth overladen, welke bodem 8 september j.l. de reis naar Rotterdam aanvaard heeft.

Afbeelding
Datum 26 november 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Verkoop schepen

In de Zuid-Afrikaan (opm: een krant) van de 2e oktober vinden wij het volgende:
De laatste verkoping van de lading van het afgekeurde vaartuig SARA LYDIA werd gisteren door de heer J. de Villiers gehouden. Deze verkopingen hebben tesamen bijna GBP. 14.000 opgebracht. De romp werd ook verkocht voor GBP 715 en het scheepsproviand en toebehoren voor GBP. 1.700, een opbrengst, welke onder de omstandigheden en de aangeslagen toestand der lading ten hoogte voldoende is voor alle belanghebbenden.

Afbeelding