Inloggen
Gezagvoerder

Coerkamp, Foppe Hoeksma Feyes

Naam: Coerkamp, Foppe Hoeksma Feyes
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
GEBROEDERS COERKAMP 1851 Galjoot Sailing Vessel 14424 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Foppe Hoeksma Feyes Coerkamp werd geboren/gedoopt te Schiermonnikoog op 30/31 augustus 1829 als zoon van schipper Feye Remts Coerkamp en Stijntje Eltjes Hoeksma.

Hij huwde voor de eerste maal als scheepskapitein op 11 februari 1857 te Schiermonnikoog met Trijntje Eises Carst, geboren 14 oktober 1834 te Schiermonnikoog als dochter van Eise Jans Carst en Teuneke Pieters Carst. Zij overleed te Schiermonnikoog op 17 juni 1870.

Hij huwde voor een tweede maal als wethouder op 24 juli 1872 te Schiermonnikoog met Reintje Hendriks Hitman, geboren op 02 oktober 1847 te Schiermonnikoog als dochter van Hendrik Teunis Hitman en Elsje Feyes Coerkamp. Zij overleed te Schiermonnikoog op 08 november 1880.

Foppe overleed te Schiermonnikoog op 08 december 1901.060

Hij ligt begraven op het kerkhof van Schiermonnikoog in rij 20 08. Graf is gehuurd en beschermd.117.

 

In Gens Nostra 63, 2008,p.650 staat een foto van kapitein/reder Foppe Coerkamp uit de collectie van J. van Loo te Hilversum.

 

Portretten van Foppe Hoeksma Coerkamp en Reintje Hendriks Hitman op 49 van het boek Het Schiermonnikoger Zeemanscollege en Pensoenfonds door Ron R. van Staveren c.s., Schiermonnikoog 2009.

 

De schepen van de kapitein

Zie hierna

 

Overige bijzonderheden

In November 2004 kreeg ik een foto van kapitein Coerkamp van de heer J. van Loo, Alexanderlaan 40 te Hilversum:

“De foto is afkomstig uit een album dat toebehoorde aan zijn dochter Aukje Coerkamp en kwam via mijn vader, uiteindelijk bij mij terecht. De foto is gemaakt in Enkhuizen wat het mogelijk maakt hem te dateren tussen 1896, het jaar waarin mijn grootouders naar Enkhuizen trokken en 1901, het jaar van overlijden van Foppe. Hij was in die periode weliswaar dus geen gezagvoerder meer maar wethouder van Schier.”

 

E-mail Jan van Loo te Hilversum, dd 19 november 2006, citerend uit aantekeningen van zijn vader, die in familierelatie stond met Coerkamp:

“In de boeddelbeschrijving na het overlijden van Trijntje Eises Karst op 17-6-1870 worden bij de bezittingen die toekomen aan Foppe Hoeksma Coerkamp en diens drie minderjarige dochters Stientje, Aukje en Tunke onder meer genoemd:

1/8e Aandeel in het kofschip “Aukjen” groot volgens meetbrief hondernegen ton, bevaren wordende door Kapitein R.Wiebes, Boekhouder Jeppe P.Teensma, te Schiermonnikoog.

1/4e Aandeel in het galjootschip “Lambertha” groot volgens meetbrief eenhonderdzesenvijftig ton bevaren wordende door Kapitein Jan E.Karst thans liggende te Schiedam.

1/4e Aandeel in het schoonerschip “Nicolaas Gezina” groot volgens meetbrief eenhonderd eenenveertig ton, bevaren wordende door Kapitein J.Hoeksma, boekhouder Foppe H.Coerkamp, thans liggende te Antwerpen.”

“In een akte na het overlijden van Reintje Hitman (de 2e vrouw van Foppe – S.Parma) op 08 november 1880 wordt Jan Eises Karst benoemd tot toeziend voogd over de drie minderjarige kinderen Stientje, Reintje en Remt uit haar huwelijk met Foppe Hoeksma Coerkamp.

“Bij de boedelbeschrijving uit 1880 na het overlijden van Foppe’s tweede echtgenote Reintje Hitman worden geen schepen meer genoemd. Foppe wordt echter nog wel “scheepsreeder te Schiermonnikoog” genoemd. Het schoonerschip “Nicola Gezina” was echter weer opgenomen in de nalatenschap van Tunke Visser-Coerkamp in 1898. Dat is merkwaardig, want toen leefde Foppe nog.

 

“Foppe heeft een moeilijke naam meegekregen. In het jaar waarin hij het levenslicht zag, waren er veel personen op het eiland met de achternaam Feyes. De voornamen Remt en Feye werden door verschillende families veel gebruikt. Bovendien kozen bijna alle jongens hetzelfde beroep en de meerderheid bracht het tot gezagvoerde. Ter voorkoming van verwarring werd veelal ook de achternaam van de moeder opgegeven. De vader van Foppe is bij zijn trouwen gezagvoerder; 2 broers en 5 zwagers van Foppe hadden eveneens dit beroep.

In 1858 wordt op een van de scheepswerven van I.A.Hooites te Hoogezand een galjoot voor hem gebouwd. In dit vooruitzicht trouwt hij in 1857 op Schiermonnikoog met Trijntje Eise Carst, eveneens uit een zeemansfamilie.

Tezamen met de boekhouder E.Y.Post in Amsterdam is Foppe tevens eigenaar van de galjoot Catharina Cornelia, dragende 76 lasten, metende 143 tonnen.

Intussen wordt ook een F.Faber als kapitein genoemd. Maar in 1862 en volgende jaren is Eltje Teunis Borst kapitein op de Catharina Cornelia.

Vanaf 1863 komt Foppe niet meer voor in de registers van kapitein. Hij is geen lid geweest van het zeemanscollege op het eiland. Wat de aanleiding is geweest van de verandering in loopbaan van Fokke is mij niet bekend. Bij zijn 2e huwelijk in 1872 wordt in de trouwakte aangetekend: “van beroep wethouder”.

Op 19 november 1868 verdaagt de Catharina Cornelia op het strand. Anderhalf jaar later wordt het schip als verloren beschouwd.” 061