Inloggen
Gezagvoerder

Borst, Geert Teunis

Naam: Borst, Geert Teunis
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ENGELINA 1829 Kof Sailing Vessel 10151 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geert Borst werd geboren te Schiermonnikoog op 15 september 1794 als zoon van Teunis Teensen Borst en Meins Geerts Mellema.

Hij huwde op 24 mei 1821 te Schiermonnikoog als stuurman met Engelina Abrahams Zeilinga, geboren op 21 juli 1800 te Schiermonnikoog als dochter van Abraham Edes Zeilinga en Maria Tjipkes Koster. Zij overleed op 16 juni 1869 te Schiermonnikoog. Het graf van Engelina Zeilinga is aanwezig op het kerkhof van Schiermonnikoog in rij 0809.117

Geert Borst overleed vòòr 1840.060.

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt G.T.Borst als gezagvoerder gedurende:

  • 1829 t/m 1830 van de smak “Vrouw Engelina”, gebouwd in 1814, bouwplaats niet vermeld, 100 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Schiermonnikoog;
  • 1830 t/m 1835 van de kof “Engelina”, gebouwd in 1829, bouwlocatie niet vermeld, 98 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Schiermonnikoog;
  • 1836 t/m 1838 van de kof “Angelina”, gebouwd in 1829, bouwlocatie niet vermeld, 98 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Schiermonnikoog.

 

Overige bijzonderheden

De afbeelding van een scheepstrommel met de vermelding ‘G.T.Borst, ENGELINA‘ staat op p. 93 van het boek Het Schiermonnikoger Zeemanscollege en Pensioenfonds door Ron R. van Staveren c.s., Schiermonnikoog 2009, 444 pp. Het origineel was in bezit van Pieter J.Teensma te Schiemonnikoog en bevindt zich than in het Hotel van der Werff op het eiland

 

 

Zeeprotest X123

Dan maar zonder loods

Dan zelf maar aan het roer, moet Geert Teunis Borst van Schiermonnikoog hebben gedacht, toen na anderhalfuur wachten er nog geen loods kwam opdagen om het kofschip ENGELINA van de Noordzee bij Terschelling binnen te loodsen.

Borst is als kapitein van dit schip met een lading tarwe en rogge onderweg van Koningsbergen naar Amsterdam. Op 13 november 1829 heeft hij bij Terschelling aangekomen, de vlag in de top van de mast gehesen als sein dat bij binnen geloodst wil worden.

Als er niemand komt opdagen zeilt hij zonder loods het nieuwe gat binnen. Door “…verleiding van stroom en weigeren van wenden tegen de westwal of zogenaamde Engelsche Hoek…” raakt het schip aan de grond.

Met assistentie van een loodsschuit komt de ENGELINA weer vlot en wordt op de 14e november in diep water voor anker gelegd. Het schip is door deze gebeurtenis lek geworden.

Een en ander kost extra geld. Daartegen maakt Borst in het zeeprotest [i] bij notaris Reedeker van Terschelling bezwaar.

Verder laat hij noteren “…dat hij op deze reis een zware stortzee over het schip heeft gehad, waardoor het grootzeil is gebarsten. Gevolg was dat het zeil is moeten worden weggesneeden…”.

Pieter Fokkes Visser

Kollum,