Inloggen
Gezagvoerder

Winsemius, Hindrik Pieters

Naam: Winsemius, Hindrik Pieters
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ALIDA 1855 Kof Sailing Vessel 14879 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Hendrik Hendriks Kwint was gezagvoerder van de galjoot “Cornelia Jantina”. Op 28 maart 1863 beviel dochter Jantje van de kapitein van een dochter, die Sygien werd genoemd. Dr. Schnobel en de Nederlandse consul Stelling, beiden te Libau stelde een akte op waaruit blijkt dat de lichtmatroos Hindrik Pieters Winsemius erkende de vader van dit kind te zijn. “Uit deze akte blijkt dat het schip echt als een familiezaak werd gerund. Vader Hendrik Hendriks Kwint is kapitein; Harm Kwint is stuurman; Jan Kwint matroos; vermoedelijk zal Jantje Kwint wel als kokkin gefungeerd hebben, terwijl Hindrik Pieters Wintsemius dus lichtmatroos was. Naderhand trouwden Hindrik Pieters en Jantje in Groningen.”

Via een e-mail dd 04 januari 2009 een onderdeel ontvangen van het familieboek in wording van de familie Winsemius

 

Hindrik Pieters Wintsemius werd geboren te Groningen in 1844 als zoon van de politiemeester Albartus Wintsemius en Sijgien de Jonge.

Hij trouwde op 01 juli 1863 te Groningen met Jantje Kwint, geboren te Groningen als dochter van de scheepsgezagvoerder Hindrik Hindriks Kwint en Korneliske Ennes Vonk. allegroningers

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.Winsemius (moet zijn H) als gezagvoerder van/in:

*   1866 van de 1/m kof “Vriendschap” ex Alida, gebouwd in 1855 te Hoogezand, 53 ton o.m., vermoedelijk varend als kapitein/eigenaar. Het schip werd in 1866 vermist.

 

Overige bijzonderheden

Handelsblad 24 juli 1866. Scheepstijdingen: “Groningen 20 July. Aangaande het schip Vriendschap, kapt. Winsemius, den 13den April j.l. van Newcastle naar Roeskilde vertrokken, heeft men sedert niets vernomen.”

 

“Volgens nasporingen van de familie Kwint verging in 1868 bij Lervig (zal zijn Lemvig) op de kust van Noorwegen (zal zijn Denemarken in de Limfjorden) een galjoot Cornelia Jantina, dus vermoedelijk hetzelfde schip dat in 1863 Libau binnenliep … Het leek aanvankelijk redelijk te veronderstellen dat het gezin Winsemius met dat schip gebleven was. Een en ander leek ook te passen bij de overlevering van de familie, waarin sprake was van een aanvaring (evenwel met een eigen nieuw schip) in de Sont.”

Bij verdere naspeuringen kwam een akte boven water waarbij sprake was een stuurman Matheus Kwint, die op 18 april 1866 van Newcastle was vertrokken onder kapitein Hendrik Wintsemius. “De reis ging met kolen naar Roskilde in Denemarken. Al op 24 juli meldde het Handelsblad: “Aangaande het schip Vriendschap. kapt. Winsemius, den 13den April j.l. van Newcastle naar Roeskilde vertrokken, heeft met sedert niets meer vernomen.”…

“Hendrik Pieters zou dus tussen 17 januari (de geboortedatum van de tweede dochter) en 18 april 1866 kapitein moeten zijn geworden, vermoedelijk op het nieuwe schip van de familie Kwint. Het schijnt wel zeker dat het hele gezin in april op zee gebleven is, volgens familieoverlevering werd hun schip in de Sont overvaren.”

Via een e-mail dd 04 januari 2009 een onderdeel ontvangen van het familieboek in wording van de familie Winsemius