Inloggen
Gezagvoerder

Lieuwes, Hendrik

Naam: Lieuwes, Hendrik
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VROUW ESTHER 0 Brik Sailing Vessel 16950 Bekijk schip
JONGE YPEUS 1798 Brik Sailing Vessel 10896 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

tjalk “Hoop”

galjas “Johanna Margaretha”

 

Overige bijzonderheden

 Rotterdamsche Courant 09 april 1816114

Voor het Uithuizer wad, bij de Eems, is, door op deszelfs anker te stoten, lek geworden en dadelijk gezonken het tjalkschip de HOOP, kapt. H. Liewes, van Bremen naar Rotterdam.

 

Rotterdamsche Courant 02 januari 1817

Amsterdam, 31 december 1816. Kapt. H. Lieuwes, voerende het galjasschip JOHANNA MARGARETHA, den 30 november (opm: 1816) uit Texel naar Berbice (opm: rivier in Guyana, Zuid-Amerika) gezeild, meldt van l’Orient (opm: Lorient, Bretagne), dat hij, na den 4 december Hysant (opm: Ouessant) gepasseerd te zijn, dien avond en voorts tot den 16 daaglijks onophoudelijk zware en vliegende stormen heeft doorgestaan, waardoor hij veel schade aan zeilen en tuigagie heeft bekomen, en den 17 december te l’Orient is binnengelopen om te repareren.

 

Rotterdamsche Courant 27 december 1817114

Amsterdam, 25 december. Het schip de HOOP, Lieuwes, van Amsterdam naar Berbice (opm: rivier in Guyana, Zuid-Amerika), is den 17 dezer, met verlies van een anker en kabel, bij Ramsgate aangekomen.

Staat deze melding bij de juiste kapitein?

 

Rotterdamsche Courant 12 november 1818114

Londen, 6 november. Het schip the HOOP, Leuwes, den 30 augustus van Berbice naar Amsterdam vertrokken, is den 26 september, op 34 graden breedte, door een orkaan overvallen, waardoor schip en lading zeer beschadigd zijn; een gedeelte der lading was overboord geworpen, en het schip, in een zeer lekke en gevaarlijke staat zijnde, trachtte de Bermuda’s te bereiken.

 

Rotterdamsche Courant 14 november 1818114

Amsterdam, 12 november. Volgens een brief van kaptein Hendrik Lieuwes, voerende het schip de HOOP, van Berbice naar Amsterdam, geschreven den 9 oktober en nog die dag aan een Engels schip afgegeven, had hij den 26 september, op 31º46’ breedte, 54º30’ lengte west van Greenwich (opm: midden op de Atlantische Oceaan !), door een orcaan, die van den 25 tot den 28 had aangehouden, zijn gehele tuigagie verloren, en niets anders dan de grote mast, grote ra, fokkera en fokkemast, welke laatste echter boven de mars afgebroken was, behouden; zeilen, het stengewant, stangen, pardoens, staande en lopend want waren allen over boord geslagen, het roer gebroken, de boot, sloep, verschansingen, twee kanonnen en vijf watervaten aan stukken en over boord, de kajuitblinden, poorten, enz. mede aan stukken; het schip, hetwelk eerst over de ene en toen over de andere zijde gelegen had, zo dat het water tot aan het grote luik gestaan had, bij welke gelegenheid een gedeelte der lading over boord geworpen was, had, niettegenstaande men gedurig pompte, 7 à 8 voet water in en dreef bij het stil geworden weer rond; trachtende de kaptein met de nog overgeblevene zeilen een haven te bereiken.

 

Rotterdamsche Courant 03 december 1818114

Amsterdam, 1 december. Berigten van New-York, in dato 7 november, melden, dat in de Bermudes (opm: Bermuda), met verlies van alle de topmasten en sparren, was binnengelopen de Hollandse brik de HOOP, kaptein Hendrik Leeuwes, van Berbice (opm: rivier in Guyana, Zuid-Amerika) naar Amsterdam gedestineerd; de lading was zodanig beschadigd, dat men veronderstelde dat de 350.000 pond koffij, waaruit dezelve bestond, geheel verloren zoude zijn. (opm: zie RC 241218)

 

Rotterdamsche Courant 24 december 1818114-

Amsterdam, 22 december. Van kapt. Hend. Lieuwes, voerende het schip de HOOP, van Berbice (opm: rivier in Guyana, Zuid-Amerika) naar Amsterdam gedestineerd, heeft men thans eigenhandige brieven, waarin hij meldt den 13 oktober in de Bermuda te zijn aangekomen, alwaar de lading, voor zoverre dezelve niet was bedorven, opgeslagen en het overige, op hoge order, buiten de rotsen in zee geworpen was; de beschadigde koffij werd verkocht en hij was bezig het schip te repareren; voorts schrijft hij, ten aanzien der uitwerkselen van de door hun doorgestane orkaan, dat hij een schip vol water had ontmoet, en vier anderen te Bermuda waren binnen gebragt, waarvan twee het onderste boven; alsmede, dat door een Amerikaanse sloep in zee opgevist waren elf man, die van den 27 september tot den 14 oktober in een boot gedreven hadden; dezelven behoorden tot het schip CATHARINA, van Philadelphia, hetwelk op 38 gr. breedte en 52 min. lengte (opm: hier zal bedoeld zijn 38º N.B. 52º W.L.) gezonken was.

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Hendrik Lieuwes op de:

“Goede Hoop”, dd 21 juli 1781;

“Vrouw Ester”, dd 26 juni 1815;

“Johanna Margaretha”, dd 09 november 1816;

“Hoop”, dd 20 november 1817; 21 juni 1819.