Inloggen
MAAS EN ROTTESTROOM - ID 13060


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1814-11-02 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 18??
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Fregat
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Delfshaven, Zuid-Holland, Netherlands
Technical Data

Gross Tonnage: 300.00 lasts (commercial)
Gross Tonnage 2: 600.00 lasts (rye)
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1814
Datum agenda: 1814-11-02
Register nr: 18141202
Scheepsnaam: MAAS EN ROTTESTROOM
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Hoboken, Anthony van
Plaats: Rotterdam
Kapitein op moment van verzoek: Bremer, Frans
Opmerkingen: Nieuwe Zeebrief
maakt reis naar Java en terug
cautie stellen

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1811-08-10 MAAS EN ROTTESTROOM
Manager: Anthony van Hoboken, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Anthony van Hoboken, Firma Hudig, Blokhuyzen & Van der Eb e.a., Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands (part of French Empire 1810-1813)
Shareholder: partenrederij
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands

Date/Name Ship 1814-11-03 MAAS EN ROTTESTROOM
Manager: Anthony van Hoboken, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Anthony van Hoboken, Firma D. & C. Blankenheym, Firma Ferrier & Co. en Firma Hudig, Blokhuyzen & Van der Eb, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands

Ship Events Data

1813-10-18: 1813-10-18: annotatie op acte van francisatie, waarbij Anthony van Hoboken bij publieke verkoop d.d. 1813-09-04 eigenaar is geworden van het 2/32e part van Cornelis Nolet.
1814-10-10: acte van verkoop en transport voor Jan van Oosterhout, notaris te Rotterdam, waarbij Sake M. Visser en zijn huisvrouw Suster Synes, hebbende het recht van eigendom verkregen van het aandeel van Jentje Clazes de Groot, en voorts Jan Nolet tezamen verkopen 15/32e part van het schip aan de firma D. & C. Blankenheym.
1814-10-10: acte van verkoop en transport voor Jan van Oosterhout, notaris te Rotterdam, waarbij Abraham van Stolk, Hermanus van Boles van Baarland en Jan Loopuyt tezamen verkopen 15/32e part van het schip aan de firma Ferrier & Co.
1816-07-29: Damaged
Rotterdam, 6 november. Men verneemt, in een brief geschreven uit de Simonsbaai, op de Kaap de Goede Hoop, de 13 augustus laatstleden, dat het schip de MAAS EN ROTTESTROOM, kapt. F. Bremer, van Batavia naar Rotterdam gedestineerd, den 24 juli, met redelijk weder, uit de baai Fals gezeild, doch de daarop volgende nacht door een storm uit het noorden, vergezeld door zware donder en weerlicht, overvallen was, welk weder tot den 27 voortduurde; tussen den 28 en 29 begon het wederom een storm en orcaan te waaien, met een zeer hoge zee, waardoor het schip vreeslijk geteisterd werd, de bezaanmast, fokkemast, grote steng en boegspriet verloor en door zware stortzeeën veel water inkreeg, zodat er onophoudelijk gepompt moest worden. Na aldus enige dagen in deze toestand doorgebracht te hebben, gelukte het de kapitein het schip den 5 augustus binnen de Simonsbaai te brengen, alwaar hetzelve toen was liggende; het schip was digt, en van de equipagie waren twee man door de donder ter neder geslagen zonder echter zwaar gekwetst te zijn. Het zou waarschijnlijk wel drie maanden aanlopen, eer de schade aan hetzelve gerepareerd zal zijn.

Gezagvoerders

Datum vanaf: 1814
Kapitein: Bremer, Frans
Overige informatie: 0

Monsterrollen

Opgemaakt Amsterdam
Datum: 1814-10-15
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: MAAS & ROTTESTROOM
Schipper: Breemer, Jan
Scheepstype: fregat
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

1814

MCO 151014
Rotterdam den 8 oktober De rivier de Maas leverde heden weder voor het oog onzer stadgenoten een vertoning op, welke sedert vele jaren hier niet was gezien geworden, en die het hart van elk waar Hollander, met een aandoening van dankbare blijdschap vervulde. Het Hollands gebouwde fraaie fregatschip Maas- en Rottestroom, gevoerd wordende door kapitein Frans Bremer, was namelijk wel uitgerust tot een reis naar Batavia, op eerstgenoemde rivier voor de stad ten anker komen liggen, en de voorheen bij onze rederijen gebruikelijke zogenaamde stokvis-partij stond daar op dezen dag gegeven te worden;  dan dit het eerste Hollandse schip zijnde, sedert onze herschepping als Natie, onder de regering van een zo lang terug gewenste Vorst, tot zulk een expeditie uitgerust, waren de heren reders bedacht geweest, die oude gewoonte, op een aan de omstandigheden geëvenredigde luisterrijke wijze, te vieren op deze maaltijd, waar verscheiden personen van rang opgenodigd waren, werden de volgende toasten ingesteld Door den heer admiraal werd ingesteld:
1. Onzen geëerbiedigde Souverein.
2. De Vorstelijke Familie.
3. Alle onze hoge bondgenoten.
4. Alle de hoge ambtenaren van Staat,
5. De regering van Rotterdam,.
De heer president der commercie gaf de volgende toast:
6.  Dat het Engels gouvernement deszelfs oprechte vriendschap voor onze beminde Souverein, door de spoedige teruggave onze koloniën moge doen blijken, en alzo ook de achting der Hollanders, hun oude bondgenoten, ten hoogste top moge doen rijzen.
De heer commissaris van het district stelde in:
Terwijl een menigte mensen van allerlei rang, die de kaai van de Boompjes vervulde, dit als een waarlijk nationaal feest, dat hun vele oud vaderlijke gebruiken in vorige dagen van voorspoed herinnerde.  Zeker ook, is er niet een enig waar Nederlander, die niet het wel gelukken van deze eerste belangrijke onderneming ter aanmoediging en navolging van verdere wenst, en even zoo, dat de natie zich in de vervulling van die gedronken toasten zal mogen verblijven, op dat ons lieve Vaderland zich daar door, van der zelve geleden rampen, onder het vaderlijk bestuur van den beminden Vorst die ons thans regeert, allezins kan herstellen, en tot des zelfs alom luister terug komen.

1815

JGG 230915
Batavia, 19 september. Aangekomen MAAS EN ROTTESTROOM, Frans Bremer van Rotterdam, 11 februari.

1816

RC 050316
Volgens brieven van Batavia, in dato 31 oktober waren aldaar liggende de Hollandse schepen: MAAS EN ROTTESTROOM, kapitein F. Bremer; ELISABETH JOHANNA, kapitein W. Lucas, en de DOLPHYN, kapitein de Lange, alle van Rotterdam.
JGG 030816
Het Nederlandse schip MAAS en ROTTESTROOM, kapitein F. Bremer van hier vertrokken op 10 februari, is op 5 mei te Simons baai binnengekomen

 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

Gemeente-Archief Rotterdam Archiefnummer Rott.1.01.2520.1814.143/145

DVD XI – 5092, 5093
CEDULE

Naam schip MAAS EN ROTTESTROOM

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Rotterdam, 3 november 1814

type schip fregat

bouwwerf/verkoper

gevoerd door kapt. Frans Bremer

eigenaar Anthony van Hoboken (boekhouder en 30/64e part), firma D. & C. Blankenheym (15/64e part), firma Ferrier & Co. (15/64e part) en firma Hudig, Blokhuyzen & Van der Eb (4/64e part), alle te Rotterdam

te voeren door kapt.

grootte in tonnen 600 roggelasten en 300 gemeten lasten

tuigage / aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating schip is gebouwd in Delfshaven

plaats / datum registratie

nummer van registratie deel

notaris

prijs NLG.

Bijzonderheden: bewijsstukken:
1. acte van francisatie in dato 10 augustus 1811, waarbij als eigenaren worden aangemerkt A. van Hoboken, de firma Hudig, Blokhuyzen & Van der Eb, Jentje Clazes de Groot, Jan Nolet, Cornelis Nolet, Jan Loopuyt, Herman van Boles en Abram van Stolk.
2. acte van verkoop en transport d.d. 10 oktober 1814 voor Jan van Oosterhout, notaris te Rotterdam, waarbij Sake M. Visser en zijn huisvrouw Suster Synes, hebbende het recht van eigendom verkegen van het aandeel van Jentje Clazes de Groot voornoemd, en voorts Jan Nolet tezamen verkopen 15/32e part van het schip aan de firma D. & C. Blankenheym.
3. acte van verkoop en transport, eveneens d.d. 10 oktober 1814 voor Jan van Oosterhout, notaris te Rotterdam, waarbij Abraham van Stolk, Hermanus van Boles


van Baarland en Jan Loopuyt tezamen verkopen 15/32e part van het schip aan de firma Ferrier & Co.
4. annotatie d.d. 18 oktober 1813 op de acte van francisatie, waarbij Anthony van Hoboken bij publieke verkoop op de 4e september 1813 eigenaar is geworden van het 2/32e part van voornoemde Cornelis Nolet


researcher/datum research: ML / 180909



(vervolg van acte 143/145 van Rotterdam 1814, schip MAAS EN ROTTESTROOM)

Naam MAAS EN ROTTESTROOM
Archiefinstelling Stadsarchief Rotterdam
Jaar 1814
Toegang 1.01
Inventaris 2520