Inloggen
VROUW GEZINA (DE) - ID 12600


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1817-02-27 / 1825-00-00 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1817
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Galjoot
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Abraham Reints Brons, Oude Pekela, Groningen, Netherlands
Launch Date: 1817-00-00
Technical Data

Net Tonnage: 67.00 lasts
 
Length 1: 92.00 Feet (Groningen) Registered
Beam: 19.9 Feet (Groningen) Registered
Depth: 11.5 Feet (Groningen) Registered
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1817
Datum agenda: 1817-02-27
Register nr: 18170010
Scheepsnaam: VROUW GESINA
Type: Galjoot
Lasten: 67
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Kranenborg, W.
Plaats: Oude Pekela
Kapitein op moment van verzoek: Dik, E.J.
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1817-02-13 DE VROUW GEZINA
Manager: Wijbrandus Kranenborg (cargadoor), Oude Pekela, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Oude Pekela, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Oude Pekela / Netherlands

Date/Name Ship 1822-12-02 NEPTHUNUS
Manager: Egbert Jans Dik, Nieuwe Pekela, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Egbert Jans Dik, Nieuwe Pekela, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Nieuwe Pekela / Netherlands

Ship Events Data

1818-12-20: Damaged
Amsterdam, 29 december 1818. Den 20 december is te Harwich, met verlies van een anker en touw, binnengelopen het schip de VROUW GESINA, kapt. E.J. Dik, van Amsterdam naar Londen.
1819-06-09: Arrested
Rotterdam, 21 augustus. In een bijzondere brief van Londen, van den 18 dezer, wordt het volgende gemeld:
Den 9 juni 1819 werd het Nederlands tweemast galjootschip de VROUW GEZINA (opm: VROUW GESINA), schipper E.J. Dik, ’t huis behorende in de Pekel-A, genomen door een oorlogssloep, gestationeerd te East-Bourne (opm: Eastbourne), en in de haven van Rye, in Sussex, opgebragt, en aldaar meer dan twee maanden opgehouden.
1825-00-00: Final Fate:
De galjoot NEPTHUNUS, kapt. E.J. Dik, is vergaan, vermoedelijk voor de kust van Noord-Frankrijk. De zeebrief wordt op 13 oktober 1825 retour ontvangen.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Egbert werd geboren/gedoopt op 10/11 november 1764 te Nieuwe Pekela

Egbert Jans Dik was getrouwd met Geessien Wessels Huisman geboren te Nieuwe Pekela op 27 december  1767 als dochter van Wessel Rentes en Antje Oenes. Geessien overleed te Nieuwe Pekela op 08 september 1841,74 jaar .

 

Extract uit het Register van de Akten van Overlijden binnen de Stad VlissingenI.150

Op 10 oktober 1826 is ter rede van Rammekens aan boord van het kofschip genaamd :”de Hoop” overleden: Egbert Jans Dik, oud 64 jaren, kapitein op genoemd schip, wonende te Pekela, echtgenoot van Geessien Wessels Huisman, wonende te Pekela.”

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

E.J.Dik was in 1820 effectief lid van het zeemanscollege te Ostende met vlagnummer 12 (zie advertentie Rotterdamsche Courant hierna)

 

E.J.Dick was met vlagnummer 42 in de periode 1826-1830 lid van het zeemanscollege in Oostende.108.

 

Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

Schip de “Hoop”

 

Bouma025 vermeldt E.J.Dik als gezagvoerder gedurende:

*      1818 t/m 1823 van de galjoot “Vrouw Geziena”, gebouwd in 1817, bouwplaats niet vermeld, 141 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela;

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Egbert Jans Dik op de:

“Vrouw Gezina”, dd 15 mei 1818; 05 december 1818 en 17 maart 1821.

 

Overige Bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 07 oktober 1819114

Amsterdam, 5 oktober. Den 22 september is te La Rochelle binnengelopen, doch den 24 dito weder vertrokken, het schip de VROUW GESINA, kapt. E.J. Dik, van Amsterdam naar Marennes.

 

Provinciale Groninger Courant 01 september 1820114

Rotterdam, 21 augustus. In een bijzondere brief van Londen, van den 18 dezer, wordt het volgende gemeld:

Den 9 juni 1819 werd het Nederlands tweemast galjootschip de VROUW GEZINA (opm: VROUW GESINA), schipper E.J. Dik, ’t huis behorende in de Pekel-A, genomen door een oorlogssloep, gestationeerd te East-Bourne (opm: Eastbourne), en in de haven van Rye, in Sussex, opgebragt, en aldaar meer dan twee maanden opgehouden. Dit schip was te dier tijd onder Bevesier (opm: Beachy Head), door harde westen wind en tegen stroom, ten anker liggende, en des nachts om twaalf uren even onder zeil, met het begin van de eb, de wind noordwest en handzaam weêr, wanneer de Luitenant Skardon met zijn sloep aan boord kwam; de suspicie (opm: verdenking) van deze officier werd verwekt doordien een vissersschuit twee onderscheiden malen aan boord van de VROUW GEZINA was geweest, en van wie kapitein Dik vis gekocht had. Roeijende naar de VROUW GEZINA werd dit vissersvaartuig door gemelde Luitenant geëxamineerd, doch vond geen drank aan boord, opgevende in zijn beëdigde verklaring van beschuldiging, dat dit vaartuig naar jenever rook. Hij beproefde daarna door dreggen rondom het schip, of iets buiten boord gezonken was; doch te vergeefs.

Schipper Dik was den 5 juli 1819 uit Texel gezeild, gaande in ballast, onder een charterpartij, naar Marennes, om zout te halen, en van daar naar Leuven; had daags voor zijn vertrek uit Texel twee okshoofden (opm: vaten) jenever aan boord genomen, dezelve terwijl, onder Bevesier ten anker liggende, in kruiken afgetapt, in de ballast geborgen en vast gelegd. Deze hoeveelheid jenever, en dat het schip binnen de afstand, door de wet tegen sluiken (opm: smokkel) bepaald, was liggende, waren de gronden, waarop de Luitenant de aanhouding rustte.

Schipper Dik, bij zijn binnenkomen in Rye, adresseerde zich aan de heer Chatterton, VIce-Consul der Nederlanden aldaar, die bij de examinatie van de equipagie voor de Magistraat adsisteerde, en door zijn intercessie (opm: tussenkomst) en gepresenteerde borgtogt van GBP 100 (de bepaalde boete tegens geapprehendeerde sluikers [opm: gearresteerde smokkelaars]) voor ieder man voorkwam, dat de equipagie te Winchelsea gevangen gezet wierd.

De Consul-Generaal Maij, van alles direct onderrigt zijnde, deed eerst applicatie (opm: verzoekschrift) aan de Commissarissen van de Custom-House (opm: douane), tot ontslag van de VROUW GEZINA, bewijzende, onder andere redenen daartoe, dat dit schip een ra schip was (opm: in tegenstelling tot een gaffelgetuigd schip), door een tekening van hetzelve te produceren, deze soort van schepen, door de wet tegen sluiken uitgezonderd zijnde; doch zijn applicatie vergeefs vindende en de advocaat van de Custom-House proceduren tegen dit schip geadviseerd hebbende, herhaalde de Consul-Generaal zijn applicatie, in twee onderscheiden brieven, aan de Lords van de Tresorie (opm: de hoofddirectie van het ministerie van financiën) geadresseerd, en na een conferentie met een der Secretarissen werd het ontslag van de VROUW GEZINA de volgende dag geordonneerd; in de gezonden order naar Rye de teruggave van de tabak en jenever, voor het gebruik van de equipagie aan boord, geomitteerd (opm: verzuimd) zijnde, werd, op een applicatie van de Consul-Generaal, mede de teruggave van deze artikelen verkregen; waarop de VROUW GEZINA van Rye zeilde, gedestineerd naar Frankrijk, de vorige charterpartij door de Bevrachter op het aanhouden van dit schip geannuleerd geweest zijnde. (opm: zie RC 071019)

De Consul-Generaal, door verscheiden omstandigheden en getuigen, buiten de verklaring der equipagie, overtuigd zijnde van de onschuld van schipper Dik en van de wederregtelijke aanhouding van zijn schip, raadde de schipper aan een proces tegen de Luitenant Skardon te entameren (opm: in werking te zetten), en de insinuatie (opm: beschuldiging) werd direct gedaan, om de maand niet te laten voorbij gaan, die de wet daartoe bepaalt. In alle vorige diergelijke gevallen hebben de partijen zich vergenoegd met de teruggave van het schip, zonder de weg van regten tot de terugbekoming der geleden schade in te slaan, zich de schade gestroostende; doch tevens vroeg de Consul-Generaal schadevergoeding aan de Lords van de Tresorie, volgens een aan hun ingeleverde opgave, waarop aan de Consul-Generaal geen antwoord is gegegeven geworden. Dit proces kon niet voortgaan dan op de volgende assisen (opm: zitting van de rechtbank) te Lewis, hoofdstad van Sussex, alwaar het feit gepleegd was.

Het proces heeft aldaar den 1 augustus laatstleden plaats gehad, in naam van schipper Dik, onder directie en presentie (opm: aanwezigheid) van de Consul-Generaal, tegen de Luitenant Skardon, met dat gevolg, dat, na een regtsgeding van vier uren, een sententie (opm: veroordeling) tegens gemelde Luitenant Skardon geslagen is geworden, en de schade voor het verlies van de charterpartij en de onkosten te Rye, door de oponthoud veroorzaakt, door de Jury bepaald is geworden op GBP 315.11.4; daarbij komt de onkosten van het proces van beide zijden, schoon nog niet opgemaakt, welke niet minder dan GBP 500 zullen belopen.

In de recapitulatie (opm: opsomming) die de Regter aan de Jurij deed, noemde hij deze aanhouding wederregtelijk en zonder grond van suspicie, overeenkomstig met de benaming, die de Consul-Generaal aan deze daad gegeven had, in zijn applicatie aan de Lords van de Tresorie, in 1819, ter ontslag van dit schip.

Door de uitslag van dit proces heeft de Consul-Generaal alle reden te verwachten, dat de Nederlandse scheepvaart minder aan diergelijke vexatiën (opm: kwellingen) zal geëxponeerd (opm: blootgesteld) zijn, wanneer een ieder, daar mede gemoeid, zich naar de wetten van dit land gedrage.

De gevolgtrekkingen van deze sentensie (opm: vonnis) zijn zeer important (opm: belangrijk) voor de Nederlandse en andere vreemde scheepvaart, om daar door onderrigt te worden, hoe zich in diergelijke omstandigheden te gedragen.

 

Rotterdamsche Courant 14 oktober 1820114

Amsterdam, 12 oktober. Een schip, voerende Ostender seinvlag met No. 12, zijnde die van kapt. E.J. Dik (opm: vermoedelijk de galjoot VROUW GESINA), van Memel (opm: Klaipeda) naar Port-à-Bouc, is den 8 oktober, op de hoogte van Texel, in goede staat gepraaid door de loodsschuit No. 16.

 

Rotterdamsche Courant 10 april 1821114

Amsterdam, 8 april. Sedert onze laatste zijn in Texel ….uitgezeild G.J. Nieuwland en R. Cubitt naar Londen, E.J Dik naar Liverpool en P.A. Bol naar …. (opm: niet vermeld)….

 

Rotterdamsche Courant 05 juni 1821114

Rotterdam, 4 juni. Van Vlissingen meldt men van den 29 mei: ….

….Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de schepen de HOOP, K.Z. Schutt, van Callandsborg (opm: vermoedelijk Kalundborg); de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Noirmoutier; de LIEFDE, M. Bakker, van de Marennes; SARAH, P. Peters, van Liverpool; de GOEDE HOOP, T. Mooij, van Brazilië; de VROUW ELIZABETH, C.T. Meeuwes, van Les Sables d’Olonne; de MARIA, S. Kroon, KLAZINA ENGELINA, L.K. Tiktak, de VROUW GEZINA, D.J. Greeven, van de Marennes; de GOEDE HOOP, W.A. Boon, van Rochelle; WALCHEREN, P. Hansen, van Les Sables d’Olonne; de VROUW LUPPINA, H. Mulder, van Noirmoutier; de VROUW ALIDA, T. Swijers, van Oleron; HARMONIE, H.C. Schult, van Noirmoutier; DIVERDINA, P. Meintz, van de Marennes; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, de VRIENDSCHAP, F.L. Hoskamp, de MARIA, C.T. de Boer, de VROUW MARTHA, D.R. van Wijk, de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, de JONGE WILLEM, P. Stratingh, AURORA, S.J. Brouwer, de JONGE NICOLAAS, K.IJ. Parma, de VROUW REINA, H. Koops, de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, de TWEE VRIENDEN, H. Mesdagh, de HENRIETTE, G. Abrams, de ZEELUST, G.A. Wieringa, de VROUW ALIDA, T.E. Bart, de JONGE NICOLAAS, J.C. Jansen, de GEZINA, C. Taaij, en THEODORE, J. Anderson, van Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 12 juli 1821114

Rotterdam, 11 juli. Van Vlissingen wordt van den 7 gemeld:

….Ook zijn, sedert den 4 dezer, van Antwerpen de Schelde afgekomen de schepen de VROUW CLARA GEZINA, kapt. E.J. Dik, naar de Marennes; de VRIENDSCHAP, B.A. Smith, naar St. Andero; de VROUW LUPPINA, E.H. Mulder, naar … ; NEPTUNIS, W.M. Cramer, naar Noirmontier, en…

 

Rotterdamsche Courant 09 augustus 1821114

Rotterdam, 8 augustus. Men meldt van Vlissingen van den 4 augustus:

Sedert den 30 juli zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede binnengekomen de schepen SIR SIDNEIJ SMITH, E. le Gros, van Jerseij; de THOMAS, J.M. Harrison, van Martanzes (opm: waarschijnlijk Matanzas); WEMELINA KRANENBURG, J.J. Prange, van Petersburg; de VROUW REINA, H. Koops, van de Marennes; de DORSET, J. Hart, van Londen; NEPTUNES, W.M. Kramer, van Noirmontier; de ALBION, J. Hurst, van Londen; BARTA JOHANNA, C. de Champ, van Havre-de-Grace; de LIEFDE, M. Bakker, van de Marennes; SARAH, A. Carrington, van Londen; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, van de Marennes; LEONTINE, J.M. Lesasseur, en de NANCY, E. Braij, van Havana; de ADÈLE CHÉRIE, L. Bouvier, van Duinkerken; ST. JOHANNES, H. Petersen, van Livorno; ST. PAULS, J. Clark, van Hull; de VROUW TRIJNTJE, P.G. Kurst, van Petersburg,….

 

Rotterdamsche Courant 13 september 1821114

Rotterdam, 12 september. Van Vlissingen wordt van den 8 gemeld:….

….Van Antwerpen: de VENUS, R. Doreij, naar Guernsey; BONTJE JOHANNA, C.D.E. Kamp, naar Riga; JOSEPHUS, M. Bakker, naar … ; de GUTE HOFFNUNG, P. Frederichs, naar Leith; de JONGE NICOLAAS, J.C. Jansen, naar … ; de VRIENDSCHAP, T.L. Hoffkamp, naar Noirmontier; de VROUW MARIE, Z.K. Schut, naar Liverpool; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, naar … ; de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, naar de Marennes,….

 

Rotterdamsche Courant 18 mei 1822114

Rotterdam, 17 mei. Van Vlissingen meldt men van den 14 mei: sedert onze laatste is van onze rede vertrokken de LIEFDE, S. Koorn, van Rotterdam naar Duinkerken bestemd,

en aldaar ter rede aangekomen de VROUW JANTINA, Z. Jans, van Memel (opm: Klaipeda), en la BELLE ALLIANCE, O.A. Wilman, van Noorwegen, beiden naar Brussel gedestineerd, en voor Antwerpen bestemd ADELHEID, J.T. Hubner, van Stettin (opm: Szczecin), en VROUW ANNA, J. Scholtens, van Malaga; de JONGE LODEWIJK, J.J. Duintjes, van Dantzig (opm: Gdansk); de GOEDE HOOP, W.H. Boon, van Petersburg; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, van Liverpool…..

 

Rotterdamsche Courant 06 juli 1822114

Rotterdam, 5 juli. Van Vlissingen wordt den 1 dezer gemeld: sedert onze laatste zijn te Vlissingen ter rede gekomen de schepen JACOBA, H.K. de Groot, van Dantzig (opm: Gdansk) naar Brussel gedestineerd, en naar Antwerpen gedestineerd de VROUW ALBERDINA, K.H. Rentel, van de Marennes; de TWEE GEBROEDERS, W.R. Lukers, van Liverpool; de VROUW ZWAANTJE, J.K. Hazewinkel, van Croisic; JOHANNA, C.F. Witt, van Bordeaux; de GOEDE VERWACHTING, J.H. Tijn, van de Marennes; de ZEELUST, G.A. Wieringa, van Lissabon; ZELDEN RUST, G.J. Kluin, van Havre-de-Grace; ANNA KRANENBURG, H. Smit, van Liverpool,

en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild la BELLE ALLIANCE (opm: pleit, thuishaven Brussel), O.L. Wilman, naar Memel (opm: Klaipeda); HENDRINA JOHANNA, K.G. Jonker, naar Liverpool; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar Bristol, en de VROUW GEZINA, E.J. Dik, naar Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 24 augustus 1822114

Rotterdam, 23 augustus. Van Vlissingen meldt men van den 20 augustus:

Sedert onze laatste zijn van de rede naar zee gezeild de schepen de VIJF GEBROEDERS, B. Bosschers, van Amsterdam, en de LIEFDE, S. Koorn, van Rotterdam, beiden naar Duinkerken gedestineerd; van Antwerpen l’ÉCLAIR, J.A. Schoneveld, naar Marseille, LEONTINE, M.F. le Lasseur, naar de Havana; RUBENS, Th. Versluijs, en DELPHINA, J. Boelen, naar Batavia; ISABELLE LOUISE, P.J. Eggers, naar Villa-Nova; le CHARLES, O.H. Arends, naar Liverpool; de VROUW ANNA, K.A. Bos, naar Glasgow; de VROUW ANNEGINA, H.J. Potjer, en ROSALIA, R.R. de Haan, naar Liverpool; de VROUW HENDRIKA, .J. Schuring, naar Londen; de TWEE GEBROEDERS, W.R. Lukens, naar North Shields; de OOSTERSTAR, J. Moller, naar Bergen; CONFIANCE, P. Tupper, naar Messina; la VIERGE MARIE, J. de Meire, naar Liverpool.

Op de rede zijn aangekomen la BELLE ALLIANCE, P. Collas, van Rio-Janeiro; de VROUW GEZINA, E.J. Dik, van Liverpool en la LÉGÈRE, J.M. Bled van Trinidad, naar Antwerpen bestemd.

 

Rotterdamsche Courant 19 september 1822114

Rotterdam, 18 september. Van Vlissingen meldt men den 14 september:

Sedert onze vorige zijn van de rede naar zee gezeild de schepen de GOEDE VERWACHTING, M.F. de Jonge, van Amsterdam naar Duinkerken gedestineerd; KLARA MARGARETH (opm: CLARA MARGARETHA), P.D. Dik; de TWEELING DANIEL EN WILKE (opm: TWEELINGEN DANIEL EN WILCO), J.G. Wiersma; de VROUW GEZINA, E.J. Dik; HARLINGEN, T.J. Smith, en de VROUW ANNA, H.J. Korter, naar Liverpool; de VRIENDSCHAP, N. Heeres, en de DRIE VRIENDEN, R.Z. Schut, naar Londen; de HOOP, E.G. Jonker, naar Mainhaid; de TWEE GEBROEDERS, C.P. Grunn, naar Altona, de VROUW ANNEGINA, R.W. Huisman, naar Bristol; de COURIER, J.E. Melchert, naar Alicante; la FORTUNE, J. Durien (opm: brik, thuishaven Brugge, kapt. J. Duriez), naar Gibraltar, le JEUNE PIERRE, P. Lavergne, naar Duinkerken; NEPTUNES, W.A. Bakker, naar Bayonne; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar …(opm: niet vermeld);la BELLE ALLIANCE, P. Colas, naar Rio-Janeiro, en de NEPTUNS, W. Cramer, naar Stockton; allen van Antwerpen. …

 

Rotterdamsche Courant 21 november 1822114

Rotterdam, 20 november. Van Vlissingen meldt men den 16 dezer:

Sedert onze vorige zijn voor Antwerpen bestemd, op deze rede aangekomen de schepen le MINERVA, A. Beck, van Bordeaux; de VROUW HENDRINA (opm: kof), K. van den Oever, van Villa-Nova; de MARIA, J. Vollemaere, van Nantes; NEPTUNES (opm: galjoot NEPTHUNUS), E.J. Dik, de VREDE, J.J. Greeven, en GRONINGER WELVAART (opm: kof), E.K. Lugies, van Liverpool.

 

 

Datum vanaf: 1817
Kapitein: Dik, Egbert Jans
Overige informatie: 1817-02-27

Monsterrollen

Opgemaakt Amsterdam
Datum: 1818-05-15
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: VROUW GEZINA
Schipper: Dik, Egbert J
Scheepstype: galjoot
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

Groninger Archieven Archiefnummer Winschoten 145.139.1

DVD XLIII - 811
Bijlbrief

Naam schip de VROUW GESINA

plaats en datum acte bijlbrief, Oude Pekela, 13 februari 1817

type schip galjoot

bouwwerf/verkoper Abraham Reints Brons, meester-scheepstimmerman te
Oude Pekela

gevoerd door kapt.

eigenaar/aankoper Egbert Jans Dik, scheepskapitein te Nieuwe Pekela

te voeren door kapt. Egbert Jans Dik

grootte in tonnen 60 commercielasten

tuigage / aantal dekken

afmetingen lang over steven nagenoeg 92 voet, breed over borghouten
19 voet 9 duim, hol op uitwatering circa 11 voet 5 duim,
alles Groninger maat

kiellegging 1816

tewaterlating begin 1817

plaats / datum registratie Winschoten, 14 februari 1817

nummer van registratie deel folio 111, verso, case 9

notaris Mr. Sophius Piccardt notaris te Pekela

prijs

Bijzonderheden:
Geregistreerd ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg te Winschoten op 30 april 1819, waarbij bovengenoemde bijlbrief wordt overlegd door Wibrandus Kranenborg, Oude Pekela als boekhouder en Egbert Jans Dik als schipper, tezamen voorname mede-reders van het schip.





researcher/datum research: ML / 290510

Naam VROUW GESINA
Archiefinstelling Groninger Archieven
Jaar 1819
Toegang 145
Inventaris 139

RA - Beveren Archiefnummer Ant.512.0044.00132.71
DVD - XXXI – 132-II C0031,C0032
BIJLBRIEF

Naam schip VROUW GEZINA

plaats en datum acte Pekela, 13 februari 1817

type schip galioot

bouwwerf/verkoper Abraham Rintse Brons, meester-scheepstimmerman, Oude Pekela

gevoerd door kapt.

eigenaar/aankoper Engbert Jan Dik, kapitein Nieuwe Pekela

te voeren door kapt.

grootte in tonnen ongeveer 60 commercie lasten

tuigage / aantal dekken

afmetingen nagenoeg (= bijna) lang 92 voet over stevens, wijd over berghouten 19 voet 9 duim, hol op uitwatering 11 voet 5 duim, alles Groninger maat.

kiellegging

tewaterlating: voor enige weken nieuw van stapel gelopen (dus eind 1816 of begin 1817)

plaats / datum registratie Winschoten, 14 februari 1817

nummer van registratie folio 111 verso case 9

notaris Mr. Sophius Piccardt, notaris te Pekela

prijs NLG.

bijzonderheden






researcher/datum research: AD/300309

Naam VROUW GEZINA
Archiefinstelling Rijksarchief, Beveren
Jaar 1821
Toegang 512.0044
Inventaris 132