Inloggen
HENDRIK EN MARGARETHA - ID 12151


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1815-02-28 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1814
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Johannes Hinderiks Limborgh, Groningen, Groningen, Netherlands
Launch Date: 1814-00-00
Technical Data

Net Tonnage: 54.00 lasts (commercial)
Deadweight: 85.00 lasts (rye)
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1815
Datum agenda: 1815-02-28
Register nr: 18150039
Scheepsnaam: HENDRIK EN MARGARETHA
Type: Kof
Lasten: 36
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Warmolts, Jodocus Hendrikus
Plaats: Groningen
Kapitein op moment van verzoek: Warmolts, Jodocus Hendrikus
Opmerkingen: Eerste zeebrief
schipper/mede-eigenaar

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1814-00-00 HENDRIK EN MARGARETHA
Manager: Markus Busch, Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands

Date/Name Ship 1823-02-11 WILLEM OLIVIER
Manager: Dirk Cornelis Zijlstra, Harlingen, Friesland, Netherlands
Eigenaar: Dirk Cornelis Zijlstra, Harlingen, Friesland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Harlingen / Netherlands

Ship Events Data


Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

J.H.Warmoldts was met vlagnummer R58 in de periode 1819 t/m 1831 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege ´Maatschappij tot Nut der Zeevaart”.

 

Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)

In het eerste jaarverslag van de Maatschappij tot Nut der Zeevaart over 1819, uitgebracht in 1820, wordt gerefereerd naar deze kapitein:

“Door den President is een belangrijk voorstel gedaan, en ieder lid daartoe aangezocht om bij hunnen respective reeders het daar heen te brengen, dat er voor scheeps rekening 4 stuiv. kopgeld bij elke monstering wierde betaald, hetwelk eene zeer voordeelige inkomst voor het fonds zoude zijn; en reeds bij deze voorstelling betaalde kapitein H.J.Warmolts, No. 58 …”. (initialen omgekeerd)058.

            In de “Ingekomen Berigten Gevoegd achter het Verslag over 1821” staat het volgend:

“Het Lid No. 58 heeft berigt, dat hij op zijne laatste reis uit de Oostzee komende het genoegen heeft gehad om zich te overtuigen en dus te bevestigen, dat er een Drijf Baken is geplaatst op het uiterste einde van het Rif van Anhoudt en twee Drijf Bakens op de Trindel bij Lésouw, waarop hij meende vlaggen of bezems te zien; - hetwelk ook overeenkomt met de beschrijving van het Kattegat, in het Deensch uitgegeven en te Elseneur te bekomen. Bovengemeld Lid deelde tevens aan de maatschappij een nieuw uitgekomen berigt of Plan mede omtrent de Bakens, in het inzeilen van het Rigasche vaarwater, tot berigt voor de Leden die daarvan zullen verkiezen Nota te nemen”058.

In het Jaarverslag 1831 van de Maatschappij (Gemeentearchief van Rotterdam, J/126) staat dat hij het College in 1831 heeft verlaten058.

 

De schepen van de kapitein

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Jodocus Hendrikus Warmholts op de:

“Hendrik & Margaretha”, dd 08 september 1815; 15 juli 1820.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 06 maart 1819114

Amsterdam, 4 maart. Den 18 februari is te Bordeaux de rivier afgezakt het schip HENDRIKA MARGARETHA, kaptein J.H. Warmolts, naar Rotterdam.

 

Rotterdamsche Courant 17 februari 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Liverpool: het Hoekerschip ELISABETH EN CORNELIA, kapt. J. Parlevliet.

Idem: het Koffschip HENDRIK EN MARGARETHA, kapt. J.H. Warmolts.

 

Rotterdamsche Courant 21 april 1821114

Rotterdam, 20 april. Den 18 arriveerden in de Maas ….….Den 19 zeilden de VROUW CATHARINA, A.H. Schuring, naar ……(opm: niet vermeld); de KITTY, J. Ansdell, naar Hull; de MARG. CATHARINA, E.D. Duintjer, naar de Oostzee; de VROUW TUNNEGINA, E.K. de Wilde, naar Arendsburg; de OXENBERG, D. Nielsen, naar Nijburg; de AVONTUUR, W. van der Horden, naar Fero; de ENGEBORG, H.H. Christensen, naar Newcastle; DIE EENIGHEDEN, E.J. Booije, de GULDBORG LUND, L. Hansen en de DRIE SODSKENDE, M. Nielsen naar Bandholm; de DRENTS WELVAREN, J.B. Mulder, naar Riga; THE NEPTUNE, J.C. Baker, naar Londen, en de HEND. EN MARGARETHA, J.H. Warmolds, naar Pernau (opm: Pärnu); de wind Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 06 september 1821114

Rotterdam, 5 september. Kapt. P. Rijnbende rapporteert, dat hij op den 1 september, bij Portland, in het Kanaal, in goede staat gezien heeft een kofschip voerende de Rotterdamse nummervlag 58, zijnde kapt. J.H. Warmolts, komende van St. Ubes (opm: Setubal) en gedestineerd naar de Oostzee.

 

Rotterdamsche Courant 12 januari 1822114

Amsterdam, 10 januari. Kapt. J.F. Brouwer van Dantzig (opm: Gdansk) in Texel binnen, is drie maal in Noorwegen binnen geweest; dezelve meldt van de rede van Texel, in dato den 7 januari, dat den 6 december 1821 te Homlesund lag het schip de HERSTELLING, kapt. J.R. Kuiper, van Petersburg naar Marseille, en den 31 december te Nieuw-Hellesond het schip HENDRIK EN MARGARETHA, kapt. J.H. Warmolts, van Riga naar Havre.

 

Rotterdamsche Courant 26 september 1822114

Rotterdam, 25 september.

Sedert onze laatste zijn van de rede naar zee gezeild de ONDERNEMING, J. Veerman, van Rotterdam naar Duinkerken gedestineerd;

van Antwerpen de VRIENDSCHAP, J. de Brom, naar Kadix; de DRIE VRIENDEN, H. Haverbult, naar Bristol; de VROUW HENDRINA, K. van den Oever, naar Villa-Nova; ANNA PAULOWNA, H. Pothoff, naar Leith; de VROUW ALBERTINA, J. Maak, naar Hamburg; MARGARETHA ELISABETH, H. Dilwibs, naar de Oostzee,

en aldaar ter rede gekomen de OOSTERSTAR, J. Moller, van Bergen, en NEPTUNES, G.G. Smit, van Christiaansand, beiden naar Brussel gedestineerd; voor Antwerpen bestemd: NEPTUNES, A.G. Iken, van Jade; de TWEE AFWEZENDE ZUSTERS, J.T. de Boer, van Kleinziel; de GOEDE HOOP, D.D. Flik, van Petersburg; OTHO, E.J. Carst, van Bergen; de JONGE REINA, H.J. Puister, van Tonningen; CATHARINA CHRISTINA, T. Hansen, van Ringkiöping; HENDRIKA MARGARETHA, J.H. Warmolts, van Petersburg; de VROUW KETSINA (opm: VROUW KNELSINA), R.R. de Jonge, van Eichenford (opm: waarschijnlijk Eckernforde); BATO, H.C. Schut, en de HOOP, H.J. Prins, van Petersburg, en VOGELTJE, D. Lukas, van Heever.

 

 

 

Datum vanaf: 1815
Kapitein: Warmolts, Jodocus Hendrikus
Overige informatie: 0

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt K.P.Faber als gezagvoerder :

*    1818 t/m 1819 van de smak “Jonge Willem”, geen vermelding van bouwgegevens, thuishaven en eigenaar. Het schip werd 3 maal te Harlingen geregistreerd komend van Riga, Londen en Oleron;

*    1819 t/m 1832 van de smak “Willem Olivier”, gebouwd in 1814, bouwgegevens niet vermeld, 96 ton o.m., varend voor D.C.Zijlstra te Harlingen. Het schip werd 14 maal te Harlingen geregistreerd komend van velerlei havens.

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Klaas Pieters Faber op de:

“Willem Olivier”, dd 01 augustus 1825

 

Overige bijzonderheden

In een “Afschriftenboek N1” door de graankoopman Eeltje Haitzes Bonnema te Kimswerd wordt dd 13 april 1815 gemeld dat een lading haver wordt verzonden met “ De Kleine Pieter Adema”  onder kapitein Klaas Pieters Faber naar de firma Scott Garnett & Palmer.

 

Leeuwarder Courant 17 maart 1818114

Harlingen, 14 maart. Den 12 maart zijn alhier uitgezeild: het smakschip de JONGE WILLEM, kapt. Klaas Pieters Faber, met haver naar Londen, het kofschip NEPTHUNUS, kapt. Harmanus Harmens, met haver, tarwe, klaverzaad en ruw vlas naar Hull, het smakschip MARIA SOPHIA, kapt. R.D. Lovius, met haver naar Londen en het kofschip MERCURIUS, kapt. J.B. van den Oever, met haver, tarwe en klaverzaad naar Newcastle.

Den 13 dezer zijn uitgezeild het kofschip de JONGE DIRK, kapt. Thomas J. Smith, met tarwe naar Lissabon, en het smakschip VIGELANTIE, kapt.Rinse Harmens Smit, met tarwe, haver en klaverzaad naar Hull.

 

Leeuwarder Courant 28 augustus 1818114

Harlingen, 27 augustus. Den 24 augustus is alhier binnen gekomen het smakschip de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otto P. Smith, met hout van Noorwegen, het kofschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Hijlke W. Overmeer, met ballast van Hull, en zijn van hier uitgezeild het smakschip de JONGE WILLEM, kapt. Claas P. Faber, met pannen naar Riga, het tjalkschip ALIDA, kapt. Geert van Laar, met steen enz. naar Hamburg, het smakschip de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, met ballast naar Noorwegen, en het smakschip de VRIENDSCHAP, kapt. J.H. Sterenberg, met ballast op avontuur. …

 

Leeuwarder Courant 09 februari 1819114

Harlingen. Den 24 januari uitgezeild ….

  Den 6 dito uitgezeild het smakschip de JONGE WILLEM, kapt. Klaas P. Faber, met granen naar Londen en binnen gekomen het kofschip NEPTHUNUS, kapt. H. Harmens, met ballast van Londen….

 

Leeuwarder Courant 20 april 1819114

Harlingen. Den 15 april uitgezeild ….

  Den 17 dito binnen gekomen het smakschip de JONGE WILLEM, kapt. Klaas P. Faber, met zout van Oleron.

 

Leeuwarder Courant 11 mei 1819114

Harlingen. Den 6 mei binnen gekomen    

Uitgezeild het smakschip WILLEM OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber, met ballast op avontuur. …

 

Leeuwarder Courant 15 juni 1819114

Harlingen. Den 10 juni binnen gekomen het smakschip WILLEM OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber, met zout van Oleron, het kofschip de VROUW CORNELIA, kapt. Okke T. Meeuwes, met hout van Memel (opm: Klaipeda) en het tjalkschip de VROUW ZWAANTJE, kapt. Steffen Bluiten, ledig van Amsterdam…..

 

Leeuwarder Courant 06 juli 1819114

Harlingen. Den 2 juli uitgezeild

  Den 3 dito uitgezeild de kofschepen de VROUW LUBBEGINA, kapt. Klaas H. de Weerd, met ballast op avontuur, de HARMONIE, kapt. Berend J. Wijgerts, met ballast naar Archangel, MARIA MAGDALENA, kapt. Lourens Teunis Kerkstra, met ballast op avontuur en de smakschepen WILLEM OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber, met ballast op avontuur, de VROUW HELENA, kapt. Joseph Bolwijn, met ballast naar Noorwegen. …

 

Leeuwarder Courant 20 augustus 1819114

Harlingen. Den 16 augustus binnen gekomen ….

  Den 17 dito binnen gekomen het smakschip WILLEM EN OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber, met granen van Koningsbergen (opm: Kaliningrad). …

 

Leeuwarder Courant 31 augustus 1819114

Harlingen. Den 26 augustus uitgezeild het smakschip WILLEM EN OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber, met ballast naar Frankrijk, en het sloepschip NEPTHUNUS, kapt. Charles Warren, met Boter naar Londen. …

 

Leeuwarder Courant 26 oktober 1819114

Harlingen. Den 18 oktober binnen gekomen …

  Den 23 dito binnen gekomen de smakschepen WILLEM OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber, met zout van Oleron (opm: Golf van Biskaje), VROUW RIKA, kapt. Rente E. Zoutman, met hout van Noorwegen, het sloepschip AMBLER, kapt. Wiiliam Wotton, met ballast van Londen, het galjasschip NOORDSTERN, kapt. M.O. Röd, met hout van Noorwegen. ….

 

Leeuwarder Courant 03 maart 1820114

Harlingen. Den 23 februari uitgezeild, na volbragte reparatie, het alhier met schade binnen gelopen smakschip de VROUW ANNA, kapt. Dirk H. Buss (opm: zie LC 281219), met wijn &c. (opm: etc.) van Bordeaux naar Amsterdam.

                Den 27 dito het smakschip WILLEM OLIVIER, kapt. Klaas P. Faber; en het kofschip WAAKZAAMHEID, kapt. Hendrik Sweerds Hoffhuis, met ballast op avontuur.

                Den 29 dito het tjalkschip VRIENDSCHAP, kapt. Heinrich Popken, met genever van Amsterdam naar Rusterzijl (opm: Rüstersiel) gedestineerd, zijnde alhier om de winter binnen gelopen geweest.

 

Leeuwarder Courant 21 maart 1820114

Harlingen. Den 27 februari uitgezeild

…..Den 28 dito uitgezeild het smakschip WILLEM OLIVIER, kapt. Klaas Pieters Faber, op avontuur…..

 

Rotterdamsche Courant 01 april 1820114

Amsterdam, 30 maart. Het schip (opm: smak) WILLEM OLIVIER, kapt. K.P. Faber, van Harlingen naar Oleron, heeft den 11 maart een geweldige storm doorgestaan, waardoor de grote en bezaanmast aan stukken geslagen zijn, en is den 12 dito met zware schade te St. Martin binnengelopen.

 

Leeuwarder Courant 25 juli 1820114

Harlingen. Den 5 juli …    Den 18 dito binnengekomen het schonerschip MARY, kapt. W. Atkinson, het sloepschip WILLIAM, kapt. William Nazebij, beide met ballast van Londen, de smakschepen WILLIAM OLIVIER, kapt. Klaas Pieters Faber, met zout van Oleron, de VROUW LAMMIGINA, kapt. Otto Pieters Smit, met hout van Nerva, de kofschepen de JUFFER JEANNET, kapt. J.H. Limburg, de VROUW JACOBA, kapt. Jan J. Renk, beide met zout van Leverpool. Niets uitgezeild.

 

Leeuwarder Courant 17 oktober 18201143

Harlingen……Den 4 dito binnengekomen het smakschip WILLEM OLIVIER, kapt. Claas Pieters Faber, met rogge van Memel (opm: Klaipeda). Niets uitgezeild…..

 

Rotterdamsche Courant 19 april 1821114

Rotterdam, 18 april. Van Den Briel wordt van den 18 gemeld: kapt. Ladd is den 17 wel in zee en kapt. Van der Horden den 18, des morgens op de rede terug gekomen.

Den 17, des namiddags arriveerde WILLEM OLIVIER, K.P. Faber van Oleron; de wind W.

 

Rotterdamsche Courant 08 mei 1821114

Rotterdam, 7 mei. Van Den Briel wordt van den 7 gemeld: De vorige uitgezeilde schepen zijn wel in zee gekomen.

Den 7 zeilden THE DUKE OF KENT, D. Pound, en THE MARSHAL BLUCHER, T. Atherden, naar Londen; de VROUW JANTINA, J.E. Dik, naar …(opm: niet vermeld); THE DAUNTLES, C. Sharp, naar Aberdeen; de WILLEM OLIVIER, K.F. Faber, naar Oleron; de NOIJZAMHEDEN, J.P. Nordahl, naar Drontheim, en arriveerden THE EARL BATHURST, J. Laming, en TWO BROTHERS, R. Wright, van Londen; de wind WZW…..

 

Rotterdamsche Courant 31 juli 1821114

Rotterdam, 30 juli…..

….Den 30 zeilden de schepen de JONGE HERMAN, M.H. Kramer, de WILLEM OLIVIER, C.P. Faber, en de VROUW GEERTRUIDA, J.C. Jaski, naar de Oostzee; die HOFFNUNG, S. Kreeft, naar Arendsburg, en de GOVERNOR, W. Sidgwyck, naar Aberdeen; de wind W.

 

Rotterdamsche Courant 28 maart 1822114

Amsterdam, 26 maart. De Harlinger smak WILLEM OLIVIER, kapt. K.P. Faber, met dakpannen van Harlingen naar de Oostzee, is, volgens brief van Elseneur van 19 maart, in de storm van den 11 dito, bij Toriko  in Zweden, van deszelfs ankers en op strand gedreven; het was nog onzeker of het weder af te brengen zou zijn (opm: het schip bleef behouden); het volk is met levensgevaar aan land gekomen.

 

 

 

Datum vanaf: 1823
Kapitein: Faber, Klaas Pieters
Overige informatie: 1823-03-20

Familiegegevens en opleiding

Geert werd geboren/gedoopt te Nieuwe Pekela op 18/24juli 1803 als zoon van (de landbouwer) Jan Harms Korter en Elsijn Harms (Speelman).

Geert trouwde te Nieuwe Pekela op 06 december 1833 met Wijtske Kiers Hagedoorn, geboren/gedoopt te Nieuwe Pekela op 17/19 april 1807 als dochter van schipper Kier Jans (Hagedoorn) en Geertje Koerts Dik. Wietske overleed op 21 augustus 1869 te Nieuwe Pekela, oud 62 jaar.

“Op 18 april 1850 is voor mij. J.H. de Weerd, burgemeester en ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Nieuwe Pekela ingekomen een extract uit het register van overledenen van Antwerpen, inhoudende dat op 24 maart 1850 aldaar is overleden Geert Jans Korter, laatst gewoond hebbende te Nieuwe Pekela, echtgenoot van Wietske Hagedoorn, zoon van Jan Harms Korter en van Elsje Speelman.”

 

In Burgerlijke Stand akten uit de provincie Groningen wordt Geert Jans Korter vermeld als schipper/zeekapitein in 1833, 1836, 1838, 1841, 1843, 1845, 1849, 1850.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

G.J.Korter (adres Jan Corver & Cie) werd per 09 augustus 1842 op voordracht van J.H.de Weerd en met vlagnummer 636 ingeschreven als effectief lid van het Amsterdams zeemanscollege "Zeemanshoop". Bij de inschrijving was zijn schip de "Cornelia Catharina". Toegevoegd is "overleden"002. Ten tijde van de inschrijving waren Korter en zijn vrouw 39 resp. 35 jaar. Ingeschreven waren 1 zoon uit 1841 en 2 dochters van 1836 en 1838002a

In de Algemene Vergaderingen van 02/09 augustus 1842 van het Amsterdamse zeemanscollege “Zeemanshoop”  is als effectief lid voorgedragen/benoemd Geert Jans Korter, oud 39 jaar, voerend de kof “Cornelia Catharina”, wonende te Pekela, adres Jan Corver & Co te Amsterdam, op voordracht van kapitein J.H.de Weerd.023.

G.J.Korter was effectief lid van het Amsterdamse zeemanscollege “ Zeemanshoop” met vlagnummer 636 in de periode 1842 t/m 1850.

 

G.J.Korter was effectief lid van het naamloze zeemansollege te Pekel-A met vlagnummer 26 in de periode 1834 t/m 1850.

Geert J.Korter was van 1845 t/m 1850 secretaris van het naamloze college te Pekel-A.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 27 juni 1850 gaat het Bestuur accoord met een uitkering aan de weduwe G.J.Korter voor haar en 6 kinderen met ingang van 01 mei (moet zijn februari) 1850.042.

 

In de notulen van de Algemene Vergadering van Zeemanshoop dd 02 juli 1850 staat de mededeling dat het Bestuur aan de weduwe van kapitein G.J.Korter per 01 februari 1850 voor haar en 6 kinderen een uitkering heeft toegekend.023.

 

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                    jaren           type                  scheepsnaam                                        naam reder/boekhouder

       636                        1842-1843     kof                   Cornelia Catharina                              geen opgave

                                           1844           kof                   Cornelia Catharina                              D.C.Zijlstra, Harlingen

                                      1845-1849     kof                   Cornelia Catharina                              geen opgave

 

Bouma025 vermeldt G.J.Korter als gezagvoerder gedurende:

*    1830 t/m 1837 van de kof “Harlingen”, gebouwd in 1815, bouwlocatie niet vermeld, 195 ton o.m., varend voor D.G.Zijlstra te Harlingen;

*    1833 t/m 1839 van de smak “Willem Olivier”, gebouwd in 1814, bouwgegevens niet vermeld, 96 ton o.m., varend voor D.C.Zijlstra te Harlingen. Het schip werd 1 maal te Harlingen geregistreerd komend van Oleron;

*    1842 t/m 1849 van de kof “Cornelia Catharina”, gebouwd in 1841 te Pekela, 171 ton o.m., varend voor D.C.Zijlstra te Harlingen.

 

In de collectie monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaart Museum te Groningen wordt Geert Jans Korter uit Nieuwe Pekela op 20 februari 1821 verrmeld als kok op de kof “Vrouw Anna”.

 

Overige bijzonderheden

Op 26 oktober 1829 ontving J.H. de Weerd, burgemeester van Nieuwe Pekela een overlijdensakte van de matroos Harm Derks Vos, overboord gevallen van het kofschip “Harlingen” onder gezag van kapitein Geert J.Koster. De matroos heeft een zeemansgraf gekregen.150.

 

 

Datum vanaf: 1831
Kapitein: Korter, Geert Jans
Overige informatie: 1831-03-11

Monsterrollen

Opgemaakt Groningen
Datum: 1815-04-14
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: HENDRIK EN MARGARETHA
Schipper: Harmolts, Jodocus Hendricus
Scheepstype:
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

GRONINGER ARCHIEVEN Archiefnummer Gron.240.383.1820.30

DVD M.,LIII-1167, 1168, 1169 en 12
BIJLBRIEF

Naam schip HENDRIK EN MARGARETHA

plaats en datum acte Groningen, 24 februari 1815

type schip nieuw kofschipshol

bouwwerf/verkoper Johannes Hinderiks Limborgh, meester-scheepstimmerman, gebouwd aan de Noorderhaven te Groningen

gevoerd door kapt.

eigenaar/aankoper Jodokus Henrikus Warmolts en mede-reders, allen te Groningen
(boekhouder der rederij Markus Busch en assistenten Hendrik Bolte en Hindrik B. Douwes te Groningen)

te voeren door kapt. Jodokus Henrikus Warmolts, mede-eigenaar

grootte in tonnen 85 roggelasten of 54 commercielasten

tuigage / aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating september 1814

plaats / datum registratie Groningen, 24 februari 1815

nummer van registratie niet vermeld 64, verso, vak 4-6

notaris Mr. Gerhard Jacob Keiser, notaris te Groningen

prijs

Bijzonderheden:





researcher/datum research: ML / 131210

Naam HENDRIK EN MARGARETHA
Archiefinstelling Groninger Archieven
Jaar 1820
Toegang 240
Inventaris 383

Tresoar, Leeuwarden, Archiefnummer Harlingen 16.1255.131

Memory-stick DSCN 1063 - 1086
__________________________________________________________________________

KOOPBRIEF

Naam schip HENDRIK EN MARGARETHA

plaats en datum acte openbare verkoping, Groningen, 11 februari 1823

type schip kof

bouwwerf/verkoper

gevoerd door kapt. Jodocus Henrikus Warmolts, scheepskapitein te Groningen, en vele anderen, alle bij name genoemd.

eigenaar/koper D.C. Zijlstra, koopman te Harlingen

te voeren door kapt.

grootte in tonnen 81 lasten (elders in deze acte staat 100 rogge-lasten en 232 tonnen) in zeebrief staat 81 lasten of tonnen

tuigage / aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating

plaats / datum registratie Groningen, 14 februari 1823

nummer registratie deel 18, folio 189, verso, vak 1 – 3,

notaris Mr. Willem Jan Quintus, notaris te Groningen

prijs NLG 7.350,-

Bijzonderheden: Het schip ligt bij deze verkoping in het Groote Dok te Antwerpen; de verkoping vindt plaats ten huize van J.A. Bulsing, logementhouder aan de Groote Markt te Groningen.
Een eigendomsbewijs wordt afgegeven op 6 maart 1823.
De verkopende partij is een onontwarbare kluwen van eigenaren, gemachtigden, echtgenotes, etc., waarvan de namen slecht tot zeer slecht leesbaar zijn, w.o. de families Geertsema, Sijpkens, Hoitsema en Siertsema.

20.03.1823 nieuwe zeebrief voor de WILLEM OLIVIER onder kapt. K.B. Faber

researcher/datum research: ML / 230513

Naam WILLEM OLIVIER
Archiefinstelling Tresoar, Leeuwarden
Jaar 1823
Toegang 16
Inventaris 1255

Bronnen

Jaar: 1823
Bron: GRONINGER ARCHIEVEN
Omschrijving: Toegang 1871, inv. nr. 70, aktenummer 56, 11 febr. 1823.