Inloggen
Gezagvoerder

Warmolts, Jodocus Hendrikus

Naam: Warmolts, Jodocus Hendrikus
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
HENDRIK EN MARGARETHA 1814 Kof Sailing Vessel 12151 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

J.H.Warmoldts was met vlagnummer R58 in de periode 1819 t/m 1831 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege ´Maatschappij tot Nut der Zeevaart”.

 

Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)

In het eerste jaarverslag van de Maatschappij tot Nut der Zeevaart over 1819, uitgebracht in 1820, wordt gerefereerd naar deze kapitein:

“Door den President is een belangrijk voorstel gedaan, en ieder lid daartoe aangezocht om bij hunnen respective reeders het daar heen te brengen, dat er voor scheeps rekening 4 stuiv. kopgeld bij elke monstering wierde betaald, hetwelk eene zeer voordeelige inkomst voor het fonds zoude zijn; en reeds bij deze voorstelling betaalde kapitein H.J.Warmolts, No. 58 …”. (initialen omgekeerd)058.

            In de “Ingekomen Berigten Gevoegd achter het Verslag over 1821” staat het volgend:

“Het Lid No. 58 heeft berigt, dat hij op zijne laatste reis uit de Oostzee komende het genoegen heeft gehad om zich te overtuigen en dus te bevestigen, dat er een Drijf Baken is geplaatst op het uiterste einde van het Rif van Anhoudt en twee Drijf Bakens op de Trindel bij Lésouw, waarop hij meende vlaggen of bezems te zien; - hetwelk ook overeenkomt met de beschrijving van het Kattegat, in het Deensch uitgegeven en te Elseneur te bekomen. Bovengemeld Lid deelde tevens aan de maatschappij een nieuw uitgekomen berigt of Plan mede omtrent de Bakens, in het inzeilen van het Rigasche vaarwater, tot berigt voor de Leden die daarvan zullen verkiezen Nota te nemen”058.

In het Jaarverslag 1831 van de Maatschappij (Gemeentearchief van Rotterdam, J/126) staat dat hij het College in 1831 heeft verlaten058.

 

De schepen van de kapitein

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Jodocus Hendrikus Warmholts op de:

“Hendrik & Margaretha”, dd 08 september 1815; 15 juli 1820.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 06 maart 1819114

Amsterdam, 4 maart. Den 18 februari is te Bordeaux de rivier afgezakt het schip HENDRIKA MARGARETHA, kaptein J.H. Warmolts, naar Rotterdam.

 

Rotterdamsche Courant 17 februari 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

….Liverpool: het Hoekerschip ELISABETH EN CORNELIA, kapt. J. Parlevliet.

Idem: het Koffschip HENDRIK EN MARGARETHA, kapt. J.H. Warmolts.

 

Rotterdamsche Courant 21 april 1821114

Rotterdam, 20 april. Den 18 arriveerden in de Maas ….….Den 19 zeilden de VROUW CATHARINA, A.H. Schuring, naar ……(opm: niet vermeld); de KITTY, J. Ansdell, naar Hull; de MARG. CATHARINA, E.D. Duintjer, naar de Oostzee; de VROUW TUNNEGINA, E.K. de Wilde, naar Arendsburg; de OXENBERG, D. Nielsen, naar Nijburg; de AVONTUUR, W. van der Horden, naar Fero; de ENGEBORG, H.H. Christensen, naar Newcastle; DIE EENIGHEDEN, E.J. Booije, de GULDBORG LUND, L. Hansen en de DRIE SODSKENDE, M. Nielsen naar Bandholm; de DRENTS WELVAREN, J.B. Mulder, naar Riga; THE NEPTUNE, J.C. Baker, naar Londen, en de HEND. EN MARGARETHA, J.H. Warmolds, naar Pernau (opm: Pärnu); de wind Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 06 september 1821114

Rotterdam, 5 september. Kapt. P. Rijnbende rapporteert, dat hij op den 1 september, bij Portland, in het Kanaal, in goede staat gezien heeft een kofschip voerende de Rotterdamse nummervlag 58, zijnde kapt. J.H. Warmolts, komende van St. Ubes (opm: Setubal) en gedestineerd naar de Oostzee.

 

Rotterdamsche Courant 12 januari 1822114

Amsterdam, 10 januari. Kapt. J.F. Brouwer van Dantzig (opm: Gdansk) in Texel binnen, is drie maal in Noorwegen binnen geweest; dezelve meldt van de rede van Texel, in dato den 7 januari, dat den 6 december 1821 te Homlesund lag het schip de HERSTELLING, kapt. J.R. Kuiper, van Petersburg naar Marseille, en den 31 december te Nieuw-Hellesond het schip HENDRIK EN MARGARETHA, kapt. J.H. Warmolts, van Riga naar Havre.

 

Rotterdamsche Courant 26 september 1822114

Rotterdam, 25 september.

Sedert onze laatste zijn van de rede naar zee gezeild de ONDERNEMING, J. Veerman, van Rotterdam naar Duinkerken gedestineerd;

van Antwerpen de VRIENDSCHAP, J. de Brom, naar Kadix; de DRIE VRIENDEN, H. Haverbult, naar Bristol; de VROUW HENDRINA, K. van den Oever, naar Villa-Nova; ANNA PAULOWNA, H. Pothoff, naar Leith; de VROUW ALBERTINA, J. Maak, naar Hamburg; MARGARETHA ELISABETH, H. Dilwibs, naar de Oostzee,

en aldaar ter rede gekomen de OOSTERSTAR, J. Moller, van Bergen, en NEPTUNES, G.G. Smit, van Christiaansand, beiden naar Brussel gedestineerd; voor Antwerpen bestemd: NEPTUNES, A.G. Iken, van Jade; de TWEE AFWEZENDE ZUSTERS, J.T. de Boer, van Kleinziel; de GOEDE HOOP, D.D. Flik, van Petersburg; OTHO, E.J. Carst, van Bergen; de JONGE REINA, H.J. Puister, van Tonningen; CATHARINA CHRISTINA, T. Hansen, van Ringkiöping; HENDRIKA MARGARETHA, J.H. Warmolts, van Petersburg; de VROUW KETSINA (opm: VROUW KNELSINA), R.R. de Jonge, van Eichenford (opm: waarschijnlijk Eckernforde); BATO, H.C. Schut, en de HOOP, H.J. Prins, van Petersburg, en VOGELTJE, D. Lukas, van Heever.