Inloggen
ARIADNE - ID 8101


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1879
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Steamship
Type: General Cargo schip
Type Dek: Raised quarter deck
Material Hull: Iron
Dekken: 1
Construction Data

Scheepsbouwer: M. Pearse & Co., Stockton-on-Tees, Great Britain
Werfnummer: 168
Delivery Date: 1879-04-00
Technical Data

Engine Manufacturer: Blair & Co. Ltd., Stockton-on-Tees, Great Britain
Motor Type: Steam, Compound
Number of Cylinders: 2
Power: 600
Power Unit: IHP (IPK)
Eng. additional info: (30 & 55 - 36)
Speed in knots: 9
Number of screws: 1
 
Gross Tonnage: 1288.00 Gross tonnage
Net Tonnage: 780.70 Net tonnage
Deadweight: 1700.00 tons deadweight (1016 kg)
 
Length 1: 243.20 Feet (British) Registered
Beam: 32.00 Feet (British) Registered
Depth: 18.00 Feet (British) Registered
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1880
Datum agenda: 1880-10-30
Register nr: 0
Scheepsnaam: ARIADNE
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Vriesendorp & Gaade
Plaats: Den Haag
Kapitein op moment van verzoek: niet vermeld
Opmerkingen: ja
1880-10-30, gunstig beschikt140--

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1879-04-00 ZULU
Manager: J. Sutcliffe & Son, Grimsby, Great Britain
Eigenaar: J. Sutcliffe & Son, Grimsby, Great Britain
Shareholder:
Homeport / Flag: Grimsby / Great Britain

Date/Name Ship 1881-00-00 ARIADNE
Manager: Firma Wm Ruys & Zonen, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Firma Wm Ruys & Zonen, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: NFTS

Date/Name Ship 1883-07-06 ARIADNE
Manager: Firma Wm Ruys & Zonen, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: N.V. Rotterdamsche Lloyd, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: NFTS

Date/Name Ship 1899-06-29 ARIADNE
Manager: Firma Wm Ruys & Zonen, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Firma Wm Ruys & Zonen, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: NFTS

Date/Name Ship 1902-10-13 ARIADNE
Manager: Firma Wm Ruys & Zonen, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: N.V. Maatschappij tot Exploitatie van het Stoomschip 'Ariadne', Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: NFTS

Ship Events Data

1905-11-14: Final Fate:
Op weg van Valencia (4 november vertrokken) naar Rotterdam, tijdens een zware storm in de Golf van Biskaje vergaan op 46.25 NB en 07.35 WL na het inslaan van de luiken. De bemanning kon worden gered door het Duitse ss. 'Vianna' uit Oldenburg.


Gezagvoerders

Datum vanaf: 0
Kapitein: Eem, C.W. van der
Overige informatie: Woonplaats: Rotterdam.

Datum vanaf: 1881
Kapitein: Gruiter, K.C. de
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1884
Kapitein: Kuiper, T.W.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1886
Kapitein: Visser, K.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1887
Kapitein: Scherp, J.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1890
Kapitein: Bagchus, W.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1891
Kapitein: Kromwijk, J.C.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1892
Kapitein: Klerk, J.C. de
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1893
Kapitein: Lupcke, J.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1896
Kapitein: Datema, E.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1897
Kapitein: Udema, U.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1900
Kapitein: Gantvoort, W.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1902
Kapitein: Werkhoven, J.
Overige informatie: 0

Datum vanaf: 1905
Kapitein: Bakker, T.
Overige informatie: 0

Afbeeldingen


Omschrijving: ARIADNE
Collectie: Lindenborn, Marien
Vervaardiger: Unknown

Omschrijving: ARIADNE
Collectie: Lindenborn, Marien
Vervaardiger: Unknown
Algemene informatie

PGC 250402
Rotterdam, 24 april. Volgens telegram van Lloyd’s zijn het Oostenrijkse stoomschip BUDA en het Nederlandse stoomschip ARIADNE, van Marseille naar Rotterdam, bij Kaap de Gaza (opm: waarschijnlijk wordt bedoeld Cabo de Gata, Spanje) met elkander in aanvaring geweest, waardoor eerstgenoemd is gezonken en laatstgenoemd met zware schade te Malaga is binnengekomen. De 118 passagiers en de uit 29 personen bestaande bemanning van de BUDA zijn gered.

PGC 030502
London, 1 mei. Het stoomschip ARIADNE, dat in aanvaring is geweest met het stoomschip BUDA kan tijdelijk worden gerepareerd. Het voorruim is gelost en men is bezig het grootruim te lossen. Het is vóór 5 voet gelicht en zal achter ballast nodig hebben.

PCG 210502
Malaga, 14 mei. Heden werd door het zeegerecht alhier uitspraak gedaan inzake de aanvaring tussen het Oostenrijkse s.s. BUDA en het Nederlandse s.s. ARIADNE, tengevolge waarvan de BUDA zonk. De ARIADNE werd alleen schuldig aan het ongeval verklaard.

PCG 061002
Rotterdam, 7 oktober. Volgens telegram van Lloyd’s is het Nederlandse stoomschip ARIADNE bij het binnenkomen te Genua in aanvaring geweest met het Engelse stoomschip OCAMPO. Eerstgenoemd schip heeft ogenschijnlijk geen schade geleden en heeft de reis voortgezet.

AH 240293
Maassluis, 23 februari. Het naar Marseille bestemde Nederlandse stoomschip ARIADNE, is hedennacht bewesten de Waterweg op de Maasvlakte gestrand.
De sleepboten NOORDZEE, OOSTZEE en ZUID-HOLLAND hebben tevergeefs getracht het schip vlot te brengen. Blazers liggen langszijde.
(Later bericht.) Het achterruim is vol water. Een reddingboot, gesleept door de sleepboot NOORDZEE, is met veertien man van de equipage, waaronder ook de Vlissingse loods behoort, loods behoort, alhier aangekomen. De overige equipage is door het bergingsvaartuig NEPTUNUS alhier geland. De achtersteven van het schip is gebroken.

RN 280293
Het stoomschip Ariadne, dat gistermorgen uitging, geraakte in de Waterweg op het droge. De kapitein, J. C. F. Lupcke, wilde een tros uitbrengen, doch werd door een andere, die afbrak, zo getroffen, dat hij het rechterdijbeen brak. Het stoomschip werd, met verlies van roer en anker, naar Rotterdam teruggesleept. Hier aangekomen, bracht de politie de kapitein per brancard naar het ziekenhuis.

RN 010393
Omtrent de stranding en de afbrenging van het stoomschip ARIADNE wordt uit Maassluis aan de Scheepvaart het volgende gemeld:
Het stoomschip ARIADNE strandde in de morgen van 23 februari, ‘s voormiddags werd de equipage gered door de reddingsboot DE NEDERLANDSCHE LEEUW en door het vaartuig van Niemann en te Maassluis geland. Diezelfde namiddag werd door de kapitein een overeenkomst met de Berging-Maatschappij gesloten. Des avonds werd het bergen der lading begonnen met 20 vaartuigen en 150 man, terwijl het bergingsvaartuig BUFFEL het schip leegpompte en het indringende water uit het achterruim, tijdens en na de lossing, verwijderde. Donderdag en vrijdag werd de berging voortgezet, blazers naar Maassluis gedirigeerd en de lading daar in grote lichters overgeladen en doorgezonden naar Rotterdam. Vrijdagavond trok de ZUID-HOLLAND en sleepte de ARIADNE 2 streken om de West. Zaterdagmorgen werd niet getrokken, doch de lossing voortgezet en de lekkage zoveel mogelijk gedicht; ‘s avonds werd met assistentie van NOORDZEE, WODAN, ZUID- HOLLAND, ROTTERDAM, VLAARDINGEN en PERNIS het stoomschip, ARIADNE vlot gesleept en door de eerstgenoemde (NOORDZEE) naar Rotterdam gebracht (opm: op 26 febr.) en daar aan de boeien vastgemeerd. Jammer, dat bij het vlotslepen door het breken van de bolders op het achterschip van de ARIADNE kapt. Lupcke en de timmerman Boskus der Berging-Maatschappij nogal ernstig werden gewond; ook aan boord der Bergingsstoomboot NEPTUNUS werd de matroos Roos door het breken van het ankerspil gewond. De beide laatsten zijn echter tegen ongevallen verzekerd bij de eerste Nederlandsche Verzekering- Maatschappij op het leven, tegen invaliditeit en ongelukken, gevestigd te 's-Gravenhage. Daar de Maasvlakte, waar de ARIADNE strandde, zeer gevaarlijk is, mag deze berging gelukkig geslaagd genoemd worden.

AH 171105
Gisteren is door het Duitse stoomschip VIANNA te Oporto geland de gehele bemanning van het Nederlandse stoomschip ARIADNE, op reis van Valencia naar Rotterdam. Genoemd stoomschip is op 13 november l.l. in de Golf van Biscaye zwaar lek verlaten toen de VIANNA in zicht kwam. (opm: de ARIADNE was op 4 november van Valencia vertrokken)

PGC 181105
Rotterdam, 16 november. Volgens heden alhier door de rederij uit Oporto ontvangen telegram, is het Ned. s.s. ARIADNE, kapt. T. Bakker, van Valencia naar Rotterdam, bij vliegend stormweer in de Golf van Biscaye vergaan. De gehele bemanning is gered door het Duitse s.s. VIANNA en te Oporto geland.

NRC 221105
Rotterdam, 21 november. Extract uit de scheepsverklaring van het s.s. ARIADNE.
Op 11 november is het schip in de Golf van Biscaje belopen door een hevige storm. Het schip kreeg diverse schade aan dek en een reddingboot ging verloren. Op 13 november sloeg door een stortzee luik II in en spoelden de bovenbrug en het kompas weg. Tevens gingen de laatste reddingboten over boord en maakte het schip hevig water. Om 3 uur n.m. dezelfde dag kwam het Duitse s.s. VIANNA (kapitein J. Spieker) in zicht en werd besloten het schip te verlaten. Vanwege het weer kon de VIANNA echter nog geen reddingboot uitzetten. Om 2 uur ’s nachts op de 14e november lukte dit wel. Met de boot werd verbinding gemaakt en de manschappen gingen voorzien van een reddingvest één voor één overboord naar de reddingboot. De boot moest drie tochten maken om allen te redden en om 7 uur ’s morgens werd de kapitein van de ARIADNE als laatste gered. De ARIADNE was op weg van Valencia naar Rotterdam en de geredde opvarenden zijn op 16 november te Oporto aan land gezet.