Inloggen
Gezagvoerder

Poll, W.N. van de

Naam: Poll, W.N. van de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JAN VAN RIJSWIJCK 1900 General Cargo schip Steamship 3151 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt W.N.v/d Poll als gezagvoerder gedurende:

*    1900 van de schroefstoomschip “Holland”, gebouwd in 1874 te Rotterdam, 720 ton o.m., varend voor W.M H.Müller & Co te Rotterdam. Het schip is in 1900 op de Noorderpier van de Waterweg stukgeslagen.

 

Overige bijzonderheden

In het tijdschrift De Zee Jg. 1895, p.235 staan uitslagen van de examens van stuurlieden ter koopvaardij. Het diploma 2e stuurman Groote Zeilvaart A werd uitgereikt aan W.N.van de Poll.

 

De Raad van Tucht voor de koopvaardij deed op 11 maart 1901 uitspraak inzake een klacht tegen kapitein W.N.van de Poll, gezagvoerder van het schroefstoomschip “Holland”. Op 27 januari 1901 verliet het schip Londen. Daar had men een lading stukgoed geladen. Later werden in Blackwell nog vier passagiers en enkele paarden aan boord genomen. Op de Noordzee  ondervond men eerst een harde bries overgaand in een vliegende storm. Bij de poging om de monding van de Nieuwe Waterweg in te varen ging het mis. Door een zware stortzee brak de stuurreep en geraakte het schip stuurloos. Het belandde tenslotte op het Noorderhoofd, waarna een deel van de bemanning, de passagier en de loods omkwamen. Alleen de kapitein wist zich te redden.

De Raad oordeelde dat de schipbreuk niet aan de gezagvoerder was te wijten, die alles had gedaan om zijn schip veilig binnen de pieren te brengen. 104

Overeenkomstig verslag staat in het tijdschrif “De Zee, Jg. 1901, p.137-141.