Inloggen
Gezagvoerder

Kikkert, Adriaan

Naam: Kikkert, Adriaan
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
PROTEUS 1838 Bark Sailing Vessel 10225 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Adriaan Klaasz. Kikkert werd geboren op 19 mei 1821 te Texel als zoon van de broodbakker Klaas Kikkert en Catharina Wentel.

Hij trouwde op 11 mei 1848 te Texel met Trijntje Klaasdr. Zunderdorp, geboren te Texel ca. 1821 als dochter van  Klaas Zunderdorp en Trijntje Boon. Trijntje overleed op 31 december 1858 te Texel.

Adriaan hertrouwde op 01 augustus 1860 te Terschelling met Jantje Visser, geboren op 29 november 1828 te Terschelling als dochter van Pieter Visser en Antje Prins de Jong. Na het overlijden van Adriaan is Jantje op 22 september 1900 naar Amsterdam verhuisd

 

NRC 27 augustus 1861

Men meldt van Texel, dd 25 Augustus: Heden ontvingen wij hier het droevige berigt, dat het Nederl. Barkschip Proteus te Nieuwediep is binnengeloopen, aan boord hebbend het lijk van wijlen zijnen gezagvoerder A.Kikkert. Bij het Kaapsche Rif was het schip door een storm beloopen; een geweldige stortzee had de kajuitskap, een gedeelte van der verschansing, enz. weggenomen en den volijverigen en beminden gezagvoerder van het dek in de kajuit geworpen, waaruit men slechts zijn lijk te voorschijn haalde. Hij was in een in alle opzigten ferm gezagvoerder, die de achting zijner patroons in ruime mate deelde. Verliezen zijne troostelooze echtgenoot en vier kinderen een liefdevollen en zorgenden man en vader, niet minder verliest het eiland aan hem: immer hielp hij altijd eenige jongelingen aan de zeevaart, voor welke hij een leerzaame en goedhartige gezagvoerder was.

(de PROTEUS, kapt. Bakker voor wijlen kapt. Kikkert, de 4e april van Soerabaija vertrokken, arriveerde de 25e augustus te Texel).

Na het overlijden van kapitein Kikkert werd het gezag overgenomen door de stuurman D.B.Bosscher

 

  1. 94 in: De familie Kikkert van Texel door Job Kikkert met gegevens van 1460-200. 617 pp, december 2005

 

Foto uit:

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

A.Kikkert werd per 22 mei 1855 met vlagnummer 628 en op voordracht van J.Veenstra ingeschreven als effectief lid van het Amsterdams zeemanscollege "Zeemanshoop". Ten tijde van de inschrijving was zijn schip de "Proteus". Toegevoegd was "Overleden"002.

In de Algemene Vergaderingen van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop van 15/22 mei 1855 werd als effectief lid voorgedragen/benoemd A.Kikkert (alleen initiaal), oud 35 jaar, voerend de bark “Proteus”, voor rekening van Groot Roelants & Co te Schiedam, op voordracht van kapitein J.Veenstra.023.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In 1874 vermelden de notulen van de Algemene Vergadering van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop diverse aanvragen voor een ondersteuning voor een weduwe Kikkert, afkomstig van Texel. Er is geen initiaal vermeld en ik kan derhalve niet vaststellen om welke weduwe Kikkert het gaat. Wellicht niet eens een gezagvoerder!.

 

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer                    jaren           type                  scheepsnaam                   naam reder/boekhouder

        628                       1855-1861     bark                 Proteus                              de Groot, Roelants & Co, te Schiedam

 

Vertrek en terugkomst van schepen in Amsterdam093:

A.Kikkert                                              Proteus                        14 dec. 1857               14 febr. 1859

                                                                Proteus                        mei 1859                     12 mei 1860

                                                                Proteus                        24 oktober 1860         niet vermeld, maar toegevoegd

                                                                                                                                           “ overleden”

 

Bouma025 vermeldt A.Kikkert als gezagvoerder gedurende:

*    1856 t/m 1861 op de bark “Proteus”, gebouwd in 1838 te Schiedam op de werf Nijverheid van C.Gips & Zn , 343 ton o.m., varend voor de Groot Roelants & Co te Schiedam. Het schip werd op 10 juni 1838 te water gelaten

 

Wikipedia

Proteus (Grieks: Πρωτε?ς) is een zeegod uit de Griekse mythologie. Als zijn vader worden zowel Poseidon en Oceanus genoemd.

Hij is de herder van de zeehonden van Poseidon en kan de toekomst voorspellen, hoewel hij vaak van gedaante veranderde om te voorkomen dat hem gevraagd werd om dit te doen. Hij was getrouwd met de nereïde Psamathe en had met haar twee dochters: de nimf Eidothea, die net als haar vader over de gave der voorspelling beschikte, en Cabiro of Kabeiro, de nimf van Lemnos die bij Hephaistos de moeder van de Cabeiren was.

In het verhaal van Orpheus en Eurydice van Vergilius is hij het die de lotgevallen van Eurydice vertelt aan Aristaeus en hem uiteindelijk ook de vergevingsmethode toereikt.

 

Overige bijzonderheden

A.Kikkert, eerste stuurman van "De Stad Schiedam", verzocht op 14 april 1852 om het gezag van de "Eendragt" van de Schiedamsche Scheepsreederij039.

 

Er bestaat een “Huisorgaan van de familievereniging Kikkert”, aanwezig op het Verenigingscentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging te Weesp.

 

In de “Zeetijdingen” van 25 augustus 1861 staat dat het schip PROTEUS, kapt. Bakker voor wijlen kapt. Kikkert, de 25 augustus op de rede van Texel gearriveerd van Soerabaija, alwaar het de 4e april was vertrokken. De juiste datum van het ongeval heb ik (nog) niet kunnen vinden; ik weet niet, wanneer de PROTEUS bij het Kaapse rif was (halverwege? Dus ca. medio juni? Hartje winter daar dus)

Opmerking 20 november 2009 door Marien Lindenborn te Arnhem

 

NRC 04 april 1856114

Hongkong, 14 februari. Sedert de laatste mail zijn alhier bevracht de navolgende Nederlandse schepen:

PROTEUS, kapt. Kikkert, voor 12 maanden à $ 1250 netto per maand…..

 

NRC 06 februari 1858114

Deal, 3 februari. Heden is alhier lek binnengelopen het Nederlandse schip (opm: bark) PROTEUS, kapt. A. Kikkert, van Newcastle naar Singapore bestemd. Het schip zal waarschijnlijk naar Ramsgate verzeilen om daar nagezien te worden.

 

NRC 07 februari 1858114

Ramsgate, 4 februari. Het Nederlandse schip PROTEUS, kapt. Kikkert - zie NRC van gisteren - is hier heden lek binnengebracht

 

NRC 18 mei 1858114

Rotterdam, 17 mei. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende 30 schepen, als:

Voor Rotterdam: ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. T.J.J. Bouman; WELTEVREDEN, kapt. H. Teerlink; SOURABAYA, kapt. A.M. Swarts; TRIJNTJE FENNA, kapt.T.F. des Ruelles; CATHARINA MARIA, kapt. N.N, GUURTJE EN MARIA, kapt. T.J. Bourse Wils; JOHANNES LODEWIJK, kapt. A.H. van de Waal; ORION, kapt. C.M. Borghorst, van Dort; PROTEUS, kapt. N. Kikkert, (is A.Kikkert) van Schiedam; H. VINCENTIUS VAN PAULO, kapt. K.H. de Groot, van Schiedam; HENRIETTE ELIZABETH SUZANNA, kapt. N.N, van Schiedam. ….

 

 

Foto verkregen van de heer E.Kikkert te Bilthoven, december 2014.

Oorspronkelijke schilderij moet nog in familiebezit zijn maar to nu toe niet bekend waar.