Inloggen
Gezagvoerder

Holwerda, Einte

Naam: Holwerda, Einte
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VIER GEBROEDERS 1889 Tjalk Sailing Vessel 7014 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt E.Holwerda als gezagvoerder gedurende:

*    1891 tot nà 1900 van de ijzeren tjalk “Vier Gebroeders”, gebouwd in 1889 te Stadskanaal, 80 ton n.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit GasselterNijveen.

 

Overige bijzonderheden

In het boek WIE ZEE HOUDT WINT DE PRIJS. 150 jaar Koninklijk Zeemanscollege De Groninger Eendracht. door Hylke Speerstra, Uitgegeven door het Koninklijk Zeemanscollege “De Groninger Eendracht”, 1980101 staat op de pp. 87-88 een beschrijving van het zeemansleven van Einte Holwerda.:

“Als het Zeemanscollege (De Groninger Eendracht) in 1880 haar gouden jubileum viert en de eerste jaren tachtig een wat minder goede tijd inluiden, is Einte Holwerda al schipper op een eigen schip. … We weten niet veel van deze eenvoudige maar bekwame man. Doch een paar dingen staan vast: Hij werd van tuindersknechtje een ronde varensman met handelsgeest. Hij houdt van zijn vak. En van zijn nieuwe domicilie Gasselternijveen. Zijn tjalk zou hij later met liefde en overgave vereeuwigen in een fraai handgemaakt model. In Gasselternijveen vindt Einte Holwerda tenslotte ook zijn laatste rustplaats.   Er is sinds de dagen van overgrootvader Einte Holwerda een eeuw verstreken. Het sierlijke modelletje van de tjalk, de Vier Gebroeders, pronkt nu in de directiekamer, … “