Inloggen
Gezagvoerder

Herckenrath, August Jutphus

Naam: Herckenrath, August Jutphus
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
PRINS HENDRIK 1874 Vracht-/passagiersschip Steamship 8398 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

A.J.Herckenrath was in 1883/1884 kapitein van het ijzeren schroefstoomschip “Prins Hendrik”, gebouwd in 1874 bij Elder & Co te Glasgow, 2735 brt, varend voor de Stoomvaart Maatschappij “Nederland” te Amsterdam052.

 

Bouma025 vermeldt A.J.Herckenrath als gezagvoerder gedurende:

*    1882 op het schroefstoomschip “Celebes” ex Columbian, gebouwd in 1866 te Hartlepool, 2200 ton o.m., varend voor Stoomvaart Maatschappij “Java”, dir. T.C.Scholl;

*    1883 op het schroefstoomschip “Prins Hendrik”, gebouwd in 1874 te Glasgow, 2800 ton o.m., varend voor de Stoomvaart Maatschappij “Nederland” te Amsterdam.

 

Overige bijzonderheden

Op 07 augustus 1882 monsterde Teunis Pronker als matroos aanmonsterde op het ijzeren stoomschip “Prins Hendrik” onder kapitein August Jutphus Herckenrath varend voor de Stoomvaart Maatschappij Nederland te Amsterdam. De reis ging naar Java via het Suezkanaal. Behalve een lading stukgoed en een detachement Koloniale Troepen  vervoerde zij 44 passagiers. Het schip kwam na 43 dagen in Batavia aan. Na Semarang en Soerabaya en 24 dagen Indië  vertrok de “Prins Hendrik” 18 oktober weer van Batavia met als lading koffie, indigo, huiden, thee en kina. HHHet arriveerde te Amsterdam op 06 december 1882. “Kapitein Herckenrath nam het jaar daarop ontslag bij de Stoomvaart Maatschappij “Nederland” en vestigde zich in Semarang; waarschijnlijk kreeg hij de leiding bij een prauwenbedrijf daar …”.052.

 

In de notulen van de Algemene Vergadering van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop dd 12 september 1882 wordt vermeld de heer van Hasselt, directeur der filiaalinrichting van het Kon.Ned. Meteor. Inst. te Utrecht: “Als nu reikte hij uit aan de Heeren W.P.Harten, H.Hissink en H. de Jonge getuigschriften voor uitmuntende journalen; aan de Heeren R.J.Weber, C.Jaski, A.G. Mörser Bruijns, W.Adriani, R.Berckelbach v.d Sprenkel, J.Th. Graad van Roggen, A.J.Herckenrath, J.H.Bart, H.C.Haacke, H.W.Prins en A.F. de Vrije voor zeer goede journalen.” 023.

 

A.J.Herckenrath vervoerde vanuit Amsterdam met de “Prins Hendrik” een detachement van 3 officieren en 28 manschappen. Hij arriveerde te Batavia op 01 december 1883 na 45 dagen.065*.