Inloggen
Gezagvoerder

Engels, Aldert Jans

Naam: Engels, Aldert Jans
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
BOSCH EN HOVEN 1779 Fluit Sailing Vessel 8406 Bekijk schip
VREDE EN VRIJHEID 1780 Fluit Sailing Vessel 10687 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

fluitschip “Vreede en Vrijheid”

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 15 maart 1817114

Advertentie. J.H. de Witt, J. van Ouwerkerk de Vries, H. Altius, J.E. Lublink, P. Bel Jr. en J. Boelen, makelaars, zullen, ten overstaan van een daartoe bevoegde beambte, op maandag den 24 maart 1817, des avonds ten 6 uren, in het Nieuwezijds-Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, te Amsterdam, verkopen: een extraordinair welbezeild Fluitschip, genaamd VREEDE EN VRIJHEID, gevoerd door kapt. A.J. Engels, in het jaar 1780 nieuw uitgehaald en in het jaar 1807 zwaar vertimmerd, lang over steven 142 voet, wijd, binnen zijn huid, 34 voet, hol, in het ruim, 15 voet 8 duim, het verdek hoog aan boord 7 en 1 half voet, alles Amsterdamse maat; breder bij de inventaris omschreven. Nadere onderrigting te bekomen bij de voormelde makelaars.

 

Rotterdamsche Courant 23 december 1817114

Amsterdam, 21 december. Heden is op de Haaks verbrijzeld een groot schip, kennelijik een Hollandse fluit, geladen met, zo het schijnt, Nerva balken. De gehele lading, benevens de wrakken en masten, drijft tussen den Helder en Texel; de naam is onbekend. Volgens nadere berigten van daar, van den 19 dezer, is het bovenstaande fluitschip genaamd BOSCH EN HOVEN, gevoerd bij kaptein A.J. Engels, van Nerva naar Amsterdam gedestineerd; van de equipagie is waarschijnlijk niemand gered, alzo reeds negen lijken op het eiland Texel waren aangespoeld.

 

Rotterdamsche Courant 25 december 1817114

Amsterdam, 23 december. Kaptein A.J. Engels meldt van Middelharnis, van den 21 december, dat hij de vorige dag met zijn gehele equipagie aldaar door twee vissers aangebragt was, hebbende den 17 dito op de hoogte van Petten het door hem gevoerd wordende fluitschip BOSCH EN HOVEN, van Nerva naar Amsterdam, alzo het vol water en roerloos was, moeten verlaten. Dit schip is hetzelfde, van hetwelk berigt is dat op de Haaks verbrijzeld is; negen lijken, op Texel aangespoeld, welke men veronderstelde van gezegde fluit afkomstig te zijn, moeten derhalve tot een ander schip behoord hebben.

 

Rotterdamsche Courant 27 december 17114

Rotterdam, 28 december. Aldert Joost Engels, voerende het schip BOSCH EN HOVEN, op de Helder vergaan, is met zijn equipagie, te samen uit 17 mannen bestaande, den 20 te Middelharnis aangebragt door de stuurman Joost Abeele, welke dezelve, drie dagen te voren, voor Egmond op zee had gered van een ogenschijnlijk gevaar om te verdrinken; hebbende in deze dezelfde ijver betoond als steeds door de vissers van Middelharnis, bij dergelijke gevallen, wordt aan den dag gelegd.

 

Leeuwarderr Courant 24 maart 1818114

Advertentie. De Haas en Zunderdorp, als last en procuratie hebbende, presenteren door een daartoe bevoegd beambte op het eiland Texel, op maandag den 6 april 1818, des morgens ten 10 uren, in publieke veiling te verkopen: een partij scheepsgereedschappen en tuigagiën en circa 1400 Nerva balken (opm: Nerva is een plaats in Estland) en een partij sparren, op Vlieland op vrijdag den 10 dito 75 balken, en op Terschelling op maandag den 13 dito groot 400 balken, alle van onderscheiden lengte en dikte, geborgen en behoord hebbende tot de lading van het op den 18 december 1817 op de Haaks voor Texel verbrijzelde fluitschip de BOSCH EN HOVEN, gevoerd door kapt. Aldert J. Engels, komende van Nerva en naar Amsterdam gedestineerd, liggende gemelde balken en sparren langs de stranden van dezelve eilanden, en zijn van heden af genommerd voor een ieder te zien.

 

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout11a bevat de volgende monsterrollen op naam van Aldert Jans Engels van de:

“Vreede en Vrijheid”, dd 28 april 1815, 10 augustus 1818 en 12 april 1816;

“Bosch & Hooven, dd 01 augustus 1817.