Inloggen
Gezagvoerder

Elles, Luitje Jans

Naam: Elles, Luitje Jans
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
VRIENDSCHAP 1854 Galjoot Sailing Vessel 14636 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Luitje Elles werd geboren 11 september 1829 op Schiermonnikoog als zoon van Jan Hendriks Elles en Trijntje Rus.

Hij trouwde op 04 december 1856 te Schiermonnikoog met Betje Tjipkes Visser, geboren op 11 december 1826 te Schiermonnikoog als dochter van Tjipke Teens Visser en Antje Joukes Visser. Zij overleed te Schiermonnikoog op 01 december 1887.

Volgens Teensma in “Schiermonnikoger Geslachten” overleed Luitje op 05 mei 1873 te New Calabar in Nigeria aan de “Afrikaanse koorts”.

“Algemeen Handelsblad 4 juli 1873. Rotterdam 2 juli 1873. Het Nederlandsche schip “REINTJE”, kapitein Ellis, van Rotterdam te New Calabar aangekomen heeft door de gele koorts de kapitein en geheele bemanning, uitgezonderd een matroos en een jongen, die volgens de laatste berichten eveneens ziek waren, verloren. Men vreest indien niet spoedig een nieuwe equipage uit Europa derwaarts wordt gezonden, voor totaal verlies van het schip.” (Hoedemaker).

 

Provinciale Groninger Courant 05 juli 1873 za.

Rotterdam 2 Jul. Het schip REINTJE, kapitein T. Elles, van Rotterdam te New Calabar aangekomen, heeft door Gele koorts de kapitein en de gehele equipage, uitgezonderd een matroos en een jongen, die volgens de laatste berichten eveneens ziek waren, verloren. Men vreest, indien er niet spoedig een nieuwe equipage uit Europa derwaarts vertrekt, voor een totaal verlies van het schip.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

L.J.Elles was met vlagnummer 63 in de periode 1862 t/m 1873 lid van het Schiermonnikoger zeemanscollege “De Herkenning.”

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

L.Elles (ook gespeld als Ellens) was gezagvoerder gedurende:

*    1863 t/m 1871 van de kof “Vriendschap”, gebouwd in 1854 te Sappemeer, 88 ton, varend voor F.Zeilinga te Amsterdam. J.Teensma in de Dorpsbode 39(2):1985.Bijdrage 14 vermeldt dat in 1870 1/16e deel van het schip werd verkocht voor f 150,-. Het schip zou ijzervast zijn geweest. In 1871 werd het schip in zijn geheel verkocht;

*    1872 van de 2-mast schoener “Heereveen” ex Zwaannette, gebouwd in 1850 bij Hooites te Hoogezand, 116 ton, varend als kapitein/eigenaar vanuit Sappemeer;

*    1873 van de 2-mast schoener/schoenerkof “Reintje”, gebouwd in 1854 bij Hooites te Hoogezand, 169 ton, varend voor K.L. van Berkel te Rotterdam. Zeetijdingen 27 okt. 1873: “Reintje onder kap. Borleffs (ex Elles) te Oud-Calabar afgek. en verk.” (Sweys).

            Algemeen Handelsblad 4 juli 1873. “Rotterdam 2 juli 1873. Het Nederlandsche schip “REINTJE”, kapitein Ellis, van Rotterdam te New Calabar aangekomen heeft door de gele koorts de kapitein en geheele bemanning, uitgezonderd een matroos en een jongen, die volgens de laatste berichten eveneens ziek waren, verloren. Men vreest indien niet spoedig een nieuwe equipage uit Europa derwaarts wordt gezonden, voor totaal verlies van het schip.” (Hoedemaker).

 

Overige bijzonderheden

Citaten uit documenten van de Hollandse Hervormde Kerk te Sint-Petersburg, waarin het woord “Schiermonnikoog” voorkomt.

Verkregen via e-mail dd. 29 augustus 2005 van Dr. Th. van Staalduine, Theologische Universiteit, Kampen

 

Kerkenraadsprotocol, Sint-Petersburg 3 juli 1874

CGIA SPb, 40.1.41, p. 162

Afwezig de heeren Companjen, Feik en Hoyer.

Na lezing der notulen van de vorige vergadering worden zij goedgekeurd en geteekend.

  1. Wordt gelezen [...]
  2. eene missive van den heer Hundlingius te Schiermonnikoog, die eenen ondersteuning vraagt voor de weduwe en de weezen van den heer Luitjen Ellis, zeekapitein. De kerkenraad besluit genoemde weduwe eene ondersteuning te doen toekomen van Ro. 150 en den heer consul te verzoeken deze som[1] uit de bij hem berustende scheepsgelden aan de weduwe over te maken.

 

Algemeen Handelsblad 23 februari 1873114

Maassluis, 19 februari. Heden vertrok van hier naar New Calabar het schip REINTJE, kapt. H. Elles.

 

NRC 04 juli 1873114

Rotterdam,2 juli. Het Nederlandse schoenerschip REINTJE, kapt. Elles, van Rotterdam te New Calabar aangekomen, heeft door gele koorts de kapitein en gehele bemanning, uitgezonderd een matroos en een jongen, die volgens de laatste berichten eveneens ziek waren, verloren. Men vreest, indien niet spoedig een nieuwe equipage uit Europa derwaarts wordt gezonden, voor totaal verlies van het schip

 

Algemeen Handelsblad 08 juli 18731144

Advertentie. Voor enige dagen ontving ik het treurig bericht, dat de bemanning van het Nederlandse schoenerschip REINTJE, met uitzondering van één matroos en jongen te New Calabar aan een heersende ziekte overleden is. Kapitein H. Ellis (opm: vermoedelijk kapt. Luitje [of Hendrik] Elles) en stuurman T. Kruizinga laten twee weduwen met negen kinderen onverzorgd en in de diepste armoede achter. Van verzorgers beroofd, verkeren deze huisgezinnen in de kommervolste omstandigheden.

De zware verliezen, die het eiland Schiermonnikoog de laatste twee jaren hebben getroffen, werden veel verlicht door de liefdadigheid van zo velen, die zich over het lot der weduwen en wezen ontfermden. Voor de betrekkingen dezer brave zeelieden vraag ik uw hulp en ondersteuning. Biedt hulp in de nood!

Tot het ontvangen en overmaken uwer giften bereid, zal ik gaarne daarvan in de nieuwsbladen melding maken.

Rotterdam, 3 juli 1873, Karel L. van Berckel.

 

NRC 19 september 1873114

Voor enige dagen ontvingen wij het treurige bericht, dat de bemanning van het Nederlandse schoenerschip REINTJE, met uitzondering van een matroos en een jongen, te New-Calabar aan een heersende ziekte overleden is. Hieronder zijn kapt. H. Ellis en stuurman T. Kruizinga, beiden van Schiermonnikoog, latende onverzorgd twee weduwen met negen kinderen.

 

NRC 26 oktober 1873114

Rotterdam, 25 oktober. Volgens bij de rederij ontvangen bericht van kapt. Borleffs (is dat L.J. Ellens Borleff ?? [zie Bouma]) is het Nederlandse schoenerschip REINTJE te New Calabar door de Court of Equity afgekeurd en publiek voor GBP 430.10 verkocht.