Inloggen
Gezagvoerder

Vries Lentsch, H. de

Naam: Vries Lentsch, H. de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
MARIA CATHARINA 1857 Bark Sailing Vessel 15316 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt H. de Vries Lentsch als gezagvoerder gedurende:

*   1882 van de bark “Maria Catharina”, gebouwd in 1857 te Kinderdijk, 755 ton o.m., varend voor J.Dekker Jz te Westzaan. Het schip is in 1882 te Warberg gestrand, afgebracht en te Elseneur verkocht.

 

Overige bijzonderheden

“In het Gemeentearchief Zaanstad berust een meetbrief van het schip (i.c. “Maria Catharina”), die op 28 maart 1874 werd afgegeven door de havenautoriteiten van New Orleans”

“In het GAZ`bleef een monsterrol bewaard voor de reis naar Sundsvall van de ‘Maria Catharina’, gedateerd op 26 maart 1882 ten overstaan van de Waterschout der Stad Amsterdam. Het werd de laatste reis van deze bark”. De rol bevatte 16 namen..

“Op 20 april 1882 liep de ‘Maria Catharina’ bij dichte mist door de sterke stroom in het Kattegat op de Zweedse kust. Dankzij het optreden van kapitein H. de Vries Lentsch … kon het wrak van de ‘Maria Catharina’ naar Elsenör worden gesleept. De berging werd uitgevoerd door E.M.Svitzer. (een Deense sleepvaartonderneming) … Na de berging … bleek het schip zo zwaar beschadigd, dat het op 2 juni 1882 voor 13.770 Deense kronen werd verkocht als wrak. Na deze verkoop bleven twee kanonlopen, die zich aan boord … bevonden, eigendom van de heren Dekker en Simonsz (de reders)”. De kanonnen kwamen aanvankelijk bij de Zaanlandse Oudheidkamer terecht.

In: Een verborgen geschiedenis. De kanonnen bij het Czaar Peterhuisje” door Rita Hooijschuur en Albert Boes, in Zaans Erfgoed nr. 25, 2008