Inloggen
Gezagvoerder

Smit, Berend Harms

Naam: Smit, Berend Harms
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JANTINA MAGRIETA 1830 Kof Sailing Vessel 10449 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Schipper Berend Harms Smit was getrouwd met Jantje Hindriks Boon

“Op 11 juni 1853 is door, K.M.Brouwer, burgemeester en ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de gemeente Nieuwe Pekela ontvangen een bericht van Zijne Excellentie de Heer Minister van Marine van 9 juni van dit jaar met daarbij twee overlijdensakten van de volgende inhoud: Ik, Julius Blom, lands wetgeleerde en wettig stadsvoogd, als openbaar notaris in de Kaapstad Gremstad, geeft te kennen dat op 14 okt. 1851 voor het notariaat te Gremstad verschenen Hindrik Roelfs Kruger, met zijn hier aangenomen commissionair Fred. Crawfurd, die tevens fungeerde als tolk, en verklaarden dat Berend Harms Smit, kapitein op het onlangs in Hesmaes liggende kofschip “Hanna Jantina” van Pekela in Groningerland, waarop comparant tot nu toe had gefungeerd als stuurman, op de elfde van deze maand overleed en stelde hij voor het scheepsvolk Gerrit Klaassens Heimanns en Reurt Kannes Zwart, die met de comparant verklaarden en voorts een verklaring van een dokter overlegden, waarin wordt gesteld dat genoemde kapitein aan een toeval was overleden. Het attest zal bij deze notariële akte worden overlegd. De stuurman Hindrik Roelf Kruger verklaarde, op eis van de commissionair Fred. Crawfurd, dat hij zich volkomen bekwaam achte, als gezagvoerder de reis voort te zetten naar Nantes, naar waar het schip bevracht is, hetgeen hij zou doen zodra het scheepsvolk compleet was.”115

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

B.H.Smit was met vlagnummer R144 in de periode 1826 t/m 1830 lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart. In de periode 1820 t/m 1825 ontbreken de ledenlijsten en C. van der Plas kan dus in in een van de jaren uit deze periode lid geworden zijn058

 

Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)

In het Jaarverslag 1830 van het College (Gemeentearchief, Rotterdam. J/126) staat vermeld dat B.H.Smit het college in 1830 heeft verlaten.

 

De schepen van de kapitein

In het Jaarverslag 1828 van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart (Gemeentearchief Rotterdam - J/126) staat dat Kapitein B.H.Smit, vlagnummer 144, in 1828 zijn schip in de Oostzee heeft verloren.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Berend Harms Smit als gezagvoerder van de:

“Vriendschap”, dd 17 april 1818; 10 december 1818;

“Herstelling”, dd 07 september 1825; 17 maart 1828; 27 september 1828; 26 oktober 1829;

“Jantina Margarita”, dd 02 september 1833; 27 mei 1836; 09 maart 1837 en 02 april 1838.

 

Overige bijzonderheden

Provinciale Groninger Courant 25 januari 1820114

De griffier van het vredegeregt, canton Pekel-A, gedenkt ter verzoeke van kapitein B.H. Smit en P.J. Zeven op woensdag 26 januari 1820 des avonds te 5 uren, ten huize van de kastelein B.E. Brouwer, te Nieuwe Pekel-A, publiek te verkopen: een Kofschip en annexen genaamd de VRIENDSCHAP, groot ongeveer 60 roggelasten, liggende te Antwerpen.

Get. A. Wildervanck Bruins griffier, te Nieuwe Pekel-A.

 

Rotterdamsche Courant 17 november 1821114

Rotterdam, 16 november. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 13 november:

Het schip DE VRIENDSCHAP VAN ANTWERPEN, Smith, van Bristol naar Rotterdam, den 7 dezer op de rotsen bij het hoofd van Panaith (opm: Penarth) gedreven, is de volgende morgen er af gekomen, en zou te Cardiff binnenlopen, om te lossen en te repareren…..

 

Rotterdamsche Courant 30 mei 1822114

Rotterdam, 29 mei. Den 28 zeilde uit de Maas de VROUW WIGGERDINA, E.A. Oldenburger, naar Hamburg.

Den 29 zeilden de AUGUSTA FREDRIK, J.C. Zaage, en de CATHARINA MARGARETHA, C. Permien, naar Rostock; de SPECULANT, M. Glave, naar de Oostzee; de ZUSTER ALBERDINA, H.E. de Boer, naar l’Orient (opm: Lorient), en de VRIENDSCHAP, B.H. Smit, naar Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 21 september 1822114

Rotterdam, 20 september. Van Vlissingen meldt men van den 17 dezer, dat sedert onze laatste, van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild zijn de schepen de VRIENDSCHAP, B.H. Smit, naar Londen, EUGENIA. E. Mazens, naar Guernsey; de EENDRAGT, H.T. Smit, naar …(opm: niet vermeld); de MARIA, J.H. Behrends, naar Lissabon; JOSEPHUS, M. Bakker, naar Liverpool; BARBADOES PACKET, R. Daere, naar Londen; DUXBURG, C. Dreu, naar St. Ubes,

en aldaar ter rede aangekomen la BELLE ALLIANCE (opm: pleit), O.A. Wilman, van Memel (opm: Klaipeda) naar Brussel gedestineerd en de VROUW JACOBA, J.S. Voogd, van Ekworinde Spiker ? naar Antwerpen bestemd.

 

Rotterdamsche Courant 21 december 1822114

Rotterdam, 20 december. Van Vlissingen wordt den 17 gemeld:

Sedert onze vorige zijn van deze rede naar zee gezeild de schepen JULIA, Z.H. Schut, naar Nantes; OTTO, J.E. Carst, naar Londen; la DAME EUGÉNIE (opm: kof DAME EUGÉNIA), L. Cornelis, naar Liverpool; de OOSTERSTAR, J. Moller, naar Londen; de VROUW ANNEGINA, H.J. Potjer, naar Liverpool; de VROUW GEZINA, H. Laarman, en de VROUW MARGARETHA, H.J Veen, naar Londen; l’ÉCLAIR d’ANVERS, J. Schoneveld (opm: schoener ÉCLAIR, thuishaven Antwerpen, kapt. Joannes Albertus Schönefeld), naar Palermo; de VROUW ELISABETH, F. van der Steen, naar Londen; de GOEDE WELVAART J.J. Vos (opm: kof, kapt. Israel Jans Vos), naar Hull; l’ÉLISA, P. Gauthier, naar Nantes; l’AIMABLE HENRIETTE, P. Gravaille, naar Chenoux; FREDERIKA, J.J. Seegers, naar Bordeaux; de JONGE HILKE TROMP (opm: kof JONGE HYLKE TROMP), W. Willems, naar de Middellandse Zee; de VROUW MARGINA, J.B. Bakker, naar Ipswich; de VRIENDSCHAP, B.H. Smit, naar Guernsey; JOHANNA HENRIETTA, A.L. Ehler, naar Bordeaux; ALIDA, C. Lohse, naar Rouaan; MARIA BARBARA, J.J. Koller, naar Londen, allen van Antwerpen,….