Inloggen
Gezagvoerder

Raske, Lodewijk Pieter

Naam: Raske, Lodewijk Pieter
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JOHANNA CATHARINA 1843 Kof Sailing Vessel 13580 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Lodewijk Raske werd geboren te Oude Pekela als zoon van de binnenschipper Pieter Stoffers Raske en Hinderika Jans Zegelken.

Hij trouwde te Oude Pekela als zeemans op 15 december 1870 met Frouwina Veldhuis, geboren te Oude Pekela als dochter van de zeemans Hindrik Harms Veldhuis en Reina Leenderts Kok. Zij overleed te Oude Pekela op 12 oktober 1929, 93 jaar.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt L.P.Rasker als gezagvoerder gedurende:

*   1872 t/m 1874 van de kof “Johanna Catharina”, gebouwd in 1840 te Delfzijl, 118 ton o.m., varend voor C.M.Nap te Groningen. Het schip werd in 1874 vermist tussen Danzig en Emden.

 

Overige bijzonderheden

“Aktenummer: 1864-s61, 15-08-1864

Brief van het Ministerie van Marine van 11 aug. 1964, ingekomen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Oude Pekela, inhoudende een akte van overlijden:

Wij ondergetekenden, Lodewijk Pieter Stoffer Raske, stuurman, Carel Wolken en Pieter van der Hoeven, matrozen aan boord van het Nederlands galjootschip “Wilhelmina” verklaren bij dezen dat de kapitein Egbert Jaspers Kolkmann, op de reis van Alexandrië naar Jamouth is ziek geworden en op de hoogte van het eiland Sardinië is overleden op 28 mei 1864 ’s avonds om zeven uur aan de gevolgen van een uitterende ziekte tewijl er al spoedig reuk aan het lijk kwam, ons verplicht het de volgende dag, terwijl er geen andere gelegenheid bestond, hetzelve te moeten overboord zetten, zijnde nog op de hoogte van het eiland Sardinië, drijvende in hitte. De kapitein Egbert Jasper Kolkmann was te Wiemaar op 27 okt. 1821 geboren en woonde te Oude Pekela, in leven echtgenoot van Wilhelmina Hinderikus van Emmen en zoon van Jasper Roelf Kolkmann, van beroep landbouwer en Lammegiena Egberts Houting, beide wonende te Nieuwe Pekela.

Gedaan door mij als stuurman en thans gezagvoerder aan boord van genoemde bodem, met name Lodewijk Pieter Stoffer Raske, geboren te Oude Pekela op 7 jan. 1861 (dit kan niet juist zijn) en aldaar wonende.”115