Inloggen
Gezagvoerder

Puister, Derk Hindriks

Naam: Puister, Derk Hindriks
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
ROELINA JETTINA 1834 Kof Sailing Vessel 9767 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Derk Hindriks Puister, schipper, werd geboren/gedoopt te Veendam op 12/15 augustus 1779.

Hij trouwde op 22 oktober 1809 te Veendam met Roelfje Geerts Kram, dochter van Geert Jans Kram en Hillegien Tiessens.

Derk overleed te Veendam op 20 juli 1861.

Uit: "Puister. Een Gronings Veenkoloniaal Geslacht" door H.Puister Az (†) en Drs.A.T.Puister. Wassenaar 1985. Typoscript, 130 pp. (CBG-G/Puis).

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt D.H.Puister als gezagvoerder gedurende:

*    1821 t/m 1833 van de smak “Goede Hoop”, bouwjaar niet vermeld, 92 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Veendam. Het schip werd in de periode 1821 t/m 1824  3 maal te Harlingen geregistreerd, komend van Noorwegen; in de periode 1826 t/m 1830 2 maal, komend van Londen en Danzig; in de periode 1831 t/m 1833 1 maal, komend van Danzig. Het schip ging in 1833 verloren;

*    1835 t/m 1838 van de kof “Roelina Jettina”, gebouwd in 1834, bouwplaats niet vermeld, 68 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Veendam.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Dirk H.Puister op de:

“Goede Hoop”, dd 25 april 1814 en 01 maart 1816.

 

Overige bijzonderheden

Leeuwarder Courant 02 april 1819114

Harlingen. Den 21 maart ….

  Den 23 dito uitgezeild het smakschip GOEDE HOOP, kapt. Dirk H. Puister, met granen naar Londen, en de tjalkschepen de JONGE HENDRIK, kapt. Gerrit Teunis Nijland, en de VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeeven, met ballast naar Noorwegen; het tjalkschip de GOEDE VERWACHTING, kapt. Hendrik A. Bleeker, met pannen, steen en cichorei naar Hamburg. …

 

Rotterdamsche Courant 04 januar 1821114

Rotterdam, 3 januari. Het smakschip de GOEDE HOOP, gevoerd bij kapt. D.W. Puister, komende uit Noorwegen, geladen met hout, in de laatste week van December 1820, met een storm uit het Oosten, voor de kust bij Scheveningen ten anker gelegen hebbende, is op den eersten dezer een vissersvaartuig van dat dorp, gevoerd bij Job den Dulk Cz, aan boord gevaren; het schip was overweldigd door het ijs, en de schepelingen hadden groot gebrek aan spijzen; men heeft hen van het nodige voorzien en twee visserslieden zijn als loodsen aan boord gebleven, om het schip in een der Hollandse havens binnen te brengen.

 

Leeuwarder Courant 03 april 1821114

Harlingen. ….Den 26 dito binnen gekomen het kofschip de VERWACHTING, kapt. Steeven de Vries, met looderts en zout van Liverpool. Uitgezeild het sloepschip UNION, kapt. A. Gallaway, met boter &c. naar Londen; de smakschepen de GOEDE HOOP, kapt. D.H. Puister, de DAGERAAD, kapt. Jan A. Smit, de VROUW MARGERETHA, kapt. E.A. Pot, alle drie met ballast op avontuur…..

 

Leeuwarder Courant 24 april 1821114

Harlingen…..  Den 21 dito binnen gekomen de smakschepen de TWEE GEZUSTERS, kapt. D.D. Visser, met tarwe uit de Oostzee, de VROUW LUBBEGINA, kapt. J.E. Bart, de VROUW ETTINA, kapt. A.J. Seeman de GOEDE HOOP, kapt. D.H. Puister, de VROUW JANTJE, kapt. A.J. Jonkhoff, het schonerschip ELISET, kapt. C. Nielsen, alle met hout van Noorwegen, het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Jacob Swiers, met zout van Liverpool.

 

Leeuwarder Courant 11 mei 1821114

Harlingen.

….Den 2 dito uitgezeild de kofschepen VRIESLANDS WELVAREN, kapt. Fokke D. van Veen, ALIDA CLASINA, kapt. L. Tiktak, de smakschepen de VROUW MARTHA, kapt. D.C. de Groot, LUBBEGINA, kapt. J.E. Bart, de TWEE GEBROEDERS, kapt. Jacob Sweerds, de VROUW RIKA, kapt. Rente E. Zoutman, de GOEDE HOOP, kapt. D.H. Puister en het brikschip de NOORDSCHE PLOEG, kapt. Soren Paulsen, alle met ballast op avontuur…..

 

Leeuwarder Courant 29 mei 1821114

Harlingen. Den 21 mei…..

…..Den 24 dito binnen gekomen het kofschip HOOP EN VREES, kapt. IJ.P. Piebes, het tjalkschip WILHELMINA, kapt. D.D. de Jong, de smakschepen de GOEDE HOOP, kapt. D.H. Puister, de DAGERAAD, kapt. J.A. Smit, de VROUW RIKA, kapt. R.F. Zoutman, DIANA, kapt. W.J. Stuit, ALLEGONDA HILEGINA, kapt. E.F. Kuilema, de VROUW CATHARINA, kapt. H. Sleehuis, de GOEDE VERWAGTING, kapt. J.H. Middel, alle met hout van Noorwegen…..

 

Leeuwarder Courant 10 juli 1821114

Harlingen.

…..Den 25 dito binnen gekomen de smakschepen de VROUW LUBBEGINA, kapt. Jan E. Bart, de VROUWE CHATARINA, kapt. H. Slehuis; het tjalkschip WILHELMINA, kapt. Dirk de Jong, alle drie met hout van Noorwegen, het sloepschip SWIFT, kapt. Enos Page, met ballast van Londen. Uitgezeild de smakschepen DIANA, kapt. W.J. Stuit, de TWEE VRIENDEN, kapt. R.J. Boeling, ELSINA, kapt. F.G. Pekelder, alle met ballast op avontuur, de GOEDE HOOP, kapt. D.H. Puister, de kofschepen de JONGE ENGBERDINA, kapt. J.H. Mulder, de JUFVROUW BIBIANA, kapt. Israel H. Uiling, alle drie met dakpannen op avontuur, de JONGE CORNELIA, kapt. Jelle Haijes van der Laan, met ballast op avontuur……