Inloggen
GOEDE HOOP - ID 9652


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1826-02-16 / 1862-11-13 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1826
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Willem Hindriks Kuiper, Oude Pekela, Groningen, Netherlands
Launch Date: 1825-00-00
Delivery Date: 1826-02-09
Technical Data

Gross Tonnage: 69.00 lasts
Gross Tonnage 2: 130.00 tons (oude meting)
 
Length 1: 25.15 Meters Registered
Beam: 4.54 Meters Registered
Depth: 2.59 Meters Registered
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1826
Datum agenda: 1826-02-16
Register nr: 18260067
Scheepsnaam: GOEDE HOOP
Type: Kof
Lasten: 69
Gebouwd in provincie: Groningen
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Nap, H.H.
Plaats: Groningen
Kapitein op moment van verzoek: Groot, H.W. de
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1826-02-09 DE GOEDE HOOP
Manager: Harm Harms Nap (1767-1832), Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands

Date/Name Ship 1834-03-08 DE GOEDE HOOP
Manager: Mr. Christoffel Meijer Nap (1807-1886), Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands

Ship Events Data

1834-10-24: Damaged
Rotterdam, 24 oktober 1834. Het schip de GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Amsterdam naar Oudsoen, is, na zwaar gestoten en twee ankers en touwen gekapt te hebben, de 19 oktober, met gebroken roer en verlies van zeilen, zwaar lek te Medemblik binnengelopen.
1861-10-05: Foundered, gezonken
Frederikstad, 5 oktober 1861. De Nederlandse kof GOEDE HOOP, kapt. T.H. Naatje, is alhier in de Laag gezonken.
1862-11-13: Final Fate: Stranded

Wisby, 13 november 1862. De Nederlandse kof GOEDE HOOP, kapt. J.F. Naatje, van Dantzig (opm: Gdansk) met slepers naar Brugge, is de heden zinkende bij Hoburg (opm: Hoborg, uiterste Z-punt van Gotland; 56 54 N 18 09 O) op strand gezet. Het volk is gered, doch het schip zal weg zijn.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Hendrik werd geboren ca. 1781 als zoon van Wijneldt Derks de Grooth en Engeltje Naatje.

In de overlijdensakte wordt geen relatie genoemd dus wellicht ongetrouwd gebleven.

Hendrik Wijndelts de Grooth overleed op 23 januari 1854 te Nieuwe Pekela, 72 jaar, rentenier.

 

Lidmaatschap van zeemanscolleges

H.W. de Groot was effectief lid van het zeemanscollege te Pekel-A met vlagnummer 16 in de periode 1827 t/m 1839.

H.W.. de Groot was van 1842 t/m 1847 honorair lid van het naamloze college te Pekel-A.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt H.W.de Groot als gezagvoerder gedurende:

*    1819 t/m 1824 van de kof(?) “Goede Hoop”, gebouwd in 1811, bouwlocatie niet vermeld, 63 ton o.m., geen vermelding van thuishaven en eigenaar. Het schip werd 1 maal te Harlingen geregistreerd komend van Noorwegen;

*    1831 van de kof “Goede Hoop”, gebouwd in 1825, bouwlocatie niet vermeld, 130 ton o.m., varend voor H.H.Nap te Groningen;

*    1835 t/m 1838 van de sch.kof “Alberdina”, gebouwd in 1833 te Pekela, 145 ton o.m., varend voor Mr. C.M.Nap te Groningen.

 

De collectie monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen vermeldT

06 februari 1821, kof “Goede Hoop”, schipper Hindrik Wijndelts de Groot uit Nieuwe Pekela.

18 februari 1826, schip “Goede Hoop”, schipper Hindrik Wijndelts de Groot uit Nieuwe Pekela

 

Krantenberichten

Leeuwarder Courant 02 maart 1819114

Harlingen. …

  Den 26 dito uitgezeild de Nederlandse schepen, als het tjalkschip ONRUST, kapt. Jan Kraan, met stukgoederen naar Rouaan (opm: Rouen), laatst van Hamburg; de kofschepen de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, met ballast op avontuur; de ZEELUST, kapt. Albert Sluik, met ballast naar Noorwegen; het smakschip VROUW ZWAANTJE, kapt. Jan Cornelis Hazewinkel, met ballast op avontuur; het brikschip HOSPERUS, kapt. Willem Rijnbende, met ballast naar Rotterdam en het smakschip de TWEE GEBROEDERS, kapt. Jan L. Pinksterboer, met ballast naar Noorwegen.

 

Leeuwarder Courant 02 april 1819114

Harlingen. Den 21 maart ….

  Den 25 dito binnen gekomen de smakschepen de TWEE GEBROEDERS, kapt. Jan L. Pinksterboer, de VROUW REINERA, kapt. Barend J. Bondrager; het kofschip de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot en de Noorse schooner ELISA, kapt. Marten Christens, alle met hout van Noorwegen.

Uitgezeild het smakschip DE VROUW CHRISTINA, kapt. Jacob J. Bondrager, met ballast naar Noorwegen.

 

Leeuwarder Courant 06 april 1819114

Harlingen. Den 1 april binnen gekomen  …

  Den 3 dito binnen gekomen het kofschip de VROUW LUBBEGINA, kapt. Claas H. de Weerd; het smakschip de VROUW LAMMEGINA, kapt. Otte Pieters Smit, het brikschip MARGARETHA, kapt. Lars Jacobsen, en het smakschip de VROUW HENDRICA, kapt. Jan Bruins, alle vier met hout van Noorwegen.

Uitgezeild het kofschip de GOEDE HOOP, kapt. H. W. de Groot, met ballast naar Noorwegen…..

 

Rotterdamsche Courant 29 juni 1820114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

Bergen (in Noorwegen): het Koffschip de GOEDE HOOP, kapt. Hendrik Wijndels de Groot….

 

Dordrechtsche Courant 29 18gustus 1820114

Dordrecht, 28 augustus. Aan deze stad zijn gearriveerd de schepen VINUS, kapt. A. Johanson, van Kopenhagen, met teer en pik, de TWEE SOSTRE, kapt. Diederich S. Dahl, ERSTATING, kapt. O. Hansen, de VROUW GRIETJE, kapt. H. Hansen, de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, alle vier van Bergen in Noorwegen, met stokvis en traan.

 

Rotterdamsche Courant 12 juli 1821114

Rotterdam, 11 juli. Van Vlissingen wordt van den 7 gemeld:

….van den 1 tot den 7, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen de VROUW MARGARETHA, H.J. Veen; LOUISA WILHELMINA, J. Lofgreen; de VROUW JACOBA, J.J. Rink; de COLETTE CHARLOTTE, F.A. Claeijs, en de MARIA, J. Logreen, van Liverpool; THETIS, J. Osterblad, van Carlsberg; de GOEDE HOOP, H.U. de Groot, van de Marennes; de TWEE GEZUSTERS, J.H. Zinger, van Liverpool; LOUISE, J. le Bas, van IJerseij; de VERWACHTING, P. Maass, van Liverpool; de ONDERNEMING, J. Veerman, van Havre-de-Grace; de TWEE GEZUSTERS, J.A Balleer, van Dantzig (opm: Gdansk); de TWEE GEBROEDERS, H.T. Hut, van Noirmontier; de ZEELUST, J.C. Lukas, van Petersburg; de TWEE GEBROEDERS, C.J. van der Heide, van de Marennes; de UNION, w. Robinson, van Londen; de VRIENDSCHAP, J.H. Schipper, van de Marennes; de DRIE GEBROEDERS, J.J. Jorie, van Havre-de-Grace; CONCORDIA, H.J. Nagel, van Liverpool; de VIJF GEBROEDERS, D. Steur, van de Havana; de TWEE GEBROEDERS, S.B. Bakker, van Oleron; de VROUW ANNAGINA, R.W. Huisman, van Liverpool; GEZINA CHARLOTTE, G. van Veen, van Noirmontier; HORA, A.H. Romker, van Bordeaux; WILLEM, J.S. Okkes, van Liverpool; de HARMONIE, B.J. Wijgers, van Noirmontier, en de VREDE, J.J. Greeven, van St. Martin.

 

Rotterdamsche Courant 25 augustus 1821114

Rotterdam, 24 augustus. Van Vlissingen wordt van den 21 gemeld:

….en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de TWO SISTERS, G. Dijer, en de THOMAS, T. Harrison, naar Londen; de HOFFNUNG, W. Bosfeld, naar Stettin (opm: Szczecin); de EENDRAGT, A.L. Speelman, naar de Oostzee; de VREDE, J.J. Greeven, naar Douvres (opm: Dover); de JUFVROUW MEES, G.L. Doornbos, naar Leith, de VROUW ANNA, J.G. Sap, naar Schotland; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar Leith; de PILOT, R. Slij, en de DORSET, J. Hart, naar Londen; de VROUW JACOBA, J. Janse Renik, naar Hamburg; de COLLINGWOOD, N. Brouard, naar Guernsey; LOUISE WILHELMINA (opm: LOUISA WILHELMINA), L.C. Lofgreen, naar Liverpool; AMERIKA, J. Eldridge, naar Bordeaux; CONCORDIA, H.J. Nagel, naar Liverpool; FLORIDA, S. Quincey, naar Rochelle; de VROUW ALIDA, A. Schipman, naar Kadix (opm: Cadiz); GEZINA CHARLOTTE, G. van Veen, naar …; de DRIE GEBROEDERS, H. Schwitters, naar de Oostzee, en de NANCY, E. Braij, naar Philadelphia.

 

Rotterdamsche Courant 28 mei 1822114

Rotterdam, 27 mei. ….

….Voor Antwerpen bestemd: de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, en VRIESLAND, E.J. Drent, van Liverpool; l’Émilie, G. le Bourch, van Jersey; de VRIENDSCHAP, N. Heeres, van Londen; de VIGILANTIE, P. Roijon, van de Havana; MONNIKENDAM, K.O. Blaauw, van Oporto; CHRISTINA VOS, N.A. Smaal, en de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Liverpool; de JUFVROUW WILHELMINA LAURENTIA (opm: JUFFROUW WILLEMINA LAURENTIA), J.J. Swart, van Lissabon; WILHELMINA CATHARINA, P.B. de Jonge, van Liverpool; de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, van de Marennes, de MARIA, J. Sikkes, en de VLASBLOEM, G. Hulshoff, van Liverpool…..

 

Rotterdamsche Courant 06 juli 1822114

Rotterdam, 5 juli. Van Vlissingen wordt den 1 dezer gemeld: sedert onze laatste zijn te Vlissingen ter rede gekomen de schepen JACOBA, H.K. de Groot, van Dantzig (opm: Gdansk) naar Brussel gedestineerd, en naar Antwerpen gedestineerd de VROUW ALBERDINA, K.H. Rentel, van de Marennes; de TWEE GEBROEDERS, W.R. Lukers, van Liverpool; de VROUW ZWAANTJE, J.K. Hazewinkel, van Croisic; JOHANNA, C.F. Witt, van Bordeaux; de GOEDE VERWACHTING, J.H. Tijn, van de Marennes; de ZEELUST, G.A. Wieringa, van Lissabon; ZELDEN RUST, G.J. Kluin, van Havre-de-Grace; ANNA KRANENBURG, H. Smit, van Liverpool,

en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild la BELLE ALLIANCE (opm: pleit, thuishaven Brussel), O.L. Wilman, naar Memel (opm: Klaipeda); HENDRINA JOHANNA, K.G. Jonker, naar Liverpool; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar Bristol, en de VROUW GEZINA, E.J. Dik, naar Liverpool.

 

Roterdamsche Courant 31 augustus 1822114

Rotterdam, 28 augustus. Van Vlissingen meldt men den 27 dezer:

Sedert onze vorige zijn, voor Antwerpen bestemd, op de rede aangekomen de schepen KLARA MARGARETHA, P.D. Dik, ANNA PAWLONA (opm: kof ANNA PAULOWNA), H. Pothoff, de NOORDSTAR, E.G. Boekhout; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, en de VROUW HILKE, J.H. Kuiper, van Liverpool; de LIEFDE, M. Bakker, van de Marennes; de VRIENDSCHAP, N. Heeres, van Londen; de EENDRAGT, H.T. Smit, van Havre-de-Grace, en de JUFVROUW ANNA, J.G. Sap, van Riga.

 

Rotterdamsche Courant 19 september 1822114

Rotterdam, 18 september. Van Vlissingen meldt men den 14 september:

Sedert onze vorige zijn van de rede naar zee gezeild de schepen de GOEDE VERWACHTING, M.F. de Jonge, van Amsterdam naar Duinkerken gedestineerd; KLARA MARGARETH (opm: CLARA MARGARETHA), P.D. Dik; de TWEELING DANIEL EN WILKE (opm: TWEELINGEN DANIEL EN WILCO), J.G. Wiersma; de VROUW GEZINA, E.J. Dik; HARLINGEN, T.J. Smith, en de VROUW ANNA, H.J. Korter, naar Liverpool; de VRIENDSCHAP, N. Heeres, en de DRIE VRIENDEN, R.Z. Schut, naar Londen; de HOOP, E.G. Jonker, naar Mainhaid; de TWEE GEBROEDERS, C.P. Grunn, naar Altona, de VROUW ANNEGINA, R.W. Huisman, naar Bristol; de COURIER, J.E. Melchert, naar Alicante; la FORTUNE, J. Durien (opm: brik, thuishaven Brugge, kapt. J. Duriez), naar Gibraltar, le JEUNE PIERRE, P. Lavergne, naar Duinkerken; NEPTUNES, W.A. Bakker, naar Bayonne; de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, naar …(opm: niet vermeld);la BELLE ALLIANCE, P. Colas, naar Rio-Janeiro, en de NEPTUNS, W. Cramer, naar Stockton; allen van Antwerpen. …

 

Rotterdamsche Courant 07 november 1822114

Rotterdam, 6 november. Van Vlissingen wordt van den 5 gemeld,

….en aldaar ter rede gekomen de VROUW GEZINA, H. Laarman, van Rouaan naar Brussel gedestineerd, en voor Antwerpen bestemd ISABELLE LOUISE (opm: sloep ISABELLA EN LOUISE, thuishaven Antwerpen), P. Eggers, van Villa-Nova; de GOEDE WELVAART, J.J. Vos (opm: I.J. Vos), naar Noirmontier, de VROUW ANNA, H.J. Korter (opm: H.J. Körter), de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, en de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, van Liverpool; THEODORE, G.P. Martin, van Liverpool; MERKURIUS, J.P. Smit (opm: brik MERCUUR, thuishaven Antwerpen, kapt. J.F.P. Smit), van Marseille; MARIA CATHARINA, H.J. Riecke, van Marseille, en de DRIE VRIENDEN, R.A. de Groot, van Bayonne.

 

 

Datum vanaf: 1826
Kapitein: Groot, Hendrik Wijndelts Wijndelts de
Overige informatie: 1826 – 1832

Familiegegevens en opleiding

Geen

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt I.J. de Boer als gezagvoerder gedurende:

  • 1832 t/m 1835 van de kof “Goede Hoop”, gebouwd in 1825, bouwlocatie niet vermeld, 130 ton o.m., varend voor H.H.Nap te Groningen.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

Datum vanaf: 1832
Kapitein: Boer, I.J. de
Overige informatie: 1832 – 1846

Familiegegevens en opleiding

Geen

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt P.J. de Boer als gezagvoerder gedurende:

  • 1836 t/m 1838 van de kof “Goede Hoop”, gebouwd in 1825, bouwlocatie niet vermeld, 130 ton o.m., varend voor H.H.Nap te Groningen.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

Datum vanaf: 1836
Kapitein: Boer, P.J. de

Datum vanaf: 1846
Kapitein: Mulder, W.K.
Overige informatie: 1846 – 1849

Familiegegevens en opleiding

Auke Haaijer werd geboren te Oude Pekela op 03 juli 1814 als zoon van de arbeider Franz Willems Haaijer en Geessien Aukes Ommes.

Auke trouwde (volgens de overlijdensakte van Auke) met Martha Tijssens Bakker die op 03 augustus 1844 te Nieuwe Pekela overleed, 32 jaar. “echtgenoot is zeeman van beroep”

Auke hertrouwde te Nieuwe Pekela op 27 januari 1847 als zeeman met Aaltje Jannes de Jonge, geboren op 07 oktober 1806 te Nieuwe Pekela als dochter van de winkelier Jannes Lammerts de Jonge en Harmke Hindriks Naatje. Aaltje overleed op 16 maart 1879 te Nieuwe Pekela, 73 jaar., met als echtgenoot Auke Haijer..

Auke overleed op 25 juni 1893 te Nieuwe Pekela, 78 jaar, zonder beroep.

 

Burgerlijke Stand gegevens uit de provincie Groningen vermelden Auke Haaijer als touwslagersknecht in 1841, zeeman in 1844, 1847, als schipper in 1857 en zonder beroep in 1893.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

A.F.Haaijer werd per 12 februari 1861 met vlagnummer H69 ingeschreven als lid van het Harlinger zeemanscollege "Zeemansvoorzorg". Zijn schip was de "Alida Theodora", boekhouder W.van Schouwenburg. Er zijn geen verdere bijzonderheden vermeld028-fol.092.

Hij was met vlagnummer 69 lid van het College in de periode 1861-1873034.

 

A.F. Haaijer  was effectief lid van het zeemanscollege “Voorzorg” te Nieuwe Pekela met vlagnummer 96 in de periode 1852 t/m 1878.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

lid van het Harlinger college Zeemansvoorzorg036

vlagnummer      periode      type  naam van het schip                                                    boekhouder/reder

H69/NP96        1861-1862 brigt. Alida Theodora (ex Eensgezindheid,  ex                H.van Schouwenburg, Harlingen

                                                          Braamspunt, ex Gouverneur Baron van Sytzema

                          1864-1869 sch.bark    Chronos (ex Anna Elise)                                         T.Teves & Co, Harlingen

 

Bouma025 vermeldt A.F.Haijer (sic)/Haayer als gezagvoerder gedurende:

*    1849 t/m 1860 van de kof “Goede Hoop”, gebouwd in 1826 te Pekela, 139 ton o.m., varend voor C.M.Nap te Groningen;

*    1861 t/m 1863 van de schoenerbrik “Alida Theodora” ex Eensgezindheid, ex Braamspunt, ex Gouverneur Baron van Sytzama, gebouwd in 1841 te Woudsend, 191 ton o.m., varend voor H.van Schouwenburg te Harlingen. Het schip is in april 1863 verongelukt op Lasoe;

*    1864 t/m 1870 van de schoenerbrik “Chronos” (ex Anna Elise), gebouwd in 1844 te Elsfleth, 150 ton o.m., varend voor T.Teves & Co te Harlingen. Het schip stootte in 1870 op een wrak en is gezonken.

 

De collectie monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen vermeldt:

09 februari 1842, kof “Diana”, schipper Reinder Hendriks Duit, stuurman Auke Fransens Haayer

07 februari 1863, brigantijn “Alida en Theodora”, kapitein Auke Franssens Haaijer, 48 jaar uit Nieuwe Pekela.

19 februari 1864, schoener “Chronis”, kapitein Auke Franssens  Haaijer, 49 jaar uit Nieuwe Pekela.

08 februari 1866, schoener “Chronos”, kapitein Auke Fransens Haaijer, 51 jaar uit Nieuwe Pekela.

 

Overige bijzonderheden

Op een expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen070 werd een schilderij getoond van de sch.brik “Chronos” uitgaan de Texel. Het werd in 1869 geschilderd door J.Spin. Het schip werd gebouwd in 1844 te Elsfleth, 150 ton. In 1864 - 1870 was de schipper Auke Franssens Haaijer, geboren te Oude Pekela in 1814 en overleden in Nieuwe Pekela in 1893. Hij was lid van het Harlinger zeemanscollege Zeemansvoorzorg met vlagnummer 69 en had als reeder T.Teves & Co te Harlingen.

Dit portret maakt deel uit van de permanente expositie in het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela.

 

In de Harlinger Courant van 08 april 1863 staat het volgende bericht.096:

“Zondag werd alhier het treurige berigt ontvangen uit Lessö, dat aldaar den 27 Maart gestrand was het alhier te huis behoorende bregatijn-schip Alida & Theodora, kapt. A.F.Haaijer. De equipage is behouden, doch het schip totaal verloren.`

 

“NRC 14-05-1870. Vlie, 13 mei 1870. De schoener CHRONOS, kapt. Haayer, naar Noorwegen bestemd, heeft hedennamiddag bij het uitzeilen even buiten het Noordoostgat op een wrak gestoten en is gezonken. de Equipage is gered.”077

 

Het Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela verkreeg in 2002 een “Geelkoperen koker voor scheepspapieren met gewelfd deksel. Eens gebruikt door Auke Fransens Haaijer (1814-1893), schipper van de Chronos.”

Jaarverslag 2002 Kapiteinshuis.

 

In december 2011 zond het Kapiteinshuis een nieuwjaarsbericht met een deel van de foto van de “ Chronos”. Uit dit bericht neem ik het volgende over:

De “ Chronos”  onder kapitein Haaijer voer voornamelijk op Noorwegen en op Duitse en Russische havens aan de Oostzee. Volgens een attest zonk de Chronos, met ballast geladen op reis naar Moss, een haven aan de Oslofjord, op 13 mei 1870 “ tengevolge van hevig en herhaaldelijk stoten in de Noordzee nabij het Noordoostgat van het Vlie”.  De bemanning wist zich te redden. Schipper Haaijer bleef sindsdien aan de wal.

In 1867 maakte de Chronos drie reizen. Op 27 maart vertrok het schip uit Amsterdam met bestemming Memel, vanwaar het eind mei in Amsterdam terugkeerde. Op 19 juni zeilde de Chronos door het Vlie voor een reis naar Riga. Op 21 augustus was het schip terug en meerde toen aan in de haven van Harlingen. Er was nog juist tijd voor een niet te verre tocht en zo voer schipper Haaijer begin september ten derde male dat jaar het zeegat uit, nu met einddoel Frederikstad, een andere houthaven op de rechter oever van de Oslofjord. Een drie weeek later, op 22 september, was hij al weer in Harlingen terrug.

 

Op 12 februari 1861 kocht Auke Francis Haayer, wonende te Nieuwe Pekela het brigantijnschip “De Eensgezindheid” voor f 6595 van Teves Jans Teves te Harlingen via notaris Michiel Goslingste Harlingen (Minuutakten 1861, repertoire 050045 aktenummer 00014)

 

 

Datum vanaf: 1849
Kapitein: Haaijer, Auke Fransens
Overige informatie: 1849 – 1860

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.F.Naatje als gezagvoerder gedurende:

  • 1861 t/m 1862 van de kof “Goede Hoop”, gebouwd in 1826 te Pekela, 139 ton o.m., varend voor C.M.Nap te Groningen. Het schip is in november 1862 op de kust van Gotland gezonken.

 

Overige bijzonderheden

NRC 20 november 1862114

Wisby (opm: Visby), 13 november. De Nederlandse kof GOEDE HOOP, kapt. J.F. Naatje, van Dantzig (opm: Gdansk) met slepers naar Brugge, is de heden zinkende bij Hoburg (opm: Hoborg, uiterste Z-punt van Gotland; 56 54 N 18 09 O) op strand gezet. Het volk is gered, doch het schip zal weg zijn.

 

 

Datum vanaf: 1861
Kapitein: Naatje, J.F.
Overige informatie: 1861 – 1862

Monsterrollen

Opgemaakt Nieuwe Pekela
Datum: 1826-02-18
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: GOEDE HOOP
Schipper: Groot, Hindrik Wijndelts de
Scheepstype:
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

1826

Op 26-02-1826 wordt voor de GOEDE HOOP door H.H. Nap uit Groningen een eerste zeebrief aangevraagd voor kapt. H.W. de Groot.

DC 290426
Dordrecht, 28 april. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot en de VROUW JANTINA, kapt. Zacharias Jans, beide van Marennes met zout.
DC 020526
Hellevoetsluis, 25 april. Den 27 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: LUCELLA, kapt. G.J. la Roche van Baltimore; de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot en VROUW JANTINA, kapt. L. Jans, beide van Marennes. De wind NW.
DC 130526
Hellevoetsluis, 10 mei. Van de morgen zeilden in zee: HERSTELD HOLLAND, kapt. J. van Wijk en GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, beide naar Marennes.
DC 130626
Hellevoetsluis, 7 juni. Den 10 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot van Marennes.
DC 220626
Hellevoetsluis, 19 juni. Den 20 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: DIE PERLE, kapt. W. Koop naar de Oostzee; GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot naar St. Martin.
DC 120826
Hellevoetsluis, 9 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VROUW GEELTJE, kapt. H.M. de Koe van Tremblade; GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot van St. Martin.
DC 120826
Dordrecht, 11 augustus. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen ENGELINA, kapt. R.H. Bok en de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, beiden van St. Martin, eiland Rhé.
DC 050926
Hellevoetsluis, 1 september. Den 3 dito. Heden zeilden in zee: HOFFNUNG, kapt. J.J. Busch naar Stralsund en GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot naar Marennes. De wind Z.
DC 021126
Vlissingen, 17 oktober. Sedert den 22 dezer zijn voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: De NOORDSTAR, kapt. E.G. Boekhout en de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, van de Marennes met zout.

1827

RC 170427
Rotterdam, 16 april. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, JOSEPHUS, kapt. M. Bakker, THERESIA, kapt. L.J. Besseling en DE VROUW REINA, kapt. H. Koops, naar de Marennes.
RC 140627
Rotterdam, 13 juni. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de HOOP (opm: GOEDE HOOP), kapt. H.W. de Groot, naar Falmouth.
RC 240727
Rotterdam, 23 juli. Te Antwerpen zijn gearriveerd de GOEDE HOOP, kapt. de Groot, REINA, kapt. Koops en JOSEPHUS, kapt. Bakker, van Marennes.
RC 150927
Rotterdam, 14 september. Te Antwerpen zijn gearriveerd GOEDE HOOP, kapt De Groot, JOSEPHUS, kapt. Bakker, MARGRITA, kapt. Dijkhuis en KAREL EN WILLEM, kapt. Schultje, van Marennes.

1828

Op 09-02-1828 wordt voor de GOEDE HOOP door H.H. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. H.W. de Groot.

RC 050428
Rotterdam, 4 maart. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot en de HARMONIE, kapt. C.J. Reus, naar de Marennes.
RC 100528
Rotterdam. 9 mei. Te Antwerpen zijn gearriveerd TWEE GEBROEDERS, kapt. Potjewijd, GOEDE HOOP, kapt. de Groot, van Marennes.
RC 310528
Rotterdam, 30 mei. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot en de VROUW REINA, kapt. H. Koops, naar Liverpool.
PGC 121228
Advertentie. De notaris Mr. S. Piccardt, zal, ten verzoeke van R.H. Bok, op woensdag, den 7 januari 1829, des avonds te 5 uren, ter O. Pekela, ten huize van R.H. Middel, ter O. Pekela, een publieke verkoping houden van een boerenplaats met behuizing, enz.
Voorts zullen alsdan gepresenteerd worden:
1/32 in het kofschip de ZEELUST, bevaren wordende bij Postuma.
1/32 in het kofschip de HOOP (opm: GOEDE HOOP), bevaren wordende bij H.W. de Groot.
1/32 in het kofschip JOHANNA MARGARETHA, bevaren wordende bij B.H. Pot; -alle 3 onder directie van den heer Nap.

1829

RC 070529
Rotterdam, 6 mei. Te Antwerpen zijn gearriveerd VROUW HARMINA, kapt. P.A. Brouwer, van Oldenburg; HOOP, kapt. Koren, van Duinkerken; HELENA, kapt. De Winter en GOEDE HOOP, Kapt. De Groot, van Liverpool.
RC 200629
Rotterdam, 19 juni. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild CLOTHILDE, kapt. H.J. Polter, naar Kadix; de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, naar Petersburg.

1830

Op 16-02-1830 wordt voor de GOEDE HOOP door H.H. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. H.W. de Groot.

RC 290530
Rotterdam, 28 mei. De 27e, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, van Liverpool.
RC 240630
Rotterdam, 23 juni. De 21e dezer, na posttijd, zeilden van Maassluis DE JONGE WILLEM, kapt. F. Parlevliet, naar Liverpool en de GOEDE HOOP, kapt. H.W. de Groot, naar St. Petersburg.

1832

Op 08-03-1832 wordt voor de GOEDE HOOP door H.H. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J.J. de Boer.

AH 250932
Texel, 22 september. Vertrokken: HILLECHINA, kapt. H.H. Brakke, naar Cardiff; VROUW ANTJE, kapt. Y.J. Post, naar Liverpool; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Sunderland.

1833

AH 290633
Uitgezeild: Vlie, 25 juni. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, JONGE DIRK, kapt. H.E. Vos, TWEE GEBROEDERS, kapt. W.J. Lukens, VROUW BARBERA, kapt. B.J. Jonker en CONCORDIA, kapt. H.D. van Wyk, alle vijf naar Noorwegen.
AH 050833
Scheepstijdingen. Binnengekomen: Texel, 2 augustus. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Mandal.
AH 070933
Uitgezeild: Texel, 5 september. ANNA MARGARETHA, kapt. H.J. Leefoge, naar Duinkerken; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Sunderland.
AH 170933
Binnengekomen: Texel, 14 september. VRIENDSCHAP, kapt. J.J. Valom, van Sunderland; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Sunderland.
AH 200933
Carga-lijsten Amsterdam: GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Sunderland met steenkolen.
AH 091033
Uitgezeild: Texel, 7 oktober. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer en De EENDRAGT, kapt. R.C. de Groot, naar Sunderland.
AH 041133
Binnengekomen: Texel, 1 november. De GOEDE HOOP, kapt. A.B. de Jonge, van Newcastle; DE GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Sunderland.

1834

Op 08-03-1834 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J.J. de Boer.

AH 200634
Binnengekomen: Texel, 18 juni. De GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Dantzig.
AH 120734
Uitgezeild: Texel, 10 juli. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer en ONDERNEMING, kapt J.J. Hazewinkel, beide op avontuur.
AH 060834
Binnengekomen: Texel, 4 augustus. CORNELIA, kapt. A.P. Schoonhoven, van Londen; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Mandahl.
AH 090934
Uitgezeild: Vlie, 5 september. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer en CATHARINA, kapt. G.K. Wijkmeijer, op avontuur.
AH 290934
Binnengekomen: Texel, 26 september. VROUW MARIA, kapt. J.H. Aden, van Duinkerken; de HOOP, kapt. S. Koorn en GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, beide van Newcastle.
AH 021034
Carga-lijsten Amsterdam: GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van New-Castle met steenkolen.
RC 251035
Rotterdam, 24 oktober. Het schip de GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Amsterdam naar Oudsoen, is, na zwaar gestoten en twee ankers en touwen gekapt te hebben, de 19e dezer, met gebroken roer en verlies van zeilen, zwaar lek te Medemblik binnengelopen.
AH 241134
Uitgezeild: Vlie, 19 november. MARGARETHA, kapt. G.E. te Velde, naar Dantzig; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Oudsoen.

1835

AH 230335
Uitgezeild: Vlie, 20 maart. JEZELINA, kapt. R.R. Legger, GEZINA CATHARINA, kapt. H.R. Stuitvoet en GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, laatste drie op avontuur.
AH 080535
Binnengekomen: Vlie, 4 mei. JONGE WILLEM, kapt. W.J. Mellema en GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Dantzig.
AH 200735
Binnengekomen: Vlie, 16 juli. HOLLANDS TROUW, kapt. H.L. Kok, van Memel; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Dantzig.
AH 310835
Binnengekomen: Texel, 29 augustus. EENIGHEDEN, kapt. P. Andersen en GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Drammen.
AH 160935
Uitgezeild: Vlie, 13 september. HENDRIKA MARCHINA, kapt. G.G. Bakker en GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Drammen.
AH 121035
Binnengekomen: Terschelling, 7 oktober. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer en de VRIENDSCHAP, kapt. M.R. Klein, van Drammen.

1836

Op 29-02-1836 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J.J. de Boer.

AH 080336
Uitgezeild: Texel, 6 maart. JONGE HENDRIK, kapt. H.M. Pot en JAN FREDERIK, kapt. H.H. Wey, beide naar Noorwegen; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, op avontuur.
AH 070636
Uitgezeild: Vlie, 4 juni. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Nerva.
AH 090836
Binnengekomen: Vlie, 5 augustus. YPEUS, kapt. H. de Weerd Jr. en GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer beide van Nerva.
AH 260836
Uitgezeild: Vlie, 23 augustus. VROUW ANNA, kapt. P. Visser, naar Hull; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Danzig.
AH 300936
Binnengekomen: Vlie, 27 september. GEZINA JOHANNA, kapt. H.W. Lukens, van Newcastle; GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Danzig.
AH 251036
Uitgezeild: Vlie, 22 oktober. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, naar Drammen; JONGE WICHER, kapt. D.D. Kuitze, op avontuur.
AH 221136
Binnengekomen: Vlie, 17 november. GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer van Drammen.

1838

Op 28-03-1838 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J.J. de Boer.

1839

PGC 110139
Het schip de GOEDE HOOP, kapt. De Boer, van Chatham naar Rotterdam is op 3 januari Deal gepasseerd.

1840

Op 21-03-1840 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J.J. de Boer.

ZP 080540
Te Liverpool waren de 2e mei bezig met laden de schepen de GOEDE HOOP, kapt. De Boer, voor Dordrecht, en ALIDA, kapt. Deddes, en de 4e dito de ONDERNEMING, kapt. Weijland, beide voor Nerva.
ZP 141140
De 13e dezer is te Amsterdam gearriveerd: GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer, van Riga met hout, liggende bij de Nieuwe Brug.

1842

Op 14-03-1842 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief aangevraagd voor kapt. J.J. de Boer.

GRC 090842
Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
Den 27 juli. De GOEDE HOOP (Pekela), kapt. De Boer, van Libau naar Schiedam.
GRC 041042
Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
Den 24 september. MARCHIENA (Veendam), kapt. Legger, van Alkmaar naar de Oostzee; de GOEDE HOOP (Pekela), kapt. De Boer, van Schiedam naar de Oostzee.
GRC 151142
Lijst van de Nederlandse schepen, welke de Sont gepasseerd zijn:
Den 4 november. De GOEDE HOOP (Pekela), kapt. De Boer, van Libau naar Rotterdam.

1843

RC 160343
Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading: Naar Stettin, het Nederlands kofschip GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer.
RC 010443
Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading: Naar Stettin, het Nederlands kofschip GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer; ligt gereed.

1844

AH 090844
Vlie, 5 augustus. Binnengekomen GOEDE HOOP, J.J. de Boer van Nerva.
RC 100944
Vlie, 6 september. Uitgezeild J.J. de Boer op avontuur

1845

NRC 220145
Cargalijst Rotterdam. De GOEDE HOOP, J.J. de Boer van Bordeaux met 640 oxhoofden wijn.
NRC 040245
Advertentie. In lading naar Dundee en Perth het Nederlands kofschip de GOEDE HOOP, kapt. J.J. de Boer. Adres bij Boutmij en Co.
NRC 140645
Brielle, 12 juni. Binnengekomen GOEDE HOOP, J.J. de Boer van Dundee.
NRC 160645
Cargalijst Rotterdam. GOEDE HOOP, J.J. de Boer van Dundee met 52 ton steenkolen en balen linnen.
AH 220745
Hellevoetsluis, 20 juli. Uitgezeild GOEDE HOOP, J.J. de Boer naar Rochefort.
NRC 221045
Hellevoetsluis, 21 oktober. Gisteren arriveerde GOEDE HOOP, J.J. de Boer van Liverpool.
NRC 231045
Cargalijst Rotterdam. GOEDE HOOP, J.J. de Boer van Liverpool met meel, katoen, huiden, kalfsvellen en balen rijst.

1846

Op 04-03-1846 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. W.K. Mulder.

NRC 130446
Maassluis, 31 april. Heden zeilde GOEDE HOOP, W.K. Mulder naar Belfast.
DC 300646
Dordrecht, 29 juni. Voor deze stad is ingeklaard: de GOEDE HOOP, kapt. W.K. Mulder, van Liverpool, met zout en katoen.
NRC 130846
Helvoetsluis, 12 augustus. Uitgezeild GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Dordrecht naar Rochefort.
RC 220846
Het schip de GOEDE HOOP, kapitein W.K. Mulder, van Dordrecht naar Rochefort, is den 17 augustus Deal gepasseerd.
RC 150946
Arrivementen: Te Rochefort W.K. Mulder van Dordrecht.
NRC 161146
Falmouth, 9 november. Het schip de GOEDE HOOP, kapt. Mulder, van Cardiff naar Schiedam, is alhier lek binnen gelopen.
AH 231146
Helvoetsluis, 21 november. Binnengekomen de GOEDE HOOP, kapt. W.K. Mulder, van Cardiff.
NRC 261146
Carga lijst Rotterdam. De GOEDE HOOP, kapt. W.K. Mulder, van Cardiff met 1.364 stuks spoorweg staven.

1847

NRC 080347
Helvoetsluis, 6 maart. Uitgezeild de GOEDE HOOP, kapt. W.K. Mulder, naar Havre.
NRC 010747
Carga lijst Rotterdam. GOEDE HOOP, kapt. W.K. Mulder, van Riga met 1.400 tschetwerts Rogge en 250 garniermatten.
RC 041147
Arrivementen: Te Bilbao den 23 oktober aangekomen GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Dantzig.
AH 301247
Texel, 28 december. Binnengekomen GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Bilbao.

1848

Op 10-03-1848 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. W.K. Mulder.

AH 030448
Texel, 1 april. Uitgezeild de GOEDE HOOP, W.K. Mulder naar Liverpool.
NRC 100548
Texel, 8 mei. Gearriveerd de GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Liverpool.
NRC 060648
Vlie, 2 juni. Uitgezeild de GOEDE HOOP, W.K. Mulder op avontuur.
RC 150748
Elseneur, 5 juli. Gepasseerd GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Dantzig naar Amsterdam met tarwe.
NRC 200748
Vlie, 17 juli. Gearriveerd GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Dantzig.
NRC 080848
Vlie, 5 augustus. Uitgezeild GOEDE HOOP, W.K. Mulder op avontuur.
RC 240848
Arrivementen: Te Dantzig W.K. Mulder van Amsterdam.
NRC 021048
Vlie, 28 september. Binnengekomen GOEDE HOOP, W.K. Mulder van Dantzig.

1849

Op 14-02-1849 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. A.F. Haaijer.

NRC 060449
Vlie, 2 april. Vertrokken GOEDE HOOP, A.F. Haaijer naar Pernau.
NRC 250849
Vlie, 23 augustus. Vertrokken GOEDE HOOP, A.F. Haaijer naar Stettin.
NRC 271049
Vlie, 24 oktober. Binnengekomen GOEDE HOOP, A.F. Haaijer van Stettin.

1850

RC 170950
Van Dantzig de 6 september vertrokken A.F. Haaijer naar Edam.
RC 121050
Vlie, 6 oktober. Binnengekomen A.F. Haaijer van Dantzig.

1851

Op 05-03-1851 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. A.F. Haaijer.

RC 100551
Vlie, 7 mei. Binnengekomen A.F. Haaijer van Oudsoen.
RC 220551
Vlie, 18 mei. Uitgezeild A.F. Haaijer naar Noorwegen.

1852

RC 220652
Te Bolderaa, 14 juni. A.F. Haaijer naar Elseneur.

1853

Op 15-03-1853 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. A.F. Haaijer.

1854

NRC 040454
Vlie, 1 april. Gearriveerd GOEDE HOOP, A.F. Haaijer van Ostrisoer.
NRC 220754
Vlie, 19 juli. Vertrokken GOEDE HOOP, A.F. Haaijer naar Noorwegen.
NRC 250854
Vlie, 22 augustus. Vertrokken GOEDE HOOP, A.F. Haaijer naar Christiaansand.
NRC 130954
Vlie, 10 september. Gearriveerd GOEDE HOOP, A.F. Haaijer van Christiaansand.
RC 011154
Vlie, 29 oktober. Binnengekomen A.F. Haaijer van Christiaansand

1855

Op 26-04-1855 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. A.F. Haaijer.

NRC 050555
Vlie, 1 mei. Vertrokken GOEDE HOOP, Haaijer naar Christiaansand.
NRC 140655
Vlie, 11 juni. Vertrokken GOEDE HOOP, Haaijer naar Christiaansand.
NRC 300655
Christiaansand, 15 juni. Aangekomen GOEDE HOOP, Haaijer van Harlingen.
NRC 090755
Vlie, 7 juli. Binnengekomen GOEDE HOOP, Haaijer van Christiaansand.
NRC 220855
Vlie, 19 augustus. Vertrokken GOEDE HOOP, Haaijer naar Christiaansand.
NRC 090955
Vlie, 6 september. Binnengekomen GOEDE HOOP, Haaijer van Christiaansand.
NRC 161055
Christiaansand, 5 oktober. Zeilklaar GOEDE HOOP, Haaijer naar Harlingen.
RC 161055
Vlie, 13 oktober. Binnengekomen GOEDE HOOP, Haaijer van Christiaansand.

1857

Op 06-05-1857 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. A.F. Haaijer.

1859

NAH 280459
Texel, Heden 27 April. Binnengekomen. GOEDE HOOP, Haaijer, Osterisöer.

Op 06-05-1859 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. A.F. Haaijer.

1861

Op 25-02-1861 wordt voor de GOEDE HOOP door C.M. Nap uit Groningen een zeebrief voor kapt. T.H. Naatje.

AH 211061
Frederikstad, 5 oktober. De Nederlandse kof GOEDE HOOP, kapt. T.H. Naatje, is alhier in de Laag gezonken.
NRC 181061
Harlingen, 16 oktober. Volgens bericht uit Fredrikstad van de 10e dezer is tijdens de hevige stormen, die aldaar gewoed hebben, het kofschip de GOEDE HOOP, kapt. J.F. Naatje, in Fredrikstad in de laag gezonken (opm: voor ten anker, en achter met trossen kruislings op de wal afgemeerd), en ofschoon vier andere schepen beproefd hadden het weer boven te brengen, had het nog niet mogen gelukken (opm: zie LC 181061 en NRC 021161).
LC 181061
Harlingen, 16 oktober. Heden is hier bericht ontvangen, dat het te Pekela te huis behorende kofschip de HOOP (opm: GOEDE HOOP, zie NRC 181061), kapt. J.F. Naatje, op de kust van Noorwegen is gezonken. De manschap is gered.
NRC 021161
Harlingen, 31 oktober. Volgens alhier ontvangen tijding uit Fredrikstad is het kofschip GOEDE HOOP, kapt. J.F. Naatje, dat aldaar in de laag gezonken was (opm: zie NRC 181061 en LC 181061), weder boven water gebracht, doch is zwaar lek.

1862

AH 280362
Harlingen, 25 maart. Uitgezeild GOEDE HOOP, Naatje naar Noorwegen.
NRC 010562
Frederikstad, 14 april. Aangekomen GOEDE HOOP, Naatje van Harlingen.
NRC 110562
Vlie, 9 mei. Aangekomen GOEDE HOOP, Naatje van Fredrikstad.
RC 130662
Dantzig, 9 juni. Aangekomen GOEDE HOOP, Naatje van Harlingen.
NRC 020762
Elseneur, 28 juni. Gepasseerd GOEDE HOOP, Naatje van Dantzig naar Boston.
AH 210762
Boston (Engeland), 17 juli. Gearriveerd GOEDE HOOP, Naatje van Dantzig
RC 310762
Boston, 28 juli. Vertrokken GOEDE HOOP, Naatje naar Elseneur.
RC 140862
Dantzig, 10 augustus. GOEDE HOOP, Naatje van Boston.
NRC 250862
Dantzig, 21 augustus. GOEDE HOOP, Naatje naar Boston.
RC 050962
Elseneur, 1 september. Gepasseerd GOEDE HOOP, Naatje van Dantzig naar Boston.
RC 190962
Boston (Engeland), 16 september. Gearriveerd GOEDE HOOP, Naatje van Dantzig.
RC 021062
Boston, 29 september. Vertrokken GOEDE HOOP, Naatje naar de Oostzee.
RC 241062
Dantzig, 20 oktober. Aangekomen GOEDE HOOP, Naatje van Boston.
RC 131162
Dantzig, 8 november. Uitgezeild GOEDE HOOP, Naatje naar Brugge.
AH 191162
Gothland, 13 November Het Nederlands schip GOEDE HOOP, kapt. T.H. Naatje, van Dantzig naar Brugge, is alhier in de nabijheid verongelukt, doch het volk gered.
NRC 201162
Wisby (opm: Visby), 13 november. De Nederlandse kof GOEDE HOOP, kapt. J.F. Naatje, van Dantzig (opm: Gdansk) met slepers naar Brugge, is de heden zinkende bij Hoburg (opm: Hoborg, uiterste Z-punt van Gotland; 56 54 N 18 09 O) op strand gezet. Het volk is gered, doch het schip zal weg zijn.

 

Bronnen

Jaar: 1826
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
Notaris Piccardt, Pekela inv. 121.32.202
AH = Algemeen Handelsblad
DC = Dordtsche Courant
GRC = Groninger Courant
LC = Leydsche Courant
NAH = Nieuw Amsterdamsch Handelsblad
NRC = Nieuwe Rotterdamsche Courant
PGC = Provinciale Groninger Courant
RC = Rotterdamsche Courant
ZP = Zeepost