Inloggen
WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN - ID 8391


In dienst
Onder Nederlands Indische vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1873
Categorie: Passenger-/cargo vessel
Voorstuwing: Steamship
Type: Vracht-/passagiersschip
Type Dek: Shade deck
Material Hull: Iron
Dekken: 3
Construction Data

Scheepsbouwer: Charles Connell & Co., Glasgow, Great Britain
Werfnummer: 82
Launch Date: 1873-02-13
Delivery Date: 1873-04-12
Technical Data

Engine Manufacturer: James Howden & Co., Glasgow, Great Britain
Motor Type: Steam, Compound
Number of Cylinders: 2
Power: 900
Power Unit: IHP (IPK)
Eng. additional info: 34 & 60 - 39
 
Gross Tonnage: 959.00 Gross tonnage
Net Tonnage: 652.00 Net tonnage
 
Length 1: 246.7 Feet (British) Registered
Beam: 30.6 Feet (British) Registered
Depth: 17.2 Feet (British) Registered
Ship History Data

Date/Name Ship 1873-04-12 WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN
Manager: N.V. Nederlandsch-Indische Stoomvaart-Maatschappij, Batavia, Netherlands East Indies
Eigenaar: N.V. Nederlandsch-Indische Stoomvaart-Maatschappij, Batavia, Netherlands East Indies
Shareholder:
Homeport / Flag: Batavia / Netherlands East Indies
Callsign: TJLS

Ship Events Data

1873-02-13: NRC 170273. Glasgow, 14 februari. Gisteren is van de werf te Scotstoun van de heren Charles Connell & Co. te Whiteinch, te water gelaten een fraai gebouwd schroefstoomschip, groot 1.260 ton, geheel gebouwd in overeenstemming met de nieuwe bepalingen van de Lloyds. Hetzelve is door kapt. Pieter van Emmerik genaamd WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN en zal gevoerd worden door kapt. D. de Wilde. Het schip is gebouwd voor rekening van de Nederlandsch-Indische Stoomvaart-Maatschappij, om voor die maatschappij de maildienst te doen in Ned. Indië.
Het schroefstoomschip GOUVERNEUR-GENERAAL MIJER is enige maanden geleden aldaar ook gebouwd.
1875-11-09: Final Fate:
Op reis van Singapore naar Batavia met stukgoederen en enige passagiers is de WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN op 9 november 1875 op 15 mijl noord/½ west van Noordwachter (een eilandje in de Java-Zee) of 70 mijl ten westen van Batavia aangevaren door het aan dezelfde rederij toebehorende stoomschip ATJEH. De boeg van de ATJEH drong zich, ongeveer ter hoogte van de kruitkamer, in de romp van de WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, die onmiddellijk begon te zinken. De opvarenden moesten in allerijl het schip verlaten, zo snel, dat de gezagvoerder zelfs de trommel met scheepspapieren niet heeft kunnen redden. Van de opvarenden van de WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN kwamen vier personen om het leven.

Algemene informatie

AH 201275
Batavia, 13 november. De Nederlandsch-Indische Stoomvaart Maatschappij is in de laatste tijd met haar boten niet zeer gelukkig. Het stoomschip WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN met de Engelse mail van 1 oktober aan boord is vrijdagavond te halfelf uur
in het gezicht van de Noordwachter door de ATJEH in de grond gevaren en, zonder dat iets noch van de mail noch van de lading is kunnen gered worden, in de diepte verdwenen.
In ons nummer van 8 november komen omtrent de toedracht van dit onheil nauwkeurige bijzonderheden voor. Een commissie doet onderzoek.

AH 211275
Batavia, 13 november. Door de firma P. Landberg & Zoon is de KHIVA ingehuurd die 10 november naar de Noordwachter is vertrokken, om zo mogelijk de lading van de WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN uit zee op te halen; duikers en toestellen bevinden zich aan boord. Met de Regering is overeengekomen, dat alle pogingen zullen worden aangewend, om de mail te redden, waarvoor een vaste som is bepaald, terwijl met assuradeuren omtrent de lading condities zijn gemaakt. Het zal in geen geval een gemakkelijke zaak zijn, om uit een diepte van ongeveer 70 voet water de voorwerpen naar boven te halen.
De KHIVA is de volgenden ochtend van haar tocht naar de gezonken mailboot teruggekeerd, hoofdzakelijk om de duikertoestellen in orde te doen maken. Er bestaat dus nog hoop, dat er van de lading iets terecht zal komen.

AH 251275
Stoomvaart berichten:Een tweede poging, om de specie aan boord van het gezonken stoomschip WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN te bergen, is wegens het slechte weer mislukt.

AH 301275
Batavia, 22 december. Er zijn nieuwe overeenkomsten aangegaan tot berging van de lading van het bij de Noordwachter gezonken stoomschip WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN. Duikers zullen beproeven om het geld te bergen. Het weer is zeer stormachtig.

NRC  020376
Batavia, 29 februari. (Per telegram) De specie en mail van het bij de Noordwachter gezonken stoomschip WILLEM KROONPPRINS DER NEDERLANDEN is geheel geborgen.