1964-12-06: |
Onderweg van Grangemouth naar Delft bij Callandsoog gestrand. Een poging van de sleepboot 'Hector' om haar los te slepen mislukte. Pas nadat haar volledige lading was gelost kon de sleepboot 'Titan' het schip op 18 december lostrekken.
Het Vrije Volk 07-12-1964: Coasters gestrand. (Van een onzer verslaggevers) Sleepboten van Bureau Wijsmulier uit IJmuiden zijn twee Nederlandse coasters te hulp gekomen, die zondag tijdens slecht weer aan de grond zijn gelopen. Het zijn 199 brt. metende TEUNIKA, welk scheepje bij Callantsoog op het strand is geworpen, en de 499 brt. metende Karel, die een mijl van de lerse haven Galway jop de rotsen zit. De Teunika, een kustvaardertje dat, bijna dertig jaar oud is, was met een lading porseleinaarde op weg van Schotland naar Delfzijl. Het scheepje werd zondag door de harde westenwind uit de koers gedreven en liep tussen twee strekdammen op het strand. Het zit bij de laagwaterlijn aan de grond. De Hector van Wijsmuller heeft zondag vergeefs geprobeerd 'n sleepverbinding tot stand te brengen. Vandaag wordt een nieuwe poging gedaan. De bemanning van de Teunika is nog aan boord. Voor de eerste maal zou vanmiddag bij bergingswerkzaamheden op de Nederlandse kust een helikopter worden gebruikt. Daar de branding voor de kust nog te hoog is om gebruik te kunnen maken van een sloep om de sleepverbinding tussen de sleepboot Hector en de gestrande Teunika tot stand te brengen, is nu de hulp ingeroepen van een helikopter van Schreiner in Den Haag. De helikopter zal het uiteinde van de zware sleepdraad oppikken aan het strand en vervolgens naar de sleepboot Hector vliegen. Men hoopt dan vanavond bij hoog water omstreeks tien uur een eerste poging te doen de Teunika vlot te trekken van het strand bij Callantsoog.
Wijsmuller stuurde zijn sterke zeesleper Jacob van Heemskerck naar de Karel bij Galway. Deze coaster heeft een bemanning van elf koppen. Ze zijn allen op het schip gebleven. Hoe de kansen voor de berging van deze coaster zijn, wist men vanmorgen bij Wijsmuller nog niet. De zondag naar Galway vertrokken bergingsinspecteur is nog niet klaar met zijn onderzoek.
Het Vrije Volk 08-12-1964: Helikopter vliegt sleepdraad naar gestrand schip. (Van een onzer verslaggevers) De 199 ton metende coaster Teunika uit Rotterdam, die zondagochtend vroeg iets ten noorden van Callantsoog op 't strand liep, is bij hoog water vanmorgen niet vlot gekomen. Misschien kan bij laag water van vanmiddag een tros worden overgebracht naar de sleper Hector van Bureau Wijsmuller. Vanavond omstreeks zeven uur zou dan begonnen kunnen worden met trekken.
De algemene verwachting in Callantsoog, waar de bergers van Wijsmuller hun hoofdkwartier hebben opgeslagen in badhotel Callant, is, dat de Teunika nog wel enige dagen bij de laagwaterlijn op het strand zal zitten. Bij de boeg is een touwladder uitgegooid, zodat de vijf bemanningsleden bij laag water de benen eens kunnen strekken op de waL Enig gevaar voor de mensen is vorlopig niet te duchten. Het schip trekt uiteraard al veel bezoekers naar het strand. De attractie is vergroot omdat Wijs- muller voor de operatie de hulp van een helikopter van Schreiner Aerocontractors heeft ingeroepen. Gistermiddag bracht de helikopter een lijn naar de kustvaarder. Die lijn, eenmaal vastgemaakt op de Teunika (die met Chinaklei onderweg was van Schotland naar Rotterdam en dus geheel uit de koers was geraakt) werd door de helikopter verder in zee gebracht en daar met een boei neergelaten. Ver genoeg om de Hector, die nog niet in de onmiddellijke nabijheid van de Teunika is geweest, in staat te stellen een tros over te brengen wanneer wind en zee daar de mogelijkheden voor geven. Getracht zal worden, vanmiddag de operatie uit te voeren. Om half negen vanavond is het weer hoog water, zodat men omstreeks kwart voor zeven met trekken zou kunnen beginnen. Tegen het middaguur begon de wind af te nemen, wat de kans vergroot dat er vanmiddag iets kan worden gedaan. Voorlopig echter zit de Teunika nog stevig vast tussen Callantsoog en Grote- Keeten bij paal elf. De mannen van Wijsmuller namen vanmiddag in badhotel Callant eerst nog maar eens een stevig bord erwtensoep voordat het karwei werd voortgezet. Groot, was de belangstelling voor het ongewone bergingswerk bij het strand van Callantsoog.! Een helikopter vloog de sleepdraad over naar het voor de bergers van de sleepboot Hector onbereikbare schip.
Het Vrije Volk 09-12-1964: Teunika ligt nog steeds bij paal 11. (Van een onzer verslaggevers) De mannen van Wijsmuller hebben hun pogingen moeten uitstellen om de kustvaarder Teunika vlot te trekken, die zondagochtend vroeg ten noorden van Callantsoog op het strand liep. De bergers vrezen dat ook vandaag de wind te hard zal zijn om een tros over te brengen naar de sleper Hector. De Teunika is inmiddels hart op weg een attractie te worden. Velen komen kijken naar het schip, dat tussen Callantsoog en Grote Keeten bij paal 11 ongeveer op de laagwaterlijn is vastgelopen. De vijf bemanningsleden lopen geen gevaar. Zij kunnen trouwens via een touwladder van boord en bij laag water zelfs met droge voeten aan land komen. De kapitein van de Teunika heeft dat zondagmorgen als eerste gedaan om in badhotel Callant, dat nu hoofdkwartier is van de bergers van Wijsmuller, zijn reder in Rotterdam telefonisch mee te delen, dat hij onderweg van Schotland naar Rotterdam was gestrand.
Het Vrije Volk 11-12-1964: Jan Joore is Neerlands nieuwste berger: Helikopter ingeschakeld bij berging gestrande Teunika. (Van een onzer verslaggevers)
„Hij kan niet mooier liggen," vinden de bergers van Wijsmuller van de kustvaarder Teunika. De zee heeft het schip, dat sinds zondagmorgen vastzit bij Callantsoog, wat verzet, zodat het nu precies in de goede sleeprichting ligt. Toch kwam de Teunika bij het hoogwater van vanmorgen niet vlot en het ziet er naar uit, dat het ook vanavond niet zal gebeuren. Dat is tegen de verwachting, na de. succesvolle operatie die Schreiners helikoptervlieger Jan Joore gistermiddag uitvoerde. Hij immers bracht een lijn over van de Teunika naar de sleper ,Hector' — het grootste probleem, de verbinding, is opgelost, zeiden.de mannen van Wijsmuller toen. Er vertoonde zich echter gisteravond een obstakel. Na de dunne sleeplijn die door de helicopter was overgebracht, moest nog een stranddraad en de eigenlijke sleeptros op de “Hector" komen. De “Titan” van Wijsmuller werd uit IJmuiden opgeroepen om bij dit karwei te helpen, zodat alles tijdig gereed zou zijn, om vanmorgen te gaan trekken. Het is er niet van gekomen. Vermoedelijk op een onbekend wrak brak de kabel. Het kan niet het wrak van een onbemand doelvliegtuigje zijn dat ook nog tussen de Teunika en de sleper ligt. ,Dat trekken we wel kapot,' zeggen de bergers van Wijsmuller — er moet dus ook nog een scheepswrak liggen. De gebroken kabel was niet de enige tegenslag. De dag van vandaag begon met dikke mist. Niet alleen dat de ,Titan', die sinds vanacht de ,Hector' geheel heeft vervangen, de Teunika niet kan zien, maar er was ook geen wind en dus te weinig water om de kustvaarder vlot te krijgen. Van een opklaring omstreeks half tien vanmorgen maakten de mannen van Wijsmulier gebruik om een nieuwe sleeptros uit te brengen. Een karwei dat uren kost en waarvoor de hulp van een kotter werd ingeroepen. Het slechte zicht maakte het de kotter echter onmogelijk tijdig te verschijnen. Zo verliep het hoogwater van vanmorgen. Vanavond dus pas een nieuwe kans om de Teunika weer in zee te brengen..Maar inmiddels werd er voor vanmiddag alweer dichte tot zeer dichte mist voorspeld. De heer Rademaker, eigenaar van het badhotel Callant, dat als hoofdkwartier van Wijsmuller dient, zei om elf uur vanmorgen tegen een van de bergers: ,U gebruikt de kamers vannacht zeker ook nog wel? De mannen van Wijsmuller knikten gelaten ja. Het wordt nog wel een nacht op het strand voor de Teunika.
De Tijd.De Maasbode 19-12-1964. „Teunika" vlot. Den Helder, 19 dec. — Do kustvaarder „Teunika" is gistermiddag door de sleepboot Tttan van Wijsmnller van het strand bij Callantsoog vlotgetrokken. Nadat een geul was gegraven achter het schip, dat door de stormen van de laatste aagen nog hoger op het strand was geschoven, en nadat de 230 ton porcelein-aarde uit de ruimen was gehaald. verliep de berging zeer voorspoedig. Vrij spoedig nadat de krachtige „Titan", aan de kustvaarder begon te trekken kwam er beweging in het logge gevaarte. Dit belandde in de geul en kon op eigen kracht open water opzoeken. Het schip strandde in de nacht van 5 op 6 december door tot nu toe onbekende oorzaak. Het weer was toen vrij goed. Op eigen kracht is de „Teunika" naar Rotterdam gevaren. |