1955-03-23: |
Algemeen Handelsblad 23-03-1955: Schepen in nood. Kustvaarder Anna Henny in gevaar. De Nederlandse kustvaarder Anna Henny (397 ton) verkeert in nood bij Port Talbot, aan de kust van Wales, in het kanaal van Bristol. Tijdens zware storm drijft het schip, dat een bemanning van acht koppen aan boord heeft, af naar de rotsen. De reddingboot van Port Talbot is uitgevaren, doch had vanmiddag nog geen kans gezien het schip te bereiken. Ook een poging om een lijn over te schieten, mislukte. De Anna Henny is het eigendom van Smit en Tammes in Groningen. Er staan stormen aan de Zuid- en Westkust van Engeland tot 160 km per uur. De Nederlandse kustvaarder Harm is in de nacht van Dinsdag gestrand op 35 km ten zuidzuidwesten van Port Patrick. Op 50 mijl ten noorden van Ouessant is het Griekse schip Agios Georgios stuurloos geraakt; een sleepboot is onderweg. Het Noorse schip Venus (6269 ton) is ter hoogte van Mountbatten in Devon op de rotsen gelopen. Sleepboten zijn in de buurt.
Het Vrije Volk 23-03-1955: „Anna Henny" in kritieke positie. Storm drijft schip naar de kust. De Groningese kustvaarder „Anna Henny" (797 ton) van E. Smid en C. Tammes, bevond zich vanmorgen voor de kust van Wales, ter hoogte van Port Talbot in moeilijkheden. De eerste berichten waren onrustbarend, maar de marconist van de „Anna Henny" meldde om twaalf uur: „We zijn nu buiten Port Talbot. Onze ankers staan uit en hebben houvast. De machine draait volle kracht vooruit. We zijn niet van plan aan de Wal te gaan voordat het geheel laag water is. Onze Londense correspondent meldt: ,De „Anna Henny" wordt door een geweldige zuid-zuid- wester-storm bij Port Talbot ln Zuid-Wales naar de kust gedreven. Het schip, dat een bemanning van acht koppen aan boord heeft, lag voor anker in de baai, maar de storm rukte het los van het anker. De reddingsboot van Manmouth werd om zes uur Nederlandse tijd te water gelaten. De weersomstandigheden die op dit ogenblik heersen, worden als de ergste sinds de hevige storm van 1947 beschreven, toen de reddingsboot van Manmouth op dezelfde plaats zonk. De „Anna Henny" werd steeds verder naar de kust toegedreven, tot het minder dan 200 meter van Aberavon Promenade in Port Talbot lag. De reddingsboot bleef in de nabijheid van het schip en wacht instructies af. Raketten en wippers werden naar Port Talbot gebracht, maar tot op het ogenblik hebben alle pogingen, een lijn naar het in nood verkerende schip te schieten, gefaald. De getijen beginnen nu te keren en wanneer het schip voldoende tegenstand kan bieden aan de woeste zee zal het waarschijnlijk mogelijk zijn hulp te verlenen.
Friese koerier 24-03-1955: „Anna Henny” is in veiligheid. Het 397 ton metende Nederlandse schip Anna Henny is veilig de haven van Port Talbot, aan het Kanaal van Bristol in Wales, binnengelopen. Het vaartuig, dat met een lading steenkolen op weg was naar Port Talbot, leek aanvankelijk nabij deze haven tengevolge van zwaar weer op de kust te zullen worden gedreven. Pogingen van een reddingboot om bij het schip te komen waren mislukt. Doordat de wind wat ging liggen, kon de kustvaarder uit het gevaarlijke gebied komen. (RtrANP)
Algemeen Handelsblad 24-03-1955: Anna Henny veilig, Noorse Venus nog niet los, Urk 69 voor Den Helder gestrand. Het Noorse schiip Venus (0289 ton), een tweepijper die de dienst tussen Plymouth en Madeira onderhoudt, is, zoals wij gisteren reeds meldden, op de rotsen bij Plymouth gelopen, waar het ongeveer 2 mijl buiten de kust voor anker lag. Het was losgeslagen en werd door de storm met de kiel op de harde bodem gezet. Een deel van de bemanning en de passagiers zijn van boord gehaald. Twee pogingen zijn ondernomen om het schip vlot te trekken; hoewel de wind wat was gaan liggen lukte het niet. Vanavond zou men opnieuw met sleepboten trachten de Venus los te krijgen. De Nederlandse kustvaarder Anna Henny (397 ton), die in nood verkeerde bij Port Talbot aan de kust van Wales, is behouden met de lading steenkolen in de haven van Talbot binnengelopen. Bij zijn aankomst verklaarde de kapitein W Bos dat, terwijl de Anna Henny met op volle kracht werkende machines poogde van de kust weg te komen, bemanning een brand had moeten blussen, die was ontstaan door een terugvallende vuurpijl. De kustvaarder, eigendom van rederij Smit en Tarnmes uit Groningen, heeft geen ernstige schade opgelopen en zal spoedig naar Amsterdam kunnen vertrekken. Het vissersvaartuig Urk 69 van schipper Kramer is vannacht gestrand op de Noorder Haaks voor Den Helder. De reddingsboot Dorus Rijkers kon het schip met behulp van een vlet na lange tijd bereiken en heeft de vier opvarenden aan boord genomen. De Urk 69 ligt geheel droog. |