Inloggen
NELLY - ID 4576


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1957
Classification Register: Bureau Veritas (BV)
Nat. Official Number: 3522 Z GRON 1957
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Motor Vessel
Type: General Cargo schip
Type Dek: Flush deck
Masten: Two masts
Rig: 2 derricks
Material Hull: Steel
Dekken: 1
Construction Data

Scheepsbouwer: Schiffswerft Martin Jansen, Leer, German Federal Republic
Werfnummer: 31
Launch Date: 1957-04-04
Delivery Date: 1957-05-27
Technical Data

Engine Manufacturer: Maschinenbau Kiel A.G., Kiel, German Federal Republic
Motor Type: Motor, Oil, 4-stroke single-acting
Number of Cylinders: 6
Power: 390
Power Unit: BHP (APK, RPK)
Eng. additional info: MAK nr. 15822 Type MSU423 (290x420)
Speed in knots: 9.50
Number of screws: 1
 
Gross Tonnage: 477.00 Gross tonnage
Net Tonnage: 257.00 Net tonnage
Deadweight: 605.00 tonnes deadweight (1000 kg)
Grain: 31000 Cubic Feet
Bale: 29000 Cubic Feet
 
Length 1: 49.82 Meters Length overall (Loa)
Length 2: 47.64 Meters Length between perpendiculars (Lbp)
Beam: 8.38 Meters Breadth, moulded
Depth: 3.09 Meters Depth, moulded
Draught: 3.27 Meters Draught, summer
Ship History Data

Date/Name Ship 1957-05-16 NELLY
Manager: N.V. Scheepvaartbedrijf 'Gruno', Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Paul Antonie Galenkamp, Zwolle, Overijssel, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Delfzijl / Netherlands
Callsign: PGEQ

Ship Events Data

1957-05-20: Op 20-05-1957 als "NELLY", zijnde een motorschip, metende 1351.27 m3 bruto inhoud volgens zeemeetbrief afgegeven te 's Gravenhage no. 10606 d.d. 14-05-1957, liggende te Leer (Duitsland), door C.J.A. Matthijssen, ambtenaar bij de Scheepsmetingsdienst te Groningen, van brandmerk 3522 Z GRON 1957 voorzien door het inbeitelen op het achterschip aan S.B. zijde in achterwand dekhuis op kampanje, 2.50 m. uit hekplaat, 1.50 m. uit de lengteas en 1.32 m. uit dek.
1967-04-23: Final Fate:
Ten gevolge van een aanvaring met het Zweedse m.s. 'Mertainen' in de Noordzee 15 mijl zuidwest van Goeree lichtschip gekapseisd en gezonken in pos. 51.57.N. – 03.22.O. Ze was onderweg in ballast van Rotterdam naar Par (Cornwall). De bemanning werd gered. De schuld lag bij de stuurman van de NELLY.
1967-04-24: NvhN 24-04-1967: Delfzijlster coaster zinkt na aanvaring – bemanning redt zich ternauwernood. (Van een speciale verslaggever) Op ongeveer dezelfde plaats als waar vorige week de tanker Diane in brand gevlogen is, vond zondagmorgen omstreeks vier uur een aanvaring plaats tussen de Zweedse ertstanker Mertainen (24.245 brt) en de Delfzijlster coaster NELLY (600 ton dw). De coaster is direct na de aanvaring gekapseisd en gezonken. De achtkoppige bemanning heeft zich op het laatste nippertje door middel van een dinghy (een opvouwbare reddingboot die zichzelf in het water opblaast) in veiligheid kunnen stellen en is later door de Mertainen naar Vlissingen gebracht. Terwijl de kapitein-eigenaar van de Nelly, de heer P. A. Galenkamp (51) uit Delfzijl en vier andere bemanningsleden rustig in hun kooien lagen te slapen, stonden twee man onder leiding van stuurman P. H. Wielinga (42) op wacht. De zee was rustig en het was helder weer. Plotseling werd kapitein Galenkamp door een geweldige klap wakker geschud en maakte hij de eerste aanvaring van zijn leven mee. In allerijl schoot hij zijn bed uit en rende de kajuiten langs om de bemanning aan te sporen naar boven te gaan. De mannen klauterden voor hun leven door het kapseizende schip naar dek. Inmiddels zond de stuurman vanaf de brug door middel van radio en morselamp noodsignalen uit. Maar het was al te zien dat 't schip verloren was. Zonder ook maar een ogenblik in paniek te geraken besloot de kapitein dat de bemanning het schip moest verlaten. De dinghy af het zwaar overhellende schip over boord gegooid en een voor een sprongen de mannen in hun reddingboot. De matroos P. van Wijk (22) sprong mis en kwam in het water terecht, maar kon door de snel toeschietende armen van zijn collega's in de reddingboot getrokken worden. De kapitein verliet zijn schip het laatst. Eerst had hij nog de motor van zijn schip afgezet, daarna kon hij zich langs de reling van het zinkende schip voortslepend de reddingboot bereiken.
1967-04-24: Het Vrije Volk 24-04-1967: Coaster overvaren – bemanning gered. (Van een onzer verslaggevers) In nog geen tien minuten verdween zondagochtend vroeg op de Noordzee de bijna 500 ton metende Groningse kustvaarder NELLY nadat het scheepje was overvaren door de Zweedse ertstanker Mertainen van bijna 25.000 ton. De acht bemanningsleden brachten er op het nippertje het leven af. De aanvaring gebeurde op tien mijl afstand van het lichtschip Goeree, op dezelfde plaats waar vorige week de tanker Diana in brand vloog. De bemanning van de Nelly, onder wie kapitein-eigenaar P. A. Galenkamp (51) uit Groningen, zag kans een dingy uit te zetten. Na enige tijd werden zij door de Mertianen opgepikt, die hen naar de rede van Vlissingen bracht, waar een loodsboot hen aan wal zette. Kapitein Galenkamp en zijn stuurman Jonker hadden verwondingen opgelopen. Na in het ziekenhuis te zijn verbonden voegden ze zich bij de rest van de bemanning die in hotel Decker was ondergebracht en van nieuwe kleding voorzien. Over de toedracht wilde kapitein Galenkamp zich niet uitlaten. De geredde bemanning van de Groningse kustvaarder Nelly werd door de loodsboot overgenomen van het Zweedse schip Mertainen en in Vlissingen aan land gebracht. Gekapseisd. Het zicht was normaal, vertelde hij. „En de zee rustig". De coaster werd met zo'n geweldige klap door de bijna vijftig maal grotere ertstanker aangevaren, dat het scheepje vrijwel direct kapseisde. Versuft van schrik kropen de mannen, die lagen te slapen, aan dek waar ze door de kapitein in de kleine reddingboot werden gejaagd, zonder ook maar iets te kunnen meenemen. „Het was binnen tien minuten bekeken", zei kapitein Galenkamp, op wiens gezicht de emotie nog was af te lezen. „We moesten ons haasten om van het zinkende schip af te komen". Zondagmiddag is de bemanning van de Nelly huiswaarts gereisd.
1967-04-24: De Waarheid 24-04-1967: Opvarenden springen van kapseizend schip. Ertstanker ramt kustvaarder. Bijna op de zelfde plaats als waar vorige week de tanker Diane in brand vloog, is gistermorgen de Nederlandse kustvaarder NELLY geramd door de Zweedse ertstanker Mertainen. De klap, van de aanvaring was zo hevig dat de Nelly kapseisde. De achtkoppige bemanning kon op het laatste nippertje van boord komen. De aanvaring tussen de kustvaarder (477 brt.) en de ertstanker (24.235 brt.) vond plaats omstreeks half vijf, zeventien mijl ten westen van Hoek van Holland, niet ver van het lichtschip Goeree. Op het fatale tijdstip stond stuurman Wielenga (42) op de brug van de Nelly. Het zicht was normaal. Kapitein-eigenaar Galenkamp (51) vertelde dat hij na de klap de vijf slapende bemanningsleden onmiddellijk is gaan wekken. Zonder ook maar iets van de persoonlijke bezittingen te kunnen meenemen sprongen de acht opvarenden onmiddellijk in een zogenaamde dinghy. Omdat het schip steeds verder overhelde was men echter eerst genoodzaakt een ware klauterpartij te verrichten om bij de railing te komen. Binnen tien minuten was alles gebeurd, aldus kapitein Galenkamp. Toen wij goed en wel in de dinghy zaten — een van de opvarenden die in het water was gesprongen kon op het laatste moment in het vlot worden getrokken — lag de Nelly met haar kiel naar boven. De schipbreukelingen, die zonder drinkwater of voedsel ronddobberden, werden kort daarna opgepikt door de Mertainen, die hen naar Vlissingen bracht. In het hotel kwam men al spoedig weer op verhaal. Slechts de kapitein en de stuurman liepen enige lichte verwondingen op, die in het ziekenhuis werden verbonden. Over de oorzaak van de aanvaring wilde noch de kapitein, noch één van zijn bemanningsleden enige nadere mededeling doen. De Zweedse ertstanker heeft, na de schipbreukelingen aan wal te hebben gezet, zijn reis naar Antwerpen vervolgd.

Afbeeldingen


Omschrijving: NELLY op proefvaart
Gemaakt door: Foto Dijkstra, Delfzijl
Onderwerp: Proefvaart

Omschrijving: NELLY op proefvaart en overdracht
Gemaakt door: Foto Dijkstra, Delfzijl
Onderwerp: Proefvaart

Omschrijving: NELLY
Gemaakt door: Skyfotos Ltd.
Klik hier voor website fotograaf
Onderwerp: Luchtfoto

Omschrijving: NELLY
Gemaakt door: Unknown