Inloggen
ANDREA SMITS - ID 429


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1978
Classification Register: Lloyd's Register of Shipping (LR)
IMO nummer: 7712028
Nat. Official Number: 15411 Z ROTT 1978
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Motor Vessel
Type: General Cargo schip
Rig: 2 deckcranes
Lift Capacity: 25 ton each
Material Hull: Steel
Dekken: 2
Construction Data

Scheepsbouwer: N.V. Scheepsbouwwerf v/h De Groot & van Vliet, Slikkerveer, Zuid-Holland, Netherlands
Werfnummer: 397
Date Laid Down: 1978-04-14
Launch Date: 1978-09-01
Delivery Date: 1978-10-28
Technical Data

Engine Manufacturer: Maschinenbau Kiel A.G., Kiel, German Federal Republic
Motor Type: Motor, Oil, 4-stroke single-acting
Number of Cylinders: 8
Power: 2850
Power Unit: BHP (APK, RPK)
Eng. additional info: MAK nr. 26381 Type 8MU453AK (320x420) 200 rpm.
Speed in knots: 11
Number of screws: 1
 
Gross Tonnage: 3544.00 Gross tonnage
Net Tonnage: 2016.00 Net tonnage
Deadweight: 6110.00 tonnes deadweight (1000 kg)
Grain: 7021 Meters
Bale: 6796 Meters
 
Length 1: 83.70 Meters Length overall (Loa)
Length 2: 74.81 Meters Length between perpendiculars (Lbp)
Beam: 17.10 Meters Breadth, extreme
Depth: 10.14 Meters Breadth, moulded
Draught: 8.38 Meters Draught, maximum
Ship History Data

Date/Name Ship 1978-10-28 ANDREA SMITS
Manager: General Shipping & Chartering Services 'Gen.Chart' V.o.F., Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Marinus Smits, Rodøvre, Denmark
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: PCQW

Date/Name Ship 1987-01-01 ANDREA SMITS
Manager: General Shipping & Chartering Services 'Gen.Chart' V.o.F., Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Andrea Smits B.V., Bergen op Zoom, Noord-Brabant, Netherlands
Shareholder: Marinus Smits
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: PCQW

Date/Name Ship 1988-03-00 ANDREALON
Manager: HSS Holland Ship Service B.V., Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Andrea Smits B.V., Limassol, Cyprus
Shareholder: Marinus Smits
Homeport / Flag: Limassol / Cyprus
Callsign: P3TY2

Date/Name Ship 1993-04-19 ANDREALON
Manager: HSS Holland Ship Service B.V., Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Jettrade Shipping Co. Ltd., Limassol, Cyprus
Shareholder:
Homeport / Flag: Limassol / Cyprus
Callsign: P3TY2

Date/Name Ship 1997-05-00 ANDREA
Manager: Spacescope Shipping Ltd., Limassol, Cyprus
Eigenaar: Spacescope Shipping Ltd., Limassol, Cyprus
Shareholder:
Homeport / Flag: Limassol / Cyprus
Callsign: P3TY2

Date/Name Ship 2003-05-00 ANDREA M
Manager: Roro Maritime Services, Morges, Switzerland
Eigenaar: Andrea M Shipping, Morges, Switzerland
Shareholder:
Homeport / Flag: Limassol / Cyprus
Callsign: P3TY2

Date/Name Ship 2004-11-00 NIMEH-1
Manager: Silver Star Maritime Co., Lattakia, Syria
Eigenaar: Yarmouk LLC., Panama, Panama R.P.
Shareholder:
Homeport / Flag: Panama / Panama R.P.
Callsign: HPWP

Date/Name Ship 200?-00-00 NUMEH 1
Manager: Silver Star Maritime Co., Lattakia, Syria
Eigenaar: Lobna NZ, Panama, Panama R.P.
Shareholder:
Homeport / Flag: Panama / Panama R.P.
Callsign: HPWP

Ship Events Data

1978-09-01: Het Vrije Volk 02-09-1978: Tewaterlatingen tegenover elkaar. Bijna tegelijkertijd vonden bij twee vrijwel tegenoverelkaar liggende scheepswerven tewaterlatingen plaats. Gistermiddag omstreeks half vijf liet IHCSmit in Kinderdijk uit zijn scheepsbouwhal (Kleinkop) een sleephopperzuiger, bestemd voor een Venezolaanse staatsbaggermaatschappij, van de helling afglijden. Tien minuten later werd aan de overkant bij de scheepswerf De Groot en Van Vliet het vrachtschip Andrea Smits te water gelaten.
1978-10-16: Als "Andrea Smits", zijnde een stalen motorschip, metende 10038.86 m3 als gesloten shelterdekschip / metende 4531.09 m3 als open shelterdekschip, bruto inhoud volgens zeemeetbrief afgegeven te 's Gravenhage no 18801 en 18802 d.d. 28-09-1978, liggende te Slikkerveer, door C. van Asperen, ambtenaar van de Scheepsmetingsdienst te Rotterdam, van brandmerk 15411 Z ROTT 1978 voorzien door het inbeitelen op het achterschip aan B.B. zijde in achterwand dekhuis 3.10 m. uit hekplaat, 1.50 m. uit de lengteas en 1.50 m. uit dek.
1980-06-09: Door Greenpaece te IJmuiden liggend geblokkeeerd. Dumping van radio-actief afval in de Atlantische Oceaan voorkomen.
Het Vrije Volk 12-06-1980: Greenpeace onderzoek toegezegd. Burgemeester Molendijk van Velsen lichtte gisteravond in IJmuiden zelf het anker van het "Greenpeaceschip", waardoor een einde kwam aan de blokkade-actie tegen het dumpschip„Andrea Smits". De milieuorganisatie is met verschillende overheidsinstanties overeen gekomen, dat een commissie het dumpen van 'kernafval' in zee gaat bespreken: De „Andrea Smits", kwam vanmorgen in het Belgische Zeebrugge aan om vaten met Belgisch en Zwitsers kernafval bestemd voor de bodem van de Atlantische Oceaan, aan boord te nemen. Ook in Zeebrugge worden acties verwacht.
De Telegraaf 12-06-1980: Schip met atoomafval ongehinderd vertrokken. IJmuiden, donderdag De Andrea Smits, geladen met radio-actief afval dat op een diepte van 4000 meter ln de Atlantische Oceaan moet worden gedumpt, heeft gisteravond halfnegen de Buitenspuihaven van Umuiden verlaten. De milieu-organisatie Greenpeace Nederland, die de Buitenspulhaven van dinsdagochtend af blokkeerde, maakte gisteravond een einde aan die blokkade na middeling van de burgemeester van Velsen, de heer P. J. Molendijk. Drie uur lang werd gistermiddag overlegd op het stadhuis van Velsen tussen vertegenwoordigers van het Enercie Centrum Nederland in Petten en van Greenpeace. Een van de voorwaarden op grond waarvan de blokkade werd opgeheven, was de toezegging van de minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne Ginjaar, dat voor 1 oktober 1980 een commissie zal worden gevormd die zich met de problematiek van het afvoeren van radioactief afval zal bezighouden. In die commissie krijgen vertegenwoordigers van milieu-organisaties, het Energie Centrum Nederland in Petten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zitting. De Andrea Smits heeft koers gezet naar het Belcische Zeebrugge.
NvhN 16-06-1980: Kernafvalschip toch uitgevaren. (Belga, ANP) — Het met radioactief afval geladen Nederlandse schip Andrea Smits heeft vanmorgen de haven van het Belgische Zeebrugge verlaten nadat actievoerders het afgelopen weekeinde er in waren geslaagd de uitvaart te belemmeren. Het schip kwam uit IJmuiden, waar het vorige week al doelwit was geweest van acties van ondermeer de milieubeschermingsorganisatie Greenpeace Nedefland. In de nacht van zaterdag op zondag zagen Belgische activisten kans aan boord van de Andrea Smits te komen. Zij vernielden de instrumenten in de stuurhut en raakten slaags met de bemanning en leden van de rijkswacht. Bij dit gevecht vielen zeven gewonden, vier politiemannen en drie actievoerders. Vijf personen, onder wie drie studenten, werden gearresteerd. Zij zeiden elkaar toevallig in Knokke te hebben ontmoet en het plan te hebben opgevat iets tegen het schip te ondernemen. De actie was naar hun zeggen uit de hand gelopen. Het was niet de bedoeling geweest „zo drastisch" op te treden. De Belgische milieuorganisaties en parlementariërs hebben zich van het optreden gedistantieerd. Met de lading, die is aangevuld met Belgisch en Zwitsers radio-actief afval, is de Andreas Smits op weg naar de Golf van Biscaje, waar het op de bodem van de zee zal worden gedumpt.
Leeuwarder Courant 18-06-1980":"Andrea Smits" onder toezicht marine op weg naar dumpingplaats. Den Haag - Het met radio-actief afval geladen Nederlandse schip „Andrea Smits" is op weg naar de dumpingplaats 1700 kilometer ten zuidwesten van de Engelse plaats Land's End. De Rotterdamse eigenaar van het schip verwacht dat het in de loop van morgen zal aankomen op de dumpingplaats. Nadat actievoerders in de nacht van zaterdag op zondag de stuurhut van het schip hadden vernield zijn voorlopige herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De „Andrea Smits" wordt begeleid door een fregat van de Nederlandse marine. De politie van Brugge houdt nog vijf mensen vast, die ervan worden beschuldigd de vernielingen in de stuurhut van het dumpingschip te hebben aangericht. Hun wordt onder meer verboden wapenbezit en vernieling ten laste gelegd.
1982-08-30: Limburgsch dagblad 30-08-1982. Veel protesten in Spanje tegen beleid Nederland. Greenpeace verhindert lossen van kernafval.
Den Haag - Het overboord zetten van vaten licht radioactief afval vanaf de Scheldeborg, waarmee zaterdagmiddag op een dumpplaats 700 kilometer uit de Spaanse kust werd begonnen, werd ook gisteren voortdurend gehinderd door opvarenden van het actieschip de Sirius van de milieuorganisatie Greenpeace. Hierdoor moest diverse malen de dumping van de vaten met het radioactief afval worden gestaakt, aldus de milieuorganisatie in Amsterdam. Het is dan ook nog niet duidelijk wanneer de gehele dumping kan worden afgerond. De actievoerders manoeuvreerden zondag met rubberboten onder de loskranen van de Scheldeborg, maar dit belette de kapitein aanvankelijk niet de vaten te dumpen. Gistermiddag echter ontstond een gevaarlijke situatie toen twee zware vaten van rond 450 kg op de voorkant van een rubberboot terechtkwamen, waarbij dv bestuurder in zee werd geslingerd. De bemanning van de Scheldeborg staakte hierna voorlopig het overboord zetten van het afval. In Spanje ondervindt de dumping van het Nederlands licht radioactief afval in de Atlantische Oceaan steeds meer verzet. De 18-koppige bemanning van het Greenpeace-actieschip Sirius, onder wie 7 Nederlanders, heeft inmiddels versterking gekregen van burgemeester Abalo van Moana „namens alle burgemeesters van de Spaanse kustgemeenten", zo zegt de milieuorganisatie. Bovendien zijn gistermiddag de Spaanse schepen Arosa Uno en Pleamar aangekomen op de plaats waar gestort wordt. Aan boord bevinden zich 67 mensen, onder wie de burgemeester van Vigo. Vandaag wordt radioactief afval uit België en Zwitserland vervoerd naar Zeebrugge. Greenpeace verwacht dat de Nederlandse schepen Kirsten Smit en Andrea Smits waarschijnlijk vrijdag koers zetten naar de dumpplaats in de Atlantische Oceaan. De burgemeester van Brugge, Frans van Acker, had een verbod afgekondigd voor transport van nucleair afval over zijn grondgebied, maar dit werd door de rechter nietig verklaard. Het Greenpeace-schip Cedarlea zal vanavond in België aankomen om steun te betuigen aan de Brugse burgemeester. Leden van de links-ecologische partij Esquerda Galega uit Galicië hebben zich gistermorgen om tien uur vastgeketend aan het hek van het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag.
1996-01-00: Tijdens de reis van Bilbao naar Antigua, in een zware storm nabij de Azoren aanzienlijke schade opgelopen: t.w. containers overboord, schade aan de dekkranen, verschansing en railingwerk. Het schip is voor reparaties uitgeweken naar San Juan, Puerto Rico.
1998-07-15: Bij het afmeren aan de kade te Ploce, Kroatie is een dekkraan in aanraking gekomen met de kade. Hierbij geen schade opgelopen. Het schip was geladen met een lading aluminium vanuit Porto-Vesme, Italië aangekomen.
2011-08-10: Final Fate:
Geariveerd te Alang, India en gesloopt door Alang Auto & Engineering Co. Pvt. Ltd. 23.08.2011 op het strand gezet.

Afbeeldingen


Omschrijving: Andrea Smits 1978
Collectie: Johannes, Leo M.
Vervaardiger: Monteny, G.

Omschrijving: ANDREA SMITS Brest 26.8.1986
Collectie: -
Vervaardiger: Perchoc, Yvon

Omschrijving: ANDREA SMITS
Collectie: -
Vervaardiger: Onbekend *

Omschrijving: ANDREA SMITS te Port Pirie, Australië
Collectie: -
Vervaardiger: Brett, Ian
Onderwerp: Kade

Omschrijving: Andrealon
Collectie: Zee, T. van der (Teun)
Vervaardiger: Unknown

Omschrijving: ANDREALON te Hull
Collectie: -
Vervaardiger: PWR
Onderwerp: Havenopname

Omschrijving: ANDREALON
Collectie: -
Vervaardiger: Onbekend *

Omschrijving: ANDREA in juli 1997 in de Waalhaven
Collectie: Grootenboer, Ton
Vervaardiger: Grootenboer, Ton
Onderwerp: Havenopname

Omschrijving: ANDREA M
Collectie: -
Vervaardiger: Onbekend *

Omschrijving: ANDREA M
Collectie: -
Vervaardiger: Onbekend *

Omschrijving: NIMEH-I
Collectie: Bolhuis, R.J. van (Riemer)
Vervaardiger: Unknown

Omschrijving: NIMEH-I, 13.8.2005 Savona
Collectie: -
Vervaardiger: Bolognini, Federico
Onderwerp: Havenopname

Omschrijving: NIMEH-I, 3.5.2008 op de Seine
Collectie: -
Vervaardiger: Bredel, Pascal
Onderwerp: Havenopname

Omschrijving: NIMEH-I te Rijeka, 16.1.2011
Collectie: -
Vervaardiger: Dragec
Onderwerp: Havenopname