Inloggen
HAGNO - ID 2627


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:0000-00-00 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1938
Nat. Official Number: 7024 Z ROTT 1947
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Steamship
Type: General Cargo schip
Type Dek: Shelterdeck open
Masten: Two masts
Rig: 8 derricks
Material Hull: Steel
Dekken: 2
Construction Data

Scheepsbouwer: Nordseewerke Emden G.m.b.H., Emden, German Federal Republic
Werfnummer: 187
Launch Date: 1938-03-00
Delivery Date: 1938-05-02
Technical Data

Engine Manufacturer: Deutsche Schiff- & Machinenbau A.G., Werk A.G. Weser, Bremen, Germany
Motor Type: Steam, Compound, with LP turbine
Number of Cylinders: 2
Power: 1100
Power Unit: IHP (IPK)
Eng. additional info: 431 en 889x889 en lage druk turbine
Speed in knots: 10
Number of screws: 1
 
Gross Tonnage: 1214.00 Gross tonnage
Net Tonnage: 529.00 Net tonnage
Deadweight: 1427.00 tons deadweight (1016 kg)
Grain: 112000 Cubic Feet
Bale: 102000 Cubic Feet
 
Length 1: 75.33 Meters Registered
Beam: 11.99 Meters Registered
Depth: 4.60 Meters Registered
Draught: 3.76 Meters Registered
Ship History Data

Date/Name Ship 1938-05-02 HABICHT
Manager: Argo Reederei Richard Adler & Co., Bremen, Germany
Eigenaar: Argo Reederei Richard Adler & Co., Bremen, Germany
Shareholder:
Homeport / Flag: Bremen / Germany
Additional info: Bremen-Hull

Date/Name Ship 1948-07-03 HAGNO
Manager: Firma Hudig & Veder (ca. 1951 N.V.), Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: N.V. Maatschappij Zeevaart, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Callsign: PEMO

Date/Name Ship 1954-00-00 INDUNA
Manager: C.G. Smith & Co. Ltd, Durban, South Africa
Eigenaar: Smith's Coasters (Pty) Ltd, Durban, South Africa
Shareholder:
Homeport / Flag: Durban / South Africa

Ship Events Data

1938-00-00: Bereits kurz vor Kriegsbeginn wurde sie von der Kriegsmarine requiriert und als 'Lotsenmutterschiff' Habicht I dem Sperrlotsenverband der Ostsee (Sperrlotsenverband Ost) zugewiesen. Als der Sperrlotsenverband Ost am 1. August 1940 in Bewachungsverband der Ostseezugänge (Bewa Ost) umbenannt wurde, erhielt das Schiff die neue Bezeichnung Wachschiff 1. Am 18. August 1942 wurde der Bewa Ost aufgelöst und das Wachschiff 1, Habicht kam mit der neuen Bezeichnung V 1921 zur 19. Vorpostenflottille, die weiterhin in dänischen Gewässern operierte. Die Flottille wurde am 1. Oktober 1943 zur 5. Sicherungsflottille umgegliedert, und daraufhin erhielt das Schiff am 15. Februar 1944 die Bezeichnung 'Sperrwachschiff' und die Nummer Vs 516. Vom 15. August bis zum 15. November 1944 lag das Schiff zur Überholung in Aarhus, und während dieser Zeit wurde es am 13. Oktober 1944 dem Nachrichtenmittelerprobungskommando (N.E.K.) als 'Versuchsschiff' unterstellt. Am 14. Dezember 1944 geriet es bei einem sowjetischen Luftangriff auf den Hafen von Libau nach einem Bombentreffer in Brand und wurde auf Grund gesetzt. Es wurde jedoch wieder gehoben und befand sich bei Kriegsende im Mai 1945 zur Reparatur in Kiel, wo es britische Kriegsbeute wurde.

Nachkriegsjahre
Das in Kiel aufgelegte Schiff wurde schließlich als Reparationszahlung den Niederlanden zugesprochen und am 20. Juni 1947 in Kiel übergeben. Es wurde dann auf der Werft von Wilton-Fijenoord in Schiedam für die Reederei Maatschappij Zeevaart (Hudig & Veder) in Rotterdam zum Viehtransporter umgebaut. Es war nun mit 1214 BRT und 529 NRT vermessen und hatte 1427 tdw Tragfähigkeit. Ab Juli 1948 fuhr es mit dem neuen Namen Hagno auf der Strecke Dublin-Rotterdam und brachte bei jeder Fahrt bis zu 360 irische Ochsen und Kühe als Schlachtvieh in die Niederlande.
1947-06-20: Overgedragen aan Nederland en bij Wilton Feijenoord ingericht voor het vervoer van levend vee. 3 Juli 1948 proefvaart.
1948-06-26: Op 26-06-1948 als "HABICHT", zijnde een stalen stoomschip, metende 1577 R.T. volgens opgave Bewaarder, liggende te Rotterdam, door C. van Asperen, asp. scheepsmeter te Rotterdam, van brandmerk 7024 Z ROTT 1947 voorzien door het inbeitelen op het achterschip midscheeps in frontschot kampanje, 7.10 m. uit hekplaat, 0.0 m. uit de lengteas en 2.25 m. boven dek.
1948-09-30: Het Vrije Volk 30-09-1948: Ossen kostten een daalder meer maar nu verliep alles vlot. De Ierse ossen en koeien, die vanmiddag aan het Rotterdamse abattoir arriveerden, kostten wel een daalder meer, maar de droevige historie van de ranselende drijvers en de van uitputting in elkaar zakkende dieren heeft zich dan ook niet herhaald. En dat lijkt ons wel een daalder waard. Vanmorgen kwam de Hagno met ongeveer 340 stuks vee uit Ierland in de Merwehaven aan. De dieren waren in aanmerkelijk betere conditie dan het transport van Maandag j.l. en de tocht naar het Schiedamse slachthuis, dat aan de Vlaardingerdijk is gelegen, verliep zonder moeilijkheden. Daar werd het vee gewogen en kreeg het gelegenheid te drinken in een stal. De meeste dieren gingen daarna weer op weg naar het station in Schiedam, een afstand van ongeveer vier kilometer en ook op deze weg waren er geen uitvallers. Ongeveer 65 dieren waren bestemd voor Rotterdam en deze werden op het Schiedamse abattoir in veewagens van de firma's Bierman en Sleeuwenhoek geladen. De inspecteur van de Dierenbescherming, de heer P. van Helden, die bij het vervoer aanwezig was, had geen enkele reden om aanmerkingen te maken. Wel vertelde hij ons, dat de misère van enige dagen geleden volgens hem ook te wijten was aan de slechte verzorging, die de ossen toen op het s.s. Northdown gehad moeten hebben. Naar zijn mening heeft men aan boord van dit schip reeds de eerste fout gemaakt door het drenken te verwaarlozen.
Het Vrije volk 07-10-1948: In twee uur waren de 360 ossen van de HAGNO gelost. Het staat nu wel vast, dat een herhaling van een tragisch ossentransport zoals Rotterdam vorige week moest aanschouwen, niet mogelijk zal zijn. De dieren zullen, zoals we vorige week reeds schreven, niet meer over een zo grote afstand worden voortgedreven. Ook aan boord van de schepen, die het vee vervoeren, voldoet alles aan hoge eisen. Dat
hebben we vanmorgen, toen de Hagno van Hudig en Veder met een nieuwe lading van 360 stuks vee in de Merwehaven arriveerde, kunnen constateren. De Hagno heette eerst Habicht. Het was een Duits schip, dat in 1938 werd gebouwd. Het werd aan, Nederland toegewezen en sinds Juli van dit jaar vaart het onder de naam Hagno elke week heen en terug tussen Rotterdam en Dublin. In die tijd heeft men veel ervaring met het veevervoer opgedaan. Men ziet kans drie en een half honderd ossen in drie uur tijds te laden. Driehonderd wandelen over speciale loopplanken aan boord en dan weer naar beneden naar het diepste ruim en de tussendekken, waar er telkens vier in boxen worden gestald. Ongeveer zestig moeten met een box aan boord worden gehesen. Het lossen gaat nog vlugger. Om half negen begon men er mee en twee uur later ging de laatste kudde op weg naar het Schiedamse abattoir. Dat snelle lossen en laden is van grote betekenis, want wanneer het schip stil ligt kan men in de ruimen niet
zo gemakkelijk verse lucht toevoeren als tijdens de vaart. "Wanneer het schip voor de wind vaart is de luchtverversing ook wel eens moeilijk, maar door zeilen te spannen boven de luikhoofden ondervangen we dan dat bezwaar", vertelde kapitein Ensingh van de Hagno. Tijdens de twaalf reizen van de Hagno is slechts één dier, gestorven maar toch kwam men toen met een zelfde aantal binnen. Er werd die reis namelijk een stierkalf geboren.
Uit Ierland zal ons land dit Jaar in totaal 30.000 dieren betrekken. Toch is dit nog maar een klein deel van de totale Ierse uitvoer. België en Zwitserland zullen er samen 20.000 afnemen, terwijl er niet minder dan 500.000 per jaar naar Engeland, worden verscheept! De firma Hudig en Veder heeft het plan zich onder andere speciaal toe te leggen op het veevervoer. Tot midden Januari heeft men het nog druk met de vaart op Ierland - met Hagno en Northdown - en daarna kunnen deze schepen weer dienst doen voor de export van Hollands vee. (H.V.V., 7-10-1948).
1949-09-19: NvhN 19-09-1949: „Cowboys” maakten „Wild-West” op schip. Twee "cowboys", die toezicht houden op de veelading van het Nederlandse s.s. Hagno in de haven van Rotterdam, kwamen dezer dagen dronken aan boord terug, waar ze ruzie kregen met cowboy nummer drie, oud 61 jaar, die rustig in zijn bed lag. Er ontstond een vechtpartijtje, waarbij de oude, bang voor ergere dingen, vluchtte naar de messroom. Toen de twee anderen hem niet konden bereiken, werden twee brandbijlen opgescharreld en na enige ogenblikken was de verbinding weer hersteld. De oudste had in de messroom zijn toevlucht gezocht bij een mand met lege flessen; als af en toe een hoofd door het gat in de deur verscheen, probeerden deze flessen in die hoofden een gat te krijgen. De tegenpartij zocht hierna een partij brandbaar materiaal en voor de deur werd dit in brand gestoken om de flessenwerper uit te roken. Dit werd echter te bar en de belegerde maakte alarm. Via het ziekenhuis kwamen de "cowboys" bij de rivierpolitie terecht.
1962-01-00: Verkocht voor sloop aan K. Nathan Pty, Natal.

Afbeeldingen


Omschrijving: als HABICHT
Collectie: Grootenboer, Ton
Vervaardiger: Onbekend *
Onderwerp: Oorlogsschildering

Omschrijving: Hagno 1938
Collectie: Johannes, Leo M.
Vervaardiger: Skyfotos Ltd.
Onderwerp: Luchtfoto

Omschrijving: HAGNO
Collectie: Lindenborn, Marien
Vervaardiger: Bunschoten, G.

Omschrijving: De Hagno in Amsterdam
Collectie: Pilkes, D.
Vervaardiger: Unknown

Omschrijving: als INDUNA te Durban 22 mei 1960
Collectie: Schell, W.A
Vervaardiger: Maya, Raul

Omschrijving: als INDUNA te Durban 8 april 1962 herdoopt als KN voor de sloop
Collectie: Schell, W.A
Vervaardiger: Onbekend
Onderwerp: Kade