Inloggen
VREDELUST - ID 13139


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1864-00-00 / 1886-04-03 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1864
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Schoenerbrig/Brigantijn
Masten: Two masts
Dekken: 1
Construction Data

foto van Jelle Gerrits Berg (1791-1889), gemaakt ter gelegenheid van zijn 50-jarig huwelijk in 1877, mogelijk door R.J. Berg, de eerste fotograaf te Sappemeer.



Scheepsbouwer: Jelle Gerrits Berg, Sappemeer, Groningen, Netherlands
Delivery Date: 1864-00-00
Technical Data

Net Tonnage: 180.00 tons (oude meting)
Net Tonnage 2: 95.00 lasts
 
Length 1: 28.00 Meters Length overall (Loa)
Beam: 6.70 Meters Breadth, moulded
Depth: 3.51 Meters Depth, moulded
Ship History Data

Date/Name Ship 1864-00-00 VREDELUST
Manager: Jelle Gerrits Berg, Sappemeer, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Sappemeer, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Sappemeer / Netherlands
Callsign: PWVT

Date/Name Ship 1882-00-00 VREDELUST
Manager: Derk Jelte de Jonge, Netherlands
Eigenaar: Derk Jelte de Jonge, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Onbekend / Netherlands
Callsign: PWVT

Bezitters van parten (aandelen) in het schip

Berg, Jelle Gerriets, scheepsbouwer, Sappemeer   50%

Brouwer, J.R., schipper, Wildervank                      50 %

Ship Events Data

1885-06-05: PGC 05-06-1885: Scheepsvrachten. Rio Grande, 1 mei. In de afgelopen maand vielen hier binnen 63 schepen, terwijl 80 onze haven verlieten. De stand van de vrachtenmarkt was over het geheel genomen stil, daar veel scheepsruimte beschikbaar. Gecharterd werden o.a. de Nederlandse
schepen VREDELUST kapt. D. de Jonge, van Porto Allegro naar Rio de Janeiro, tot 2.400 milreis en Esperance, kapt. B. Beekman, met gezouten huiden voor 36 shillings naar Het Kanaal.
1885 : Rio de Janeiro, 23 oktober. De Nederlandse bark VREDELUST naar Porto Alegre bestemd,is hier 14 oktober binnen gelopen tot reparatie van de boegspriet was met het Braziliaanse brikschip Octavio in aanvaring geweest
1886-04-03: Final Fate:
1886: Londen, 3 april. Het Nederlandse schip VREDELUST, kapt. De Jonge (opm: brik, kapt. D.J. de Jong), van Rio Grande naar Boston, is bij Rhode Eiland totaal verongelukt . De lading is gered. Providence (opm: Rhode Island), 2 april. De Nederlandse brik Vredelust, kapt. De Jonge, van Rio Grande do Sul, Braziliƫ, naar Boston met 11.211 stuks droge huiden en 14 balen haar, ter waarde van 40.000 dollar, is in een hevige bui bij dikke mist in de nacht van 31 maart op een klip van het Old Breakwater nabij Seaconnet gestrand. De kapitein, de stuurman en vier matrozen (de gehele equipage) kwamen met grote moeite in een boot aan land. Gisteren namiddag viel de grote mast overboord. Het schip ligt nu over zij over stuurboord en is vol water. Het zal denkelijk uit elkaar slaan. De lading is doortrokken van zeewater, doch men zal trachten die huiden te bergen. Newport (Rhode Island), 3 april. De lading van Nederlandse brikschip Vredelust wordt in twee lichters gelost. Het weer is bedaard, en de zee kalm. Het is zeer twijfelachtig of het schip afgebracht kan worden. Newport, R.I., 5 april. Van de lading van het bij Seaconnet Point gestrande schip Vredelust, kapt. D. de Jonge, van Rio Grande naar Boston, is heden in twee lichters gelost. Het weder is kalm en vermoedelijk zal het grootste gedeelte der lading kunnen worden gered. Gisteren en heden waren reeds circa 3.670 huiden en twee balen paardehaar geborgen. Het schip is midscheeps doorgebroken, maar zal vermoedelijk zo lang wel in zijn geheel blijven tot de gehele lading is geborgen. Zeil en tuig zijn hier aangebracht. Newport R.I., 9 april. Volgens bericht van kapitein Waters zijn 6.700 huiden, geborgen uit het schip Vredelust, kapt. D. de Jonge, hedenochtend naar Boston verscheept. Men gaat voort lading uit het wrak te bergen. Newport, R.I., 20 april. De gehele lading uit het gestrande Nederlandse schip Vredelust is nu geborgen en het wrak voor USD. 280 verkocht. Newport R.I. (opm: Rhode Island), 27 april. De schoener Young America, arriveerde hier met de beide ankers en het tuig, benevens enige huiden, geborgen uit het Nederlandse brikschip Vredelust. De huiden zijn per spoor naar Boston verscheept. De overige geborgen lading, ongeveer 1.700 huiden zijn per stoomschip Hathaway te Boston aangebracht.


Gezagvoerders

Datum vanaf: 1864
Kapitein: Brouwer, J.R.
Overige informatie: 0