Inloggen
WILLEMINA CATHARINA - ID 12721


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1818-06-08 / 0000-00-00

Identification Data

Bouwjaar: 1818
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Johannes Hendriks Limborgh, Groningen, Groningen, Netherlands
Launch Date: 1818-04-00
Delivery Date: 1818-06-01
Technical Data

Net Tonnage: 52.00 lasts (commercial)
 
Length 1: 86.00 Feet (Frisian) Registered
Depth: 21.50 Feet (Frisian) Registered
Draught: 11.25 Feet (Frisian) Registered
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1818
Datum agenda: 1818-06-08
Register nr: 18180324
Scheepsnaam: WILLEMINA CATHARINA
Type: Kof
Lasten: 59
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Nap, Harm H.
Plaats: Groningen
Kapitein op moment van verzoek: Jonge, Pieter Berents de
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1818-06-01 WILLEMINA CATHARINA
Manager: Harm Harms Nap (1767-1832), Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands

Bezitters van parten (aandelen) in het schip

Eigenaren van de kof WILLEMINA CATHARINA d.d. 1 juni 1818:
Harm Harms Nap, Groningen, boekhouder
Pieter Berends de Jonge, Pekela, scheepskapitein
Jan Sonius Az., Groningen, negociant
J. Witkop Lz., Groningen, negociant
G.A. Alting, woonplaats niet vermeld
A.E. ten Oever, woonplaats niet vermeld
H. Geertsema, woonplaats niet vermeld
G.A. Meuge, woonplaats niet vermeld
R. Wolters, woonplaats niet vermeld
R. Stratingh, woonplaats niet vermeld
Hendrik B. Douwes, woonplaats niet vermeld

Ship Events Data


Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

 

Pieter Berends (de Jong) uit Pekela trouwt op 08 december 1799 te Oude Pekela met Willemtje Dethmers uit Lintelopolder, Nieuweschans. Er is ook een huwelijksakte dd 04 januari 1800 te Nieuweschans, waarin wordt geregistreerd het huwelijk te Pekela van Pieter Berends uit Pekela en Willempje Willems Dethmers van Weiwerd.

Willemtje Willems Dethmers overlijdt op 21 januari 1835 te Oude Pekela, 66 jaar, relatie van Pieter Berends de Jonge. Zij wordt in overliidensakten van kinderen ook vermeld als Wilhelmina Willems enWillemtje.

 

Opmerking G.J.Mulder, Marhisdata, augustus 2011:

Kapt. P.B. de Jonge van de kof WILLEMINA CATHARINA. De zeebrief zb werd op 9.1.1824 vanuit Groningen teruggezonden: kapitein is te Liverpool overleden.

In maart 1823 komt kapt. P.B. de Jonge nog aan in Harlingen, en de volgende zeetijding is onderstaand. Ik denk dat kapt. De Jong in augustus 1823 is overleden.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt P.B. de Jonge als gezagvoerder gedurende:

*    1819 t/m 1828 van de kof “Wilhelmina Catharina”, gebouwd in 1818 te Hoogezand, 135 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen. Het schip werd 1 keer te Harlingen met schade geregistreerd, gaande van Londen naar Amsterdam

*    1829 van de kof “Jonge Wilhelmina Catharina”, gebouwd in 1817, bouwlocatie niet vermeld, 118 ton o.m., varend voor H.H.Nap te Groningen.

Voorgaande vaargegevens kloppen niet met een overlijden in 1823.

 

In het Archief van de Waterschout op het Stadsarchief van Amsterdam bevinden zich monsterrollen op naam van kapitein Pieter Berends de Jong als gezagvoerder van de:

“Wilhelmina Catharina”, dd 03 april 1822.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 21 april 1821114

Amsterdam, 19 april. Te Surinamen zijn gearriveerd T.C. Claus, J. Visser, A. Schrant, C. Doetz, R.T. Rensens en G.L. Röperhoff; te Havana A.L. Henrichsen van Amsterdam, de laatste heeft zware stormen uitgestaan; te Marseille C.J. van der Veer van Harlingen en te Gibraltar P.B. de Jonge van Amsterdam.

 

Rotterdamsche Courant 16 juni 1821114

Rotterdam, 13 juni. Van Vlissingen wordt van den 12 gemeld: sedert onze laatste zijn alhier ter rede gekomen de schepen de DRIE VRIENDEN, kapt. A.R. de Groot, van Caen naar Brussel gedestineerd; voorts, naar Antwerpen bestemd, l’EUGÉNIE, P.N. de Roijan, van Bordeaux; MARGARETH, A. Smith, van Londen; de WILNAU, H. Bredfield, van Buenos-Ayres; de JUFVROUW MAGDALENA, H.P. de Jong, van Noirmoutier, de WILLEM, H.W. Kiers, van Lissabon; de HERSTELLER, R.H. Velthuijs, van Marseille; NEPTUNES, W.M. Cramer, van Noirmoutier; JOHANNA, H. Claussen, van Palermo; HADAJOS, J. Best, van Sunderland; ANNA, B. Petersen, van Messina; de LOUISE, P.J. Colas, van Cette (opm: Sète), de JUFVROUW MEES, G.L. Doornbos, van de Marennes; WILLEMINA CATHARINA, P.D. de Jonge, van Liverpool; de RIJZENDE ZON, A. van Schie, van Bahia…..

 

Rotterdamsche Courant 09 augustus 1821114

Rotterdam, 8 augustus. Men meldt van Vlissingen van den 4 augustus:

Sedert den 30 juli zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede binnengekomen ….

…..en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild BARONESSE VAN DE CAPPELLE (opm: BARONESSE VAN DER CAPELLEN), J.F. Cambernow, naar Batavia; de MARIA, J. Sikkes, naar Leith; de MARIA, J.C. Kroon, naar de Marennes; de YARE, W. Aikin, naar Yarmouth; RICHMOND, J. Reijnegom, naar Bordeaux; de TWEE GEBROEDERS, H.J. Bruins, naar Leith; DIEVERDINA, P. Meintz, naar Alberbrothock; de MARIE FRANÇOISE, J. de Sorgher, naar Leith; HENRIETTE CATHARINE, O.H. Houman, naar Kopenhagen; de JUFVROUW AKKE, E. Jelten, naar … ; de MARIA, J. Andersen, naar Havana; de MORGENSTAR, J. VEER, naar Liverpool; de UNION, W. Robertson, naar Londen; de WILLEM, W. Kiers, naar Lissabon; de EUGÉNIE, E. Mazens, naar Rio de Janeiro; WILHELMINE CATHARINE, P.B. de Jonge, naar Whitby; de TWEE GEBROEDERS, H.T. Hutt, naar … ; de MARIA, J. Lofgreen, naar Liverpool,

en van onze rede de BELLE ALLIANCE, O.A. Wilman, van Memel (opm: Klaipeda) naar Brussel gedestineerd; de VROUW ELISABETH, M. van der Putte, van Rotterdam naar Duinkerken, en de LIEFDE, S. Koorn, van Amsterdam naar Duinkerken.

 

Rotterdamsche Courant 28 mei 1822114

Rotterdam, 27 mei. ….

….Voor Antwerpen bestemd: de GOEDE HOOP, H.W. de Groot, en VRIESLAND, E.J. Drent, van Liverpool; l’Émilie, G. le Bourch, van Jersey; de VRIENDSCHAP, N. Heeres, van Londen; de VIGILANTIE, P. Roijon, van de Havana; MONNIKENDAM, K.O. Blaauw, van Oporto; CHRISTINA VOS, N.A. Smaal, en de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Liverpool; de JUFVROUW WILHELMINA LAURENTIA (opm: JUFFROUW WILLEMINA LAURENTIA), J.J. Swart, van Lissabon; WILHELMINA CATHARINA, P.B. de Jonge, van Liverpool; de NOORDSTAR, E.G. Boekhout, van de Marennes, de MARIA, J. Sikkes, en de VLASBLOEM, G. Hulshoff, van Liverpool…..

 

Rotterdamsche Courant 27 juli 1822114

Rotterdam, 26 juli. Van Vlissingen meldt men den 23 juli, dat, ….

…. van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de JUFVROUW TITSIA, L.J. Besseling, en de VROUW ENGELINA, H.T. de Jongh (opm: kof, kapt. Harm Tjebbes de Jonge), naar Londen; de JUFVROUW MES, G.L. Doornbos, naar Londen; VRIESLAND, E.N. Drent (opm: E.J. Drent), en WILHELMINA CATHARINA, P.B. de Jong, naar Bristol; de VIJF GEBROEDERS, D. Steur, naar Havana; de DRIE VRIENDEN, A.R. de Groot, naar Bayonne; de VROUW ENGELINA, E.H. de Groot, naar Londen; AURORA, S.J. Brouwer, naar North Shields; de TWEE GEBROEDERS, E.R. Borchers, naar Bergen; JOHAN GEORG (opm: kof JOHAN GEORGE), W.D. Kleininga, naar Mainhead; FORTUNA, J. Jans, naar Sandwich; le JEUNE GUILLAUME, J.B. Coster, naar Harborough; de ANNA, F. Schulte, naar Petersburg, en l’ETOILE, J. Jolly, naar Bordeaux.

Ook is aldaar ter rrede gekomen het schip de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk, van Caen naar Brussel gedestineerd.

 

Rotterdamsche Courant 10 oktober 1822114

Rotterdam, 9 oktober. Van Vlissingen meldt men den 5 oktober:

Sedert onze laatst zijn alhier ter rede gekomen de schepen de GOEDE VERWACHTING, M.. de Jonge, van Dordrecht naar Duinkerken; de HOOP, J.C. Lorentze, van Caen naar Brussel; PADANG, Th. Wilman Jr, van Batavia, laatst van Plymouth; de VROUW HENDRIKA, G.R. Voss, van Noorwegen; WILHELMINA CATHARINA, P.B. de Jonge, en de JONGE NICOLAAS, H. Pieters, van Liverpool; de GOEDE VERWACHTING, J.H. Fijn, van Londen; la DAME COLETTE, F.P. Hoed, en de JUFVROUW JOHANNA (opm: JUFFROUW JOHANNA), J.J. Tiddens, van Liverpool; de GOEDE HOOP, T. Mooij, van Rio-Janeiro; de VALK, J. de Valk, van Londen; AURORA, S.J. Brouwer, en de VROUW ENGELINA, H.T. de Jonge, van Liverpool; de JONGE JOSEPHA, P. Sparboom, en le CHARLES, D.H. Arends, van Liverpool, allen naar Antwerpen,….

 

Rotterdamsche Courant 14 november 1822114

Rotterdam, 13 november.

….Voorts zijn sedert onze laatste, van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild VICTORIA, R. Smith, WILHELMINE CATHARINE, P.B. de Jonge, en de AREND, R.O. KIEVIJT, naar Londen; le CHARLES, O.C. Arends, en de WILLEM, J.S. Okkes, naar Liverpool; le JEUNE NORBERT, J.B. Neurenberg, ROSALIA, R.R. de Haan, en de HOOP, H.J. Prins, naar Lissabon; l’ESPOIR, P. Camin, naar Nantes, en OROMASE, E. van der Zweep (opm: brik OROMAZE, thuishaven Oostende, E. van der Sweep), naar Brazilië.

 

Dordrechtsche Courant 06 september 1823114

Dordrecht, 5 september. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen DE VEENSTROOM (opm: kof), kapt. S.E. Hoveling van Drontheim met stokvis en traan; de JUFFER ENA (opm: smak), kapt. R.J. Haverbult van Liverpool met klipzout, en WILHELMINA CATHARINA (opm: kof WILLEMINA CATHARINA), kapt. J.H. Veen, van Liverpool met klipzout en stukgoederen. Dezelve rapporteert 31 augustus tussen Wight en Bevesier (opm: Beachy Head) in goeden staat gepraaid te hebben het Nederlandse schip met de Rotterdamse nummervlag No. 113, zijnde kapt. A. Schaap (opm: voerende de brik DIJKZIGT).

 

 

 

 

Datum vanaf: 1818
Kapitein: Jonge, Pieter Berends de
Overige informatie: 1818-06-08

Datum vanaf: 1824
Kapitein: Veen, J.H.
Overige informatie: 1824-01-10

Monsterrollen

Opgemaakt Groningen
Datum: 1818-06-12
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: WILLEMINA CATHARINA
Schipper: Jonge, Pieter B. de
Scheepstype:
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen Bekijk alle monsterrollen
Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

GRONINGER ARCHIEVEN Archiefnummer Gron.240.383.1820.61

DVD M.,LIII-1216, 2117, 1218 en 14
BIJLBRIEF

Naam schip WILLEMINA CATHARINA

plaats en datum acte Groningen, 1 juni 1818

type schip afgetimmerd nieuw kofschipshol

bouwwerf/verkoper Johannes Hendriks Limborgh, meester scheepstimmerman,
op zijn werf aan de Noorderhaven te Groningen

gevoerd door kapt.

eigenaar/aankoper Pieter Berends de Jonge, scheepskapitein te Pekela en
mede-reders (rederij onder directie van Harm Harms Nap,
Jan Sonius Az. en J. Witkop Lz., alle drie negocianten te Groningen

te voeren door kapt. Pieter Berends de Jonge, mede-eigenaar

grootte in tonnen 52 commercielasten van 2 tonnen

tuigage / aantal dekken

afmetingen lang over stevens 86 voet, breed op berghout en 21½ voet,
hol op uitwatering 11¼ voet, alles Friese maat

kiellegging

tewaterlating april 1818

plaats / datum registratie Groningen, Groningen, 4 juni 1818

nummer van registratie folio 32, verso, vak 5

notaris Mr. Gerhard Jacob Keiser, notaris te Groningen

prijs

Bijzonderheden:

Voor rekening van kopers opgetuigd en thans liggende in de Noorderhaven te Groningen.
(opm: volgens indem., zijnn ook mede-reders: G.A. Alting, A.E. ten Oever, H. Geertsema, G.A. Meuge, R. Wolters, R. Stratingh en Hendrik B. Douwes)




researcher/datum research: ML / 230111

Naam WILLEMINA CATHARINA
Archiefinstelling Groninger Archieven
Jaar 1820
Toegang 240
Inventaris 383