Inloggen
MARGARETHA LAURENTIA - ID 12199


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1815-05-22 / 1822-04-11 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1808
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Kof
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands (Kingdom Holland 1806-1810)
Launch Date: 1808-00-00
Technical Data

 
Length 1: 97.00 Feet (Frisian) Registered
Beam: 23.5 Feet (Frisian) Registered
Depth: 12.8 Feet (Frisian) Registered
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1815
Datum agenda: 1815-05-22
Register nr: 18150150
Scheepsnaam: MARGARETHA LAURENTIA
Type: Kof
Lasten: 0
Gebouwd in binnen- of buitenland: Buitenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Sijpkens & Stoop
Plaats: Groningen
Kapitein op moment van verzoek: Kortrijk, Jacob Jans
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1808-00-00 MARGARETHA LAURENTIA
Manager: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands
Eigenaar: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Lemmer / Netherlands

Date/Name Ship 1810-00-00 MARGARETHA LAURENTIA
Manager: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands
Eigenaar: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Lemmer / Netherlands

Date/Name Ship 1814-00-00 MARGARETHA LAURENTIA
Manager: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands
Eigenaar: Jouwert Fredriks Witteveen, Lemmer, Friesland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Lemmer / Netherlands

Date/Name Ship 1815-03-01 MARGARETHA LAURENTIA
Manager: Firma Sijpkens & Stoop, Groningen, Groningen, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Groningen, Groningen, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Groningen / Netherlands
Additional info: Prijs: NLG 2.000,- excl. ijzerwerk etc. Betreft 7/8 part

Ship Events Data

1815-10-00: Stranded
Amsterdam, 24 oktober 1815. Op Barbersand heeft gezeten, doch is vervolgens te Yarmouth binnengebracht om te lossen en te repareren, het schip MARGARETHA LAURENTINA, kapt. J. Kortrijk (opm: galjoot MARGARETHA LAURENTIA, kapt. Jacob Jans Kortrijk), van Riga naar Bordeaux.
1822-04-11: Final Fate: Stranded

Het kofschip MARGARETHA LAURENTIA, kapt. J.J. Kortrijk, is op 11 april 1822 op de kust van Brignogan-Plages gestrand.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Jacob Jans Kortrijk was getrouwd met Zwaantje Dirks/Derks en beiden zijn vóór 1826 overleden. Zij waren de ouders van Jan Jacob Kortrijk, gezagvoerder, - zie aldaar064

Zwaantje sloeg over boord bij het omslaan van de “Margaretha Laurentia” in april 1822. (zie hierna)

Jacob overleed in 1822 tengevolge van een breenbreuk (zie hierna)

 

Gegevns via Marhisdata zijn:

Jacob Jans Kortrijk is < 1805 getrouwd met Zwaantje Derks (de Jong). Hij overleed te Plounéour-Trez, Arrondissement Brest, op 26 april 1822 op 58-jarige leeftijd. Hun zoon Derk Janssen Kortrijk, 16 jaar, was op 11 april 1822 in het nabijgelegen Goulven overleden.Bij de geboorte van hun dochter Maria in oktober 1811 was Jacob kapitein van beroep.Jacob Jans was vanaf 5/1815 tot zijn dood schipper op de in 1815 nieuwe kof MARGARETHA LAURENTIA

 

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.Kortwijk als gezagvoerder gedurende:

*    1819 van de kof “Margaretha Lammertina”, geen vermelding van bouwgegevens, thuishaven en eigenaar. Het schip is 1 keer te Harlingen geregistreerd komend met zout van Liverpool.

 

In het Archief van de Amsterdamsche Waterschout11a zijn monsterrollen op naam van Jacob Jans Kortrijk op de:

“Vr. Zwaantje, dd 08 mei 1809 (Papenburger vlag);

“Margaretha Laurentia”, dd 17 maart 1817.

 

Monsterrol 32 dd 02 maart 1821 in het Gemeentearchief van Dordrecht vermeldt kapitein Jacob Jans Kortrijk, gezagvoerder van de kof “Margaretha Laurentia” met eveneens stuurman Dirk de Jong en ligtmatroos Dork J.Kortrijk, allen uit Groningen, voor een reis naar Brest met in totaal 8 bemanningsleden.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 26 oktober 1815114

Amsterdam, 24 oktober. Op Barbersand heeft gezeten, doch is vervolgens te Yarmouth binnengebracht om te lossen en te repareren, het schip MARGARETHA LAURENTINA, kapt. J. Kortrijk, van Riga naar Bordeaux.

 

Leeuwarder Courant 14 mei 1819114

Harlingen. Den 9 mei binnen gekomen

  Den 10 dito binnen gekomen het galjasschip JOHANNA LENORORA, met hout van Memel (opm: Klaipeda), het kofschip MARGARETHA LAMMERTINA, kapt. Jacob Kortrik, met zout en looderts van Leverpool (opm: Liverpool), en het sloepschip HOCKLAND, kapt. Thomas Christoffelen, met klipmos en hout van Noorwegen.

Uitgezeild het kofschip de JONGE RINGER, kapt. J.J. Brouwer met ballast op avontuur, het tjalkschip DE VROUW JELTJE, kapt. Jan H. Zeeven, met ballast naar Noorwegen, en het kofschip SOPHIA WILHELMINA, kapt. Carel Fredrik Scherphenhuber met pannen naar Memel. ….

 

Rotterdamsche Courant 12 april 1821114

Rotterdam, 11 april. Van Helvoetsluis wordt van den 10 gemeld: den 9 arriveerden de schepen LILLA MATHILDA, J.C. Jager, van Wolgast en KREIJA, J. Jacobsen, van Dramme.

Den 10 zeilden ROTTERDAMS WELVAREN, K. Schenkel, naar Batavia; ISIS, J. Woodberrij, naar Boston; MARGARETHA LAURENTIA, J.J. Kortrijk, naar Bordeaux en L’ANNETTE, J. Williams, naar Bilbao; de wind O…..

 

Rotterdamsche Courant 21 augustus 1821114

Rotterdam, 20 augustus. ….

….Den 20 zeilden DOLPHIJN, J. Touzeau, naar Guernsey; de JONGE HENDRIKA, M. Schaap, naar Marseille; HELENA, T.C. Gerdes, naar … ; VENILLIA, W. van der Kolff, naar Liverpool; MARGARETHA LAURENTIA, J. Kortrijk, naar Brest; GLASGOW, W. Paton, naar Leith; CLARA MARGARETHA, P.D. Dik, naar Liverpool; FLORA, J.W. Beresford, naar Rochester, en HOOP VAN EMDEN, S. Muller, naar Calais; de wind Z.O.

 

Rotterdamsche Courant 27 april 1822114

Amsterdam, 25 april. Het schip MARGARETHA LAURENTIA, kapt. J.J. Kortrijk (opm: galjoot, kapt. Jacob Jans Kortrijk), van Dordrecht naar Brest, is op de kust van Pontirac verongelukt (opm: zie RC 300422, PGC 030522 en RC 090522).

 

Rotterdamsche Courant 30 april 1822114

Amsterdam, 28 april. Aangaande het verongelukte schip MARGARETHA LAURENTIA (opm: zie RC 270422, PGC 030522 en NRC 090522), kapt. J.J. Kortrijk, van Dordrecht naar Brest, verneemt men nog, dat de kapitein, die echter een been gebroken heeft, benevens twee van zijn kinderen en de jongen, gered is; doch zijn vrouw is door een zee over boord geslagen, zijn zoon uit de mast dood gevallen en het overige volk door het omslaan der boot verdronken. opm: kapt. Jacob Jans Kortrijk overleed te Plounéour-Trez, Arr. Brest, op 26 april 1822 op 58-jarige leeftijd; zijn zoon Derk Janssen Kortrijk, 16 jaar, was op 11 april 1822 in het nabijgelegen Goulven overleden

 

Provinciale Groninger Courant 03 mei 1822114

In de Nederlandsche Staats-Courant, van den 29 l.l, leest men de navolgende bijzonderheden wegens het verongelukte schip, waarvan in onze vorige, onder het art. Parijs, melding is gemaakt:

“De Nederlandsche galjoot de MARGARETHA LAURENTIA, van 190 ton, kapitein Jacob Janssen Kortrijk, van Groningen, aan de Heren Sijpkens en Stoop als reders toebehorende, is op den 11 april, te 9 uren des avonds, tegen over de post van Lividic-Kurue (opm: zie RC 270422) gestrand. De douane bekwam geen kennis van de schipbreuk voor den 12, te 6 uren des morgens. De heren Massard de la Houssaye, brigade-controleur te Pontusval, Caradec, maire der gemeente van Plouneour-Trez, en Poincel, syndicus der zeelieden, begaven zich naar het schip, om te onderzoeken, of er niet een of andere ongelukkige op het wrak te ontdekken zou zijn. Onder het bereik van de stem gekomen zijnde, ontdekten zij op het dek slechts het lijk ener verdronken vrouw; als toen verloren zij alle hoop om de equipage van nut te zijn, en, dewijl zij daarenboven door de holle zee gedwongen werden, om zich van daar te begeven, besloten zij de stilte af te wachten, ten einde aan het bergen der goederen te arbeiden.”

“Op den 14, omstreeks de middag, bezig zijnde met de sloep in zee te brengen, meenden zij een noodvlag van de roef te zien waaijen; als toen slechts hun moed en de menselijkheid gehoor gevende, en besloten hebbende, om des nodig, quarantaine te houden, gingen zij dadelijk in de sloep, en kwamen weldra aan boord van het schip. Hoe groot was hun verwondering, toen zij de kapitein, deszelfs twee dochters en de scheepsjongen nog levend vonden, zijnde slechts door een dunne presenning gedekt, en hebbende tot schuilplaats niets dan een kabel, onder welke zij gekropen waren. Bij de aankomst hunner bevrijders, vielen de schipbreukelingen op hun knieën en zonden hun gebeden ten Hemel. Welk mens zou door zulk een schouwspel niet geroerd en niet met medelijden aangedaan zijn geworden op het zien van de ongelukkigen schipper, die tevens zijn vrouw, zijn zoon en zijn gehele equipage kwam te verliezen, en, tot overmaat van ramp, der vreesselijkste pijnen, door het breken van een been veroorzaakt, ten prooi was! In deze ijselijke toestand zou hij ontwijfelbaar omgekomen zijn, zo niet zijn oudste dochter, een meisje van 13 jaren, door een gelukkige ingeving bezield, een doek had laten waaijen, die door de heer Massard de la Houssaye bemerkt werd.”

“Bij deze gelegenheid hebben de personen van Bidard en Bouvet veel moed en standvastigheid betoond. De heer Charles Rolland, bij wie de kapitein te huis ligt, bewijst hem steeds al de zorg en oppassing, welke in zijn vermogen zijn.”

 

Rotterdamsche Courant 09 mei 1822114

Amsterdam, 7 mei. Van het bij Brest verongelukte schip MARGARETHA LAURENTIA, kapt. J.J. Kortrijk, , van Dordrecht naar Brest, of van deszelfs lading, is, volgens nader berigt, niets geborgen; de kapitein is aan de gevolgen der bekomen beenbreuk overleden.

 

Opmerking G.J.Mulder, Marhisdata, augustus 2010

JJ Kortrijk

De zeebrief van 22 mei 1815 spreekt van MARGARETHA LAURENTIA, met schipper Jacob J. Kortrijk.

Hou deze scheepsnaam dus maar aan.

 

 

Datum vanaf: 1815
Kapitein: Kortrijk, Jacob Jans
Overige informatie: 0

Monsterrollen

Opgemaakt Amsterdam
Datum: 1817-03-15
Scheepsnaam voorvoegsel:
Scheepsnaam: MARGARETA LAUWERENTIA
Schipper: Kortrijk, Jacob J.
Scheepstype: koft
Grootte:

Bekijk alle monsterrollen
Algemene informatie

1822

RC 270422
Amsterdam, 25 april. Het schip MARGARETHA LAURENTIA, kapt. J.J. Kortrijk (opm: galjoot, kapt. Jacob Jans Kortrijk), van Dordrecht naar Brest, is op de kust van Pontirac (opm: Brignogan-Plages) verongelukt (opm: gestrand in positie 48º40’ N.B. 4º18’ W.L; zie ook RC 300422, PGC 030522 en RC 090522).
300422
Amsterdam, 28 april. Aangaande het verongelukte schip MARGARETHA LAURENTIA (opm: zie RC 270422, PGC 030522 en NRC 090522), kapt. J.J. Kortrijk, van Dordrecht naar Brest, verneemt men nog, dat de kapitein, die echter een been gebroken heeft, benevens twee van zijn kinderen en de jongen, gered is; doch zijn vrouw is door een zee over boord geslagen, zijn zoon uit de mast dood gevallen en het overige volk door het omslaan der boot verdronken.
PGC 030522
In de Nederlandsche Staats-Courant, van den 29 l.l, leest men de navolgende bijzonderheden wegens het verongelukte schip, waarvan in onze vorige, onder het art. Parijs, melding is gemaakt:
“De Nederlandsche galjoot de MARGARETHA LAURENTIA, van 190 ton, kapitein Jacob Janssen Kortrijk, van Groningen, aan de Heren Sijpkens en Stoop als reders toebehorende, is op den 11 april, te 9 uren des avonds, tegenover de post van Lividic-Kurue (opm: Lividic-Kerurus; 48º40’ N.B. 4º18’ W.L.) gestrand. De douane bekwam geen kennis van de schipbreuk voor den 12, te 6 uren des morgens. De heren Massard de la Houssaye, brigade-controleur te Pontusval, Caradec, maire der gemeente van Plounéour-Trez, en Poincel, syndicus der zeelieden, begaven zich naar het schip, om te onderzoeken, of er niet een of andere ongelukkige op het wrak te ontdekken zou zijn. Onder het bereik van de stem gekomen zijnde, ontdekten zij op het dek slechts het lijk ener verdronken vrouw; als toen verloren zij alle hoop om de equipage van nut te zijn, en, dewijl zij daarenboven door de holle zee gedwongen werden, om zich van daar te begeven, besloten zij de stilte af te wachten, ten einde aan het bergen der goederen te arbeiden.”
“Op den 14, omstreeks de middag, bezig zijnde met de sloep in zee te brengen, meenden zij een noodvlag van de roef te zien waaijen; als toen slechts hun moed en de menselijkheid gehoor gevende, en besloten hebbende, om des nodig, quarantaine te houden, gingen zij dadelijk in de sloep, en kwamen weldra aan boord van het schip. Hoe groot was hun verwondering, toen zij de kapitein, deszelfs twee dochters en de scheepsjongen nog levend vonden, zijnde slechts door een dunne presenning gedekt, en hebbende tot schuilplaats niets dan een kabel, onder welke zij gekropen waren. Bij de aankomst hunner bevrijders, vielen de schipbreukelingen op hun knieën en zonden hun gebeden ten Hemel. Welk mens zou door zulk een schouwspel niet geroerd en niet met medelijden aangedaan zijn geworden op het zien van de ongelukkigen schipper, die tevens zijn vrouw, zijn zoon en zijn gehele equipage kwam te verliezen, en, tot overmaat van ramp, der vreesselijkste pijnen, door het breken van een been veroorzaakt, ten prooi was! In deze ijselijke toestand zou hij ontwijfelbaar omgekomen zijn, zo niet zijn oudste dochter, een meisje van 13 jaren, door een gelukkige ingeving bezield, een doek had laten waaijen, die door de heer Massard de la Houssaye bemerkt werd.”
“Bij deze gelegenheid hebben de personen van Bidard en Bouvet veel moed en standvastigheid betoond. De heer Charles Rolland, bij wie de kapitein te huis ligt, bewijst hem steeds al de zorg en oppassing, welke in zijn vermogen zijn.”
(opm: zie ook: RC 270422, 300422 en 090522)
RC 090522
Amsterdam, 7 mei. Van het bij Brest verongelukte schip MARGARETHA LAURENTIA, kapt. J.J. Kortrijk, (opm: zie o.a. RC 270422), van Dordrecht naar Brest, of van deszelfs lading, is, volgens nader berigt, niets geborgen; de kapitein is aan de gevolgen der bekomen beenbreuk overleden.

 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

GRONINGER ARCHIEVEN Archiefnummer Gron.240.383.1819.14

DVD XLIII-1 en 11
BIJLBRIEF

Naam schip MARGARETHA LAURENTIA

plaats en datum acte Lemmer, 1 maart 1815

type schip nieuw kofschipshol

bouwwerf/verkoper Jouwert Fredriks Witteveen, scheepstimmerbaas te Lemmer, (7/8e part)

gevoerd door kapt.

Eigenaar/aankoper Sypkens & Stoop te Groningen en mede-reders(7/8e part)

te voeren door kapt. Kortrijk (schipper)

grootte in tonnen

tuigage / aantal dekken

afmetingen lang 97 voet , breed 23½ voet en hol 12 7/8e voet

kiellegging

tewaterlating 1808 op werf van Jouwert Fredriks Witteveen te Lemmer

plaats / datum registratie Groningen, 6 mei 1815

nummer van registratie folio 111 recto, art. 1

notaris

prijs NLG 2.000,- (minus ijzerwerk etc.) (7/8e part)

Bijzonderheden:






researcher/datum research: ML / 011210



Naam MARGARETHA LAURENTIA
Archiefinstelling Groninger Archieven
Jaar 1819
Toegang 240
Inventaris 383

GRONINGER ARCHIEVEN Archiefnummer Gron.240.383.1820.44

DVD M.,LIII-1192 en 13
BIJLBRIEF

Naam schip naam niet vermeld

plaats en datum acte Groningen, 21 januari 1803

type schip nieuw kofschipshol

bouwwerf/verkoper Hinderica Reisiger, weduwe van Jan B. Noorda,
bij leven scheepstimmerbaas te Groningen

gevoerd door kapt. Jacob Jans Kortrijk (vanaf 1803)

eigenaar/aankoper C. de Cock en mede-reders, allen te Groningen

te voeren door kapt.

grootte in tonnen

tuigage / aantal dekken

afmetingen lang over stevens 89 voet 9 ¾ duim, breed over berghouten
21 voet 10 ¾ duim, hol op uitwatering10 voet 9 5/8e duim,
alles Friese timmermansmaat

kiellegging

tewaterlating 1803 op werf van H. Reisiger gebouwd en nieuw van de bijl geleverd

plaats / datum registratie Groningen, 14 mei 1820

nummer van registratie niet vermeld

notaris Dr. Otto Georg Veldtman, rechter van Adorp en Harssens

prijs NLG. 8.140,-, reeds in juni 1801 door H. Reisiger ontvangen

Bijzonderheden:

in de indem., van inschrijvingen staat, dat de partij is H. Bolte, Derk Jans, B. Onnes, J. Draper en G.J. Gersonius (opm: mogelijk de eigenaren in 1820?)




researcher/datum research: ML / 220111

Naam MARGARETHA LAURENTIA
Archiefinstelling Groninger Archieven
Jaar 1820
Toegang 240
Inventaris 383