Inloggen
GOEDE HOOP - ID 12139


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1815-08-07 / 1825-12-04 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 18??
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Galjas
Material Hull: Wood
Construction Data

Scheepsbouwer: Amsterdam, Noord-Holland
Technical Data

Gross Tonnage: 57.00 lasts (commercial)
 
Length 1: 88.00 Feet (Amsterdam) Registered
Beam: 21.27 Feet (Amsterdam) Registered
Depth: 11.90 Feet (Amsterdam) Registered
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1815
Datum agenda: 1815-08-07
Register nr: 18150219
Scheepsnaam: GOEDE HOOP
Type: Galjas
Lasten: 0
Gebouwd in binnen- of buitenland: Buitenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Blankenheim, D.& C.
Plaats: Rotterdam
Kapitein op moment van verzoek: Vink, Cornelis de
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1815-07-10 GOEDE HOOP
Manager: D. & C. Blankenheijm, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Partenrederij onder boekhouderschap van genoemde manager, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands

Bezitters van parten (aandelen) in het schip

Acte d.d. 10 juli 1815   GOEDE HOOP
firma D.& C. Blankenheym
(boekhouders en 1/2e part), en
Cornelis de Vink (1/2e part),
beide te Rotterdam.



Ship Events Data

1817-11-20: Damaged
Te Plymouth is met verlies van zeilen lek binnengelopen het schip de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink van Rotterdam naar Lissabon.
1822-05-24: Damaged
Den 24 mei is te Portsmouth, met verlies van een anker en kabel, binnengelopen het schip de GOEDE HOOP, Vink, naar Rotterdam
1825-12-04: Final Fate: Stranded

Op 4 december 1825 strand de GOEDE HOOP op Richelieu punt bij Cette.

Gezagvoerders

Datum vanaf: 1814
Kapitein: Bakker, Jan
Overige informatie: Neva of Nerva

Familiegegevens en opleiding

 

Rotterdamsche Courant 02 augustus 1814

Rotterdam, 1 augustus. De 29e passato, ’s namiddags, arriveerde in de Maas het schip ZORG EN VLYT, kapt. C. Vink, van Londen; dezelve is op de reis overleden. 

 

De schepen van de kapitein

“Goede Hoop

 

Overige bijzonderheden

De Minister van Staat

’s Gravenhage, 28 juni 1821

 

Onderwerp: Verzoek om vrijstelling van inkomende regten op de scheeps-inventaris en koperen huid van het in Engeland gesloopte schip de JONGE MARIA, kapt. Cornelis Poort.

 

De Minister van Staat geeft de koning advies inzake onderstaand request aan Z.M. de Koning van D. & C. Blankenheim, Kooplieden en Scheepsreders te Rotterdam, waarbij zij te kennen geven dat het Nederlandse schip de JONGE MARIA, kapt. Cornelis Poort, van welk schip Requestanten zeggen de principale Reeders en Boekhouders te zijn, op de terugreize van Savannah naar Rotterdam met zodanige zware schade te Cowes in Engeland is binnen gelopen, dat men het nodig heeft gevonden hetzelve aldaar te slopen en de romp te verkopen. Doch dat de verkoop, te dier plaatse, van de inventaris, dat is van de ankers, zeilen, touwwerk en kajuitsgoederen, gelijk mede van het koper waarmede dat schip is gedubbeld geweest, met zeer bezwarende inkomende regten zoude hebben gepaard gegaan, waarom men het raadzaam gevonden had alle die goederen naar Rotterdam te doen terugvoeren, ’t welk dan ook met het schip de GOEDE HOOP, kapt. Cornelis de Vink, zoude worden in ’t werk gesteld, verzoeken zij, Requestanten, Uwe Majesteit om hen uit aanmerking van het reeds door hen geleden verlies, een vrijstelling der inkomende regten voor de gezegde goederen te willen verlenen.

 

Op de ter requeste vermelde positiën heb ik alleen deze aanmerking te maken dat het voorzeide schip de JONGE MARIA in zo verre een Nederlands schip kan heten wijl het aan Nederlanders toebehoort doch niet is van Nederlandse constructie zijnde buitenslands gebouwd, en dat de, bij mijn Administratie bekende, eigenaren van die bodem niet zijn de Requestanten D. en C. Blankenheim, maar voor 6/8 Cornelis Jacobus Blankenheym, en voor de overige 2/8 Ferrier & Co, beide te Rotterdam woonachtig.

Wat betreft het verzoek zelve, om de inventaris en de koperen huid van gezegde, in Cowes gesloopte en verkochte schip, vrij van regten te mogen invoeren zo zie ik geen vrijheid hetzelve bij Uwe Majesteit te ondersteunen.

Een dergelijk geval heeft in de Jare 1817 plaats gevonden en Uwe Majesteits declinatoire dispositie (opm: afwijzing) ten gevolge gehad. Het was nauwelijks een request van J.J. Stijntjes te Veendam strekkende om van een op de Zweedse kust gestrand schip (opm: diens kof VROUW WILHELMINA) waarvan het wrak aldaar was verkocht, de daartoe behoord hebbende en niet in die verkoping begrepen ankers, zeilen, touwen toen alleen onder betaling van 1/5 der tabellen regten en derhalve tegen het regt op de wrakken en overblijfsels van gestrande schepen bij het tarief bepaald, te mogen invoeren.

De toenmalige Directeur Generaal van de Konvoijen en Licenten, in wiens handen Uwe Majesteit dit request had doen stellen bij App. van den 7 augustus 1817 heeft, bij zijn hierop uitgebragt rapport van den 13 daaraanvolgende No. 5 de bedenkingen ontwikkeld welke tegen dat verzoek te maken waren, met betoog dat zelfs dit faveur niet op de gezegde goederen kon worden toegepast, even min als de gehele vrijstelling van inkomende regten, welke men kort te voren, van hem Directeur Generaal voor die goederen, op grond van het 148 artikel in het 15e hoofdstuk der toenmalige Wet van den 3 oktober 1816, verzocht had, en waarin door hem Directeur Generaal was gedifficulteerd, terwijl de belanghebbenden die weigering hadden gebillijkt en toekenden dit gezegde hoofdstuk handelend over de gestrande en geborgen goederen, alleen betrekking hebbende tot stranding welke op de kusten van dit Rijk plaats hadden, op het gezegde verzoek van geen toepassing kon zijn.

Uwe Majesteit heeft, bij besluit van den 17 augustus 1817 No. 105 zich met dit declinatoir rapport gelieven te verenigen.

De thans door de Requestanten D. en C. Blankenheim aan Uwe Majesteit voorgedragen zaak is volkomen van dezelfde aard.

In de algemene Wet van den 12 mei 1819 is bij het 11e artikel behorend tot het 7e hoofdstuk, wegens gestrande en geborgen goederen, het voorzeide 148 artikel uit de vroegere Wet van den 3 oktober 1816 letterlijk overgenomen. De vrijstelling van inkomende regten voor de bedoelde objecten kan dus ook nu nog geen plaats hebben als voor zo ver de stranding op onze kusten voorgevallen zij, en de overige redenen welke in het gedachte rapport van den 13 augustus 1817 No. 5 tegen de verlangde vrijstelling, zo op grond van de geest en de letter der Wet, als in het belang van verscheiden takken der Nederlandse Nijverheid aangevoerd zijn, gelden evenzeer in het tegenwoordig geval.

Ik neem derhalve de vrijheid Uwe Majesteit te adviseren om in het bij de onderhavige Requeste gedaan verzoek te difficulteren.

Bron: N.A. Den Haag, toegang 2.08.01.07, bestanddeel 162

 

Het is onbekend of de koning uiteindelijk toch een gunst heeft verleend.

De GOEDE HOOP vertrok al op 20 mei naar Cowes (RC 220521) om de spullen op te halen, terwijl dit stuk van 28 juni is, en nog niet eens het K.B. Vermoedelijk waren de invoerrechten in Engeland hoger dan die in Nederland, zodat men de gok heeft genomen en de kosten gemaakt om de eigen galjas al vast naar Cowes te sturen. De datum van terugkeer van de GOEDE HOOP is niet gevonden. De verkoping vond begin oktober plaats.

 

Gegevens van Marhisdata, maart 2012.

 

 

Rotterdamsche Courant 17 maart 1821114

Rotterdam, 16 maart. Den 14 dezer gearriveerd te Helvoetsluis de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink, van Savannah, doch ligt onder quarantaine op de rede. Den 16 ’s morgens is kapt. Vink van zijn quarantaine ontslagen en naar boven gezeild. De wind Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 22 mei 1821114

Den 20 zeilden de SARAH, M. Stavelij, naar Aberdeen; de PROVIDENCE, J. Laak, naar Liverpool; de CHARLOTTA, C.J. Marks, naar de Oostzee; de DOROTHEA, C. Drers, naar Crosigh (opm: vermoedelijk Le Croisic), de WAAKZAAMHEID, H.G. Luurs, naar Dublin; de PRINCE OF ORANGE, T. Musson, en de EARL BATHURST, J. Laming, naar Londen; de CATHARINA CAROLINA, J.D. Slie, en de GOEDE VERWACHTING, J.H. Fijn, naar ….; de HELENA, J.C. Kraise, en de NEPTHUNUS, J.C. Arends, naar de Oostzee; de GOEDE HOOP, C. de Vink, naar Wight; de ZES BRODREN, P.H. Erichsen, naar Faaborg; de TWEE ZUSTERS, R.R. Rabanger (opm: slecht leesbaar), en de ANNA CATHARINA, R.M. Rasmussen, naar Bandholm, de SNELHEID, A.W. Smith, naar Calais, de HABET, C. Andersen, naar Nijborg, en de MEMEL, A. Albertsen, naar de Bogt (opm: vaarwater voor Hindelopen)…..

 

Rotterdamsche Courant 02 juni 1821114

Rotterdam, 1 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 29 mei 1821: ….

….Te Cowes is gearriveerd De Vink van Rotterdam, om de lading in te nemen van het schip de JONGE MARIA, van Savannah, hetwelk afgekeurd is (opm: zie o.a. RC 130321).

 

Rotterdamsche Courant 11 oktober 1821114

Rotterdam, 10 oktober.

….Den 10 zeilden HARMONIE, B.J. Weijgers, PALMBOOM, J. Middendorff, CONCORDIA, J.J. Dijk, de GOEDE HOOP, C. de Vink, de JONGE CORNELIS, J.C. Teves, en de JONGE HEELKE TROMPH (opm: kof JONGE HYLKE TROMP), W. Willemsz, naar Brest; NAIAD. H. Aries, naar Antwerpen; le CHARLES, T. Guilbert, naar Havre-de-Grace; BRAGANZE, J. Orbeij, naar Liverpool, en kapitein Knocker, met de brieven van den 10, naar Harwich; de wind O.

 

Rotterdamsche Courant 01 juni 1822114

Rotterdam, 31 mei. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 28 mei:

Den 24 is te Portsmouth, met verlies van een anker en kabel, binnengelopen het schip de GOEDE HOOP, Vink (opm: galjas, kapt. Cornelis de Vink), van Cette (opm: Sète) naar Rotterdam, hebbende acht weken reis.

Van Falmouth is den 23 dezer (opm: mei) vertrokken het aldaar binnengelopen schip SPECULATION, Pieters (opm: pink, kapt. Thomas Pietersz), van Amsterdam, naar Surinamen.

 

Rotterdamsche Courant 22 juni 1822114

Rotterdam, 21 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 18 juni:

Den 16 dezer is van Cowes vertrokken het schip GOEDE HOOP, Vink (opm: galjas, kapt. Cornelis de Vink), naar Rotterdam.

Te Penzance is den 14 dezer lek binnengelopen het schip VROUW MARIA, Schutt, van Liverpool naar Antwerpen.

 

Rotterdamsche Courant 27 juni 1822114

Rotterdam, 26 juni. Den 24 arriveerden te Helvoetsluis de schepen LOUISA, D. Guijt, van Liverpool; de GOEDE HOOP, C. Vink, van Cette (opm: Sète), en HENDRIKA, H.E. Martens, van Bordeaux.

 

Rotterdamsche Courant 20 augustus 1822114

Rotterdam, 19 augustus. Den 18 arriveerde in de Maas de schepen de JUFVR. JANNETTE, J.H. Limburg, van St. Ubes (opm: Setubal), en zeilden de LOUISA, D. Guijt, naar Jersey; de JONGE WILLEM, D. Parlevliet, naar Liverpool; de GOEDE HOOP, C. de Vink, en de INDUSTRIE, L. Spaanderman, naar Dublin; de JONGE HENDRIK, P.G. Lofvers, naar Hull; de GOEDE VERWACHTING, T.J. Nuisker, naar Bordeaux; de ADRIANUS KATS, D.S. Manje, naar Glasgow; NEDERLANDS KROONPRINS, A. van der Weyden, naar Cherburg; de VERWACHTING, H. Gerdes, naar …(opm: niet vermeld), de SPICKOLATIE (opm: SPECULATIE), J.H. Puister, en de VROUW GEZINA, P.H. Hazewinkel, naar Bergen; de DAGERAAD, J.A. Smith (opm: J.A. Smit), naar Droogbak, en de JOHANNA ALIJDA (opm: kof JOHANNA EN ANNA ALIDA), J. Kortrijk, naar Groningen.

 

 

Datum vanaf: 1815
Kapitein: Vink, Cornelis de
Overige informatie: 1815-08-07

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt M.Hanssen als gezagvoerder gedurende:

*    1829 t/m 1830 van de galjas “Goede Hoop”, gebouwd in 1814, bouwlocatie niet vermeld, 160 ton o.m., varend voor Blankenheim te Rotterdam.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

Datum vanaf: 1824
Kapitein: Hanssen, M.
Overige informatie: 1824-10-19

Algemene informatie

1815


RC 110415
Gister namiddag arriveerde te Helvoetsluis de NERVA, kapt. J. Bakker van Londen.
RC 130515
Advertentie. Nicolaus Montauban van Swyndregt, Hubertus Montauban van Swyndregt en Frederik van Dam, makelaars binnen Rotterdam, zullen op dinsdag den 30 mei 1815 des namiddags 4 uur ten huize van George Crabb, kastelein in het Badhuis, in de Boompjes, ten overstaan van een daartoe bevoegde beambte, aan de meest daarvoor biedende of hoogst mijnende, verkopen: een extra welbezeild Galjasschip, genaamd NEVA, kapitein Jan Bakker, lang over Steven 88 voeten, wijd binnen de huid 21 voeten 3 duimen, hol, in het ruim, 11 voeten 10 duimen, alles Amsterdamse maat, met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, ankers, touwen, zeilen en verdere scheepsgoederen, zoals hetzelve is liggende in de Wijnhaven, bij de Punt. Nader onderrigting bij genoemde makelaars.
(opm: dit Russische schip, thuishaven Riga, werd gekocht door D.H. Blankenheijm en Cornelis de Vink, beiden te Rotterdam; nieuwe naam de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink)

Op 07-08-1815 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een zeebrief aangevraagd voor kapt. Cornelis de Vink.

RC 240815
Gisteren uit de Maas gezeild de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink naar Riga.
RC 161215
Rotterdam, 15 december. Den 13 december arriveerde te Helvoetsluis de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink van Riga.

1816

RC 110116
Helvoetsluis. Het Galjasschip de GOEDE HOOP, C. de Vink is uit de haven naar bovengezeild.
RC 230316
Rotterdam, 22 maart. Den 21 maart is uit de Maas gezeild de GOEDE HOOP, C. de Vink naar Fecamp.
RC 151016
Rotterdam, 14 oktober. Den 11 oktober arriveerde te Helvoetsluis het schip de HOOP, C. de Vink van Oleron.

1817

RC 250317
Rotterdam, 24 maart. Den 22 maart, des avonds, zeilde uit de Maas, de GOEDE HOOP, C. de Vink naar Morlaix.
RC 020917
Gister namiddag arriveerde te Helvoetsluis de GOEDE HOOP, C. de Vink van Bergen.

Op 09-10-1817 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Cornelis de Vink.


RC 251017
Rotterdam, 24 oktober. Den 22 dezer is van Helvoetsluis gezeild de GOEDE HOOP, C. de Vink naar Lissabon.
OHC 201117
Te Plymouth is met verlies van zeilen lek binnengelopen het schip de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink van Rotterdam naar Lissabon.

1818

Op 17-12-1818 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een Turkse pas aangevraagd voor kapt. Cornelis de Vink.


1819

Op 25-11-1819 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Cornelis de Vink.


1820

OHC 100220
Arrivementen: Te Cette C. de Vink van Antwerpen.

Op 14-06-1820 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een Turkse pas aangevraagd voor kapt. Cornelis de Vink.


RC 040720
Rotterdam, 3 juli. Van Helvoetsluis uitgezeild de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink naar (niet vermeld)

1821

RC 170321
Rotterdam, 16 maart. Den 14 dezer gearriveerd te Helvoetsluis de GOEDE HOOP, kapt. C. de Vink, van Savannah, doch ligt onder quarantaine op de rede. Den 16 ’s morgens is kapt. Vink van zijn quarantaine ontslagen en naar boven gezeild. De wind Z.W.
RC 220521
Rotterdam, 21 mei. Den 20 dezer zeilden uit de Maas de schepen de HELENA, J.C. Kraise, en de NEPTHUNUS, J.C. Arends, naar de Oostzee; de GOEDE HOOP, C. de Vink, naar Wight.
RC 020621
Rotterdam, 1 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s List van den 29 mei 1821:
Te Cowes is gearriveerd De Vink (opm: galjas GOEDE HOOP, kapt. Cornelis de Vink) van Rotterdam, om de lading in te nemen van het schip de JONGE MARIA, van Savannah, hetwelk afgekeurd is (opm: zie o.a. RC 130321; de brik werd ter plaatse gesloopt, waarbij o.a. koper, tuigage en inventaris, om zware invoerrechten te vermijden, naar Nederland werden vervoerd).
RC 111021
Rotterdam, 10 oktober. Den 10 dezer zeilden van Helvoetsluis de schepen HARMONIE, B.J. Wijgers, PALMBOOM, J. Middendorff, CONCORDIA, J.J. Dijk, de GOEDE HOOP, C. de Vink, de JONGE CORNELIS, J.C. Teves, en de JONGE HEELKE TROMPH (opm: kof JONGE HYLKE TROMP), W. Willemsz, naar Brest.

1822
 

RC 010622
Rotterdam, 31 mei. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 28 mei:
Den 24 is te Portsmouth, met verlies van een anker en kabel, binnengelopen het schip de GOEDE HOOP, Vink (opm: galjas, kapt. Cornelis de Vink), van Cette (opm: Sète) naar Rotterdam, hebbende acht weken reis.
RC 220622
Rotterdam, 21 juni. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 18 juni:
Den 16 dezer is van Cowes vertrokken het schip GOEDE HOOP, Vink (opm: galjas, kapt. Cornelis de Vink), naar Rotterdam.
RC 270622
Rotterdam, 26 juni. Den 24 arriveerden te Helvoetsluis de schepen LOUISA, D. Guijt, van Liverpool; de GOEDE HOOP, C. Vink, van Cette (opm: Sète), en HENDRIKA, H.E. Martens, van Bordeaux.

Op 19-07-1822 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. Cornelis de Vink.

RC 200822
Rotterdam, 19 augustus. Den 18 zeilden uit de Maas de LOUISA, D. Guijt, naar Jersey; de JONGE WILLEM, D. Parlevliet, naar Liverpool; de GOEDE HOOP, C. de Vink, en de INDUSTRIE, L. Spaanderman, naar Dublin.

1823

OHC 040223
Arrivementen: Te Gibraltar C. de Vink van Dublin.


1824

DC 180924
Vlissingen, 14 september. Gisteren en heden zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen de GOEDE HOOP, kapt. M. Hanssen, van Cette (opm: Sète), met wijn en brandewijn; de JONGE JOHANNA (opm: pleit, Brussel), kapt. G. Segaert, van Londen, met stukgoederen.

Op 19-10-1824 wordt voor de GOEDE HOOP door D. & C. Blankenheijm, uit Rotterdam een zeebrief en Turkse pas aangevraagd voor kapt. M. Hansen.


1825
 

DC 250125
Hellevoetsluis, 21 januari. Den 22 dito. Van de morgen zeilden in zee: JUFFER AKKER (opm: kof JUFVROUW AKKE), kapt. M. Jeltes, GOEDE HOOP, kapt. M. Hansen, ADRIANUS CATS, kapt. D.S. Manjé; KLAZINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoort, en DRIE GEZUSTERS, kapt. J. Sipkes, alle naar Brest. De wind O.
OHC 120225
Den 5 februari te Cowes binnengelopen de GOEDE HOOP, kapt. M. Hansen, van Dordrecht naar Brest.
RC 201225
Amsterdam, 18 december. De Nederlandse brik de GOEDE HOOP, kapt. M. Hansen, van Malaga komende, is, volgens brief van Cette, van den 5 dezer, de vorige dag met harde zuiden wind op de punt Richelieu gestrand (opm: het schip ging verloren); men was bezig zoveel mogelijk te bergen.

 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

Gemeente-Archief Rotterdam Archiefnummer Rott.1.01.2520.1815.186

DVD XI – 5115
CEDULE

Naam schip genoemd geweest Russisch schip NEVA, thans genaamd de GOEDE HOOP

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Rotterdam, 3 augustus 1815

type schip galjas

bouwwerf/verkoper

gevoerd door kapt. Cornelis de Vink

eigenaar firma D.& C. Blankenheym (boekhouders en 1/2e part), en Cornelis de Vink (1/2e part), beide te Rotterdam.

te voeren door kapt.

grootte in tonnen 57 gemeten lasten

tuigage / aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating schip is in Nederland gebouwd

plaats / datum registratie

nummer van registratie deel

notaris

prijs NLG.

Bijzonderheden: bewijsstukken:
1. acte van verkoop en transport van 10 juli 1815 voor Nicolaas & Hubertus Montauban van Swijndregt en Fredrik van Dam, makelaars te Rotterdam, waarbij James Young, koopman te Rotterdam, als gemachtigde van de verkoper Johann Jacob Klatze te Riga, het schip verkoopt aan de bovengenoemde eigenaars, ieder voor de helft.



researcher/datum research: ML / 190909

Naam GOEDE HOOP (de)
Archiefinstelling Stadsarchief Rotterdam
Jaar 1815
Toegang 1.01
Inventaris 2520

Gemeente-Archief Rotterdam Archiefnummer Rott.1.01.2520.1817.3

DVD XI – 5169, 5170
CEDULE

Naam schip genaamd geweest Russisch schip NEVA, thans genaamd de GOEDE HOOP

plaats en datum acte eigendomsbewijs, Rotterdam, 6 oktober 1817

type schip galjas

bouwwerf/verkoper

gevoerd door kapt.

eigenaar/aankoper D. & C. Blankenheym, Rotterdam (1/2e part en boekhouders), en Cornelis de Vink, Rotterdam (1/2e part)

te voeren door kapt. Cornelis de Vink

grootte in tonnen 84 gemeten lasten

tuigage / aantal dekken

afmetingen

kiellegging

tewaterlating schip is binnenslands gebouwd

plaats / datum registratie

nummer van registratie deel

notaris

prijs NLG.

Bijzonderheden: bij de eigendomsverklaring is gevoegd een acte van verkoop en transport van 10 juli 1815 voor de makelaars Nicolaas en Hubertus Montauban van Swijndregt en Fredrik van Dam, waarbij Johann Jacob Katzo te Riga het schip verkoopt aan comparanten.
Zie ook acte 186 van 3 augustus 1815





researcher/datum research: ML / 280310

Naam GOEDE HOOP
Archiefinstelling Stadsarchief Rotterdam
Jaar 1817
Toegang 1.01
Inventaris 2520

ARCHIEF Nat.Archief-Den Haag archiefnummer Rott.3.03.56.65.34
__________________________________________________

Bijlbrief / Acte van aan-/verkoop
Naam schip: NEVA,
thans te noemen de GOEDE HOOP

Plaats en datum acte koop/verkoop, Rotterdam, 10 juli 1815

Soort schip galjas

Gevoerd door kapt.

Bouwwerf / verkoper voor N. & H. Montauban van Swijndregt & F. van Dam, makelaars, verscheen James Young, koopman te Rotterdam als gevolmachtigde van Johann Jacob Klatze, Riga

Eigenaar / aankoper D. & C. Blankenheijm, kooplieden te Rotterdam en Cornelis de Vink, koopman te Rotterdam, ieder voor de helft van het schip

Te voeren door kapt. Jan Bakker

Groot volgens meetbrief, in tonnen

Tuigage en aantal dekken

Afmetingen lang over stevens 88 voet, wijd binnen de huid 21 voet 3 duim, hol in het ruim 11 voet 10 duim, alles Amsterdamse maat

Kiellegging

Tewaterlating

Plaats en nummer van registratie Rotterdam, folio 84, recto, case 5

Datum van registratie 12 juli 1815

Notaris

Prijs (bij aan-/verkoop vermeld) NLG. 4000,-

Bijzonderheden







Researcher/datum research ML/150906

Naam GOEDE HOOP (de)
Archiefinstelling Nationaal Archief Den Haag
Jaar 1819
Toegang 3.03.56
Inventaris 65

ARCHIEF Nat.Archief-Den Haag archiefnummer Rott.3.03.56.65.137 __________________________________________________
Acte van aan-/verkoop
Naam schip: Russisch schip NEVA,
thans de GOEDE HOOP

Plaats en datum acte openbare veiling, 10 juli 1815

Soort schip galjas

Bouwwerf / verkoper James Young, koopman te Rotterdam, als gemachtigde van Johann Jacob Klatze, volgens procuratie, opgemaakt te Riga op 5 mei 1815

Gevoerd door kapt. Jan Bakker

Eigenaar / aankoper firma D.H. Blankenheijm, kooplieden te Rotterdam (1/2e part) en Cornelis de Vink, koopman te Rotterdam (1/2e part)

Te voeren door kapt.

Groot volgens meetbrief

Tuigage en aantal dekken

Afmetingen lang over stevens 88 voet, breed binnen huid 21 voet 3 duim, hol in het ruim 11 voet, 10 duim, alles Amsterdamse maat.

Kiellegging

Tewaterlating

Plaats en datum van registratie Rotterdam, 12 juli 1815

Nummer van registratie folio 84, recto, case 5

Notaris N. & H. Montauban van Swijndregt & F. van Dam, makelaars te Rotterdam

Prijs (bij aan-/verkoop vermeld) NLG. 4.000,-

Bijzonderheden: (opm.: zie Kroniek 1815, RC 130515)






Researcher/datum research ML/251106

Naam GOEDE HOOP (de)
Archiefinstelling Nationaal Archief Den Haag
Jaar 1822
Toegang 3.03.56
Inventaris 65

Bronnen

Jaar: 1815
Bron: Diverse Bronnen
Omschrijving: N.A. Den Haag, toegang nummer 2.08.01.07 Zeebrieven verbalen, diverse bestanddelen.
Gemeente archief Rotterdam Rott.1.01.2520.1815.186
N.A. Den Haag Rott.3.03.56.65.34
N.A. Den Haag Rott.3.03.56.137
DC = Dordtsche Courant
OHC = Opregte Haarlemsche Courant
RC = Rotterdamsche Courant