1970-01-23: |
Het Vrije Volk 23-01-1970: Breewijd naar Nigeria. (Van een onzer verslaggevers) Rotterdam — Het vrachtschip Breewijd zal met hulpgoederen op Nigeria gaan varen. Het 700 ton metende schip wordt thans bij Boele in Bolnes voor zijn tocht uitgerust. Het zal wellicht nog in het weekeinde uitvaren. De inschakeling van de Breewijd, eigendom van de Rotterdamse rederij Van Es & Co. geschiedt onder verantwoordelijkheid van het Rode Kruis. Dit heeft van de Nigeriaanse regering toestemming gekregen het schip beschikbaar te stellen voor het vervoer van voedsel, medicamenten en andere hulpgoederen tussen Lagos en de rampgebieden. Op de heenreis voert het schip een lading zout mee, waaraan in Nigeria grote behoefte bestaat. Inclusief de heen en de terugreis zal de Breewijd vier maanden onderweg zijn, een charter waarvoor het Nederlandse Rode Kruis een bedrag van ƒ400.000,- zal moeten betalen. De keus is op dit schip gevallen, omdat het de hulpgoederen ver de rivieren op kan brengen. Kapitein van de "Breewijd” is de heer J.Kist, die van december '68 tot augustus van het vorige jaar met de Imber van dezelfde rederij hulpgoederen voor het Rode Kruis vervoerde.
Leeuwarder courant 26-01-1970: Zaterdagmiddag is uit Rotterdam het Nederlandse schip Breewijd naar Nigeria vertrokken. De Breewijd, die onder Rode-Kruis-vlag vaart, zal voorlopig worden gebruikt bij het vervoer van hulpgoederen in het noodgebied. Het schip is ter beschikking gesteld van het Nigeriaanse Rode Kruis en wordt betaald uit de giften aan het Nederlandse Rode Kruis. Aan boord van de Breewijd bevindt zich 60 ton zout, waaraan in de geteisterde gebieden een grote behoefte bestaat.
Het Vrije Volk 26-01-1970: Scheepsruimte het beste voor Biafra. Breewijd (met 60 ton zout) vertrokken. (Van een onzer verslaggevers) Rotterdam — Geladen met niet meer dan zestig ton zout voer zaterdagmiddag de 800 ton metende kustvaarder “Breewijd” de Rotterdamse haven uit, koers Nigerië. Vier maanden lang zal het schip ter beschikking zijn van het Nigeriaanse Rode Kruis, dat de hulp aan Biafra organiseert. Er is grote behoefte aan kleine niet te diep stekende schepen, die een eindweegs de rivieren op kunnen. „Ik denk," zei kapitein J. Kist voor zijn vertrek, dat we op en neer moeten gaan varen tussen de hoofdstad Lagos en de steden Port Harcourt en Calabar, die dichtbij het voormalige strijdgebied liggen. Waarschijnlijk kunnen we die steden nog wel een eind voorbij. Volbeladen heeft de Breewijd een voet of tien water nodig en dat is er zelfs wel in de droge tijd. Kapitein Kist (56, uit Almelo) kent Nigeria uitstekend. Hij was er al eerder voor het Rode Kruis (van december '68 tot augustus '69) met de kustvaarder Imber, wat groter en daardoor ook iets minder goed bruikbaar op de rivieren. „Scheepsruimte leveren met spoed, dat was het beste dat we in deze omstandigheden voor Biafra konden doen," legden Rode Kruis vertegenwoordigers uit, die bij het vertrek van de Breewijd aanwezig waren „Natuurlijk hadden we het schip vol voedsel kunnen stoppen, maar dat was zinloos. In de Nigeriaanse centra liggen voorraden voor twee maanden. Er komen grote voedselstromen, vooral uit Amerika. Het gaat er nu om dat die voorraden snel worden gedistribueerd. En daar zijn wij Nederlanders goed in."' Als er hier en daar wat ongelovige gekeken wordt verklaren de Rode Kruis mensen zich nader: „De “Breewijd” vol voedsel laden vraagt organisatie, transport, overslag. Dat kost gauw een dag of vier. Het is belangrijker dat het schip onmiddellijk vertrekt. Die zestig ton zout konden wel snel worden ingeladen. Daar is grote behoefte aan." En voor de rest achten zij het veel doelmatiger voedsel te kopen op de Afrikaanse markt, als dat nodig is. Het laat zich uit de omringende landen gemakkelijker aanvoeren met minder kans op bederf. Kapitein Kist, die gewoonlijk met de Imber op de VS vaart, wist pas een dag tevoren dat hij zijn verlof moest afbreken om naar Nigerië terug te gaan. Hij deed dat graag. De 800 ton scheepsruimte is de tweede grote gift van het Nederlandse Rode Kruis aan de Liga in Genève, die de internationale hulpverlening coördineert. De Nederlandse organisatie schonk al eerder een kwart miljoen gulden voor de aankoop van Landrovers en vrachtauto's. |