Inloggen
STAD GRONINGEN - ID 9734


Kroniekberichten

Datum 10 maart 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 8 maart. Het kofschip WELGELEGEN, kapt. Jan Zwaal, in ballast van hier naar Noorwegen bestemd, heeft in de dezer dagen gewoed hebbende stormen op de Vlierede het spil gebroken en zal dientengevolge in de haven moeten komen om te repareren.
Ook zou aldaar een kof, waarvan vooralsnog de naam onbekend is, van de ankers geslagen, doch gelukkig in de haven van Terschelling gekomen zijn.

Afbeelding
Datum 15 maart 1861
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 13 maart. De laatste stormen zijn, ofschoon men geen zware verliezen heeft te betreuren, niet gunstig voor de zeevaart dezer stad geweest. Verscheidene vaartuigen, waaronder de Groenlandsvaarder DIRKJE ADEMA, zijn daardoor genoodzaakt op de rede van het Vlie te blijven liggen; veertien dagen hebben de meeste schepen daar vertoefd, en dat ze het daar niet ruim hadden getuigt het kofschip WELGELEGEN, kapitein J. Zwaal, dat met gebroken spil en verlies van ankers hier weder is binnen gelopen. Het Harlinger weerglas is echter hedenmorgen vrij wat gerezen. De menigte vissersvaartuigen, die sedert 12 dagen onze haven vulde, heeft ons heden eensklaps verlaten, en, naar wij vernemen, hebben op de rede liggende schepen tevens gelegenheid gehad om in zee te komen.

Afbeelding
Datum 27 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 23 december. Het hier te huis behorende kofschip WELGELEGEN, kapt. Nietingh, van Frederikstad met hout naar Harlingen, lag volgens bericht van 12 dezer te Christiaansand.

Afbeelding
Datum 13 november 1866
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 11 november. Het schip WELGELEGEN, kapt. J.G. Nieting (opm: kof, bouwjaar 1827; kapt. Jan Geerts Nieting), van Harlingen met ballast naar Riga, is volgens telegram uit Reval (opm: Tallinn), van gisteren, op Oesel gestrand en wrak geworden; de inventaris is geborgen; het volk gered (opm: zie NRC 171266).

Afbeelding
Datum 17 december 1866
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Harlingen, 15 december. De equipage van het hier thuis behorende schip WELGELEGEN, kapt. Nieting, van hier met ballast naar Riga bestemd en op Oesel verongelukt (opm: zie PGC 131166), is hier de 12e dezer aangekomen.

Afbeelding