Inloggen
OOSTERMOER - ID 9531


Kroniekberichten

Datum 17 juli 1907
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Burg A/F, 13 juli. De Nederlandse tjalk OOSTERMOER, kapt. K. Salomons, met mais van Gasselternijveen naar Rostock, is hedenochtend op het Putgardenrif gestrand. Het kwam echter in de middag met assistentie van een marinevaartuig en visserlieden vlot en onder zeil alhier op de rede aan. Het vaartuig is dicht en kan vermoedelijk na omtrent bergloon een accoord getroffen te hebben de reis voortzetten.

DS 180707
(Geen datum) Van de werf ‘De Onderneming’ te Hardinxveld is te water gelaten het ijzeren klipperschip ADRIANUS, groot 110 ton, gebouwd voor schipper N.C. Langbroek te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 24 juli 1907
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Burg A/F, 20 juli. De Nederlandse tjalk OOSTERMOER, die na stranding alhier binnenliep is na zeewaardig bevonden te zijn naar de bestemming Rostock vertrokken.

Afbeelding
Datum 29 november 1907
Krant DS - Dagblad Scheepvaart
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

De behandeling van de Raad van Tucht in de zaak tegen schipper W.J. Salomons uit Gasselternijeveen van het te Rotterdam liggende tjalkschip OOSTERMOER werd op 27 november voortgezet. Dit schip was op 13 juli op de reis van Brake naar Rostock op het Puttgardenerrif onder het eiland Fehmarn gestrand, maar met de hulp van een oorlogsschip en bergingslieden vrij vlug vlotgekomen.
De schippersknecht Alb. van der Laan werd als getuige gehoord. Deze verklaarde dat de schipper had gelood, niet echter bij het Puttgardenerrif, daar het ’s avonds bij het loden door het zwaard werd afgeknepen en over boord viel.
De schipper was op de vorige zitting uitgenodigd geworden aan zijn knecht mede te geven de door hem gebruikte kaart en het geschonden journaal, waaruit de kinderen aan boord juist de bladen zouden gescheurd hebben welke op de reis betrekking hadden. De schipper gaf aan zijn knecht alleen de kaart mee; deze bleek negen jaar oud te zijn. Overigens verklaarde Van der Laan het journaal nooit gezien te heben.
De uitspraak zal later worden medegedeeld. (opm: bekort)

Afbeelding
Datum 07 december 1907
Krant DS - Dagblad Scheepvaart
Type bericht Uitspraak Raad voor de Scheepvaart (bijvoegsel Staatscourant)

De Raad van Tucht voor de Koopvaardij deed op 4 december uitspraak in de zaak tegen schipper W.J. Salomons uit Gasselternijeveen, schipper van de tjalk OOSTERMOER. (opm: zie PGC 17 juli en DS 29 november) De Raad noemt de scheepsverklaring een mager verslag van het voorgevallene en constateert dat schipper en knecht beide niet in staat waren op de zeekaart de koers aan te geven. Het ongeluk wordt geweten aan grote zorgeloosheid en onzorgvuldigheid van de schipper die voortdurend geheel op de gis voer; feitelijk zonder bestek. De Raad wil het niet bij een berisping laten, doch neemt in aanmerking dat de schipper heel weinig zeevaartkennis heeft en dergelijke tjalken in de regel voor het bevaren der zee gebrekking zijn uitgerust. De schipper wordt de bevoegdheid om op een Nederlands schip te varen gedurende een maand ontnomen, met veroordeling in de kosten. (opm: sterk bekort)

Afbeelding