Inloggen
VIJF GEBROEDERS - ID 9513


Kroniekberichten

Datum 28 juli 1894
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Norden, 24 juli. Gister zeilde het Nederlandse tjalkschip VIJF GEBROEDERS, kapt. J.D. Kajuiter, beladen met bouwmaterialen, bij Norddeich aan de grond en leed belangrijke schade. Men heeft tevergeefs beproefd het schip door lossing der lading vlot te krijgen.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1903
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 17 augustus. Van het reddingsstation Rügenwaldermünde van de Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger wordt geseind, dat de 17e augustus bij de haven is gestrand de Nederlandse kofschip VIJF GEBROEDERS, kapitein J.D. Kajuiter, met spoorijzer bestemd van Danzig naar Bandholm. De zes opvarenden zijn door het vuurpijltoestel (opm: het wippertoestel) van het station gered. (opm: zie ook NRC 190803)

Afbeelding
Datum 19 augustus 1903
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rügenwald, 17 augustus. De Nederlandse tjalk VIJF GEBROEDERS, kapt. J.D. Kajuiter, van Danzig naar Bandholm met spoorwegdwarsleggers is heden voormiddag te 11.00 uur tijdens stormweder uit het noord-westen bij Damenbad gestrand. Vijf personen zijn door het vuurpijltoestel (opm: het wippertoestel) gered. (opm: in NRC 180803 en PGC 180803 werd eerder gesproken van spoorijzer en van zes personen)

Afbeelding
Datum 25 augustus 1903
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Rügenwaldermünde, 21 augustus. Na het lossen van een deel der lading is het Nederlandse tjalk VIJF GEBROEDERS vlot en in de haven gesleept. Nadat de rest der lading gelost is zal het vaartuig hier de nodige reparatie ondergaan.

Afbeelding
Datum 29 augustus 1903
Krant EB - De Eemsbode

Regenwaldermünde, 21 augustus. Na het lossen van een deel van de lading is de Nederlandse tjalk VIJF GEBROEDERS vlot gekomen en in de haven gesleept. Nadat de rest van de lading gelost is, zal het vaartuig hier de nodige reparaties ondergaan.

Afbeelding
Datum 04 januari 1910
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden

Advertentie. Door deze komen de ondergetekenden hun diepgevoelde dank betuigen voor alle zelfopoffering en liefdevolle zorgen, betoond aan de slachtoffers van de tjalk ORA ET LABORA, die met de storm van 4 december jl. in de Jade-golf strandde. Allereerst brengen zij die dank aan de redding bemanning van Horumersiel, die het leven in de waagschaal stelde, om de opvarenden van genoemde tjalk te redden, terwijl een dier moedige redders zelf het leven verloor en de overigen tot heden toe in hun geschokte gezondheid de gevolgen van hun edel en roemvol pogen ondervinden. Voorts geldt die dank de bemanning van de oorlogsbodem „KURFURST FRIEDR. WILHELM" die de overlevenden zo voorbeeldig liefderijk ter verpleging opnam.
Met alle erkentelijkheid voor de eerbare en gevoelvolle zorg ten opzichte onzer dierbare doden en de collegiale hulde in lijkkransen betoond, vermelden we hier ook de namen van de Hollandse schippers, destijds te Cuxhaven aanwezig en in dat alles voorgelicht en geleid door de aldaar wonende en trouw meelevende Hollandse vriend W. Kwant.
Deze schippers en de namen hunner vaartuigen waren:
K. Koenes, „DE ROODE ZEE".
H. Sloots, „NORMALITEIT"
H. Holwerda, „DE VIER GEBROEDERS"
H. Alberts, „EGBERDINA"
G. Hendriks, „CONFIANCE"
R. Westers, „ANTILOPE"
A. v d. Wal, „JANTJE"
G. Arbeider, „RES NOVA"
H. Engelsman, „TRANSPORT"
P. Albers, „CRESCENDO"
K. Koerts, „NOOIT GEDACHT"
J. Balk, „FOLKERDINA"
J. Kajuiter, „DE VIJF GEBROEDERS"
I. Balk, „HENRIETTE"
J. Klugkist, „TJITSKINA"
R. de Vries, „GOD MET ONS"
Mulder, „ADRIANA"
E. Paap, „ONDERNEMING"
J. Pilon, „ENGELDINA"
J. Aukes, „FUSIA"
Verder ook dank aan allen in Cuxhaven, die geen moeite spaarden, om het de treurende families mogelijk te maken hunne lieve gestorvenen ten spoedigste tot hen heengevoerd te krijgen, en eindelijk ook aan de brede schare, die in deze ontzettende slag van hunne weemoedige deelneming tot onze vertroosting zo hartelijk hebben blijk gegeven.
Ter Apel, M. Smit, stuurman van de „ORA ET LABORA" die door Gods gunst in 't leven gespaard bleef. Familie Smit, Stadskanaal. Familie Brinkman.

Afbeelding
Datum 27 december 1913
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop: Het goed onderhouden tjalkschip VIJF GEBROEDERS, geclassificeerd Germ. Lloyd en Scheepvaartinspectie, met boot en volledige inventaris.
Te bevragen bij schipper J. Kajuiter, liggende aan de werf te Vierverlaten.

Afbeelding
Datum 14 januari 1914
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Uit de hand te koop: Het goed onderhouden tjalkschip VIJF GEBROEDERS, groot netto 49,11 reg.ton of 132 binnentonnen, Klasse Germ. Lloyd, met boot en volledige inventaris, liggende aan de werf te Vierverlaten.
Te bevragen bij J. Kajuiter, aan boord.

Afbeelding
Datum 03 april 1914
Krant NNO - Nieuwsblad van het Noorden
Type bericht Verkoop schepen

Delfzijl, 3 april. Het zeilschip VIJF GEBROEDERS, vroeger bevaren door schipper J. Kajuiter, is verkocht aan de heer B. Terpstra te Groningen. Koopsom NLG 6.000.

Afbeelding