Inloggen
CALIFORNIA - ID 9081


Kroniekberichten

Datum 27 maart 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 26 maart. De 24e dezer, des namiddags, is van de scheepstimmerwerf van de heer F. Smit aan de Kinderdijk met het beste gevolg te water gelaten het ijzeren clipperschip CALIFORNIA, groot circa 400 lasten, gevoerd zullende worden door kapt. F.C. Jaski, gebouwd voor rekening van de heren L. Bienfait & Soon te Amsterdam en bestemd voor de grote vaart. Dit schip is de eerste bodem van die grootte, welke in Nederland van ijzer is gebouwd.

Afbeelding
Datum 12 mei 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 9 mei. Op dit ogenblik bevindt zich alhier zeilklaar naar Londen en vervolgens naar Australië het fregatschip CALIFORNIA, kapt. Jaski, varende onder directie ener Amsterdamse rederij. Deze bodem, geheel van ijzer vervaardigd, zomede de masten en boegspriet, trekt ieders aandacht tot zich en perst de kenner van scheepsbouw bewondering af, zo wat aangaat de constructie, als fraaie inrichting en vormen, terwijl iedereen opgetogen uitroept, dat deze bodem in het zeilen zijn mededinger zelden zal aantreffen. De bouwmeester van dit fraaie vaartuig is de heer Fop Smit, aan de Kinderdijk. (opm: de CALIFORNIA, kapt. T.C. Jaski, vertrok 12 mei naar Londen)

Afbeelding
Datum 04 januari 1854
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 3 januari. De 30e december is hier aangekomen het Nederlandse schip SIRIUS, kapt. Mulder, van San Francisco.
De 1e januari is hier aangekomen het Nederlandse schip ELISABETH EN JACOBA, kapt. Zeeman, van San Francisco.
De 2e januari zijn hier aangekomen de Nederlandse schepen CALIFORNIA, kapt. Jaski, van Melbourne, en ZWALUW, kapt. Luteyn, van Singapore.

Afbeelding
Datum 31 januari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 30 januari. Volgens brieven van kapt. Jaski, voerende het ijzeren clipperschip CALIFORNIA, in dato Port Adelaide de 17e oktober en Hobson Bay de 29e dito, was hij, na een reis van 86 dagen van Duins (opm: The Downs) aldaar in goede welstand gearriveerd. Het schip had bij uitstek goed voldaan, was weinig of niet aangegroeid, en gebleken voor en bij de wind een harde zeiler, en bij storm en harde wind een uitmuntend zeeschip te zijn.

Afbeelding
Datum 23 februari 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 februari. In een dagblad van Melbourne leest men: de CALIFORNIA, welke onlangs in de Baai aangekomen is, is het eerste ijzeren schip in Nederland gebouwd, dat de reis naar Australië gemaakt heeft. Het is een snelle zeiler en is op de reis ieder schip uit het gezicht gelopen. De passagiers waren zodanig met de behandeling en voorkomendheid van de gezagvoerder, de heer F.C. Jaski, ingenomen en tevreden, dat voor het verlaten van het schip hem een loffelijk bewijs hunner belangstelling aangeboden werd en een belangrijke som geld ingeschreven werd, teneinde een zilveren scheepsroeper met toepasselijk opschrift aan meergemelde gezagvoerder te vereren.

Afbeelding
Datum 20 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 december. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij is bevracht voor Amsterdam het schip CALIFORNIA, kapt. M. de Wijn.

Afbeelding
Datum 09 mei 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 8 mei. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip CALIFORNIA, kapt. M. de Wijn, komende van Melbourne.

Afbeelding
Datum 27 mei 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 26 mei. Volgens brief van kapt. de Wijn, voerende het ijzeren schip CALIFORNIA, in acht-en-zeventig dagen van Liverpool te Melbourne aangekomen, zou hij tegen 24 maart van daar naar Batavia vertrekken; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 16 juni 1855
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaija, 9 juni. Wij hebben melding gemaakt van het zinken van het ijzeren barkschip CALIFORNIA. Heden vernemen wij, dat door de doeltreffende maatregelen der firma Lloyd & Patten, scheepstimmerlieden alhier, het schip weder boven water is en nog slechts 5 voeten water in het ruim staat.

Afbeelding
Datum 20 juni 1855
Krant OP - Oostpost
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Omtrent het zinken van het ijzeren barkschip CALIFORNIA, groot 800 ton, kunnen wij het volgende mededelen.
Dit fraaie schip, dat aan de kiellichter van Lloyd & Paton lag, ten einde van onder nagezien, schoongemaakt en geverfd te worden, was op maandag de 2e dezer, door het breken van een der bij dat werk vereist wordende touwen, gezonken. Na dit ongelukkig voorval hebben echter de heren Lloyd en Sullock al hun pogingen ingespannen, om het vaartuig wederom boven water te brengen. Dat zulks voor een zo groot schip vrij wat bezwaren en moeilijkheden opleverde, behoeft geen betoog. Door een tweede lichter aan de andere zijde van het schip aan te brengen, zijn evenwel de ijverige pogingen met die gewenste uitslag bekroond, dat de CALIFORNIA een week later in even goede staat als voor het ongeval op de rede van Soerabaija ten anker lag. Wij hebben gemeend de onvermoeide pogingen der heren Lloyd en Sullock, even zeer als het ongeval zelf, aan het publiek te moeten mededelen.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 augustus. Het schip CALIFORNIA, kapt. M. de Wijn, van Batavia te Soerabaija aangekomen, is, volgens brief van daar van de 5e juni, de vorige dag bij het kielen wegens het breken der takels op zijde gevallen en vol water gelopen. Het schip was op de zandbank gehaald en men zou trachten het met laag water te lichten. (opm: zie NRC 310855)

Afbeelding
Datum 01 september 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 augustus. Het schip CALIFORNIA, kapt. M. de Wijn, als vroeger (opm: NRC 040855) gemeld te Soerabaija op zijde gevallen en vol water gelopen, is volgens brief van daar van de 5e juli, de 7e juni weder gericht, leeg gepompt en schoongemaakt. Het zou binnen weinige dagen naar Tjilatjap (opm: Cilacap) verzeilen om aldaar geladen te worden.

Afbeelding
Datum 20 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Men verneemt dat door de heren Gebroeders Schutte, werktuig-fabrikanten te Amsterdam, een vernuftig uitgedacht toestel is vervaardigd, om de bodems van ijzeren schepen van dorens en aangegroeide zeegewassen te ontdoen, zonder dat het nodig is het schip daartoe te doen dokken. Een proef, in de afgelopen week met dit toestel genomen, is boven verwachting geslaagd. Het ijzer clipperschip CALIFORNIA, aan de werf liggende, is aan bakboordzijde in enige uren geheel schoon geschrapt, zodat, toen het schip twee dagen daarna in het droogdok werd gezet, deze zijde, tot aan de kiel, als geheel schoon en glad zich voordeed, terwijl de stuurboordzijde, die met voordacht de bewerking van het toestel niet had ondergaan, geheel dicht met doorns langhalzen en andere zeegewassen bedekt was. Belangrijk is deze uitvinding te noemen voor ijzeren schepen en stoomboten, want thans bestaat de mogelijkheid, om gedurende de reis, zodra men aan het verminderen van de vaart bemerkt dat het schip aangegroeid is, in enige uren de huid weer glad en schoon als te voren te maken en aan het schip de gewone vaart te hergeven.

Afbeelding
Datum 27 januari 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 14 december. Sedert het vorig bericht hadden de volgende bevrachtingen plaats: TWEE CORNELISSEN (Nederlands) werd door de Factorij opgenomen en bekwam NLG 80 voor suiker, NLG 70 voor rijst te Pecalongan, Tagal en Cheribon, Samarang en Dadap te laden naar Rotterdam; MINISTER PAHUD (Nederlands) NLG 70 voor rijst alhier en NLG 70 voor koffij, NLG 80 voor suiker te Samarang te laden naar Rotterdam; STAD GOUDA (Nederlands) bekwam te Soerabaja NLG 80 voor suiker naar Rotterdam; HELENA EN ANNA (Nederlands) bekwam NLG 80 voor suiker te Soerabaja en te Passaroeang, NLG 70 voor rijst alhier te laden naar Rotterdam; GENERAAL DE STUERS (Nederlands) bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 110 voor arak alhier te Soerabaja en te Passaroeang te laden naar Rotterdam; BROUWERSHAVEN (Nederlands) NLG 80 voor suiker alhier, leverbaar Dordt en NLG 65 voor koffij te Samarang en NLG 75 voor suiker te Soerabaja te laden naar Rotterdam; AMSTERDAM (Nederlands) laadt gedeeltelijk voor eigen rekening en verder à NLG 82,50 met suiker op de kust naar Amsterdam; CORNELIA (Nederlands) bekwam NLG 77,50 voor suiker en NLG 85 voor lichte goederen alhier en NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Soerabaja te laden naar Amsterdam; MARIA CATHARINA (Nederlands) NLG 80 voor suiker en NLG 115 voor arak te Soerabaja te laden naar Amsterdam; ARGONAUT (Nederlands) bekwam NLG 80 voor suiker en NLG 70 voor thee, hier te laden naar Amsterdam; WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN (Nederlands) werd te Soerabaja gecharterd à NLG 80 voor suiker, te Probolingo te laden naar Amsterdam; EVA JOHANNA (Nederlands) bekwam NLG 75 voor suiker, NLG 70 voor rijst en NLG 100 voor arak alhier te Cheribon en Tagal te laden naar Rotterdam; MINISTER THORBECKE (Nederlands) NLG 65 voor koffij alhier en NLG 75 voor suiker alhier en op de kust te laden naar Amsterdam; LOUIS MEIJER (Nederlands) NLG 75 voor suiker hier en op de kust en NLG 65 voor rijst en koffij alhier te laden naar Amsterdam; ANTONIA GEERTRUIDA (Nederlands) NLG 75 voor suiker en NLG 67,50 voor koffij alhier en te Samarang te laden naar Rotterdam; MARINUS WILLEM NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor rijst alhier en op de kust te laden naar Rotterdam; CALIFORNIA, (Nederlands) en ORTELIUS (Nederlands) werden opgenomen à NLG 80 voor suiker en huiden, te Soerabaja te laden naar Amsterdam; CORNELIS ANTHONIE (Nederlands) laadt te Samarang à NLG 75 voor suiker naar Rotterdam; J.C. SCHOTEL (Nederlands) bekwam NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor rijst te Soerabaja te laden naar Rotterdam. LOUISE (Nederlands) NLG 75 voor suiker en NLG 65 voor koffij te Samarang te laden naar Amsterdam; MAGDALENA houdt de lading kolen in naar Padang à NLG 17 per ton.
De volgende schepen zijn nog disponibel: ULYSSES, 'T GOED VERTROUWEN, ALDEBARAN, PRINS HENDRIK, MARIA ADOLFINA, LOUISA, CORNELIA EN GEERTRUIDA (Nederlands).
De JAN PIETERSZOON KOEN (Nederlands) werd alhier voor NLG 21.000 met inventaris uit de hand verkocht (opm: zie NRC 130161).
De ULYSSES en PRINS HENDRIK (Nederlands) doen kustreizen, de MARIA MAGDALENA zette de reis naar Macassar voort.
De CHRISTIAAN (Hamburg) wordt ter verkoop aangeboden; OTTOLINA werd in Europa gecharterd; ISABELLA laadt voor bevrachters rekening.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 september. Vrachten. De flauwere stemming nam toe door het arriveren van meerdere vrachtzoekende bodems, terwijl de langzame afvoer van de suikeroogsten geen dringende behoefte aan scheepsruimte deed ontstaan. Vele schepen prefereerden de huidige veiling van producten af te wachten in de hoop, dat de meerdere hoeveelheid ter afscheep ook wat meer vraag naar scheepsruimte zoude doen ontstaan. Intussen zijn de vrachten er niet op verbeterd. Sedert ons bericht van 27 augustus werd het volgende bevracht: het Nederlandse schip PRESIDENT PLATE laadt op de kust voor Rotterdam NLG 90 voor suiker en NLG 85 voor rijst. De Nederlandse INDIA is voor Rotterdam aangelegd. De Nederlandse DOLFIJN laadt te Soerabaija voor Hongkong tot geheime conditiën (vermoedelijk $ 0,40 voor rijst). De Nederlandse MARIA ADRIANA is voor $ 9000 gecharterd van Soerabaija naar Amoy en terug met 110 ligdagen. De Nederlandse BATAVIA, kapt. Prange, laadt suiker à NLG 90 naar Nederland. Heden is per telegraaf nog gecharterd het Nederlandse schip JOHANNA NLG 80 voor suiker van Samarang naar Rotterdam.
De volgende Nederlandse schepen zijn nog onbevracht: MAARTEN VAN ROSSEM, GOEDE VERWACHTING, KAAP HOORN, KIANDRA, ALMONDE, KRIMPENERWAARD, VREDE, VIER GEBROEDERS, HUIDEKOPER, JACOBA HELENA, A.R. FALCK, CALIFORNIA, JOHANNA MARIA, JACOBA CORNELIA, MARINUS WILLEM en ZEELANDIA.

Afbeelding
Datum 28 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 14 oktober. Vrachten. Verscheidene bevrachtingen vonden plaats sedert ons bericht van 26 passato, terwijl arrivementen minder talrijk waren. Hierdoor is thans het getal vrachtzoekende bodems zeer verminderd en toont zich wat meer vastheid in vrachten.
Wij hebben ditmaal de navolgende charters mede te delen, als; naar Nederland de Nederlandse schepen TASMANIA, à NLG 75 voor suiker en koffij te Samarang en Soerabaija te laden voor Amsterdam. KAAP HOORN, à NLG 77,50 voor suiker te Samarang in te nemen, insgelijks voor Amsterdam. NOVA ZEMBLA tot gelijke vracht naar Rotterdam op de kust te laden. VREDE à NLG 70 voor suiker, koffij en rijst op drie plaatsen te laden. ZES GEZUSTERS werd door de bevrachters afgestaan à NLG 75 voor suiker, NLG 72,50 voor koffij en NLG 70 voor rijst hier te laden voor Rotterdam, eveneens JACOBA CORNELIA à NLG 75 voor suiker en rijst. KIANDRA en ANNA DIGNA werden door de Factorij à NLG 75 voor Amsterdam opgenomen. GOEDE VERWACHTING laadt derwaarts suiker te Indramaijoe à NLG 75 en suiker en koffij te Samarang NLG 70. KOERIER bekomt NLG 75 voor een lading koffij van Padang naar Amsterdam. NEDERWAARD neemt hier koffij en rijst à NLG 70 en te Padang koffij à NLG 75 en licht goed NLG 85, 90 in voor Rotterdam. JACOBA laadt hier rijst à NLG 70 en te Padang koffij en enig licht goed à NLG 85 naar Rotterdam. VAN DER PALM rijst te Pamanoekan à NLG 70, en koffij te Padang à NLG 77,50 voor Rotterdam. HENRIETTE NLG 75 suiker te Tagal, NLG 70 rijst hier voor Amsterdam. HUYDEKOPER à NLG 70, suiker en tabak te Soerabaija en Passaroeang voor Rotterdam. VIER GEBROEDERS, NLG 75 voor suiker in de Oosthoek te laden. JOHANNA MARIA neemt suiker voor eigen rekening te Soerabaija in en koffij te Padang à NLG 77,50 voor Rotterdam. ZEPHIR wordt voor rekening van de reders naar Rotterdam beladen. RIDDERKERK NLG 75, NLG 72,50 voor suiker, NLG 110 voor arak naar Rotterdam.
Naar de Golf van Perzië: ALMONDE tot geheime condities, vermoedelijk plm. NLG 3 per picol. Naar China TWEE CORNELISSEN voor $ 8000 naar Ningpo of $ 9000 naar Shanghai. De HENDRIKA en KRIMPENERWAARD doen tussenreizen.
Onbevracht blijven nog de CALIFORNIA, JACOBA HELENA, MARIA LOUISA ANTOINETTA, BILDERDIJK, TOLLENS, en ALDEBARAN.

Afbeelding
Datum 10 januari 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 november. Vrachten. De vastere stemming bij het verzenden van ons bericht 29 passato (oktober 1863) bleef niet voortduren. Door de laatste bevrachtingen waren de ter afscheep gereed liggende producten weder opgeruimd, waardoor er niet veel vraag naar scheepsruimte bestond. Men vleide zich echter dat in korte tijd meer behoefte zoude ontstaan en alsdan minstens vorige rates bekomen zouden zijn. Te Soerabaija werd Nederlandse CALIFORNIA à NLG 65 aangeboden, tot welke vracht p.m. 40 last suiker naar Amsterdam aangenomen werd, om de kosten van ballast te besparen. Hierdoor werd de markt zeer gedrukt, waarbij nog kwam dat de afvoer van producten voortdurend langzaam blijft gaan. De arrivementen van vrachtzoekende schepen bleven gering. Achtereenvolgend werden opgenomen: Nederlandse HENRIËTTA MARIA, naar Amsterdam à NLG 70 voor suiker, NLG 80 voor licht goed en NLG 100 voor arak hier te Soerabaija en te Pasaroeang te laden. HERMAN DE RUYTER à NLG 75 voor suiker van Cheribon en enig lichtgoed van hier naar Amsterdam. Nederlandse JAN VAN GALEN, werd door de Factorij in plaats van de CELERITAS in de gewone beurtbevrachting der Nederlandsche Handel Maatschappij opgenomen à NLG 110. Nederlandse BILDERDIJK laadt koffij en suiker à NLG 70 naar Rotterdam. Tot die vracht vult Nederlands CALIFORNIA verder met suiker op. Voor bevrachters rekening wordt beladen Nederlandse PRINCES AMALIA naar Amsterdam. Nederlands-Indische ZWALUW bedong $ 0.60 per picol suiker van hier naar Shanghai. De Nederlandse BELLATRIX is tot geheime conditiën naar de Golf van Perzië opgenomen.
Sedert werden onderstaande charters gesloten: Naar Nederland: Nederlandse HENRIËTTA à NLG 75 voor suiker, NLG 70 rijst en NLG 100 arak te Samarang en Indramaijoe te laden. Nederlandse YEDO à NLG 77.50 voor suiker en NLG 72.50 voor koffij hier en te Cheribon te laden. Nederlandse H. VINCENTIUS VAN PAULO à NLG 75 voor suiker en NLG 75 en NLG 72.50 voor koffij te Tagal en te Semarang in te nemen. Nederlandse MARIA ADOLFINA NLG 77.50 voor suiker, NLG 70 rijst, NLG 90 licht goed en NLG 120 arak hier te laden. Nederlandse MARIA CATHARINA NLG 80 voor suiker NLG 90 voor huiden te Cheribon en Semarang te laden. NEDERLAND NLG 80 suiker, NLG 70 rijst en thee en NLG 110  arak alhier en te Tagal in te nemen; ALCYONE NLG 75 en NLG  77.50 voor suiker hier en te Semarang te laden. Naar Amoy werd bevracht Nederlandse KRIMPENERWAARD à $ 0.50 voor rijst van Soerabaija. Naar New-York werd tot geheime conditiën bevracht: Nederlands  WALCHEREN. Nederlandse SOPHIE KONINGIN DER NEDERLANDEN à GBP 3.17/6 voor suiker opgenomen.
Nederlandse MARIA DIEDERIKA nam een kustreis van Sumanap naar Tjilatjap aan à NLG 22 per koyang zout.
Onbevracht zijn nog: Nederlandse REGINA MARIS, J.C. SCHOTEL, en ADMIRAAL DE RUYTER.

Afbeelding
Datum 01 maart 1864
Krant DC - Dordtsche Courant

Zeetijdingen. Helvoet, 28 februari. Aangekomen: GIRONDE, van Bordeaux, ligt in het Kanaal; PRINCESS ALICE, van Harwich.
Vertrokken: NUMMER I, kapt. van Duijn, naar Japan; LINA, kapt. Alberts, naar Buenos-Ayres; FIJENOORD, naar Londen; FOREST QUEEN, naar Hartlepool; VOLUNTEER, naar Leith; CERES, kapt. Ricklefs, naar Libau; ELVE, naar Hamburg.
De JUBILÄUM, KOOPHANDEL en ZEEVAART en OCEAAN zijn naar zee gezeild.
Brouwershaven, 23 februari. Vertrokken: NEDERLAND EN ORANJE, kapt. Bouwmeester, naar  Dordrecht. (opm: de NUMMER 1 was een voor Japanse rekening in Nederland gebouwd en onder Nederlandse vlag uitgebracht stoomschip)
Te Texel aangekomen, 27 februari, GOUVENEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST, kapt. Hoeksma, van Batavia.
Helvoet, 29 februari. De stoomboot GIRONDE is opgestoomd.
Van Batavia vertrokken, 1 januari, PRINSES AMELIE, kapt. Groeneveld; 8 jan., JAN VAN GALEN, kapt. De Boer, en 12 jan., RIDDERKERK, kapt. Teerlink, allen naar Nederland.
Zeilklaar, 14 januari, NEDERLAND, kapt. Van Steenderen, naar Amsterdam; HERMAN DE RUITER, kapt. Esink, naar Nederland.
Van Indramaijoe vertrokken, 26 december, HENRIETTE, kapt. Visser, naar Nederland.
Van Samarang vertrokken, 2 januari, KIANDRA, kapt. Van Kuffeler, en DOELWIJK, kapt. Hofman, beiden naar Nederland.
Van Banjoewangie vertrokken, 19 december, CALIFORNIA, kapt. De Wijn, naar Amsterdam; 21 dec., JACOBA HELENA, kapt. Swart, naar Nederland; 23 dec., CHINA, kapt. Tofield, naar  Rotterdam; SUSANNA JOHANNA, kapt. Peters, naar Nederland; 25 dec., HOLLANDIA, kapt. Wap, naar Rotterdam; WASSENAAR, kapt. Hofstee, naar Nederland; 26 dec., BARON VAN HARDENBROEK, kapt. Van Rossum, naar Amsterdam; 29, CONSTANTIA, kapt. Overgaauw, en 30 dec., MARIA LOUISA ANTOINETTA, kapt. Muysson, beiden naar Rotterdam.
Van Patjitan vertrokken: 23 december, WILLEM KROONPRINS DER NEDERLANDEN, kapt. Zetteler, naar Amsterdam.
Van Bezoekie vertrokken: 12 december, GEBROEDERS, kapt. De Groot, naar Amsterdam.
Te Soerabaija aangekomen: 29 dec., EERSTELING, kapt. De Zeeuw; BAGCHUS, van  Newcastle; 5 jan., FERDINAND EN LOUIS, kapt. Nolting, van Amsterdam.
Te Padang aangekomen: 3 december, MARIA AGNES, kapt. Van Deursem, van Amsterdam.
Vertrokken: 3 januari, KOERIER, kapt. Carst, naar Amsterdam.
Te Singapore aangekomen: 15 januari, FREDERIK HENDRIK, kapt. Glasener, van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1864
Krant JB - Javabode

Bevrachtingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij op de 15e juni 1864:
Voor Amsterdam:
-       HERMAN, ex-CHINA, kapt. Van Oosteroom, groot 193 gemeten lasten, laatst voor de N.H.M. bevracht binnengekomen 4 februari 1860.
-       JOHANNA ELIZABETH, ex-HERMAN, kapt. D. Duinker, groot 338 gemeten lasten, laatst voor de N.H.M. bevracht binnengekomen 21 mei 1861.
-       CALIFORNIA, kapt. Leonhardt, groot 343 gemeten lasten, laatst bevracht voor de N.H.M. binnengekomen 18 november 1862.
-       HENRIETTE, kapt. Visser, groot 228 gemeten lasten, laatst bevracht voor de N.H.M. binnengekomen 31 december 1862
-       GOEDE VERWACHTING, kapt. Hillenius, groot 396 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 25 februari 1863
-       ZEEMANSHOOP,  ex-JAN SCHOUTEN, kapt. Reinierse, van Rotterdam, groot 376 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 18 maart 1863.
-       ANNA DIGNA, kapt. Ouman, groot 498 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 27 maart 1863.
Voor Rotterdam:
-       MARY EN HILLEGONDA, kapt. Wolters, groot 398 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 4 februari 1862.
-       TOLLENS, kapt. Verhagen, groot 375 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 5 mei 1862
-       NIJVERHEID, kapt. Schaap, van Delftshaven, groot 354 gemeten lasten, laatst bevracht door de N.H.M. binnengekomen 6 december 1862
-       RIDDERKERK, kapt. Teerlink, van Kinderdijk, groot 399 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 1 januari 1863.
-       JOHANNA MARIA, kapt. Wilhelmie, groot 351 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 23 februari 1863.
Voor Middelburg:
-       REGINA MARIA,  kapt. Ouwehand, groot 399 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 13 maart 1863.
Voor Schiedam:
-       MERCATOR, kapt. Van der Woude, groot 213 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 2 januari 1863
-       JOHANNA CHRISTINA, kapt. S. le Clercq, van Alblasserdam, groot 375 gemeten lasten, laatst door de N.H.M. bevracht binnengekomen 26 februari 1863.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 oktober. Bij de heden plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, zijn ter bevrachting retour van Java aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij:
GRONDWET, 396 last, Rotterdam NLG 80, Middelburg NLG 75; HAAMSTEDE, 391 last, Rotterdam NLG 80, Middelburg NLG 75; NICOLETTE, 640 last, Amsterdam NLG 80, Rotterdam NLG 74,85, Dordrecht NLG 74,50, Schiedam NLG 74,85; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, Amsterdam NLG 87,50, ANNA MARIA WILHELMINA, 331 last, Amsterdam NLG 74,50; LOUISE, 396 last, Amsterdam NLG 97,75; FRIESLAND, 378 last, Amsterdam NLG 74,99; PHILIPS VAN MARNIX, 800 last, Rotterdam NLG 76,99, Dordrecht NLG 76,99, Middelburg NLG 76,99, Schiedam NLG 76,99; DE JONGE CORNELIS, 348 last, Amsterdam NLG 85, Rotterdam NLG 82,50; AMSTELSTROOM, 382 last, Amsterdam NLG 77,20; CALIFORNIA 343 last, Amsterdam NLG 88,29, Rotterdam NLG 93, Dordrecht NLG 93; BETTY, 292 last, Amsterdam NLG 82,50; MARIA ELIZE, 398 last, Amsterdam NLG 82,50; ALDEBARAN, 319 last, Amsterdam NLG 84,75; IJMUIDEN 388 last, Amsterdam NLG 71,99; ESTAFETTE, 224 last, Amsterdam NLG 78,89; TELANAK 398 last, Amsterdam NLG 87,50; TRITON 397 last, Rotterdam NLG 79,97; JACOBA CORNELIA 260 last, Rotterdam NLG 85, Schiedam NLG 85; PETRONELLA 399 last, Amsterdam NLG 83,90 Rotterdam NLG 82,90, Dordrecht NLG 82,90, Middelburg NLG 82,90, Schiedam NLG 82,90; JONGE JAN, ex JOHANNES LODEWIJK 399 last, Amsterdam NLG 82, Rotterdam NLG 77, Dordrecht NLG 78, Middelburg NLG 81, Schiedam 78; MARIA ADRIANA 379 last, Amsterdam NLG 81, Rotterdam NLG 76, Dordrecht NLG 77, Middelburg NLG 80, Schiedam NLG 77; LICHTSTRAAL 794 last, Rotterdam NLG 79,50, Dordrecht NLG 79,50, Schiedam NLG 79,50; ZUIDHOLLAND 682 last, Amsterdam NLG 80, Rotterdam NLG 77, Dordrecht NLG 78, Middelburg NLG 79, Schiedam NLG 79.

Afbeelding
Datum 03 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Deal, 1 december. De CALIFORNIA (opm: bark), kapt. S. Deinum, zal naar Ramsgate gaan om het spil, dat over de kop gegaan was, te repareren. Men had 4 man tot assistentie aangenomen en telegrafeerde om een stoomboot. (opm: zie NRC 191269 en 271269)

Afbeelding
Datum 09 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 december. Bij de plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java zijn aangeboden aan de Nederlandsche Handel Maatschappij: INDIA PACKET, 400 lasten, vracht naar Amsterdam NLG 69,47, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 79,47, naar Middelburg NLG 84,47, naar Schiedam NLG 74,47; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 76,20; GALILEI, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 89,69, naar Rotterdam NLG 92,69; CALIFORNIA, 343 lasten, naar Amsterdam NLG 82,49, naar Rotterdam NLG 85,49, naar Dordrecht NLG 85,49, naar Schiedam NLG 85,49; TELANAK, 398 lasten, naar Amsterdam NLG 83,30; DEN ELSHOUT, 332 lasten, naar Amsterdam NLG 98; PETRONELLA, 295 lasten, naar Amsterdam NLG 79,74; GESINA MARIA, 267 lasten, naar Amsterdam NLG 87,50; ESTAFETTE, 224 lasten, naar Amsterdam NLG 78,72; GERARD PIETER SERVATIUS, 350 lasten, naar Amsterdam NLG 86,90; OCEAAN, 486 lasten, naar Amsterdam NLG 90, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Schiedam NLG 90; FRIESLAND, 378 lasten, naar Amsterdam NLG 69,96; ELECTRA, 590 lasten, naar Amsterdam NLG 64,87; AUSTRALIË, 355 lasten, naar Amsterdam NLG 79,79, naar Rotterdam NLG 82,49; GRONDWET, 396 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; HAAMSTEDE, 391 lasten, naar Rotterdam NLG 83, naar Middelburg NLG 79,50; AUGUSTE, 316 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam NLG 94,98; JONGE CORNELIS, 348 lasten, naar Amsterdam NLG 79,97, naar Rotterdam NLG 78,97, naar Dordrecht NLG 78,97, naar Middelburg NLG 79,97, naar Schiedam NLG 78,97; NEDERLAND, 321 lasten, naar Amsterdam NLG 92, naar Rotterdam NLG 90, naar Dordrecht NLG 90, naar Middelburg NLG 91, naar Schiedam NLG 90; ANNA MARGARETHA, 392 lasten, naar Amsterdam NLG 88,88, naar Rotterdam NLG 84,84, naar Dordrecht NLG 84,84, naar Middelburg NLG 88,88, naar Schiedam NLG 84,84; NIEUWE WATERWEG II, 757 lasten, naar Amsterdam NLG 78,78, naar Rotterdam NLG 74,47, naar Dordrecht NLG 74,47, naar Middelburg NLG 78,78, naar Schiedam NLG 74,47; BEZOEKI, 394 lasten, naar Rotterdam NLG 74,87; PHILIPS VAN MARNIX, 800 lasten, naar Rotterdam NLG 71,99, naar Dordrecht NLG 71,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 71,99; ZUID-HOLLAND, 682 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 79,86, naar Dordrecht NLG 79,86, naar Middelburg NLG 81, naar Schiedam NLG 79,86; UTRECHT, 1063 lasten, naar Rotterdam NLG 69,99, naar Dordrecht NLG 89,99, naar Middelburg NLG 71,99, naar Schiedam NLG 69,99; PETRONELLA, 399 lasten, naar Amsterdam NLG 81, naar Rotterdam NLG 79, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 79, naar Schiedam NLG 79; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam NLG 82, naar Rotterdam NLG 78, naar Dordrecht NLG 79, naar Middelburg NLG 80, naar Schiedam NLG 79; MARIA ADRIANA, 379 lasten, naar Amsterdam NLG 76, naar Rotterdam NLG 72, naar Dordrecht NLG 73, naar Middelburg NLG 74, naar Schiedam NLG 73.

Afbeelding
Datum 19 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 december. Het schip CALIFORNIA, kapt. Deinum, te Ramsgate binnengelopen met verlies van anker en ketting en gebroken spil (opm: zie NRC 031269 en 271269), heeft de schade hersteld en ligt zeilklaar. Voor bergloon, is betaald GBP 100 en haven onkosten GBP 5.

Afbeelding
Datum 27 december 1869
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Deal, 23 december. Het barkschip CALIFORNIA, kapt. S. Deinum, is heden van Ramsgate vertrokken (opm: zie NRC 031269 en 191269), na volbrachte reparatie en te half twee ure hier langs gepasseerd, benevens een Nederlandse kof.

Afbeelding
Datum 07 april 1870
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn bevracht de navolgende schepen: STAD DOCKUM, 206 last, naar Amsterdam NLG 87.78; NICOLAAS WITSEN, 352 last, naar Amsterdam NLG 82.97; VICE ADMIRAAL MAY, 399 last, naar Amsterdam NLG 84.40; DEN ELSHOUT, 332 last, naar Amsterdam NLG 82.40; IDA GEERTRUIDA, 246 last, naar Amsterdam NLG 82.89; HOLLANDS TROUW, 387 last naar Amsterdam, NLG 82.40; ANNA EN SOPHIA, 382 last, naar Amsterdam NLG 87.40; naar Rotterdam NLG 92; ARIA EN BETSY, 391 last, naar Amsterdam NLG 83.40; naar Rotterdam NLG 88.40; CORNELIA ADOLPHINA, 398 last naar Amsterdam NLG 82.90; JACOB ROGGEVEEN, 377 last, naar Amsterdam NLG 82.97; CORNELIS, 249 last, naar Amsterdam NLG 82.50; PASSAROEANG, 325 last, naar Amsterdam, NLG 81.50; SENIOR, 311 last, naar Amsterdam NLG 83.95; BALTIMORE, 329 last, naar Amsterdam NLG 89.80, naar Rotterdam NLG 91.80, naar Dordrecht NLG 91.80, naar Schiedam NLG 91.80; CALIFORNIA, 343 last, naar Amsterdam NLG 94.80, naar Rotterdam NLG 96.80, naar Dordrecht NLG 96.80, naar Schiedam NLG 96.80; HENRIËTTE GEERTRUIDA, 260 last, naar Amsterdam NLG 82.97; WILHELMINA EN CLARA, 342 last, naar Amsterdam NLG 92; JACOBA EN CHRISTINA, 240 last, naar Amsterdam NLG 82.49; ORTELIUS, 392 last, naar Amsterdam NLG 82.97, naar Rotterdam NLG 87.97; MARIA ADOLPHINA, 347 last, naar Amsterdam NLG 81.99; SOERABAYA PACKET, 262 last, naar Amsterdam NLG 80.88; JUPITER, 387 last, naar Amsterdam NLG 79.94, naar Rotterdam NLG 85; ELIZABETH, 610 last, naar Amsterdam NLG 79.99, naar Rotterdam NLG 85; INSULINDE, 516 last, naar Amsterdam NLG 88.68 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 91.68; MENTOR, 293 last, naar Amsterdam NLG 88.68 naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81.68; BATO 794 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 80; WILLEM POOLMAN, 859 last, naar Amsterdam, NLG 92, naar Rotterdam NLG 84.83, naar Dordrecht en Middelburg NLG 86 naar Schiedam NLG 84.83; CONSTANTIA, 391 last, naar Amsterdam NLG 87.26, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84.17, naar Middelburg NLG 86.27, naar Schiedam NLG 84.17; HENDRIKA, 398 last, naar Amsterdam NLG 90.90, naar Rotterdam NLG 87.90, naar Dordrecht NLG 88.90, naar Middelburg NLG 89.90, naar Schiedam NLG 88.90; VIJF VRIENDEN, 178 last, naar Rotterdam NLG 78.98, naar Dordrecht NLG 80.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 79.98; MINA, 397 last, naar Amsterdam NLG 89.49, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 84.49, naar Middelburg NLG 85.49, naar Schiedam NLG 84.49; NESTOR, 884 last, naar Amsterdam NLG 82.50, naar Rotterdam NLG 81; OTTOLINA, 780 last, naar Amsterdam en Rotterdam NLG 81.98; BARON PALLANT VAN ROOSENDAAL, 800 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 82.23; CORNELIA MATHILDA 355 last, naar Amsterdam NLG 92.95, naar Rotterdam NLG 87.95, naar Dordrecht NLG 88.95, naar Middelburg NLG 92.95, naar Schiedam NLG 87.95, DORDRECHT II, 408 last, naar Amsterdam NLG 86.-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 81.49; A.M.E., 491 last, naar Amsterdam NLG 76.98; H.W.M. 665 last, naar Amsterdam NLG 76.98; KOSMOPOLIET II, 569 last, naar Amsterdam NLG 94.-, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 84.98; VIER GEZUSTERS, 389 last, naar Amsterdam NLG 82.96; naar Rotterdam NLG 82, naar Dordrecht NLG 82.46, naar Middelburg NLG 82.96, naar Schiedam NLG 82; JOHANNA, 377 last, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 88; RIDDERKERK, 399 last, naar Amsterdam NLG 86, naar Rotterdam, Dordrecht NLG 84, naar Middelburg NLG 86, naar Schiedam NLG 84; ZUIDHOLLAND, 682 last, naar Amsterdam NLG 82.95, naar Rotterdam NLG 79.95, naar Dordrecht NLG 80.95, naar Middelburg NLG 81.95, naar Schiedam NLG 79.95; TERNATE, 395 last, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82.93, naar Middelburg NLG 84.93, naar Schiedam NLG 82.93; KORTENAER, 513 last, naar Amsterdam NLG 85.47, naar Rotterdam en Dordrecht NLG 82.47, naar Middelburg NLG 85.47, naar Schiedam NLG 82.47; BURGEMEESTER VAN MIDDELBURG, 395 last, naar Amsterdam NLG 93.-, naar Rotterdam, Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 87.94; NIEUWLAND, 398 last, naar Amsterdam NLG 85.98, naar Rotterdam NLG 80.98, naar Dordrecht NLG 81.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 81.98; CORNELIA 796 last, naar Amsterdam NLG 84.48, naar Rotterdam NLG 83.48, naar Dordrecht, Middelburg en Schiedam NLG 84.48; GENERAAL DE STUERS, 396 last, naar Amsterdam NLG 85.98, naar Rotterdam NLG 80.98, naar Dordrecht NLG 81.98, naar Middelburg NLG 83.98, naar Schiedam NLG 81.98; MINISTER FRANSEN VAN DE PUTTE, 828 last, naar Amsterdam NLG 92.-, naar Rotterdam NLG 83.99, naar Dordrecht NLG 86.99, naar Middelburg en Schiedam NLG 83.99.

Afbeelding
Datum 10 juli 1873
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 juli. Plaats gehad hebbende inschrijving van schepen, ter bevrachting retour van Java, aangeboden aan de Nederlandsche Handel-Maatschappij. GERARD PIETER SERVATIUS, 350 lasten, naar Amsterdam, NLG 89,90 per 260 last en gehele ruimte; ANNA EN SOPHIA, 382 lasten, naar Amsterdam, NLG 86,40 per 260 last en NLG 82,40 per gehele ruimte; CORNELIA, 440 lasten, naar Amsterdam, NLG 90,89 per 260 last, NLG 84,84 gehele ruimte, naar Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 87,87 gehele ruimte; CALIFORNIA, 343 lasten, naar Amsterdam, NLG 92 gehele ruimte; IDA GEERTRUIDA, 246 lasten, naar Amsterdam, NLG 88,99 per 260 last en gehele ruimte; NEHALENNIA, 705 lasten, naar Amsterdam, NLG 84,90 gehele ruimte; AMSTERDAM, 784 lasten, naar Amsterdam, NLG 79,99 gehele ruimte; ELECTRA 590 lasten, naar Amsterdam, NLG 83,99 gehele ruimte; JACOBA EN CHRISTINA, 240 lasten, naar Amsterdam, NLG 92 per 260 last; WILHELMINA EN CLARA, 342 lasten, naar Amsterdam, NLG 90 gehele ruimte; AMSTELSTROOM, 378 lasten, naar Amsterdam, NLG 84,84 gehele ruimte; STAATSRAAD VAN EWIJCK, 396 lasten, naar Amsterdam, NLG 84,84 gehele ruimte; PETRONELLA 295 lasten, naar Amsterdam, NLG 87,44 gehele ruimte; ANNA LUCRETIA, 333 lasten, naar Amsterdam, NLG 83,85 gehele ruimte; LOUIS AUGUST CONSTANTIN, 399 lasten, naar Amsterdam, NLG 87,44 gehele ruimte; JOHANNA MARGERETHA, 598 lasten, naar Amsterdam en Middelburg, NLG 89,35 naar Rotterdam en Schiedam NLG 85,35 naar Dordrecht NLG 86,35 alles gehele ruimte; NIEUWLAND 398 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 88,35 Rotterdam en Schiedam NLG 86,35 Dordrecht NLG 87,35 alles gehele ruimte; ZES GEZUSTERS 757 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 92,87 Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 88,87 alles gehele ruimte; JONGE JAN, 407 lasten, naar Amsterdam en Middelburg NLG 87,35 naar Rotterdam en Schiedam NLG 84,35 naar Dordrecht NLG 85,35 alles gehele ruimte; BASTIAAN POT, 394 lasten, naar Amsterdam, Rotterdam, Dordrecht en Schiedam NLG 83,77 naar Middelburg NLG 90 alles gehele ruimte; CORNELIS WERNARD EDUARD, 470 lasten, naar Rotterdam NLG 90 per 260 last, naar Rotterdam en Schiedam NLG 90 gehele ruimte; HOEK VAN HOLLAND, 590 lasten, naar Rotterdam NLG 90 gehele ruimte.

Afbeelding
Datum 06 januari 1874
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 5 januari. Volgens schrijven uit Batavia d.d. 27 november had het verongelukken van het schip NEHALENNIA, kapt. Hollanders, vroeger reeds per telegram gemeld, plaats gevonden op 30 oktober 1873 op 35ZB 94 OL door het in brand geraken der lading steenkolen. Het volk uit de eerste boot was opgenomen voor Straat Sunda door het Amerikaanse schip IDELLA BERRY, dat uit de tweede boot door het Nederlandse schip CALIFORNIA bij de buitenrede van Batavia, omtrent de 3de en 4de boot waarvan de behouden aankomst reeds per telegram is bekend geworden, was op de datum van bovengenoemd schrijven nog geen bericht ontvangen.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1876
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 28 juni. Vrachten. Er is sedert het laatste bericht geen verandering in onze markt te berichten. Wel kwam er meer vraag, doch waren de biedingen van exporteurs nog te laag om tot afdoeningen te geraken. Bij de inschrijving van de factorij op de 17e dezer werd opgenomen: CALIFORNIA tot NLG 64,95 voor een volle lading van de zuidkust naar Amsterdam. Na de inschrijving kwam de Factorij in de markt tot NLG 65 voor 260 last, doch moest zij dit cijfer spoedig tot NLG 67,50 verhogen, waartoe verscheidene schepen accepteerden en werd een bodem opgenomen voor een volle lading van Pangool en Patjitan tot NLG 72,50. Naar het Kanaal werd GBP 2.17/6 voor Engeland en GBP 3 voor het continent voor suiker geboden doch zonder afdoening. Naar Australië werd een schip opgenomen tot GBP 1.7/6 voor suiker naar Melbourne en biedt men thans hetzelfde cijfer, terwijl voor zaksuiker naar Adelaide GBP 1.5 te bedingen is. In tussenvrachten ging niets om. De laatste afdoeningen zijn: Naar Holland, de Nederlandse EMMA ligt aan à NLG 67½ factorij koffie naar Rotterdam; UTRECHT à NLG factorij koffie naar Middelburg; WIJK AAN ZEE en CORNELIA à NLG 67½ factorij koffie naar Amsterdam; CALIFORNIE à NLG 64,95 factorij koffie van de zuidkust naar Amsterdam; ELECTRA, NLG 72½ voor een volle lading van Pangool en Patjitan naar Amsterdam.
Onbevrachte schepen op Java: De Nederlandse MINA, HENDRIKA en LUITENANT- GENERAAL VAN SWIETEN.

Afbeelding
Datum 07 november 1877
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 3 oktober. Vrachten. Er zijn heden weder slechtere berichten over onze vrachtenmarkt mede te delen. De enorme lage koersen uit de naburige havens en de dagelijks vermeerderende vloot onbevrachte schepen terwijl de hoeveelheid ter verscheep aangeboden product zeer gering blijft, veroorzaakten een verdere daling, en werd suiker naar Kanaal tot GBP 2.5/- afgedaan. Deze transactie is daarom te betreuren omdat een week geleden voor handige scheepjes nog GBP 2.15 werd geboden. Het is mogelijk dat in de schaarste van product verandering komt, wanneer de zaken der gefailleerde firma’s worden afgewikkeld, en werkt ook de storing in de telegrafische gemeenschap met Europa nadelig op een flinke afscheep, doch blijft niettemin de voorraad onbevrachte schepen aanzienlijk. Voor Nederland werd sedert ons laatste bericht NLG 50,- voor suiker geaccepteerd. Door de Factory werd niets van de Noordkust verscheept, doch zal het cijfer van NLG 67½ moeilijk meer bedingbaar zijn. Voor een volle lading koffie van Zuidkust werden twee schepen opgenomen tot NLG 72½. Rijst is tot hoogstens NLG 50,- verkrijgbaar. Voor Amerika werd niets bevracht. Voor Australië werd GBP 1,7,6 naar Melbourne betaald. Voor de Perzische Golf wordt weder een afdoening vermeld tot geheime condities.
Bevrachtingen van Nederlandse schepen: naar Nederland± JACOB ROGGEVEEN, naar Amsterdam; MINA, naar Rotterdam; KOSMOPOLIET III, à NLG 55,- naar Rotterdam; ANNA, à NLG 52,50 naar Rotterdam, laden allen factorij koffie en vullen op met suiker; NEREUS, NLG 72,50 naar Schiedam; JUPITER, NLG 72,50 naar Amsterdam, laden beiden factorij koffie van de Zuidkust; BIMA, NLG 67,50, factorij koffie van de Noordkust naar Schiedam; SALATIGA, NLG 67,50 dito dito en vult op met suiker naar Rotterdam; OTTOLINA, NLG 67,50 factorij koffie, NLG 50,- suiker naar Rotterdam.
In lading hier en op de kust. Naar Nederland: de Nederlandse schepen EMMA, MAARTEN VAN ROSSUM, CORNELIA, CALIFORNIA, accepteerden allen 8.000 picols factorij koffie. Onbevrachte Nederlandse schepen op Java, behalve die in het vorige bericht: HENDRIKA, JAN VAN HAAFTEN, MADEA, SLAMAT.

Afbeelding
Datum 02 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Boelen, A. Roland Holst en G. Loudonck, makelaars, zullen als lasthebbenden van hun principalen, op maandag de 24e juni 1878, des namiddags ten drie ure precies, te Amsterdam, in het lokaal De Brakke Grond in de Nes, ten overstaan van de deurwaarder Noordbeek & Hilman, in veiling brengen een extra ordinair welbezeild ijzeren fregatschip, varende onder Nederlandse vlag, genaamd: CALIFORNIA, laatst gevoerd door kapt. S. Deinum, volgens Nederlandse meetbrief (oude meting) lang 45,70 meter, wijd 6,44 meter, hol 4,96 meter en alzo gemeten op 649 tonnen. En dat verder met al zijn rondhouten, opstaand en lopend want, ankers, touwen, zeilen, kettingen en andere scheepsbehoeften, als breder bij de inventaris is vermeld. Het voornoemd fregatschip ligt te Rotterdam in het Haringvliet.
Nadere inlichtingen begerende, gelieve men zich te vervoegen bij bovengemelde makelaars, of bij de cargadoors De Vries & Cie., Kromme Waal, 28.

Afbeelding
Datum 25 juni 1878
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Geveilde schepen. Het fregatschip CALIFORNIA, gevoerd door kapt. Deinum, voor NLG 17.000 opgehouden.

Afbeelding
Datum 23 maart 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 maart. Volgens particulier bericht is het Nederlandse barkschip CALIFORNIA, kapt. Zaage, gisteren welbehouden te Bordeaux, van Baltimore aangekomen.

Afbeelding
Datum 11 juni 1879
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 10 juni. Volgens gisteren ontvangen telegrafisch bericht is het barkschip CALIFORNIA, kapt. Zaage, de 8e dezer, na een reis van 32 dagen van Bordeaux welbehouden te Baltimore gearriveerd.

Afbeelding
Datum 28 januari 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 27 januari. Volgens bij de rederij ontvangen telegrafisch bericht is het barkschip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, gisteren van hier te Batavia aangekomen.

Afbeelding
Datum 07 april 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 4 maart. De CALIFORNIA heeft per telegram orders gekregen om naar Manilla te verzeilen.

Afbeelding
Datum 11 november 1880
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 10 november. Volgens heden ontvangen telegrafisch bericht zijn de Nederlandse barkschepen MEDEA, kapt. Schall, van Cardiff te Padang en CALIFORNIA, kapt. Köpcke, van Manilla te Falmouth voor orders, beiden gisteren welbehouden gearriveerd.

Afbeelding
Datum 25 november 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 24 november. Volgens telegrafisch bericht is het barkschip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, na een reis van 111 dagen, van Anjer te Falmouth gearriveerd, aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 11 december 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 10 december. Volgens telegrafisch bericht is het Nederlandse barkschip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, van Java, laatst van Falmouth, gisteren te Kopenhagen gearriveerd. Aan boord is alles wel.

Afbeelding
Datum 19 april 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlaardingen, 18 april. Volgens telegram is het Nederlandse schip CALIFORNIA, kapt. Berkhout, heden te Malta aangekomen.

Afbeelding
Datum 15 september 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlaardingen, 14 september. Volgens particulier bericht is het schip CALIFORNIA, kapt. Berkhout, de 11e dezer te Smirna aangekomen, en het schip LEVANT, kapt. Stam, de 13e dezer te Villanova.

Afbeelding
Datum 23 februari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 februari. Volgens een telegram uit Sydney dd. 21 dezer, is de Nederlandse bark CALIFORNIA, kapt. Köpcke, na een reis van 82 dagen, van Soerabaja aldaar aangekomen. Aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 21 augustus 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaja, 11 juli. Het Nederlandse schip CALIFORNIA is bevracht naar Dordrecht met koffie voor NLG 60.

Afbeelding
Datum 02 april 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 1 april. Het Nederlandse schip CALIFORNIË, kapt. Th. Köpcke, van Macassar herwaarts, is volgens rapport bij Dungeness beloodst. (opm: CALIFORNIA in N.Vl. & Red.)

Afbeelding
Datum 15 december 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 november. Vrachten. Er hebben verschillende afdoeningen plaats gehad naar gelang van de grootte en klasse van de schepen. Het Nederlandse stoomschip SOENDA laadt koffie en huiden tot NLG 75, tabak NLG 60, suiker NLG 50 en tin NLG 20 per last naar Amsterdam, en suiker Sh.35/- per ton naar Marseille; het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX koffie en huiden NLG 75, tabak NLG 60 en suiker NLG 50 per last naar Amsterdam, en suiker Sh.35/- per ton naar Marseille; het stoomschip ZUID-HOLLAND koffie en huiden NLG 75, tin NLG 20, en rijst NLG 40 per last naar Rotterdam en suiker Sh.35/- per ton naar Marseille. De Nederlandse zeilschepen WILLEM EGGERTS en GEZUSTERS VAN HAAFTEN zijn opgenomen tot Sh.27/6, en A.H. VAN TIENHOVEN SR. tot Sh.22/6, alle drie met suiker naar Het Kanaal voor order.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: OTTOLINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, NOACH IV, ZWERVER, INSULINDE, GRAAFSTROOM, BATAVIER, MELATIE, JOHANNA EN MARIA, GEBR. SMIT, VOORLICHTER en CALIFORNIA.

Afbeelding
Datum 18 april 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Op 25º26’ Noorderbreedte en 40º40’ Westerlengte is een schip gepraaid, tonende NPHL (CALIFORNIA, Nederlands schip), van Java naar Falmouth. (opm: duidelijk een fout in de krant; de CALIFORNIA had roepsein NHPL)

Afbeelding
Datum 13 januari 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 15 december. Vrachten. Sedert het bericht van 1 dezer was de markt tamelijk lusteloos en zijn er slechts weinige afdoeningen tot stand gekomen, terwijl de onbevrachte vloot nagenoeg onveranderd bleef. Naar Nederland ging niets om, daar noch de Factorij, noch particulieren in de markt waren. Naar het Kanaal werden enige schepen tot Sh.30/- en Sh.32/6 bevracht , doch er bestond weinig vraag. Het eerste schip in dit seizoen werd tot geheime koers voor een lading stroopsuiker opgenomen. Naar Amerika werd een handig schip afgesloten voor suiker tot Sh.32/6 naar Hampton Roads voor orders. In de behoefte voor scheepsruimte naar Australië of Auckland, waarvan in het laatste bericht melding werd gemaakt, is nog niet voorzien; een elders bevracht schip arriveerde en begon te laden met bestemming naar Australië. Naar China is een elders gecharterde boot suiker ladende, en werd een schip opgenomen om oliekoeken te laden.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen AMSTERDAM, A. H. VAN TIENHOVEN SR., MELATI en CALIFORNIA (lost te Bandjermassin).

Afbeelding
Datum 29 januari 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 29 december. Vrachten. Sedert het bericht van 15 dezer was de markt zeer flauw en ging er bijna niets om, terwijl de onbevrachte vloot enigszins vermeerderde. Naar Nederland kreeg een groot schip 6000 picols Factorijkoffie tot de laatst betaalde koers, en begon aan te leggen. Naar Kanaal begonnen enige in Europa bevrachte bodems te laden en werd een passend schip opgenomen voor zaksuiker tot geheime vracht; er bestaat echter weinig vraag. De laatste bevrachtingen van Nederlandse schepen zijn: AMSTERDAM NLG 30 voor 6000 picols Factorijkoffie, NLG 20 krossoks, NLG 70 kapok, NLG 75 huiden, naar Amsterdam; stoomschip SOENDA NLG 80 koffie, NLG 50 rijst, NLG 55 tabak, naar Amsterdam; stoomschip PRINSES AMALIA NLG 80 koffie, NLG 90 huiden, NLG 50 rijst, naar Amsterdam, en Ffrs. 80 koffie en suiker tot geheime koers naar Marseille; stoomschip GELDERLAND idem.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: A. H. VAN TIENHOVEN SR. en MELATI; de CALIFORNIA en MATHILDA lossen te Bandjermassin.

Afbeelding
Datum 05 maart 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 maart. Het barkschip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, op 18 februari van hier met stukgoederen te Samarang aangekomen, is bevracht met suiker naar Het Kanaal voor orders à 35 shilling per ton.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 13 augustus. Volgens ontvangen telegram uit Londen arriveerde het schip WERKLUST, kapt. Potjewijd, 12 juli van Cardiff te Rio Grande, het schip CALIFORNIA, kapt. Köpke, 13 augustus van Soerabaja te Falmouth.

Afbeelding
Datum 01 februari 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 30 januari. Het Nederlandse schip CALIFORNIA, thans te Samarang, is bevracht van Java naar Melbourne voor een lading suiker tot GBP. 1400,-

Afbeelding
Datum 12 mei 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 11 mei. Volgens heden bij de rederij ontvangen telegram is het Nederlandse schip MARY, kapt. Hazewinkel, van Bangkok te Falmouth gearriveerd. Het schip JOHANNA arriveerde de 10e mei van Rio Grande te Falmouth en de GRAAFSTROOM die zelfde dag te Dover, van Java naar Middelburg, terwijl het barkschip KRIMPEN AAN DE LEK, kapt. Van de Vegte, de 11e mei van Java te Greenock aankwam. Het Nederlandse ijzeren barkschip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, arriveerde de 10e mei van Samarang te Melbourne.

Afbeelding
Datum 10 september 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 9 september. Volgens van de reder ontvangen bericht arriveerde het barkschip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, de 27e augustus van Newcastle te Tjilatjap.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 31 augustus. Vrachten. Sedert het bericht van 17 dezer bleef de vrachtenmarkt onveranderd flauw, terwijl de onbevrachte vloot nagenoeg stationair bleef. Naar Nederland kwam de Factorij opnieuw in de markt met 20.000 pikols koffie, waarvoor zij een schip opnam dat verder zal aanleggen. Overigens bestond er geen vraag. Naar Port Said voor orders kwamen weer enige stomers in lading. Naar het Kanaal voor orders begonnen een paar in Europa bevrachte schepen suiker te laden en zou waarschijnlijk een handig scheepje voor spoedige belading te plaatsen zijn. Naar Amerika en Australië vonden geen transacties plaats en wordt momenteel geen scheepsruimte gezocht. De laatste bevrachtingen zijn: Nederlands: NOACH VI, voor 20.000 pikols Factorij-koffie naar Middelburg NLG 45, ligt aan; stoomschip PRINS VAN ORANJE koffie NLG 85, huiden NLG 95, tin NLG 35, suiker NLG 60, naar Amsterdam; peper FFR 80, gom damar FFR 65, suiker Sh. 55/- naar Genua. Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: CORNELIA, SLAMAT, NIL DESPERANDUM, BAARN, SMEROE, HELENA, THORBECKE II, OOSTENBURG, en CALIFORNIA.

Afbeelding
Datum 19 februari 1890
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Valparaiso, 5 januari. Het Nederlandse schip CALIFORNIA, kapt. Köpcke, van Newcastle NSW hier aangekomen, zal hier slapeter laden voor Europa.

Afbeelding
Datum 10 juni 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 20 mei. Het Nederlandse barkschip CALIFORNIA, van Cardiff naar Batavia, liep hier de 18e mei lek binnen. Het schip zal in het dok verder onderzocht worden.

Afbeelding
Datum 18 juni 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaapstad, 27 mei. Het Nederlandse ijzeren barkschip CALIFORNIA, hier lek binnengelopen op de reis van Cardiff naar Java, is in het dok gehaald en heeft men bevonden, dat het vier duim water per uur maakte. Ten einde het lek te kunnen vinden, zullen eerst 300 ton kolen worden gelost. Deze hoeveelheid werd vooraf op 23 mei in publieke veiling verkocht.

Afbeelding
Datum 24 juni 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 3 juni. Het lek van het Nederlandse schip CALIFORNIA is niet gevonden. De lossing wordt voortgezet. De verkoop van 350 ton kolen zal morgen plaats hebben.

Afbeelding
Datum 09 juli 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 7 juni. Een latere verkoop van plm. 400 ton kolen uit het hier lek binnengelopen Nederlandse barkschip CALIFORNIA heeft de 13e juni plaats gevonden. De kolen brachten 34 shilling per ton op, belasting inbegrepen.

Afbeelding
Datum 24 juli 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kaapstad, 1 juli. Het lek in de bark CALIFORNIA, kapt. Th. Kopcke, is gevonden en door een duiker dichtgemaakt.

Afbeelding
Datum 01 augustus 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 31 juli. Volgens particulier bericht is het Nederlandse barkschip THORBECKE IV bevracht om een lading kolen te Cardiff in te nemen voor Macassar, in plaats der lading van het Nederlandse ijzeren barkschip CALIFORNIA, dat lek te Kaapstad binnenliep, en waarvan de naar Macassar bestemde lading werd verkocht.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kaapstad, 22 juli. Het Nederlandse ijzeren barkschip CALIFORNIA, kapt. Hidde, van Cardiff naar Batavia, hier de 18e mei lek binnengelopen, heeft de gehele, uit kolen bestaande, lading hier verkocht en is de 19e juli, na volbrachte reparatie, in ballast naar Savannah vertrokken.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Rotterdam, 17 oktober. Het Nederlandse schip THORBECKE IV, kapt. De Jong, 4 oktober van Cardiff naar Macassar met een lading kolen ter vervanging van de te Kaapstad verkochte lading van het afgekeurde (opm: onjuist, zie PGC 211091) schip CALIFORNIA, is te Plymouth binnengelopen, lek en met verschillende andere schade, tengevolge van de in de laatste dagen in het Kanaal gewoed hebbende stormen.

Afbeelding
Datum 21 oktober 1891
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 19 oktober. Het schip CALIFORNIA, dat als afgekeurd werd vermeld onder ons bericht van het schip THORBECKE IV in ons vorig nummer, werd niet afgekeurd te Kaapstad, doch vertrok van daar naar Savannah, van waar het op 10 oktober naar Rotterdam vertrok.

Afbeelding
Datum 31 maart 1892
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

New York,19 maart. Het Nederlandse barkschip CALIFORNIA is bevracht van New York naar Adelaide.

Afbeelding
Datum 13 mei 1893
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

New York, 28 april. Het Nederlandse barkschip CALIFORNIA, kapt. Rackow, is bevracht van Savannah naar Cork voor orders met harst (opm: hars of pek) 2sh.1½p en spiritus 3sh.4½p.

Afbeelding
Datum 17 januari 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nieuwediep, 16 januari. Het Nederlandse ijzeren barkschip CALIFORNIA, kapt. H. Rackow, van Brunswick naar Hamburg, is in de afgelopen nacht bij de vuurtoren van Eierland gestrand. De equipage is gered. De sleepboot HERCULES is derwaarts vertrokken.

Afbeelding
Datum 18 januari 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 17 januari. Het schip CALIFORNIA heeft ogenschijnlijk geen schade geleden. Het is dicht en maakt in het geheel geen water. De bemanning verliet met eigen boot het schip en kwam behouden te Cocksdorp aan de wal.

Afbeelding
Datum 18 januari 1894
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Nieuwediep, 17 januari. De Nederlandse bark CALIFORNIA is door de sleepboten HERCULES en ASSISTENT vlot gesleept en hier zonder belangrijke schade binnengebracht. Het maakt in het geheel geen water. De geredde equipage bevindt zich nog op Texel.

Afbeelding
Datum 18 januari 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Nieuwediep, 17 januari. Het Nederlandse barkschip CALIFORNIA, gisteren in de Eierlandse gronden gestrand, is zonder bemanning door de sleepboot HERCULES af- en alhier binnengesleept. De lading bestaat uit 4500 vaten harst (opm: hars of pek).

Afbeelding
Datum 19 januari 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 18 januari. De gezagvoerder met de bemanning van de CALIFORNIA zijn naar Nieuwediep vertrokken. De geborgen inventaris zal daar naar toe vervoerd worden.

Afbeelding
Datum 07 september 1895
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Verkoop schepen

Amsterdam, 5 sepember. Het in Harburg liggende Nederlandse barkschip CALIFORNIA, groot 719 ton, bouwjaar 1853, is uit de hand verkocht en zal gesloopt worden.

Afbeelding