Inloggen
CELAENO - ID 8767


Kroniekberichten

Datum 21 maart 1907
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

Uittreksel uit het Jaarverslag over 1906 van Hudig & Veder’s Stoomvaart Maatschappij te Rotterdam. Het afgelopen boekjaar is weder iets gunstiger geweest dan het vorige. Het voordelig saldo der exploitatierekening bedroeg NLG 98.907 tegen NLG 81.440 in 1905, waarvan na aftrek van aflossingen en afschrijvingen 2% op de gewone en 7% op de preferente aandelen kan worden uitgekeerd. Een bedrag van NLG 22.000 is gereserveerd voor de derde vierjaarlijkse survey van de CELAENO. In februari werd het stoomschip ARUNDO naar het buitenland verkocht, welke verkoop een nadelig saldo opleverde. De stoomschepen THEMISTO, CALLISTO en CELAENO waren geregeld in de algemene vrachtvaart en bleven voor grote averijen gespaard.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1907
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Livorno, 14 oktober. Volgens rapport heeft het met steenkolen van West Hartlepool alhier aangekomen stoomschip CELAENO tijdens de reis gestoten, waardoor het water maakte.

Afbeelding
Datum 24 oktober 1907
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Livorno, 21 oktober. Morgen kan de lading van het stoomschip CELAENO, dat lek alhier binnenkwam, geheel gelost zijn.

Afbeelding
Datum 30 januari 1912
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkochte schepen. Het onder voorbehoud van inspectie naar Spanje verkochte stoomschip CELAENO is nu officieel overgedragen en werd herdoopt in PRADO.

Afbeelding
Datum 19 maart 1913
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

In het verslag over 1912, uitgebracht in de heden gehouden algemene vergadering van aandeelhouders in Hudig & Veder’s Stoomvaart Maatschappij alhier, lezen wij o.a.:
De vrachtcijfers werden gedurende het afgelopen boekjaar steeds beter en daar de stoomschepen voor geen lange termijn waren bevracht, konden zij van de zoveel verbeterde toestand ten volle profiteren. De behaalde resultaten zouden een hoger dividend toelaten dan hieronder wordt voorgesteld, doch daar de boekwaarde van de schepen nog steeds niet geheel in overeenstemming was met de marktwaarde, hebben wij in overleg met de commissarissen de voorkeur gegeven aan een zeer ruime afschrijving en een belangrijke versterking van het reparatiefonds. Het saldo, dat dan overblijft, is toch nog voldoende om een flink dividend uit te keren.
Het voordelig saldo van de exploitatierekening bedraagt NLG 222.608 (v.j. NLG 130.790) waarvan na betaling van de obligatierente à NLG 7.495 en afschrijving van NLG 20.000 volgens de statuten, een bedrag overblijft waaruit een extra afschrijving kan plaats hebben van NLG 80.000 (v.j. in het geheel op stoomschepen afgeschreven NLG 55.000) en een betaling van 7 procent op de preferente (evenals verleden jaar) en 11½ procent op de gewone aandelen (v.j. 4 pct.) terwijl een bedrag van NLG 32.000 (v.j. NLG 8.000) kan worden gereserveerd voor reparaties en survey’s. Deze reserve wordt daardoor gebracht op NLG 40.000. De afschrijving van NLG 100.000 zal worden gebruikt om het nog lopend bedrag van de obligatielening geheel af te lossen.
Het stoomschip CELAENO maakte in dit jaar nog één reis voor rekening van de maatschappij en werd daarna voor haar boekwaarde verkocht. De stoomschepen CALLISTO en THEMISTO vinden in hoofdzaak geregeld emplooi in de Burg Lijn op Savannah. Beide stoomschepen verkeren, volgens het verslag, in uitstekende toestand. Averijen van enige betekenis kwamen er niet voor. De heer P. Smit Jr. werd door de vergadering als commissaris herkozen.

Afbeelding