Inloggen
INSULINDE - ID 8733


Kroniekberichten

Datum 09 oktober 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 oktober. De nieuwe stoomschepen van de Mij Nederland die te Glasgow in aanbouw zijn, zullen de namen van PRINS FREDERIK, INSULINDE en PRINSES WILHELMINA dragen.

Afbeelding
Datum 07 mei 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 6 mei. De 1e mei is door de heren John Elder & Co. van hun werf te Fairfield te water gelaten het stoomschip INSULINDE, zullende varen onder Nederlandse vlag. Het is groot 3.100 ton en bestemd voor de dienst tussen Amsterdam en Nederlands Indie. het schip is voorzien van machines van 2.500 pk.

Afbeelding
Datum 05 juni 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 4 juni. Het Nederlandse stoomschip INSULINDE, gebouwd op de werf van de heren John Elder & Co. te Glasgow, vertrok na een zeer voldoende proeftocht de 3e dezer te 3 uur namiddag van Wemyss Bay herwaarts.

Afbeelding
Datum 07 juni 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 6 juni. Het nieuwe stoomschip INSULINDE, zaterdag middag te 4 uur van de Clyde vertrokken, is deze morgen om 7 uur te IJmuiden binnen gekomen. Het stoomde ruim 8 uur op en was om 11.30 uur in het spoorwegbassin, waar nu vier grote schepen van Maatschappij Nederland liggen, namelijk de VOORWAARTS, KONINGIN EMMA, PRINSES AMALIA en de INSULINDE.

Afbeelding
Datum 18 januari 1883
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 16 januari. Uit Atjeh bericht men met een gevoel van waardering de aankomst per stoomschip INSULINDE van 30.000 sigaren, 1.800 kilo tabak, pijpen naar evenredigheid, en zeep, alles bestemd voor het leger.

Afbeelding
Datum 31 januari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 december. Vrachten. Nieuwe afsluitingen hebben bijna niet plaats gehad. Bevracht werd het Nederlandse stoomschip INSULINDE koffie en damar tot NLG 90, huiden tot NLG 110, specerijen tot NLG 100, thee tot NLG 80, tin tot NLG 40 per last, naar Amsterdam.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: LICHTSTRAAL, AUGUSTE, BURGEMEESTER SCHORER, NEERLANDS VLAG, JOHANNA EN MARGARETHA, GRAAFSTROOM, MARTINA JOHANNA, NOACH IV, JOHANNA, PRESIDENT TRAKRANEN, SLIEDRECHT, JOHANNA EN MARIA, NIEUWE WATERWEG I en VELOX.

Afbeelding
Datum 25 februari 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 februari. Een eenvoudige, maar betekenisvolle plechtigheid had heden middag plaats aan boord van het aan de Stads-Rietlanden liggende stoomschip INSULINDE, van de Stoomvaart-Maatschappij Nederland. Aldaar hadden zich verenigd de directeuren en commissarissen der maatschappij, het personeel harer beambten, gezagvoerders en officieren, voor zover die zich binnen’slands bevinden, benevens de twee zonen van wijlen jhr. mr. C. J. A. Den Tex, in leven president- commissaris van de maatschappij.
Door de vice- president, de heer A. A. Bienfait, werden de heren Den Tex verwelkomd bij deze plechtigheid, welke ten doel had de naam van hun vader aan een van de schoonste stoomschepen der maatschappij te verbinden. De directeur, de heer J. Boissevain, schetste daarna in een hartelijke toespraak, wat jhr. mr. Den Tex voor handel en nijverheid in het algemeen en voor deze maatschappij in het bijzonder geweest is.
Op een gegeven teken rees toen de vlag, dragende de naam van de hooggeschatte peter van het zeekasteel, statig aan de grote top, van waar zij sierlijk uitwoei, de naam Den Tex over de brede wateren en ijzeren banen, die Amsterdam met de handelswereld verbinden, uitroepende
De oudste zoon van de heer Den Tex sprak zijn dank uit voor de eer, aan de nagedachtenis zijns onvergetelijke vaders bewezen. Toen nam de commandant Graadt van Roggen het woord om in krachtige zeemanstaal zichzelve en zijn schip geluk te wensen met de naamsverwisseling, welke naar hij vast vertrouwde aan de maatschappij en aan allen, die hun leven of hunne bezittingen aan haar toevertrouwen, heil zal brengen.
Een glas schuimende wijn bezegelde deze woorden, waarna de gasten de gelegenheid niet verzuimden om het sierlijke stoomschip, een der meesterstukken van de hedendaagse scheepsbouwkunst, in ogenschouw te nemen.
(opm: de BURGEMEESTER DEN TEX, kapt. J.F. Graadt van Roggen, is op 21 maart 1883 voor de eerste reis onder de nieuwe naam van Amsterdam naar Nederlands-Indië vertrokken)

Afbeelding
Datum 07 april 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens telegram van Malta is het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, kapt. J.F. Graadt van Roggen, van Amsterdam naar Java, de 5e april ten 4 ure namiddags te Malta binnengesleept door het Engelse stoomschip STORRA LEE, hebbende de vorige dag de schroefas gebroken. Het schip behoeft vermoedelijk niet te dokken. De reparatie kan vrij spoedig geschieden. (opm: zie ook SH 090483)

Afbeelding
Datum 09 april 1883
Krant SH - Soerabaijasch Handelsblad

De firma Daendels & Co. had de vriendelijkheid ons een telegram mede te delen van de navolgende inhoud:
INSULINDE, thans BURGEMEESTER, is met gebroken schroefas (bij Kaap Bona [opm: Cap Bon]) de 5e april te Malta aangekomen. Alles wel aan boord; reparaties zullen denkelijk over drie weken geëindigd zijn.

Afbeelding
Datum 21 juli 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 16 juni. Vrachten. Kenmerkte zich de toestand, in het bericht van de 2e dezer omschreven, door bijna volkomen stilstand van zaken, ook thans kan men van geen verandering van zaken te dien opzichte melding maken. Evenals in het vorige tijdvak werd ook nu een enig charter afgesloten en hiervoor een Nederlands schip tot NLG 60 met koffie naar Nederland opgenomen, hetwelk een verbetering van NLG 5 op de vorige afdoening aantoont. Naar het Kanaal en Amerika hadden geen afdoeningen plaats. Naar Australië bestaat alhier nog geen vraag, doch werden enige schepen vooruitbevracht tot Sh.22/6 per ton op een haven en Sh.25/- op twee havens te beladen.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: VOORLICHTER en CALIFORNIË en de stoomschepen BURGEMEESTER DEN TEX, SUMATRA en UTRECHT.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Port de Frioul, Marseille, 8 augustus. Al de passagiers van het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, kapt. Graadt van Roggen, van Java naar Amsterdam, hebben besloten met het stoomschip de reis naar Amsterdam te vervolgen, zodat niemand te Marseille geland is.

Afbeelding
Datum 22 september 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Southampton, 20 september. Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, gisteren naar Java vertrokken, heeft een deel van de lading overgenomen van het stoomschip NOORD-HOLLAND, van Rotterdam naar Java, het welk te Southampton heeft gelost om nagezien te worden. Dit bericht is 23 september door de Rotterdamsche Lloyd onwaar verklaard.

Afbeelding
Datum 01 januari 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Marseille, 29 december. De gezagvoerder van het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam bestemd, 29 dezer hier gearriveerd, rapporteert op de reis van Port Saïd tot Marseille aanhoudend te kampen gehad te hebben met hevige noordwester stormen, waardoor de reis zeer vertraagd is geworden.

Afbeelding
Datum 09 januari 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 januari. Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, gisteren van Batavia te IJmuiden binnen gekomen, legde de reis van Marseille naar Amsterdam in acht dagen af.

Afbeelding
Datum 20 februari 1884
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Aan boord van het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, waarmede de nieuw benoemde gouverneur-generaal van Nederlands Indië zal maken, is voor deze hoge ambtenaar een speciale inrichting gemaakt, die was comfort en pracht betreft der Stoomvaart-Maatschappij Nederland, zowel als de gouverneur-generaal waardig is. De hutten midscheeps aan dek en bestaan uit een prachtig gemeubileerde salon, uit een van al het nodige voorziene ruime badkamer en een ruime, keurig ingerichte hut, dienende tot slaapkamer. Het middengedeelte van het dek blijft geheel voor de heer Van Rees afgesloten. In elk compartiment zijn spreekbuizen, leidende naar de hofmeestershut, aangebracht.

Afbeelding
Datum 23 juli 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 13 juni. Vrachten. Sedert het laatste bericht bleef de toestand van de markt onveranderd. De onbevrachte vloot nam aanmerkelijk toe, doch een aantal van de aangekomen schepen zijn bestemd om voor reders rekening te laden of reeds in Europa retour bevracht. Het afscheepseizoen zal echter wel niet voor de eerste helft van juli een aanvang nemen. Naar Nederland accepteerde een schip een kleine hoeveelheid arak tot NLG 90 en begon aan te leggen. Afdoeningen zijn bijna niet te vermelden, daar er noch naar Het Kanaal, Amerika of Australië enige vraag bestond. Tegen het einde dezer maand zal er te Padang een koffie-veiling gehouden worden en is het mogelijk, dat daarna enige vraag voor scheepsruimte naar New York zal ontstaan. Het Nederlandse stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX boekte NLG 65 koffie, NLG 60 tabak, NLG 75 huiden, NLG 40 gom damar naar Amsterdam, en FFR 40 gom damar, FFR 120 indigo, GBP 2.5/- voor suiker naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BARON VAN PALLANDT VAN ROOSENDAAL, NOACH V, NOACH II, KERSBERGEN, SALATIGA, WILLEMINA CORNELIA, OTTOLINA, KOSMOPOLIET III, JOHANNA, CORNELIA, KINDERDIJK, F.H. VON LINDERN, JUPITER, SLAMAT, A.H. VAN TIENHOVEN SR., OCEAAN en JAN VAN HAAFTEN.

Afbeelding
Datum 15 december 1885
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 10 november. Vrachten. Er hebben verschillende afdoeningen plaats gehad naar gelang van de grootte en klasse van de schepen. Het Nederlandse stoomschip SOENDA laadt koffie en huiden tot NLG 75, tabak NLG 60, suiker NLG 50 en tin NLG 20 per last naar Amsterdam, en suiker Sh.35/- per ton naar Marseille; het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX koffie en huiden NLG 75, tabak NLG 60 en suiker NLG 50 per last naar Amsterdam, en suiker Sh.35/- per ton naar Marseille; het stoomschip ZUID-HOLLAND koffie en huiden NLG 75, tin NLG 20, en rijst NLG 40 per last naar Rotterdam en suiker Sh.35/- per ton naar Marseille. De Nederlandse zeilschepen WILLEM EGGERTS en GEZUSTERS VAN HAAFTEN zijn opgenomen tot Sh.27/6, en A.H. VAN TIENHOVEN SR. tot Sh.22/6, alle drie met suiker naar Het Kanaal voor order.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: OTTOLINA, CORNELIA, JAN VAN HAAFTEN, NOACH IV, ZWERVER, INSULINDE, GRAAFSTROOM, BATAVIER, MELATIE, JOHANNA EN MARIA, GEBR. SMIT, VOORLICHTER en CALIFORNIA.

Afbeelding
Datum 11 januari 1886
Krant JB - Javabode

Iets over de 2e klasse bij de Maatschappij Nederland.
Het slechtste zijn de oude boten voor de tweede klasse ingericht: de PRINSES AMALIA, CONRAD, VOORWAARTS, MADURA en PRINS HENDRIK. De inrichting van de CELEBES was, voor de verbouwing en herdoping als SOENDA, zelfs van dien aard, dat er in het geheel geen particulieren, doch enkel militairen mee werden overgevoerd. Iets beter zijn ingericht de PRINS VAN ORANJE, KONINGIN EMMA en PRINSES MARIE, en het beste de laatst aangebouwde stomers PRINS ALEXANDER, PRINS FREDERIK, PRINSES WILHELMINA, BURGEMEESTER DEN TEX en SUMATRA. De hutten daar (opm: op de laatst aangebouwde stomers) verschillen slechts weinig van die der eerste klasse. De salon is eenvoudig maar net, en bevat een paar met wasdoek overtrokken tafels en met lederen kussens beklede banken. In de ruimte aan dek is het slechtst voorzien, wat vooral een ongerief is, zolang men in de warmte is. Hierin komen de nieuwe boten vrijwel overeen met de oude en met die welke voor rekening der Maatschappij Java bij een andere scheepsbouwmeester en volgens een ander type werden gemaakt, doch de beide laatste hebben tevens nog dit gebrek, dat zowel de badkamer als het watercloset bekrompen en onooglijke hokken zijn. Het is dus raadzaam om een der nieuwe, bij John Elder gebouwde boten af te wachten en zo mogelijk die, waarmede het geringste aantal militaire passagiers wordt overgevoerd. (opm: bekort)

Afbeelding
Datum 04 mei 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 maart. Vrachten nagenoeg zonder afdoeningen. Het Nederlandse stoomschip ZEELAND laadt koffie NLG 75, tabak NLG 45, krossoks NLG 40, per last naar Rotterdam, en het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX koffie NLG 75 en tabak NLG 50 per last naar Amsterdam
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: GEBROEDERS SMIT, LOTOS, BURGEMEESTER SCHORER, SOPHIA en NEREUS.

Afbeelding
Datum 16 mei 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 mei. Het Nederlandse stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX heeft de reis van Batavia via Marseille naar IJmuiden afgelegd in 37 dagen en 1 uur, terwijl voor die tijd de kortste thuisreis geschiedde in 1885, namelijk 38 dagen en 13 uur.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 27 augustus. Vrachten. De markt toont nog weinig leven en konden slechts enkele afdoeningen tot stand gebracht worden. Het Nederlandse stoomschip ZEELAND boekt koffie NLG 80, huiden NLG 95, tin NLG 20, indigo NLG 120 per last, en thee Sh.35/- per 40 kub.voet naar Rotterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille. Het Nederlandse stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX koffie NLG 80, huiden NLG 90, tin NLG 20 naar Amsterdam, en suiker tot geheime vracht naar Marseille.
Lossende en onbevrachte Nederlandse schepen: BURGEMEESTER SCHORER, ZWERVER, THORBECKE V, THORBECKE VII, BAARN, THORBECKE III, AMSTERDAM, THORBECKE VI, DELIANA en KERSBERGEN.

Afbeelding
Datum 26 april 1887
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Volgens de heden 25 april ontvangen rapporten van kapt. Harten, is de brand aan boord van het stoomschip PRINSES AMALIA ontdekt op de 10e april, te 12 uur 5 min. namiddag, terwijl het schip stomende was in het Suezkanaal. Bij onderzoek bleek, dat de brand was aangekomen midden in het achteronderruim en ondanks dat met alle scheepspompen werd gespoten en een centrifugaalpomp door de Kanaalmaatschappij ter assistentie was gezonden, kon men de brand niet meester worden, dan na het achteronderruim en achterondertussendeks vol water te hebben doen lopen, waartoe van de machinekamer uit gelegenheid bestaat. Hiermede had men de 11e april te 3 uur voormiddag de brand bedwongen.
Het schip, dat in het Groot Bittermeer ten anker was gekomen, zette de reis naar Suez voort op de 12e april en kwam daar des avonds aan.
Onmiddellijk werd een aanvang gemaakt met de lossing uit het achterruim; de lading aldaar en in het achtertussendek, de proviand enz., zijn zwaar beschadigd.
Volgens telegrafisch bericht van gisteren zou de beschadigd geloste lading op order van experts te Suez verkocht worden. Opgave van merken is per telegraaf aangevraagd.
Kapitein Harten roemt zeer de houding van passagiers en equipage tijdens het ongeval.
Zoals reeds gemeld, hebben de passagiers de reis voortgezet, te weten: De heren Fol en echtgenote, Van der Linden, echtgenote en kind, Van den Brandeler en echtgenote, kind en baboe per GELDERLAND en de overigen per BURGEMEESTER DEN TEX.
De pakketdienst is insgelijks met laatstgenoemd stoomschip opgezonden. De mail is, zoals reeds gemeld werd, per stoomschip ANADYR van de Messageries Maritimes verscheept.

Afbeelding
Datum 14 januari 1888
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 januari. Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, kapt. Bruijns, van Amsterdam naar Batavia, was dinsdagavond 10 januari te Southampton tot vertrek gereed, doch werd aldaar opgehouden door zware mist, die volgens heden ontvangen telegram nog steeds blijft aanhouden en het schip verhinderde de reis voort te zetten.

Afbeelding
Datum 01 september 1888
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 30 juli. Vrachten zijn minder vast bij beperkte vraag en een steeds toenemend aanbod aan scheepsruimte. De laatste afsluitingen zijn: Nederlandse stomer BURGEMEESTER DEN TEX, koffie NLG 80,-, huiden NLG 95,-, tin NLG 30,-, thee en rijst NLG 50,- per last naar Amsterdam; stomer BATAVIA, koffie NLG 80,-, huiden NLG 95,-, indigo NLG 120,- per last naar Rotterdam.
Lossende en onbevrachte schepen: Nederlandse TJERIMAI, EMMA, ANNA ALEIDA, BATAVIER, AMICITIA, OOSTENBURG, CONCORDIA, THORBECKE III.

Afbeelding
Datum 31 januari 1889
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 29 januari. Kapt. Bruijns, voerende het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia hier binnen, rapporteert op 23 januari op 36º43´ NB 04º 44´ WL (opm: deze positie is onjuist; zij brengt ons in het Spaanse binnenland t.h.v. Malaga) in de Middellandse Zee te hebben ontwaard aan stuurboordszijde een voorwerp. Men hield er op af en bevond het te zijn een vaatje, geheel geschraapt, met rood geverfde kimmen.
In het spongat stond een stok, waaraan drie vlaggen, de bovenste blauw met een rode en een witte streep (diagonaal), de middelste een witte vlag met een zwart Grieks kruis en de onderste een Nederlandse vlag.

Afbeelding
Datum 05 februari 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Met het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, dat de 16e dezer vertrekt, zullen 50 koppel postduiven verzonden worden, bestemd voor het genie-magazijn te Padang.

Afbeelding
Datum 18 april 1890
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Southampton, 16 april. In de schroef van het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, geraakte bij het verlaten van het dok een tros verward. Het stoomde de rivier af en kwam ten anker, doch keerde hedenochtend om 7.45 uur in het dok terug om te schroef te klaren. Het stoomschip is in de namiddag, nadat de tros door duikers was geklaard, weder vertrokken.

Afbeelding
Datum 27 januari 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 16 januari. Het stoomschip EUROPEAN van Amsterdam naar Hull is door het ijs zwaar lek geworden en zit, een half uur beoosten Velsen, dwars in het vaarwater. Het schip is op de Zuidbank gezet om zinken te voorkomen, andere schepen kunnen echter niet passeren. Hierdoor worden ook de PRINS VAN ORANJE en BURGEMEESTER DEN TEX, die gisteravond naar Java vertrokken, opgehouden. Centrifugaal pompen van de heren Goedkoop en Ruttens zijn onmiddellijk ter assistentie derwaarts gezonden.

Afbeelding
Datum 02 februari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip PRINSES WILHELMINA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 30 dezer te Genua; SOERABAJA, van Java naar Rotterdam, arriveerde 30 dezer te Suez; ZUID HOLLAND, van Rotterdam naar Java, vertrok 29 dezer Perim; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 29 dezer van Southampton; AMSTERDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Amsterdam, vertrok 30 dezer des ochtends 4 uur 20 minuten van Boulogne; PRINS MAURITS is den 29 dezer des nachts 12 uur van Havre naar Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 05 februari 1891
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip WERKENDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 2 dezer Lezard; PRINS HENDRIK, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 3 dezer van Port Said; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 2 dezer Gibraltar; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, arriveerde 3 dezer te Batavia.

Afbeelding
Datum 28 april 1891
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Soerabaja, 23 april. Bij het vertrek van de rede op 20 maart kwam het schip THOMASSINA Mc.LELLAN in aanvaring met het ten anker liggende stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, waardoor ze een schade leed, die op NLG 500 werd begroot. De THOMASSINA Mc. LELLAN kwam hier ten anker, doch werd nu aangevaren door het Nederlandse barkschip CORNELIA ELISABETH, waardoor aan eerstgenoemde een schade werd veroorzaakt van ongeveer NLG 600.

Afbeelding
Datum 03 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip AMSTERDAM, van de N.A.S.M, vertrok 30 januari van New York naar Rotterdam; ZUID-HOLLAND, van Java naar Rotterdam, vertrok 31 januari van Port Said; BATAVIA, van Rotterdam naar Java, passeerde 31 januari Sagres; PRINSES WILHELMINA, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 30 januari van Padang; PRINS WILLEM II, vertrok 30 januari van New York naar West-Indië; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 31 januari te Southampton; PRINS ALEXANDER, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 31 januari Del Armi; OBDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde 1 dezer Lezard.

Afbeelding
Datum 05 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip P. CALAND, van de N.A.S.M, van Baltimore naar Amsterdam, passeerde 3 dezer Dover; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 2 dezer van Southampton; PRINSES MARIE, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 3 dezer te Suez.

Afbeelding
Datum 10 februari 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip EDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Amsterdam, vertrok 8 dezer van Boulogne; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, vertrok 8 dezer van Boulogne; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 7 dezer Kaap St. Vincent; SOENDA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 7 dezer van Suez; ZUID-HOLLAND, van Java naar Rotterdam, arriveerde 7 dezer te Marseille; MERAPI, van Rotterdam naar Java, arriveerde 8 dezer te Southampton; LAWANG, van Java naar Amsterdam, vertrok 5 dezer van Singapore; WERKENDAM, van de N.A.S.M, vertrok 7 dezer van New York naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 08 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Zeetijdingen. Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, vertrok 6 dezer van Batavia naar Amsterdam; ARDJOENO, van Java naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Port Said; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 6 dezer te Padang; SUMATRA, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 6 dezer te Genua; VOORWAARTS, van Hamburg, arriveerde 6 dezer te Amsterdam; BROMO, van Rotterdam naar Java, vertrok 5 dezer van Southampton; PRINSES MARIE, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 6 dezer te Genua; ZAANDAM, van de N.A.S.M, vertrok 5 dezer van Baltimore naar Rotterdam; VEENDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, vertrok 6 dezer van Boulogne; MAASDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde 5 dezer te New York.

Afbeelding
Datum 30 april 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 28 dezer van Port Said; PRINSES WILHLMINA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 28 dezer van Suez; VOORWAARTS, van Hamburg naar Batavia, vertrok 27 dezer van Suez; PRINS ALEXANDER, arriveerde 28 dezer van Batavia te Amsterdam; BATAVIA, van Java naar Rotterdam, arriveerde 28 dezer te Marseille; SOERABAJA, van Rotterdam naar Java, vertrok 28 dezer van Marseille; KONINGIN EMMA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 28 dezer te Padang.

Afbeelding
Datum 23 mei 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant

Den 18e juni vertrekt van Amsterdam per stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX van de Maatschappij Nederland naar Oost-Indië een detachement aanvullingstroepen ter sterkte van 4 onderofficieren en 50 minderen, onder bevel van den verlof terugkerende kapt-kwartier meester van het O.I. leger A.W. van der Meer en onder medegeleide van voor dat leger bestemde 2e luitenant der infanterie W.G. Prins.

Afbeelding
Datum 08 juli 1892
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip CELEBES vertrok 6 dezer van Londen naar Amsterdam; PRINSES AMALIA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 5 dezer van Southampton; PRINSES MARIE, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 5 dezer van Genua; BROMO, van Java naar Rotterdam, arriveerde 5 dezer te Marseille; OBDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 6 dezer Lezard (opm: Lizard); BATAVIA, van Rotterdam naar Batavia, arriveerde 5 dezer te Batavia; SAMARANG, van Java naar Rotterdam, vertrok 5 dezer van Batavia; UTRECHT, van Rotterdam naar Java, arriveerde 5 dezer te Marseille; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 6 dezer van Port Said; SCHIEDAM, van de N.A.S.M, arriveerde 6 dezer van Baltimore te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 16 januari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 14 januari. Het stoomschip ROTTERDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, passeerde 13 dezer Prawlepoint; PRINS HENDRIK, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 12 dezer van Genua; PRINS WILLEM II, arriveerde 9 dezer van Amsterdam te Parimaribo; ORANJE NASSAU vertrok 12 dezer van Amsterdam naar Suriname; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 12 dezer Perim.

Afbeelding
Datum 18 januari 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip GLAUCUS, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 17 dezer Dover; MERAPI, van Java naar Rotterdam, arriveerde 17 dezer te Marseille; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 17 dezer te Suez; PRINS WILLEM I is 16 dezer van West-Indië te New York aangekomen; BATAVIA, van Java, laatst van Marseille, arriveerde 17 dezer te Rotterdam; P. CALAND, van de N.A.S.M, van Amsterdam naar Baltimore, arriveerde 16 dezer te New York.

Afbeelding
Datum 29 september 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 28 september. Het stoomschip KONINGIN EMMA, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 27 dezer te Atjeh; ZUID-HOLLAND, van Rotterdam, arriveerde 27 dezer te Batavia; UTRECHT, vertrok 27 dezer van Batavia naar Rotterdam; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde 27 dezer te Suez; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 26 dezer van Southampton en passeerde 27 dezer Ouessant; PRINS HENDRIK, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 26 dezer te Port Said en vertrok 27 dezer van Suez; ZAANDAM, van de N.A.S.M, van Amsterdam naar New York, arriveerde woensdag 27 dezer, des voormiddag 8 uur, te Plymouth; ROTTERDAM, van de N.A.S.M, vertrok den 27 dezer van Rotterdam naar New York.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 6 oktober. Het stoomschip DRENTHE, van Java naar Rotterdam, vertrok 4 dezer van Perim; SAMARANG, van Java naar Rotterdam, passeerde 3 dezer Gibraltar; BROMO, van Rotterdam naar Java, vertrok 4 dezer van Port Said; BURGEMEESTER DEN TEX, van Batavia naar Amsterdam, arriveerde te Genua 3 dezer; CONRAD, van Amsterdam naar Batavia, arriveerde 4 dezer te Genua; PRINSES SOPHIE, vertrok 4 dezer van Batavia naar Amsterdam; PRINSES WILHELMINA, arriveerde 3 dezer van Amsterdam te Batavia; SAMARANG, van Batavia naar Rotterdam, is 3 dezer Gibraltar gepasseerd; PRINS FREDERIK HENDRIK, van Suriname naar Amsterdam, arriveerde 4 dezer te Havre.

Afbeelding
Datum 07 november 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 6 november. Het stoomschip MAASDAM, van de N.A.S.M, arriveerde de 4e november van Plymouth te Rotterdam; LOCH MAREE, van de N.A.T.L, vertrok 4 dezer van Rotterdam naar New York; SAMARANG, van Rotterdam naar Java, passeerde 3 dezer Carvoeiro; PRINSES WILHELMINA, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 4 dezer van Padang; BURGEMEESTER DEN TEX vertrok 4 dezer van Amsterdam naar Batavia; ROTTERDAM, van de N.A.S.M, vertrok 4 dezer van Rotterdam naar New York; LOCH LOMOND, der N.A.T.L, vertrok 4 dezer van New York naar Rotterdam; PRINSES MARIE, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 3 dezer Perim.

Afbeelding
Datum 20 november 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 18 november. Het stoomschip SCHIEDAM, van de N.A.S.M, vertrok de 16e dezer van New York naar Amsterdam; ROTTERDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam, arriveerde de 16e dezer te New York; DIDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, passeerde de 17e dezer Lezard; AMSTERDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, vertrok de 17e dezer van Boulogne; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, vertrok de 16e dezer van Genua; SAMARANG, van Rotterdam naar Java, vertrok 16 dezer van Suez; SUMATRA, arriveerde 17 dezer van Amsterdam te Batavia; SOENDA, van Batavia naar Amsterdam, passeerde 17 dezer Dungeness.

Afbeelding
Datum 09 december 1893
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Leeuwarden, 8 december. Het stoomschip SAMARANG, van Rotterdam naar Java, arriveerde 7 dezer te Batavia; UTRECHT, van Rotterdam naar Java, arriveerde 6 dezer te Marseille en vertrok van daar 7 dezer; BURGEMEESTER DEN TEX, van Amsterdam naar Batavia, passeerde 6 dezer Point de Galle; PRINSES AMALIA, van Amsterdam naar Batavia, vertrok 7 dezer van Suez; PRINS HENDRIK, van Batavia naar Amsterdam, vertrok 6 dezer van Port Said; SPAARNDAM, van de N.A.S.M, van Rotterdam naar New York, vertrok 7 dezer van Boulogne en passeerde des namiddags Wight; OBDAM, van de N.A.S.M, van New York naar Rotterdam, vertrok 7 dezer van Boulogne; PRINS WILLEM II, van Parimaribo naar Amsterdam, passeerde 7 dezer Ouessant.

Afbeelding
Datum 04 december 1894
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 december. Volgens rapport uit Genua d.d. 29 november van kapt. Weber, werd door het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX op het traject Balearische Eilanden tot Genua zwaar stormweder ontmoet, waarbij drie reddingsboeien zijn weggeslagen. Het vinden van deze boeien behoeft dus geen reden tot ongerustheid te zijn.

Afbeelding
Datum 01 september 1895
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 augustus. Naar wij vernemen, zal het stoomschip CONRAD, kapt. D.J. Duinker, van de Stoomvaart Maatschappij Nederland, dat ten gevolge van een aanvaring op de hoogte van Cartagena in mei l.l. enige maanden uit de vaart geweest is, de 19e oktober de reis naar Batavia aanvaarden en daarmede weder in de gewone maildienst worden opgenomen. De schade, door de aanvaring veroorzaakt, is thans geheel hersteld, doch het schip zal nog worden voorzien van een nieuwe bronzen schroef, waardoor de snelheid van de vaart zal worden vermeerderd met een halve mijl per wacht, zodat de gehele duur der reis daardoor met 36 uur wordt bekort. Ook de PRINS ALEXANDER en de BURGEMEESTER DEN TEX zullen van een dergelijke schroef worden voorzien, waarvan de maatschappij de gunstige resultaten reeds enige tijd heeft kunnen waarnemen bij twee andere schepen, n.l. bij de PRINSES WILHELMINA en de PRINSES MARIE.

Afbeelding
Datum 11 maart 1899
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 10 maart. Het mailstoomschip BURGEMEESTER DEN TEX, heden van Suez naar Nederlands-Indië vertrokken, ondervond in het Suezkanaal 2 dagen oponthoud, tengevolge van het aan de grond zitten van het Engelse stoomschip ORESTES.

Afbeelding
Datum 28 februari 1903
Krant DS - Dagblad Scheepvaart
Type bericht Verkoop schepen

Het stoomschip BURGEMEESTER DEN TEX van de Stoomvaart Mij Nederland te Amsterdam is verkocht voor GBP 10.000 aan Societé Generale de Transport Maritimes à Vapeur te Marseille.

Afbeelding
Datum 12 maart 1903
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

IJmuiden, 11 maart. Heden vertokken de ILE DE FRANCE, ex BURGEMEESTER DEN TEX, naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 26 maart 1903
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

De ILE DE FRANCE (ex-BURGEMEESTER DEN TEX) vertrok 25 maart van Rotterdam naar Marseille. (opm: zie NRC 120303)

Afbeelding