Inloggen
WILLEM DE EERSTE - ID 8385


Kroniekberichten

Datum 24 juni 1839
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert is de 21e juni ’s namiddags 3 uur, van Amsterdam te Cuxhaven gearriveerd.

Afbeelding
Datum 13 februari 1840
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij. Vaart tussen Amsterdam en Hamburg. Het stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, zal de vaart openen op zondag de 1e maart aanstaande en vervolgens vertrekken van Amsterdam, de 10e, 20e en 30e maart en van Hamburg, de 5e, 15e, 25e maart. Te beginnen met de maand april wordt de dienst evenals in het vorige jaar om de vijf dagen waargenomen, door de stoomschepen WILLEM DE EERSTE en DE BEURS VAN AMSTERDAM. De passagiersvrachten zijn verminderd en thans bepaald op NLG 40 per persoon voor de grote- en dameskajuit en NLG 30 per persoon in de voorkajuit; dezelve behoren de dag voor het vertrek vóór middernacht aan boord te zijn.

Afbeelding
Datum 08 maart 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij. Stoomvaart tussen Amsterdam en Hamburg, in correspondentie met Lubeck en St. Petersburg.
De stoomschepen WILLEM DE EERSTE en DE BEURS VAN AMSTERDAM zullen voor dit jaar de 14e maart aanstaande deze vaart openen en dezelve vervolgens geregeld vertrekken:
Van Amsterdam de 5e, 10e, 15e, 20e, 25e en 30e van iedere maand.
Van Hamburg de 5e, 10e, 15e, 20e, 25e en 30e van iedere maand.
De passagiers behoren de dag voor het vertrek voor middernacht aan boord te zijn.

Afbeelding
Datum 10 juni 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Het ondergetekende gezelschap acht zich verplicht om aan de kapitein van de Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij, de heer J.H. Savert, bij deze openlijke erkenning deszelfs dank te betuigen voor de uitmuntende wijze waarop hij zijn stoomschip WILLEM DE EERSTE heeft gevoerd, alsmede voor zijn onvermoeide zorgbetoning gedurende de pleziertocht naar en van Helgoland, op 2 en 3 juni. Het gezelschap kan tevens niet nalaten deszelfs lof en bewondering te kennen te geven over de voortreffelijke inrichting van het vaartuig, de netheid en pracht deszelven en inzonderheid over de deugdzaamheid der machinerie, vervaardigd door de heren Paul van Vlissingen en Dudok van Heel, te Amsterdam. De reis naar Helgoland werd, terwijl wind en vloed tegen waren, in 9½, de terugreis bij bedaard weer in 8 uren afgelegd.
Hamburg, 3 juni 1841, het Pinkster Reisgezelschap uit Leipzig en Dresden.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: DOROTHEA, kapt. E.D. Dekker, van Batavia met koffie, suiker, indigo, nagelen, tin en sapanhout; WALVISCH, kapt. J. Schut, van Padang met koffie, suiker, tin, bindrotting en sapanhout; TJARK GIEZEN, kapt. J. Jaski, van Stettin met rogge; JONGE WILLEM, kapt. J.T. Mellema, van Dantzig met lijnzaad en weedasch; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met rogge, raapzaad, koehaar, klaverzaad, smalt en koopmansgoederen.

Afbeelding
Datum 29 september 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: DE AMSTEL, kapt. J. Hakker, van Smirna met sponzen, koopmansgoederen, stam, tapijten, wijn en rozijn; JOHANNA DE VRIES, kapt. L.C. de Vries, van Civita-Vecchia met zwavel, potasch en aluin; AFRA, kapt. Gnodde, van Bordeaux met rogge; CATHARINA, kapt. P.P. Akkerman, van Pernau met lijnzaad en dederzaad; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met rogge, tabak, wol en klaverzaad.

Afbeelding
Datum 19 oktober 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam. WEST INDIE, kapt. J.J. Boon, van Suriname met suiker, oud koper en katoen; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met tarwe, pennen en gezouten zalm.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Kapt. J.H. Savert, voerende het stoomschip WILLEM DE EERSTE, van Amsterdam te Cuxhaven aangekomen, heeft in de avond van 20 oktober bij Schiermonnikoog gered de equipage van de zich toen in zinkende toestand bevindende Franse logger DILIGENCE, kapt. Picault, van Sunderland naar Nantes bestemd, beladen met steenkolen.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: stoomboot WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met rogge, wol, tabak en walvisbaarden.

Afbeelding
Datum 11 november 1841
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: GEZINA, kapt. A.H. Bekkering, van Dantzig met tarwe; ANNA, kapt. F. Bieze, van Dantzig met tarwe en erwten; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met drogerijen, wol, walvisbaarden en koffie.

Afbeelding
Datum 14 april 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: MARGARETHA SOPHIA, kapt. R. Remkes, van Bremen met stenen en koehaar; DANKBAARHEID, kapt. A.K. Pruim, van Hamburg met rogge; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met verfhout, koehaar, gember, wol en koffie; JONGE JACOB, kapt. H.J. Kruse, van Hamburg met veren.

Afbeelding
Datum 29 april 1842
Krant GRC - Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

‘s-Gravenhage, 24 april. Men verneemt dat het Z.M. de Koning der Fransen behaagd heeft, een gouden medaille van verdienste te doen uitreiken aan de heer J.A. Savert, kapitein van
de stoomboot WILLEM DE EERSTE, van Amsterdam op Hamburg, redder van de negen schipbreukelingen van de Franse logger, in oktober ll., op de hoogte van Schiermonnikoog gestrand.
(opm: zie ook AH 261041)

Afbeelding
Datum 07 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: ONDERNEMING, kapt. G. Gurits, van Batavia met koffie, suiker en bindrottingen; DILIGENCE, kapt. H. Bos, van Batavia met 6800 balen koffij, 2425 kanaster suiker (opm: kist of korf van vlechtwerk voor verzending van tropische producten, in 't bijzonder mand van grof rottingriet voor suiker), 703 schuitjes tin (opm: ½ pikol = 30,8806 kg), 2196 bundels bindrottingen, N.H.M. AERT VAN NES, kapt. J. Noback, voor wijlen J.H. Bodeman van Batavia met koffie, suiker, tin en bindrottingen; JEANNETTE PHILIPPINE, kapt. N. Rademaker, van Batavia met koffie, suiker, huiden, tin en bindrottingen; RENSINA, kapt. A.K. Mulder, van Dantzig met raapzaad; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met rogge, raapzaad en gom; ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge, van Hamburg met rogge; MARIA, kapt. J.J. Louwerens, van Hamburg met olie, smalt en drogerijen; VROUW GEERTRUIDA, kapt. S.H. Bontekoe, van Hamburg met rogge; ETTA HENRIKA, kapt. J.R. Peters, van Bremen met rogge; VROUW JOHANNA, kapt. G.H. Drewes, van Bremen met tabak, tabakstelen, verfwaren, cement, lood en geelhout.

Afbeelding
Datum 28 juni 1842
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Een merkwaardig voorbeeld van snelle stoomscheepvaart is, dat het stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. Savert, op dezelfde dag van deszelfs vertrek van Hamburg in het Vlie is binnengelopen. Dit schip is de 20e juni ll. des ochtends te 1 uur van Hamburg vertrokken en lag te 10 uur ’s avonds van die dag op de rede van het Vlie voor anker.
De mailstoompacket OCEAN, kapt. Hart, heeft de 22e ll. de reis van Londen naar Rotterdam in minder dan 20 uur volbracht.

Afbeelding
Datum 18 juli 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met koffie, cacao, indigo en koopm.; VROUW ONNEGINA, kapt. W.J. Kramer, van Hamburg met vitriool, potlood, talk en azijnhout.

Afbeelding
Datum 09 september 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: SOPHIA MARIA, kapt. A.J. Andresen, van Suriname met suiker en katoen; GEERTRUIDA, kapt. J.D. Mellema, van Koningsbergen met garst; JANTINA, kapt. J.H. Bekkering, van Wismar met raapzaad; EGBERDINA GEZINA, kapt. J. Ohm, van Rostock met raapzaad; SOPHIA WILHELMINA, kapt. A. Andersen, van Oudsoen met hout; VROUW KEA, kapt. D.H. Vos, van Stettin met raapzaad; DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Nommels, van Neuhaus met raapzaad; WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg met tarwe, huiden, koopmanschappen, tabak en zink; VROUW IDA, kapt. J.D. de Vries, van Hamburg met tarwe, wol, koehaar, talk en Jacarandahout; TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Schröder, van Hamburg met huiden, hoornen, hout en koehaar; HILLEGINA, kapt. M.A. Wolkammer, van Bremen met wijn, cacao, tabak, tabakstelen en sigaren; GERDINA, kapt. T.R. Boonstra, van Bremen met tabak; NEPTUNUS, kapt. M.H. Holthuis, van Neufeldt met raapzaad; NICOLAAS PETER, kapt. R. Reiners, van Hoekziel (opm: Hooksiel) met raapzaad; TWEE GEBROEDERS, kapt. T. Hanken, van Otterndorf met raapzaad; JANTINA, kapt. H.H. de Boer, van Otterndorf; VROUW ONNEGINA, kapt. W.J. Kramer, met raapzaad; ELIZABETH, kapt. J.F. Kremer, van Otterndorf met raapzaad; TWEE GEBROEDERS, kapt. A.O. Giespe, van Altenbruck met raapzaad; TIETJE, kapt. G.L. Visser, van Warverort, raapzaad; IKINA, kapt. D.L. Knoop, van Emden met raapzaad.

Afbeelding
Datum 22 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip PIETER FLORIS, kapt. C. Jager, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De vries en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip WILHELMINA CATHARINA, kapt. C.J. Jaski, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman en Schuurman en De Vries en de Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip THEODORA EN SARA, kapt. T. Schut, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co. en Floris der kinderen en Zn.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip JOHANNA CATHARINA, kapt. L. Wildschut, van Amsterdam. Adres bij H. Verweyde Cz.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip STAATSRAAD BAUD, kapt. J.H. Seepe, van Amsterdam. Adres bij F. der Kinderen & Zoon en Hoyman en Schuurman.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip MARIA SUSANNA HENDRIKA, kapt. C.J. Berghuys, van Amsterdam. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co., Hoyman & Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip OCEAAN, kapt. N.D. de Boer, van Amsterdam. Adres bij Coopman & De Witt en Lenaertz, Van Olivier & Co., Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip DOCTRINA ET AMICITIA, kapt. C.C. Kröger, van Amsterdam. Adres Coopman en De Witt en Lenaertz, Van Olivier en Co. Hoyman en Schuurman en De Vries & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip SARA MARIA, kapt. J.J. Reinhardt, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud en Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip ELIZABETH ANTONIA, kapt. P. Bakker, van Amsterdam. Adres bij d’Arnaud & Co.
Batavia. Het gekoperd tweedeks fregatschip NEHALENNIA, kapt. F.T. Verster, van Amsterdam. Adres bij B.D. Bosscher.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip DE PROVINCIE GRONINGEN, kapt. J.H. Stoelman, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip ADOLF VAN NASSAU, kapt. J.H. Brandt, van Amsterdam. Adres bij Kranenborg en Zn. en Canne en Balwé.
Batavia. Het gekoperd tweedeks barkschip VERONICA, kapt. K. Welger, van Amsterdam. Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zoon.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip DE ONDERNEMING, kapt. J.C. Atkes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en De Vries en Co.
Suriname. Het gekoperd tweedeks barkschip SURINAME, kapt. R. van der Mey, van Koog aan de Zaan. Adres bij Jan Corver en Co.
Suriname. Het nieuw gezinkt driemast galjootschip PARAMARIBO, kapt/ J.C. Töpper, van Amsterdam. Adres bij R.D. Bosscher.
Suriname. Het gezinkt barkantijnschip (opm: kof) HILLEGONDA IDA, kapt. H.A. Hendriks, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Suriname. Het gekoperd tweedeks driemast galjootschip CONCORDIA, kapt. J.H. Witt, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman.
Te Rotterdam: Suriname. Het nieuw gebouwd gekoperd tweedeks fregatschip LODEWIJK ANTONIE, kapt. R. Tjebbes, van Amsterdam. Adres bij Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer, te Amsterdam en Van Ulphen en Ruys, te Rotterdam.
Curaçao (via Laguayra). Het gekoperd tweedeks brikschip MARIA EN JACOBA, kapt. D.J. Bart, van Amsterdam. Adres bij De Vries en Co., Hoyman en Schuurman en E. Windhouwer.
Bayonne. Het Nederlands kofschip GEERDINA, kapt. E.A. Doewes.
Adres bij Jan Corver en Co.
Genua en Livorno. Het Nederlands kofschip IDA WUBBINA, kapt. W.E. Dik.
Adres bij Van den Bey en Co. en Nobel en Holtzapffel.
Gibraltar. Het Nederlandse schoener kofschip ELISABETH, kapt. J.G. Engelsman. Adres bij Van den Bey en Co.
Gibraltar, Malaga en Alicante. Het Nederlands kofschip DE HOOP, kapt. H.J. Ketelaar. Adres bij C.J. Grys en Zoon.
Gibraltar. Het Nederlands kofschip DE JONGE AGATHA, kapt. D.B. Jonker.
Adres bij Van den Bey en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer.
Havre en Rouen. Het Nederlands schip (opm: kof) DE GOEDE VERWACHTING, kapt. N.J. Riensema. Adres bij Jan Corver en Co.
Lissabon. Het gekoperd Nederlands kofschip DE ONDERNEMING, kapt. J. Engelenberg.
Adres bij Jan Danies en Zn. en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Livorno en Genua. Het nieuw gebouwd Nederlands schoener-kofschip TJALLINGA AURELIA, kapt. G. Fekkes. Adres bij J. de Rooy en C.J. de Grys en Zn.
Liverpool. Het Nederlands kofschip ANNA MARIA, kapt. R.J. Sprik.
Adres bij Jan Corver en Co.
Marseille. Het Nederlands kofschip EPPIEN, kapt. Jan K. Potjewyd.
Adres bij Jan Corver en Co. en Canne en Balwé.
Port á Port. Het Nederlands kofschip JOHANNES, kapt. T.W. Stuit.
Adres bij Jam Corver en Co.
Trieste. Het kopervast barkentynschip JOHANNA BRONS, kapt. J.S. Bonjer, van Emden. Adres bij Van den Bey en Co.
Trieste. Het gekoperd Nederlands kofschip DE GEBROEDERS, kapt. P.C. Sorgdrager. Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman en Coopman en De Witt en Lenaertz.
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip HERMANNA, kapt. J.H. Pluktje. Adres Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip ZWAANTINA, kapt. G.O. Bakker.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip (opm: tjalk) ANNA MARIA, kapt. G.R. Kramer.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn.
Dantzig. Het Nederlands kofschip AGINA UDINA (opm: AGINA UINDINA), kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JANKE HOITES, kapt. G.H. Carst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlandse kofschip ANTINA, kapt. R.J. de Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip SIKKELINA HOITES, kapt. G.T. de Jong. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip HARMINA, kapt. S.S. Brouwer. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip JANTINA, kapt. H.H. de Boer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip TIETJE, kapt. G.L. Visser.
Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW JOHANNA, kapt. G.H. Drewes. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het schoenerschip GLORY, kapt. H.D. Meijer, van Blankeneze. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en Blikman en Co. Sluit 4 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. K.H. Visser. Adres bij Blikman en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer. Sluit 9 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ELSINA, kapt. H.A. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CORNELIA, kapt. G.L. Swart.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koppenhagen. Het Nederlands schip JOHANNA MULDER, kapt. T.D. Faber.
Adres bij Da Costa en Bueno.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. K. Hoek.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip ALEXANDER, kapt. J.S. Bakker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISE, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver & Co.
Rostock. Het Nederlands smakschip LAMMECHIENA, kapt. Jan R. Prins.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.J. Puister.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.

Afbeelding
Datum 28 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Schepen in lading:
Bremen. Het Nederlands schip DE VROUW HILLEGINA, kapt. A.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip HERMANNA, kapt. J.H. Pluktje. Adres Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip ZWAANTINA, kapt. G.O. Bakker. Adres bij Blikman en Co.
Bremen. Het Nederlands schip (opm: tjalk) ANNA MARIA, kapt. G.R. Kramer.
Adres bij de Wed. Jan van Wesel en Zn.
Dantzig. Het Nederlands kofschip AGINA UINDINA, kapt. G.S. Brouwer.
Adres bij Kranenborg en Zonen.
Dantzig. Het Nederlands kofschip JANKE HOOITES, kapt. G.H. Carst.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Dantzig. Het Nederlandse kofschip ANTINA, kapt. R.J. de Schuring.
Adres bij Jan Corver en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip NEERLANDS WELDAAD, kapt. P.D. van Wyk. Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip HARMINA, kapt. S.S. Brouwer.
Adres bij J.C. van Oven.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip DE VROUW ALBERDINA, kapt. R.W. de Jonge. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands schip JANTINA, kapt. H.H. de Boer.
Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip TIETJE, kapt. G.L. Visser.
Adres bij J.C. van Oven en Zonen.
Hamburg en Altona. Het schoenerschip GLORY, kapt. H.D. Meijer, van Blankeneze. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en Blikman en Co. Sluit 4 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands stoomschip BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. K.H. Visser. Adres bij Blikman en Co. en de Wed. Jan Salm en Meyer. Sluit 9 maart.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur. Adres bij J.C. van Oven en Zn.
Hamburg en Altona. Het Nederlands smakschip DE VROUW ANTJE, kapt. K.D. Ekamp. Adres bij Blikman en Co.
Hamburg en Altona. Het Nederlands kofschip DE JONGE HENDRIK, kapt. T.D. Hitman. Adres bij Wed. Jan Salm en Meyer.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip ELSINA, kapt. H.A. Brouwer. Adres bij Kranenborg en Zonen.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip CORNELIA, kapt. G.L. Swart.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Koningsbergen. Het Nederlands kofschip GEERTRUIDA, kapt. J.D. Mellema.
Adres bij Blikman en Co.
Koppenhagen. Het Nederlands schip JOHANNA MULDER, kapt. T.D. Faber.
Adres bij Da Costa en Bueno.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JOHANNA MARGARETHA, kapt. J.H. de Boer. Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlandse kofschip ANNA MARIA, kapt. K. Hoek.
Adres bij Jan Daniels en Zonen en Arbman.
St. Petersburg. De Nederlandse kof ALIDA, kapt. J.H. Mulder. Adres bij Coopman en De Witt en Lenaertz, De Vries en Co. en Floris der Kinderen en Zoon.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip ALEXANDER, kapt. J.S. Bakker.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
St. Petersburg. Het Nederlands kofschip JULIANA LOUISE, kapt. K.L. Spijkman.
Adres bij Nobel en Holtzapffel en Jan Corver en Co.
Rendsburg, Kiel en Flensburg. Het Nederlands kofschip DIANA, kapt. R.H. Duit.
Adres bij J.C. van Oven.
Riga. Het Nederlands kofschip ANNA, kapt. H.J. Korter. Adres bij Jan Corver & Co.
Rostock. Het Nederlands smakschip LAMMECHIENA, kapt. Jan R. Prins.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Rostock. Het Nederlands smakschip HENDRIKA, kapt. W.J. Drewes.
Adres bij Blikman & Co.
Stettin. Het Nederlands kofschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. H.J. Puister.
Adres bij de Wed. Jan Salm en Meyer en H.A. Hespe.
Stettin. Het Nederlands kofschip ANNA ALIDA, kapt. G.J. Kortryk.
Stettin. Het Nederlands schip (opm: hektjalk) DE VROUW ENGELINA, kapt. A.J. Vlaskamp.
Adres bij Blikman en Co. Vertrekt vóór of op 2 maart.
Stettin. Het Nederlands kofschip ALIDA, kapt. K.H. Scholtens.
Adres bij Blikman en Co. Vertrekt vóór of op 2 maart.
Stettin. Het Nederlands smakschip MEDEMBLIK, kapt. P.J. Carst.
Adres bij Floris der Kinderen en Zoon.
Stettin. Het Nederlands kofschip AUWINA, kapt. H.A. Wolkammer.
Adres bij Blikman en Co.

Afbeelding
Datum 06 mei 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: GESINA, kapt. De Boer, van Londen met suiker, koper en koopmanschappen; BOUWINA, kapt. Bieze, van Cardiff met ijzer; REINTJE, kapt. Teensma, van Koningsbergen met tarwe, erwten en haver; AMALIA, kapt. Heddes, van Koningsbergen met rogge; DE VROUW JOHANNA, kapt. De Vries, van Koningsbergen met tarwe en garst; MARIA, kapt. Wumkes, van Koningsbergen met rogge; MAGDALENA, kapt. Egberts, van Pillau met garst en erwten; SIKKOLINA HOOITES, kapt. De Jong, van Dantzig met garst; ONS GENOEGEN, kapt. Douwes, van Dantzig met tarwe; ETTINA, kapt. Mulder, van Dantzig met rogge en tarwe; FRIESLAND, kapt. De Vries, van Dantzig met tarwe en garst; DE GOEDE TROUW, kapt. Hoek, van Dantzig met rogge en tarwe; WILLEM DE EERSTE, kapt. Savert, van Hamburg met cacao, manufacturen, garen, glas, linnen, fruit en blauwsel; TWEE GEBROEDERS, kapt. Cassens, van Bremen met stenen en tabak; DE EENDRAGT, kapt. Rozeboom, van Norden met tarwe en rogge; JONGE BAREND, kapt. Stuurman, van Leer met boekweit.

Afbeelding
Datum 13 mei 1843
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 mei. Als een proef van snelle stoomvaart, wordt uit Amsterdam in dato de 11e dezer gemeld, dat het stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, de 10e van Hamburg vertrokken, nog diezelfde dag in het Vlie binnengekomen is en de volgende ochtend ten elf ure het anker uitwierp voor eerstgenoemde stad.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 12 oktober. Kapt. Savert, met de stoomboot WILLEM DE EERSTE van Hamburg alhier voor de stad aangekomen, rapporteert dat in de avond van de 9e dezer op de Elve bij het kleine Vogelzand, is gestrand het barkschip HERMIDE, kapt. Leveres, van Havre naar Hamburg, doch de equipage gered.
Nog rapporteert kapt. Savert, dat hij gisteren avond bij het binnenkomen in het Vlie bevonden heeft, dat in het N.O. Gat de rode en witte tonnen geheel weg en de zwarte ton verdreven was; een brik, vermoedelijk beladen met hout, zat tussen Kavan en Panneplaat aan de grond en had het roer verloren.

Afbeelding
Datum 26 juni 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 25 juni. Men verneemt, dat Prinses Marianne der Nederlanden op maandag de 2e juli a.s. zich alhier aan boord van het stoomschip WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij zal begeven om de reis naar het Heilige Land te aanvaarden. H.K.H. zal op de heenreis Bordeaux, Lissabon, Gibraltar, Sicilië en Malta aandoen. De gehele reis zal niet langer dan vijf maanden duren.

Afbeelding
Datum 30 oktober 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 oktober. Het huurcontract van het stoomschip WILLEM DE EERSTE, met H.K.H. prinses Marianne aan boord, loopt de 1e december ten einde. Naar men zegt, is de huurprijs bepaald op NLG 50.000, terwijl elke maand langer dezelfde som moet zijn bedongen.
(opm: relevante alinea over bericht reis Prinses Marianne, medio oktober ziek te Zuid-Italië, waardoor de reis vertraging opliep, zie o.m. bericht in NRC 260649)

Afbeelding
Datum 12 december 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 december. H.K.H. Prinses Marianne heeft te Valletta op Malta de stoomboot WILLEM DE EERSTE verlaten. Daarop heeft de 18e november het stoomschip, zonder H.K.H. de terugreis aangenomen en is de 27e daaropvolgende Gibraltar gepasseerd, zodat men de aankomst elk ogenblik te verwachten heeft.

Afbeelding
Datum 22 mei 1850
Krant AH - Algemeen Handelsblad

De stoomboot WILLEM DE EERSTE, kapt. J.H. Savert, van Hamburg gisteren in het Vlie binnengekomen, heeft de overtocht in 22 uren afgelegd. (opm. dit zal een opmerkelijk snelle reis zijn, aangezien het feit als nieuws wordt vermeld)

Afbeelding
Datum 06 augustus 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij.
- Vaart tussen Amsterdam en Hamburg. De stoomschepen WILLEM DE EERSTE en de STOOMVAART vertrekken, zo van Amsterdam als van Hamburg, geregeld iedere vijf dagen, de 4e, 9e, 14e, 18e, 24e en 29e van iedere maand. De directie maakt mede de handel bekend, dat haar op Hamburg varende stoomschepen tevens goederen voor Harburg bestemd, aannemen.
- Vaart tussen Amsterdam en Harburg. Het schroefstoomschip de AMSTEL vertrekt geregeld iedere 10 dagen, van Amsterdam de 2e, 12e en 22e en van Harburg de 7e, 17e en 27e van iedere maand.
Verdere informatiën zijn te bekomen bij de directeur Paul van Vlissingen, Buitenkant, bij de Kalmarkt U. no. 66, en bij de cargadoors Blikman & Co, Buitenkant, bij de Bantammerstraat, en de Wed. Jan Salm & Meijer, Singel, bij de Stroomarkt.

Afbeelding
Datum 10 mei 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 9 mei. Het stoomschip WILLEM DE EERSTE, dat de 7e dezer uit zee was teruggekomen, is heden van hier naar Stettin (opm: Szczecin) vertrokken. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 17 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlie, 15 oktober. Het stoomschip JONGE PAUL is heden van hier naar Stettin (opm: Szczecin) vertrokken. (opm: eerst getraceerde reis van dit stoomschip van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij)

Afbeelding
Datum 17 oktober 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten:
Te Dordrecht arriveerde het schip VERWISSELING, kapt. De Boer, van Stockholm, met 923 staven ijzer. Adres: Wm. Kolkman.
Te Amsterdam arriveerden het schip AMSTEL, kapt. Ingerman, van Glückstadt, met 1145 zakken raapzaad, adres C.& J. van Rossum & Co, en het stoomschip JONGE PAUL, van Stettin (opm: Szczecin), met 340 sch. (opm: schepel, inhoudsmaat = ¼ Amsterdamse mud) lijnzaad, 2208 sch. tarwe, 8714 sch. raapzaad en 41 balen hennep, adres: diversen.

Afbeelding
Datum 25 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 december. Het stoomschip JONGE PAUL, kapt. H.B. de Jong, van Amsterdam naar Stockholm, is de 22e december, in het Groot Noord-Hollandsch Kanaal aan de grond zittende, door een kof aangevaren en is de volgende dag met schade aan het achterschip in het Nieuwediep aangekomen, alwaar men bezig was met repareren.

Afbeelding
Datum 09 januari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 januari. Volgens telegrafisch bericht is het stoomschip de JONGE PAUL, kapt. H.B. de Jongh, 7 januari te Dalarö (opm: 59º8’ N.B. 18º24.5’ O.L.) aangekomen. Aan boord was alles wel. Door ijs was men verhinderd naar Stockholm op te varen.

Afbeelding
Datum 12 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 maart. Het stoomschip JONGE PAUL, kapt. de Jong, van Stockholm naar Amsterdam gedestineerd, is de 9e dezer wegens stormweer te Mandahl binnengelopen. Alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 11 november 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cuxhaven, 9 november. De Nederlandse stoomboot JONGE PAUL, van Stettin (opm: Szczeccin) naar Amsterdam bestemd, is alhier met schade aan de machine binnengelopen.

Afbeelding
Datum 11 december 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Elseneur, 8 december. De stoomboot JONGE PAUL, kapt. H.B. de Jong, van Amsterdam naar Kopenhagen, is heden morgen ten gevolge van mistig weer, alhier in de nabijheid aan de grond geraakt, doch spoedig vlot gekomen en ten noorden van onze rede geankerd, waar het vaartuig heden middag nog lag, daar het wegens de mist de reis niet kan vervolgen.

Afbeelding
Datum 11 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Swinemünde (opm: Swinousjcie), 7 januari. Het schroefstoomschip JONGE PAUL, kapt. H.B. de Jonge, is, nevens drie andere schroefboten, opgevaren om het ijs in de Haff, dat 7 duim dikte heeft, door te breken, doch is bij de Lebbiner Bergen moeten blijven liggen. De drie andere stoomboten zijn wegens de sterkte van het ijs onverrichter zake teruggekeerd.

Afbeelding
Datum 12 januari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Swinemünde (opm: Swinousjcie), 8 januari. Alhier overwinteren de Nederlandse schepen BROEDERTROUW, kapt. De Bey, EENDRACHT, kapt. De Boer en JONGE PAUL (st.), alle drie naar Stettin (opm: Szczecin) bestemd.

Afbeelding
Datum 19 april 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 16 april. Het Nederlandse stoomschip JONGE PAUL, kapt. H.B. de Jong, van Dantzig (opm: Gdansk) naar Amsterdam, is hier heden aangekomen, om kolen in te nemen en een kleinigheid aan de machine te herstellen. Morgen zal men de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 14 mei 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 mei. Het stoomschip JONGE PAUL, van hier naar Stettin (opm: Szczecin), is, volgens telegrafisch bericht, bij Kopenhagen aan de grond vastgeraakt en had gisteren nog niet in vlot water kunnen komen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 15 mei. Het stoomschip JONGE PAUL, van hier naar Stettin (opm: Szczecin), bij Kopenhagen aan de grond vastgeraakt – zie NRC van 14 mei – is met adsistentie weer in vlot water gebracht. Het heeft geen schade bekomen en de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Stettin, 23 oktober. De stoomboot JONGE PAUL, van hier naar Amsterdam bestemd, is alhier in de nabijheid gestrand. Er is assistentie bij en men hoopt het schip, dat weinig geleden heeft, heden vlot te brengen.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Stettin (opm: Szczecin) , 23 oktober. Het stoomschip JONGE PAUL, van hier naar Amsterdam, bij Stepenitz aan de grond vastgeraakt – zie NRC van gisteren – is weer in vlot water gekomen. (red: sedert de 25e oktober Kopenhagen gepasseerd).

Afbeelding
Datum 19 november 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 16 november. De Nederlandse stoomboot JONGE PAUL, kapt. Mevius, is heden wegens een kleine schade aan de machine geretourneerd, doch zal morgen waarschijnlijk de reis kunnen voortzetten.

Afbeelding
Datum 29 maart 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Kopenhagen, 26 maart. De Nederlandse stoomboot JONGE PAUL, kapt. Mevius, van Amsterdam naar Stettin, heeft hedenmiddag, na enige schade aan de machine hersteld te hebben, de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 06 oktober 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot- Maatschappij.
Amsterdam – Hamburg. De STOOMVAART en AMSTERDAM vertrekken: van Amsterdam en Hamburg de 4e, 9e, 14e, 19e, 24e en 29e van iedere maand, des nachts ten 12 ure. Adres bij de cargadoors Blikman & Co en de Wed. Jan Salm & Meijer te Amsterdam.
Amsterdam – Harburg. De AMSTEL wekelijks. Adres als boven.
Amsterdam – Stettin via Kopenhagen. WILLEM I, JONGE PAUL, GOUVERNEUR VAN EWIJCK, vertrekken om de tien dagen van iedere maand. Adres bij de cargadoors Blikman & Co.
Rotterdam – Duinkerken. PRINS VAN ORANJE, vertrekt des woensdags van hier en des zaterdags van Duinkerken. Adres bij de cargadoors Joh. Ooms Ezn. & Co. alhier.
Alle genoemde stoomschepen zijn voor het vervoer van passagiers ingericht en het passagegeld volgens tarief vastgesteld. Vracht-tarieven en alle verlangde nadere informaties zijn te bekomen bij de directeur Paul van Vlissingen, Buitenkant U 66 te Amsterdam, zomede bij de genoemde cargadoors.

Afbeelding
Datum 27 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Swinemunde (opm: Swinousjcie), 24 november. De stoomboot JONGE PAUL, van Amsterdam, vertrok hedenmorgen van hier naar Stettin (opm: Szczecin), doch moest wegens het ijs terugkeren.

Afbeelding
Datum 03 februari 1863
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Stettin, 20 januari. De aanhoudende Westelijke storm heeft eindelijk het in het haf aanwezige ijs, dat zolang de vaart naar Swinemünde gestremd heeft, op Wollinerschaar gedreven en de communnicatie tussen hier, Swinemunde en Wolgast hersteld. Hedenmiddag zijn twee schroefstoomschepen, reeds lang te Swinemünde liggende zonder verhindering aan de stad gekomen. Het schroefstoomschip JONGE PAUL zal morgen van hier naar Amsterdam vertrekken.

Afbeelding
Datum 31 maart 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 30 maart. Het stoomschip JONGE PAUL, kapt. Mevius, van hier naar Koningsbergen, is volgens telegram van Kopenhagen, de 24e dezer wegens dikte van mist op het Bornholmer rif aan de grond vastgeraakt, doch met assistentie weder af en lek te Rönne binnengebracht. De lading wordt gelost.

Afbeelding
Datum 15 april 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Kopenhagen, 10 april. De Nederlandse stoomboot JONGE PAUL, kapt. Mevius, die, als vroeger gemeld, met schade te Rönne werd binnengebracht, kon aldaar niet repareren en is dientengevolge hier gekomen om dit te bewerkstelligen. Van de lading, die te Rönne gelost is, zijn 39 manden suiker door zeewater beschadigd en de 4e aldaar in publieke veiling verkocht. De JONGE PAUL is lek.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 oktober. Het stoomschip JONGE PAUL, kapt. Nannings, van hier naar Koningsbergen, is volgens telegram van Kopenhagen, gisteren aldaar binnengelopen na veel stormweer doorgestaan en negen dagen te Flekkefiord gelegen te hebben. Het schip zou heden de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 14 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 13 november. Het stoomschip JONGE PAUL, kapt. Nannings, van Koningsbergen herwaarts, is volgens brief van de kapitein, de 10e dezer, in goede staat op de rede van Dantzig binnengelopen, na zware stormen doorgestaan te hebben.

Afbeelding
Datum 24 november 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 22 november. Het stoomschip JONGE PAUL, kapt. Nannings, van Koningsbergen herwaarts, is gisteren wegens stormweer te Mandal binnengelopen om steenkolen in te nemen.

Afbeelding
Datum 08 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 7 december. Volgens telegram van Norden, dd. 5 dezer, was bij Norderney gezonken een vermoedelijk Nederlands stoomschip van circa 500 lasten, zijnde zonder volk. (opm: de JONGE PAUL, zie NRC 091263)

Afbeelding
Datum 09 december 1863
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 8 december. Het Nederlandse stoomschip JONGE PAUL, kapt. Nannings, van Koningsbergen herwaarts, is volgens telegram van Norden, dd. 7 dezer, bij Norderney gezonken, doch het volk gered. (opm: vergelijk NRC 081263)

Afbeelding