Inloggen
ONDERNEMING - ID 8290


Kroniekberichten

Datum 29 juli 1825
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 24 juli. Volgens nadere inlichtingen vernemen wij, dat de stoomboot tot de vaart van hier op Hamburg en vice versa bestemd en aan de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij toebehorende (opm: ONDERNEMING, ex MONARCH, bouwjaar 1822), niet op de werf van de Heer Cornelis van Swieten, noch op een andere Amsterdamsche werf gebouwd, maar van Engels maaksel is. Het speeltochtje op het IJ heeft plaats gehad ter gelegenheid van het plechtig ophijsen der Nederlandse vlag op dezelve.

AC 300725
Texel, 28 juli. De wind NNO. Binnengekomen: IDA ALEYDA, kapt. O.J. Woldringh, van Almira; FRIENDS, kapt. J. Power en CORNELIA, kapt. J.J. de Jong, beide van Londen; ZELDEN RUST, kapt. G. Jonkhoff, van Drammen. Gisteren na posttijd: UNION, kapt. A. Gallewaij, van Londen; ZEELUST. Kapt. P.H. Pot, van Mandahl.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1825
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Groningen, 4 augustus. Op den 26 dezer is de Nederlandsche stoompaketboot de ONDERNEMING van Amsterdam te Hamburg aangekomen. Nadat deze op de 24ste juli van aldaar vertrokken was, stak zij de volgende dag, te 10 uren in zee en kwam reeds de 26ste, des morgens te 5 uren voor de mond van de Elbe aan. Gezegde stoomboot heeft een tocht over de Elve gedaan, waartoe de stedelijke overheden uitgenodigd zijn geworden en welke een algemeen genoegen aldaar heeft gegeven. De eerste augustus is de boot te Amsterdam terug gekomen.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 31 juli. Kapt. H. Breckwoldt Kols, voerende de ever DE HOOP, van Hamburg, de avond van den 28 juli te Amsterdam gekomen, is den 26 juli, des ochtends ten 7 ure, bij Cuxhaven gepasseerd de Nederlandse stoomboot de ONDERNEMING, kapt. W. Hayward, van Amsterdam naar Hamburg; deze stoomboot, welke den 24 juli, des ochtends ten half 7 ure, van Amsterdam is vertrokken, is, volgens nader ingekomen bericht, na op derzelver reis bijna niet dan tegenwind gehad te hebben en enige malen te hebben moeten ankeren, den 26 dito, des avonds ten half vijf ure, te Hamburg aangekomen.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlie, 31 juli. Binnengekomen: De Amsterdamse stoomboot de ONDERNEMING, kapt. Hayward, van Hamburg, is de eerste augustus, 's middags ten half twee ure voor Amsterdam gekomen.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 2 augustus. De Nederlandse stoomboot deONDERNEMING, kapt. W. Hayward, is den 30 juli van Hamburg vertrokken en den 1 augustus, des middags ten half twee ure voor Amsterdam teruggekomen.

Afbeelding
Datum 12 augustus 1825
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 1 augustus. Den 28 juli heeft de Nederlandse stoompaketboot de ONDERNEMING een pleziertocht op de Elbe gemaakt. De vaart naar Blankenese en terug, heeft dezelve in de korte tijd van 45 minuten afgelegd. De directeur van de Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij, de heer Van Vlissingen, vele leden van de senaat en enige aanzienlijke kooplieden, hebben dit tochtje meegemaakt.
Den 30 juli is de ONDERNEMING van hier weder naar Amsterdam vertrokken.

Afbeelding
Datum 15 augustus 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlie, 10 augustus. Uitgezeild: Het Amsterdamse stoomschip de ONDERNEMING, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 augustus. Men verneemt, dat van de Amsterdamse stoomboot de ONDERNEMING, op de reis van Amsterdam naar Hamburg, voorbij Stade, de ketel gebarsten is, echter met zo weinig gedruis, dat zulks door de passagiers alleen aan de verminderde snelheid van vaart bemerkt werd. De ketel werd dadelijk hersteld en de boot zou den 27 dezer de reis naar Amsterdam aannemen.

Afbeelding
Datum 06 september 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 4 september. Het vertrek van Hamburg naar Amsterdam, van de Amsterdamse stoomboot de ONDERNEMING, hetwelk tegen 27 augustus aangekondigd was, heeft als toen, uithoofde van opgekomen reparatiën, niet plaats gehad en is, volgens openlijke bekendmaking, onbepaald uitgesteld.

Afbeelding
Datum 30 december 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Mededeling. Het Nederlandse pinkschip CONCORDIA, gevoerd bij de kapitein Wolterus Groen, gedestineerd naar Suriname, is op den 20 dezer door de Nederlandse stoomboot DE ONDERNEMING, kapt. B.M. Corbiere, in de tijd van 663 minuten, zijnde 11 uren en 3 minuten door het Noord-Hollandsche Kanaal van de Willemsluis (opm: te Amsterdam) naar de Koopvaarderssluis in het Nieuwe Diep gesleept.
De stoomboot heeft zonder vaartuig op het sleeptouw te hebben de terugreis van de Koopvaarderssluis tot de Willemsluis afgelegd in 6 uur en 54 minuten.
Amsterdam, 27 december 1825 De Commissaris van Politie en Waterschout,
P. van Aardenburg

Afbeelding
Datum 04 januari 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant

Advertentie. - Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij.
De stoomboot DE ONDERNEMING, gevoerd door de kapt. Corbiere, gedurende de winter niet naar Hamburg varende, wordt de heren kooplieden aangeboden, tot het slepen van schepen of overbrengen van expressen naar Engeland. Nadere informaties zijn te bekomen ten kantore van de gemelde Maatschappij, Kalkmarkt, No. 54, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 februari 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij.
Regeling van de vaart van de stoomboot DE ONDERNEMING, kapt. E.M. Corbière, bestemd naar Hamburg en terug, gedurende de maand maart 1826:
Den 1, 11, 21 en 31sten van Amsterdam naar Hamburg, des morgens ten vier ure van de Kalkmarkt – Boom.
Den 6, 16 en 26sten van Hamburg naar Amsterdam, des morgens ten zes ure van de Jonashaven.
Nadere informaties, nopens de vrachten van de passagiers, gelden, goederen als anderszins, zijn te bekomen ten kantore van de gemelde maatschappij, op de Kalkmarkt No. 54, te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 08 juni 1826
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij. De stoomboot, DE ONDERNEMING, kapt. B.M. Corbière, welke gewoonlijk de reis binnen de 48 uren aflegt,vertrekt, gedurende de maanden juni, juli en augustus 1826:
Van Amsterdam, den 10, 20 en 30 van elke maand, des avonds ten 11 ure.
En van Hamburg, den 5, 15 en 25 van elke maand, des morgens ten 6 ure.
Nadere informaties, nopens de vrachten, zo voor passagiers als goederen, goud, zilver en effecten, zijn te bekomen ten kantore van de Directie Amsterdam, Kalkmarkt, No. 54.

Afbeelding
Datum 21 april 1829
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 april. De drie stoomboten, welke den 13 l.l. in veiling waren gebracht, zijn elk afzonderlijk opgehouden, de MERCURIUS voor NLG 40.000; de ONDERNEMING voor NLG 35.000; de IJSSEL, voor NLG 36.400; tezamen uitmakende een bedrag van NLG 111.400; voorts tezamen in slag gelegd, zijn dezelve met ene verhoging van NLG 100 gezamenlijk opgehouden geworden voor NLG 111.500. (opm: zie RC 020429. De MERCURIUS en de IJSSEL waren stoomboten voor de binnenlandse vaart, de ONDERNEMING een zeeschip. Deze drie schepen behoorden aan de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij en de veiling had waarschijnlijk uitsluitend plaats om de waarde van de schepen te bepalen).

Afbeelding
Datum 30 oktober 1832
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 27 oktober. Binnengekomen: GRAAF CONERIN, kapt. A.J. Alberts, van Riga, na visitatie van de quarantaine ontslagen. (opm: naam mogelijk GRAAF CANCRIN)
28 oktober. NYE, kapt. James Nye, van New Bedford, ligt in quarantaine; REMINA, kapt. J.G. Boon, van Riga, na visitatie van de quarantaine ontslagen.

Afbeelding
Datum 01 juli 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Uitgezeild.
Texel, 28 juni. ULLA, kapt. J.E. Petersen, naar Lissabon; CATHARINA ELSINA, kapt. A.H. Schuring, ANTONIA, kapt. E. Speelman en REMINA, kapt. J.G. Boon, alle drie naar Liverpool; VROUW HENDRIKA, kapt. S. Gilseman, van Emden naar Antwerpen; EMANUEL, kapt. H. Bloem, naar Drammen; NEPTUNUS, kapt. J.J. Ebeling, op avontuur; GRAAF CANCRIN (stoomboot), kapt. A.J. Alberts, naar Rotterdam.
Vlie, 26 juni. JONGE CORNELIA, kapt. H.T. van Slooten, MARGARETHA HENDRIKA, kapt. S.A. van deR WerfF, CONCORDIA, kapt. O.P. Smit en CATHARINA, kapt. J.H. Middel, allen naar Liverpool; VROUW IKINA, kapt. G.J. Postema, naar Sunderland; JONGE FREERK, kapt. H.J. Kopstok, op avontuur.

Afbeelding
Datum 02 juli 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 1 juli. De 28e passato, des namiddags, arriveerden re Helvoetsluis FREUNDSCHAFT, kapt. B.J. de Boer, van St. Ubes, HERCULES, kapt. F. Kamps, van Antwerpen. De 29e, des namiddags, FRANCISCA ALIDA, kapt. H.F. Deddes, van Liverpool en DE HOOP, kapt. H. van den Bos, van St. Ubes. De 30e, des morgens, arriveerde PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. J.F. Scharper, van Padang.
De 28e passato, de avonds, arriveerde in de Maas GRAAF CANKRIEN, kapt. H. Blad, van Amsterdam. De 29e, des morgens, arriveerde ELEONORA, kapt. J.D. Hakker, van Bremen. De 30e, des morgens, zeilden DE VROUW ANNA MARIA CATHARINA, kapt. W.D. Kleininga en ZORG EN VLIJT, kapt. J.H. Uil, naar Liverpool; GRAAF GANKRIEN (opm: GRAAF CANCRIN), kapt. H. Blad, naar Duinkerken.
De 28e passato, na posttijd, zeilden van Maassluis CHRISTINA GEERTRUIDA, kapt. H.A. Klein, naar Duinkerken; METTA CLAUDINE, kapt. A. Bertelse, naar Sunderland.
De 30e passato, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis MARIA, kapt. P.E. Boer, van Liverpool. 
De 1e dezer, des morgens, arriveerde in de Maas COURIER, kapt. P. de Best, van Nantes.

Afbeelding
Datum 02 juli 1833
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

‘s Gravenhage 26 juni. Zo men verneemt, is het stoomschip GRAAF CANCRIN, (voormaals de ONDERNEMING geheten) en bestemd om tussen Rotterdam en Duinkerken te varen, op woensdag 26 juni van Amsterdam vertrokken en reeds des nachts om 2 uren voor het eiland Urk aangekomen. Drie der heren reders zijn aan boord medegegaan. Het vertrek van het schip zal zondag aanstaande voor het eerst plaatsvinden. (opm: het betreft hier waarschijnlijk een proeftocht; de ONDERNEMING was het eerste Nederlandse zeestoomschip, in 1825 van Engelse eigenaren gekocht)

Afbeelding
Datum 06 juli 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 5 juli. De 3e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis Zr.Ms. stoomboot SURINAME, kapt. kapt.-luit. Van Frank; KONINGIN VAN ZWEDEN, kapt. J. Grap, van Wolgast; DE DRIE ZUSTERS, kapt. D.T. de Jong, van Marennes; de 4e, des morgens, MERCUUR, kapt. J. Stroobuur, van Liverpool; DE GOEDER TROUW, kapt. K.J. Masker, van Reval en zeilden DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, naar St. Ubes en MERCUUR, kapt. W. Arkema, naar Liverpool.
De 4e dezer, des morgens, zeilden MERCURIUS, kapt. J.C.F. Warncke, naar Wismar en WIGERDINA, kapt. W.J. Stuit, naar Sunderland.
De 4e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis FREDERIKA, kapt. J.C. Wustenberg, naar Elseneur.
De 4e dezer, des namiddags, arriveerden DE HOOP, kapt. J.H. Mugge, van Liverpool; HELENA GEERTRUIDA, kapt. C. Roskamp, van Papenburg.
De 5e, des morgens, zeilden KORTENAER, kapt. H. Glazener, naar Batavia; DE JONGE HENDRIKA, kapt. F. Rietmeyer, naar Konstantinopel; KLASINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, naar Lissabon; JOHANNA MARIA, kapt. T.W. Stuit, naar Liverpool en DE ZWAAN, kapt. C. van Driesten, naar Neva.
De 4e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas JACOBA, kapt. C. Verkade, van Rouaan; de 5e, des morgens, DE JONGE HELENA, kapt. J.D. Tobbens, van Papenburg en zeilden MARIA ADRIANA, kapt. J. Parlevliet en DE VRIENDSCHAP, kapt. R.P. Duit, naar ….; HARMONIE, kapt. J. Rooderkerk en JOHANNA GEZINA (opm: JOHANNA GEZIENA, ook JOHANNA GESINA), kapt. P.G. Schuur, naar Liverpool.
De 5e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis DE VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, naar Londen; LUDWIG, kapt. J. Haesloop, naar Bergen; NEESKE MARIA, kapt, J.H. de Boer, naar Embden.
Kapt. J. Stroobuur, te Helvoetsluis binnen, rapporteert, dat hij de 1e dezer in het gezicht van Goudstaart heeft gezien het schip JOHANNA CORNELIA, kapt. Jansen, van Rotterdam, naar Batavia.
Kapt. H. de Jong, voerende het schip OLIVIER VAN NOORT, de 5e februari van Amsterdam te Batavia aangekomen, meldt van de 11e dito, dat hij in het Kanaal en later op de reis veel stilte heeft gehad; aan boord was alles wel en het schip in de beste staat.
Het schip de PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, zou de 25e februari van Batavia naar Amsterdam vertrekken.
De 1e dezer is te Vlissingen, uit hoofde van de slechte gelegenheid, binnengevallen, doch de volgende dag weer naar zee gestoomd de GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Rotterdam naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 09 juli 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 8 juli. De 6e dezer, des morgens, zeilden van Helvoetsluis JOHANNA LOUISA, kapt. J.F. Giercke, naar de Oost Zee; JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, naar Duinkerken; des namiddags zeilden BATAVIA, kapt. H. Bruhn en LOUISA, kapt. J. Keyzer, naar Batavia. De 7e, des morgens, Zr.Ms. transportschip DORDRECHT, kapt.-luitenant Jonkers; de ‘s GRAVENHAGE, kapt. D.J. Bulsing, naar Batavia.
De 5e dezer, des namiddags, zeilden uit de Maas DE VROUW NEELTJE, kapt. K. Parrel, naar Bergen; HALO, kapt. E. Utting, naar Hull en CHARLOTTE, kapt. J. Spiegelberg, naar de Oost Zee en arriveerde DE VROUW GEZINA, kapt. J.J. van der Woude, van Sunderland; de 6e, des morgens, GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken en zeilden DOROTHEA, kapt. E. Rasmussen, naar Flekkefiörde; ANNA ELIZABETH, kapt. E.G. Boekhout, naar Liverpool; DE HOOP, kapt. P.G. Lesstuyver, naar Liverpool; IRIS, kapt. J.J. Rockert, naar de Oost Zee en DE VROUW ANTJE, kapt. D. Oltmans (opm: buitenlander), naar Duinkerken; de laatste heeft met het naar zee zeilen een zware lekkage bekomen, waardoor men het in een zinkende staat bij Zeeberg (opm: mogelijk Zeebrugge) op strand heeft moeten zetten; de tuigage is des avonds door een vaartuig aldaar aangebracht. 
De 6e, des namiddags, arriveerden JOHANNA MARIA, kapt. J. G. Sieben, van Sonderberg; DE ONDERNEMING, kapt. L.J. Gort, van Wismar.
De 7e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis DE VROUW LUNIMINA, kapt. D.J. Dirksen, naar Embden.
De 7e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis SINORA MARTHA, kapt. J. Spanjersberg, van Lissabon; PROVIDENTIA, kapt. G.J.E. Witt, van Wismar; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. E.J. Drent, van Liverpool.
De 7e dezer, des namiddags, zeilde uit de Maas DE BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken en arriveerde DE VROUW ANNA, kapt. J.J. Bloom, van Flensburg; ENIGHEDEN, kapt. H. Hillebrands, van Assens en DE STAD RIGA, kapt. J.D. Zeilstra, van Riga.

Afbeelding
Datum 11 juli 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. Vertrek van Rotterdam gedurende de maand juli 1833:
DE BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. H.C. Kool,
Dinsdag de 16e, des morgens ten 7 ure.
Vrijdag de 26e, des morgens ten 4 ure.
DE GRAAF CANCRIN, kapt. Hugo Blad,
Zondag de 21e, des voormiddags ten 10 ure.
Woensdag de 31e, des morgens ten 8 ure.
Ter bespoediging der verzending van goederen naar en van Parijs en verdere steden in Frankrijk heeft het huis Rondt & Co. een wagendienst opgericht, die de reis doet in 30 uren, tegen een billijke vracht van 10 francs per 100 kilogrammen of 4 cubic voeten.
Adres bij Joh. Ooms Fz. en Co., agenten.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1833
Krant DC - Dordtsche Courant

Den 22 dezer is het stoomschip de BEURS VAN AMSTERDAM, gesleept wordende door het stoomschip de GRAAF CANCRIN, behouden te Texel aangekomen.

Afbeelding
Datum 21 juni 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 20 juni. Ter rede van Vere is, 19 juni, door onstuimig weer, uit zee gearriveerd de Nederlandse stoomboot DE GRAAF CANCRIN, kapt., Hugo Blad, komende van Rotterdam en gedestineerd naar Duinkerken, met stukgoederen en passagiers.

Afbeelding
Datum 08 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 4 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HARMONIE, kapt. H.K. Potjewijd, van St. Petersburg. Heden morgen zeilde naar zee: NIJVERHEID, kapt. T.J.J. Bouman, naar Batavia.
Den 5 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: MARGARETHA, kapt. H. Hagers, van Suriname; VROUW HELENA, kapt. F.J. de Winter, van Newcastle. Heden morgen zeilden naar zee: JOSEPH LOUIS, kapt. P. Klerks, en EENZAAMHEID, kapt. P. Kievit, beiden naar Antwerpen; ELISABETH, kapt. S.J. Brouwer, naar Noorwegen, en JACOBUS, kapt. J. Lourens, naar Batavia.
Den 6 dito. kapt. H. Hagers (opm: MARGARETHA) is gisteren nacht met het onder zeil gaan tegen het Goerese strand aan de grond vastgeraakt, men in bezig om de lading te lossen en heeft twee loodsboten en manschappen bij zich tot assistentie.
Kapt. J. Lourens, die gisteren gemeld naar zee zeilde, is niet in zee gekomen, maar ligt buiten de Goerese haven ten anker. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: AURORA, kapt. H. Nieman, van Riga.
Brielle, 5 juli. Heden zeilden naar zee: ANNA MARGARETHA, kapt. H.E. Leefoge, naar Noorwegen; GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken; FREDRICA, kapt. H. Numan, naar de Oostzee; AURORA, kapt. H.G. Walle, en ANNA, kapt. H.W. Graanhoff, beiden naar Bergen.
Den 6 dito. De op gisteren naar zee gezeilde schepen zijn wel in zee gekomen, en zeilden nog naar zee: VROUW JELTINA, kapt. L.P. de Vreede, naar Hull; GEZINA, kapt. M. Koobs, naar de Eems; en arriveerden uit zee: VROUW MARIA, kapt. H. Schults, van Libau, en ONDERNEMING, kapt. H.G. Henrichs, van Emden; de laatste ligt als bijlegger op order.
Maassluis, 5 juli. Heden morgen zeilde naar zee: HOOP OP FORTUIN, kapt. A.K. Visker, naar Hamburg.
Den 6 dito. Kapt. Henrichs is heden van hier naar Rotterdam opgezeild.

Afbeelding
Datum 15 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 11 juli. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HELENA CHRISTINA, kapt. B.J. Martens, van Batavia; GUIANA, kapt. F. Popken, van Suriname; CATHARINA JULIA, kapt. D.H. Hazewinkel, van Sunderland. Heden morgen arriveerden uit zee: NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, van Oleron, en ACTIVE, kapt. J. Brijant, van Bristol.
(opm: dit was de laatste reis van de hoeker GUIANA, bouwjaar 1809; op 20 september 1834 werd de zeebrief geretourneerd met de mededeling ‘schip is gesloopt’)
Den 12 dito. Heden morgen zeilden naar zee: HENDRICA ELISABETH, kapt. D. Miercke, naar Smirna; KAREL HENRICH, kapt. J.C. Langhoff, naar de Oostzee; CATRINA, kapt. E.H. Briens, naar Emden; MERWESTROOM, kapt. J.J. Stroobuur, naar Bergen; JACOB CORNELIS, kapt. B.H. Schuring, naar Archangel; LYNX, kapt. C. v.d. Linden, naar Marseille.
Den 13 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: JACOBUS, kapt. J. Lourens, naar Batavia; FREDRICA, kapt. S.G. Fonck, naar de Oostzee. Heden morgen arriveerden uit zee: LIEFDE, kapt. K. Hagendoorn, van Nerva; VROUW MAARTJE, kapt. J. Spanjersberg, van Lissabon, en zeilde naar zee: BATAVIA, kapt. H. Bruhn, naar Batavia, dezelve is onder de Goerese haven ten anker gekomen.
Brielle, 11 juli. Heden morgen arriveerden uit zee: WELKOMST, kapt. J.R. Brons, van Bordeaux; GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken.
Den 12 dito. Heden zeilden naar zee: FELIX, kapt. J.J. Cramer, naar Bergen; JULIANA, kapt. J.F. Mulder, naar Stralsund, en ELISABETH EN CORNELIA), kapt. P. Jansen, naar Liverpool.
Maassluis, 12 juli. Heden zeilden in zee: CLARA, kapt. J.J. Ehmke, naar Elseneur: GOEDE VERWACHTING, kapt. F. Wijnstok, naar Stettin; TWEE GEBROEDERS, kapt. J.R. Bossinga, naar St. Petersburg.

Afbeelding
Datum 17 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 14 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: de JONGE JACOB, kapt. J. Klaazen, van Emden.
Den 15 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, van Sunderland. Heden morgen arriveerde uit zee: GOED BESLUIT, kapt. H.W. Drent, van Marseille; en zeilden naar zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken, en NEERLANDS WELVAART, kapt. H. Hansen (opm: galjoot NEERLANDS WELVAREN, kapt. O. Hanssens), naar Gibraltar.
Brielle, 14 juli. Heden morgen arriveerden uit zee: GEERDINA, kapt. E.A. Doewes, van Pasewalk; TWEE GEBROEDERS, kapt. J.H. Thijsens, van Hamburg; BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London; VROUW MARGARETHA, kapt. M.S. de Boer, van Rouaan; vrouw ANTJE, kapt. K.D. Ekamp, van Sunderland; INDUSTRIE, kapt, P. van Duivenbode, van Liverpool, en ANNA MARIA, kapt. H.M. Boije, van Nijborg; en zeilde naar zee: ELIZABETH, kapt. G. Pijbes, naar Newcastle.
Den 15 dito. Kapt. Pijbes is gisteren in zee gekomen. Gisteren avond en heden arriveerden uit zee: WILLEM, kapt. H.W. Kiers, van Cherbourg, en GEZINA, kapt. R.F. Taaij, van Laarvig (opm: Larvik); en zeilden naar zee: CARL EMIL, kapt. P. Beekman, naar Elseneur; ALIDA, kapt. L.R. Nieveen, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 24 juli 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 23 juli. De 21e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis HELPER, kapt. B.F. Maaske, van Papenburg en zeilden MARIA, kapt. J.M. Jansen, naar Brazilie en CATRIANA, kapt. M. Pot, naar Marseille.
De 22e des morgens, arriveerde DE DRIE GEBROEDERS, kapt. J.F. Klier, van Hamburg.

DC 240734
Hellevoetsluis, 21 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MARIA, kapt. J.A. Pronk, van Batavia. Heden morgen zeilde naar zee: de VLIJT, kapt. D.H. Hazewinkel, naar Liverpool.
Den 22 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: MARIA, kapt. J.M. Jansen, naar Brazilië, en CATRIENA, kapt. M. Pot, naar Marseille. Heden morgen arriveerde uit zee: DRIE GEBROEDERS, kapt. J.F. Klie, van Hamburg.
Brielle, 21 juli. Heden morgen zeilde naar zee: EMILY, kapt. J. Noakes, naar Rye.
Den 22 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken. Heden zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 21 juli. Gisteren namiddag zeilde naar zee: VROUW ALIDA, kapt. P.T. Swiers, naar Havre.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 1 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik van Cardiff, en MAGDALENA, kapt. H. Maas, van Nerva.
Den 2 dito. Heden morgen zeilden in zee: ’s GRAVENHAGE, kapt. D.J. Bulsing, en INDIAAN, kapt. H.B.C.H. Ruysch, beiden naar Batavia; FREDRIK, kapt. J. Banning, naar Libau, en JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, naar Liverpool; en arriveerde uit zee: CATHARINA, kapt. H.G. van Dam, van Liverpool.
Den 3 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: de VROUW MAARTJE, kapt. L. Spanjersberg, naar Lissabon.
Brielle, 1 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VROUW MINA, kapt. B.C. Barens, van Emden. Heden morgen arriveerde uit zee; GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: GOEDE WELVAART, kapt. J.C. Vos, van Riga; VROUW HILLEGINA, kapt. H.A. Tap, van Libau. Heden arriveerde uit zee: ANNEGINA, kapt. R.H. Dokman, van Greifswald; en zeilde in zee: NYMPHE, kapt. H. Priekel, naar Emden.
Den 3 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JUFFROUW JOHANNA, kapt. H.H. de Boer, van Demmin.
Maassluis, 1 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: TWEE GEBROEDERS, kapt. J.J. de Boer, van Ueckermünde.
Den 2 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: WILLEM, kapt. H.W. Kiers, naar Liverpool. Heden zeilde in zee: VROUW JOHANNA, kapt. J.L. de Vries, op avontuur.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 4 augustus. Heden morgen zeilde in zee: ANTONIUS, kapt. G. Roskamp, naar Emden.
Den 5 dito. Gisteren namiddag arriveerde zee: MERCURIUS, kapt. H.K. de Groot, van Weijborg opm: Viborg). Heden morgen arriveerde uit zee: GRONINGER WELVAART, kapt. E.G. Lugus (opm: E.K. Lugies), van Liverpool.
Brielle, 4 augustus. Heden morgen arriveerde uit zee: VROUW GEZINA, kapt. H.J. Brunuls, van Ueckermünde, en BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 5 dito. Heden zeilden naar zee: VROUW CATHARINA, kapt. F.W. Dirks, naar Emden; GEERDINA, kapt. E.A. Doewes, en BATAVIER, kapt. D. Dunlop, beiden naar London, en GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 14 augustus 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 11 augustus. Heden morgen zeilden naar zee: VROUW JOHANNA ELIZABETH, kapt. H.J. Bon, de MAAS, kapt. M. van Velthoven, en de VIER GEBROEDERS, kapt. B.C. Jaski, allen naar Batavia; LOUISA, kapt. P. Strand, naar Cette; FLORA, kapt. J.D. Meincke, naar de Oostzee.
Den 12 dito. Heden morgen zeilden naar zee: GOEDE VERWACHTING, kapt. J.J. Schuring, naar Leith, en JONGE JACOB, kapt. J. Claassen, naar Emden.
Brielle, 11 augustus. Heden arriveerden uit zee; BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken; en zeilden naar zee: GEZINA, kapt. R.F. Taai, naar London; ANNA MARGARETHA, kapt. H. Niemann, naar de Oostzee, en GEBRUDER, kapt. H.T. Klein, naar Bremen.
Maassluis, 11 augustus. Heden morgen zeilden naar zee: GEZINA, kapt. K.K. Wijkmeijer, naar Sunderland; HARMONIE, kapt. W.L. Veen, op avontuur; JONGE JOHANNIS, kapt. M. Nemzon, naar Greifswald.

Afbeelding
Datum 19 augustus 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 15 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: FREUNDSCHAFT, kapt. J.T. de Jong, van Emden; JONGE JACOB, kapt. S.C. Ruces, van Bergen; en zeilde in zee: LOUISE, kapt. J. Meijers, naar Baltimore. Heden morgen zeilden in zee: JOHANNA CORNELIA, kapt. L. Heykoop, naar Batavia, en VENILIA, kapt. J.J. Kortrijk, naar Liverpool. Door de loodsboot no. 4 is de vorige dag voor de wal gepraaid het smakschip de DRIE GEBROEDERS, kapt. Jonkers, van Lissabon naar Riga bestemd.
Den 16 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: KONING DER NEDERLANDEN, kapt. O. de Kieviet, naar Padang.
Den 17 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: de JONGE KAREL, kapt. J. Eilers, van Sunderland. Heden morgen zeilden naar zee: HELENA, kapt. D.J. Greeven, en CONCORDIA, kapt. P.H. Eddes, beiden naar Liverpool; nog zeilden naar zee: HARMONIE, kapt. P. Rijnbende, naar Batavia, en de EERSTELING, kapt. A.F. Horneman, naar de Zuidzee.
Brielle, 15 augustus. Heden morgen zeilden in zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken.
Den 16 dito. Heden zeilden naar zee: VROUW HILLEGINA, kapt. H.A. Tap, TWEE GEBROEDERS, kapt. J.J. de Boer, en VROUW MINA, kapt. B.C. Behrens, allen op avontuur.
Den 17 dito. Heden arriveerde uit zee: UNTERNEHMUNG, kapt. H.A. Jongbloed, van Petersburg.
Maassluis, 15 augustus. Heden morgen zeilde naar zee: VROUW MAGDALENA, kapt. M. van Putten, naar London.
Den 17 dito. Heden arriveerde uit zee: HARMONIE, kapt. H.H. Potjewijd, van la Rochelle.

Afbeelding
Datum 26 augustus 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 22 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: NEÉRLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, van Passaroeang; GEZINA, kapt. J.G. Postema, van Liverpool. Heden morgen arriveerde uit zee: GEZINA, kapt. K.K. Wijkmeijer, van Sunderland.
Den 23 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: SUMATRA, kapt. H. Poppen, van Banjoewangie; het VERTROUWEN, kapt. A.J. Bakker, van Cette.
Den 24 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELISABETH CORNELIA, kapt. P. Jansen, van Liverpool, en zeilde naar zee: ELISABETH, kapt. P. Pijbes, naar Bergen.
Brielle, 22 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ROTTERDAM PACKET, kapt. G. Britt, van Rije, en GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken. Heden morgen arriveerden uit zee: MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, van Bergen, en JUFVROUW BERENDINA SOPHIA, kapt. H.G. Mulder, van Sunderland.
Maassluis, 23 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HOOP OP ZEGEN, kapt. A. v.d. Gaauw, van de Noordzee.
Den 24 dito. Heden morgen zeilden naar zee: ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik, op avontuur; VROUW JANTJE, kapt. G.G. Smit, naar Rochefort.

Afbeelding
Datum 30 augustus 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 29 augustus. De 26e dezer is ter rede van Vlissingen geweest de stoomboot DE GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Rotterdam naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 04 september 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 4 september. Heden morgen zeilde naar zee: MERCURIUS, kapt. H.K. de Groot, naar Newcastle.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MARIA JOHANNA, kapt. D. van der Valk, van Lissabon; en zeilden naar zee: FORTUNA, kapt. H. van den Bos, naar Gibraltar, en IRIS, kapt. D.H. Niemann, naar de Oostzee. Heden morgen arriveerden uit zee: B. HAITZEMA VIËTOR, kapt. J.H. van Wijk, van Stockholm.
Brielle, 1 september. Heden morgen arriveerden uit zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken, en BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HARMANA FRAUKINA, kapt. B.H. Swart, van Bergen; en zeilden naar zee: MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, en JONGE KAREL, kapt. J. Eilers, beiden naar Bergen; VROUW PETRONELLA, kapt. P.E. de Jonge, op avontuur, en JONGE ALBERDINA, kapt. H.B. Mulder, naar Sunderland. Heden zeilden naar zee: FORTUNA, kapt. F. Tonnesen, naar Flekkefiord, en BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.

Afbeelding
Datum 11 september 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. Voor goederen en passagiers. Vertrek van Rotterdam gedurende de maand september 1834.
DE GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad,
De 15e, maandag, ten 7 ure des morgens. De 25e, donderdag, ten 1 ure des namiddags.
L’ESTAFETTE, kapt. J. Audibert,
De 20e, zaterdag, ten 11 ure des voormiddags. De 30e, dinsdag, ten 8 ure des morgens.
Geen brieven zullen worden meegenomen dan die, welke door ’s Rijks Postkantoor worden aan boord gezonden. Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. en Co., agenten.

Afbeelding
Datum 11 september 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 10 september. Kapt. J.J. IJnssen, van Amsterdam te Marseille gearriveerd, heeft de 16e augustus op de hoogte van Carthagena, aan boord alles wel zijnde, gepraaid het schip DE GOEDE HOOP, kapt. C.J. Kat, van Amsterdam naar Genua, hebbende alstoen 35 dagen reis.
De 7e dezer is te Vlissingen ter rede gekomen de stoomboot GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Rotterdam naar Duinkerken gedestineerd.

Afbeelding
Datum 13 september 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 10 september. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JONGE MARGRETHA, kapt. A. den Breem, van Lissabon; FORTUNA, kapt. J.C. Bartels, van Arendsburg; FREDERIKA, kapt. H. Niemann, van Riga.
Brielle, 10 september. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London; en arriveerden uit zee: ELIZABETH, kapt. H.H. Pot, van Petersburg; ANTINA, kapt. J.B. Schuur, van Leer.
Den 11 dito. Heden arriveerde uit zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad.

Afbeelding
Datum 18 september 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 15 september. Kapt. J. van Nassau is bij de Goereesche haven ten anker gekomen.
Gisteren namiddag zeilde naar zee: ENGELINA, kapt. R.H. Bok, naar Liverpool. Heden morgen zeilden naar zee: PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer; HELENA CHRISTINA, kapt. B.J. Martens, en STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, allen naar Batavia.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: AMICITIA, kapt. H.J. Benes, van Bergen. Heden morgen zeilde naar zee: LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. J. Keyzer, naar Batavia.
Brielle, 15 september. Heden morgen zeilden naar zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken; en arriveerde uit zee: BATAVIA, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: GEZINA, kapt. A.G.Stutvoet, van Kiel. Heden zeilden naar zee: MERCURIUS, kapt. J. van Duin, naar Maldon, en BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 15 september. Heden morgen zeilde naar zee: EGBERDINA, kapt. G.J. Bossinga, naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 25 september 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 22 september. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: GOEDE VERWACHTING, kapt. J.J. Schuring, van St. Davids; HARMONIE, kapt. P. Permien, van Arendsburg; en zeilde naar zee: GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, naar Batavia. Heden morgen zeilde naar zee: NEDERLANDSCHE NIJVERHEID, kapt. A. van der Valk, naar Batavia.
Den 23 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: CHRISTINA CORNELIA, kapt. D.J. Mik, van Liverpool. Heden morgen arriveerde uit zee: CONCORDIA, kapt. J.M. Mandema, van Kiel.
Brielle, 22 september. Gisteren namiddag zeilden naar zee: HENDRIKA, kapt. H.B. Schippers, naar Nantes, en AURORA, kapt. A.H. Krul, op avontuur; en arriveerden uit zee: GRAAF CANCRIN (opm: stoomboot), kapt. H. Blad, van Duinkerken; DE HOOP (opm: tjalk), kapt. A.L. de Vries, van Stralsund; DE VROUW JOHANNA, kapt. G.C. Schoemaker, van Heiligenhaven, en VROUW MARGARETHA, kapt. B.H. Brahms, van Wismar. Heden morgen arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 23 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VROUW ALIDA, kapt. G.B. Kars, van Stralsund, en TWEE GEBROEDERS, kapt. H.B. Annes, van Glukstad. Heden arriveerde uit zee: JONGE ALBERDINA, kapt. H.B. Mulder, van Sunderland.
Maassluis, 22 september. Heden morgen zeilde naar zee: JUFVROUW BERENDINA SOPHIA, kapt. H.G. Mulder, naar London.
Den 23 dito. Kapt. Mulder is op de rede teruggekomen.

Afbeelding
Datum 30 september 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 26 september. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: MINERVA, kapt. P.B. Lorentzen, van Holmstrand, en ANNA, kapt. H.W. Groenhoff, van Cuxhaven. Heden morgen zeilden naar zee: MAGDALENA, kapt. H. Maas, naar Rostock; de HOOP, kapt. P.G. Lesstuijver, naar Fisherrow.
Den 27 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: Zr. Ms. brik van oorlog de VLIEGENDE VISCH, kapt. luit. Tuning; en arriveerde uit zee: URANIA, kapt. G. de Boer, van Hamburg. Heden morgen arriveerden uit zee: GEZINA, kapt. R.F. Taay, van London; JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, van Liverpool; en zeilden naar zee: MARIA, kapt. J.D. Heitman, naar Wismar, en NIEUWE ONDERNEMING, kapt. L.K. Domenie, naar Cette.
Den 28 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: de HOOP, kapt. P.J. de Boer, van Liverpool; de JONGE JOHAN GEORGE, kapt. L. den Breems, van Lissabon. Heden morgen arriveerden uit zee: VENILIA, kapt. J.J. Kortrijk, van Liverpool; de HOOP, kapt. L. Berkhof, van Lissabon.
Brielle, 26 september. Gisteren avond zeilde naar zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken. Heden morgen arriveerden uit zee: VROUW MARGARETHA, kapt. M.L. de Boer, van Newcastle; en zeilde naar zee: GEZINA, kapt. K.K. Wijkmeijer, naar Sunderland.
Den 27 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: ZEEMEEUW, kapt. D.M. Noordhoek, naar Lissabon; en arriveerde uit zee: VROUW MARIA, kapt. T. Tileman, van Leer.
Den 28 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JONGE KAREL, kapt. J. Eilers, van Bergen.
Maassluis, 26 september. Heden morgen zeilden naar zee: ONS GENOEGEN, kapt. M. Douwes, op avontuur; VROUW LUMINA, kapt. J.J. Muller, naar Duinkerken.
Den 27 dito. Heden zeilde naar zee: CATHARINA, kapt. A. Runderhaven, naar Leer.
Den 28 dito. Heden morgen arriveerde uit zee: de VROUW JOHANNA, kapt. C. Boudestein, van IJsland.

Afbeelding
Datum 07 oktober 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 3 oktober. Gisteren namiddag zeilden naar zee: ZUIDHOLLAND, kapt. P.S. Schull, naar Batavia; JONGE JACOB, kapt. J. Claissen, naar Duinkerken; FORTUNA, kapt. J.C. Bartels, naar Stettin.
Den 4 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JONGE MARTINUS, kapt. J.R. de Boer, naar Sunderland, en GEERTRUIDA, kapt. W. Pranger, van Antwerpen.
Den 5 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: de HOOP, kapt. L. Berkhoff, naar Lissabon; nog zeilde naar zee: STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, naar Batavia; dezelve is onder de Goereesche haven ten anker gekomen. Heden morgen zeilde naar zee: de HOOP, kapt. J.H. Mugge, naar Liverpool; en arriveerde uit zee: VROUW MAARTJE, kapt. J. Spanjersberg, van Lissabon; dezelve is met naar binnen zeilen tegen de Goereesche haven aan de grond geraakt.
Brielle, 5 oktober. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: die HOFFNUNG, kapt. B.A. de Boer, van Duinkerken. Heden zeilden naar zee: DE VROUW FEMMEGINA, kapt. A.K. Braam, naar London; CATHARINA, kapt. K. Permien, HARMONIE, kapt. P. Permien, beiden naar Rostock; GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken.
Maassluis, 5 oktober. Heden morgen zeilde naar zee: ONDERNEMING, kapt. H.C. Henrichs, naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 14 oktober 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 10 oktober. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: le CONSTANT, kapt. A. van Schie, van Liverpool, met klipzout; SENATEUR, kapt. J.T. Wildeman, van Bordeaux, met wijn en brandewijn; de KLEINE DAVID, kapt. H.E. Oortgiese, met ijzer en boter, en de VIJF GEZUSTERS, kapt. A.J. Rorden, met haver, beiden van Emden.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: VENUS, kapt. J. Hansen, naar Noorwegen, met ballast; CATHARINA, kapt. J. Luiken, naar Bremen, met klompen; WILHELMINE, kapt. J.H. Schomacker, na Riga, met aardappelen.
Hellevoetsluis, 10 oktober. Gisteren na middag arriveerden uit zee: CONCORDIA, kapt. F.H. Eddes, van Liverpool; GEZINA, kapt. K.K. Wijkmeijer, PROGRESS, kapt. G. Soarbrought, beiden van Newcastle.
Den 11 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HOLLANDER, kapt. H.W. Kellij, van Boston. Heden morgen zeilden naar zee: STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, naar Batavia; JULIANA, kapt. F. Poodts, naar St. Thomas; GOEDE VERWACHTING, kapt. J.J. Schuring, naar Newcastle; MERWESTROOM, kapt. J. Stroobuur, naar Bergen, en LAMORAAL ULBO, kapt. N.A. Smaal, naar Jersey.
Den 12 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken. Heden morgen zeilden naar zee: Zr.Ms. oorlogsbrik CURAÇAO, kapt. luit. Le Jeune, en FACTORY, kapt. J. Parlevliet, jr., naar Batavia.
Brielle, 10 oktober. Gisteren avond is DE BATAVIER, kapt. Dunlop vlot geworden en heden morgen naar zee gezeild; en arriveerden uit zee: JONGE HARMEN, kapt. J.G. Schraeder, van Corsoer, en JOHANNA HILLEGONDA, kapt. J.D. Flik, van St. Petersburg.
Den 12 dito. Heden zeilden naar zee: ANTINA, kapt. J.B. Schoon, naar Dieppe; JONGE KAREL, kapt. J. Eijlers, naar Nantes.
Maassluis, 11 oktober. Heden zeilden naar zee: ONDERNEMING, kapt. H.G. Henrichs, en VROUW HENRIETTE, kapt. H.F. Klie, beiden naar Bordeaux, en VROUW FEMMEGINA, kapt. W.J. Pronk, naar Bayonne.
Den 12 dito. Heden morgen zeilden naar zee: ELISABETH, kapt. H.H. Pot, naar Newcastle; ANNA, kapt. H.W. Groenhoff, naar Rouaan; FORTUNA, kapt. J. Lubben, en DRIE GEBROEDERS, kapt. H.J. Klein, beiden naar Bremen.

Afbeelding
Datum 23 oktober 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 19 oktober. Gisteren is alhier ter rede gekomen de Nederlandse stoomboot GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Rotterdam naar Duinkerken gedestineerd, met passagiers.
Voorts is alhier ter rede gekomen, voor Antwerpen bestemd: de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.F. Muys, van Liverpool, met klipzout.
Volgens bericht is er een vaartuig masteloos voorbij Blankenberg liggende, zijnde er loodsvaartuigen tot deszelfs assistentie gezonden.
Hellevoetsluis, 20 oktober. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VRIENDSCHAP, kapt. B.J. de Boer, van Bordeaux, en WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, van Liverpool. Heden morgen arriveerden uit zee: HOLLANDER, kapt. H. van der Kolff, van Faro; ANNETTE, kapt. P. Ouwehand, van Sunderland; JOHANNA GEZINA (opm: JOHANNA GEZIENA, ook JOHANNA GESINA), kapt. P.G. Schuur, van Liverpool.
Den 21 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: CATHARINE, kapt. H. Heeren, van Cuxhaven; ALBERDINE, kapt. H.W. de Groot, van Liverpool; SUSANNA HELENA, kapt. J.A. Liecke, van Duinkerken.
Brielle, 21 oktober. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London; JONGE ALBERDINA, kapt. H.B. Mulder, van Sunderland; GEZINA, kapt. J.I. van der Woude, van Hoekzijl (opm: Hooksiel), en HELENA, kapt. C. Fredrichs, van Hamburg.

Afbeelding
Datum 25 oktober 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 22 oktober. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: FORTUNA, kapt. H. van den Bos, van Lissabon; VIER GEBROEDERS, kapt. A.J. Bakker, en HARLINGER, kapt. W. Ord, allen van Sunderland; NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, van Newcastle; JONGE FRIEDRICH, kapt. C. Stuhl, van Hamburg; de VIJF GEBROEDERS, kapt. J. Poodts, van Antwerpen (opm: de driemast galjoot VIJF GEBROEDERS, ex-Zuid-Nederlander maar sinds oktober 1830 Belg, werd nu weer onder Nederlandse vlag gebracht, maar diende daartoe eerst in Nederland te worden gekeurd); ALBION, kapt. R. Short, van Blair; CONCORDIA, kapt. J.H. Nagel, van Liverpool, en ONDERNEMING, kapt. H.G. Hendriks, als bijlegger naar Bordeaux. Heden morgen arriveerden uit zee: GRAAF CANCRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken.
Den 23 dito. A.J. Bakker rapporteert, op 19 oktober gepraaid te hebben een Hollandse hoeker, tonende de Rotterdams nummervlag 150, op 52º38’ NB 2º24’ OL; het schip was in goede staat zeilende om de Noord, (zijnde PIETER EN ABRAHAM, kapt. L. Overgaauw). Heden morgen arriveerde uit zee: EARL OF LIVERPOOL, kapt. H. Lomax, van London.
Brielle, 22 oktober. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.

Afbeelding
Datum 02 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 28 december. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen de JONGE CAROLINE (opm: JEUNE CAROLINE), kapt. F. Jacobsen, van Hull, met stukgoederen; CATHARINA, kapt. Th. Dircks, van Carolinensiel, met garst; JOSEPHINE, kapt. D.A. Cajanus, van New York, met koffie en katoen.
Ook is alhier ter rede gearriveerd de JUFVROUW ANNA CORNELIA, kapt. D.H. Daniels, van Bergen in Noorwegen naar Brussel gedestineerd, met stokvis en traan.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: DIANA, kapt. J. Oestman; CATHARINA MARGARETHA, kapt. M.D. Muhl, beiden naar Hamburg met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 30 december. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JULIANA, kapt. F. Poodts, van Mantanzas, en SCHEEPSBOUWLUST, kapt. C. Goedenraad, van Lissabon. Heden morgen arriveerden uit zee: KLAZINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, van Lissabon.
Den 31 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HENDRIKA ELIZABETH, kapt. D. Mierke, van Smirna, en ligt quarantaine op de rede, en KOOPHANDEL, kapt. F. Popke, van Suriname, als bijlegger naar Amsterdam, de loodsboot no. 1 rapporteert gisteren gepraaid te hebben op de hoogte van Goeree in peiling Z.O. diepte 14 vadem water het barkschip ANNA MARIA, bestemd naar Amsterdam, hebbende toen de wind N. met buiende lucht.
Brielle, 30 december. kapt. Baggus is uit de Put op de rede gekomen en naar het kanaal opgezeild.
Den 31 dito. Heden zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken; en arriveerde uit zee: BRITTANIA, kapt. R. Stranack van London.

Afbeelding
Datum 12 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 8 januari. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: de PELLIKAAN, kapt. T. Douwes, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: LE JEUNE GERARD, kapt. B. Weymans, naar Emden, met stukgoederen; ANNA MARGARETHA, kapt. H. Brummond, maar Oldenburg, met ballast; de ONDERNEMING, kapt. B. Hendriks, naar Roosterseel (opm: Rüstersiel), met metselsteen; DIANA, kapt. J. Oortgies, op avontuur, met ballast.
Veere, 8 januari. Gisteren is alhier binnengekomen de Nederlandse pleit VROUW MAGDALENA, kapt. M. van der Putten, van Roostersiel (opm: Rüstersiel) naar Rotterdam gedestineerd, met hardsteen en andere goederen.
Hellevoetsluis, 8 januari. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ANJER, kapt. J.C. Jansen, van Batavia, VRIESLAND, kapt. T.W. Stuit, van Marseille; JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Pijbus, van Liverpool; ROTTERDAM PACKET, kapt. J. Henderson, van Newcastle. Volgens rapport zijn voor de wal met loodsen aan boord de schepen NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, en ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. F. Mathijsen, beiden van Batavia.
Den 9 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HOOP, kapt. D. Grigt, van Liverpool; ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. F. Mathijsen en NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, beiden van Batavia, laatstgemelde ligt bij de Goeree ten anker; en zeilden naar zee: KOOPHANDEL, kapt. F. Popken, naar Antwerpen, en FORTUNA, kapt. C.A. Egholm, naar Elseneur. Kapt. A. Schaap is van de Goeree op de rede ten anker gekomen.
Den 10 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: SARAH AND ANN, kapt. H. Prowse, van Zanten, en ZEEMEEUW, kapt. D. Noordhoek, van Lissabon, laatst van Vlissingen. Kapt. W. Verloop is door assistentie van ijssloepen alhier op de rede ten anker gekomen, en kapt. A. Schaap is door assistentie van de rede op het kanaal gebracht. Er drijft veel ijs op de stroom.
Brielle, 8 januari. Gisteren na posttijd zeilde naar zee: FREUNDSCHAFT, kapt. A.J. Heijen, naar Nantes. Gisteren avond arriveerde uit zee: BRITTANIA, kapt. R. Stranack, van London.
Den 9 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BRITTANIA, kapt. R. Stranack, naar London; en arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken. Dezelve is heden morgen naar boven gestoomd. Er is drijfijs op de rivier.
Maassluis, 8 januari. Heden morgen zeilde naar zee: SCHEEPSBOUWLUST, kapt. C. Goedenraad, naar Lissabon.
Den 9 dito. Heden morgen zeilde naar zee: VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw Baggus, naar Lissabon.

Afbeelding
Datum 16 januari 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart op Duinkerken. Vertrek van Rotterdam, donderdag de 21e januari 1836, des morgens ten 7 ure, de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. en Co., agenten.

Afbeelding
Datum 23 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 20 januari. De brik PRINS FREDRIK, kapt. J.H. Uil, welke de vorige dag op de rede geankerd was, is door het afkomend ijs en tegenwind genoodzaakt geworden weder in het kanaal te zeilen.
Den 21 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JACOBUS, kapt. J. Lourens, van Batavia, laatst van Vlissingen.
Brielle, 21 januari. Heden zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
Maassluis, 21 januari. Heden morgen zeilde naar zee: die HOFFNUNG, kapt. A.H. Scheepsma, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 04 februari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 1 februari. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: de JONGE JOHANNA, kapt. J. Verbruggen, van London, met stukgoederen.
Ook is eergisteren alhier ter rede gearriveerd het schip de ONDERNEMING, kapt. H. Eeltjes, van Batavia naar Middelburg, met suiker en koffie.
Het schip JAVA, kapt. J.S. van der Sweep, onlangs van Batavia, bestemd naar Rotterdam, is wegens slecht weer van deze rede naar Neuzen opgezeild.
Hellevoetsluis, 2 januari. Heden morgen arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken.
Brielle, 2 januari. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ROTTERDAM PACKET, kapt. G. Britt, van Rye.

Afbeelding
Datum 11 februari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 8 februari. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: les DEUX AMIS, kapt. J. Cornelis, van Bremen, met stukgoederen; AVONTUUR, kapt. J.C. Dinse, van Emden, met oud ijzer; LA JEUNE CLEMENCE, kapt. F. Smit, van Hull, de VROUW THERESIA JOSEPHA, kapt. J.B. Simons, en de CHARLOTTE, kapt. R. Muys, beiden van London en alle drie met stukgoederen.
Ook is alhier ter rede gekomen die HOFFNUNG, kapt. C.J. Wilters, van Rusterseel (opm: Rüstersiel) naar Brussel gedestineerd, met garst.
En is uitgevaren de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 23 februari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 17 februari. Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: HENRIETTE, kapt. H. Behrmann, naar Cuxhaven, en de VROUW MARIA, kapt. T. Tieleman, naar Emden, beiden met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 20 februari. Gisteren namiddag zeilden in zee: DANKBAARHEID, kapt. P.M. Vogelsang, LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. E.M. Chevalier, ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, en JOHANNA, kapt. E. Bergman, allen naar Batavia; HARMONIE, kapt. G.E. Boer, naar Suriname; d, kapt. F. Poots, naar Havanna; HET VERTROUWEN, kapt. B.J. Bakker, naar Gibraltar; JOHANNA, kapt. H.T. de Jong, naar Baltimore; en zeilden naar zee: PRINS VAN ORANJE, kapt. S. de Boer, en GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, beiden naar Batavia, welke bij de Goereesche haven ten anker zijn gekomen. Heden morgen zeilden naar zee: LYNX, kapt. C. van der Drift, naar Lissabon; CERES, kapt. J. Noort, naar Belfast, en PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
Den 21 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, en ADRIANUS JACOBUS, kapt. A. Plokker, beiden naar Batavia; en zeilden naar zee: ORTELIUS, kapt. D.G. Niesen, naar Batavia; CECILIA, kapt. O. Beekman naar Gothenburg; de TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. H.F. Klein, naar Boston, dezelve zijn bij de Goereesche haven ten anker gekomen.
Maassluis, 19 februari. Gisteren namiddag zeilden naar zee: ZEELUST, kapt. E.T. Wieringa, naar Bordeaux; ZORGVLIET, kapt. H.J. Hubert, naar Londonderry, en de VOS, kapt. G. van der Velden, naar Emden.
Den 20 dito. Heden morgen zeilden naar zee: KLARA NETTA, kapt. J.C. Zierks, naar Rouaan; JONKFRAU CATHARINA, kapt. G.R. Klein, naar Duinkerken; ANNA MARIA, kapt. J. Muys, naar Fécamp; VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carsens, naar Emden; JOHANNA CORNELIA (opm: schoenergaljoot JOHANNA CAROLINA), kapt. J. Verdoes, naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 03 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 29 februari. Voor Antwerpen is alhier ter rede gekomen: DE VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carstens, van Bremen, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: THERESIA JOSEPHA, kapt. J.B. Simons, naar London, met suikerij; L’AVANTURE, kapt. J.C. Dinse, en DE VROUW MARIA, kapt. P.T. Freedrichsen, beiden naar Cuxhaven; de VROUW CHRISTINE, kapt. J.C. Onken, en DE DANKBAARHEID, kapt. C. van der Weege, beiden naar Bremen en alle vier met stukgoederen.
Ook is naar zee gezeild de CHRISTINA LOUISE, kapt. E. Sundmann, van Antwerpen naar Triëst gedestineerd, met stukgoederen, welke sedert 14 januari ll., tot herstel van bekomen averij, alhier in de dokhaven gelegen heeft.
Hellevoetsluis, 1 maart. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: DOLPHIJN, kapt. P.D. Nap, van Messina. Heden morgen arriveerden uit zee: ANNETTA, kapt. P. Ouwehand, en VROUW HENRIETTE, kapt. H.F. Klie, beiden va Liverpool; JONGE JACOB, kapt. J. Clausen, van Cuxhaven.
Brielle, 29 februari. Heden morgen arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken.
1 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: AVANTURE, kapt. B. Weijmans, van Bremen.
Maassluis, 29 februari. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: NEERLAND KONING, kapt. H. van Rossen, van de Noordzee.

Afbeelding
Datum 10 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 7 maart. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: CATHARINA, kapt. J. van der Schuit, met stukgoederen, van London; de VROUW ANNA MARGARETHA, kapt. H.J. Leefoge, van Bremen, met stukgoederen; FORTUNA, kapt. J.A. Dojer, van Emden, met haver; DILIGENTIA, kapt. J.B.M. Bökens, van Bremen, met garst; WILHELMINA, kapt. W.C. Ukena, van Leer, en de VENUS, kapt. J.H. Muggenborg, van Emden, beiden met haver.
Ook is alhier ter rede gekomen: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Smit, met boomschors, en PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, met suikerij, beiden naar London; les TROIS SOEURS, kapt. C.T. Verstrepen, naar Bremen, en JOHANNA WILHELMINA, kapt. J. Brodersen, naar Hamburg, beiden met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 12 maart 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart naar Duinkerken. Vertrek van Rotterdam gedurende de maand Maart 1836.
DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, dinsdag de 15e, des morgens ten 8 ure en
vrijdag de 25e, des morgens ten 4 ure.
L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre, zondag, de 20e, des voormiddags ten 11 ure, en donderdag, de 31e, des morgens ten 8 ure.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. en Co., agenten.

Afbeelding
Datum 15 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 11 maart. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de DRIE GEBROEDERS, kapt. B. Pauls, van Fedderwardersiel, met garst; de PIETER ANTHONIE, kapt. H.J. d’Hooge, van Bordeaux, met wijn; DOROTHEA ELIZABETH, kapt. H. Engelhardt, van Petersburg, met lijnzaad.
Van Antwerpen zijn de Schelde en van onze rede naar zee gezeild: la JEUNE CLEMENCE, kapt. Th. Smit, met steen, en LOUIS CONSTANT, kapt. H. Hansen, met stukgoederen, beiden naar de Havannah; HERKULES, kapt. F. Kamps, naar Keulen, en de VROUW ANNA, kapt. H.H. Roosendaal, naar Bremen, beiden met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 11 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MARIA, kapt. S.M. Tanger, als bijlegger naar Rochefort.
Den 12 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VROUW HELENA, kapt. C. Fredrichs, van Bremen.
Brielle, 11 maart. Heden morgen arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken.

Afbeelding
Datum 24 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 21 maart. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: ANNA, kapt. J. Wilman, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de STAD LINGEN, kapt. H. Schipmann, en de VROUW ANNA, kapt. N. Wilkens, beiden naar Hamburg, met stukgoederen; de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Krefft, naar Stettin, met suiker; de TWEE GEZUSTERS, kapt. J. Forsberg, naar Amsterdam; GUSTAAF, kapt. A.J. Meulenaar, naar de Havana, beiden met stukgoederen.
Ook is naar zee gezeild; de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met kaas.
Hellevoetsluis, 21 maart. Kapt. Schuuring is bij de Goereesche haven ten anker gekomen.
Gisteren namiddag arriveerde uit zee: INDIAAN, kapt. O. Kievijt, van Batavia. De wind N.W.
Den 22 dito. Heden morgen zeilden naar zee: ANTIENA, kapt. R.J. Schuuring, naar Bergen; ARIUS JOHANNES, kapt. H. van Wijk, naar Riga.
Brielle, 21 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: GEORG, kapt. H.G. Heerma, van Cette. De 21e des morgens DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van Londen.
Maassluis, 21 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ZEELUST, kapt. A. Patijn, van de Noordzee.
Den 22 dito. Hedenmorgen zeilde naar zee: SUSANNA, kapt. W.J. Mulder, naar Stettin.

Afbeelding
Datum 26 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 23 maart. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VICTORIE, kapt. P. Boeije, van Cuxhaven, met stukgoederen; de JUNO, kapt. J. Suerken, van Papenburg, met garst; BARBARA CATHARINA, kapt. J. Govert, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: die BIENE, kapt. P.D. Hasewinkel, naar Cuxhaven, en AURORA, kapt. H. Niemann, naar Hamburg, beiden met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 23 maart. Heden morgen arriveerden uit zee: DE ZEEUW, kapt. L.S. Witkop, van Shields, als bijlegger naar Middelburg en DE VOS, kapt. G. van der Velden, van Grevelingen.
Brielle, 23 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken en zeilde DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar Londen.
Den 24 dito. Heden morgen zeilde naar zee: VROUW ELIZABETH, kapt. H. den Breems, naar Lissabon.
Maassluis, 23 maart. Heden morgen arriveerde uit zee: ALGEMEEN BELANG, kapt. K. Cordia, van de Noordzee.
Den 24 dito. Kapt. O. Kievijt, te Hellevoetsluis binnen, rapporteert gepraaid te hebben, op 28 juli, de brik WILLEM, kapt. Klomp, op 45º40’ NB 9º50’ WL; op 31 juli, de brik NIJVERHEID, kapt. Bouwman, op 40º60’ NB 12º WL (opm: mogelijk 41º NB 12º WL); op 12 september, de KOOPHANDEL, kapt. Neurenberg, op 37º28’ ZB 5º52’ OL; op 20 november, in Straat Sunda, het Amsterdamse schip NEPTUNUS, kapt. Kraaij, en de Rotterdamse bark CATHARINA, kapt. Rietmeijer, en op 24 januari de brik JOHANNES ARNOLDUS, kapt. Kerkhoven, op 10º12’ ZB 11º50’ WL; aan boord van deze schepen was alles wel.

Afbeelding
Datum 31 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 28 maart. Op 22 november l.l. is in goed staat te Batavia gearriveerd het fregatschip PAULINE, kapt. L.M. Hoffman, van deze stad.
Vlissingen, 28 maart. Alhier zijn ter rede gekomen de WILLEM, kapt. H. Kiers, van Hellevoetsluis naar Liverpool, met biezen; de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen; L’ESPÉRANCE, kapt. A. van Geyt, van Bordeaux, met wijn en brandewijn, en DIANA, kapt. A.A. de Jongh, van Hull, met stukgoederen, de twee laatstgenoemden naar Antwerpen bestemd.
Hellevoetsluis, 29 maart. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, en VROUW CHRISTINA, kapt. R.J. Dood, beiden van Bordeaux, en FORTUNA, kapt. A. van der Weyden, van Nantes. Volgens rapport is voor de wal met loodsen aan boord het schip VROUW JOHANNA ELIZABETH, kapt. H.J. Boon, van Batavia.
Maassluis, 28 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: OP HOOP VAN ZEGEN, kapt. A. van der Gaauw, van de Noordzee.

Afbeelding
Datum 07 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Advertentie. Heden overleed mijn geliefde echtgenoot, Jacob Strobuur, in leven koopvaardij-kapitein, in de ouderdom van circa 48 jaren. (opm: gevoerd hebbende de kof MERWESTROOM)
Dordrecht, 5 april 1836, Wed. F.E. Strobuur, geb. De Vreede.

DC 070436
Vlissingen, 4 april. De Engelse brik DANIEL O’CONNELL (zie laatstvorige zeetijding) is gisteren namiddag alhier in de Westerhaven gekomen; ook is thans in die haven liggende de Amerikaanse brik the RUSSIAN, welke door de stoomboot de SCHELDE tot voor dezelve gesleept is; vervolgens was gemelde stoomboot vertrokken om binnen te slepen het op de 1 dezer, van Rammekens komende zeilen en tegen de Kaloot vastgeraakte, brikschip PHOENIX, kapt. P.A. van Dierendonck, welke door het zware weder aldaar zijn roer afgestoten hebbende, echter weder is vlot geraakt, na enige goederen gelost en naar Vlissingen opgezonden te hebben; deze brik is alsnu door de stoomboot op het slik tegen de vaste wal, bewesten de Schoone Waardin, gezet. Beide deze vaartuigen, de O’CONNELL en PHOENIX, hebben enige averij bekomen; zijnde laatstgemelde zwaar lek.
Alhier zijn ter rede gekomen: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken naar Rotterdam, met stukgoederen; META, kapt. F. Haasloop, van New York, met stukgoederen, en ALIDA, kapt. C.W. de Bör, van Bergen, met stokvis, en beiden naar Antwerpen gedestineerd.
Hellevoetsluis, 4 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: WILLEM, kapt. J.F. Klomp, ANTHONIJ, kapt. B. van der Tak, ERASMUS, kapt. J.F. Marks, en JOHANNA CORNELIA, kapt. L. Heijkoop, beiden van Batavia; GEZIENA, kapt. H. Christoffels, van Messina; ROTTERDAM PACKET, kapt. J. Henderson, van St. Davids; FREDERICA, kapt. H. Niemann, van Wismar. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop van London.
Den 5 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ’s LANDS WELVAREN, kapt. W. Schep, van Bergen.

Afbeelding
Datum 09 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 6 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: BATAVIA, kapt. H. Bruhn, van Batavia, en WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, van St. Davids. Heden morgen zeilden naar zee: MARGARETHA, kapt. T.K. Mulder, en TRITON, kapt. B.H. Schuring, beiden naar Belfast; DOLPHIJN, kapt. P.D. Nap, naar Cadix; ALIDA, kapt. H.F. Deddes, naar Newry; de ACHT GEBROEDERS, kapt. H.H. Kramer, op avontuur.
Den 7 dito. Heden morgen zeilden naar zee: MARIA JOHANNA, kapt. D. van der Valk, naar Alicante; EENDRAGT, kapt. C. van Gelderen Jr., naar Gibraltar, en VROUW ELIZABETH, kapt. H. den Breems, naar Lissabon.
Brielle, 6 april. Gisteren namiddag zeilden naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London, en PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken.
Heden morgen zeilden naar zee: ANNA MARIA, kapt. J.F. Muys, naar Fecamp; CONCORDIA, kapt. J.M. Mandema, naar Newry; HOOP, kapt. D. Guyt, naar Belfast; ELIZABETH, kapt. G. Pijbus, naar Marennes; ENGELINA JANTINA, kapt. B.J. Wijgers, naar Hamburg.
Den 7 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen, behalve kapt. Muijs, die ligt in de put ten anker. Heden morgen arriveerde uit zee: CATHARINA, kapt. K.H. Bekkering, van Bergen; en zeilde naar zee; ELISABETH, kapt. H. Pothoff, naar Elseneur.
Maassluis, 6 april. Heden morgen zeilden naar zee: INDUSTRIE, kapt. P. van Duivenboden, JONKVROUW ELIZABETH, kapt. H.L. Heres, en CONCORDIA, kapt. J.H. Nagel, allen naar Liverpool; ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik, en CATHARINA, kapt. M.M. Pot, beiden naar Marseille; VROUW MAGDALENA, kapt. M. van Putten, naar Duinkerken; HOOP EN VERWACHTING, kapt. K.K. den Boer, naar Nantes; VROUW MARGARETHA, kapt. E.M. ten Cate, en MARIA, kapt. T. Tieleman, beiden naar Hull; WILHELMINA JOSINA, kapt. C. van der Veer, naar Memel; de HOOP, kapt. P.G. Lesstuijver, en GEZINA JOHANNA, kapt. H.W. Lukens, beiden naar Dundee; MERCUUR, kapt. H. Arkema, naar Dantzig; FLORA, kapt. J.C. Jansen, en PIETERDINA, kapt. H.R. Duit, beiden naar Hamburg; EENSGEZINDHEID, kapt. J.N. van Duinen, naar Stockton; OP HOOP VAN ZEGEN, kapt. A. van Gaauw, ZEELUST, kapt. A. Patijn, en WILHELMINA, kapt. G. Treus, allen naar de Noordzee.

Afbeelding
Datum 14 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 11 april. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VROUW ANNA, kapt. E. Langhetee, van Liverpool, met stukgoederen; ÆOLUS, kapt. J. de Cock, van Rusterseel, JOHANNA CATHARINA, kapt. A. Behrens, van Hooksiel; de HERSTELLING, kapt. J.J. Bremer; FORTUNA, kapt. F. Beukelaar, en de HARMONIE, kapt. G. Middert, alle drie van Emden, en alle vijf met haver; die HOFFNUNG, kapt. C.J. Wilters, van Altona, met boekweit; de COMMERCIE, kapt. C. Sikkes, van Emden, met zout; de VENUS, kapt. T. Hansen, van Gothenburg, met houtwaren; de JONGE GERARD, kapt. B. Wegmans, van Ambring, met stukgoederen.
De SPECULATION, kapt. H. Jansen, ligt met gebroken mast in de Westerhaven.
Eergisteren is van hier naar zee gezeild de VROUW CATHARINA, kapt. J. Luiken, van Bremen naar Rouaan, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de JONGE JAN, kapt. H. Elbring, naar Bremen, en de VROUW ELISABETH, kapt. J.C. Biet, naar Cuxhaven, beiden met stukgoederen; CHARLOTTE, kapt. R. Muijs, met vlas, en de COMMERCE, kapt. C.F. Gaukema, met boomschors, beiden naar London; MARGARETHA, kapt. J. Strak, naar Alexandrië, met steenkolen; ELIZA, kapt. F. van der Sweep; naar Rio Janeiro; de FREDERIK, kapt. J.H. Witteveen, naar Lissabon; LOUISE, kapt. E.E. Valck, naar Triest; de VENUS, kapt. L.H. Muggenberg, beiden naar Hamburg, en ANGELINA, kapt. J.E. Visser, naar St. Jago, allen met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 11 april. Gisteren namiddag zeilde naar zee: Zr. Ms. stoomboot CURAÇAO, luitenant Le Jeune, naar Texel; en arriveerden uit zee: MARTHA ANDREA, kapt. H.H. Ore, van Holmstrand. Heden morgen arriveerde uit zee: KORTENAAR, kapt. A. Glazener, van Batavia.
Den 12 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: WILLIAM, kapt. R. Monckman, van Hull; CHARLOTTA WILLEMINA, kapt. C. Volsch, van Stralsund, en AMPHITRITE, kapt. J. van der Kolff, van Suriname, laatstgemelde ligt quarantaine ter rede.
Brielle, 11 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ANNA CATHARINA, kapt. V. Pieper, van Itzehoe; FORTUNA, kapt. P. Pluhn, en HOFFNUNG, kapt. P. Engeland, beiden van Wismar; ANNA ELIZABETH, kapt. S. Harkes, van Sassenheim; VROUW ALIDA, kapt. H. Strenge, van Bremen; en WEBBINA, kapt. J.H. Kuiper, van St. Ubes. Heden morgen arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken; BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en JUFVROUW IJNSKE, kapt. S.T. Kramer, van Cardiff.
Den 12 dito. Heden morgen zeilde in zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.

Afbeelding
Datum 19 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 15 april. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: ANNA CATHARINA, kapt. J.C. Meeuwes, van Bremen, met stukgoederen; DIANA, kapt. F. Pieper, van Hamburg, met raapzaad; ANNA CATHARINA, kapt. H. Popken, van de Jade, met garst; MARGARETHA, kapt. H. Pieper, van Hamburg, met stukgoederen; MARGARETHA SUSANNA, kapt. W.J. Warnekes, van Hamburg, met raapkoeken; FORTUNA, kapt. H.H. Leefoge, van Mariënsiel, met garst; ANNAATJE MARGARETHA, kapt. H.E. Dickman, van Emden, met raapzaad; de VIER GEBROEDERS, kapt. L.J. de Cleine, van Hamburg, met stukgoederen; ANNAATJE, kapt. H.L. Bus, van Emden, met haver en boter; AURORA, kapt. L.B. Jansen, van Weener, met haver; SELIA, kapt. H. Kuiper, van Hamburg, en MARGARETHA ELISABETH, kapt. H. Witt, van Altona, beiden met stukgoederen; LAMBERTUS, kapt. H.S. Veen, van Emden, met haver; de VROUW NANTINA, kapt. B.H. Saathoff, van Emden, met garst; de VROUW ANNA, kapt. W.R. de Buhr, van Emden, met raapzaad; de VROUW GEZINA, kapt. J.C. Lindemann, van Hamburg, met garst; ANNA, kapt. J.F. Behrmann, van Tonningen, met raapzaad; AURORA, kapt. R.E. Betten, van Carolinensiel, met garst en boter; de GEZINA, kapt. L.G. Buss, van Emden, met haver; de KLEINE DAVID, kapt. H.E. Oortgiese, van Carolinensiel, met haver; MERCUUR, kapt. J.F.P. Smit, van Liverpool, met zout en stukgoederen; LUNA, kapt. G.A. de Vries, van Rustersiel, met haver; DIANA, kapt. T.J. Faas, van Hamburg, met raapzaad; de KLEINE ANGELINA, kapt. B. Roskamp, van Weener, met haver; de VIER GEBROEDERS, kapt. D. Uffen, van Hamburg, met boekweit.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: CAMILLE, kapt. H.H. Wagenaar, naar de Havannah, met stukgoederen; CATHARINA, kapt. J.J. van der Schuit, met schors, naar London.
Zr. Ms. brik de WINDHOND, commandant Thuning, is uit ’s rijks dok naar Rammekens opgezeild.
Hellevoetsluis, 15 april. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRECIOSA, kapt. C.F. Smit, van Greifswald. Heden morgen zeilden naar zee: MARGARETHA, kapt. H.G. Henrichs naar New York; JONGE MARIA, kapt. G.T. Meeuw, naar Smirna; JANTINA ENGELINA, kapt. H.T. de Jonge, en CATHARINA JOSEPHINA, kapt. P.J. Muntendam, beiden naar Liverpool; MONNIKENDAM, kapt. D.H. Kramer, naar Rio Janeiro; de HOOP, kapt. L. Berkhoff, naar Lissabon; MARIA, kapt. J.A. Pronk, JACOBUS, kapt. J. Laurens, JAVA, kapt. H. Peters, en RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, allen naar Batavia, en Zr. Ms. oorlogsbrik VALK, kapt.-luitenant Van Lennep Koster. Kapt. Van der Kolff is van de quarantaine ontslagen.
Den 16 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen, behalve J.A. Pronk, J. Lourens, A. Schaap, H. Peters en Zr. Ms. brik DE VALK, kapt.-luit. Van Lennep Coster, welke door contrarie wind voor Pampus ten anker zijn gekomen. Heden morgen zeilden naar zee: VOORWAARTS, kapt. G. Donn, naar St. Ubes; KLEINKINDEREN, kapt. W. Schep, naar Lissabon; MARIE BERTHA, kapt. K.A. Tap, naar Nantes; ALBERTINA, kapt. H.W. de Groot, naar Belfast, en FREDERICE, kapt. J.N. van Harten, naar Livorno.
Heden morgen zeilde naar zee: de HOOP, kapt. G. Sieberts, naar Antwerpen.
Den 17 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: MARIA, kapt. J.A. Pronk, naar Batavia; HENDRIKA ELIZABETH, kapt. E. Riedijk, en TWEE GEBROEDERS, kapt. A. den Breems, beiden naar New York, en arriveerde uit zee: ATTALANTA, kapt. L. Schildwacht, van Liebau.
Brielle, 15 april. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JANTINA HENDRIKA, kapt. W.H. Ketelaar, van Hamburg, en ANTINA, kapt. J.B. Schoon, van Itzehoe. Heden morgen zeilden naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, en GUTE HOFFNUNG, kapt. P. Gerdes, beiden naar Duinkerken, en EYZO DE WENDT, kapt. W.G. Hellinga, naar Dantzig.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ALIDA IKINA, kapt. W.A. de Jonge, van Stralsund, en AGATHA, kapt. R.P. Dik, van Koningsbergen. Heden zeilde in zee: AVONTUUR, kapt. B. Weymans, naar Duinkerken.
Den 17 dito. Heden arriveerde uit zee: GEBBIENA, kapt. P.J. de Vries, van Memel.
Maassluis, 15 april. Heden morgen zeilden naar zee: VROUW HENRIETTA, kapt. H.F. Klie, naar Liverpool; ULLA, kapt. H. Hillman, naar Newport; UNTERNEHMUNG, kapt. A.H. Jongebloed, VROUW MAGDALENA, kapt. M. van Putten, en HELENA, kapt. T. Tobbens, allen naar Duinkerken; MARIA, kapt. H.T. Mulder, naar Newcastle, en AGATHA, kapt. B.J. Potjewijd, naar Stockton.
Den 17 dito. Heden zeilde naar zee: DIANA, kapt. R.H. Duit, naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 26 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 22 april. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: ANGELINA, kapt. H.H. Koop, van Cette, met wijn en stukgoederen; de PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, van London, en INDUSTRIE, kapt. J.C. Zellien, van Triest, beiden met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: AUGUSTA CATHINKA, kapt. L.J. Dreijer, naar Stettin, en de VICTORIE, kapt. P. Boeije, naar Emden, beiden met stukgoederen; WILHELM, kapt. H.K. Jongebloed, naar Emden, met stukgoederen, en MARGARETH ELISABETH, kapt. H. Wilt, op avontuur, met ballast.
Hellevoetsluis, 22 april. Heden morgen arriveerde uit zee: ZORG EN VLIJT, kapt. H.H. Uil, van Liverpool.
Brielle, 22 april. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken. Heden morgen zeilde naar zee: WILLIAM, kapt. R. Monkman, naar Hull.
Den 23 dito. Kapt. Monkman is wel in zee en kapt. Tak op de rede teruggekomen. Heden zeilden naar zee: VROUW MARGARETHA, kapt. B.R. Berg, en ONDERNEMING, kapt. L.J. Gort, beiden naar Dundee; TWEE GEZUSTERS, kapt. A.J. Holkamp, naar Fitzeroe.
Maassluis, 22 april. Heden morgen zeilden naar zee: VROUW CATHARINA, kapt. J.L. Thaden, naar Inhausersiel; MARGARETHA, kapt. C.H. Lutekes, naar Hamburg, en ALIDA FRANKINA, kapt. J.H. Mulder, naar Petersburg.
Den 24 dito. Heden morgen zeilden naar zee: VERWACHTING, kapt. C.B. Vos, naar Stettin; VROUW ALIDA, kapt. T.D. Hund, naar Hamburg, en DE DRIE GEBROEDERS, kapt. B. Pauls, naar Hull).

Afbeelding
Datum 28 april 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 25 april. Den 23 is alhier van het Nieuwe Diep aangekomen Zr.Ms. stoomboot CURAÇAO, commandant Le Jeune, met troepen voor deze vesting, en gisteren weder uitgevaren.
Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de MARIA, kapt. A.H. Solters, van Messina, met fruit; de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Verstreepen, van Cuxhaven, met ijzer.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: EMMA, kapt. J.Z. Snijders, naar London, met schors; FRANCISCUS, kapt. H.H. Schepers, naar Brazilië, met stukgoederen; HECTOR, kapt. C. Bartelsen, naar Lissabon; de KLEINE DANIEL, kapt. H.E. Oortgiese, naar Noorwegen, en ANNA CATHARINA, kapt. J.C. Mewes, naar Hamburg, alle drie met ballast; REMBRAND, kapt. C. Huygens, naar Vera Cruz, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 25 april. Gisteren namiddag zeilden naar zee: JAVA, kapt. H. Peters, naar Batavia; DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, en MARIA JOHANNA, kapt. R.J. van Driesten, naar Petersburg; VROUW FENKE ENGELINA, kapt. J.W. Kraaij, naar London; JULIE, kapt. J.C. Hamer, naar Nerva; JOHANNA CHRISTINA, kapt. J.C. Holst, naar Holmstrand.
Heden morgen zeilden naar zee: STAD ROTTERDAM, kapt. C. Poort, en ANJER, kapt. J.C. Jansen, beiden naar Batavia; CORNELIUS STAR, kapt. P.T. Kramer, naar London, en HERCULES, kapt. F. Kamps, naar Antwerpen.
Den 26 dito. Heden morgen arriveerden uit zee: KOOPHANDEL, kapt. C. Neurenberg, van Batavia. EOLUS, kapt. G. Zwanenburg, naar Lissabon; GOEDE VERWACHTING, kapt. D. Ouwehand, naar Hull.
Brielle, 25 april. Heden morgen zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken; en arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en CATHARINA, kapt. J.B. Mulder, van Memel.
Den 26 dito. Heden zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 25 april. Gisteren na posttijd zeilden naar zee: JUFVROUW HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, naar Leith, en VROUW CHRISTINA, kapt. R.J. Dood, naar Leven.

Afbeelding
Datum 05 mei 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 2 mei. Gisteren is naar zee gezeild het schip WALCHEREN, kapt. J.J. Bart, naar Batavia, met militairen.
Vlissingen, 2 mei. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: JOHANNES, kapt. C. Schonke, van Leer, met garst; LOUISA CAROLINA (opm: JONGE CAROLINE, Belg), kapt. F. Jacobsen, van Hull, met stukgoederen; LOUISE, kapt. H.W. Jacobsen, van Lübeck, met raapzaad; CONCORDIA, kapt. J.C. Schultz, van Memel, met houtwaren.
Ook is ter rede gearriveerd de PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken naar Rotterdam bestemd, met stukgoederen.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: SOPHIA, kapt. J.F. Rooms, naar Liverpool, met schors en vlas.
Hellevoetsluis, 2 mei. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, van Marennes.
Maassluis, 2 mei. De kapiteins Armstrong en Johnson zijn bij de Hoek ten anker gekomen.

Afbeelding
Datum 14 mei 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 9 mei. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: DE VROUW METTA, kapt. S.T. Meinert, van Hamburg, met raapzaad; GRETINA, kapt. W.S. Kuhlmann, van Carolinensiel, met garst; ALIDA, kapt. B.J. Borchers, van Bremen, met stukgoederen; MAGDALENA, kapt. E.K. Egberts, met garst en boter; MARTHA, kapt. C.W. Kuhlman, en NEPTHUNES, kapt. J.P. Visser, met garst, haver en wol, alle drie van Emden; de VROUW CHRISTINA, kapt. C. Meijer, van Hamburg, met stukgoederen; SOPHIA MARGARETHA, kapt. F. Haesloop, van Bremen, met garst; WISMAR, kapt. H.J. Krohn, van Memel, met houtwaren; MAGDALENA, kapt. J.O. Janssen, van Hornerseel (opm: Horumersiel), met garst; WEPKINA, kapt. H. Meintz, van Emden, met haver en boter.
Ook zijn alhier ter rede gekomen: ANTINA, kapt. P.W. Lindeboom, van Ekawaderseel (opm: Eckwardersiel) naar Brussel, met garst; der KLEINE HANS, kapt. H.N. Koops, van Memel, met houtwaren, destinatie onbepaald, en die HOFFNUNG, kapt. D. Masters, van Leer naar Rotterdam gedestineerd, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: DIANA, kapt. A.A. de Jongh, naar Hull, met stukgoederen; METTA, kapt. T. Haasloop, naar Hamburg, met suiker; DOROTHEA, kapt. H. Engelhard, naar Rostock, met stukgoederen; AURORA, kapt. H. Holder, naar Gothenburg; ANNA CATHARINA, kapt. J.C. Mewes, naar Hamburg; de KLEINE DANIEL, kapt. H.E. Oortgiese, en AMALIA, kapt. J.W. Freese, beiden naar Noorwegen; LEONIDAS, kapt. T. Verept, en CATHARINA, kapt. A. Behrens, beiden naar Cuxhaven; de VROUW CATHARINA, kapt. D. Sanders; de CERES, kapt. M.F. Bunting, en DIANA, kapt. J. Pauls, alle drie naar Emden; LUNA, kapt. C.A. de Vries, naar Neuharlingersiel; FORTUNA, kapt. D. Julius, naar Hooksiel; de VRINDSCHAP, kapt. O.A. Arians, naar Emden; MARGARETHA ELIZABETH (N.B. geen kapt. vermeld), op avontuur, alle dertien met ballast; DILIGENTIA, kapt. J.B.M. Bokens, naar Hamburg, met suiker; BARBARA, kapt. J. Govaert; GEZINA, kapt. J.H. Ricke; de COMMERCIE, kapt. C. Sikkes; de HARMONIE, kapt. G. Middents, en ÆOLUS, kapt. J.B. de Kock, alle vier naar Emden; HENRICUS, kapt. A.B. Arfsten, naar Lissabon, en NANTINA, kapt. B.H. Saathoff, naar Cuxhaven, alle zeven met stukgoederen; de PIETER ANTHONY, kapt. D.J. d’Hooge, naar Hamburg, met stukgoederen.
Nog is naar zee gezeild: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. A. van Dijck, van Rotterdam, met passagiers en stukgoederen, naar Duinkerken bestemd.
Den 11 dito. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VROUW BARBARA, kapt. H. Abrams, van Koningsbergen, met lijnzaad; de VROUW DOROTHEA, kapt. J.H. Carstens, van Bremen, met stukgoederen; de VROUW SOPHIA, kapt. J.T. Ahrens, van Wenda, met houtwaren; HANS, kapt. P. Niemann, van Riga met houtwaren; LINA, kapt. H. Lange, van Rostock, met tarwe.
Hellevoetsluis, 10 mei. Heden morgen arriveerde uit zee: JONGE JOHANNIS, kapt. M. Nemzow, van Greifswald.
Brielle, 10 mei. Heden morgen zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Den 11 dito. Heden zeilde naar zee: VROUW GEPBINA, kapt. P.J. de Vries, naar Fisherrow.
Maassluis, 10 mei. Heden morgen zeilde naar zee: FENNEGINA, kapt. H.H. Puister, naar London.
Den 11 dito. Heden zeilden naar zee: GUTE HOFFNUNG, kapt. T. Vos, naar Hull; TJAKKIEN, kapt. H. Drewes, naar London; ANNECHINA, kapt. E.S. van der Wijk; naar Kirkaldy; MARIA, kapt. J.J. Wiltus, naar Rostock.

Afbeelding
Datum 19 mei 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 17 mei. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MERWESTROOM, kapt. D.H. Hazewinkel, van Liverpool. Heden morgen zeilden naar zee: THERESIA, kapt. G.F. Ebeling, naar Petersburg; PRECIOSA, kapt. C.F. Smith, en CHARLOTTA WILHELMINA, kapt. C.J. Vulsch, beiden naar de Oostzee; en arriveerde uit zee: GEZIENA, kapt. J.G. Postema, van Newcastle.
Brielle, 16 mei. Heden morgen arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken.
Den 17 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London. Heden arriveerde uit zee: HERSTELLING, kapt. W.A. Smit, van Liverpool.
Maassluis, 17 mei. Heden morgen zeilden naar zee: HENDRIKA, kapt. H.F. Leuning, naar Duinkerken; ANNA ELIZABETH, kapt. S. Harkes, naar Rouaan; MARIA, kapt. L.P. Boman, naar Fernambuck.

Afbeelding
Datum 21 mei 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 20 mei. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: la BELLE ALLIANCE, kapt. S. Petri, van Belfast, en JUNKFRAU CATHARINA, kapt. G.R. Klein, van Hamburg, beiden met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, naar London, met suiker; INDUSTRY, kapt. J.C. Zellier, naar Belfast, met schors; de HERSTELLING, kapt. J.J. Bremen, naar Emden met stukgoederen; LOUISA, kapt. H.H. Jacobsen, naar Newcastle, met ballast.
Hellevoetsluis, 20 mei. Gisteren arriveerden uit zee: JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Pijbus, van Liverpool; VROUW CATHARINA, kapt. H.T. Lucht, van Cuxhaven; DOROTHEA, kapt. B.J. de Boer, van Bordeaux. Heden morgen zeilde naar zee: ’s LANDS WELVAREN, kapt. L. den Breems, naar de Noordkaap.
Den 21 dito. Heden morgen arriveerde uit zee: ZEELUST, kapt. D.J. Mik, van Liverpool; en zeilden naar zee: WIJNHANDEL, kapt. M.M. Versluis, naar Batavia; GOEDE HOOP, kapt. M.J. de Jonge, naar Porto, en GEERTRUIDA, kapt. W. Pranger, naar Antwerpen.
Brielle, 21 mei. Gisteren namiddag zeilde in zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken.
Den 22 dito. Heden morgen arriveerde uit zee: ANJA, kapt. A. Hazewinkel, van Malaga, is na visitatie van de quarantaine ontslagen.
Maassluis, 21 mei. Heden morgen zeilde naar zee: HARMONIE, kapt. A. Middels, naar Duinkerken.
Den 22 dito. Heden morgen zeilden naar zee: VRIENDSCHAP, kapt. J.H. Zant, naar Stettin; GEZIENA, kapt. H.J. Brining, en CATHARINA, kapt. P. Pieper, beiden naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 24 mei 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 23 mei. de 21e dezer, des morgens, zeilde DE GOEDE HOOP, kapt. M. de Jonge, naar Porto en GEERTRUIDA, kapt. W. Pranger, naar Antwerpen.
De 20e dezer, des namiddags zeilde van Brielle, PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken. De 22e, des morgens, arriveerde ANJA, kapt. A.C. Hazewinkel, van Malaga, welke na visitatie van de quarantaine is ontslagen.
De 21e dezer, des morgens, zeilde van Maassluis HARMONIE, kapt. A. Middents, naar Duinkerken; de 22e, des morgens, DE VRIENDSCHAP, kapt. J.H. Zant, naar Stettin; GEZINA, kapt. H.J. Beuning, naar Hamburg.
De 22e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis JOHANNA CORNELIA, kapt. H.F. Horneman, naar Batavia.

Afbeelding
Datum 02 juni 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart naar Duinkerken. Voor goederen en passagiers. Vertrek, gedurende de maand juni 1836:
De 5e, zondag, des morgens ten 3 ure, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk.
De 10e, vrijdag, des morgens ten 6 ure, L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre.
De 15e, woensdag, de morgens ten 10 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. F. Ramos.
De 20e, maandag, des namiddags ten 2 ure, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk.
De 25e, zaterdag, des morgens ten 6 ure, L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre.
De 30e, donderdag, des morgens ten 11 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. F. Ramos.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. en Co., agenten.

Afbeelding
Datum 02 juni 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Duinkerken, 17 mei. Een nieuwe stoomboot, LE DUNKERQUOIS, door het huis Morel uit deze stad uitgerust en bestemd om de vaart tussen Duinkerken en Rotterdam te doen, heeft haar eerste reis in veertig uren volbracht. Deze gemeenschap tussen de twee steden heeft thans door drie stoomboten plaats, te weten L’ESTAFETTE, PRINSES VAN ORANJE en LE DUNKERQUOIS.

Afbeelding
Datum 04 juni 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 30 mei. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: MARIA, kapt. F. van der Steen, van de Havannah, met suiker; ÆOLUS, kapt. B.E. Kock, van Emden, met haver en rogge.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: JOSEPHINE, kapt. E. Zoetelief, naar Dartmouth, met schors; de DRIE GEBROEDERS, kapt. C. Muys, naar London met stukgoederen.
1 juni. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: JOHANNES, kapt. J.N.E. Selck, van Bremen, met stukgoederen; de JONGE CHRISTOFFEL, kapt. E. Weirkamp, van Hamburg, met katoen; de VROUW CATHARINA, kapt. D. Sanders, van Carolinensiel, met garst; CERES, kapt. M.F. Burting, van Newcastle, met stukgoederen; LUNA, kapt. G.A. de Vries, van Ackumersiel, met rogge en garst.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: SPECULATION, kapt. J.L.W. Voigt, naar de Oostzee, met ballast; CONCORDIA, kapt. J.H. Moller, naar Nantes, met beenzwart; de ONDERNEMING, kapt. B. Hendriks, naar Cuxhaven, met steen.
Hellevoetsluis, 1 juni. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: AURORA, kapt. C.A. Hazewinkel, van Marennes, en IDA CATHARINA, kapt. J.V. Veenhorst, van Port-à-Port; en zeilde naar zee: ELISABETH, kapt. F. Fokkens, naar Batavia.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: GEZINA JOHANNA, kapt. H.W. Lukens, van Aberdour, en HELENA, kapt. D.J. Greven, van Liverpool. Heden morgen zeilden naar zee: MERWESTROOM, kapt. D.H. Hazewinkel (opm: volgens RC 040636 kapt. J. Stroobuur), naar Leith; GEZINA, kapt. J.S. Postema, naar Arendsburg.
Brielle, 1 juni. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London. Heden morgen zeilden naar zee: VROUW NANTINA, kapt. R.H. Zaathoff, naar Duinkerken.
2 juni. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken.
Maassluis, 2 juni. Heden morgen zeilden naar zee: JANTINA HENDRINA, kapt. W.H. Ketelaar, naar Hamburg; TIBERIAS, kapt. T. Armstrong, naar Sunderland, en EENSGEZINDHEID, kapt. J.N. van Duinen, naar Danzig.

Afbeelding
Datum 07 juni 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 3 juni. Heden is ter rede gearriveerd het fregatschip PAULINE, kapt. L.M. Hoffman, van Batavia voor deze stad.
Hellevoetsluis, 3 juni. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: de MAAS, kapt. M. van Velthoven, van Batavia. Heden morgen arriveerden uit zee: de BEURS, kapt. C. van Alen, van Antwerpen; JONKVROUW ELIZABETH, kapt. W.K. de Wijk, van Liverpool; VRIENDSCHAP, kapt. J.H. Ahrends, van Grevelingen; DRIE GEZUSTERS, kapt. F. Verstreepen, van Bremen; HOFFNUNG, kapt. O.H. Bruno, en LÜBECK, kapt. C. Siebje, allen van Cuxhaven, en VROUW MAGDALENA, kapt. M. van der Putten, van Rüstersiel.
Den 4 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: SOPHIA MARGARETHA, kapt. F. Haasloop, en ALBERTUS, kapt. U.A. Ulrichs, beiden van Cuxhaven; GRETINA, kapt. W.S. Kulmans, van Emden.
Den 5 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ELIZABETH, kapt. G. Pijbus, van Marennes; JONGE HYLKE TROMP, kapt. D. Jonge (volgens RC 070636: kapt. T.S. Oldendorp), van Cette; ALWINA, kapt. B.C. Simons, van Venetië; JACOBINA en BARBARA, kapt. K.Z. Schut, van Oleron; JUFFER EYNSKE, kapt. S.J. Kramer, van Porteowl, en ALIDA, kapt. J.H. Deddes, van Liverpool. Heden morgen arriveerden uit zee: SOPHIA, kapt. H.H. Nieman, van Memel; MARGARETHA, kapt. F.K. Mulder, van Liverpool; VOORWAARTS, kapt. G. Don, van St. Ubes, en de HOOP, kapt. L. Berkhof, van Lissabon; en zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. F. van Dijk, naar Duinkerken.
Brielle, 3 juni. Heden morgen arriveerde uit zee: JONGE JOHANNES, kapt. W. Elbring, van Emden.
Den 4 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Zeeuwen. Heden morgen arriveerden uit zee: ANNA MARIA, kapt. J.F. Muys, van Jersey; ZES GEBROEDERS, kapt. H.J. Waterborg, van Duinkerken.
Den 5 dito. Heden morgen arriveerden uit zee: VROUW MARIA, kapt. J.C.C. Anderson, van Ehernford (opm: Eckernförde); MERCUUR, kapt. W. Harkema, van Danzig; JONGE EGBERTUS, kapt. J.B. Mulder, van Lübeck, en EENDRAGT, kapt. O.G. Stuit, van London.
Maassluis, 3 juni. Heden morgen arriveerden uit zee: ALGEMEEN BELANG, kapt. K. van Duin, van de Noordzee.
Den 4 dito. Heden zeilde naar zee: MARGARETHA, kapt. W.J. Warnekes, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 09 juni 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 juni. Te Vlissingen is wegens averij aan zijn boordsrad, welke hersteld moet worden, in de haven gekomen de stoomboot DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen en koebeesten.

Afbeelding
Datum 17 juni 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. Voor goederen en passagiers.
Vertrek van Rotterdam gedurende de maand juni 1836.
De 20e maandag namiddag ten 2 ure, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dyk.
De 25e zaterdag ’s morgens ten 6 ure, L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre.
De 30e donderdag ’s morgens ten 11 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. T. Ramos.
Adres bij Johˢ. Ooms Ezn en Comp., agenten.

Afbeelding
Datum 21 juni 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 17 juni. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: TWEE GEZUSTERS, kapt. F.F. Kaaloor, van Cuxhaven; WIECHINA, kapt. D.D. Greven, van Libau, en DE VOS, kapt. G. van der Velden, van Marennes. Heden morgen zeilde naar zee: GEZIENA, kapt. R.R. Taay, naar Liverpool.
Den 19 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: BONAPARTE, kapt. F.A. Zuidblad, van Lovisa en Borga.
Brielle, 17 juni. Gisteren namiddag uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken; TJAKKIEN, kapt. H. Drewes, en VROUW GEBBINA, kapt. P.J. de Vries, beiden van Sunderland, en VROUW ANNA, kapt. N. Welkens, van Emden. Heden morgen zeilden naar zee: AURORA, kapt. C.A. Hazewinkel, naar Goole; ST. ANTHONIUS, kapt. A.A. Arnold, naar Noorwegen.
Den 19 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JUFFER HENDRIKA, kapt. H.H. Scholtens, van Aberdour.
Maassluis, 17 juni. Heden morgen zeilden naar zee: ZEELUST, kapt. A. Patijn, naar de Noordzee; VROUW JACOBA, kapt. H.R. Grimminga, naar Dundee.

Afbeelding
Datum 25 juni 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 23 juni. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JANTINA ENGELINA, kapt. H.T. de Jonge, en ANETTA, kapt. P. Ouwehand, beiden van Liverpool, en de loodsboot no. 7, welke aan boord had de equipage van het schip MARIA THERESIA, kapt. Joffroij (opm: bark MARIE THÉRÈSE, kapt. J. Joffroy, zie AH 240636), komende van Batavia, welke met het naar binnen zeilen op de Bol van de Hindert is vastgeraakt en spoedig daarna totaal verbrijzeld.
Heden morgen arriveerden uit zee: PIET HEIN, kapt. W. Turnbull, van Suriname, laatst van Demerarij, ligt quarantaine; ENGELINA, kapt. R.H. Bok, van Liverpool; en zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken.
Brielle, 22 juni. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London, doch is door hoge zee teruggekomen en naar Hellevoetsluis opgezeild.
Den 23 dito. Heden arriveerden uit zee: VROUW ANNA, kapt. A. de Zeeuw Baggus, van Tromsø, en VROUW CHRISTINA, kapt. R.J. Dood, van Aberdour. Een schoner onbekend zit in de bank.

Afbeelding
Datum 05 juli 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 1 juli. Gisteren namiddag zeilde naar zee: UDONIA, kapt. W.P. Wessels, naar Nerva.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: DE JONGE FREDRICH, kapt. S. Stuhl, van Duinkerken.
Den 3 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: de TWEE GEBROEDERS, kapt. H.O. Hanken, van Cuxhaven.
Brielle, 1 juli. Heden morgen zeilden naar zee: JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, naar Brest; DE HOOP, kapt. A.L. de Vries, naar Hamburg; en arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken.
Den 2 dito. Gisteren namiddag zeilde naar zee: ANJA, kapt. A.H. Hazewinkel, naar Belfast, dezelve is in de Put ten anker gekomen.
Den 3 dito. Den 1 dezer des avonds arriveerden uit zee: CAECILIA, kapt. B.J. Wilts, van Bremen. Kapt. Hazewinkel is mede uit de Put wel in zee gekomen.
Maassluis, 1 juli. Heden morgen zeilden naar zee: IDA CATHARINA, kapt. J.V. Veenhorst, naar Algiers; DOROTHEA, kapt. J.H. Carstens, TWEE GEZUSTERS, kapt. T.P. Kahlohr, en HERSTELLING, kapt. B.H. Schuur, op avontuur, EENDRAGT, kapt. O.G. Stuit, naar Rostock, en TJAKKINA, kapt. H. Drewes, naar Eggersund.
Den 2 dito. Heden morgen zeilde naar zee: JUFFER HENDRIKA, kapt. H.H. Scholten, naar Noorwegen.

Afbeelding
Datum 07 juli 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 4 juli. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: ANTONETTA MARIA, kapt. R.A. Holm, van Kiobenhaven, met raapzaad; die JONGE JOHANNA, kapt. J. Verbruggen, van London, met stukgoederen.
Nog is ter rede gekomen: de VIER GEBROEDERS, kapt. D. Uffen, van Hamburg naar Brussel gedestineerd, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: LAMBERTUS, kapt. H.L. Veen, naar Marseille, met stukgoederen; CATHARINA, kapt. J.G. Juister, naar London, met schors; HARMONY, kapt. G. Middents, naar Hamburg, met stukgoederen; MAGDALENA, kapt. C. Konou, en ATALANTE, kapt. P. Konou, beiden op avontuur; de TWEE GEBROEDERS, kapt. H.O. Hansen, naar Cuxhaven, met stukgoederen; JEAN VAN EYCK, kapt. A. Corneliss, naar Liverpool, met ballast; de CERES, kapt. M.F. Bunting, en SPECULATION, kapt. H. Jansen, beiden naar Petersburg, met stukgoederen; de VROUW THERESIA JOSEPHA, kapt. J.B. Simons, naar London, met schors; SOPHIA, kapt. J.A. Rooms, naar Riga, met ballast; HELENA, kapt. H. Permien, en VETTA, kapt. P. Zeplien, beiden naar Riga, met ballast; OCTAVIA, kapt. B.D. Klein, naar Cadix; CHARLOTTE, kapt. R. Muys, naar Cork, beiden met stukgoederen; CHRISTINA CHARLOTTE, kapt. A.J. van Damm, naar Newcastle, en die PERLE, kapt. W. Koop, naar de Oostzee, beiden met ballast; de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.J. Schmidt, naar Hull, met beenderen; FREDERIK, kapt. J.H. Witteveen, naar Leith, en de COMMERCIE, kapt. C.F. Goukema, naar London, beiden met schors.
Hellevoetsluis, 4 juli. Heden morgen zeilden naar zee: KLEINKINDEREN, kapt. W. Schep, naar Lissabon; MARIA BEERTA, kapt. K.A. Tap, naar Stockton.
Den 5 dito. Gisteren namiddag zeilden naar zee: OSCAR, kapt. J.G. Jansen, naar Flekkefiori, en HARMONIE, kapt. A. Hansen, naar St. Ubes; en arriveerden uit zee: Zr. Ms. transportschip WILLEM FREDERIK HENDRIK, luit. Van der Hart; JONGE SIMON, kapt. M. Lovius, van St. Martin; GEZIENA, kapt. M. Koor, van Wolgast.
Brielle, 4 juli. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 5 dito. Heden morgen zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, naar Duinkerken. Heden zeilde naar zee: FRAU HELENA, kapt. J.H. Pekelder, naar de Oostzee.
Maassluis, 4 juli. Heden morgen zeilden naar zee: PAULINE, kapt. J.F. de Boer, naar Baltimore; WEBBINA, kapt. J.H. Kuiper, naar St. Petersburg, en BONAPARTE, kapt. F.A. Lindblad, naar Bergen.
Den 5 dito. Heden morgen zeilden naar zee: GEZIENA JOHANNA, kapt. H.W. Lukens, naar Dundee; HERSTELLING, kapt. H.H. Potjer, op avontuur; JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Sieuwen, naar Grevelingen, en FREDERICK, kapt. J. Backhouse, naar Sunderland.

Afbeelding
Datum 19 juli 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 15 juli. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de TWEE GEBROEDERS, kapt. B.A. Ricke, van Liverpool, met klipzout; de ZEEVOGEL, kapt. M. Zeplien, van Riga, met hennipzaad.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: RUDOLF HEINRICH, kapt. H. Kramer, naar Stettin, met suiker; ANNA MARIA, kapt. N.T. Fimme, naar Emden, met stukgoederen; die LIEBE, kapt. J.J. Jacobs; de VROUW HELLIDA, kapt. F.O. Fimmen, beiden naar Noorwegen, met ballast.
Hellevoetsluis, 15 juli. Heden morgen zeilde naar zee: JACOBA, kapt. A.K. de Groot, naar St. Petersburg.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MARIA JOHANNA, kapt. D. van der Valk, van Alicante. Heden morgen arriveerden uit zee: de HOOP, kapt. C. Bloem, van New York, en PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken.
Den 17 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VIER GEBROEDERS, kapt. H.C. Schuth, van Marseille; dezelve rapporteert op 6 juli op 45º 30’ L. en 12º B (opm: dit moet waarschijnlijk zijn: 45º30’ NB 12º00’ WL, 180’ NW van la Coruña) in een goede staat gepraaid te hebben NOORDHOLLAND, kapt. Ruijl, van Amsterdam naar Suriname; LEMMER, kapt. S. Tammes, van Amsterdam, als bijlegger naar Genua en Livorno, welke op den 15 dezer door zware storm op de hoogte van de Galloper zijn grote mast heeft gebroken, dezelve is door de loodsboot no. 7 alhier binnengebracht.
Brielle, 16 juli. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ANNA MARIA, kapt. T.O. Timmen, van Emden; DUPERLER, kapt. P. Lindeman, van Duinkerken. .

Afbeelding
Datum 26 juli 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 22 juli. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: ANGELINA, kapt. D. Stinze, van Marseille, met stukgoederen.
Ook is alhier ter rede gekomen: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 23 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: GOEDE HOOP, kapt. M.J. de Jong, van St. Ubes. Heden morgen zeilden naar zee: de VOS, kapt. G. v.d. Velden, naar Grevelingen; AVONTUUR, kapt. B. Wijmans, naar Hamburg; KLAZINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, en ZEEMEEUW, kapt. D.M. Noordhoek, beiden naar Lissabon; HOFFNUNG, kapt. D. Martens, en JONGE FREDERIK, kapt. C. Stoel, beiden naar Duinkerken; JULIA, kapt. J. Schildwacht, naar Riga; MARGARETHA, kapt. C. Muller, ENGELINA, kapt. R.H. Bok, en ALBERTINA, kapt. H.W. de Groot, allen naar Liverpool; JULIA, kapt. J.C. Hamer, naar de Oostzee; DOLPHIJN, kapt. D.D. Nap, naar Marseille.
Den 24 dito. Heden morgen zeilde naar zee: VROUW ANNA, kapt. D. Kouwenhoven, naar Tromsoe.
Brielle, 23 juli. Heden morgen zeilde naar zee: EENDRAGT, kapt. C. van Gelderen jr., naar Gibraltar.
Maassluis, 24 juli. Heden morgen zeilden naar zee: WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Zwart, naar Dundee; CLOTHILDE, kapt. H.J. Polter, naar Christiana; ALIDA, kapt. C.A. Riecken, naar Bergen; MARGARETHA, kapt. J. Haesloop, naar Bremen; het VERTROUWEN, kapt. H.D. Klatter, naar Dundee; FENNEGINA, kapt. H.J. Puister, naar Firth of Forth; GEORGE, kapt. W.J. Poelman, naar Bergen; MARAGIENA MARGARETHA, kapt. H.J. Oortjes, naar Hamburg; en arriveerde uit zee: ZEELUST, kapt. A. Patijn, van de Noordzee.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 1 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: KOLONEL KOOPMAN, kapt. F.H. von Lindern, van Batavia; ’s LANDS WELVAREN, kapt. L. den Breems, van Tromsoe; ENIGHEDEN, kapt. C.J. Raske, van Borgo.
Den 2 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. P. van Dijk, van Duinkerken, en JEANNETTE, kapt. H.G. Winter, van Riga.
Brielle, 1 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: WILLIAM, kapt. R. Monkman, van Newcastle. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 3 augustus. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: HERMAN EN JULIUS, kapt. M. Stenmann, van Uleborg, met pik en teer; ISIS, kapt. D.H. Zeplien, van Riga, met hennipzaad; NEPTUNIS, kapt. G. Lamot, van London, met zout; ANNAATJE MARGARETHA, kapt. H.E. Dickman, van Bremen, met koffie; le JEUNE CLEMENCE, kapt. F. Smit, van de Havanna, met suiker, moet quarantaine houden; JOSEPHINE, kapt. C. Zoetelief, van Bremen, met stukgoederen; MARIA CATHARINA, kapt. J. Brabander, van Liverpool, met klipzout; la VILLE DE BRUXELLES, kapt. W. Zorgdrager, van Rio Janeiro, met koffie; CATHARINA ELISABETH, kapt. P. Larsen, van Petersburg, met stukgoederen; de VROUW MARGARETHA, kapt. J. Ammermann, van Wendau, met houtwaren; de UNIE, kapt. H.B. Voss, van Danzig, met weedasch; LOUISA, kapt. L.F. Mussche, van Liverpool, met klipzout; DIANA, kapt. C.J. Hagge, van Christiaanstad, met hout en teer.
Ook is alhier ter rede gekomen: FORTUNA, kapt. H.H. Lefoge, van Emden naar Brussel, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 5 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: GEZIENA, kapt. R.F. Taay, van Liverpool. Heden morgen zeilden naar zee: WILHELMINA FREDERIKA, kapt. J.H. Bodeman, naar Boston; JANTINA ENGELINA, kapt. H.T. de Jonge, naar Liverpool; de HOOP, kapt. G. Sieberts, naar Antwerpen; en arriveerde uit zee: JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, van Grevelingen.
Den 6 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: GEZIENA, kapt. J.G. Postema, van Arendsburg, en FREDRIKA, kapt. H. Nieman, van Nerva. Heden morgen arriveerden uit zee: ROBIN HOOD, kapt. T. Molenij, van Hull, en CHARLOTTA WILHELMINA, kapt. C.J. Volsch, naar Pernau; en zeilden naar zee: ALCYON, kapt. C. v.d. Linden, naar Lissabon; VIER GEBROEDERS, kapt. A.J. Bakker, naar New York.
Den 7 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: SPECULANT, kapt. C.F. Horn, van Greifswald; INDUSTRIE, kapt. C. Gjessing, van Nerva; en zeilden in zee: RESOLUTIE, kapt. P. Beekman, naar Fredrickshaven, en JONGE SIMON, kapt. M. Lovius, naar Nantes. Heden morgen arriveerden uit zee: ELIZABETH, kapt. Melmer, van Lorbarg.
Brielle, 5 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VIJF GEZUSTERS, kapt. A.J. Roeden, van Cuxhaven. Heden morgen zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
Den 7 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ESSIA, kapt. H.P. Scheel, van Stralsund; ANKINA, kapt. N.W. Hazewinkel, van Danzig, en DE HOOP, kapt. A.L. de Vries, van Hamburg. De 7e, des morgens arriveerde nog DE TWEE GEBROEDERS, kapt. S.J. Jaski, van Danzig).
Maassluis, 5 augustus. Heden morgen zeilden naar zee: JONGE JACOB, kapt. J. Clausen, DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Nommels, DRIE GEBROEDERS, kapt. O.F. Ulrichs, JONGFRAU CATHARINA, kapt. J.R. Klein, ANNA MARIA, kapt. T.O. Fimmen, en VROUW GEZIENA, kapt. Lindenboom, allen naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 18 augustus 1836
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart naar Duinkerken. Voor goederen en passagiers.
Vertrek gedurende de maand augustus 1836:
De 20e, zaterdag, des morgens ten 4 ure, PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
De 25e, donderdag, des morgens ten 8 ure, ESTAFETTE, kapt. E. Perre.
De 31e, woensdag, des middags ten 12 ure, DUNKERQUOIS, kapt. F. Ramos.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. en Co., agenten.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 17 augustus. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: de VROUW JOHANNA, kapt. J.E. de Vries, van Bordeaux, met wijn en brandewijn en de HARRIET, kapt. F. Beniest, van Liverpool.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de VIER GEBROEDERS, kapt. L.J. Dillau, naar Cuxhaven, en de VROUW ANNA, kapt. C. Vurgt, naar Bremen, beiden met stukgoederen; de PELIKAAN, kapt. T. Douwes, en de TWEE GEBROEDERS, kapt. B.A. Ricke, beiden naar Topsham, met schors.
Hellevoetsluis, 17 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: JACOBINA EN BARBARA, kapt. K.Z. Schut, van St. Ubes; CONCORDIA, kapt. F.H. Eddes, van Sunderland. Heden morgen arriveerden uit zee: BRITTANIA, kapt. J.P. Bouwene, van Hartlepool; ZORG EN VLIJT, kapt. H.H. Uil, van Liverpool.
Den 18 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VROUW HELENA, kapt. J. Frederiks, van Bremen; HELENA, kapt. D.J. Greven, van Liverpool; HARMONIE, kapt. C.J. Reus, van Baltimore.
Brielle, 17 augustus. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt D. Dunlop, naar London; en arriveerden uit zee: CONCORDIA, kapt. H.O. van Wijk, van Rije; PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken, en CARL, kapt. C. Holst, van Wolgast.
Den 18 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ONDERNEMING, kapt. L.J. Gort, van Cherburg. Heden morgen arriveerde uit zee: ANNAATJE MARGARETHA, kapt. H.E. Dickman, van Cuxhaven.
Maassluis, 18 augustus. Heden zeilde naar zee: JONGE ANTJE, kapt. E. Leurs, naar Koningsbergen.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 19 augustus. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VROUW GEZINA, kapt. H.E. Lindeboom, van Nice, met olie, enz.; de JONGE JOHANNA, kapt. P.C. Dillewijns, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: ISIS, kapt. D.H. Zeplien, naar de Oostzee, met ballast; ANNAATJE MARGARETHA, kapt. H.E. Dickman, naar Cuxhaven, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 19 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: CATHARINA JULIA, kapt. P.H. Hazewinkel, van Liverpool.
Den 20 dito. Heden morgen zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken; en arriveerden uit zee: EMMELINA, kapt. C.B. Boije, van Bergen; TWEELINGEN DANIËL EN WILCO, kapt. H.T. Klein, van Baltimore.
Den 21 dito. De stoomboot PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, is weder teruggekomen en binnendoor naar Vlissingen gestoomd. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: CATHARINA, kapt. J.B. Mulder, van Cardiff; ZORGVLIET, kapt. J.A. Hubert, van Marennes; NIJVERHEID, kapt. P.H. Puister, van Oléron; AGATHA, kapt. R.P. Dik, van Marennes; CATHARINA, kapt. K.H. Bekkering, van Lissabon; MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, van Liverpool; DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, van Duinkerken.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 22 augustus. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Smit, van London, met stukgoederen; DIANA, kapt. A.A. de Jongh, van Hull, met stukgoederen; CATHARINA, kapt. J. van der Schuit, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: SPECULATION, kapt. C.L.W. Vugt, naar de Oostzee; CATHARINA, kapt. U. Oesman, naar Hamburg, met stukgoederen; de JONGE JOHANNA, kapt. P.B. Bergmans, naar Leith, met schors.
Ook is nog naar zee vertrokken: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 22 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: AGATHA, kapt. B.J. Potjewijd, van Liverpool, en GEZIENA, kapt. K.K. Wijkmeijer, van Nerva. Heden morgen arriveerden uit zee: THERESIA, kapt. G.T. Ebeling, van Petersburg, en HERMAN, kapt. G.J. Schulte, van Liverpool.
Den 23 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: DRIE GEBROEDERS, kapt. J.C. Goukema, van Emden. Heden morgen zeilde in zee: JEANETTE, kapt. H.G. Winter, naar Riga; en arriveerden uit zee: GEERTRUIDA, kapt. W. Pranger, van Antwerpen; STAD GRONINGEN, kapt. J.J. Kortrijk, van Koningsbergen.
Brielle, 22 augustus. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 23 dito. Heden zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 22 augustus. Heden morgen zeilde naar zee: FORTUNA, kapt. E.H. Alberts, naar Danzig.

Afbeelding
Datum 03 september 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 31 augustus. Volgens de Lloydslijst van den 26 dezer, was het barkschip de ONDERNEMING, kapt. H. Eeltjes, van Middelburg naar Batavia, de 15de juni te Rio Janeiro binnengelopen.
Vlissingen, 31 augustus. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: de IRIS, kapt. D.H. Nieman, van Riga, met hout.
Hellevoetsluis, 1 september. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HERSTELLING, kapt. J.H. Potjer, van Marennes; ARENT ELIZA, kapt. L.H. Drayer, van New Orleans, en GUTE HOFFNUNG, kapt. P. Gerdes, van Grevelingen. Heden morgen zeilden naar zee: JOHANNA, kapt. H.T. de Jong, naar Baltimore; GEZIENA, kapt. K.K. Wijkmeijer, naar St. Davids.
Brielle, 31 augustus. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London. Heden morgen zeilde naar zee: ANKINA, kapt. N.W. Hazewinkel, naar Danzig.
1 september. Heden zeilde naar zee: JOHANNA FREDRIKA, kapt. L. Palm, naar Hull; en arriveerden uit zee: VROUW GEZIENA, kapt. J.C. Lindeboom, van Emden, en PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken.
Maassluis, 1 september. Heden zeilden naar zee: MARIA, kapt. J.J. Wilters, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 10 september 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 7 september. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: CONCORDIA, kapt. J.C.Pahlson, van Bordeaux, met wijn en brandewijn; ELISABETH WILHELMINE, kapt. J.H. Tardel, van New York, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de VROUW MARGARETHA, kapt. F. Ammermann, naar Hamburg, met stukgoederen.
Onder Rammekens ligt ter rede de Nederlandse stoomboot de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken bestemd, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 7 september. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELIZABETH, kapt. G. Pijbus, van Oléron. Heden morgen arriveerden uit zee: MARS, kapt. J. Metson, van Lissabon, en DRIE GEBROEDERS, kapt. P. Admiraal, van Marseille; en zeilde naar zee: SOPHIA CHARLOTTA, kapt. J.F. Pertiet, naar de Oostzee; en arriveerde nog uit zee: NEERLANDS KONING, kapt. M. Schaap, van Batavia.
Maassluis, 7 september. Heden morgen zeilde naar zee: VERWACHTING, kapt. J.E. Bloem, naar Riga.
Den 8 dito. Heden morgen zeilde naar zee: HANDELMAATSCHAPPIJ, kapt. K. den Boer, naar de Noordzee.

Afbeelding
Datum 13 september 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 10 september. Het schip PAULINE, kapt. L.M. Hoffman, van deze stad naar Batavia, is op 29 augustus op de hoogte van Fierly gepraaid door de Texelse loodsschipper Tjalling Griek, voerende de schuit no. 2; aan boord was alles wel.
Vlissingen, 9 september. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de COMMERCIE, kapt. C.T. Gaukema, van London, met stukgoederen; POMONA, kapt. F. Valentin, van Baijonne, met wol en terpentijn.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: PRINCES VICTORIA, kapt. G. van den Broeke, naar London, met passagiers en stukgoederen; de VROUW CATHARINA, kapt. G.R. Klein, met glas en spijkers, en ANNETTE, kapt. J.H. Strakholder, met stukgoederen, beiden naar Cuxhaven; les TROIS FRÈRES, kapt. T. Smit, naar London, met schors; LOUISA, kapt. P.H. Niejahr, naar Memel, met ballast; CATHARINA, kapt. J. Haack, naar Hamburg, met stukgoederen.
Ook is van de rede van Rammekens vertrokken: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 9 september. Heden morgen arriveerde uit zee: LYNX, kapt. C. van der Drift, van Marseille.
Den 11 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VENILIA, kapt. R.J. Kranenburg, van Lissabon; MERWESTROOM, kapt. D.H. Hogenwinkel (opm: Hazewinkel), en WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, beiden van Bergen.
Brielle, 9 september. Heden morgen zeilden naar zee: TWEE GEBROEDERS, kapt. S.J. Jaski, naar Stettin, en GOEDE VERWACHTING, kapt. A. Hogendijk, naar Lissabon.
Den 10 dito. Heden arriveerde uit zee: WILLEMINA, kapt. J.J. Mulder, van Emden.
Maassluis, 10 september. Heden morgen zeilde naar zee: AGATHA, kapt. B.R. Dik, naar Flekkefiord.

Afbeelding
Datum 22 september 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 19 september. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: IDUNA, kapt. W.J. Groenewold, met houtwaren; MARIA WILHELMINA, kapt. H.C. Wilt, met planken, beiden van Riga; HEINRICH, kapt. J. Meewes, van Tonningen, en die HOFFNUNG, kapt. P. Engelhardt, van Viel, beiden met raapzaad; die ORION, kapt. H. Neujahr, en ALEXANDRINE, kapt. N. Permien, beiden van Riga, met houtwaren; de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Salvesen, van Bergen, met stokvis; die PERLE, kapt. P. Lindeman, van Husum, met raapzaad; WILHELMINE, kapt. M. Petersen, van Tonningen, met raapzaad; die BIENE, kapt. D.H. Haswinkel, van Danzig, en PHOENIX, kapt. J.T. Berckholtz, van Stettin, beiden met houtwaren; HELENA, kapt. T.O. Adema, van Elsvliet; EMANUEL, kapt. J. Schade, van Tonningen, en die LIEBE, kapt. J.J. Jacobs, van Norden, alle drie met raapzaad.
Ook is alhier ter rede gearriveerd de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken naar Rotterdam, met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: ROBERT, kapt. G.J. Rijdberg, naar Petersburg, met mechanieke goederen; de VROUW MARIA, kapt. H.G. Schulte, naar Riga; de MARIA, kapt. J.C. Krohn, naar de Oostzee; SIMON, kapt. J.B. Jensen, naar Charlestown, en EDMOND, kapt. C. Fertig, naar Villa-Nova, alle vier met ballast; de VROUW GEZINA, kapt. H.C. Lindeboom, naar Riga; die HOFFNUNG, kapt. C.J. Wilters, en ALBERTINE, kapt. C. Petersen, beiden naar Hamburg, alle drie met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 20 september. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: MARGARETHA, kapt. T.K. Mulder, van Liverpool; KINDERDIJK, kapt. J.A. Bangma, van Riga; RESOLUTION, kapt. P. Beekman, van Fredrikshaven. Heden morgen arriveerde uit zee: ALBERTINA, kapt. H.W. de Groot, van Liverpool, dezelve rapporteert 13 september ll. in Kanaal de Singels W.Z.W. 3 mijlen afstand gepraaid te hebben een driemastschip, tonende de Amsterdamse nummervlag 23; den 16 dito noord van Zuid-Voorland het schip ’s GRAVENHAGE, en 1 mijl oostelijker het schip PRINSES MARIANNE, kapt. A. Plug, aan boord van gemelde schepen was alles wel.
Brielle, 19 september. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 20 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ONS GENOEGEN, kapt. M. Douwes, van Rostock.

Afbeelding
Datum 24 september 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 21 september. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: DIANA, kapt. P. Pieper, van Varel, en ANNA MARGARETHA, kapt. H.L. Schmidt, van Husum, beiden met raapzaad; en de JONGE JOHANN, kapt. J.T. Maas, van Bremen, met stukgoederen; CATHARINA MARIA, kapt. P. Zeplien, van Memel, met houtwaren; DOROTHEA, kapt. G.R. Eckhoff, van Ditrum, met raapzaad; AURORA, kapt. R.E. Betten, en LIMA, kapt. G.A. de Vries, beiden van Neuharlingerseel, met garst; SIRIUS, kapt. J.C. Smidt, van Petersburg, met houtwaren; ST. PIETER, kapt. P.P. Jorgenson, van Kiel; de DRIE GEBROEDERS, kapt. P.H. Pauls, van Carolinenseel, allen met raapzaad; AURORA, kapt. L.B. Jansen, van Bergen, met stokvis en traan; VICTORIA, kapt. C.J. Walter, van Memel, en PETER, kapt. J.F. Jorgin, van Westerwick, beiden met houtwaren; de JONGE CLAUS, kapt. H.H. Willers, van Svendsburg, met raapzaad; ALBERTUS HERMANUS, kapt. H.H. Ricke, van Memel, met lijnzaad; de VROUW ANNA, kapt. J. Langhetee, van Liverpool, met klipzout; de CERES, kapt. N. Bunting, van Petersburg, en de JONGE GERARD, kapt. B.H. Ricke, van Hamburg, beiden met stukgoederen; IGNATIUS, kapt. G.F. Wildermann, van Elseneur, met raapzaad; de HERSTELLING, kapt. J.J. Bremer, van Rostock, met raapzaad; ANTINA, kapt. J.R. Lucht, van Emden, met haver; de LEEUW, kapt. F. Goetz, van Liverpool, met klipzout; PETRUS, kapt. J.A. Scholten, van London, met stukgoederen; de ISIS, kapt. D.H. Zeplien, van Memel, met houtwaren; die BIENE, kapt. C.J. Keltere, van Rostock, met raapzaad.
Voorts zijn nog alhier ter rede gekomen: EMELIE, kapt. Ph. Graeven, van Drontheim naar Mechelen, met stokvis en traan, en de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 21 september. Gisteren namiddag zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London, en arriveerde uit zee: het VERTROUWEN, kapt. L. Overgaauw, van Newbedford. Heden morgen arriveerde uit zee: de HOOP, kapt. J.H. Mugge, van Riga.
Den 22 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELBERDIENA GEZIENA, kapt. J. Ohm, van Bergen, als bijlegger naar Antwerpen. Heden morgen arriveerde uit zee: GEZIENA, kapt. K.K. Wijkmeijer, van St. Davids.

Afbeelding
Datum 04 oktober 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Middelburg, 29 september. Heden is naar zee gezeild het kofschip SOPHIA, kapt. J. Butijn, bestemd naar Newcastle.
Vlissingen, 30 september. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: EGBERDINA GEZINA, kapt. J. Ohm, van Bergen met stokvis; FRANCISCUS, kapt. H.H. Schepens, van Marseille met stukgoederen; de TWEE GEBROEDERS, kapt. E.D. Westelinck, van Marennes met zout.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: AURORA, kapt. R.E. Betten; LOUISE, kapt. M.J. Wilt; GEORG, kapt. C. Trijber; LUNA, kapt. G.A. de Vries, alle vier naar Emden, met ballast.
Hellevoetsluis, 30 september. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MARGARETHA, kapt. H.G. Hinrichs, van New York.
2 oktober. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken; DEBEN, kapt. R. Doekels, van Hull; en zeilde in zee: CLARA, kapt. W. Patrich, naar Hull.
Brielle, 30 september. kapt. O.R. Riecke is in de Put ten anker gekomen, doch is weder naar zee gezeild. Heden morgen zeilden naar zee: EMMELINA, kapt. C.P. Boije, naar Eckernförde; AURORA, kapt. C.A. Hazewinkel, naar St. Davids, en GEERTRUIDA, kapt. J.D. Mellema, naar Hamburg.

Afbeelding
Datum 13 oktober 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 10 oktober. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de TWEE GEBROEDERS, kapt. J.J. Michelsen, van Liverpool, met klipzout; de TWEE GEZUSTERS, kapt. P. Thuroe, van New York met potasch; ANGELINA, kapt. J.E. Visser, van St. Jago-di-Cuba, met stukgoederen, laatst van Vere; de VROUW ANNA, kapt. G. Cuyt, en de VICTORIE, kapt. P. Boeije, beiden van Bremen; les DEUX AMIS, kapt. J. Cornelis, van Rotterdam, en HERKULES, kapt. F. Kamps, van Keulen, alle vier met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de KAREL, kapt. B. Stuurman, naar Messina, en POMONA, kapt. F. Valentijn, naar Bilbao, beiden met ballast; SOPHIA DOROTHEA, kapt. G.D. Barsie (opm: brik, kapt. Joannes De Barsée), naar Rio Janeiro; PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, naar London, en die HOFFNUNG, kapt. J.H. Zimmermann, naar Emden, alle drie met stukgoederen; IGNATIUS, kapt. G.T. Wiltman, op avontuur; ALEXANDRINE, kapt. N. Permien, naar de Oostzee; die BIENE, kapt. C.J. Keteren, en CATHARINA MARIA, kapt. Z. Zeplien, beiden naar Rostock; TUGEND, kapt. A.D. Niemann, naar Mecklenburg, allen met ballast; JOSEPHINE, kapt. A. Zoetelief, naar Dartmouth, met schors; de TWEE GEZUSTERS, kapt. H. Salvesen, naar Bergen, met suiker; de HOOP, kapt. G. Sieberg, naar Keulen, met stukgoederen; HELENA, kapt. H. Permien, naar Rostock; de VROUW AMKALINA, kapt. C.F. Christoffer, naar de Oostzee, beiden met ballast; ELISABETH WILHELMINE, kapt. J.H. Tardel, naar Hamburg, en ANZINA, kapt. P.W. Lindeboom, naar Cuxhaven, beiden met stukgoederen.
Ook is van deze rede vertrokken: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met passagiers en stukgoederen.
Hellevoetsluis, 10 oktober, Gisteren namiddag arriveerden uit zee: DORTENAAR, kapt. J.F.P.A. Abbema, van Batavia; HENRIETTE, kapt. J.C. Willems, van Nickerie; ANSIENA, kapt. P.W. Lindeboom, van Cuxhaven, en JONGE MARIA, kapt. G.J. Meeuw, van Odessa, welke quarantaine ligt op de rede. Heden morgen arriveerde uit zee: HELENA, kapt. J.J. Greven, van Marennes.
Den 11 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VROUW CATHARINA, kapt. G.K. Wijkmeijer, van Marennes.
Brielle, 10 oktober. Heden morgen zeilde naar zee: JONGE BAREND, kapt. J.J. Buiten, naar Hamburg.
Den 11 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.

Afbeelding
Datum 20 oktober 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 17 oktober. Zr.Ms. brik de WINDHOND, gecommandeerd door de kapt.-luit. ter zee F. Kist, is heden morgen naar de West-Indiën gezeild.
Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: ANGELINA, kapt. H.H. Koop, van Malaga, met fruit; NEPTUNES, kapt. F. Pieters, van London, met stukgoederen.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: FRANZ, kapt. H.H. Zeplien, naar Rostock, met ballast.
Hellevoetsluis, 18 oktober. Heden morgen arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, en MARIA, kapt. F. Parlevliet, beiden van London, en HARMONIE, kapt. J. Rooderkerk, van Odessa.
Brielle, 17 oktober. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken. Heden morgen zeilde naar zee: JONGE JOHANNES, kapt. H. Elbring, naar Duinkerken.
Maassluis, 17 oktober. Heden morgen zeilden naar zee: ARIUS JOHANNES, kapt. H. van Wijk, naar Liverpool, en VROUW JOHANNA, kapt. S. Post, op avontuur, alsmede kapt. Zelling, die bij de hoek ten anker lag.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 19 oktober. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de VROUW CATHARINA, kapt. J.H. Bruns, van Carolinensiel, met garst; ANTINA, kapt. J.B. Schoon, van Rostock, met raapzaad; FREDERIK, kapt. J.H. Witteveen, van Hamburg, met zaad en stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: die BIENE, kapt. D. Haswinkel, naar Emden, en NEPTUNIS, kapt. J.D. Visser, naar Cuxhaven, beiden met stukgoederen; de CERES, kapt. M.F. Bunting, naar Emden; FORTUNA, kapt. J.L. Melnett, naar Bremen; de TWEE GEBROEDERS, kapt. J. Meeuwes, naar Hamburg; JOHANNA ELISABETH, kapt. N. Stephensen, naar Emden, en alle vier met stukgoederen; de VROUW CHRISTINA, kapt. J.C. Onken, naar Bremen, met glas.
Hellevoetsluis, 19 oktober. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VOLHARDING, kapt. J. Kijntonissen, van ….; en zeilde naar zee: ENGELINA, kapt. R.H. Bok, naar Liverpool. Heden morgen arriveerden uit zee: NEPTUN, kapt. J.P. Visser, van Cuxhaven; DE VOS, kapt. G. van der Velden, van Grevelingen; GUTE HOFFNUNG, kapt. H.H. Eiders; CERES, kapt. M.F. Banting, en JOHANNA ELIZABETH, kapt. M. Steffens, allen van Emden. Kapt. P.D. Nap is van de quarantaine ontslagen en kapt. J. Rooderkerk (opm: schoener hoeker HARMONIE) ligt quarantaine op de rede.
Den 20 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: de HOOP, kapt. P.G. Lestuiver, van Shields; JANTINA, kapt. H.C. de Groot, van Newcastle; het VERTROUWEN, kapt. B.J. Bakker, van Malaga; en zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Brielle, 20 oktober. Heden zeilde naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.

Afbeelding
Datum 05 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 2 november. Uitgezeild is: ANNA MARIA, kapt. J.F. Muys, van Vlissingen naar Rotterdam, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 2 november. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken; DE JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, van Bergen; CATHARINA, kapt. H.C. van Dam, van Liverpool.
Den 3 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: AGENORIA, kapt. W. van der Kolff, van New York; FELIX, kapt. J.J. Kramer, van Bordeaux; de HOOP, kapt. D. Guyt van Liverpool; de HOOP, kapt. G.W. Ellinga, van St. Martin; VROUW CATHARINA, kapt. R.J. Dood, en CATHARINA JULIA, kapt. P.H. Hazewinkel, beiden van Marennes. Heden morgen arriveerde uit zee: AGATHA, kapt. D.G. Schuur, van Liverpool.
Brielle, 2 november. Gisteren namiddag zeilden naar zee: ARINA, kapt. L.B. Loets; HELENA, kapt. H. Castens, beiden naar Stettin, en ALIDA MARIA, kapt. G.H. Peperboom, naar Hull, doch de beide eersten zijn in de Put ten anker gekomen en de laatste op de rede terug gekomen. Heden morgen zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Den 3 dito. De kapiteins Loets en Carstens zijn heden morgen uit de put op de rede teruggekomen.
Maassluis, 3 november. De kapiteins Douwes en Kuiper zijn op de rede teruggekomen.

Afbeelding
Datum 10 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Alhier is van de rede vertrokken: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 7 november. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELIZA, kapt. S.G. Molenaar, van Batavia. Heden morgen arriveerde uit zee: Zr. Ms. oorlogskorvet PALLAS, kapt. luit. Buis, uit de West-Indië.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JACOBINA EN BARBARA, kapt. K.Z. Schut, van Liverpool. Heden morgen arriveerde uit zee: JOHANNA, kapt. E. Bergman, van Batavia.
Brielle, 7 november. Heden morgen arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London.
Den 8 dito. Even voor posttijd zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.

Afbeelding
Datum 19 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 14 november. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: MINERVA, kapt. L. Friedrichsen, van Aalburg, met raapzaad.
Van hier zijn Rotterdam vertrokken: de VROUW CATHARINA, kapt. D. Sanders; de VRIENDSCHAP, kapt. J.D. Brumond; die HOFFNUNG, kapt. A.J. Schap, en de JONGE FREDERIK, kapt. C. Stecher, alle drie met stukgoederen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: la BELLE ALLIANCE, kapt. S. Petri, naar Cork, en LOUIS CONSTANT, kapt. J.F. Poodts, naar Liverpool, beiden met schors; MARGARETHA, kapt. J. Strak, naar Papenburg, en de ISIS, kapt. D.H. Zeplien, naar Rostock, beiden met ballast.
Hellevoetsluis, 16 november. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: AMPHITRITE, kapt. J.W. Kolff, van Suriname.
Den 17 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken, en MARGARETHA SUSANNA, kapt. W.J. Wernekes, van Grevelingen. Heden morgen zeilde naar zee; JEANNETTA, kapt. H.G. Winter, naar Antwerpen, en DOLPHYN, kapt. P.D. Nap, naar Messina.
Brielle, 16 november. Heden morgen zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.

Afbeelding
Datum 22 november 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 18 november. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: PYTHON, kapt. J.A. Bunnemeijer, van London, met stukgoederen; REMBRAND, kapt. C. Huygens, van Vera Cruz, met huiden.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: de VROUW MARIA, kapt. H. Harders, naar Hamburg; de VROUW MARIA, kapt. E.J. Rinderhagen, naar Bremen, beiden met stukgoederen; JANUS, kapt. J. Freeriks, naar Saint Andreen, met ballast.
Hellevoetsluis, 18 november. Gisteren namiddag zeilde naar zee: JANTINA, kapt. H.C. de Groot, naar Leith.
Den 19 dito. Heden morgen arriveerde uit zee: STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, van Batavia.
Den 20 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PAULINE, kapt. S.T. de Boer, van Baltimore; de KLEINKINDEREN, kapt. W. Schep, van Zante; ONDERNEMING, kapt. G.B. Flik, van Newcastle. Heden morgen zeilden naar zee: ZEEMEEUW, kapt. D.M. Noordhoek; KLAZINA EN DIRKJE, kapt. A. Schilperoord, en de VROUW ANNA, kapt. W. de Zeeuw Baggus, allen naar Lissabon; ANNETTA, kapt. J. van den Oever, en MARGARETHA, kapt. T.K. Mulder, beiden naar Liverpool; BELUS, kapt. J.J. Schuring, SCHEEPSBOUWLUST, kapt. G. Goedenraad, allen naar Duinkerken; MARIA, kapt. F. Parlevliet, en NOOIT GEDACHT, kapt. M. Lovius, naar Nantes; KINDERDIJK, kapt. J.A. Bangma, naar New York; AVONTUUR (opm: AVENTURE), kapt. S. Lams, naar Havanna; de JONGE MARIA, kapt. G.J. Meeuw, naar Smirna; de JONGE ADRIANA, kapt. C.F. Hempel, en MADURA, kapt. B.C. ten Ham, beiden naar Batavia; MADISON, kapt. C.D. Wood, naar New York, en de loodsboot no. 8, kapt. J. van Nassau rapporteert op 19 juli l.l. in Straat Sunda gepraaid te hebben de schepen BATAVIA, kapt. Scharper, den 20 dito GENRAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema; AURORA, kapt. J.A. de Haas, allen bestemd naar Batavia, en alles wel aan boord van gemelde schepen.
Brielle, 20 november. Heden zeilden naar zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken, en VROUW MARGARETHA, kapt. F. van der Meijden, naar Gibraltar.

Afbeelding
Datum 02 december 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Stoomvaart van Rotterdam naar Duinkerken. Vertrek gedurende de maand december 1836:
Maandag de 5e des morgens ten 6 ure, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
Zaterdag de 10e des voormiddags ten 11 ure, L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre.
Donderdag de 15e des middags ten 12 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. L. Rozier.
Dinsdag de 20e des morgens ten 7 ure, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
Zondag de 25e des voormiddags ten 11 ure, L’ESTAFETTE, kapt. E. Perre.
Zaterdag de 31e des voormiddags ten 12 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. L. Rozier.
Adres bij de agenten Joh.ˢ Ooms Ezn. en Comp.

Afbeelding
Datum 06 december 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 30 november. Voor Antwerpen zijn alhier ter rede gekomen: CHRISTINA MARIA, kapt. N. de Wolff, van Aarhus, met raapzaad; LEOPOLD DE EERSTE, kapt. M. Pienschk, van Villa Nova, met zout en fruit; de VERWACHTING, kapt. J.E. Bloem, van Riga, met raapzaad, als bijlegger.
Eergisteren is van deze stad naar Rotterdam vertrokken: AURORA, kapt. H. Krull, met stukgoederen.
2 december. Van hier is naar Antwerpen opgevaren die HOFFNUNG, kapt. J. Bruns, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 2 december. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken; JOHANNA, kapt. D.P. Douwes, van St. Martin; VROUW JACOBA, kapt. H.R. Grimminga, en AGATHA, kapt. B.J. Potjewijd, van Liverpool.
Den 3 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: AUGUSTIN, kapt. G. Mulder, van Batavia; GOEDE VERWACHTING, kapt. A. Hoogendijk, van Malaga; JONGE ALIDA, kapt. A.G. van Berkel, van Lissabon; ZEELUST, kapt. D.J. Mik, van Leith; ELIZABETH, kapt. H.H. Pot, van St. Maarten. Heden morgen arriveerde uit zee: NEERLANDS KROONPRINS, kapt. A. van der Weijden, van London. Het schip MADYSON, kapt. C.D. Wood, dat, te voren gemeld, nog tegen de Noordwal aan de grond zat, is heden morgen met assistentie er af en op het Kanaal gebracht.
Brielle, 2 december. Heden morgen arriveerde uit zee: ANNECHINA, kapt. E.S. van Wijk, van Marennes.
Den 3 dito. Heden ziet men een sloepje op de binnenvlakte vast zitten onbekend.
Den 4 dito. De sloep gisteren gemeld is LE PRINTEMPS, kapt. Antoine, van Duinkerken, dezelve zit nog vast.

Afbeelding
Datum 13 december 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Advertentie. A.W. Abrahamsz. en J.M. Herold, makelaars, zullen, ten overstaan van de heer W.J. Luytje, deurwaarder alhier, op vrijdag 16 december 1836, des namiddags 1½ ure, in den Brakken Grond, in de Nes, verkopen: 252 st. Petersburger rode juchten, zo gezond als beschadigd; nu eerst uit zee gekomen en gelost uit het schip DIANA, kapt. R.H. Duit. Liggende in het entrepot-dok, 8e afdeling, 1e zolder. Breder als bij biljet wordt aangewezen.

DC 131236
Middelburg, 9 december. Heden middag ontdekt men een op de Banjerd gebleven brik, waarvan wij voor alsnog niets naders kunnen melden.
Vlissingen, 9 december. Alhier is ter rede gekomen: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 10 december. Het schip de JONGE ADRIANA, kapt. C.T. Hempel, is gisteren middag met hoog water door de varensgezellen alhier, die zulks voor NLG 3.250,- hadden aangenomen, van de Noordwal afgebracht en ligt op de rede ten anker.
Den 11 dito. Het schip de JONGE ADRIANA, kapt. Hempel, is heden morgen op de haven gekomen.
Brielle, 10 december. Kapt. Antoine zit nog heden vast, maar heeft assistentie bij zich genomen.
Den 11 dito. Kapt. Antoine is gisteren namiddag in vlot water gekomen en naar Maassluis gezeild.
Maassluis, 11 december. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: LE PRINTEMPS, kapt. C. Antoine, van Duinkerken, zijnde de Franse sloep die op de Middelgronden gezeten heeft.

Afbeelding
Datum 22 december 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 19 december. Voor Antwerpen is alhier ter rede gekomen: HELENA, kapt. J.E. Witteveen, van Smirna, met oliën enz., moet quarantaine houden.
Ook is alhier nog ter rede gekomen: de PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken naar Rotterdam, met stukgoederen.
Het kofschip ANGELINA, kapt. J.E. Visser, naar Marseille, met stukgoederen, op 26 november van onze rede naar zee gezeild, is den 17 dezer, wegens het slechte weder en het scheuren en verlies van zeilen, als bijlegger uit zee teruggekomen en naar Rammekens opgevaren.
Hellevoetsluis, 20 december. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HEERLIJKHEID, kapt. H.L. Fredrichs, van Danzig, als bijlegger naar Bordeaux.

Afbeelding
Datum 21 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 januari. Den 19 zeilden uit de Maas de VROUW JOHANNA, S. Post, naar Lissabon; FEMMEGINA, H.J. Puiser, naar Londen. De wind O.
Den 20 zeilden PRINSES VAN ORANJE, H.C. Kool, naar Duinkerken; ALIDA GIEZEN, J.J. Zelling, naar Londen; WILHELMINA, F. Lamstrom, naar Hull.
Den 19 dezer zeilde van Maassluis JAN HENDRIK, H. Kuyt, naar Rouaan; NIJVERHEID, H. de Kromme, en ALGEMEEN BELANG, J. Warnaar, naar de Noord Zee.
Den 20 zeilden de HOOP, J. Buteyn, naar Newcastle; ALIDA, C.W. de Boer, naar Hull; ZORG EN VLIJT, J.R. Berghus, ZORGVLIET, A.J. Hubert en GEZINA, P.P. Muntendam, naar Belfast, CHRISTINA, R.J. Dood, naar Nantes, WILHELMINA, L. Maasdijk, naar Havre, en AURORA, H.H. Krul naar Dieppe.

Afbeelding
Datum 21 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 maart. Den 18 dezer zeilde uit de Maas ALETTA, O.H. Slagter, naar Liverpool.
Den 20 zeilde PRINSES VAN ORANJE, H.C. Kool, naar Duinkerken, doch is door de hoge zee op de rede teruggekomen.

Afbeelding
Datum 18 april 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 17 april. Den 15 dezer, des morgens, zeilden uit de Maas: ELIZABETH, G. Pybus, naar de Oost Zee, de VROUW FEMMEGINA, A.K. Braam, naar Flekkefjord,
den 16 dezer MARIA, E.G. Pekelder, naar Elseneur (opm: Helsingör), en arriveerde PRINSES VAN ORANJE, H.C. Kool, van Duinkerken, en ROTTERDAM PACKET, G. Britt, van Rye. Wind Z.O.
Den 15 dezer, des morgens, zeilden van Maassluis ANNA ELIZABETH, S. Harkes, naar Koningsbergen (opm: Kaliningrad), de VRIENDSCHAP, J.H. Zant, naar Rostock, ALIDA IKINA, W.A. de Jonge, naar Aberdeen, GOEDE VERWACHTING, J. van der Sluis, naar Duinkerken.
Den 16 dezer arriveerden te Helvoetsluis HOOP EN VERWACHTING, K.K. de Boer, van Bordeaux, VOLHARDING, W. Leeuwrik, van Stettin (opm: Szczecin).
Den 17 dezer ALBERTINA, H. Potjewijd, GEZIENA, K.K. Wijkmeyer, JOHANNA GEZIENA (opm: ook JOHANNA GESINA), P.G. Schuur, en DOROTHEA, P. de Boer, van Liverpool; VRIENDSCHAP, J. Kwakkelstein, van Lissabon; MONNIKENDAM, D.H. Kramer, van Triëst; MARIANNE, J.B. Cornelius, van Leer, en WILLEMINA LAURENTIA, J.J. Swart, van Cardiff. De wind W.N.W.
(opm: uitsluitend [waarschijnlijk] Nederlandse schepen opgenomen)

Afbeelding
Datum 20 juli 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken
Vertrek gedurende de maand juli 1837:
Zaterdag den 15 juli, des morgens 8 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. L. Rozier
Donderdag 20 juli, des morgens 11 ure, PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool
Dindsdag 25 juli, des morgens 4 ure, L’ESTAFETTE, E. Perre
Maandag 31 juli, des morgens 9 ure, LE DUNKERQUOIS, kapt. L. Rozier
Adres bij Joh. Ooms Ezn en Co, agenten

Afbeelding
Datum 22 juli 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 juli. Den 20 zeilde uit de Maas PRINSES VAN ORANJE (opm: stoomboot lijnschip), H.C. Kool, naar Duinkerken. De wind N.W.

Afbeelding
Datum 04 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 3 november. Den 2 dezer arriveerden te Helvoetsluis PRINSES VAN ORANJE, H.C. Kool, van Duinkerken, en ROTTERDAM, J. Audibert, van Havre. (opm: stoomboten in lijndienst)

Afbeelding
Datum 02 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 1 december. Den 29 passato (opm: 29 november 1837) arriveerde te Helvoetsluis CATHARINA, M.M Pot, van Liverpool.
Den 30 zeilde MARY, B. Smaal, naar Dundee, en arriveerde VROUW MAARTJE, J. Spanjersberg, van Baltimore. De wind Z.W.
Den 1 dezer arriveerden CONCORDIA. J.E. Kwakenburg, van Cardiff, en PRINSES VAN ORANJE, H.C. Kool, van Duinkerken (opm: lijndienst).

Afbeelding
Datum 06 juli 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 5 juli. Zo als uit Ter Neuze gemeld wordt, zou men voornemens zijn om de stoomboot PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, welke van Rotterdam op Duinkerken vaart, voortaan te doen varen van Rotterdam direct op Gent door het kanaal van Ter Neuze. Men voegt er zelfs bij, dat reeds de 10e dezer die nieuwe dienst zou aangevangen worden (opm: zie DC 180739).

Afbeelding
Datum 18 juli 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 17 juli. De stoomboot PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Rotterdam naar Gent bestemd (opm: zie DC 060739), heeft de 10e dezer zijne eerste reis gedaan, welke naar het schijnt, niet voorspoedig is uitgevallen, hebbende die stoomboot, naar men verneemt, vastgezeten, en is eerst des anderen daags te Neuzen aangekomen, zonder zijn reis naar Gent te kunnen voortzetten, uithoofde het vaartuig te breed was, om door het sas (opm: sluis) van Neuzen te worden gehaald. (opm: zie DC 190939)

Afbeelding
Datum 19 september 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 18 september. Van Sas van Gent wordt gemeld, dat binnen kort de grote sassing (opm: sluis) te Neuzen hersteld zal zijn (opm: zie DC 180739) en de stoomboot PRINSES VAN ORANJE overeenkomstig de vroeger gedane aankondigingen de dienst tussen Rotterdam en Gent zal hervatten.

Afbeelding
Datum 17 maart 1840
Krant ZP - Zeepost

De 12e maart is van Texel naar Hull vertrokken het stoomschip PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, en te 15e dito is van Texel vertrokken, eveneens naar Hull, het stoomschip PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. B. Ponstijn.

Afbeelding
Datum 31 maart 1840
Krant ZZC - Zierikzeesche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

’s Gravenhage, 29 maart. Uit Gent wordt gemeld, dat de stoomboot PRINSES VAN ORANJE, welke bestemd is om dienst te doen tussen Rotterdam en de genoemde stad, in haar eerste reis door het kanaal van Terneuzen naar wens geslaagd is; zij heeft die tocht zonder de geringste moeilijkheden volbracht. Van nu af zal de vaart tussen beide steden door gemeld vaartuig geregeld onderhouden worden, en wel des donderdags van Rotterdam naar Gent, en des zondags van Gent naar Rotterdam. Koopwaren kunnen met de stoomboot verzonden worden.

Afbeelding
Datum 01 mei 1840
Krant LP - Le Précurseur (Antwerpen)

Het stoomschip PRINSES VAN ORANJE, kapt. Kool, is uit Rotterdam te Gent aangekomen met vijf passagiers en een lading stukgoed. (opm: dit is het eerste Nederlandse zeegaande stoomschip, in 1825 als ONDERNEMING onder Nederlandse vlag gekomen).

Afbeelding
Datum 23 juli 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken.
Vertrek van beide plaatsen de 5e, 10e, 15e, 20e, 25e en laatste van iedere maand.
Zaterdag de 31e juli, de stoomboot PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. & Co., agenten te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken.
Vertrek van beide plaatsen de 5e, 10e, 15e, 20e, 25e en laatste van iedere maand.
Dinsdag de 31e augustus, des morgens ten 7 ure, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. & Co., agenten, te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 22 oktober 1841
Krant LP - Le Précurseur (Antwerpen)
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 21 oktober. De twee stoomschepen die de 19e onze haven zijn binnengelopen zijn de PRINSES VAN ORANJE, kapt. Kool, op reis van Rotterdam naar Duinkerken, en de ESTAFETTE, kapt. Sueur, van Duinkerken naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 18 november 1841
Krant LP - Le Précurseur (Antwerpen)

Het stoomschip PRINSES VAN ORANJE, kapitein H. Kool, van Rotterdam, is Oostende aangelopen.

Afbeelding
Datum 20 november 1841
Krant LP - Le Précurseur (Antwerpen)

Van Oostende is vertrokken naar Duinkerken het 58 ton metende stoomschip PRINSES VAN ORANJE.

Afbeelding
Datum 12 februari 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Geregelde stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, vertrekt zaterdag de 19e februari.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. & Co., agenten te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 juli 1842
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken.
De 5e, 10e, 15e, 20, 25e en laatste van iedere maand.
Dinsdag de 5e juli, DE PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool.
Adres bij Joh.ˢ Ooms Ez. & Co., agenten.

Afbeelding
Datum 06 februari 1843
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. De stoomboot PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, zal van hier vertrekken woensdag de 15e februari aanstaande. Adres bij de agenten Joh.ˢ Ooms Ez. & Co., te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 10 oktober 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brielle, 6 oktober. Kapt. C. Scholte en stuurman, benevens vijf man der equipage van het schoenerschip CASSANDRA (opm: buitenlander), op 23 september van Sunderland naar Stettin vertrokken, zijn de 27ste dito, op de hoogte van 55 gr. 45 min. noorderbreedte en 3 gr. 20 min. westerlengte, door een Noors schip overgenomen, verder de 1ste dezer door een Duinkerker loodsboot geborgen en de 6de door de stoomboot PRINSES VAN ORANJE aangebracht.

Afbeelding
Datum 01 januari 1844
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Brielle, 31 december 1843. Het stoomschip PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, is heden alhier van Duinkerken aangekomen.

Afbeelding
Datum 01 april 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Stoomvaart tussen Rotterdam en Duinkerken. De stoomboot PRINSES VAN ORANJE, kapitein H.C. Kool, zal van hier vertrekken woensdag de 2e april.
Adres bij Joh. Ooms Ez. & Co., agenten.

Afbeelding
Datum 23 augustus 1845
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Heden overleed in de ouderdom van 43 jaren, mijn geliefde echtgenoot, Hendrik Cornelis Kool, koopvaardij-kapitein, mij nalatende twee kinderen, te jong om hun verlies te kunnen beseffen.
Rotterdam, 20 augustus 1845, M.A. Sinderen, weduwe H.C. Kool.
(opm: gezagvoerder van het stoomschip PRINSES VAN ORANJE van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij)

Afbeelding
Datum 23 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. G.J. Roland Holst en G.J. Boelen, makelaars, zullen op maandag de 14e februari 1853, ’s avonds ten 6 ure, te Amsterdam in de Nieuwe Stads-Herberg aan het Y verkopen:
- Het ijzeren stoomschip WILLEM II, varende onder Nederlandse vlag, gebouwd in 1842 en gebruikt in de vaart van Amsterdam op de Lemmer, zijnde zeer geschikt voor de buitenlandse vaart; volgens binnenlandse meetbrief lang 28 ellen 90 duimen, wijd 4 ellen 72 duimen, hol 2 ellen 45 duimen, en alzo gemeten op 250 tonnen, na aftrek van de machinekamer, liggende te Amsterdam.
- Het gekoperd en kopervast stoomschip PRINSES VAN ORANJE, laatst gevoerd door kapt. D. Visser, en gediend hebbende in de vaart van Rotterdam op Duinkerken; volgens Nederlandse meetbrief lang 23 ellen 40 duimen, wijd 4 ellen 3 duimen, hol 2 ellen 16 duimen, en alzo gemeten op 79 tonnen of 41 lasten, na aftrek van de machinekamer, liggende te Rotterdam.
Breder bij biljetten en inventarissen en bericht bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 26 januari 1853
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Erratum. In ons nommer van 23 januari stond abusievelijk in de advertentie van de veiling der stoomschepen WILLEM II en PRINSES VAN ORANJE, dat de veiling plaats zoude hebben op maandag 14 februari; dit moest zijn op maandag 21 februari.

Afbeelding
Datum 21 februari 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. De veiling van de beide stoomboten WILLEM II en PRINSES VAN ORANJE, aangekondigd tegen maandag de 21e dezer, wordt tot nadere annonce uitgesteld.

Afbeelding
Datum 23 februari 1853
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Verkoping van schepen op maandag de 21e februari in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ:
- het ijzeren stoomschip WILLEM II, in de vaart van Amsterdam op de Lemmer: niet geveild.
- het gekoperd en kopervast stoomschip PRINSES VAN ORANJE, in de vaart van Rotterdam op Duinkerken: niet geveild.
- het kofschip JOHANNA MARIA, kapt. R.J. Masker: NLG 4.950, in slag NLG 50. Koper H. Salm (opm: een makelaar namens Gebr. Van der Vliet, Amsterdam; kapitein nu L.F. Ringeling; zie ook NRC 290953)
- 1/32e aandeel in het barkschip TIMOR, kapt. T. Agema: NLG 1.400, opgehouden.
- twee 1/20e aandelen in het in 1851 nieuw gebouwd, gekoperd en kopervast brikschip JOHANNES ALBERTUS, kapt. J.C. Londt Hzn: niet geveild.
- het kofschip ALIDA THEODORA, kapt. T.M. Jaski: NLG 5.600, in slag NLG 450, koper Anthony Roos (opm: makelaar in opdracht van Gebr. Goedkoop, nu CASTOR).

Afbeelding