Inloggen
NOORD HOLLAND - ID 8283


Kroniekberichten

Datum 15 juni 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 14 juni. Heden is aan de fabriekwerf van de heren Paul van Vlissingen en Dudok van Heel te Amsterdam te water gelaten het voor rekening der aldaar gevestigde Stoomschroef-Schooner-Reederij van ijzer gebouwde stoomschroefschip NOORD-HOLLAND, welk schip bestemd is voor de vaart van Amsterdam op Hull en gevoerd zal worden door kapt. J. Blad.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 13 oktober. Heden vertrok van hier naar Hull het stoomschip NOORD HOLLAND, kapt. Blad. (opm: eerste reis)

Afbeelding
Datum 23 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Advertentie. Stoom-Schroef-Schooner-Reederij. Vaart tussen Amsterdam en Hull. De stoom-schroefschepen NOORD-HOLLAND, kapitein J. Blad; BURGEMEESTER HUIDEKOPER, kapitein J.A. Takes; GOUVENEUR VAN EWIJCK, kapitein H.F. Zeylstra, vertrekken iedere dinsdag en vrijdag, zowel van Amsterdam als van Hull.
Passagiersvrachten: Van Amsterdam naar Hull of van daar naar Amsterdam NLG 12. Tussendeks voor emigranten NLG 6. Op dek voor varensgezellen NLG 6. Kinderen beneden de 10 jaren, halve vracht.
Nadere informatiën zijn te bekomen: te Amsterdam bij de directeur Paul van Vlissingen, Buitenkant U 66, en bij de cargadoors Gemmening & Penning, en te Hull bij N. Veltmann & Co.

Afbeelding
Datum 27 augustus 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Amsterdamsche Stoomboot-Maatschappij.
Naar Genua en Livorno: het Nederlandse schroefstoomschip NOORD-HOLLAND, kapt. J. Blad.
Naar Konstantinopel (opm: Istanbul), met vrijheid Gibraltar, Malta, Syra en Smirna (opm: Izmir) aan te doen: Het Nederlandse schroefstoomschip KROONPRINSES LOUISE, kapt. D.M.V. Kühn.
Naar Napels, Messina en Palermo, het Nederlandse stoomschip WILLEM I, kapt. D.G. Piejeers.
Adres bij de directeur Paul van Vlissingen en bij de cargadoors Blikman & Co en Van den Bleij & Co.

Afbeelding
Datum 25 augustus 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Carga lijsten

Cargalijsten. Te Amsterdam arriveerden:
- JETZKELINA WYA, kapt. Doornbos (opm: JETSKALINA WIJA, kapt. J.J. Doornbosch), van St. Petersburg, met 1148 tschetwert (opm: oude Russische inhoudsmaat, vooral gebruikt voor graan; hier ca. 2570 hl. of ca. 180 ton) rogge. Adres: order.
- ANNA JANTINA, kapt. Smit (opm: kapt. B.H. Smith), van St. Petersburg, met 1245 tschetwert (opm: oude Russische inhoudsmaat, vooral gebruikt voor graan; 67 tschetwert = 150 hectoliter rogge). Adres: order.
- STOOMVAART, kapt. Bruns (stoomschip), van Hamburg, met 670 zakken raapzaad, 100 zakken meel, 21 zakken wol, 15 vaten wijn en 17 kisten glas. Adres: diversen.
- De LANDMAN, kapt. Karsyns, van Dantzig, met 4900 schepel tarwe. Adres: order.
- GESINA, kapt. Krook, van Dantzig, met 156 fusten spiritus. Adres: order.
- NOORDHOLLAND, kapt. Blad (stoomschip), van Stockholm, met 78 stuks staal, 1666 staven ijzer, 97 balen lompen, 53 balen koehaar, 50 fusten wijn, 350 stuks lood en 184 tonnen teer. Adres: diversen.

Afbeelding
Datum 10 november 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Kopenhagen, 7 november. Heden is alhier gearriveerd het Nederlandse stoomschip NOORD-HOLLAND, op reis van Stockholm naar Amsterdam. Het heeft heden de reis weder voortgezet. (opm: het schip was op 3 november van Stockholm naar Amsterdam vertrokken en is na vertrek van Kopenhagen vermist, zie NRC 291258)

Afbeelding
Datum 09 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 december. Men maakt zich zeer ongerust over het lot van het ijzeren stoomschroefschip NOORD-HOLLAND (opm: kapt. Jan Blad), van de Amsterdamsche Stoomboot Maatschappij, gevestigd te Amsterdam, welk schip, voor ongeveer vier weken met een lading ijzer uit Stockholm naar Amsterdam vertrokken, vermoedelijk met man en muis is vergaan, althans heeft men sedert niets van dit schip vernomen, terwijl die reis door deze boot gewoonlijk binnen drie dagen werd afgelegd. De equipage bestaat uit 15 man, allen gehuwd en hebbende te zamen 60 kinderen. (opm: zie NRC 271258 en 291258)

Afbeelding
Datum 27 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Stoomschip NOORD-HOLLAND, kapt. J. Blad.
De directeur van de Stoomschroef-Schooner Reederij, gelezen hebbende in het Handelsblad van heden een uitnodiging van de heren Evert en Anthonij Scheer alhier om voor de huisgezinnen van de zeelieden van het stoomschip NOORD-HOLLAND, kapt. Jan Blad, welk schip men vrezen moet op de reis van Kopenhagen naar hier verloren zal zijn (opm: zie o.a. NRC 091258), iets te willen afzonderen, acht zich gedrongen als beter bekend dan iemand met de achtergebleven betrekkingen van de equipage van dat stoomschip, kennis te geven, dat ook hij bereid is de giften die men tot ondersteuning daarvan zou willen afzonderen, te zijnen kantoor Buitenkant IJ, no. 66, in ontvang te nemen en daarvan naar mate van de behoeften van die betrekkingen de verdeling te doen. Hij acht het overbodig bij deze kennisgeving iets tot aanprijzing te voegen, overtuigd, dat zijn land- en stadgenoten in een zo treurige toestand als waarin zo vele ongelukkigen verkeren, gaarne met hem het hunne zullen willen bijdragen om de nood waarin zij zich bevinden, zoveel mogelijk te lenigen en zou hij zeker reeds vroeger hun menslievendheid ten deze hebben ingeroepen, ware het niet, dat hij voor die ongelukkigen geschroomd had, door deze stap alle hoop, hoe gering die dan ook mocht zijn, te benemen.
Amsterdam, 24 december 1858 De directeur voornoemd,
Paul van Vlissingen

Afbeelding
Datum 29 december 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 28 december. Aangaande de volgende schepen, heeft men sedert het vertrek niets vernomen:
- De Nederlandse koftjalk GRIETJE VAN KLEINEMEER, kapt. Tromp, van Kiel herwaarts gedestineerd, de 28e september van Tonningen (opm: Tönning) vertrokken (opm: zie NRC 221158).
- Het Nederlandse stoomschip NOORD-HOLLAND, kapt. J. Blad (opm: ijzeren schroefstoomschip, bouwjaar 1855; kapt. Jan Blad), de 3e november van Stockholm en de 7e dito van Kopenhagen herwaarts vertrokken (opm: zie NRC 091258 en 271258).

Afbeelding