Inloggen
MENTOR - ID 8271


Kroniekberichten

Datum 10 mei 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 8 mei. Het schip MENTOR, kapt. L.J. Boon, is gisteren door de harde wind tegen de Noordwal gewaaid, en is met assistentie in vlot water en op het Kanaal gebracht.

Afbeelding
Datum 16 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Makelaars te Rotterdam, zullen als lasthebbende van hun meesters, op woensdag de 1e juni 1842, des voormiddags ten elf ure, in het notarishuis aan de Geldersekade, publiek verkopen: thee, congo, souchon en oxim. Aangevoerd van New-York per het Nederlands schip MENTOR, kapt. L.J. Boon. Liggende in vrij entrepot. Nadere onderrichting bij bovengemelde makelaars.

Afbeelding
Datum 03 maart 1844
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het schip MENTOR, kapt. Boon (opm: schoenerkof, bouwjaar 1840, kapt. L.J. Boon), van Trinidad de Cuba naar Bremen, is volgens brief van Helgoland van 18 februari de vorige nacht tegen de duinen gestrand, doch het volk gered en de lading gedeeltelijk beschadigd geborgen; het schip zou weg zijn. (opm: het schip blijft in de vaart)

Afbeelding
Datum 17 september 1844
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip MENTOR, kapt. Roon, van Cuba naar Bremen, te Cuxhaven met schade binnengebracht, is 5 september gerepareerd van de helling gelaten.

Afbeelding
Datum 30 november 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 29 november. Het schip MENTOR, kapt. K. de Kok, is gisteren avond, uit het kanaal zeilende, tegen het oude havenhoofd gezeild. Het heeft daardoor zware lekkage bekomen. Men is verplicht geweest hetzelve tegen de Noordwal aan de grond te zetten uit vrees van te zullen zinken, en heeft hetzelve aldaar zo voorzien, dat het heden nacht met adsistentie in de kanaalhaven is kunnen teruggebracht worden.

Afbeelding
Datum 28 december 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cowes, 25 december. Het Nederlandse kofschip MENTOR, kapt. De Kok, van Rotterdam naar Gibraltar bestemd, is hier heden binnen gelopen om nieuwe ankers in te nemen, vermits dat schip de zijne de 22e op de hoogte van Brouwershaven in een storm verloren heeft.
(opm: zie ook PGC 281249)

Afbeelding
Datum 28 december 1849
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip MENTOR, kapt. De Kok, van Rotterdam naar Messina, is de 21e dezer met gebroken ra in het Brouwershavense gat bij de ton no.5 ten anker gekomen, doch heeft, na de schade hersteld te hebben, de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 15 februari 1861
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris J.A. Zaal Stroband te Harlingen zal, ten verzoeke van R.A. de Ruiter, zaakwaarnemer aldaar, op maandag de 25e februari 1861, des namiddags ten 3 ure, provisioneel, en des avond ten 7 ure, finaal, telkens in het Zomerlocaal der Societeit de Vereniging van H. de Jong, op Rapenburg ter dier stede, publiek presenteren te verkopen:
1.  1/8 aandeel in het Nederlands Galjootschip MENTOR, thans gevoerd door kapt. F.D. Rijf (boekhouder de heren Zeilmaker & Co te Harlingen), en groot volgens meetbrief 191 tonnen.
2.  2/16 aandelen in het Nederlands Brigantijnschip ZEELUST, thans gevoerd door kapitein W.J. Keun, (boekhouder de wel edele heer P. Rodenhuis As te Harlingen) en groot volgens meetbrief 161 tonnen.
3.  1/8 aandeel in het Nederlands Kofschip CATHARINA, thans gevoerd door kapitein J.G. Nieting, (boekhouder de heren Repko & Co te Harlingen) en groot volgens meetbrief 127 tonnen.
4.  Een onlangs zwaar vertimmerd en verbeterd Tjalkschip en toebehoren, genaamd de VROUW DIEUWKE, thans gevoerd door de schipper A. Vlietstra, en groot volgens meetbrief 89 tonnen.
5.  Een Tjalkschip en toebehoren, genaamd de GOEDE HOOP, thans gevoerd door de schipper H. Harmeen, en groot volgens meetbrief 88 tonnen.
Beide laatst gemelde vaartuigen zodanig als dezelve op de verkoopdag zullen liggen in de Zuiderhaven te Harlingen.
Nadere informatie te bekomen bij de genoemde notaris Stroband en bij de gemelde De Ruiter.

Afbeelding
Datum 05 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Harlingen, 3 augustus. Het kofschip MENTOR, kapt. F.D. Rijf, met rogge van Nerva naar de Maas bestemd, heeft, volgens hier aangekomen telegram, in de Oostzee de masten moeten kappen, en is vervolgens nabij de Zweedse kust verongelukt. Het scheepsvolk is gered, doch het schip is geheel verloren. (opm: zie NRC 100861, 150861 en
Volgens een ander hier aangekomen bericht is het mede hier te huis behorende kofschip BORDEAUX, kapt. P. Gnodde, van Shields naar Caminha, te Yarmouth met averij binnengekomen.

Afbeelding
Datum 10 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 9 augustus. Volgens bericht van Elseneur dd. 7 dezer was aldaar zwaar lek binnengelopen het Nederlandse barkschip ADMIRAAL METLIN, kapt. G. van de Velde, van Kroonstad naar Bordeaux bestemd (opm: zie verder NRC 110961).
Kapt. Van de Velde rapporteert 31 juli, op de hoogte van 't eiland Gothland, drijvende gezien te hebben het masteloos, verlaten en te Harlingen thuis behorende kofschip MENTOR, gevoerd geweest door kapt. Ryf, met gerst en rogge beladen, van Nerva naar de Maas, hetwelk hij getracht had op sleeptouw te nemen, doch hetwelk is mislukt. Zie aangaande dit schip de NRC van 5 augustus, onder Harlingen.

Afbeelding
Datum 15 augustus 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Harlingen, 12 augustus. Omtrent het Harlinger kofschip MENTOR, kapt. Rijf (opm: kof, kapt. F.D. Rijf) – zie het telegrafisch bericht van 3 dezer (opm: NRC 050861) – kunnen wij nog het volgende mededelen:
Nadat het schip in hevige storm 's morgens te 9 ure op zijde gevallen en de lading, bestaande uit granen, overgeslagen was, heeft men de masten gekapt en reddeloos rondgedreven tot 's middags 4 ure, terwijl de equipage, 9 man en des kapiteins vrouw, elk ogenblik vreesden met het schip te zullen wegzinken. Gelukkig daagde toen het Amerikaans schip ADJUSTER ter redding op. Na veel moeite gelukte het allen te redden. Tevergeefs beproefde men het schip op sleeptouw te nemen. Na vier dagen liefderijke verpleging werden zij te Hudiksvall, werwaarts dit schip van Londen gedestineerd was, aangebracht. Van daar over Stockholm en Berlijn gereisd, zijn allen hier behouden aangekomen.

Afbeelding
Datum 02 september 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Leeuwarden, 31 augustus. Een treurig ongeval had gisteren voor de haven van Harlingen plaats. De enige zoon van kapt. F.D. Rijf, die onlangs zijn schip MENTOR in de Oostzee verloor (opm: zie NRC 050861 en PGC 070961), varende op het kofschip REMELIA GEERTRUIDA, kapt. W.A. Katoen, werd over boord geslagen en kwam jammerlijk in de golven om.

Afbeelding
Datum 07 september 1861
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Harlingen, 4 september. Van de alhier van de Nerva gearriveerde schoonerkof REMELIA GEERTRUIDA, kapitein W.A. Katoen, sloeg in het gezicht onzer haven een jongeling overboord en vond zijn graf in de golven. Hij was de enige zoon van kapitein Rijf, welke onlangs het schip MENTOR in de Oostzee verloor en nu een gevoeliger verlies betreurd.

Afbeelding